Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 17 minit yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: salahkah andainya perigi mencari timba?...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» salahkah andainya perigi mencari timba?...

Please Mendaftar To Post


Oleh salahkah andainya perigi mencari timba?...

gadismontel
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11167
Posting: 8
Dari: jepun

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 12:31


malu!!!!!!!...tapi sampai bila perasaan ni nak disimpan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadismontelProfil   Hantar PM kepada gadismontel   Pergi ke gadismontel's Website   Quote dan BalasQuote

manbugis
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12584
Posting: 5
Dari: bandong

Johor  


posticon Posting pada: 15-12-04 12:39


....
apayang nak dimalukan andai kata apa yg kita lakukan tidak menjadi kesalahan.perasaan...begitu juga tak perlu disimapan....kerana memakan hati...
ada baiknya diluahkan saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For manbugisProfil   Hantar PM kepada manbugis   Quote dan BalasQuote

princess_of_heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2004
Ahli No: 9744
Posting: 74
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-12-04 12:54


assalammualaikum wbt...kalo masa cuba cari cari majalah anis keluaran yg terbaru(cover depan wardina with her sweet baby)...dalam tu ada bincang ttg isu perigi cari timba...insyaAllah ia akan dpt bantu anti dalam masalah ni.. assalammualaikum wbt

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_of_heartProfil   Hantar PM kepada princess_of_heart   Pergi ke princess_of_heart's Website   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 15-12-04 13:19




saya rasa tak salah dan tak perlu di malukan...kalau dah berkenan curahkah je perasaan tu..kita bukan berada di zaman belum merdeka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

cornation
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12840
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-04 14:14


baik luahkn drp mkn ati sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cornationProfil   Hantar PM kepada cornation   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 14:29



Apa nak dimalukan. Lagi pun populasi wanita melebihi lelaki di M'sia ni. Kalu nak harap lelaki saja tackle wanita....hmm...alamat...ntah ler...sesekali wanita kena gak tackle lelaki...heh...cam ne yea wanita tackle lelaki. Ana ada gak pengalaman ditackle tapi malu nak kongsi....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

nurulnuha
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2004
Ahli No: 12714
Posting: 14
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-12-04 14:47


...
utk luahkan apa yg tersirat kt hati tue...
perlukan kekuatan dan keberanian yg amt sgt...
kena bersedia terima dua kemungkinan..
sama ada diterima @ tidak...
bersedialah...
segalanya terserah kpd individu tue sndri...
buat yg sudah m'cuba...tahniah!
buat yg akn m'cuba...gud luck!
dan...
buat yg masih ragu2...
fikir semasak2nya...
ikutlah kata hati tp...
mst diiringi dgn akal yg penuh p'timbangan...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulnuhaProfil   Hantar PM kepada nurulnuha   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-04 14:55



tak perlu malu klu benda tu betul.curahkannya lebih baik drp menyimpankannya dan makan hati.fikirkan la dgn semasaknya.semoga berjaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 15:49



-rasanya tak salah...luahkan je....yg penting dia tu ada tanda2 sukakan kita juga...
-apa pun...bergantung pada keberanian kita menghadapi apa kesudahannya....
-good luck....
#sya lebih suka dia luahkn sayangnya pada sya...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

NuruL_01
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11682
Posting: 25
Dari: pekan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 15-12-04 16:20


tak salah.....masa zaman Rasulullah pun Saidatina Khadijah sendiri yg melamar baginda...

tanpa keberanian mimpi tak bermakna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuruL_01Profil   Hantar PM kepada NuruL_01   Quote dan BalasQuote

casper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.12.2004
Ahli No: 13023
Posting: 24

jordan  


posticon Posting pada: 16-12-04 02:48



salah,memang salah...tapi dari segi adatnya.Bukan dari sudut Agama..jadi mulakan sahaja kalau dah suka..jagan biar lama-lama,nanti hati sendiri yang merana ..salamz ukhwah dari saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For casperProfil   Hantar PM kepada casper   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 16-12-04 03:05




hasnoor menulis-

"Jika seorang wanita berkata kepada seorang lelaki, “Sudikan awak mengahwini saya..?” Apa pandangan anda? Mungkin terlintas di hati anda, “Alangkah tak malunya wanita ini..”

Masalah wanita yang lambat berkahwin sebenarnya bukan masalah yang asing lagi di negara kita. Ia bukan sahaja berlegar di kalangan golongan yang berpendidikan tinggi sahaja malah boleh dikatakan semua lapisan golongan wanita terlibat dalam permasalahan ini. Akhirnya, timbullah gelaran-gelaran yang kurang enak didengar seperti ‘andartu’, ‘andalusia’ dan sebagainya. Sebenarnya, jika diamati antara sebab utama yang mendorong kepada berlakunya gejala wanita yang lambat berkahwin ialah tanggapan negatif masyarakat terhadap amalan ‘perigi mencari timba’.

Adalah menjadi satu hakikat yang tidak boleh dinafikan, apabila pihak wanita memulakan langkah pertama untuk merisik, masyarakat akan mula memandang negatif dan menyebarkan tanggapan-tanggapan yang kurang baik. Malah seolah-olah sudah menjadi satu kemestian bahawa hanya pihak lelaki yang berhak untuk merisik dan meminang. Ini adalah satu tanggapan yang salah sama sekali. Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa kerana anggapan seperti inilah maka ramai di kalangan wanita yang terpaksa hanya duduk di rumah menunggu pinangan daripada berusaha sedikit untuk mendapatkan jodoh. Asalkan tidak menyalahi syariat Islam, apa salahnya kalau wanita juga berusaha untuk memikat lelaki.

