Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 61 hari yang lalu
the_brOtherz: 88 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: KENAPA YA KAUM LELAKI LEBIH SUKAKAN PEREMPUAN YANG CANTIK


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» KENAPA YA KAUM LELAKI LEBIH SUKAKAN PEREMPUAN YANG CANTIK

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh KENAPA YA KAUM LELAKI LEBIH SUKAKAN PEREMPUAN YANG CANTIK

cahayaairmataku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9724
Posting: 24
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 15:17




Salam ukhwah buat semua. Kenapa ya kaum lelaki lebih sukakan perempuan yang cantik. Sedangkan orang perempuan tak delah memilih sangat. Terutama perempuan yang montel kalau semua lelaki memilih apa nak jadi dengan mereka. Kerana kecantikan mereka, mereka mudah mendapat tempat dimana-mana. Bagaimana pulak nasib mereka yang kurang sedikit.
Wssalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayaairmatakuProfil   Hantar PM kepada cahayaairmataku   Pergi ke cahayaairmataku's Website   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-11-04 15:22




setiap manusia telah Allah s.w.t kurniakan dengan kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.....bersyukur dengan apa yang telah Allah s.w.t pada kita....insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-11-04 15:34




berbalik kepada soalan cahayaairmataku tu tadi, kenapa lelaki sukakan perempuan yang cantik?...pada pandangan ana, ana pernah juga bertanya mengenai hal cam ni kat sahabat ana (lelaki)....macam-macam jawapan yang mereka berikan...antaranya sejuk mata memandang....(kalau belum nikah tak boleh pandang lama-lama)..tu antaranyalah....tapi tak semua lelaki inginkan perempuan yang cantik sebab ade sahabat ana ni dia kata, dia tak nak cari perempuan yang cantik sebab nanti ramai orang minat....tu pun susah juga....ntahlah...ana pun tak tahulah cam ner..

pening plak kadang-kadang kalau di fikirkan...walaupun ana ni seorang muslimah....
cantik susah dan sebaliknya pun susah.....itulah lumrah dunia.....sebenarnya semua kurniaan Allah s.w.t kat dunia ni semuanya cantik-cantik belaka....cuma hanya kita sebagai manusia ni yang menilai dari sudut yang berbagai-bagai......

yang penting kita kena terima seseorang tu dengan seadanya.....kerana setiap apa yang Allah s.w.t kurniakan pada kita adalah yang terbaik untuk kita dan kita mampu untuk menghadapinya..insyaAllah....yakin pada Allah s.w.t..itu penting.....wallahu'alam

sekadar pandangan dari ana....


Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

cahayaairmataku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9724
Posting: 24
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 15:56




Terima kasih atas pandangan Inspirasi_hati. Ana akui malah ana sendiri pernah berhadapan dengan situasi macam nie yang mana kerana kecantikannya, kawan ana terpilih sebagai pelajar terbaik. Apa pun ana bersyukur dengan apa yang ana ada sekarang. Rupa yang cantik tanpa akhlak yang baik tak ada makna.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayaairmatakuProfil   Hantar PM kepada cahayaairmataku   Pergi ke cahayaairmataku's Website   Quote dan BalasQuote

alhidayah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.06.2004
Ahli No: 9628
Posting: 55
Dari: kuktem

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-11-04 16:25


..

Ana nak kongsi ckit.. bak kata pepatah, dari mata turun ke hati.. kecantikan adalah anugerah Ilahi kepada hambaNya.. ape2 pun kembalikan kepadaNya.. andai kita mendapat pujian di atas kecantikan kita, sebaik-baiknya kita kembalikan kpd Allah..

Tapi wajah yg cantik tanpa akhlak dan keperibadian yg tinggi apalah nilainya.. seorang sahabat ana dr klngan muslimin pernah menyatakan bahawa dia tidak berkira sgt tntg kecantikan tetapi yg penting kebersihan kerana di situ terdapat kesempurnaan dlm mengerjakan ibadat.. ape gune if isteri cantik tapi banyak menyebabkan suami berat menanggung dosa2nya? bile ahlak cantik, InsyaAllah cantiklah yg lain.. bile akhlak buruk maka hodohlah cmuenye.. kecantikan bukannya boleh selamatkan hamba dari api neraka bukan?

Walau apepun kite patut bersyukur di atas kurniaan Allah.. jadikan aset tu sebagai pendorong utk kite meningkatkan ketaqwaan..

wallahua'lam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alhidayahProfil   Hantar PM kepada alhidayah   Pergi ke alhidayah's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 16:29




Bakpe lelaki suka pompuan cantik? Normal laa.. Dah fitrah.. Lagipun cantik tu sendiri pun sifatnya subjektif.

Pd kita cantik, org lain plak kata tak cantik. Pd kita tak cantik tapi org lain plak kata cantik... Redha aje laa...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-11-04 16:38




cantik susah dan sebaliknya pun susah.....itulah lumrah dunia.....sebenarnya semua kurniaan Allah s.w.t kat dunia ni semuanya cantik-cantik belaka....cuma hanya kita sebagai manusia ni yang menilai dari sudut yang berbagai-bagai......





Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 16:40


hmm....

Pasti soalan sama ditanya.
Adakah si wanita suka lelaki hensem ?

mesti suka la

dan mesti akhlak baik ...jujur...dah kira ok walaupun tak hensem...


Maka samalah jika tanggapan muslimat jika sebaliknya berlaku tanggapan kepada kaum mereka. betul...Cik Meow........apa kes ?

hehehehe



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2004-11-22 16:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-11-04 16:45




wah Prof...syabas.....syabas

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 18:03


hehe.. gitu lee gamaknye prof...

tapi rata2 lelaki and pompuan yg baik bakal memilih pasangan yg perangainya cantik walaupun rupa tak seberapa... kalau muka lawa pun tapi kalu perangai huduh, kirim salam aje laa kalu nak wat bini/laki.. ek? ek?

biasa kriteria lawa ni just pandangan pertama aje.. first impression... lelama boring le tu, kecuali kalau complete pakej laa.. lawa luar ngan dalam sekali...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 18:18




biasalah lumrah manusia itu cenderung pada yang indah-indah....rupa yang indah, budi pekerti yang indah dsb....

but then jgn harap 'kesempurnaan' daripada org lain je...diri sendiri pun kena 'sempurna' jugak dari segi luaran dan dalaman....

sama ada cantik atau tidak tu masing-masing punya dugaan yang tersendiri....boleh jadi yang cantik itu lebih berat dugaannya kerana tertumbuh sifat takbur dan sombong dan sebagainya...

selain tu yang cantik juga lebih kasihan sekiranya mendapat lelaki yang hanya minat kepada kecantikannya yang mana bila dah pudar kecantikannya kelak akan ditinggalkan untuk mencari perempuan muda yang lebih cantik...

dalam soal ni akhlak yang mulia dan keikhlasan jugalah yang kelak akan membawa kebahagiaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 18:19


ermmm.....
dah menjadi lumrah alam....
yang cantik cepat ditackle.....
yang tak cantik....tolak kat tepi....
walau dah lama bercinta....
bila nampak yg cantik...cukup pakej...
terus yg tak cantik tinggalkan....

tetapi kadangkala...
masih ada yang menghargai....
wanita yg tak cantik ni...
alhamdulillah....

