Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Sampaikan
Topik: Salam Aidilfitri 1425H


Carian Forum

Moderator: Administrator, limah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sampaikan
    »» Salam Aidilfitri 1425H

Please Mendaftar To Post


Oleh Salam Aidilfitri 1425H

Administrator

Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 3
Posting: 267

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-04 16:54




Tangan dihulur (kepada muhrim sahaja) maaf dipohon, salam Aidilfitri 1425H.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdministratorProfil   Hantar PM kepada Administrator   Pergi ke Administrator's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 01:41


...

Ana mengambil kesempatan ini mengucapkan Salam Lebaran Eidulfitr khas buatalbikr84,khaulah_alazwar,brothersuf,mawarputih,batrisyia,rhazes,dai,IrSyA_IsYqI, littlemuslimah, pErMaIsUrI_hAtI, alfaqierah, nawwal, alang1701, BrotherMon,mawardah_solehah85, rakan-rakan di kampus UIAM (terutama rakan dan senior SIS dan Portal Ukhwah)dan amnya buat muslimin muslimat seluruh dunia.

من العائديــن والفائزيــن والمقبوليــن
كل عام وأنتم بخير


KILAUAN LEBARAN, MELEBUR DOSA MENYINAR UKHUWAH




-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh"http://www.al-ahkam.com.my/forum2/album_pic.php?pic_id=52">




[ Posting ini telah di edit oleh: sunan-faqih pada 2004-11-08 10:40 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulhusnaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 9710
Posting: 23
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-11-04 04:20




Saya mengambil kesempatan utk mengucapkn slmt brpuasa dan slmt hari raya khas utk abg trsyang(hazwan),kak illy najlaa dan warga portal ukhwah sekalian serta kaum muslimin dan muslimat seluruh dunia...k maaf zahir dan batin.

wassalam



[ Posting ini telah di edit oleh: raudhatulhusnaa pada 2004-11-10 11:54 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulhusnaaProfil   Hantar PM kepada raudhatulhusnaa   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 08:48


salam lebaran nie ana tujukan khas buats semua ex-student SHAMS yg aktif kat sini terutamnya kak nawwal sahabat-sahabat.. sahabat_amin, zahratul_ikhwan, putra_aiman, muttaqin.. dan semua candidate spm tahun 2005.... thn dpn tak beraya manalah kiter... so... thn nie raya puas-puas....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

norsha
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2004
Ahli No: 11464
Posting: 16
Dari: dungun

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 09:16




salam lebaran jugak dari saye utk semua warga ukhwah terutama skali utk presiden kitela, kak hanan dan orang kuat portal ni...

' SELAMAT MENYAMBUT HARI LEBARAN & MAAF ZAHIR BATIN '

Bookmark and Share

    


  Member Information For norshaProfil   Hantar PM kepada norsha   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 07-11-04 09:30


....Sedar tak sedar tak sampai seminggu jer lagi semua umat Islam akan menyambut hari lebaran....bila difikir balik di manakah tahap puasa kita pada tahun ini... Adakah lebih baik daripada tahun2 yang sebelumnya? Sempena lebaran yang mulia ini, Ana ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI dan MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua yang mengenali Ana dan tak dilupakan juga kepada semua ahli komuniti ukhwah ini...Semoga lebaran kali ini akan memberi seribu makna kepada kita semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 07-11-04 11:05



salam lebaran buat diri ana kat warga ukhwah.terutama utk kak hanan,irda,ctmuslimah,dan ainul_nabila.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

nawwal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 448
Posting: 509
Dari: .:Garden of Knowledge and Virtue:.

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 14:16


warahmatullahi wabarakatuh..

'EiD mUbArAk diucapkan buat sahabat sahabiah :
seUIAPJ>> littlemuslimah, alang_1701, alfaqierah, pErMaIsUrI_hAtI, munawwar, raihanah_rahmah, mawardah_solehah85, IrSyA_iSyQi, cahaya_faiz, nuril_ain, doralin, linlord, aufa, rhazes, BrotherMon, zuhairi, faiq_fikri, syafiq86 & others.

Tak lupe juga buat kakak-kakak tersayang di maincamp >> kak mawarputih, kak khaulah_alazwar, kak mubtasimah, kak Rumaishaa, kak nenek_uia, kak ihya,kak haninuha & others.

Buat sunan-faqih, brothersuf , SuFie & lelain>> selamat ke maincamp!!

Buat adik-adik tersayang di SHAMS>> sahabat_amin, raul_gonzales,sinarshams and others(maaf tak ingat sume name),keep up studying & jaga molek-molek madrasah kita tu

Buat orang-orang kuat portal Ukhwah tersayang ni..Kang, Kak Hanan, para MT(Prof Muslim,kak istisafa,akhi kaze,akhi Martyr,MuTTaQin & SaLaFiaN) & eksekutif (kak darulnuman81,kak nur_indah,akhi irda82,akh pLatipus & lelain).. moga Allah rahmati usaha antum semua dan kekalkanlah hubungan baik sesama kita

Buat kak [email protected], Selamat beraye di negara orang.. jaga diri baik-baik.. sayang akak!!