Di dalam Islam, amalan merisik dan meminang bukan hanya dilakukan oleh pihak lelaki. Malah di dalam Al-Quran turut dinyatakan kisah seorang ayah yang menawarkan anaknya kepada Nabi Musa untuk dikahwini. Kisah ini disebut di dalam surah Al-Qashash, ayat 27. Seorang ulama masakini, Dr. Wahbah Az-Zuhaili semasa mentafsirkan ayat ini juga turut membawakan contoh-contoh lain di dalam sejarah Islam yang menunjukkan wakil pihak wanita mengemukakan tawaran untuk dijodohkan dengan mana-mana lelaki. Contohnya Saidina Umar yang menawarkan anaknya Hafsah untuk dijodohkan dengan Abu Bakar dan Usman. Malah seandainya wanita itu sendiri menghantar pinangan sekalipun, ia tidak patut dipandang serong kerana Ummul Mukminin Khadijah juga meminang Rasulullah SAW.

Masyarakat Malaysia (sebenarnya masyarakat Melayu) seharusnya mengubah semula pemikiran seperti ini. Kita bimbang andainya wanita terus menerus dihantui sindrom ‘malu’ untuk memulakan langkah, maka akhirnya dia terpaksa menempuh satu corak hidup yang sama sekali tidak diingini. Akhirnya, dia terpaksa memilih samada untuk terus bergelar andartu ataupun menjawat status isteri muda.

Oleh kerana itu, pandangan serong masyarakat terhadap amalan ‘perigi mencari timba’ ini perlu dihapuskan. Berikutan tanggapan sebeginilah, banyak ‘perigi’ akhirnya tidak mempunyai ‘timba’"

"Sumber Asal"

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-12-04 08:28


kalau da terpikat tu,apa lagi...

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 10:12


perigi cari timba tak salah kot, yg ptg jg perigi pegi masuk dalam rumah dah la, abis banjir satu rumah nanti....hihihi

korang fikir2kanlah mana yg baik mana yg buruk. semua dah beso kan, bleh pk sndiri. jgn smpi menempa murka Allah dah la

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

jannahsyurga
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 10994
Posting: 35

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-12-04 13:09



Rasanya tak salah perigi cari timba...tapi lebih sesuai timba la yang cari perigi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahsyurgaProfil   Hantar PM kepada jannahsyurga   Quote dan BalasQuote

nurilanwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3035
Posting: 54

Perak  


posticon Posting pada: 17-12-04 13:45






Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilanwarProfil   Hantar PM kepada nurilanwar   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-12-04 13:57


he..mana-mana je la.dua dua boleh..

kui2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 17-12-04 15:07




apa slaahnya perigi cari timba kan... nk tunggu timba datang cari perigi... lmbt sgt jadi terpaksa cari sendiri timbanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-12-04 17:02


Jangan takut untuk meluahkan isi hati anda kepda orang yang anda sayangi dan cintai. Beritahu mereka dan biarkan mereka buat keputusan
di pihak mereka. Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ialah memberitahu kepada orang yang anda sayangi betapa penting dan
istimewanya mereka kepada anda. Anda akan rasa lebih yakin dan puas.Malah, anda juga kan rasa bangga terhadap diri anda kerana telah
menunaikan tanggungjawab anda terhadap perasaan dan hati anda. Jangan
sesekali mengkhianati hati anda kerana akibatnya hanya anda yang sengsara, bukan orang lain. saya copy ayat carnation-sekadar menenangkan hati anti

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

elyss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12570
Posting: 90
Dari: pekan baru,riau

