Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: sape kat sini suka tido lepas subuh?


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» sape kat sini suka tido lepas subuh?

Please Mendaftar To Post


Oleh sape kat sini suka tido lepas subuh?

nailah87
Warga Rasmi
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8307
Posting: 19
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-12-04 21:42



Sape kat sini suka tido lepas subuh? Ana posting ni bkn apa sbb ana tgk skrg ni makin ramai yg tido lepas subuh...kan tak elok...rezeki kurang...boleh mewarisi kepapaan dan penyakit malas

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah87Profil   Hantar PM kepada nailah87   Quote dan BalasQuote

azmir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11296
Posting: 33
Dari: already transfer to malaysia,my hometown

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-12-04 21:49


actually saya suker tido lepas subuh sbab kat U nie tak bising sangat time tue n majoriti sumer student bangun lambat....paling awal pon 7.30 pag sebab klas kol 8 pag....mcm mana lak kalo tidolepas asar??ader effect gak ker????

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmirProfil   Hantar PM kepada azmir   Quote dan BalasQuote

islam_suci
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1054
Posting: 94
Dari: Gombak

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-12-04 21:51




betul tu...lagipun,nanti cepat tua...itupun mak ana yg cakap....

-----------------
A successful person is a person who is always struggle to success but also dare to fail...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islam_suciProfil   Hantar PM kepada islam_suci   Quote dan BalasQuote

atisolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5372
Posting: 270
Dari: bumi Allah

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 20:57


Quote:
macam mana lak kalau tidolepas asar??ader effect gak ker????



ade...mak cik ana kata kalau tido lps asar,banyak syaitan kacau.entah-entah kena rasuk gak kang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atisolehahProfil   Hantar PM kepada atisolehah   Pergi ke atisolehah's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 22:39


tapi kan tido lepas subuh best... masyaallah x tau le

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 01:10


Salam Alaikum..

Tidor lepas Subuh? Memang best dan memang tak elok. Ana tak sure samada di sebut dalam Hadith atau kata2 cendekiawan Arab.. Ada siapa2 yang boleh bagi references?

Er, saudara Azmir.Pernah dengar tak orang kata tidor lepas Asar boleh jadikan kita gila?

Tu bukan kata2 rekaan. Tapi memang betul kerana ada kajian membuktikan bahawa tidur selepas waktu Asar boleh menyebabkan neuron2 dan sel otak kita terputus. Kalau diamalkan selalu boleh bawa gila. Paling kurang otak lembab, especially kalau dah berumur 18 tahun dan ke atas sebab sel2 otak kita mula mati sewaktu dalam usia ni. No wonder lah otak pelajar2 sek men dan sek ren lebih cekap menyimpan memori sekalipun lambat pick up.

Cuba lah cari fakta sepenuhnya. Cendekiawan2 Islam terlebih dahulu jumpa teori ni sebelum diseludup dek saintis barat.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

daquayza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6050
Posting: 153
Dari: sp

Kedah  


posticon Posting pada: 10-12-04 01:36




tidur lepas subuh? org tua2 ckp, pintu rezeki tertutup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For daquayzaProfil   Hantar PM kepada daquayza   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-12-04 09:34



Tidur lepas subuh....mewarisi kepapaan.
Tidur lepas asar....mewarisi kegilaan.
This is true..but saya pun dulu suka tidur lepas subuh. Tapi, menyedari hakikat keburukan tidur lepas subuh ni, saya cuba tak tidur walaupun kadang2 tu...masih lagi tertidur gak. Sekurang2nya kita mencuba kan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 10:14




betul kata adquayza!!!

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
Warga Rasmi
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12990
Posting: 13

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-12-04 10:06




Tido lepas waktu Subuh memang tak elok.. Memang best tapi tak patut diamalkan.. Memang betul.. Skang ni makin ramai y suka tido lepas Subuh dan bangun bila matahari dah tunjuk muka.. Dulu Fasihah pun slalu jugak wat, tapi bila dah besar ni, dah tak diamalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 10:39




Kalau dah ngantuk sangat camner ye? Kengkadang tu sampai tersengguk2 nak tahan takmo tido lepas subuh. Ade ape2 petua tak ?