Buat ikhwah wa akhowat yg lain-->
kak simple_shida,kak rynar_abadi, kak wida_widi,akh riyas,akh khalifah,akh aDiB_sAaT,akh ma_N dan sewaktu dengannya...maafla kalo ada yg tak tersebut dlm ucapan ni..otak dah tepu ni..ehehe

Sekian..
Wassalam


Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah pusaraku



[ Posting ini telah di edit oleh: Admin pada 2004-11-07 17:20 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: nawwal pada 2004-11-10 01:46 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 16:44




sedar tak sedar, mahu tak mahu, ramadhan akan meninggalkan kita, rasa macam sekejap je. sedih gak rasanya. salam syawal buat mereka yg menggerakkan ukhwah.com ni dan sahabat2 ukhwah.com jika selama kita berforum, saya ada keterlaluan, maaf dipinta zahir dan batin, tapi rasanya dlm dunia maya ni kesalahan dlm bentuk zahir tak timbul kot

semoga ianya adalah sebenar-benar kemenangan. insyaAllah

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 17:37




Sedar tak sedar rupanya kita sudah berada di penghujung Ramadhan. Begitu pantas masa berlalu...

Di kesempatan ini, ana ingin mengucapkan Selamat Menyambut AidilFitri kepada semua warga ukhwah khasnya sahabat2 seperjuangan, Kang Razzi, nur_indah, istisafa, alfaqierah dan prof muslim juga semua para MT Ukhwah yang telah banyak berusaha, para eksekutif dan semua yang dikenali sama ada hanya di alam siber mahupun yang telah dikenali di alam nyata.

Ana juga ingin memohon ampun dan maaf kepada semua andai ada kekurangan dan keterlanjuran diri yang menyinggung mana2 perasaan semua. Moga AidilFitri ini disambut dengan penuh ceria dan kesyukuran. Moga persahabatan yang terbina antara kita semua lebih utuh lagi.. Ameen..

SALAM AIDILFITRI 1425H




-----------------



Hargai semasa ada....

[ Posting ini telah di edit oleh: Hanan pada 2004-11-07 21:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 18:36


hmm...pejam celik..tak sampai seminggu je lagi kita dah nak menyambut hari raya aidilfitri..
salam lebaran ni ana nak sampaikan untuk semua warga ukhwah.com...maaf ye kalau-kalau ada terkasar bahasa kat sesiapa.. raya nanti jemputla datang rumah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 22:15



-SYA JUGA MENGUCAPKAN SELAMAT HARI LEBARAN BUAT RAKAN UKHWAH SEMUA....
-NICE TO MEET YOU ALL-

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 22:15


selamat hari lebaran pada semua warga ukhwah.com

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-04 23:04




Memang cepat masa berlalu ya... tak sedar rupa2nya dah hampir tiba aidilfiti... dan maknanya Ramadhan akan berakhir... rasa sedih pulak sebab rasanya Ramadhan kali ni begitu mencabar untuk dilalui... rasa masih tak puas nak mengejar nikmat bulan yang penuh barakah ni... Apa pon, moga2 semua amal kita di bulan Ramadhan yang mulia ini diterima Allah SWT hendaknya... Amiiin...

Di kesempatan yang ada ni, sebelum saat bakal tibanya Aidilfitri, saya ingin mengucapkan SALAM AIDLIFITRI buat semua warga portal Ukhwah... terutama buat Kang, Hanan, istisafa(kaksu), Hanisah, kakyong, afiza_ahmad, selembut_salju, darul_numan81, kasih_kekasih, ummimq, simple_shieda, alfaqierah, azzahrawi, khaulah_alazwar,mawarputih, little_muslimah, widi_smiley, nawwal, Salafian, albinanji_10, adlan, kaze, izdham, khalifah, Prof_Muslim, mohm3, Ma_N, Muttaqin, dan semua lah yang dikenali sama ada di alam cyber mahupun di alam nyata... (ramai beno pulak yang nak disebut ni... maaf kalu tak tersebut ye)

Moga aidilfitri kali ini membawa seribu kebahagiaan dan kerahmatan buat kita semua setelah menunaikan kewajipan berpuasa di bulan Ramadhan...

Ampun dan maaf dipohon andai ada terkasar bahasa, tersilap bicara mahupun gurauan yang mungkin menyebabkan ada hati2 yang terguris... [b]Maaf Zahir Batin

'EID SA'ID MUBARAK... MINAL 'A-IDIN WAL FAIZIN WAL MAQBULIN... KULLU 'AAM WA ANTUM BIKHAIR...

Wassalam....

-----------------
"ukhwah PENGGERAK DAKWAH..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 02:27



salam sesuci lebaran...
salam aidil fitri..

i'm just a simple_shida
mmg x lari dgn kurengnye..

Sbg insan yg serba kekurangan..
Maaf ku pinta kiranya terdapt garis-garis kelukaan..
Yg mungkin mengguris hati & perasaan ..