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 18:31


SBENANYA TAK SALAH ... TENTULAH KENA USAHA.....hehehehehehe...lyss..pnah buat tu...
sbb bila hati da bekenan...mule2 tu mmg rasa nak pendam jerr..tp..lyss ni jenis yang open minded... pegang satu prinsip...kalau nak...buat..!!! kalau tak nak sudah...!!!...bila lyss luahkan...dia no respon... anyway lyss.tunggu...bila lyss tanyer utk kali ke 2...still no respon...kecewa lah jugak...tapi sebelum elyss luah segala-galanya...lyss cakap pada diri sendiri...lyss akan hadapi dua kemungkinan..sama ada dia kata ya...atau...tidak... nampaknyer...isyarat yg di terima TIDAK...lyss bleh kontrol feeling time tu..sbb elyss dah prepare awal2..dgn semangat dan kekuatan..sbb lyss tau...ia tak mustahil blaku.. HOHOHOHOHO..... tu blaku thn lepas...lps peristiwa tu..lyss pegi bercuti di...indonesia,pulau sumatera kebetulan bru lepas spm..so nak enjoy kan otak...bleh skit2 lupekan dierr..tambah plak...hp tak leh nak call bole ar luper die skit2....buila balik dr holiday lyss ada azam dan semangat baru...malas lg ar nk fikir bab2 ni semua...menyusahkan jerr...baik maintain mcm dulu...bukan aper...lyss ni..dulu 5 thn sekolah sumer nyer perempuan jadi..100 % concentrate utk study and sahabat jerr..lelaki langsung tak pandang....member lelaki pun takderkk langsung... biler tgk org lain jeles ar jugak tapi ckit jer..5% jerkk sbb apa yg lyss nmpk tak menepati citarasa,gituu...hehehehe.. ...dan nak tau per jadik....????? suatu hari die hntr sms...dan bunyi dr aper yang di tulis...dia nak lebih dr kawan....?????..haaa....sorilah wak ..errkkk..dah terlambat...hati sayer dah pulih ..natural...bila ingt balik masa 'MAKAN HATI' dulu...bila lyss setia menunggu...dier buat bodoh jerkk...dan feeling utk dier dah terkubur DAN tinggal debu jerr.... ....dan smpi skrg kiter org masih lagi kawan and contact each pther...tapi jarang sangat2...yelah masing2 sibuk dgn kehidupan seharian...dan dr gerak geri dia,dia mcm... ' have something different feeling' jerkk.. kat elyss..tp elyss tak kisah dan tak layan pun sbb elyss anggap die mcm kawan biasa jer..dan kekadang tu..sms die lyss malas nk layan...lgpun perasaan tu dah 0-0...sebab...elyss kalau dah sekali jatuh hati pada seseorang,elyss takkan jatuh hati buat kali kedua walau serapat mana pun hubungan kawan bertaut kembali...cewahhh....!!!! ...lg satu sifat elyss...lyss mudah memaafkan orang lain walau pun orang itu PERNAH mengguris hati dan perasaan lyss sedalam dalamnya..tetapi...memori luka lama tetap bersemadi buat selamanya...dan buang yang keruh ambil yang jernih barulah kehidupan bahagia dan gembira selalu...



-----------------
...diri ini tercari-cari identiti seorang wanita yang solehah... YA ALLAH berilah daku petunjuk dan hidayahMu..sesungguhnya hanya pada Mu ku meminta....

[ Posting ini telah di edit oleh: elyss pada 2004-12-20 18:38 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For elyssProfil   Hantar PM kepada elyss   Quote dan BalasQuote

kalami
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6053
Posting: 3
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 11:15


assalamualaikum...
x salah perigi mencari timba...
itu hanya utk memulakan pkenalan..
apa yg penting dlm proses pkenalan itu biarlah mengikut syariat Islam..barulah ianya mndapat keredhaan Allah..
seperti Siti Khadijah yg mngutuskan hambanya Maisarah yg merupakan seorg lelaki utk meminang Rasulullah...
Islam itu mudah malah tidak menyusahkan..
Semoga sentiasa mendapat keredhaan Ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kalamiProfil   Hantar PM kepada kalami   Pergi ke kalami's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 16:46




tak salah, tak salah... bukankah hidup ini menuntut kepada kesabaran? ape2 pun, tahniah kdp elyss..



-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-12-04 08:37


perempuan lagi ramai dari lelaki. kalau nak tunggu je, sendiri mau ingatla

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

illa18
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10102
Posting: 6
Dari: bagan serai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 17:18


ini semua terpulang pada pandangan masing2.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For illa18Profil   Hantar PM kepada illa18   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-08 12:28


saya pun tak thulah......pada pandangan saya lah,kedua-duanya boleh buat,kalau kedua-duanya malu tak mjadilah jawabnya...semua tahu tenggungjawab masing-masing...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 12:32


saya dah ada pengalaman.. malangnye malang lah jawabnye sebab si dia tu rupanya tunang orang.. huh,haru betul.. nasib baik dah terus terang.. kalau duduk simpan saja prasaan tu lagi susah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:04


wahhh.. bagusnya halesolurun... beraninya... :kelip:
tapi, ada baiknya juga ye berterus terang begitu... tak lah jatuh tangga kena hempap piano lepas itu... adess... :sopan:

boleh ismi bertanya.. dari mana datang kekuatan untuk berteus terang ek cik halesolurun.. ?:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:17


Pada 06-10-08 13:04 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

wahhh.. bagusnya halesolurun... beraninya... :kelip:
tapi, ada baiknya juga ye berterus terang begitu... tak lah jatuh tangga kena hempap piano lepas itu... adess... :sopan:

boleh ismi bertanya.. dari mana datang kekuatan untuk berteus terang ek cik halesolurun.. ?:berfikir:



ok ismi,kita bagi secara ringkas saja k.. panjang2 pula macam nak buat novel.. ismi,kekuatan tu datang tanpa kita sedar. mula-mula saya pun tak pasti dengan tindakan tu...tapi sampai bila nak pendam? kawan-kawan yang rapat pun suruh berterus terang.. mula-mula terus terang dalam sms saja.. tapi tak ada jawapan.. kat situ dah start malu dah.. 2hari lepas itu kami jumpa,then dia bagitahu saya sebagai sahabat saja.. dia dah tunang.. malu memang malu.. tapi tu lah malu memang malu.. :malu: :malu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:18


halesolurun_84 bertukar kepade urang super saiya darjat keenam, sebab tu lah datangnye kekuatan pada dirinye... ismi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:37


cik ismi nak belajar2 berterus terang ye.... :sopan:

zaman sekarang dah tak hairan orang perempuan berterus terang. nak tunggu orang laki tu lambat.. hehehe. maklumlah orang laki zaman sekarang ramai pemalu2.. huhu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:43