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

NuruL_01
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11682
Posting: 25
Dari: pekan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-12-04 11:28


ustazah saya cakap....tido lepas subuh ni mewarisi kepapaan....maksudnya kat sini rezeki untuk kita susah sikit nak masuk...

tido lepas asar pulak mewarisi kegilaan....ustazah saya cakap kalau diamalkan selama 40 hari berturut-turut mendatangkan kesan tak baik la kat diri kita....

sekadar berkongsi pengetahuan....kesimpulannya tido lepas subuh dan asar ni tak baik la...sebaik-baiknya cuba kita elakkan....

"sesungguhnya yg baik itu datang dari Allah...dan yang lemah dan kurang tu datang dari diri saya sendiri....Allah lebih mengetahui apa yg kita tidak tahu....."

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuruL_01Profil   Hantar PM kepada NuruL_01   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-04 04:36


Salam Alaik..

Nak tidur yang baik.. Amalkan Qailullah. Yakni tidur sekejap sebelum masuk waktu Zohr. Eheh.. Sebelum Asar atau Maghrib takda Qailullah yeah (teringat zaman muda2 dulu, suka 'qailullah' asar waktu cuti minggu).

Ehem.. Actually, kata2 tu bukan kata2 orang tua.. Tapi samada dari Hadith atau cendekiawan Arab..

Ana pernah jumpa hadithnya tapi sumber tak dinyatakan. Jadi, daripada mana kata2 ni datang masihlah tak dapat diketahui.

Yang pasti, janganlah dianggap ni kata2 orang tua sebab zaman sekarang ni bila kata kata2 orang tua, semua pakat senyum setepek aja..

Berbeza dengan kata2 cendekiawan arab yang sememangnya terdiri daripada ulama2, ustaz2, dan para ilmuan agama yang di mana, kata2 mereka tidak dipengaruhi dek budaya, kepercayaan warisan, etc sepertimana masyarakat melayu kita.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 11:58


sebenarnye tido lps subuh & asar x baik....waktu yg paling baik yg patut kita tido kira2 pukul 12-1 tghari coz itu waktu Qoilullah...waktu yg disunatkkan utk tido....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 12:43


rasanya sya tak suka tidur tapi tertidur...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 01:00





Memang beno le tu, tido lepas subuh mmg x baik tp macammana nak elakkannye??

Selalu saya niat x nak tido tp bila dah ngantuk,tetido jugak le nampaknyer...,,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 23:38




hmm betul kate azzuhra tu.. tido qailulah (lps zuhur) tu yg terbaik... tak ngantuk waktu tgh malam utk solat malam, petang n lepas subuh. dapat pahala sunat lg. tp bg bebudak student, masa lepas zuhur tu la yg tak sempat tido.. kuliah kul 2... tido dlm kuliah pun ok gak...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nurulmunirah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 9204
Posting: 17

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-04 18:04



sy nk cdgkn 1 cara nk elkkn tido pas subuh n asar
apakata kita bina agenda stp kali pas solat
sy pun ngntuk gak pas subuh tp
kite bleh bc Mathurat bl fajar nk terbit n terbenam
bnyk fadhilat2 yg terkndung kt sini...

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulmunirahProfil   Hantar PM kepada nurulmunirah   Quote dan BalasQuote

baitul_izzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11156
Posting: 131
Dari: jitra,kedah

spain  


posticon Posting pada: 24-12-04 21:20


hmm....memang saya pun selalu tertido lepas subuh ni...macam ada magnet kat katil pas semayang subuh...hmm..nak wat camner ek??tahu tak baik tdo lepas subuh..tapi tu lar...godaan syaitan selalu jer berjaya...hmm...