Dr kejauhan ku utuskan
Khas buat antum yg diingati..
Di hari yg penuh kesyahduan ni..
Mohon ampun maaf dipintal-pintal…

Salam ingatan yg kekal abadi
Dariku teristimewa utkmu…


sir kang, Hanan, kak nur_indah, kak istisafa, kak alin.. alfaqeirah, littlemuslimah,
nawwal, nurani, azzahrawi, nur_islami, kak lidya, wardatulimans, ummimq


Prof, irda82, al-umari, kaze, dll.....

to all warga UUM...

all warga UKHWAH.COM

tafaddal ila JK UUM.. ilalliqa'...

SELAMAT HARI RAYA...
MAAF ZAHIR BATIN..



~keJayAaN bUkaN waRiSan..
kEgaGaLan bUkAn tRaDiSi.. ~

[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2004-11-08 02:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 09:24




-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 09:49






Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf zahir & Batin kepada semua warga ukhwah.com. Maaf dipohon jika ada terkasar atau tersinggung kata....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 10:19




-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 10:56




selamat hari raya Aidilfitri, inilah kali pertama ana berhari raya dengan ukhwah, tahun lepas baru jadi ahli, malu - malu pooh masa tu..

teristimewa buat adik hanan mayo, nur indah, hanisah, ummimq, kasih_kekasih, prof muslim (mesti ingat yang ini, rakan se event), shida yang sederhana - simple shida, khairool, nawwal, darul-numan, littlemuslimah, fauziah alfaqierah, wida widi, nuraini, inspirasi hati, raudhatulhasanah, adik wardatul -imans, zeenieyrah, eyzzahbatrisyia, idzham, martyr, adik muttaqin, suhaimi_sr, lidya, adik angkat - irda82, ct muslimah, inbnuyahya serta sesiapa yang terlibat dalam jk ramadhan, harap maaf ya kalau tak disebutkan nama disini.. dan tidak ketinggalan kang_razzi atas tunjuk ajar serta nasihat yang diberikan, kalau ada sesekali ana tak dengar tu, bukan apa.. tension sebulan sekali punya hal.. pada yang lain sekiranya kak su ada menyakiti hati kalian, harap maaf yeaa.. pada muslimah, caaayang cikit.. kalianlah sahabat yang paling baik.. dan pada muslimin, kalau ana tak tegur tak semestinya ana sombong lagi tinggi diri..

p/s : macam buat karanganlah pulak.. kang, lepas jk aidilfitri nak buat ke jk aidiladha pula.. hihihihi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 11:19


Allahu Akbar!
Allahu Akbar!
Allahu Akbar!



Kini sudah hampir ke Bulan Syawal dan akan meninggalkan Bulan Ramadhan. Dalam kesempatan ini Prof juga inigin sampaikan ucapan.

Prof tujukan ucapan ini kepada semua
warga Ukhwah, Muslimah, Genpro, Cyberjawa, Kris & BicaraSiswa. Terutama Hanan Network selaku pentadbir.


Rakan seperjuangan :
Kang, Hanan, Istisafa, littlemuslimah, Kaze, Martyr, MuttaQin, Salafian, nur_indah, ummimq & Barisan Eksekutif Ukhwah serta Serikandi Muslimah.

Sahabat :
Firdaus_Azimi, Khalifah, khairoo84, suhaimi_sr, ibnuyahya, firdaus85, pokjak, al-khawarizmie, MeowHidayah, riyas, izdham, zam_rizal, lidah_penghunus, akuzakie, JoshuaIsafahan, jackie_uniten, rhazes, Putra_Ajmal dan ramai lagi....

Sahabiah :
Hanisah, Simple_Shida, Ismi_Safiza, Inspirasi_Hati, Engku_Salina, mawar_kasih, kasih_kekasih, nuraini, Ustazah_Cute, wida-widi, ainul_nabila, muslimah_sejati, islamic_princess, nur_tinta, Qudwah_Hasanah, dan ramai lagi...

Sahabat / Sahabiah :
Di luar negara ( Syed, mohm83, : Zahratul_Raihanah81, ummu_qistina dan ramai lagi... )

Warga Asrama Penyayang & Pertubuhan Anak Miskin/Yatim Kuala Langat, Banting Selangor.

Artis -Artis Nasyid sekutu
: Rabbani, Dehearty, Devosi, dan ramai lagi..

Orang persendirian atau sesiapa sahaja samada secara langsung atau tidak.



Dengan ucapan :

SALAM KEMAAFAN DAN SALAM AIDILFITRI
SEMOGA SEMUA BERBAHAGIA DAN SELAMAT BERTEMU DI LAIN MASA


Wassalam




-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2004-11-08 11:22 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Aqilah_Alwani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10013
Posting: 21
Dari:
~~Somewhere In K.L...~~

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 12:05





Ingin Mengucapkan Salam Lebaran kepada Semua Sahabat2 di Ukhwah.com...

Semoga Aidil Fitri Tahun Ini Disambut dengan Bersederhana...


-----------------
[img]http://www.geocities.com/aqilah_alwani/kucing.txt[/img]

--- LiFe Is A LoNg JuRnEy If YoU DoN't KnOw HoW To ApPrEcIaTe It !!!!!! :::...



