Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 21 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: MAKNA TERSIRAT DI SEBALIK KATA2 SEORG WANITA..


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» MAKNA TERSIRAT DI SEBALIK KATA2 SEORG WANITA..

Please Mendaftar To Post


Oleh MAKNA TERSIRAT DI SEBALIK KATA2 SEORG WANITA..

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 20:34



Sebenarnya, antara lelaki dan perempuan terdapat perbezaan dari segi pemahaman komunikasi. Ramai yang kurang menyedari hal ini terutamanya kaum lelaki.Lelaki perlulah memahami dan menyelami apakah maksud di sebalik kata-kata seorang perempuan. Sebagai contohnya:


1. Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?
2. Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

3. Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

4. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

5. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

6. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

7. Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la. Rasa macam nak jadi awek you je.

8. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

9. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban. Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

10.Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.


Ini cuma contoh saja. Tapi, memang ia selalu berlaku. Kalau tak percaya, cuba tanya isteri atau awek masing-masing, betul tak cakap di mulut tak sama dengan niat di hati. Bukannya kaum perempuan ni tak jujur dalam meluahkan isi hati mereka tapi. Wanita ni bukankah pemalu? .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 17-12-04 20:36



ye ker... lain gak fikiran wanita yerk... lain dikata lain maksudnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 17-12-04 20:49






kita dengar pendapat kaum wanita...mesti best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

islam_suci
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1054
Posting: 94
Dari: Gombak

saudiarabia  


posticon Posting pada: 17-12-04 21:17




sebahagiannya betul...tapi,kalau ayat pasal kahwin tu tak tahu la sebab ana tak kahwin lagi....hehehe...tak sangka pulak betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islam_suciProfil   Hantar PM kepada islam_suci   Quote dan BalasQuote

insaf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2004
Ahli No: 9787
Posting: 122
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-04 22:01


hmm...ader gak yang betulnye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insafProfil   Hantar PM kepada insaf   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 22:09




mmm....ade yg btui..ade yg x...biasela, xde bende yg perfect kat dunia ni. tp x elok amalkan perckpn begini..ssb ia adalah salah satu communcation barriers.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 18-12-04 00:14


biar perempuan yg jawab...bukan aper,cuma nkkan perhatian dr insan yg disayang...ingin rasa disayangi dan diberi perhatian yg sepenuhya....tap,kaum adam ni tetap tak faham...hati wanita ni mudah sgt tersentuh...mungkin betul kot aper yg dikatakan oleh tghaiqal..tap..kaum lelaki juga mesti ader kekurangan dia jugak..aper kate tghaiqal posting pasal kaumlaki lak lepas ni..

[ Posting ini telah di edit oleh: farina_haikal pada 2004-12-18 00:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 03:30


semua.

Saya rasalah kan, daripada Tengku Haiqal yang cari kelemahan kaum lelaki, lebih baik saudari Farina Haikal yang cari sebab itu tentunya lebih menarik sekiranya didedahkan oleh kaum wanita sendiri. Saya mengaku ramai orang lelaki yang ambil mudah dalam banyak perkara termasuklah diri saya dan perkara-perkara sebegini menjadi satu benda penting bagi wanita.



Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

naqibADIE
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13076
Posting: 3
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 09:47


ok gak tips nie kan...harap2 semuanya betul[email protected][IMG]null[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For naqibADIEProfil   Hantar PM kepada naqibADIE   Quote dan BalasQuote

jannahsyurga
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 10994
Posting: 35

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-12-04 10:37




Ada yang mengena,ada yang x...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahsyurgaProfil   Hantar PM kepada jannahsyurga   Quote dan BalasQuote

cumie
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12319
Posting: 14
Dari: segamat.johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-04 11:04


...hmmm panjang nampaknye kalau nak suruh kaum hawa yang jawap..kalau nak pendekkan pun mungkin panjang jugak ...bukan ape...ALLAH ciptakan makhluk ni kan berpasangan..ade laki ade lah pompuan ade paham ade yang tak paham..haaa tu lah yang timbulnye berkomunikasi yang macam tu...tapi itu semua tertakluk pada hati wanita itu jugak...kalau betul memang dia nak ambil perhatian...mengada-ngada sangat pun lelaki tak suka..kalau manja sikit tu ok lah lagi... hmmm...klau setakat nak suruh lelaki tu paham biase nye memang lah ambik mase..hanya yang terpilih sahaja yang ade sifat cepat memahami wanita ni...senang kate perempuan memang lah macam tu...ingin di kasihi dan di sayangai kaum lelaki..kerana dengan ada yang menyayangi kita akan ade rase selamat lah sikit..sebab tu kit kena tau yang ALLAH tu lebih sayang kit..baru kita rase selamat..kalau ade masenye kita kurang selamat atau resah...kembali lah pada asalnya...imbaslah kembali perlakuan kita..baru kita tau siapa yang kita harapkan kasih sayang.....lebih kepada ALLAH tau manusia....ok sekarang tambahan dan renungan buat ana dan sahabat ana yang lain...salam ukhwah...assalamaualaikum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cumieProfil   Hantar PM kepada cumie   Pergi ke cumie's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 12:24


kalau ngan sya,janganlah sembunyi macam tu...gitau je...buat apa nak malu kan..kalau dia tu ehmmm kita..ye tak?... .sembunyi2 pun,lelaki tak tahu,,naya tu...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-12-04 00:54




lelaki ada kelemahan...

perempuan ada kelemahan...

manusia ada kelemahan...

hanya Allah tiada kelemahan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 10:34




tak baik syak yg bukan2 ttg kata2 wanita..bukannya semua yg brmaksud lain bila berkata2..nilai dan fikir dulu samada setiap tutur bicara itu ikhlas atau tidak..jgn main syak je yg bukan2 ye..




Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 20-12-04 12:37




ader juga kebenaran nya. Tapi, sal bab kahwin tu tak tau ler.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

appy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11354
Posting: 35
Dari: marang..ganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 13:03


erm...ade yang betulnyer pertanyaannyaa..tapi ader yang tak betul..melebih2 adelah..tak sume wanita ni same tingkah laku dan perangainya....setiap orang berbeza..tapi soal hati dan perasaan ni wanita lebih kurang jekk..dianugerahkan sekeping hati yang cukup halus dan sensitif...
wanita ni berkias sebab tak sanggup melukakan hati orang yang die sayang..dia sanggup berkorban walaupun jauh disudut hati rase menyampah yang teramat sangat...kadang2 rasa malu tuh menguasai segalanya...
lelaki ni pulak...kadang2 tuh buat2 tak paham atau memang tak paham lansung kehendak wanita...
so...sama2 lah kite imbas kembali..perbaiki ape yang silap dan terimalah seadanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For appyProfil   Hantar PM kepada appy   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 20-12-04 13:09





saya faham hati seorang yang bernama ..PEREMPUAN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

umairah_nurr
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12852
Posting: 5
Dari: k.lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 14:14


,
ana rasa bukan semua perempuan macam tu ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah_nurrProfil   Hantar PM kepada umairah_nurr   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-12-04 19:08




Tergelak eiza bace tentang tafsiran dari sorang lelaki trhadap kata2 kaum wanita..! ishk..ishk..leh tahan gak yer tafsiran tu?

Tapi kan,x semestinya aper yg d katakan tu betul..mana tau aper yg kuar dr mulut seorang wanita tu adlah dr ati yg e-klaz..Erm,x patut..x patut...! So,agak2 pas nie nak guna ayat aper lak ek? Hehehe.... Mintak2 pas ni ader lak yg open topik pasai tafsiran d sebalik kata2 seorang lelaki laks..!

~ TERGELAK sensorang DEPAN komp.nie..~

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-12-04 11:06


ana baca pun rasa nak tergelak..
boleh pakai gak...
pecah rahsia..!!!
tapi tak sumer betul...atas org tue sendirilaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

miera84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13322
Posting: 63
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-04 22:05


ermmm...iyer ke?..rasanya x semua pompuan mcm tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miera84Profil   Hantar PM kepada miera84   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 19:32


wah macam tau 2 je tengku haiqal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 20:49




nk tambah skit bleh..

kalau perempuan kata: tgn saya ni rase ringan jer, bang..
maknanya: bile nk belikan saye cincin?

gurau jer tu...ape2 pun, mmg fitrah,perempuan mmg suke b'kata2 dgn menggunakn bahasa sipi2.

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-05 01:22


assalamualaikum...
x sumenye btui.. hg ana x brape ngaku tu psl baju tu.. hehe.. ana bab2x ni x brape tau sgt sbb x penah alami atau lakukan.. tp ade la jgak diantaranye kire satu dua gitu yg penah ana lakukan hehe..btui jgak hehehe.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

anamuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14262
Posting: 48
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-05 23:57




lwk betul.... mana dapat ni???

Bookmark and Share

    


  Member Information For anamuslimahProfil   Hantar PM kepada anamuslimah   Quote dan BalasQuote

raf_dinul
Warga Rasmi
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14029
Posting: 10
Dari: samarahan

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-03-05 20:49


erti tersembunyi di sebalik kata-kata seorang wanita itu hanya terletak kepada budi bicara dan niat seorang wanita itu sendiri...

tak semestinya apa yang saudara katakan itu benar-benar belaka.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For raf_dinulProfil   Hantar PM kepada raf_dinul   Pergi ke raf_dinul's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-05 22:08


knapela tengku haiqal ni byk tau hal2 mcm ni?adekah dari pengalaman?????

-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

panarol
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 5044
Posting: 20
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-03-05 11:57


ader yg betul dn ader yg tidak andaian tu en haikal tu,,,
tapi yg pasti,,,setiap kata yg diucap kadang2 mmg ade 2 maksud
tapi tak selalu,,,,,,tgk emosi,keadaan,suasana...
ader gak wanita yg jenis berterus terang,,yg suka memendam rasa,,biasa nyer,,mcm ni kot,,,
depends,,manusia tak sama,,,,
sekadar pendapat dr seorang perempuan

Bookmark and Share

    


  Member Information For panarolProfil   Hantar PM kepada panarol   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121249 saat. Lajunya....