-----------------
berjuang kerana Allah~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For baitul_izzahProfil   Hantar PM kepada baitul_izzah   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-04 02:27



kalu nak elak terus dari tido lepas subuh..
bukak pc,surf Ukhwah.com !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

arishima
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13366
Posting: 1
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-12-04 12:45


saye pon slalu gaks tido lps subuh....klu x ngantuk pon rasa cam nak tido jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arishimaProfil   Hantar PM kepada arishima   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 11:02


x gemar tido lps subuh....rase macam t'lps byk perkara yang nak dibuat jek....tp kadang2 tu t'babas jugak..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-05-05 18:17


...
ayah sy slalu pesan jgn tido lps subuh..nanti miskin harta n miskin ilmu...dia syorkan sy agar slalu baca Al-Quran pas solat subuh...nanti pastu..x lah rasa ngantuk...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 07:13


kengkadang tuh terlelap jg..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

cahaya_dihati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10470
Posting: 38
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 10:46




kalau subuh kul 2.30am macam kat sini camaner?
terpakserla tido jugak lepas subuh sbb stay up sampai pagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_dihatiProfil   Hantar PM kepada cahaya_dihati   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-05-05 10:54


apa2 pun pergila joging dulu. lepas tu breakfast then baru tido.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-07-05 14:18


semua alasan kukuh kawan-kawan dalam ni..
ihiks..walacammanerpun..suka juga tido..dan memang tido...kah3x..
nikmat sgh tido pas subuh ni..tak terkate..ish²;-):-D apa kes !! ..Hmm..
saya kekadang tu xtido..tapi kalau boring tak tahu nak watper pagi..tido...hampehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 23-07-05 11:52


kat sekolah aku...bebudak yang excellent dalam study selalu tdo lepas subuh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-07-05 15:40


sakeenah tak suka tidur lepas subuh tapi selalu tertidur waktu tengah study pagi2 kps subuh.kadang-kadang kalau sakeenah dah memang ngantuk sesangat...macam sahabat_amin tulis...buka pc,lepas itu surf ukhwah.com.lepas itu gerenti ngantuk hilang

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 18:46


lepas subuh bc buku,sampai 7.30 baru tido.................... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 05:21


!!! QUOTE !!!

Kalau nak elak terus dari tido lepas subuh..
bukak pc,surf Ukhwah.com !!


sokong sangat sangat.. :-D :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 21:37


assalamualaikum....

tidur lepas subuh..
suka juga..
kekaang saja..
bila cuti memag lah..
tapi sekarang dah tak buat lagi..

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 04:24


ermm.. usah kata tidor lepas subuh.. kadang-kadang tertinggal subuh.. kira selalu lah jugak.. asyik kantoi saja.. subuh gajah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

EmEmEs
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12052
Posting: 60
Dari: segumpal_Darah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 07:07


kalau tidur lepas subuh...
sure time sekolah tidur..
lepas itu kena marah..
takpun kena diri atas kerusi..~


huhuhu..~
tak baik tidur lepas subuh..
kang ngantuk akan berlarutan..
sampai mlm..(?)


wallahu'alam..
peace..!~

Bookmark and Share

    


  Member Information For EmEmEsProfil   Hantar PM kepada EmEmEs   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 07:07


ana...hehehe...ana tak tidur di malam hari, tapi tidur lepas subuh. sebelum pergi kelas. hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 07:36


UhukUhuk Uhuk.... Patut lah ana terbatuk sebab tengah bincang tentang ana hehehe just kidding
Ana lepas subuh memang jarang tidur tapi kalau mlm balik lambat atau overnight buat kerja kalau dah tertidur jwbnya memang terbabas jauh heheheh " tidur Lepas Subuh Memawarisi Kepapaan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

kasturi_19
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11562
Posting: 60
Dari: KOE - IIUM