Pada 06-10-08 13:37 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

cik ismi nak belajar2 berterus terang ye.... :sopan:

zaman sekarang dah tak hairan orang perempuan berterus terang. nak tunggu orang laki tu lambat.. hehehe. maklumlah orang laki zaman sekarang ramai pemalu2.. huhu




org laki ni malu2 kucin ke penguin,cik syahidatul? :-D :-D jangan marah ye org laki..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:48


Assalamualaikum wr wbt

kalau ada org yang boleh dipercayai..boleh minta tolong sampaikan hajat..
tapi kalau tak ada..pada saya..simpan saja lah..kalau lelaki tu suka..dia akan cakap sendiri....(betul tak kaum lelaki?)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 13:52


Pada 06-10-08 13:04 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

wahhh.. bagusnya halesolurun... beraninya... :kelip:
tapi, ada baiknya juga ye berterus terang begitu... tak lah jatuh tangga kena hempap piano lepas itu... adess... :sopan:

boleh ismi bertanya.. dari mana datang kekuatan untuk berteus terang ek cik halesolurun.. ?:berfikir:


halesolurun, berani nyee..
tndakan nekad 2...
xpa2 try lagi ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 14:03


bukan berani mana pun ardani.. kadang-kadang kita pun tak kuat nak berdepan dengan benda-benda begitu.. sekurang2nya kita cuba(ayat nak sedapkan hati ni..) alhamdulillah sekarang semuanya dah berakhir.. nak try lagi? oh tidak!

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-08 16:25


Erm ... di kesempatan ni, Wawa rasa tak salah ...lagipun, kita bukan jual diri, betul tak?? Ada baiknya kita memulakn perkenalan terlebih dahulu, kalau org tak hendak kawan dengan kita, bukan kita rugi apa-apa pun.. Berterus terang?? ye.. memang penting sebab adakalanya prasaan yang disimpan begitu lama, tak elok untuk minda kita.

aTTn : Gadis Montel ... Tanpa kberanian, mimpi tak brmakna :-) ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 19:13


em...
boleh tak bagi tips nak luahkan perasaan...
especially dalam kes perigi cari timba....
nak tau cara yang terbaik dan cara yang tidak memalukan...
thanks pada sesiapa yang sudi berkongsi.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-08 19:55


saya punya kes sama dengan wafa.. entahlah.. nak bagi tau malu.. tak bagi tau .. gigit jari heheheh..memang agak ragu2 nak mnyuarakannyer..ish.. malula.. kesimpulannyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 20:18


Pengalaman~... Hmm.
Aku pernah jumpa perempuan yang jenih bagi signal. Bukan nya tak paham, tapi buat-buat tak paham.
ada jugak jenih yang minta no tipon direct melalui someone yang dia kenal. pun buat tak paham jugak.
ada jugak jenih yang cakap face to face masa jumpa. Tapi aku anggap tu gurau - gurau saja. saja nak test aku kononnya.
ada jugak yang kasi tau direct agaknya sms. Yang tu aku cakap better jadi kawan.
ada jugak beberapa jenih lagi tapi dah tak ingat. apa yang aku ingat aku tanya "kalau aku nak berbini dua hang sanggup tak..?". Banyak saja yang tak sanggup.
ada jugak jenih yang memasing dah nampak serasi, dah suka sama suka, tapi sebab perempuan tu dah berpunya maka aku mendiamkan diri dan buat tak layan. Kalau layan memang bahaya. boleh jadi rampas hak orang pula.
ada jugak jenih yang macam dah ok. lepas itu aku dok 'berserah pada takdir'. Last-last dia dah kahwin lain.


ps:- yang lain lain boleh tambah. (apakah aku kaki perempuan...? hmmmm...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 20:51


sebab makin ramai berani cari timbalah makin ramai

-timba putus tunang sebab dah berkenan dengan perigi baru yang lebih bagus
-timba tambah cawangan perigi baru sebab kasihan dengan perigi yang dah jiwang tahap gaban
-perigi2 lama yang kering air mata kesedihan

** tapi urusan jodoh... semuanya ketentuan ILAHI...dah begitu ditentukan cara jumpanya.. tak ada siapa dapat halang....
cuma
hari ni buat orang.... esok2 mana tau anak kita... keluarga kita ataupun kita sendiri kan kena semula dengan apa yang kita buat

bak menarik rambut dalam tepung.... sesama lah menjaga hati sesama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 22:56


kalau memang untuk kita
lari macam mana pun tetap akan jadi milik kita
kalau memang bukan untuk kita
kejar macam mana pun
dia tetap akan lari

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 23:04


saya cadangkan awak bagitau saja dia
kalau jawapan ok
alhamdulillah
kalau jawapan xok pun alhamdulillah jugak
sebab selagi awak pendam
saya yakin
awak pasti susah untuk terima org lain di hati awak
tapi kalau awak dah tau jawapannya
sekurang2nya awak tidak akan mengecewakan insan yang benar-benar
setia menanti diri awak untuk menjadi permaisuri di hatinya..
lapangkan hati
bersahabatlah dengan semua hamba ALLAH dengan ikhlas
bersandarlah pada ALLAH
insyaALLAH hati akan tenang
kekuatan itu kekuatan ALLAH
yakinlah pada ALLAH jika niat kita baik



Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 01:02


Tak salah... sekiranya dilakukan dengan penuh akhlak dan bersyariat.. kisah Ummul Mukminin Sayyidatina Khadijah terpahat dalam sejarah untuk kita jadikan contoh ikutan.


