Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 17 minit yang lalu


Jalan-Jalan
Topik: Camna nak masak kuah Char Koey teow???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jalan-Jalan
    »» Camna nak masak kuah Char Koey teow???

Please Mendaftar To Post


Oleh Camna nak masak kuah Char Koey teow???

Anquerz
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3831
Posting: 7
Dari: pulau pinang

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 23:21


assalamualaikum wrt...
Ana nak tanya kepada sesapa yang tahu..camna nak buat kuah Char Koey Teow yerk?
bleh kasi tau apa resepi2 dia...teringin nak blaja ler...
oklah...harap dpt membantu yerk!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnquerzProfil   Hantar PM kepada Anquerz   Pergi ke Anquerz's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-04 08:38




gunakan kicap pekat keluaran tamin (kicap mee) selain dari itu gunakan sedikit kicap tiram dan sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah char kueh teow.

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Anquerz
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3831
Posting: 7
Dari: pulau pinang

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 00:22


owh....gitu yerk..tp, camna nak campurkan kuah tue..gtau ler skali camna cara-cara nak membuatnya kalau x keberatan....hehe. Anyway, terima kasih yer atas resipi tue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnquerzProfil   Hantar PM kepada Anquerz   Pergi ke Anquerz's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 09:20



Kalau serius nak blajar boleh contact Chef Li Training Centre. Boleh buat business lagi. Sahabat ana dah jadi jutawan hanya menjual char kuey teow ajer. Cubalah....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-04 16:06


kalau mcm buat kuah mee sup tu tak boleh ke.?
asalkan bole makan sudahla kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 17:07




mula - mula panaskan minyak, masukkan cili giling bersama bawang besar dan bawang putih yang telah ditumbuk. setelah dua ke tiga minit, masukkan pula rencahnya (fishball, fishcake, udang, sotong atau ayam). biarkan dalam beberapa minit. pecahkan telur dan biarkan seketika sehingga telur hampir masak. kacau telur bersama kuahnya agar mesra. masukkan pula kicap mee dan sedikit air. (sukatan air terpulang kepada banyaknya kuehteow yang hendak dimasak) setelah mendidih, masukkan kuehteow, kucai dan taugeh. kacau dalam beberapa minit dan tutup api.

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 22:51



nyum nyum kalau dah pandai boleh tolong masakkan utk ana he he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-04-05 21:09


erm..best kan..tp..kalau beli kat kedai..selalu terlebih garam..kadang2 terlebih kicap..kadang2 terlebih minyak..selalu tak puas hati nak masak sndr..kat kolej tak boleh masak..kesian

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 10:41


kak mar, ke tak reti masak?ana cuma reti makan jer... ..nak masak, sori sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 17:36


waaaa.... makanan kegemaran hamba~

lepas nih buleh masak sendiri ^_^x

thx istafa!!

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 18:54




ingat ya, kicap mee (tamin) jangan bubuh banyak sangat.. kalau nak masak satu kuali besar, 2 sudu besar sahaja diperlukan.. lepas tu bubuh sikit kicap biasa sikit..

kalau cara cina, mereka suka bubuh kerang seminit dua nak tutup api.. tapi baik bubuh awal2, sebab kalau macam tu kerang tak cukup masak.. bau hanyir ada lagi.. (uekkk)

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 23:22


nampak macam kak istisafa pandai saja...boleh suruh masak ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 22:05


belilah sambal char keteow keluaran nyr enterprise, nak beli boleh PM saya nanti saya beri harga paling istimewa nak jadi pengedar tak ada masalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 20:19


Yang penting, beli char keoteow (mentah) keluaran orang Islam. jangan beli semberangan kat pasar. Kebanyakan dibuat Bukan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

sinar_islami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13852
Posting: 22
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 16:21


kalau yang ana masak...untuk tambah rasa sedap...dan ana rasa wajib bubuh adalah air rebusan udang...mesti kauuuu punya...dan sememangnya favourite ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiProfil   Hantar PM kepada sinar_islami   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 08:53


Pada 27-04-05 21:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

erm..best kan..tapi..kalau beli kat kedai..selalu terlebih garam..kadang-kadang terlebih kicap..kadang-kadang terlebih minyak..selalu tak puas hati nak masak sendiri..kat kolej tak boleh masak..kasihan



hmmmmmm first time try makan order sepinggan kecik..bila dah tau rasanya best..kali kedua makan order hidangan yang besar pula...memang best penangan char koey teow ni..sampai lah ni teringat2 lagi...tu semua member baik punya pasal,masa kita pergi lwt dia kat parit buntar dekat2 saja dengan penang tu... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094371 saat. Lajunya....