**************************************

apakah yang cantik dan jelita saja yang layak untuk bercinta dan dicintai

?????????????tinggal tanda tanya??????????



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

angel_dust1412
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6745
Posting: 99
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 18:21




Takpe lah kan... Walaupun ader lelaki yg hanya sukakan perempuan cantik, ader jugak yg x pandang kecantikan tuh...
Jodoh semua di tgn tuhan...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada angel_dust1412   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-11-04 19:48


cantik ni hanya nilaian manusia. ada org anggap camni cantik. ada org anggap camtu cantik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Ibnukhaldun04
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12270
Posting: 45
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-11-04 20:45


nak kongsi jugak la...

ala bese la lelaki suka pompuan cantik...

hakikatnya pada pandangan PERTAMA memang manusia akan menilai sesuatu dr segi fizikalnya dulu.... tapi.... bila dh lama-lama... kenal belaka2 seme... maka soal fizikal atau luaran ini tidak lagi menjadi faktor dan pilihan utama.... sebaliknya... KECANTIKAN & KEINDAHAN DALAMAN akan akan menjadi pilihan UTAMA dan menjadi SANGAT PENTING....

so... yg tak cantik fizikally tu jgn la risau... cukupla penampilan yg bersih dn kemas diutamakan....

bukan semua orang mempunyai taste yg sama.... pastinya semua orang dalam dunia ini mempunyai taste yg berbeza2... cuma ianya dibahagi dlm kumpulan yg besar-besar... ada kelompok suka yg macam gini... ada kelompok suka yg macam gini... jadik tastenya berbeza2...

ni pandangan sy jek...

sekian wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnukhaldun04Profil   Hantar PM kepada Ibnukhaldun04   Quote dan BalasQuote

tembakul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3376
Posting: 60
Dari: death river

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-04 21:13




nak tanya sikit..
ada jugak segelintir perempuan yang memilih lelaki yang ensem.. yang tak ensem tak nak..

yang kes ni macam mana pulak??


-----------------
-Mencari Keredhaan Allah Dalam Meniti Perjuangan-


Bookmark and Share

    


  Member Information For tembakulProfil   Hantar PM kepada tembakul   Pergi ke tembakul's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 21:36


dah lumrah...muslimah pun suke laki g smart..kacak dsb

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

cumie
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12319
Posting: 14
Dari: segamat.johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-04 22:33


assalamualaikum....ana nak tambah sikit...tak kisah klau laki atau pompuan tu nak cari "teman" yang cantik atau yang hensem tapi fikirkan lah ade kah kesetiaan yang bakal di tempuhi dan yang sudah lama di laluia itu akan lenyap sekiranya hanya memandangkan kepada lahiriah sahaja...mane lah tau kecantikan itu akan bertukar pada suatu hari nanti...dan adakah kesetiaan itu juga akan pudar..memang benar dari mata turun ke hati...tetapi banyak sudut yang harus di perhati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cumieProfil   Hantar PM kepada cumie   Pergi ke cumie's Website   Quote dan BalasQuote

relajihad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.11.2004
Ahli No: 12384
Posting: 118
Dari: Perak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-04 23:44


herm.. tah la.. ana rasa.. cantik ke dak bukan persoalan.. yg enting akhlak.. muke cantik akhlak hancus tak guna gak.. tp tak yah risau.. Allah dah janjikan setiap hambanya rezeki, jodoh, pertemuan... kekadang kita nampak x lawa/hensem tapi org lain nampak lawa/hensem... terpulang pada individu...
wallahualam


rupa yg cantik suatu hari nanti pasti akan berkedut jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For relajihadProfil   Hantar PM kepada relajihad   Pergi ke relajihad's Website   Quote dan BalasQuote

ainnurwardah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2628
Posting: 67
Dari: Utec

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-11-04 01:27


ana sokong cumie n relajihad....



Bookmark and Share

    


  Member Information For ainnurwardahProfil   Hantar PM kepada ainnurwardah   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 23-11-04 08:20


dah lumrah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-04 08:27




emm...dah lumrah alam....
pompuan suka lelaki hensem...
lelaki suka pompuan cantik...

kalu cantik ditambah dgn akhlak terpuji...lagi cantik...


ana sendiri pernah alami situasi begini...mana2 pompuan cantik atau lelaki hensem..mudah je dpt perhatian.....

tapi ana tak kisah semua tu...hitam ke..putih ke...semuanya ciptaan Allah yg patut kita bersyukur...

memang semua org terpikat pd benda yg cantik & menarik...Allah pun suka pd kecantikan...

oppsss...kalu tersilap kata..maaf deh
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-11-04 08:48




huhu.. wat per la mende ni pon nak jadi isu.. ok la tu lelaki suka kat p'puan yg cantik.. kalo depa suka kat lelaki hensem kang haru lak jadi nyer..

kalo Allah dah tetapkan ader jodoh, lawa ker tak lawa.. ader jodoh gak tu.. it's just the matter of time..

beauty lies in the eyes of the beholder..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-04 08:56



-cantik mukanya belum tentu cantik hatinya !!!!!!

