Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 206
Ahli: 0
Jumlah: 206




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 16 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: MEMBONGKAR RAHSIA WANITA....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» MEMBONGKAR RAHSIA WANITA....

Please Mendaftar To Post


Oleh MEMBONGKAR RAHSIA WANITA....

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 08:53


Mari kita mengenal watak perempuan secara umum
Mengenal secara rambang sahaja
Lemah lembut, pemalu, halus perasaannya, tabah,
kerana itulah sesuai menjaga anak-anak atau kanak-kanak
Suka disayangi, sifat yang sangat menonjol, mudah merajuk, mudah pula dipujuk
Suka sangat bersolek dan bercantik-cantik, suka minta perhatian manusia
Kerana itulah perempuan terutama yang muda suka menunjuk-nunjuk
Mudah lemah semangat, bimbang dan penakut
Kalau pemurah pemurah sangat, kalau kedekut terlalu kedekut
Suka perhiasan, suka berkemas, suka bersmart-smart
Pandai berjimat hingga jadi kedekut
Jika duduk ramai-ramai sesama mereka lumrah perbualannya sekitar makan minum, pakaian, perhiasan, rumah, anak, tentang sikap suaminya
Jarang berbual tentang politik, sejarah, agama, perjuangan, tentang bangsa dan negara
Mengata dan mengumpat lebih daripada laki-laki hingga jadi budaya
Sedihnya dengan air mata, gembiranya pun dengan air mata
Ertinya menangis itu sudah tabiat wanita atau perempuan merata-rata dunia
Kalau dia marah dengan suaminya, dia boleh lupa jasa suaminya
Setelah berkeluarga pergantungan dengan keluarga (ibu bapa) masih kuat
dibandingkan kaum bapa
Kerana itulah wanita lebih kerap pulang ke kampung berjumpa keluarga dari kaum bapa
Kalau suaminya berpangkat tinggi dia juga turut merasa berpangkat tinggi
terutama di dalam tentera
Dia boleh arahkan suaminya mengikut kehendaknya
Pakaian suka bertukar ganti lebih daripada laki-laki
Sangat cemburu lebih daripada kaum bapa
Kerana itulah menentang dimadu, bercerai pun tidak apa kalau dimadu
Sekalipun dia tidak mampu lagi melayan suaminya namun dimadu dia tidak akan mahu
Kalau kerja dia lebih tekun daripada kaum bapa
Kaum bapa gelisah sahaja ingin cepat habis masa terutama kerja di pejabat
Sombong dan megah lebih menonjol daripada kaum bapa
Membeli-belah memang wataknya, kaum bapa terpaksa mengikut sahaja
Begitulah watak kaum wanita secara sepintas lalu atau secara rambang
Kerana itulah kalau tidak pandai mendidik perempuan biasanya
kaum bapa juga ikut kecundang
Bukan senang mendidik wanita kecuali kaum bapa yang luarbiasa......

Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 16-12-04 09:49





ada kebenarannya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 16-12-04 09:49


...hmm heheh kali ni sy bace full..hmm agaknye...ade x yg mmg baik....baik sangat.... tp ....agaknye sekarang nih segelintir je.. berbanding dgn wanita2 pada zmn2 dahulu, pd zmn nabi...hmmm mari kiter sama2 menginsafi................

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 10:39


secara rambangnya,wanita mcm tu sifatna...walaupun bukan semua...

-----------------
kita takkan dapat memahami sesorang dengan mudah sehingga kita dapat menjadi diri insan itu sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

ac
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11304
Posting: 27
Dari: teranu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-04 18:49



oo
baru sy tau.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For acProfil   Hantar PM kepada ac   Pergi ke ac's Website   Quote dan BalasQuote

atomant
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12936
Posting: 14

ireland  


posticon Posting pada: 16-12-04 21:30



Wanita terlalu banyak rahsia yang tersembunyi. Apapun rahsia itu, wanita yang solehah tetap menjadi hiasan dunia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atomantProfil   Hantar PM kepada atomant   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 16:14


tak semua perempuan ni jahat...tapi mmg diakui kebnykan perempuan mmg sensitif,tak kurangnya yang kasar macam lelaki.bergantung pada diri seorang perempuan tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 17:44


Allah ciptakan lelaki untuk perempuan, perempuan untuk lelaki..agar kita dapat bersama-sama.....