-----------------
Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik (Al Araf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-10-08 05:17


hehhe.. tak ada.. keberanian nak buat macam tu.. still dalam pertimbangan.. insya Allah... terima kasih atas nasihat kawan-kawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 10:17


Pada 06-10-08 20:18 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pengalaman~... Hmm.
Aku pernah jumpa perempuan yang jenih bagi signal. Bukan nya tak paham, tapi buat-buat tak paham.
ada jugak jenih yang minta no tipon direct melalui someone yang dia kenal. pun buat tak paham jugak.
ada jugak jenih yang cakap face to face masa jumpa. Tapi aku anggap tu gurau - gurau saja. saja nak test aku kononnya.
ada jugak yang kasi tau direct agaknya sms. Yang tu aku cakap better jadi kawan.
ada jugak beberapa jenih lagi tapi dah tak ingat. apa yang aku ingat aku tanya "kalau aku nak berbini dua hang sanggup tak..?". Banyak saja yang tak sanggup.
ada jugak jenih yang memasing dah nampak serasi, dah suka sama suka, tapi sebab perempuan tu dah berpunya maka aku mendiamkan diri dan buat tak layan. Kalau layan memang bahaya. boleh jadi rampas hak orang pula.
ada jugak jenih yang macam dah ok. lepas itu aku dok 'berserah pada takdir'. Last-last dia dah kahwin lain.


ps:- yang lain lain boleh tambah. (apakah aku kaki perempuan...? hmmmm...)


huiyyo cik s82. ramainya peminat.. :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 07-10-08 10:25


hehehe cik wafa kita ni tanya soalan pada tahun 2004 ...agak-agak dah terluah ke belum eh?

entah-entah dah selamat anak seorang...:P

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 11:30


Uiks, lama dah topik ni..ingatkan baru naik, rupanya dinaikkan balik..bagi saya, tak salah..lagipun sekarang ni perempuan makin ramai, laki pula makin sedikit..jadi seharusnya pihak perempuan berusaha dan lebih proaktif daripada lelaki untuk mencari jodoh mereka.hehehe..ni pandangan peribadi saja..tidak ada kena mengena dengan diri ini..

p/s: yup, betula lah cik shye, 'cik' s82 ramai peminat rupanya..tapi tak kesampaian..sabo2..awok muda lagi.hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 11:38


Pada 06-10-08 20:18 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pengalaman~... Hmm.
Aku pernah jumpa perempuan yang jenih bagi signal. Bukan nya tak paham, tapi buat-buat tak paham.
ada jugak jenih yang minta no tipon direct melalui someone yang dia kenal. pun buat tak paham jugak.
ada jugak jenih yang cakap face to face masa jumpa. Tapi aku anggap tu gurau - gurau saja. saja nak test aku kononnya.
ada jugak yang kasi tau direct agaknya sms. Yang tu aku cakap better jadi kawan.
ada jugak beberapa jenih lagi tapi dah tak ingat. apa yang aku ingat aku tanya "kalau aku nak berbini dua hang sanggup tak..?". Banyak saja yang tak sanggup.
ada jugak jenih yang memasing dah nampak serasi, dah suka sama suka, tapi sebab perempuan tu dah berpunya maka aku mendiamkan diri dan buat tak layan. Kalau layan memang bahaya. boleh jadi rampas hak orang pula.
ada jugak jenih yang macam dah ok. lepas itu aku dok 'berserah pada takdir'. Last-last dia dah kahwin lain.


ps:- yang lain lain boleh tambah. (apakah aku kaki perempuan...? hmmmm...)


Apa nak jadi, apa dah jadi...
Sampai sekarang tak kahwin lagi....
Apa nak jadi, apa dah jadi....
Sampai sekarang tak kahwin lagi....

Kekasih ku yang pertama namanya Aminah....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 12:21


Pada 07-10-08 11:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Apa nak jadi, apa dah jadi...
Sampai sekarang tak kahwin lagi....
Apa nak jadi, apa dah jadi....
Sampai sekarang tak kahwin lagi....

Kekasih ku yang pertama namanya Aminah....
Orang dok panggei dia Ina,
Semua pulak berebut dia,
Tapi semuanya masih tadika~

hai~ budak kecik lagi ropenye.

Apa nak jadi, apa dah jadi...
Sampai sekarang tak kahwin lagi....
Apa nak jadi, apa dah jadi....
Sampai sekarang tak kahwin lagi....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-10-08 12:22


tak salah sebenarnya...tapi persepsi masyarakat kita tak begitu terbuka dalam hal begini.banyak kes si perempuan berkenan dengan si lelaki, even famili si perempuan tu pun suka dengan si lelaki tu. tapi masalahnya, sanggup ke keluarga si perempuan tu melanggar tradisi iaitu meminang si lelaki.

(berdasarkan pengalaman sendiri)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 12:43


!!! QUOTE !!!

Orang dok panggei dia Ina,
Semua pulak berebut dia,
Tapi semuanya masih tadika~

hai~ budak kecik lagi ropenye.

Apa nak jadi, apa dah jadi...
Sampai sekarang tak kahwin lagi....
Apa nak jadi, apa dah jadi....
Sampai sekarang tak kahwin lagi....


Kekasih yang kedua namanya Kathijah....
Tapi urang panggeinye Katie.... (hai, name mat salleh tu...)
cantik rupa parasnye, tapi tak reti cakap melayu.....
Sayang melepas lah lagi....