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 23-11-04 10:12



cantik muka tak de gunanya kalau didalam hatinya buruk...akhlak yg cantik lebih afdal drp muka yg cantik..
oleh itu kaum adam sepatutnya la jgn melihat paras muka yg cantik sahaja tetapi harus juga menilai dr segi akhlaknya juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

cahayaairmataku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9724
Posting: 24
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-04 10:31




Terima kasih atas pendapat dan pandangan kalian.
Kalau ana, ana tak pilih lelaki kerana rupa yang hensem. Yang penting bagi ana ialah yang beriman dan bertaqwa. Rupa adalah pilihan terakhir bagi ana untuk memilih teman lelaki. Tiada guna rupa yang hensem tanpa agama. Walau kaya sekali pun.
Pokoknya agama penting untuk membina keluarga yang bahagia. Sudah tugas seorang suami untuk mendidik dan mebimbing isteri dan anak-anak.
Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayaairmatakuProfil   Hantar PM kepada cahayaairmataku   Pergi ke cahayaairmataku's Website   Quote dan BalasQuote

kinan
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11572
Posting: 9
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-11-04 14:39


assalamualaikum...
hai minat lak nampak maudhu' ni....tu laa seperti yang ana baca dan ketahui tak semua lelaki mahukan pompuan cantik...soalan ni menunjukkan semua sebab letakkan "kaum lelaki"..orang lelaki memilih cantik bukan apa kadang2 saja jee sebab dia rasa hensem pada hal tak pun cuba tengok cermin....jangan dirisau akan persoalan seperti itu....sebenar nya itu adalah ketentuan allah ....mudah kata sapa yakin dengan ketentuan allah dia akan berjaya dan dapat apa yang dia idam kan .....mudah citer dunia ni hanya sementara jadi buat lah amal kebajikan dan amal soleh sebab allah akan membantu hamba nya jika dia ikhlas dalam semua amal.....dan insyallah dia akan dapat yang hensem walaupun dia tak lawa...akhir kata bak kata orang pompuan ni sama jee bila tutup lampu tak nampak dah yang lawa nya tu ...sama jee...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kinanProfil   Hantar PM kepada kinan   Pergi ke kinan's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-04 17:32


fitrah manusia nak something yg cantik...

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

humairoq83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10472
Posting: 24
Dari: pantai

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-11-04 18:10


bagi saya, cantik tu bukan diukur pada wahjahnya sahaja..cantik diukur dari segi banyk aspek. Peribadinya, tingkah lakunya, pertuturannya dan lain-lain lagi. So, sepatutnyalah lelaki sukakan perempuan yang cantik, cantik dari segi akhlak dan pandai menjaga maruah diri.
Jadi para wanita haruslah, sentiasa menghiasi peribadi, jika mahu diminati, betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairoq83Profil   Hantar PM kepada humairoq83   Quote dan BalasQuote

humairoq83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10472
Posting: 24
Dari: pantai

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-11-04 18:13


sama jugak dengan lelaki hensem, kalau muka jer lawa, tapi pakai anting2, cantik tak? bagaimana pulak muka jer hensem, tapi mengambil dadh dsb. mesti tak 'hensem' kan...so, hensem tu banyak aspek yang perlu diambil kira!

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairoq83Profil   Hantar PM kepada humairoq83   Quote dan BalasQuote

cutiegurl_dehearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.08.2004
Ahli No: 10835
Posting: 84
Dari: bumi tercinta

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-11-04 21:41




erm....
macam2 komen dan pandangan yg sayer baca dlm topik ni...
setiap seorg dr kita ada pandangan masing2...
mungkin melalui apa yang telah dialami, dilihat, dikaji dan sebagainya....
bagi saya...... cantik tuh universal... setiap org menilai kecantikan itu dr segi yg berbeza.... kan??
walauapepun, kecantikan yang sejati apabila ia cantik luaran dan dalaman....itu paling penting...
kdg2 kita takkan pikirkan paras rupa seseorg itu bila kita sudah mengenali dirinya.... cantik tu datang sendiri apabila akhlaknya baik dan terpelihara... percayalah...
jadi.. kesimpulannya.... peliharalah akhlak kita ...


time kasih...

-----------------
"cintakan bunga, bungakan layu...
cintakan manusia, manusiakan
mati.....cintakan ALLAH itulah cinta
hakiki yang kekal abadi...."

Bookmark and Share

    


  Member Information For cutiegurl_deheartyProfil   Hantar PM kepada cutiegurl_dehearty   Quote dan BalasQuote

aisyah_sofiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3690
Posting: 34
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 24-11-04 01:27




Erm...... ye ke lelaki ni memilih yang cantik?? bg saya xsemua lelaki yang memandang pada kecantikan luaran shj.... semua org ada definisi tersendiri tentang makna cantik ni....tepuk dada tanya iman lah....cantik yang macammana yang jadi pilihan?? cantik fizikal atau akhlak!!

"Kusyukuri nikmat kurniaan Ilahi"

-----------------
Manfaat masa yang ada dengan ilmu berguna, amalkan setiap ilmu yang kita perolehi moga kita mendapat keredhaan Ilahi... Mantapkan pemikiran seiring de

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 08:35


Cantik itu biarlah dari segi iman dan tawadduknya kepada ALLAH.

Itulah kecantikan yang sejati.
Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 09:13



no komen


-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 09:36




Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 10:04


Mestilah...tp bukan cantik saja, akhlak dan peribadi pun kene ambik kira juga, kalau muka je cantik tp yg lelain kurang molek....tak jadi jugak


Orang pompuan jgn marah ek, just opinion

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

bai
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12317
Posting: 10
Dari: mrsm k. lipis

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-04 12:07


assalamualaikum........
ALLAH telah menjadikan ciptaanNya berbagai bentuk dan rupa...... tujuannya hanya satu..... u mengenalNya serta tunduk dan patuh padaNYA.
semua manusia diciptakan cantik sebenarnya.Pandangan cantik kpd ssorg adlh fitrah yg ada pd diri ssorg.
Cantik atau tidak adalah nikmat.Segala ciptaanNYA ada keperluannya tersendiri dan ada hikmah disebaliknya.
cantik atau tidak, kedua2nya ada dugaan.dugaan bagi org cantik adlh rasa bangga, riak dan sbgnya.Mgkn tak semua.Sebabitulah kita kena cpt2 mengingati asal kejadian kita sbg makhlukNya.Tak cantik jg satu dugaan.Yang pntg kita jgn mengutuk kejadian ALLAH. Kita harus mempunyai sifat sabar dan redha.Kita harus tanamkan tekad yg kita blh menghadapi dugaan itu sbg sorg islam.ITULAH MUKMIN BERJAYA

-----------------
assalamualaikum.............. ahlan wa sahlan

Bookmark and Share

    


  Member Information For baiProfil   Hantar PM kepada bai   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 24-11-04 13:26



dah jadi lumrah dalam kehidupan manusia yang cantik sllunya dapat perhatian...tapi fikirkan lah kalo cantik rupa paras tapi attitude zero tak guna jugak...kita orang pompuan tak leh memilih sgt...ukur baju di badan sendiri...macam mana kita macmtula pasangan kita...Allah tu maha adil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 244
Posting: 116
Dari: IIUM KuAnTaN CamPuS

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 18:56



cantik, perkara yg sgt subjektif...bcoz...
...beauty lies on the beholder...

kalau kita nk org yg cantik, diri kita pun kena cantik jugak...cantik dari segala segi, dan yg paling berharga adalah cantik dr segi agama...