Bookmark and Share

    


  Member Information For Aqilah_AlwaniProfil   Hantar PM kepada Aqilah_Alwani   Pergi ke Aqilah_Alwani's Website   Quote dan BalasQuote

ZaufanTM
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5451
Posting: 66
Dari: Lembah Klang

Selangor  


posticon Posting pada: 08-11-04 12:36




Dikesempatan ni, ana ingin mengucapkan selamat berpuasa & Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir batin..buat semua warga ukhwah..samada rakan maya dan juga nyata yg mengenali ana..

klu tersalah dan terkasar bahasa..harap maafkan.

wassalam..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ZaufanTMProfil   Hantar PM kepada ZaufanTM   Quote dan BalasQuote

miksalmina
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12364
Posting: 3
Dari: Teluk Intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 12:53



Saya ahli baru di sini ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI.
Kepada sesiapa yg rasanye mengenali diri ini,AMPUN MAAF DIPINTA ZAHIR DAN BATIN.
Ilalliqa' wa maassalamah...
Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For miksalminaProfil   Hantar PM kepada miksalmina   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 10:58




setelah nak dekat sebulan kite berposer...lagi bape hari dah nak raye..yeyeyeyeye....suker..suker!!
dikesempatan ni kiter nak ucap SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI
kalo ader salah silap tu mohon maaf zahir batin.....
Ana nak kasik duit raye kat semua2 yg ader kat mailing list ni....
so,pandai2 korang la cash kan sendrik ek...
Buat mereka2 yg baliks ke kampung...bawak lah kete elok2...ingat lah pada org yg tersayang....
kalau makan kuih muih ketupat rendang di kampung jgn lupa ana kat sini yek..kehkeh...


Ditujukan khas utk kang, Hanan, itsjustme sahabat sejati, Prof, Kaze, kasih-kekasih, nuraini, islia, aieyda, myera, nice_pesan...... fuh... letihnye nak ingat semua.... kepada semua yg mengenali diri ini dan semua warga ukhwah.com.... tanpa ukhwah.com ini sapela ana......

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin.....

kire 0-0 la ye...





-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 09-11-04 11:48




selamat hari raya aidilfitri buat semua..
maaf zahir batin

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 12:57



Salam Lebaran ana tujukan khs buat semua JK UTM dan semua warga ukhwah...semoga lebaran kali ini membawa seribu rahmat dalam hidup kita....
selain itu ana jua tujukan buat semua family ana yang berada di selangor perak...dan seluruh malaysia yang mengenali ana semoga ,mendapat kebahagiaan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

shafawi78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 282
Posting: 285
Dari: Bukit Mertajam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 13:31




Kepada semua warga komuniti-komuniti dibawah tadbir Hanan Network, dikenali mahupun tidak ku kenali.... diucapkan Salam Aidilfitri 1425H, moga diberkati Ilahi... Maaf Rohani & Jasmani.

-----------------
D-Max 4x4 serba baru !

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafawi78Profil   Hantar PM kepada shafawi78   Pergi ke shafawi78's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 13:51


SELAMAT MENYAMBUT HARI LEBARAN BUAT KAK HANAN, NISAH, RUMAISHAA, MELLY, HELMI TECHNO, NUR_ISLAMI, DARUL_NUMAN, KAK FATIMAH, AINUL_NABILA, ANA_LIA DAN YANG LAIN... SEMOGA HAPPY SELALU....

TERUTAMANYA KHAS BUAT IRDA82... DGN PESANAN, DLM SYOK DOK BERAYA TU, JGN LUPA NAK BALIK KAMPUS LAK...

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-04 16:28



kali ni giliran shah lak nak sampaikan salam raya ni. fisrt sekali kat muslimahsejati, muslimsejati, mawar, jamilah, kak nawwal, abg irda, kak ainul (jangan mee goreng tu), zura_cute, anisa tasnim, kak hanan, kak sal, kang, dan pada semua ahli ukhwah.com.
selamat hari raya.. maaf zair dan batin..


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-04 16:31



pada kak eja, mawar, maryan\m jamilah dan zack. shah minta maaf kalau ada buat salah kat u all semua. shah tahu, makin rapat kita ngan seseorang makin la kita banyak buat silap.
shah minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.
insya allah kita jumpa lagi, kalau ada jodoh.
pada jamilah tu, jalankan tanggungjawab anda.
kak eja pun jaga la mawar tu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

azali82
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6315
Posting: 11
Dari: kustem

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-11-04 17:49




saye jugak tak mau ketinggalan untuk mengucapkan SALAM LEBARAN BUAT SEMUA SAHABAT UKHWAH walaupun tak mengenali kalian tapi warga ukhwah banyak menambahkan ilmu pengetahuan saye, so thanx n saye mintak maap bebanyak sekiranye terdapat tersalah kata n bahasa

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Bookmark and Share

    


  Member Information For azali82Profil   Hantar PM kepada azali82   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 18:01




Salam Aidilfitri jua buat kalian semua di Ukhwah.Com. Mudah2an dipanjangkan umur utk bertemu dgn Ramadhan pd tahun hadapan. Insya-Allah...

p/s: takde rasa mood raya... workaholic sindrom ke??