Apa nak jadi, apa dah jadi...
Sampai sekarang tak kahwin lagi....
Apa nak jadi, apa dah jadi....
Sampai sekarang tak kahwin lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-08 12:55


salam....

zaman sekarang ini ramai wanita dr lelaki kan..

tak salah & tak perlu malu sebab tu dah menjadi hak para wanita untuk memilih calon pasangan kan...

lagi pun mungkin ada diantara para wanita terjadinya perigi cari timba ni sebab mencari calon yang sesuai dengan diri mereka.. jadi tak salah lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

Nurnabila
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35247
Posting: 2
Dari: Ganu kiterr arrrr..

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 13:40


"Perigi cari timba"....?? asenye pepatah 2 tak salah nak dgunakn pada zman sekarang.lagipun masyarakat sekarang ni da dapat time pkare sbgtu walaupun masih tdapat segelintir yang tak berapa setuju.......Apa pun kena lah usaha dalam mencari jodoh ni.Wslam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurnabilaProfil   Hantar PM kepada Nurnabila   Quote dan BalasQuote

nurzakiah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35252
Posting: 13
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 13:44


zaman dah berubah....dunia dah maju...tak ada salahnye Kalau perigi mencari timba pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzakiahProfil   Hantar PM kepada nurzakiah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 14:37


Macam mana timba nak cari perigi kalau sekeliling perigi tu ada 'pagar'...Nak masuk kena bayar beribu-ribu ringgit...Baru 'pagar' tu bagi masuk...Pagar tu tak ada sebenarnya...Tapi siapa entah memandai buat pagar sekeliling perigi tu...

No money, no women...
No women, no cry...
Jadi kesimpulannya no money no cry... :-D

p/s:Harapkan pagar, pagar makan padi


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:00


carilah apa yang nak dicari.. baldi ke gayung ke perigi ke kolam renang sekalipun.. huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:00


Pada 06-10-08 13:18 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

halesolurun_84 bertukar kepade urang super saiya darjat keenam, sebab tu lah datangnye kekuatan pada dirinye... ismi


uhuk.. ni yang nak jadi kagum lagi sekalik ni..

Pada 06-10-08 13:37 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

cik ismi nak belajar2 berterus terang ye.... :sopan:

zaman sekarang dah tak hairan orang perempuan berterus terang. nak tunggu orang laki tu lambat.. hehehe. maklumlah orang laki zaman sekarang ramai pemalu2.. huhu



ismi ni penakot cik syahidatul.. biola betahun2 pun..:malu: tetap jugak tersimpan... cumanye,hanya bagi signal.. tapi lampu signal dah rosak pula.. adess...:sopan: tak dapek den nak bagik signal lagi..

p/s: sedih jugak ek, andai jawapannya tidak... tapi mungkin itu lebih baik..:kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:08


Pada 07-10-08 15:00 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!



ismi ni penakot cik syahidatul.. biola betahun2 pun..:malu: tetap jugak tersimpan... cumanye,hanya bagi signal.. tapi lampu signal dah rosak pula.. adess...:sopan: tak dapek den nak bagik signal lagi..

p/s: sedih jugak ek, andai jawapannya tidak... tapi mungkin itu lebih baik..:kelip:



cik ismi tengah memendam rasa ke.. parah uh.. nanti jiwa merana.. huhu.. :kelip:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-10-08 15:52


luah saja senang...
bukan nya berdose pun ...
kang makan diri susah pula

^^Tidak perlu mencari teman secantik BALQIS,andai diri tidak sehebat SULAIMAN....
Tidak perlu seteguh IBRAHIM,andai diri tidak sekuat HAJAR....
Mengapa mengharap teman setanpam YUSOF,jika kasih tidak setulus ZULAIKHA....
Mengapa didamba teman hidup sehebat KHADIJAH,andai diri tidak sesempurna
RASULULLAH S.A.W....^^

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 16:31


setuju...sokong..kalau malu boleh minta tolong org tua....pelbagai car masih boleh digunnakan selagi mana tak melanggar syaro'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 16:34


mak teman pesan, kalau nak kahwin beritahu mak... tak kirelah pilihan mak atao pilihan sendiri. erm, teman rasa nak kawin, tapi.... tapi.....
antare sebabnya nak selesaikan belajar ni dulu, tengoklah lepas 3 tahun...
nak ambik kalkulator saintifik kejap....
2 kali 5 seploh, 5 kali 2 seploh.... aaaa, 26 campor 3 jadi 30 eh... silap 29. jadi umor 29 tahun nak kawin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 17:01


Pada 07-10-08 12:22 , kasihmu-amanahku posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah sebenarnya...tapi persepsi masyarakat kita tak begitu terbuka dalam hal begini.banyak kes si perempuan berkenan dengan si lelaki, even famili si perempuan tu pun suka dengan si lelaki tu. tapi masalahnya, sanggup ke keluarga si perempuan tu melanggar tradisi iaitu meminang si lelaki.

(berdasarkan pengalaman sendiri)



meminang si lelaki bukannya seperti pihak perempuan hantar rombongan meminang terus. tapi pihak perempuan seloknya ibu atau bapa pihak perempuan lah, risik dahulu si lelaki tu. tanya secara berhikmah lah. kalau dapat jwpan yang positif, baru teruskan dengan adat yang biasa.

belum cuba belum tahu. insyallah, kalau dah jodoh tak kemana.

