Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: HANDPHONE PEROSAK UTAMA MANUSIA ALAF BARU.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» HANDPHONE PEROSAK UTAMA MANUSIA ALAF BARU.....

Please Mendaftar To Post


Oleh HANDPHONE PEROSAK UTAMA MANUSIA ALAF BARU.....

AIZUL3668
Warga Rasmi
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12355
Posting: 13

Kedah  


posticon Posting pada: 08-11-04 01:56


TALIPON TANGAN atau handphone adalah pemudah urusan masakini,selain itu ia juga adalah salah satu alat perosak minda,tatacara hubungan sesama manusia khasnya remaja masakini..sedarkah kita bahawa hari2 kita membazir dengan hiburan membazir sms yang tak mendatangkan faedah langsung,lelaki dan perempuan bleh berbicara bebas tanpa batas,sms seks,fonseks,peras ugut,muat turun,niat jahat,gambar lucah,kata2 kesat,maki2,segala gejala2 buruk yang lain..semua ni beh debuat dlm masa beberapa minit TANPA DEGAN SILU dan batasan..peratusan penggunaan untuk urusan kebaikan adalah sedikit sangat..sama sama kita kajilah pengaruhnya pd masyarakat skrg..jadi smua bleh bagi komen tak????....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AIZUL3668Profil   Hantar PM kepada AIZUL3668   Pergi ke AIZUL3668's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 08-11-04 06:13


yang seks tu semua ngko yg hendak.....

it depend on us....

takan kalau accident nak salahkan keta pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-11-04 08:11


Kerana nyamuk..kelambu dibakar... lepas ni ktia pakat guna Telepati plak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 08:25



-SETIAP YANG BAIK ITU ADA CACAT CELANYA...
-KITA SENDIRI PERLU MEMIKIRKAN INISIATIF YANG TERBAIK....
--JANGAN KERANA HANDFHONE BUAT HAL KECIL,KITA TERPAKSA PLAK GUNA PUBLIC PHONE..
-ADA-ADA JER !!!

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 08:49


HP adalah satu keperluan sekarang ni... jgn salahkan HP jika berlaku sesuatu yg tak diingini.. itu salah org yg tak reti menggunakannya... kalo nak pk mcm tu atau pk kearah tu... bukan saja HP.. malah apa saja yg benda yg ada boleh menyumbang ke arah maksiat lahhh yer?? yg penting kita kena lah gunakan akal.. jgn disempitkan fikiran kita.. anjakkan sedikit paradigma kita...

maaf jika terkasar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 13:03


memang ada keburukannya..tapi bergantung pd individu tu pakai.kalau setakat nak sms benda yang merapu,baik tak payah.
dgn adanya handphone ni,senanglah nak call mak ayah,tanya khabar diorang drpd dok berebut kat public phone.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 14:30



Tak semestinya HP hanya membawa keburukan jika kita pandai manfaatkannya. Sbg contohnya, 'pisau'. Adakah kita nampak buruk atau baiknya menggunakan pisau. Buruk jika kita berniat jahat nak mencederakan org. Baik jika kita berniat nak potong sayur utk masakan kita. Maka ia terpulang kpd kecenderungan masing2. Tepuk dada tanya iman.....wassalam.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 08-11-04 15:27


HP sekarang ni dah jadi satu barang keperluan dan bukan lagi barang mewah. jadi tolongla openkan minda untuk menerima sesuatu yang boleh membawa manfaat. Jangan hanya fikir keburukan jer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 17:41


jadi buat apa guna internet.???

kat internet lagi banyak pengaruh buruk ...kalau nak cari yang buruk!

misalnya internet...takde yang baik ker? ukhwah.com?

kesimpulan...pandai-pandai sendirilah

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 17:53


tak per...syukran atas topik perincangan yang diutarakan...pakailah sesutu ke arah kebaikan terutama ke Jalan Allah..cam kiter leh send tazkirah pd sahabat kiter ikut hs.wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-11-04 20:10


AIZUL3668 ni tak guna hp ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

penjejak_iman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6679
Posting: 35
Dari: alam ruh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 00:38


sememangnya ciptaan manusia tak sempurna..byk kelemahan, betullah firman Allah yang bermaksud banyak kerosakan di muka bumi ni disebabkan tangan2 manusia...so terpulangla pada kita sendiri..