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 22:06


..dengan sempoi nyer saya ingin mengucapkan selamat hari raya kepada sesiapa yang mengenali diri ini...ampun maaf dipinta okay..
wasalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

iErA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 942
Posting: 36
Dari: kulim,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 22:28


....
kaifa halukum...selamat menjalani ibadah puasa...dan selamat menyambut eidulfitri...semoga ramadhan kali ini lebih bermakna...utk yg tgh pekse...semoga berjaya...insyaAllah


-----------------
...ukhwah iTu iNDaH BiLa BerTeMu DaN BerPiSaH HaNYa KeRaNa ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iErAProfil   Hantar PM kepada iErA   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 07:24






Salam syawal untuk semua. Moga ramadhan yang ditempuhi dapat mendidik hati dalam menunaikan ibadah seterusnya.

dikesempatan ini ibnuyahya ingin mohon maaf atas salah dan silap disepanjang kita bersua.


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-11-04 07:50



di kesempatan ini..ana nak ucapakan salam lebaran .....dan maaf zahir batin..buat ahli ukhwah.com..moga2 di hari lebaran kita mendapat barakah drp ALLAH TAALA....walaupun RAMADHAN membawa diri.......syawal muncul..kita tetap teruskan ibadat dan kebajikan....yg kita amalkan di bualn Ramadhan...................semoga berbahgia...dengan ahli keluarga n sanak saudara........kalau makan ketupat n rendang tuu..ingtalah ana di kelate..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

hadaalia
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7373
Posting: 20
Dari: BANDAR BARU BANGI

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-11-04 08:59


Dikesempatan ini ana mengucapkan salam lebaran kepada semua warga portal ukhwah. Maaf zahir batin di pinta andai sepanjang kitaq bersama ada perkara yg menyinggungkan kalian. berhati2 di jalan raya pada sape yg balik naik bas berhati2 juga zikrullah selalu agar selamat sampai ke destinasi. bagi yg drive sendiri carefully jgn terburu2 tidak lari rumah yg dikejar .

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadaaliaProfil   Hantar PM kepada hadaalia   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 09:08


wbt.
Setelah hampir sebulan kita menempuh Ramadhan Al-Mubarak, kini tiba masanya umat Islam menyambut ketibaan Syawal yg penuh dgn kegembiraan ini. Dikesempatan ini ana menyusun 10 jari memohon maaf zahir & batin kepada seluruh warga portal ukhwah.com sekiranya ana ada menyinggung perasaan kalian semua, terkata, mengguris hati dsb. Akhir kata, sama-samalah kita menyambut 1 Syawal ini dgn penuh rasa keimanan terhadap Allah swt yg sehingga kini memanjangkan umur kita. SELAMAT HARI RAYA AIDILFIRTI. MAAF ZAHIR DAN BATIN. Wassalam.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 09:26


Assalamu-alaikum

Salam Aidilfitri untuk semua.... ampun bang... ampun kak...ampun dik... semoga Ukhwah.com akan terus maju.
Jumpa lagi lepas raya ni.... Insya-Allah!

TQ

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 10-11-04 11:46




SELAMAT HARI RAYA BUAT SAHABAT-SAHABAT UKHWAH.COM DAN SEMUA STUDENT YAYASAN KHAIRIAH DAN TERISTIMEWA BUAT SEMUA BATCH STAM 2003.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 10-11-04 11:52


,
Alhamdulillah, solatan 'ala Muhammad,

Semoga beroleh limpah rahmat Allah sempena Ramadhan yang mulia ini.
Moga keghairahan menyambut Syawal tidak memadamkan semangat memburu Lailatul-Qadr.
Ramadhan akan pergi jua akhirnya...
Ilal-liqa' ya Ramadhan..

Abdullah mohon maaf kepada semua andai ada yang tersinggung dengan mana-mana posting sebelum ni.
Jom sambut Syawal secara Islam, kita terjemahkan tarbiah sebulan Ramadhan dalam bentuk sambutan Syawal yang penuh penghayatan. Selamat merancang puasa enam hari di bulan Syawal...

Walhamdulillah, salaman 'ala Rasulillah,
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 12:01




Salam Aidilfitri penuh Keikhlasan buat semua Warga Ukhwah.com terutamanya team Admin,Kang,Kak Hanan....

Buat Tenaga Penggerak Ukhwah.com...terutamanya team UIA,PJ...Sahabatku semua !...

Tak lupa juga buat semua yang tidak disebutkan diatas...dan sesiapa saja yang mengenali diriku ini...

