Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: gigi: braces... apa hukum?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» gigi: braces... apa hukum?

Please Mendaftar To Post


Oleh gigi: braces... apa hukum?

ije
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11883
Posting: 39
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-04 21:21




sy nak tanye...apa hukum pakai braces dlm islam? sbb pakai braces ni mcm mengubah kejadian ALLAH.

apa pendapat krG?

[ Posting ini telah di edit oleh: ije pada 2004-12-13 01:23 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ijeProfil   Hantar PM kepada ije   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 02-12-04 07:49


...hmmm ntahla yerk...tak taulah pulak...harap ade la org yg jwb....

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

ain_khansaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11145
Posting: 63
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 09:59




sekadar berkongsi ilmu...
memakai braces mmg merubah ciptaan Allah. ttp jika tanpa melakukannya terlalu mengaibkan (kosmetik) ataupun menyukarkan dari segi biologi (contoh : masalah penghadaman makanan @ konunikasi) ianya dibolehkan.

Allahu a'lam...
jika x betul... harap ada yang sudi betulkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_khansaaProfil   Hantar PM kepada ain_khansaa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-12-04 10:34



Saya tak berapa pasti sangat tapi saya pernah dgr ada orang mengatakan yang ianya diharuskan jika sekadar hendak membetulkan gigi bagi memudahkan kegunaan harian kita. Tapi, meluruskan gigi (ertinya menyamatinggikan gigi2) adalah berdosa sebab dikira ingin menunjukkan kecantikan. Seolah2 tidak berpuas hati dgn apa yang ada. Seingat saya, yang menjadikan ianya haram adalah disebabkan niat. Kalau niat kita baik, seperti apa yang saya terangkan di atas, maka ia diharuskan. Tapi, jika sebaliknya....berdosa. Wallahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 10:44


Sekadar berkongsi maklumat,...

ana sekarang nie sedang menjalani proses 'braces' yg mengambil masa lebih kurang 2 thn...insya allah thn depan ana buanglah..

sebelum ana pakai braces nie..ana ada tanya beberapa orang ustaz atau ustazah..diaorg kata dlm islam dibolehkan utk menyamakan gigi supaya tidak berlapis..

Topik mungubah ciptaan allah ada juga dalam sukatan pelajaran Pendidikan Syariah Islamiah tingkatan 4...ditulis kat situ adalah dibolehkan...

Tujuan ana memakai braces bukanlah utk tujuan kecantikan..tapi..utk memudahkan gigi digosok dan mengelak gigi daripada rosak..akibat tidak digosok dgn baik....

Atleast ia bergantung kpd niat seseorg juga...ana pakai sebb perubatan tak tau org lain sbb kecantikan...bukan utk mengubah ciptaan allah...

itu adalah sekadar pandangan dr ana.....
wassalam

-----------------
ikan Di LaUt,
AsAm di DarAt,
DalaM pEriuK,
Bikin MuafAkAT.

SALAM UKHWAH FILLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-12-04 12:18


brace menyebabkan gigi rosak. long term effect.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ezzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5595
Posting: 101
Dari: JB best

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 13:38


yeke?
ade long term effect 'eh?
em tapi memang braces x slh pun..
mcm sinarshams kate..dlm buku syariah form 4 ader tulis..
sy br rancang nk pakai..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ezzahProfil   Hantar PM kepada ezzah   Pergi ke ezzah's Website   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 03-12-04 00:44



yeap..mmg ada dlm syllibus syariah form 4..hehe the one and only hadis hukum yg dihafal
and mmg tak salah pon, as long as utk tujuan kesihatan dan bukannyer kecantikan..

tp x tau lak ada effect? ape nyer?

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-04 15:35


memang ada kesannya...gigi boleh bergerak..sikit lama-kelamaan..tp taklah seteruk yg asal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-04 21:54




sy pun prnah tanye kat ustazah hukum pakai braces mase form 2 dulu...braces dibolehkan (harus). wlubgaimanapun...ape jua yg kite buat brngtung pada niat. jika prlu, buatla...tp klu x teruk, x memudaratkn n x mengaibkan...x perlulah pakai braces. gigi brlapis pun comelkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

cynognathus
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 907
Posting: 143
Dari: ~baNdarTeriNdah + BandaRtErmusNah~

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-04 22:12




BRACES ? heh.. dalam buku form4 PSI ek ? tu pasal menjarangkan gigi.. lebih kurang la kot..heh

Dibolehkan untuk tujuan kesihatan..
Tapi kalau semata2 untuk kecantikan Tak Boleh, rite ? Ada juga orang yang gigi dia tak betul sikitttttt je, tapi nak pakai Braces..

wasalam

-----------------
::cakap-untuk akue-untuk kamu-untuk kita::

Bookmark and Share

    


  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

ije
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11883
Posting: 39
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-04 02:36


ooo..

[ Posting ini telah di edit oleh: ije pada 2004-12-06 10:18 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ijeProfil   Hantar PM kepada ije   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-04 11:33


pakai braces mmg dibolehkan, supaya gigi senang digosok an memudahkan penghadaman, then elakkan karies dll, yg salahnya kalau kita kikir gigi, bagi sama rata, itu yg haram...kalau setakat pakai braces tu x salah kita bukannya mengubah ciptaan Allah, wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 10:06




ana setuju dengan pendapat semua. memang tak salah kalau pakai braces. lebih banyak kebaikan dari mudarat



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 24-12-04 13:32


meaning...untuk tujuan kecantikkan tak dibolehkan la?Mana la tau...niat nak mecantikkan gigi dapat membantu meningkatkan keyakinan diri ke,memudahkan berurusan dgn orang ramai ke

Tak boleh gak ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 26-01-05 15:12




alhamdulilla, ana tak pena pakai...

Petua gigi lurus: semasa kecik, gigi susu tumbuh... urutkan gusi ke atas pd gigi yg baru nak tumbuh... slmt mencuba... tak payah guna braces, petua dr nenek ana.



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

eizzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9574
Posting: 35
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-03-05 12:35


pernah ty kt ustaz psl braces ni.beliau kt x salah..as long as niatnya hylah bertujuan baik..kesianla kt sesapa yg giginya x ok n menyebabkan keaiban pd dirinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizzahProfil   Hantar PM kepada eizzah   Quote dan BalasQuote

hannah_mirwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15560
Posting: 97
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-04-05 14:00


betul....pakai braces ddibolehkan..memang sebab utama pakai braces untuk appearance..means untuk penampilan diri untuk lebih confidence to face people..tapi pakai braces jugak untuk tujuan komunikasi, unytuk kesihatan.. bagi gigi yang tak tersusun, makanan mudah terlekat di celah2 ggi, so caries mudah terjadi kat situ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hannah_mirwanaProfil   Hantar PM kepada hannah_mirwana   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 15:39


setakat yang ana tau,
braces nie dibolehkan pakai atas sebab2 kesihatan
(yang berkaitan ngan gigi, contoh nye susah nak makan, gosok gigi...),
masalah komunikasi (kesukaran bercakap,mulut berbau atau kotor,orang lain kurang selesa),
selain tu,sekiranya keadaan gigi tu hodoh beno,yang menyebabkan seseorang tu sukar mendapat jodoh..
braces ni ada kebaikannya.
tapi sakit sikit,based on my friend's experience.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106024 saat. Lajunya....