-----------------
Kuli kepada Dakwah...
Hamba kepada Allah...
hidup mulia @ mati syahid..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pErMaIsUrI_hAtIProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 20:45


...macam-macam ada...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 25-11-04 13:46


wbt....ermm..hangat jgk topik ni ye...memang btol kate prof dan rkn2 lain tuu..ana pun setuju..

Bayangkan, sekumpulan gadis sedang berjalan di hdpn sekumpulan pemuda..pastinye yg jdk mangsa usikan adalah yg plg cantik and menawan atr mrk..begitula lumrah manusia..yg cantik disanjung dan setengahnya menjdkn rupe fizikal sbg the real kayu pengukur utk menilai peribadi seseorang...alangkah ruginya..

Wahai para pemuda yg berkira2 utk cari bakal isteri...ape yg sebenarnya yang korang mahu??? Seorang isteri..ibu yang solehah, lemah lembut dan murni jiwanya atau sekadar seorang teman hidup yang cantik, sedap dipandang mata dan ayu luarannya sj..???Cukupkah???

Cantiknya seseorang wanita itu bukanlah yang tercantik..jika cantik jd ukuran, nescaya sorang lelaki itu akan jumpa yang lebih cantik pd masa akan datang...and walaupun seburuk mane rupa seseorang itu, jika hatinya murni, bersih dan tiada hasad dengki..pasti kejernihannya akan singgah di wajah..tp sayangnye, hy mereka yang 'celik' sj yang dapat melihat dengan erti kata sbenar.....

The truth is...makhluk ciptan ALLAH SWT itu indah2 semuanye.....wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-11-04 15:42


..

erm lumrah la tue..semua org suka tgk yg cantik.kalo tgk kete cantik pon geram jer...tp sbb manusia lain la skit...bg sy better pilih akhlak dulu...arap muka je cantik halal haram tak tau ..susah gak tue..nnt sy plak ditengking2nya...uish susah tue..zaman nie apsal pompuan suka tengking laki haa???tambah2 yg jawatan si isteri lebih dr suami...mula laa..
ishh macam2 ader laaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

tembakul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3376
Posting: 60
Dari: death river

Johor  


posticon Posting pada: 25-11-04 16:03




tak payah la nak pilih2 cantik ke tak...
Allah maha adil...
takde manusia yang sempurna..
ada yg lawa tapi perangai pulak teruk...
ada yang kurang cantik tetapi akhlak terpelihara..
so tak payah la nak pikir2 cantik ke tak...
Allah dah tetapkan dengan siapa jodoh kita...
bukan kite sendiri yang tetapkan nak cantik ke tak..
pokok pangkal diri kite sendiri...
"lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat"
so akan ada bahagian masing-masing yang Allah sudah tetapkan... kite sebagai manusia kena redha.. sebab Allah lebih memahami hambanya..



-----------------
-Mencari Keredhaan Allah Dalam Meniti Perjuangan-


Bookmark and Share

    


  Member Information For tembakulProfil   Hantar PM kepada tembakul   Pergi ke tembakul's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-04 17:16




Biar cantik luar dan dalam.... cantik iman,akhlak dan agama.....
tak guna kalau cantik di luar tapi di dalam hodoh....
muslimat pn ada juga yg memandang pd kecantikan luaran....
ape yg perlu kite cari ialah cantik di dalam dan cantik di luar...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-04 15:56


cantik itu subjektif.....lain org lain pandangan.... tapi yg bernilai disisi Tuhan ialah insan yg bertaqwa....

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 27-11-04 04:14



biasanya yg cantik diberikan keutamaan.... yg tak cantik tersisih ... macam saya ni selalu nyer macamtulah lamer2 dah lali dah pedulik aper org kater... life must go on kan? aperpun bersyukurlah ape yg ader... satu tips yg x cantik nak bagi nampak cantik Murahkan dgn senyuman mana2 kita pergi pun ingat kita ni milik Allah ... hanya pinjaman semata2 kecantikkan & kehenseman bukannyer kekal pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

humairoq83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10472
Posting: 24
Dari: pantai

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-11-04 11:09


saya perhatikan, banyak jugak yg pandang serong pada prmpuan cantik..terasa hati dia..nak buat mcmmaner, tu kelebihan yg tuhan bgi kt dia, asalkan dia amar makruf nahi mungkar dah...bukannyer semua perempuan cantik suke bile diusik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairoq83Profil   Hantar PM kepada humairoq83   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-11-04 17:53


Kenapa ya??...sbb cantik itu dpt dilihat oleh mata kasar?..mungkin.

DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER!!...

PANDANGAN MATA SELALU MENIPU
PANDANGAN HATI ITU YG HAKIKI

..maka pilihlah kerana AGAMAnya

-----------------
http://www.cash-banker.com/promo.php?from=khalifah03 -Money Machine

Jika Hati Disinari HidaYah,Membujur Lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

ifmiza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.05.2004
Ahli No: 8734
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-11-04 22:33


memang selalunya lelaki suka kpdperempuan yg cantik.......
tp sebenarnya kecantikan tue x penting.......
yg penting hati dan perasaan............

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifmizaProfil   Hantar PM kepada ifmiza   Quote dan BalasQuote

ukhtiekhumaira
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12323
Posting: 5
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-11-04 10:28


assalamualaikum..biasalah lelaki memang suka pompuan cantik..

tapi pompuan plak tak kisah dan tak heran kalau lelaki tu tak hensem...kebanyakkannya camtu lah.......wat lelaki....patut-patutkah kalu yerk pun..nak pilih yang cantik...yang tak cantik aper citer....biasanya lelaki ni kalau dah dipermainkan dengan pompuan cantik,dah tersungkur baru nak cari yang tak cantik.....tak gitu.........?
tak semua pompuan cantik itu baik,
tak semua pompuan baik itu cantik...
wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtiekhumairaProfil   Hantar PM kepada ukhtiekhumaira   Quote dan BalasQuote

nurilyana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4815
Posting: 142
Dari: Alor Setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 11:33


hotnya topik ni..

ana pernah tanya sorang member muslimin berkenaan hal ni..dia kata lelaki pilih perempuan yg canti dulu sebelum agamanya sebab perempuan senang dibentuk..means that perempuan akan mudah ikut kalau dah sayang kat lelaki tu..dan akan berubah menjadi baik..maknanya perempuan tu solehah dan MESTI ada kriteria cantik!

dan perempuan pulak memilih lelaki yang beragama lebih daripada yg hemsem sebab lelaki ni sukar nak berubah (bkn ana yg kata, org lelaki sniri yg mengaku..jgn marah..).dia kalau dah kawin pun dia akan still pada prangai yang sama.. dan dia xkan mudah2 berubah hanya kerana seorang perempuan..

ana kagum dgn hujah2 dia..mungkin tu pendapat dr muslimin..boleh diterima ke muslimin yg lain?komen...