Selamat Hari Raya Aidiilfitri...Maaf zahir dan batin...
kalau senang dtg la rumah..seblum tu call dulu ok...

kepada sahabat yang berada di luar negara nun jauh dimata....selamat ari raye juge...

sekian dulu...wassalam..

p/s : jangan lupa ke jk aidilfitri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11892
Posting: 78
Dari: parit buntar

Perak  


posticon Posting pada: 10-11-04 13:31


salam aidilfitri buek semua di ukhwah.com....kwn serata...x-skts...sesape jer yg kenai sye...maaf zahir batin

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurgaProfil   Hantar PM kepada setanggisyurga   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 13:50



..
saya mengucapkan salam aidilfitri buat big boss kita KANG sekeluarga, HANAN, sahabat sejati PROF MUSLIM, LIDAH-PENGHUNUS, MUSLIMIN23, PUTERI ISLAM, ALIN&SUAMI, HAWA, CT FATIMAH, MARYAM dan tak lupa juga buat sahabat "karib" joshua dan jackie.
serta semua ahli ukhwah yg mengenali diri ini.
semoga ikatan ukhwah kita makin erat sepanjang syawal ini.
andai ada salah dan silap harap dimaafkan.

p/s..pada yg tak sebut nama tu jgn marah yek..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 10-11-04 19:35




di kesempatan ini sayer nak ucapkan Selamat Menyambut Hari lebaran kepada team admin, Kang, Hanan...

buat semua warga UIA... best program raya thn lepas... tetap menjadi kenangan manis

buat Warga HUKM ... terutama nurse_intan... saudara itsjustme... dan yg lain2

buat brader Riyas terima kasih lah duit raya tu...

untuk kakak yg tersayang kak rynar_abadi nak duit rayer....

tak lupa jugak pada kak yong & adik , kak kaie dah lama tak jumpa...

& kepada semua warga ukhwah.com...
semoga bergembira dihari raya...

Pada yg balik raya dgn kenderaan berhati2lah di jln raya
sabar+cermat= SELAMAT insayaAllah
kalau tak cermat jawabnyer beraya di hospital lah... mai la beraye dgn sayer....


--------------------------------------
Andai ader salah dan silap haraf dimaafkan


Bookmark and Share

    


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 21:20


Salam Aidilfitri ini ana tujukan buat Kang, Hanan, Prof_muslim, riyas (sahabat dunia akhirat), amyra_mira (kawan sejati), warga HUKM (nurse_intan, nice_pesan), kaze, kasih_kekasih, nuraini, puteri_ayahbonda, heartbrokenkid, nur_syazarina, anakhasanah, aieyda, nurul_hana, huori, fatihah, nur_ilahi, nur_islami, no_name, puteri_durriyah, zahratul_ikhwan, ifah, nynaaz_279, yatea dan semua warga ukhwah….

Dua tiga kucing berlari,
Selamat hari raya aidilfitri.

p/s : maaf dan ampun sekiranya ada terkasar bahasa.





-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

aliflamra
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 245
Posting: 292
Dari: Putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 21:57


Di kesempatan ini ana mengucapkan Eid Mubarak

buat Majlis Tertinggi UKhwah.Com Kang,Hanan,

Prof Muslim,istisafa,alfaqierah dan yang mengenali

diri ini.... Maaf Zahir & Batin

Akhir kata Berhati-hatilah di jalan raya,Selamat Hari raya

-----------------
Get graphics at Nackvision.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aliflamraProfil   Hantar PM kepada aliflamra   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-04 15:03




Salam Lebaran buat semua sahabat di Ukhwah.com...

Di kesempatan ini akak ingin menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap sepanjang perkenalan kita di Ukhwah.com...

Kpd sahabat2 di Terengganu, jemputlah dtg beraya di rumah akak ya...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 11-11-04 16:05




Selamat Hari Raya Aidilfitri
&
Maaf Zahir Batin

buat semua warga Ukhwah.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 11-11-04 16:47


di kesempatan ini , nak mohon ampun dan maaf kepada semua yg mengenali kalau ada salah dan silap selama ni. semoga ukhwah akan berterusan. selamat hari raya aidil fitri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

docdila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11108
Posting: 22
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-11-04 18:55




Kita tiba dip'hujung bln yg dikasihi ini. Nmn suasana Hari Raya thn ini nmpak begitu muram tanpa byk alasan utk umat bergembira.

Allah mnjanjikan kegmbiraan utk org yg brpuasa apb ia bbuka, nmn bgmnkah kegmbiraan ini dpt mengimbangi pndritaan ribuan umat yg sdg dibaham oleh musuhnya. Dlm hadith Huzaifah, Rasullullah m'ingatkn kita mengenai keadaan umat di akhir zmn seumpama buih di lautan. Musuh mmbaham umat spt org2 yg lapar mmbaham mknn. Bila ditnya Huzaifah adakah pd ketika itu kita sdkit. Dijwb bahkan kita ramai ttp tlh dijangkiti penyakit 'wahan' yg dihuraikan Baginda sbg "Hubbud dunya wa karahiyatil maut"
(Cintakan dunia & bencikan mati)

Hari Raya disyari'atkan hnya sehari. Pd hari itu Allah m'haramkn brpuasa. Kita dibnrkn utk
melakukan yg trbaik utk meraikn kemenangan kita melawan nafsu. Kita harus ambil ini sbg ruhnya & tdk perlu menimbulkan prkara furu' sbg topik prbhasan. Tdk mdah sst prkara mnjadi Bid'ah Dholalah yg mlayakkn ssorg dimskkan ke neraka. Tiada hukum haram pd ziarah kubur tp yg jelas haram ialah mmutuskn ukhwah & silaturrahim & juga merasa 'ujub' bhw kita sj yg betul & org lain salah belaka.