Selangor  


posticon Posting pada: 11-08-05 17:10


ana tengok ramai sangat yang komen pasal ini... tapi xramai yang bagi penyelesiannya...
kalau sem lepas... alhamdulillah, ana kurang sikit sebab klas mostly pukul 8... tapi sem ini... kebanyakkan kelas ana pukul 10 an ke atas... kat tempat ana xder internet... nak senang komputer pun tak ada... monitor aderlah! :-) ana pun harap ramai lagi yang dapat bantu selesaikan masalah ini bersama... kalau setakat baca mathurat... bukannya lama pun... lepas baca qura'an satu juzuk pun still ada masa nak buat kte tertdo... dan kan nak baca buku... lagilah senang nak tidur gamaknye... hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_19Profil   Hantar PM kepada kasturi_19   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 19:02


tidur lepas subuh...kalau tak btui2 tekad dan disiplin memang ssh nak tolong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

selasih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18573
Posting: 58
Dari: Temerloh, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 18:33


tidur lepas suboh tu tak baik untuk kesihatan....
bila bangun saja rasa pening-pening lalat begitu...
lepas itu lambat pulak keluar cari rezeki....
saya rasa kita mengantuk lepas suboh sebab perut kita kenyang kerana kita makan makanan yang berat sebelum tidur...
tu yang ngantuk pas suboh tu...
cuba kita tidur dalam kelaparan (tapi jgnlah lapar sangat kang tak boleh tidur pula...)
esok pagi kita tidak akan ngantuk lagi pas suboh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For selasihProfil   Hantar PM kepada selasih   Pergi ke selasih's Website   Quote dan BalasQuote

in_saff
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18774
Posting: 35
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-09-05 13:53


memang ana setuju sangatlah...bukannyua apa, Nabi pun larang...boleh membawa kepada penyakit gila kalau 40 hari berturut-turut...bukan selepas Subuh saja, malah juga selepas Asar.

Tapi Kalau dah memang ngantuk tu, nak buat macam mana? terpakse jugak lah tidur...tapi jangan selalu...sekali-skale saja lah......Kalau memang nak tidur pun, tunggu lah pukul 7 lebih-lebih sikit. Sebelum tu, cuba-cuba lah tahan sikit ngantuk tu...buat lah apa-apa yang patut seperti baca Quran ke, zikir ke, tengok tv ke, dan apa-apa saja lah. ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For in_saffProfil   Hantar PM kepada in_saff   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 14:33


assalamualaikum...
tidur lepas subuh...mmm...menarik jugak topik ni..
saya dulu..memang suka jugaklah tidur bila dah lepas solat subuh...itu masa dulu-dulu lah..masa..muda2 dulu...hehehe...
tapi sekarang..tak lagi..malah saya selalu terjaga dari tidur jam 5.00 pagi...yang paling teruknya kul 4.00 pagi pun ada..tapi tak selalu lah...
tapi biasanya hampir setiap hari..kul 5 pagi lah...dan bila terjaga tu..ina dah tak boleh tidur..kecuali..ngantuk sangat sebab tidur lewat..
apapun..banyak faedahnya..kalau bgn awal..dan tak tidur lepas subuh ni...kita boleh mulakn aktiviti harian lebih awal sikit...dan yang paling penting...kalau boleh..isikn masa tu..dengan solat2 sunat...dan macam lagi yang lebih berfaedah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-09-05 14:41


saya hari-hari buat macam tu before pergi kelas...tahu tak elok tapi kalau pagi2 tengok bntl memang tak boleh tahan nak tidur balik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

narutomaster
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19202
Posting: 46
Dari: Damansara

Johor  


posticon Posting pada: 27-09-05 14:57


hamba sokong sahabat kita nailah 87,senang saja kalau tak hendak tidur, anda lepas bangun tidur tu teruslah mandi dan then lepas suboh terus do some exercise,baru otak dan badan kita cergas saudara2x ku................

Bookmark and Share

    


  Member Information For narutomasterProfil   Hantar PM kepada narutomaster   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120962 saat. Lajunya....