Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Master VS Kerjaya


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Master VS Kerjaya

Please Mendaftar To Post


Oleh Master VS Kerjaya

exshahianz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6202
Posting: 88
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 11:58


..... just nak mintak pendapat korang mane yg lebih baik buat mase nie... keluar bekerja lepas dpt degree or korang akan sambung master dulu baru keje... so kongsi2 le pendapat korang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For exshahianzProfil   Hantar PM kepada exshahianz   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 12:11



em.. kalu ana.. ana nk smbung master...
tapi.. kena gak dok pikiaq budget..ongkos..pulus..pitis..

apepun.. nk smbg master if ade rezeki...
kalu x pun.. keje.. smbil study la..

anyway.. just make ur right decision.. no money.. no talk-talk la...

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nurilanwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3035
Posting: 54

Perak  


posticon Posting pada: 19-12-04 13:41




kalau peluang kerja cerah, lebih baik kerja dulu...

masters degree boleh buat sambil kerja nanti...

kalu betul2 minat dengan akademik, jangan buang masa, terus apply masters...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilanwarProfil   Hantar PM kepada nurilanwar   Quote dan BalasQuote

rahmat_hidayat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 8654
Posting: 135
Dari: Johor Darul Ta'zim - UKM Bangi

Johor  


posticon Posting pada: 20-12-04 14:47




Terpulanglah kepada anda....tepuk dada tanyalah kehendak.....Apa yang baiknya disini....belajar mesti diteruskan.....jangan berhenti walaupun dah sampai ke tahap PHD (Peringkat Habis Darjah).

Setiap hari dalam hidup ini adalah pelajaran buat kita.

-----------------
IMAN ASAS KEHIDUPAN MUSLIM - 0192458410


Bookmark and Share

    


  Member Information For rahmat_hidayatProfil   Hantar PM kepada rahmat_hidayat   Pergi ke rahmat_hidayat's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 14:53


belajar tugas sepanjang hayat...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 10:06



blajarla selagi terdaya....ada hadis yg mengatakan...tholabal ilmi faridhatun ala kulli muslim....maknanye....stp manusia dituntut utk mempelajari ilmu pengetahuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-04 12:42




Dua-dua pun ok...
terpulang atas matlamat jangka pendek dan jangka panjang seseorang tu...

Kalau lelaki, jika matlamat jangka panjangnya dah dikatakan sudah hampir, dia lebih senang memilih utk berkerja dahulu. Jika tidak, dia akan sambung belajar dahulu dan melewatkan matlamat jangka panjangnya {terkecuali kpd lelaki yg ada kewangan kukuh yg dpt support drp PAMA}

kalau perempuan, better further study... la. Ambik MA dan tunggu lah sapa2 yg boleh terima dirinya...


TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

tinta_kudus
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13146
Posting: 16

Perak  


posticon Posting pada: 26-12-04 16:22


Kepada adik ezshahianz, adik dalam dilema sama ada nk terus ambik master atau bekerja dulu ya.Pendapat akk mcm ni, adik tengok cita-cita adik nk jadi apa. Kalu bercita-cita nak jadi ahli akademik, maksudnya membina kerjaya di institut pengajian tinggi, tak kira la awam ke swasta ke, cuba cari port dulu .Apply jawatan tutor ke, biasanya pihak majikan yang akan hantar kita g sambung belajar. Andaikata tak de kosong, terus je buat master.Insya-Allah kalau dah ada master nak cari peluang di bidang akademik lebih mudah.

Tapi terpulangla, ada pendapat yang kata kerja dulu dah ada permanent job pastu kalau nak sambung master pun x de masalah. Yang mcm gitu lagi senang nnt x yah nk pikir nk cari kerja lagi.
Tapi kalau adik betul-betul minat belajar atau betul2 minat dlm research eloklah xambung aje terus. Apa-apa pun kalau dah buntu fikiran nak buat keputusan istikharah la dulu, semoga tak akan ada penyesalan dalam setiap keputusan dan langkah yang kita buat.....itu aje pandangan dr akk.

p/s: akk pun tgh buat master sekarang ni. insya-Allah thn depan habis. doa-doakan akk ye mudah-mudahan dapat siapkan projek master ni dgn jayanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tinta_kudusProfil   Hantar PM kepada tinta_kudus   Quote dan BalasQuote

Kaoru
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2004
Ahli No: 13354
Posting: 14
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-04 23:11


Bagi saya lah... tengok budget lah dulu pasal kalau nak buat master ni nak kena budget tinggi jugak sampailah 2 tahun.. kalau rasa2 tak cukup budget lagi tu baik kerje dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaoruProfil   Hantar PM kepada Kaoru   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 11:41




bg ana, beristikharahla dulu. lagipun, setiap org jln hidupnya lain2. em... kiranya ikut keadaan...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

rozieta
Warga Rasmi
Menyertai: 19.07.2004
Ahli No: 10151
Posting: 11
Dari: um

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-01-05 13:36


sy adalah pelajar MA, habis je degree terus jer buat MA, mujur dapat loan..Tp sebelum dapat loan sy bayar yuran guna duit kerja separuh dan duit ayah separuh..sy hutang ayah saya.lepas dapat loan sy bayar balik.. semuanya bergantung pada niat kita..sy niat abis degree sy nak buat MA..so sy kerja kilang..dpt gaji sy bayar yuran pengajian..Allah sentiasa tolong umatnya sekiranya niat kita betul,insyaallah mudah segala urusan.Bagi sy belajar pun boleh sambil kerja sbbnya di um kelasnya malam. so tidak ganggu Office Hour.
Code:
  



Bookmark and Share

    


  Member Information For rozietaProfil   Hantar PM kepada rozieta   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-01-05 16:34




keja vs blajaq

Duit vs MA

Ana bergantung pd keadaan/kewangan mengizinkan... kalau diizinkan Allah, ana nak sambung blajaq. Sbb time blajaq rasa lagi best...kiter dah ada experience keja...and dah buat benda tu secara practical (dan tau serba sedikit workfloor benda yg kiter nak amik) senang sikit kot... just my suggestion aje



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-05 16:36


keje dulu la..amik experience banyak2...then sambung la balik..tapi mater dulu pun ok gak..senang dpt keje nnti

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102298 saat. Lajunya....