Masa ini adalah utk penyatuan umah. Org2 Yahudi & Nasrani sdh mengepung Palestin & Fallujah, melakukan pmbunuhn bramai2. Nmn umat Islam masih brtelagah s/ada mnziarahi kubur pd pg raya itu halal/haram, LMWH itu blh gna/tdk, org perempuan blh pergi masjid/tdk. Agaknya sekiranya org2 Yahudi dpt baca apa yg kita sibukkn diri kita dgnnya, mereka akan trbahak2 ketawa & melonjak meraikn kejayaan mereka melalaikn umat Islam & meyakini bhw mereka akan trs brjaya dgn agenda mereka m'hancurkan kita.

Pernah suatu ketika Abdullah b. Umar ketika mberi ucapan kpd umat Islam, ada sorg yg dtg dari Iraq brtnya apakh hukum darah seekor lalat yg di bunuh diatas kain yg dibuat utk smbyg. Anak Sayyidina Umar yg mulia ini mngatakn kpd org ramai, "Lihatlah org ini. Dia dtg dari Iraq di mana darah cucunda Rasulullah ditumpahkn, nmn dia brtnya brkenaan dgn hukum darah lalat?"

Renungilah keadaan kita. Umat yg sdg dihina ini sgt mmerlukn kita. Pertama skali kita msti bangkit, mulailah dgn diri & keluarga. Hilangkn sgala penyakit 'wahan'. Kembalikn kmuliaan umat ini dgn kbangkitn dlm diri kita dgn smangat, keazmn & keimnn. Allah brfirman mafhumnya, "Sesungguhnya Allah tdk akan merubah keadaan sst kaum, sehingga ia merubah apa yg ada pd hatinya/jiwanya". Lalu kita trskn jihad ini dgn mncari usaha yg dpt kita laksanakan dlm kemampuan kita. Yg blh menulis/brbicara, trskan. Yg blh mnganjurkn acara & program trskn juga.

Kita harus meningkatkn kecemerlangn kita dlm stp bdg utk mngembalikn kegemilangn umat ini. Kita lahirkn produk2 Islam sehngga umat tdk lg perlu sujud kpd kuasa Kuffar. Kita network sesama sendiri, kita laksanakn pnyelidikn, kita jualbeli & brdagng sesama kita. Kita mndidik & mngajar generasi m'dtg. Kita tnjukkn kemmpuan kita di arena antrbngsa. Kita lakukn semua ini dlm smngat m'bela nasib umat & mngembalikn kgmilangn umat di merata dunia. Dikalngn kita tdk krng pakar yg brtaraf antrbngsa. Biarlh mngkin ada yg masih blm menang hadiah Nobel kurniaan Yahudi itu, nmn pnemuannya & pncapaiannya jauh lbh drpd yg tlh dicapai oleh para pmenng hadiah nobel. Kita hrpkn kmmpuan ini dijayakn demi umat yg sgt perlukn pmbelaannya.

Semua ini kita lakukn dgn pegangan janji dari Rasulullah melalui ayat AlQuran, "demikianlah berlalunya zmn/hari2 yg kami silih gntikn kmenangannya diantara satu umat dgn umat yg lain (bainannaas)". Masa utk Kuffar & kekuasaannya tlh habis. Masa utk Islam kembali gemilng sudah smkn hmpir. Seluruh dunia tlh mmbenci Amerika & yahudi, nmn mereka masih blm brjmpa p'gantinya. Kitalah yg brt/jwb utk mngembalikn kgmilangn trsebut.

Janji Rasulullah adalah bhw tdk akan brlaku hari qiamat melainkn akan brlaku kmnangan di pihak mu'miniin, shingga brlaku ketika bhw kayu & batu akn mmihak kpd kita & brtutur, "Wahai Mu'minin, diblkngku ada Yahudi. Marilah & bunuhlah dia..."
Alangkah bahagianya sekiranya brpeluang utk brada pd saat itu.

Bagi yg mmandu, hrp dpt brjaga & brwaspada. Jgn dipersiakn usia & nyawa kita yg brharga ini. Kpd yg brtemu keluarga, eratknlah hubungan. Jgn mdh brtelagah. Bagi yang beraya di prantauan, smg Allah mmberi kesabaran. Ambillah peluang utk mnziarahi teman2.

Semoga hari raya ini merupakan titik bermulanya lonjakkan kejayaan umat Islam abad ini.

-PPIMnet-



Maaf krn ciplak text ni, x lain hanya utk 'MEMBUKA MATA' umat Islam semua.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
Ingat2lah saudara kita di Iraq, Palestin ....