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilyanaProfil   Hantar PM kepada nurilyana   Pergi ke nurilyana's Website   Quote dan BalasQuote

tooyu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8671
Posting: 29
Dari: somewhere kat kdh

Kedah  


posticon Posting pada: 30-11-04 11:49


mata dunia .... hehehehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tooyuProfil   Hantar PM kepada tooyu   Quote dan BalasQuote

muslimin86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 9709
Posting: 22
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 13:07


ALLAH NYATAKAN DALAM AL'QUR'AN..."LELAKI YG BAIK UTK WANITA YG BAIK"..BEGITULAH SEBALIKNYA..SAMA2 KITA RENUNG..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin86Profil   Hantar PM kepada muslimin86   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-11-04 14:41



Boleh tak ana bagi pendapat??? Ana sbg orang lelaki merasakan bahawa perempuan yang cantik memanglah lebih disukai ramai berbanding dengan perempuan yang cantik. Itulah fitrah manusia. Menyukai benda yang cantik. Lebih2 lagi....Hawa yang sememangnya dijdikan untuk Adam. But.....konteks cantik pada pandangan lelaki berbeza2. Contohnya: ada lelaki yang mengatakan bahawa perempuan yang putih wajahnya, langsing bentuk badannya cantik pada pandangan mereka. Tapi ada juga yang menyukai perempuan yang berkulit hitam @ berbadan montel @ bermuka comel @ yang berjerawat di muka sebagai cantik. Maybe kedengaran pelik di telinga tapi itulah hakikatnya. Saya tahu kerana saya lelaki dan mempunyai ramai kawan yang kadang2 langsung berbeza pendapat tentang kecantikan seorang perempuan. Bila seseorang kata perempuan itu cantik, tak semestinya yang lain turut akan mengatakannya cantik.... Kecantikan adalah sesuatu perkara yang abstrak di mata manusia. So, jangan risau tentang masalah cantik ni. Harap cahayaairmataku tak perlu bimbang dgn penerimaan seorang lelaki terhadap perempuan... Jangan terkejut jika ada seorang lelaki yang mengatakan perempuan berbadan gemuk (tak berniat merujuk kpd sesiapa) amatlah cantik di pandangannya..... Wallahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 16:02


WANITA TANPA SOLEKAN,UMPAMA KAIN PUTEH
WANITA DGN SOLEKAN,INDAH BGAIKAN KAIN KANVAS DI HIASI OLEH WARNA2 SERI..
NAMUN DAKU LEBIH SUKA,WANITA TANPA SOLEKAN..WANITA YG DI SERIKAN OLEH HATI SUCI...

*EMAS DI UJI DGN API...WANITA DI UJI DGN EMAS..TETAPI LELAKI DI UJI DGN WANITA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-11-04 16:32


RELAKS LA CAHAYAAIRMATA..TAK SEMUA LELAKI MEMILIH...BUKTINYER JIRAN SAYE ISTERI DIA BADAN FUH SEMANGAT, SUAMINYER HENSEM LAGI. MENDE NI SEMUA DEPEND PADA PANDANGAN DAN PENDAPAT MASING-MASING..

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-04 10:08


lelaki memang buta....lelaki tak pandai memilih yg mana kaca dan permata...sebab tula lelaki pilih yg cantik sahaja....

kalau cantik perangai mcm setan, buat ape tak de makna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-12-04 15:30


Tepuk dada...
Tanya selera....
Yang pasti masing-masing akan dapat jodoh yang paling sesuai untuk diri masing-masing....
Tak yahlaaa nak argue lagi....
Ya tak....


Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-04 15:39


.....MMG BETUL>>> CANTIK ITU LEBIH BERSIFAT SUBJEKTIF.....CANTIK PADA PANDANGAN MATA ORANG LAIN , TAK SEMESTINYA CANTIK PADA PANDANGAN KITA...

YANG PENTING KECANTIKAN FIZIKAL MESTILAH SEIRING DENGAN KECANTIKAN DALAMAN>>>


Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

rafiza
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12664
Posting: 1

Kedah  


posticon Posting pada: 06-12-04 15:51



Kita slalu terdengar perempuan masuk ipt, lelaki masuk pusat serenti... tapi pernah kah kita terfikir kenapa? Mungkin juga asalnya sbb suka perempuan cantik...lepas tu bila dh suka perempuan cantik saja, bila perempuan cantik lintas...mestilah tengok.. kan dah tak baik tu.... lepas tu mcm2 lah tjadi... lemahlah daya ingatan...dan sbb tu tak dapat masuk u...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafizaProfil   Hantar PM kepada rafiza   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 06-12-04 15:57


Mestilah....Allahpun suka yang cantik

Bookmark and Share

    


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 16:12



kalu cantik jek wat per..kalu akhlak x ok...
allah tidak memilih hambaNya antara cantik atau hodoh ,miskin atau kaya...so jadikan diri yang terbaik baru menilai org lain

[ Posting ini telah di edit oleh: sutera_kasih85 pada 2004-12-06 16:15 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

man_khalifah
Warga Rasmi
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 13011
Posting: 3
Dari: sini

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-04 15:30




Pada dasarnya, cantiknya manusia dcc Allah adalah pada akhlak dan iman. Yakinlah pada jodoh dan ketentuan dr-Nya. Insyallah, org yang baik akan beroleh pasangan yang baik juga. Jika sebaliknya, mungkin ada hikmah d sebaliknya. Sesungguhnya rezki Allah tak pernah putus buat hambanya yang soleh n solehah. Makmurkan bumi ini denagn Nur Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For man_khalifahProfil   Hantar PM kepada man_khalifah   Pergi ke man_khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 17-12-04 23:38




betul tue...cantik xsemestinya kita akan miliki...mungkin just tgk je cantik...sekaligus mengingatkan kita ttg kebesaran Allah...Dia boleh mencipta pelbagai2 rupa samada cantik atau tidak..tp terpulang la empunya diri utk memikul tanggungjawap yg diamanahkan...so pada muslimat2..jgn la takut..lelaki2 yg baik slalunya tidak memilih rupa dahulu..kerana mereka tahu kecantikan tidak akan kekal selamanya..sebaliknya perbaikilah akhlak diri sendiri..kerana hati yang baik lebih baik dari rupa yg cantik...tul tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 23:58


Quote:

On 2004-12-06 15:57, ALFARABI wrote:
Mestilah....Allahpun suka yang cantik



Kita perlu fahami apakah makna 'cantik' yang disukai oleh Allah SWT. 'Cantik' yang disukai oleh Allah SWT, tidak sama dengan 'cantik' yang disukai oleh manusia. Tidak boleh disamakan...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 18-12-04 08:39




kecantikan wajah seorang wanita bukan letak pada wajahnya tetapi pada mata lelaki yang memandang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-04 09:52



kecantikan wanita sebenarnya bkn terletak pada wajah n rupanya....hati n budi bahsa tuuu very important..n pandai jaga hati orang...n tutup aurat n pandai jaga maruah diri.selain tuu cantik wanita niii adalah tak boleh dengan jual beli wang ringgit....harganya tidak ternilai....wanita adalah bersifat lemabh lembut n tunduk pandangan apabila bercakap ngan kaum lelaki......buat masa nii mmg susah nak cari wanita sesempurna macam tuuuu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 10:19




actually, sahabat2... cantik itu terlalu subjektif. cantik dalaman itu yang perlu diutamakan. ye tak..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

fumiyo
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11338
Posting: 18
Dari: Kuantan

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-04 13:04


assalamualaikum...
ala...kalu bab pompuan cantik ni memang laki suka...apatah lagi yang seksi...
tapi jgn risau la,diorang kalu nak cari teman hidup,tak cari yang macam tu.
depan2 memang la diorang ska tengok pompuan cantik.apatah lagi seksi.tapi kalu kat belakang abis diorang kutuk...
so,jangan risau yeak!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fumiyoProfil   Hantar PM kepada fumiyo   Quote dan BalasQuote

safiyyhannan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11484
Posting: 33
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 13:32


selamanya kita akan suka sesuatu yg cantik.. first sight apa yg kita nampak adalah luaran, so apa yg nampak cantik pd mata kasar tulah yg menarik perhatian..n beauty ni subjektif, tpulang pd mata yg melihatnya, sama ada mata zahir atau mata hati yang celik, sama ada cantik dr segi rupa paras or penampilan yg mengikut syariat or tingkah laku yg sopan or ape2lah....
sekadar pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiyyhannanProfil   Hantar PM kepada safiyyhannan   Quote dan BalasQuote

humairoh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12634
Posting: 25
Dari: Baling

Kedah  


posticon Posting pada: 21-12-04 17:07


....

lelaki jatuh cinta dengan pandangan mata...
sebab tu lelaki selalu jatuh cinta pada yg indah2...
jarang sangat lelaki jatuh cinta pada yg buruk...
ala cam citer si Betty tu...bila Betty lawa, semua org nak kat dia..
SEDANGKAN
wanita hanya akan jatuh cinta dengan sentuhan...
sebab tu wanita hanya betul2 jatuh cinta pada lelaki pertama yang sentuh dia...(saya maksudkan di sini suami)...
oleh itu jangan la bagi lelaki yang bukan muhrim sentuh kita, para muslimat tanpa sebab...BAHAYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairohProfil   Hantar PM kepada humairoh   Quote dan BalasQuote

mohamad_azman1405
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13476
Posting: 2
Dari: Kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-05 16:51


tak semua lelaki yang macam tu.pada saya lebih suka lihat pada tingkah laku dan akhlaknya.jika tingkah laku kita elok,insya Allah kita akan disukai oleh orang tak kiralah kita berada dimana sekalipun.jika seseorang lelaki itu memandang hanya pada kecantikan sahaja,ia memandang dari segi luaran sahaja.ingat Allah tak pandang seseorang hamba itu dari segi rupa paras sahaja.YANG LEBIH PENTING ADALAH AKHLAK YANG BAIK DAN TAHAP KETAQWAANNYA DI SISI ALLAH SWT.

[ Posting ini telah di edit oleh: mohamad_azman1405 pada 2005-01-02 16:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamad_azman1405Profil   Hantar PM kepada mohamad_azman1405   Pergi ke mohamad_azman1405's Website   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-05 18:01


Salam...
jgn bimbang...
pandangan seseorang kat seseorang yang lain tu tak sama.Allah dah janji...
kalo cantik pada seseorang tapi pada orang lain pulak tak semestinya cantik jugak.
so, sapa yang rasa tak cantik tu jangan bimbang, mungkin cantik itu bukan pada wajah tapi pada iman dan takwa.
bukankah iman dan takwa itu hanya Allah yang layakmenilainya.
beruntung tak?
sebenarnya kecantikan wajah atau bentu badan lebih mengundang kecelakaan pada umat manusia.
cuba kembali kepada kisah anak nabi Adam.
Habil dan Qabil serta saudaranya Iqlima dan Labudda.Wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

raudhah_islami
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5692
Posting: 19
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-05 22:50


Salamun'alaik!

erm..pandangan mata selalu menipu, pandangan nafsu selalu melulu, pandangan hati jua yg hakiki..
Allah tdk pandg paras rupa,ttp amal dan hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah_islamiProfil   Hantar PM kepada raudhah_islami   Pergi ke raudhah_islami's Website   Quote dan BalasQuote

aiesyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8019
Posting: 66

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-01-05 01:03



raudhah_islami'ni lirik yang betul.
pandangan mata selalu menipu,pandangan hati selalu tersalah ,pandangan nafsu selalu melulu,pandangan hati itu yang hakiki,kalau hati itu bersih....


macam2la ragam manusia nih..
plik2 belaka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiesyahProfil   Hantar PM kepada aiesyah   Pergi ke aiesyah's Website   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-03-05 06:04


erm..
mmg fitrah laki kot camtu.. n mmg saya nk cari pasangan sy yg cntik.. bkn cantik paras rupa la.. semua la termasuk hti dia.. nabi suruh 4perkara tu trmasuk cantik.. alaa insyaAllah la ent brjmpa ngan pasangan anda.. semua nya ade dtngan tuhan.. takyah risau..
salam ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:04




mungkin nak show kat kawan2 yang lain.... lelaki ni bial ada awek yang solid boleh buat modal bercerita ngan member...

kata ali thantawi, seandainya kau (puteriku) tahu apa yang dibincangkan oleh lelaki akan hal mu maka pasti kau rasa ngeri...

tak caya? tanya la kaum lelaki apa yang mereka bayangkan tentang pompuan.........



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 02:53


ana suka di yang comel pada pandangan ana saja, cantik pada ana lain...tak tahu lah macam mana orang lain pandang pula...erk?

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 03:51


Pada 17-12-04 23:38 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!