p/s : teringat ada sorang kawan bgtau bila ditanya kenapa still guna hp model lama(istilah skrg hp wat baling anjing)..katenya kalau bergayut senang bagi alasan tangan lenguh pasal hp berat,,so takder la sembang lame2..nak naip msg pon leh tahan lenguh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For penjejak_imanProfil   Hantar PM kepada penjejak_iman   Quote dan BalasQuote

ummuhatim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8668
Posting: 40
Dari: kedah,

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 02:21


...
Ana setuju dengan sahabat2 yg lain yang mengatakan semua benda tu bergantung kepada diri manusia tu sendiri...dah nama pun manusia mesti kengkadang terlupa gak yang dih tersilap tu bertaubatlah...jangan terus biarkan diri kita atau sahabat kita hanyut dengan dunia ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhatimProfil   Hantar PM kepada ummuhatim   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 09:29


...

sebenarnya ianya bergantung kepada setiap individu itu sendiri.pepandailaaa yer.....keee nanti tak der kredit baru nak diam

wassalam.

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

intanazliyana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2004
Ahli No: 11118
Posting: 21
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-11-04 14:50


Gunakan Kemudahan Seperti HP ini di jalan Kebaikan Dan Bukanlah Jalan Keburukkan.Hargai lah HP Anda.Jimatlah Kredit HP Anda Dari Bercakap
Perkara 2 Yang Tak Penting.Jangan Menyalah Gunakan Kemudahan Yang Di Cipta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For intanazliyanaProfil   Hantar PM kepada intanazliyana   Pergi ke intanazliyana's Website   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 16:23




bacalah Bismillah sblm 'on' kan henset anda...dpt pahala..mudah2an diberkati..
sesapa yg xbaca,sila restart henset ye..

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 19:06


semuanya bergantung pada diri sendiri, kalau baik yang dipilih maka baiklah jadinyer begitu lah sebaliknya....kita yang mencorakkan diri kita.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 10-11-04 00:14


mmg hp ada keburukan...tapi..kite sbagai pengguna kene lah pandai menggunakanya...
kalau tak de hp...kalo blaku emergency kan susah..pstu hp jugak merapatkan jurang persaudaraan...

-BERFIKIR POSITIF ELAK NEGATIF-

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 04:11




a'a...jgn pandang dari sudut negatif je....kalo dah dlm otak nak menyetan je,apa2 pun jadik....bukan salah ibu mengandung .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Ibnukhaldun04
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12270
Posting: 45
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-11-04 10:42


hmmm... bagus-bagus... discussion yg sedikit sebanyak melapangkan kepala hotak.. semoga kita lebih dinamik dan lebih flexible tuk utk melaksanakan ajaran islam.... takde la org tengok terkongkong je... itu tak boleh ini tak boleh... tapi secara hikmah dan pada tempatnye la... sekian wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnukhaldun04Profil   Hantar PM kepada Ibnukhaldun04   Quote dan BalasQuote

NaNa-Taj
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11644
Posting: 5
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-11-04 11:56


alahai, dah dewasa kan..pandailah fikir.ade ke nak salah kan handphone.klakarrrr lah awak ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaNa-TajProfil   Hantar PM kepada NaNa-Taj   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-04 16:29




kite yg menentukan kebaikan atau keburukkannye....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-04 14:54


hehhe...
gunakan teknologi..
bukan mempergunakan teknologi..

p/s..gunakan islam..
bukan mempergunakan islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 12:08




bg ana, bukan HP saje yg merosakkn malah byk lagi kemudahan canggih lain yg membunuh akhlak bangsa. cuma kita fikir sejenak.. macam mana bende2 yg kecik ni boleh merubah tabiat manusia?fikir.. jgn x fikir..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-12-04 13:42


...Kalau dulu handset boleh dikategorikan sebagai satu kehendak..tetapi sekarang ni handset dah menjadi satu keperluan....

Bila dah bercakap mengenai soal keperluan..pada saya...sepatutnya handset itu sendiri tak boleh nak dipersalahkan atau dikatakan sebagai perosak utama manusia....Umpamanya macam "pisau" tadi....

KItalah sebagai manusia yang dikurniakan akal untuk membezakan baik buruk penggunaan handset ni..Pokoknya manusia tu sendiri yang mengkategorikan handset...sama ada berfungsi sebagai perosak utama atau sebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

jannahsyurga
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 10994
Posting: 35

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-12-04 10:24



Benda tu bukannya perosak dunia kalau ia tak DISALAHGUNA.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahsyurgaProfil   Hantar PM kepada jannahsyurga   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124978 saat. Lajunya....