-----------------
Mencari Keredhaan Ilahi
Merasa ketenangan Hakiki
Mencuit rasa Rendah Diri
Ya Rabbul Izzati

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

butterfly83_wahida
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 2138
Posting: 8
Dari: jb

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-12-04 17:47



heheeee....tengku haikal...tengku haikal
ampunkan patik tengku kiranya kata2 patik bisa menyinggung sanubari yang amat dalam(macam dasar laut) kerna itu patik pohon kemaafan...

tapi sebetulnya tengku memang dari edinburgh ke...boleh bawa balik salji untuk patik..., cair pun cairlah....wakakaka.....



hm......................

begini..

bagi patik ye tengku...manusia ni sama sahaja.
tapi patik AMAT-AMAT-AMAT dan TERAMAT setuju dengan kata2 tengku tadii. namun tidak moleklah jika hanya dibebankan kepada saya(eh, silap) kaum hawa....sahaja.

saya akui saya juga takuti diri saya ini jadi begitu...(we cannot predict what d future hold 4 us...)
jadi saya harap saya tidak begitu...
kalau tengku mengingikan semua HAWA menjadi PMT(d'last malay gal)

minta sangat tengku huraikan kaedah, metod dan langkah2 sepanjang kami nanti akan berada bersama suami sepanjang 100tahun...

namun boleh kah tengku menjamin manusia itu tidak melakukan kesilapan dalam 100tahun tsbt walaupun mengaplikasikan cadangan tengku nanti...?

sebegitulah...saya berkata2 tadi...
manusia ini sama sahaja...
kami adalah tongkat bagi pemimpin keluarga...
sebenarnya juga mengharapkan kebahagian akan dikecapi oleh sisuami kami nanti namun...kami juga bukan insan yang sempurna...betulkan kami dengan berhati2 andai tidak mahu 'tulang menjadi patah' dan mampu menyedihkan kamu sang lelaki...okeh...sesama lah
kita berjaya dan berusaha ke arah hidup yanglebih BEST....wakakakaak...
ops...lupa daratan lakkkk....

ok tengku..
patik mereverse kan diri
cayalah..
wsslm





Bookmark and Share

    


  Member Information For butterfly83_wahidaProfil   Hantar PM kepada butterfly83_wahida   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 17-12-04 17:55





walau apa pun dikatakan tentang wanita...lelaki akan kesunyian tanpa kehadiran seorang bernama WANITA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 12:26


namun...dia memang pendamping yang sesuai...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

humairoh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12634
Posting: 25
Dari: Baling

Kedah  


posticon Posting pada: 18-12-04 15:09


.....

nak kata pe ye....tengku haikal ni mesti Mr Perfect...sbb byk sgt pos artikel yg sentuh perihal wanita....

so, sy nak tau jgk le...tgku ni nak cari isteri pun mesti yg paling sempurna dalam dunia ni... ader ke?....

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairohProfil   Hantar PM kepada humairoh   Quote dan BalasQuote

arini
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7472
Posting: 37

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-04 20:01


Tengku Haikal.

wah....mcm2 hal wanita tengku tau....mesti pemerhati yg prihatin dlm dunia wanita kan.....

apa pun jgn la anggap WANITA yg negatif je ada gak yg positif tau....cuba wat experiment lagi...hahaha......

mintak ampun andai patik tersilap kata hingga terluka hati tengku di sana.

tengku.....tengku......tgh frust ngan WANITA ke?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For ariniProfil   Hantar PM kepada arini   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-04 10:00



ader betul tuu...tapi tak kan nak kata kat wanita jer kan....mcam mana ngan rahsia lelaki..rasnya dia lebih cerewet drp wanita kan....jgn lupa wanita adalah lebih sabar drp kaum bapa...dalm menghadapi cabaran dlm hidup.....kaum bapa yg ader masalah tak boleh nak selesaikan masalah dengan sendiri..mereka memerlukan pertolongan n sokongan drp seorang isteri.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

jannahsyurga
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 10994
Posting: 35

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-04 11:49


WANITA HIASAN DUNIA, SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahsyurgaProfil   Hantar PM kepada jannahsyurga   Quote dan BalasQuote

nurilanwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3035
Posting: 54

Perak  


posticon Posting pada: 19-12-04 13:47


orang laki2 pun lebih kurang gitu gak wataknya...

ada laki2 macam pompuan - ada pompuan macam laki2

dunia makin menuju ke penghujungnya !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilanwarProfil   Hantar PM kepada nurilanwar   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-12-04 00:41




yg penting....kita akui kelemahan masing2....

sbb manusia nie sebagai makhluk ada kelemahan...

jadi kita baiki kelemahan-kelemahan kita



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Ainzakirah
Warga Rasmi
Menyertai: 26.07.2004
Ahli No: 10300
Posting: 18
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-12-04 12:38


...
time kasih krn bgtau..leh sy tau cmner lak pilihan tengku?adakah tengku akn memilih spt itu jugak?..hihi.jgn mare ye..i'm just jokes.sememangnye kaum hawa itu d lahirkan sebegitu&yg akn mengubah diri mereka adalah diri mereka sendiri....telah d tulis@termaktub dlm luh mahfuz bahawa leleki yg baik utk perempuan yg baik..begitulah sebaliknya....jadi,peranan lelaki juga d perlukan dlm membimbing kaum hawa....that's right,tengku..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinzakirahProfil   Hantar PM kepada Ainzakirah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122823 saat. Lajunya....