"lelaki2 yang baik slalunya tidak memilih rupa dahulu."

memang ada lelaki begini.. :-)

tapi bila dah jumpa rasa macam tak boleh caye pula! :roll:

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 04:24


memang betul... Kalau teman dengan member2 tgh tunggu bas (ukan teman saja..perempuan len pun) mesti de saja laki yang naik motor ke naik kereta duk hon...siapduk noleh lagi tu (Kalau eksiden siapa susah) :-D
pelik tapi benar... 8-)
tapi yang pasti...ukan perempuan cantik saja mereka nengok.. asalkan namer perempuan memang confirm mereka noleh masa memandu.. msti mereka nak tengok cun ke tak kan...

~~~berdiri atas pengalaman~~~~~ :-D :-D


-----------------
==BICARA KITA ADALAH BICARA SUFI..TANPA SUARA DAN KATA-KATA..KERANA PENGHUBUNG KITA ADALAH SUARA HATI..BERTEMU BERPISAH KERANA ALLAH==


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 08:24


nak pakai lama tu. kalau tengok pun tak lalu camane nak hidup bersama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 08:51


nasihat ana sebgai orang yang pernah lalui perkara ini...jangan cepat2 masuk bila seseorang ikhwah or akhawat dia...cakap, "ana memilih awak kerana beragama"

sebab tengok lah nanti...kehehehe! So cari yang macam ana...kehehe2, ana nak kedua2 ni saja...beragama(baik akhlak nya) + rupa(cute mukenyer)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-07-05 09:14


cantik tu subjektif....
semua jwpn ttgnye boleh ditrime kalau munasabah....
..dah lumrah agaknya...bend yang cantik jadi perhatian kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

hurin_jannah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16923
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 15:29


lumrah kehidupan...semua orang nak benda yang cantik2...betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurin_jannahProfil   Hantar PM kepada hurin_jannah   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 09:16


erm senang saja lah macam ini....

ana nak tanya semua orang lah di dale ini.....
siapa yang tak sukakan akan kecantikan?keindahan?kebersihan? dan macam-macam perkare lagi...angkat tangan!!!

Erm sudah tentu ramai yang angkat tangan melainkan ada orang yang jenis taksub sangat...hendakkan kehidupan akhirat sahaja...sehingga terlupa akan kebahagiaan yang ada didunia Allah ini...jangan terlalu zuhud sangat...ambil lah kedua2 nya jika kamu ingin bahagia kedua2nya...akhirat dan dunia.

Tak kisah lah perempuan ke....lelaki ke, memang semua orang mahukan kecantikan...keindahan...kebersihan...

ada sesiapa yang di sini suka lelaki yang hodoh?
ada sesiapa di sini suka lelaki yang busuk?
ada sesiapa di sini suka tengok tmn ug kotor?
ada sesiapa di sini suka dalam rumah di dalam keadaaan kotor?
ada sesiapa di sini suka tengok suami or isteri dia xmandi seharian?
ada sesiapa di sini jenis yang tak kesah, nak kotorkan sekitar rumah?
ada sesiapa di sini malas nak bersihkan tandas?
ada sesiapa....bla..bla...bla

Erm macam begitu lah sesiapa saja di dunia ini mahukan kecantikan...ke"cute"tan, keindahan, kedamaian, kebersihan dan lain2 lagi....

Fitrah manusia memang hendakkan yang baik...sejahat atau sehodoh macam mana pun orang itu...Allah telah meletakkan fitrah bahawa setiap hamba2nya sukakan bende akan kecantikan dan kebaikan.

kalau kita tengok hip-hop or rap or rock atau macam apa-apa pun...dalam buruk2 dan selekeh2 nya pakaian dia...mesti ada yang dia nak nampak kemas, smart dan sebagai nya.

Perempuan yang...ana minta maaf eh? Badan gemuk, berjerawat...dia juga mesti mahukan pakaian yang cantik...sudah tentu orang yang dia pilih juga mahukan orang yang macam dia...cantik, kemas, bersih, sopan santun dan sebagainya....

Begitulah lelaki....jangan katakan semua orang lelaki didunia ini suka di semua yang cantik2? Percayalah wahai adik2 sekalian...kakak2...akhawat2...sesungguh nya di dalam kitab bullah Al-Qur'an...Allah telah berkata: "ana telah menciptakanMu dengan sebaik2 kejadian..."

So kepada sesiapa saja lah...jangan berasakan diri anda terhinda...girls or boyz...please!!! Setiap apa yang telah Allah jadikan kepada kita, adalah sebaik2 kejadian...maka mungkin muke kita yang tak beberape cantik itu untuk menghalang kita daripada sombong atau bongkak...atau melawa kemain lagi....setiap apa yang ada pada badan kita...pastinya ada hikmah yang tersembunyi...yang kita tidak tahu...tapi

Hanya Allah swt sahajalah yang Maha Mengetahui lagi Bijaksana memilih khalifah2nya untuk memakmurkan alam ini...amiin

Takbir sikit heh! Allahu Akbar!!! x3

rase2nyer...sampai situ saja agaknya, nak komen lebih lanjut...sile hantar ke dalam email ana saja lah...check my profile...ni email ana [email protected] dan ana minta suruh email ni bukannya apa...ana rasa point2 yang ana cube hendak utarakan diatas tu? macam xtersusun lah...so ana minta maaf, ana cuma hamba allah yang senantiasa melakukan kesilapan...

Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 09:33


erm....nak bagi komen sikit...di dalam portal ini eh?

Firman Allah swt yang ana cuba nyatakan di atas tu?....

Ana nak tulis perkataan ini; "A+ok+U...kenapa boleh jadi ana pula"

So cube perhatikan pada ayat yang ana cube berikan ini (Allah telah berkata: "ana telah menciptakanMu dengan sebaik2 kejadian..)

Knape...boleh jadi ana pula...padahal ana nak tulis perkataan ini = (A ok u)....so kalau salah tu? bukan ana yang betulkan lah...ni semua portal ni le nya hal...bukan ana eh?

Pandai2 saja sedop2 nak tukar????
Kan dah jadi makna lain di penerangan yang ana cube sampaikan diatas tu?.....

Contoh perkataan lain yang ana cube nak tulis ialah
1)ok a t = knape boleh jadi perkataan "di" pula?
2)A ok u = knape boleh jadi perkataan "ana" pula?
3)J e = knape boleh jadi perkataan "saja" pula?
4)D i e = knape boleh jadi perkataan "di" juga?

Bukankah kalau struktur ayat perkataan itu berubah akan menjadi makna lain???? Tak pernah terpikir ke???

Contoh ayat ana nak gunakan perkataan (D i e) lah

ayat betul: D i e lah yang pergi tukarkan ayat a ok u tu?....
ayat xbtul: dia lah yang pergi tukarkan ayat ana tu?...

kalau lah kita ni nya BM Bahasa Melayu...dapat antara C saja pun boleh tahu..kesalahan sesuatu struktur ayat tu?...hhmmm sabar saja lah

P/S:Pesanan kepada pihak portal, jangan le banyak sangat pakai CSS...kalau asyik2 tukar gitu2...nanti struktur ayat lari lah...kalau orang baca lain setiap penerangan yang ana cube sampaikan disini...jangan fitnah ana eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 09:34