(berdasarkan pengalam sendiri juga) :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 07-10-08 17:16


Pada 06-10-08 20:18 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pengalaman~... Hmm.
Aku pernah jumpa perempuan yang jenih bagi signal. Bukan nya tak paham, tapi buat-buat tak paham.
ada jugak jenih yang minta no tipon direct melalui someone yang dia kenal. pun buat tak paham jugak.
ada jugak jenih yang cakap face to face masa jumpa. Tapi aku anggap tu gurau - gurau saja. saja nak test aku kononnya.
ada jugak yang kasi tau direct agaknya sms. Yang tu aku cakap better jadi kawan.
ada jugak beberapa jenih lagi tapi dah tak ingat. apa yang aku ingat aku tanya "kalau aku nak berbini dua hang sanggup tak..?". Banyak saja yang tak sanggup.
ada jugak jenih yang memasing dah nampak serasi, dah suka sama suka, tapi sebab perempuan tu dah berpunya maka aku mendiamkan diri dan buat tak layan. Kalau layan memang bahaya. boleh jadi rampas hak orang pula.
ada jugak jenih yang macam dah ok. lepas itu aku dok 'berserah pada takdir'. Last-last dia dah kahwin lain.


ps:- yang lain lain boleh tambah. (apakah aku kaki perempuan...? hmmmm...)


handsome sangat ke anda ni bro?


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 17:56


Pada 07-10-08 17:16 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!


ps:- yang lain lain boleh tambah. (apakah aku kaki perempuan...? hmmmm...)
handsome sangat ke anda ni bro?

Hahha. Lawak pulak aku baca... masa posting tu aku tak tambah satu perkara. Reason semua tu sebabnya aku malas nak couple - couple. Sebab once dah mula susah nak berenti (boleh lah tanya siapa yang dah ada penglaman tu). Cara setan tipu manusia macam-macam cara. Kalau aku nak couple maksudnya aku dah ready nak kahwin.

Kesimpulannya? Lagi baik jaga diri sendiri dulu sebelum terasa nak jaga orang lain pulak....

ps:- tak handsome langsong. tapi lawa dan ayu tu ada. ngeh ngeh ngeh.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 07:19


handsome apa sirat82. Teman mula-mula jumpa sirat kat Taman KLCC tak perasan siapalah insan yang handsome yang pakai baju merah mendekati teman ni. rupanya sirat. ye Sirat memang handsome, ni pendapat teman,.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 07:34


Pada 08-10-08 07:19 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

handsome apa sirat82. Teman mula-mula jumpa sirat kat Taman KLCC
Err... bukan putrajaya ke..?

ps:- hehhe, daeng nak jadi secret admire ke..? :kelip:


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 07:35


eh, silap... Taman Putrajaya lah, kat tepi Mesejid tu.... yang ada belon besor dalam tasik. hehehehehehehe

secret admire? uwek.... uwek.......


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 07:40


hehe..ana setuju dengan pandangan nie_nadia....permpuan juga boleh merisk pihak lelaki....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 08-10-08 09:15


aa. bak kata kak hanan cari lah..timba ke perigi walau swimming pool sekali pun... cuma kalau boleh wahai perigi2 yang nak mencari timba... jangan lah rampas baldi yang dah ada periginya sendiri..... hehehe

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 10:13


Bilama sesuatu itu masih lagi dalam batas kewajaran,adalah bukan menjadi satu kesalahan untuk seorang wanita itu menyatakan hasrat hati nya pada lelaki yang menjadi harapan untuk dijadikan bakal suami,namun sebaik nya hasrat hati itu biarlah dinyatakan melalui orang tengah.Ini kerana untuk menjaga hati budi wanita itu sendiri.Agar wanita itu tetap indah pada kelembutan dan kehalusan sifat nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 10:19


ya..ana setuju dengan pandangan yang diberikan oleh unanjaga..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-08 13:46


Pada 08-10-08 10:13 , unanjaga posting:

!!! QUOTE !!!

Bilama sesuatu itu masih lagi dalam batas kewajaran,adalah bukan menjadi satu kesalahan untuk seorang wanita itu menyatakan hasrat hati nya pada lelaki yang menjadi harapan untuk dijadikan bakal suami,namun sebaik nya hasrat hati itu biarlah dinyatakan melalui orang tengah.Ini kerana untuk menjaga hati budi wanita itu sendiri.Agar wanita itu tetap indah pada kelembutan dan kehalusan sifat nya.



ya betul tu... tak ada masaalahnya... pepatah siapa lah perigi cari timba tu....dah tak relevan dah sekarang ini... usaha tangga kejayaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 13:55


entah... Kalau tepat pada caranya...
dah...timba tak nak cari perigi????
biar perigi cari timba.... timba dah tak ramai, orang tak guna perigi dah...
Kalau dah jodoh, tak ke mana.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-10-08 15:05


Pada 06-10-08 20:51 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

sebab makin ramai berani cari timbalah makin ramai :

-timba putus tunang sebab dah berkenan dengan perigi baru yang lebih bagus
-timba tambah cawangan perigi baru sebab kasihan dengan perigi yang dah jiwang tahap gaban
-perigi2 lama yang kering air mata kesedihan