erm tengok tu? lagi sekali...ana nak tulis perkataan....

huruf "ok" lah...bukan "ok" apelah???
Bengang betul!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 09:36


tahu tak macam...ana nak tulis huruf (katak)....huruf di depan perkataan katak tu? saja...macam mana boleh jadi perkataan "ok" pula???

Aduh!!! Dah bengang betul lah macam ini....huh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 09:38


kalau macam ini boleh tak.....kk dprd ok sahaja...jadi "ok", bengang nya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-05 11:33


Assalamualaikum.... :-)

kepada fridaus_9 jangan lah tension sangat, emm ana cadangkan kita tulis penuh, jangan buat singkatan insyaAllah ok agaknya...

Sabda Nabi SAW:"Sesungguhnya Allah swt itu cantik dan Dia suka kepada kecantikan"

Emm lawak jugak bila masuk perbincangan ni, tak tau sebab apa, emm bagi ana kita perlu tahu dahulu apa maksud cantik yang sebenar..? Di sisi agama kalau cantik bukanlah pada rupa paras, tetapi hati dan akhlak seseorang, ianya dihiasi dengan iman dan taqwa, jadi kalau seseoarang tidak ada muka sekalipun jangan risau Allah sayang kepadanya. :-)

Di sisi manusia, cantik adalah subjektif, betul seperti kata kawan2 yang lain, kadangkala hitam, hidung kemik, mata terbeliak, badan besaq, pendek dan sebagainya yang dirasakan kurang elok bagi setengah kita tetapi pada sebahagian orang lain mereka lihat cantik dan comel.... :-) tak kira lelaki atau perempuan. maksudnya cantik di sisi kita bukanlah hanya yang putih, ada tahi lalat, bibir merah, hidung bak serudang, lesung pipit dan dagu terbelah....dsbgnya tetapi ia adalah mengikut pandangan dan citarasa seseorang... emm apatah lagi jika seorang itu cantik keduanya2 lagi bagus, jangan tanya orang lain ana pun suka, tetapi adakah begitu sahaja menjadi jalan penyelesaian kepada kita ? tepuk dada tanya diri ;-)...

jadi tak kira lelaki atau perempuan sama saja kehendak dan minatnya, YA, ana setuju.. perempuan lebih menarik minat jika ia memakai pakaian seksi berbanding lelaki yang langsung tidak memakai baju, seperti kata saudari kita tadi....bukan setakat dia hon dan berpaling dan mungkin eksiden masuk longkang pun dia tak sedar, :-)

kita telah faham, bahawa perempuan adalah satu bentuk kecantikan dan disebabkan itulah dia perlu menutup tubuh badannya dan hindar dari kelakuan yang boleh menimbulkan fitnah atau dalam erti kata lain aurat perempuan lebih banyak dari lelaki,

apa yang penting sekarang, sekalipun kita tidak cantik di mata manusia biarlah sudah kita cantik di sisi Allah swt, ......maaf ye..


-----------------
Sesungguhnya Kesempurnaan Adalah Milik Allah Belaka..!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-07-05 11:47


sebab lelaki tu? nak hidup dia sempurna..eh...betul ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

cikacung
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.05.2005
Ahli No: 16419
Posting: 23
Dari: changloon

Kedah  


posticon Posting pada: 10-07-05 01:24


kurang sedikit tak mengapa,maksudnya lebih banyakla2..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikacungProfil   Hantar PM kepada cikacung   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-07-05 10:55


Assalamualaikum...
Ana tak nak komen apa- apa...Ana pun bukannya memilih sangat...Maklum lah kita ni bukannya pun ada rupa sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 11:01


kalau secara umum tak tahu lah kan..tapi kalau diri sendiri dah tahu jawapannya.bagi sya yang penting...keikhlasan dan kejujuran dia dan juga sifat sayang menyayangi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

alhafiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3038
Posting: 48
Dari: pondok usang

columbia  


posticon Posting pada: 10-07-05 11:25


tak semua kaum lelaki pilih kecantikan...bagi ana kejujuran dan keihlasan adalah lebih penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhafizProfil   Hantar PM kepada alhafiz   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-07-05 11:34


:-) :-) :-)
memang sudah lumrah manusia yang sukakan benda yang cantik....
cantik tu? tak kekal....
bagi saya cantik seseorang wanita bukan terletak pada paras rupa..tapi cantiknya terletak pada ketulusan hati...... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 11:58


betul tu? cahaya...tapi i nak jawabla soalan tu?..tak tahula betul ke tak..
lelaki suka pada girl yang cantik sebab..Kalau jadi wife dia...orang tulayg dia perlu b'hadapan dan b'semuka tiap2 hr..so mestilah nak tegok wajah yang menyedapkan mata..
Kalau wife tak cantik..nak pandang tiap2 hr yang tak berapa sdp mata memandang..tentulah bosan..well..i tak tahula betul ke tak..i main teka saja.. sbnrnya i ni pun bknnya ada rupa..kepada kaum adam oi..betul ke begitu?
tapi Kalau bagi i lah..i langsung tak penting rupa paras walaupun andainya i ni ada rupa..Kalau ada rupa lah..
sebab Kalau takat cantik tu?.. banyak benda kita blh kata cantik..
bunga cantik..kereta cantik..kucing cantik..
entah macam-macam lagila..
ok lah chow dulu aa..byee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 12:36


sb fitrah....tapi yang cntk pun kalau dah tua sama saja semua....tak begitu? yang ptg bukan cntik rupa, tapi cntik akhlak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-07-05 13:13


assalamulaikum...

lelaki ni memang nak yang sempurna dalam hidup tapi dia tahu yang dia pun bukan perffect sangat... saj buat dia tu? perfect kerana dia tu? lelaki... bodoh juga si lelaki ni.. tapi tak semua lah...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 13:38


kita tak boleh kata lelaki hanya sukakan perempuan cantik, kalau betul pun hanya segelintir sahaja yang bersifat begitu.
the same thing goes to women. perempuan pun akan memilih lelaki yang handsome. tapi tak semuanya kan.

apa yang ingin saya war-warkan adalah jangan pergi pada conclusion sebegitu. setiap manusia tak sama pendapat dan pandangan serta pemikiran. ada yang elok dan ada yang tak elok.apa yang penting kita sentiasa bahagia dengan pasangan kita tak begitu.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» KENAPA YA KAUM LELAKI LEBIH SUKAKAN PEREMPUAN YANG CANTIK

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.194572 saat. Lajunya....