Hohoho..komen paling kreatif dan kritis tahun ini..ehehehe..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 15:49


eheh..
apa lah cerita timba ni..
kena ubah medium perigi tu..
cmno perigi nak cari timbaa..

guna lah pasangan yang berduet..
macam sudu + garpu.
bulan + matahari
panas+hujan
pasang+surut

tersenyum kisah di swiming pool..ehhe..
ambui..hanan dan mimi..
cipta falsafah sendiri ek..

nak guna ayat yang biasalaa..
::: kalau JOdoh tak kemana::

p mai..p mai tang tu juga...ehehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 16:04


kalau dah suka tu cakap sajalah....apa nak malu
at least try.
dia terima atau tidak itu perkara no. 2
sekurang2nya hati tenang bila dah luahkan perasaan

saya ada pengalaman sukakan seseorang yang dah berpunya (tapi belum kawin).
saya bagi tau dia apa perasan saya pada dia
tapi sebelum bagi tau tu kenalah solat istikarah dulu.
tak sangka, rupa-rupanya dia pun suka saya tapi takut nak bagi tau
dan
dia memilih saya dan tinggalkan buah hatinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 16:17


kalau nak cari mata ayor boleh tak? malas lah cari perigi, perigi sekarang ni susah sikit, nak tengok keaslian dan ketulenan kandungan Hidrogen dan Oxygennye. Mungkin ada bendasing yang membuatnye tercemar. Jadi teman nak gali mata ayor lepas tu tapis dengan kain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakura_balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35328
Posting: 8

malaysia  


posticon Posting pada: 11-10-08 10:51


why not?.. bukannya satu masalah pun... mana tahu kalo2 ada rezeki awak dengan dia.. sometimes, lelaki ni pun pemalu juga.. tapi pastikan lelaki tu pun ada tanda-tanda macam suka kat awak juga lah... kalau dah ok.. jangan tunggu lama2... buat cara betul ya... guna saluran yang betul lah eh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_balqisProfil   Hantar PM kepada sakura_balqis   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 11:00


Pada 08-10-08 16:17 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak cari mata ayor boleh tak? malas lah cari perigi, perigi sekarang ni susah sikit, nak tengok keaslian dan ketulenan kandungan Hidrogen dan Oxygennye. Mungkin ada bendasing yang membuatnye tercemar. Jadi teman nak gali mata ayor lepas tu tapis dengan kain.


mata ayor? boleh saja...tapi susah nak cari lah daeng....kena cari kat bukit2 nun disana nue......kalau perigi boleh saja gali kat belakang rumah.......susah susah sangat cari saja paip air atau pun air sungai lagi sonang.......air sungai kat rumah saya itu xtrcemar lagi lagi daeng....masih ada keasliannya..rumah saya kat kaki gunung jerai....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 11:31


Pada 08-10-08 15:05 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!



Hohoho..komen paling kreatif dan kritis tahun ini..ehehehe..



tu bukan komen kosong... tu kenyataan.. betul-betul berlaku dari dulu dan makin menular kini


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 12:51


Pemula topik ni entah ada entahkan tak melawat dah Ukhwah ni.. tapi topik nya masih aktif lagi.. kesimpulannya jumhur ulama cinta Ukhwah.com bersepakat bahawa perigi boleh mencari timba asalkan perigi tu sanggup.. :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 20:43


Suka perigi cari timba... boleh jadi macam nabi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-09 11:52


oo....suka perigi cari timba...hehehe..
berminat situasi macam 2 eh..
macam ada pengalaman saja??

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 12:09


Perigi mencari timba - namun biarlah timba itu sedang menunggu perigi asalkan jangan timba itu sudah ada di perigi yang lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-09 03:17


jangan timbanye bocor sudahle.
eheh heh he.
mana thread starter ni ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 07:34


oh tak salah
asalkan caranya betul
caranya kan gunakan orang tengah untuk merisik adakah orang itu dah berpunya
carilah orang tengah yang boleh dipercayai

tapi saya tak nak mencari timba
biar timba mencari perigi
dan saya bukan perigi


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zaharah88
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36816
Posting: 3
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 21-01-09 08:55


tak salah mencari timba,,sekarang dunia makin hilang kaum lelaki yang baik,dalam 10 orang 1 bukan mudah untuk mendapati.rupa dijadikan allah sehebat yang mungkin,hati juga perlu sehebat suci yang mungkin.terimalah seadanya kurniaan tuhan.bijak memilih

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaharah88Profil   Hantar PM kepada zaharah88   Quote dan BalasQuote

e-zah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2008
Ahli No: 36268
Posting: 73
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-09 09:53


pada e-zah tidak ada salahnya perigi mencari timba kerana perempuan juga berhak untuk mendapatkan dan mencari yang terbaik sebagai suami sepanjang hidupnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 10:55


Alamak.. macam pernah posting.. hehe
nampak posting lama-lama lah.. :-D
malu.. malu.. :malu:
hehe.. cerita cintaann cintuunn zaman belasan tahun.. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zinatulhayah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36553
Posting: 7
Dari: South Korea

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 10:38


tapi depend juga cara macam mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinatulhayahProfil   Hantar PM kepada zinatulhayah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 11:35


Tak salah, tapi kalau boleh carilah yang bujang atau duda.

Saya bukan benci poligami tapi.... saya rasa nak memiliki suami saya tu seorang-seorang. Boleh kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.173229 saat. Lajunya....