Kullu am wa antum bikhair
Wassalam

[ Posting ini telah di edit oleh: docdila pada 2004-11-11 19:13 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For docdilaProfil   Hantar PM kepada docdila   Quote dan BalasQuote

orlimia
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11446
Posting: 5
Dari: perlis

ireland  


posticon Posting pada: 12-11-04 00:41


.......
Disini ingin saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN kpd semua umat islam tak kira dimana jua berada.Marilah kita menyambut hari raya ini dgn hati yg ikhlas.Kita hendaklah saling maaf bermaafan diantara satu sama lain...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For orlimiaProfil   Hantar PM kepada orlimia   Quote dan BalasQuote

haninuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 166
Posting: 148
Dari: UIA GoMBaK

Kedah  


posticon Posting pada: 12-11-04 01:58


WBT..

Sempena dengan kehadiran bulan yang penuh keberkatan ini, ana ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL FITRI teristimewa buat :

1- of course buat orang2 yang menjadi tulang belakang dalam portal ukhwah ni.. kang, hanan, MT2 dan semua yang bertungkus-lumus memberikan yang terbaik utk portal ukhwah..

2- Tak lupa jugak buat sahabat-sahabiah di ANJUNG KEDAH nun.. especially putra_aiman, khaulah_alazwar, kak hajidah_aiman, baiduri_aiman, fiera, qatrunnada_qaisara, irda82, belalang_kampung, teman_siber dan figure2 baru yang tak sempat ana nak bertaaruf..

3- Teristimewa buat ikhwah akhwat di UIAM GoMBaKkK...RuMaisHaaa, mawarputih, farishaq, mubtasimah, ayuhumaira, al-haq,ana_muslim, safiee dll

4- Dan kepada seluruh warga UKHWAH.COM..

Semoga ramadhan yang datang ini mampu mentarbiyah diri kita supaya menjadi insan yang lebih bertaqwa.

Manfaatkan Ramadhan ini dengan sebaiknya.. takut2 kita tidak berpeluang lagi utk bertemu dgn ramadhan yang akan datang..

That's all
Wallahu taala a'lam

:: PeNCinTa HiBuRaN IsLaM ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For haninuhaProfil   Hantar PM kepada haninuha   Quote dan BalasQuote

gimmiescript
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3198
Posting: 205
Dari: Hokkaido

japan  


posticon Posting pada: 12-11-04 02:03




Dengan ingatan tulus ikhlas, saya mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua umat islam, warga portal ukhwah.com, saudara mara, sahabat handai, kepada kaze, prof muslim, amirul mukminin2x, kang razzi, serta sesiapa yg mengenali diri ini ... Raya2 nie, jemput laaa datang ke rumah saya

Ku menyusun 10 jari memohon maaf jika ada kesilapan lalu ... semoga raya ni memberi lembaran baru hidup anda semua



Bookmark and Share

    


  Member Information For gimmiescriptProfil   Hantar PM kepada gimmiescript   Pergi ke gimmiescript's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 12-11-04 05:33


Di kesempatan ini ana ingin ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua warga Ukhwah.Com especially kepada Kak Haninuha,MuTTaQiN,Sinarshams,Zahratul_Ikhwan,serta semua yang mengenali ana serta yg selalu chat kat YM.Di sini jugak ana menyusun 10 jari memohon kemaafan.Semoga Ukhwah Fillah Terus Bersinar Di Ukhwah.Com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 12-11-04 05:33


Kak Haninuha,Raya ni jgn lupe kasi duit raya tau....

[ Posting ini telah di edit oleh: Putra_Aiman pada 2004-11-12 05:35 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-04 07:47



ana ingin mengucapkan SALAM LEBARAN dan maaf zahir batin kepada semua ahli ukhwah dan ahli komuniti muslimah....

SERI KUIH PADA HIASANNYA
SERI INSAN PADA WAJAH DAN SENYUMANNYA
SERI RAMADHAN PADA LAILATUL QADARNYA
SERI SYAWAL PADA JALINAN UKHWAHNYA
SERIKANLAH AMALAN ANDA SEBELUM MENINGGALKAN RAMADHAN
wallahhua'lam

wassalam

-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-04 10:05


Salam Aidilfitri


Salam Aidilfitri di tujukan khas buat semua sahabat di alam maya ini...Riyas...Kang...Hanan...Kak Sal...Itjustme.Nuraini...Kak Kaei....Prof..Irda...
Ctmuslimah....Qaulah...Sumaiyah_Mujahidah....Alfaqierah....Littlemuslimah...Nawwal....

Semoga Kalian Berbahagia di hari yang mulia ini...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 12-11-04 13:03


Selamat Menyambut Hari Raya Aidulfitri ~ 1 Syawal 1425H..



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 12-11-04 18:30


..

Hafiz nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat SEMUA WARGA UKHWAH.COM...Terutamanya ABG-ABG DAN KAKAK-KAKAK ..Yang pernah mengenali hafiz...
Hafiz menyusun 10 jari meminta kemaafan jika selama ini pernah mengguris hati kalian semua
semoga SAHABAT-SAHABAT semua sentiasa berada di bawah payungan Allah s.w.t....
Semoga ukhwah yang terjalin kekal selamanya...

....

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-04 18:40


HARI RAYA IDUL FITRI


"Ilmu, Hikmah dan Adab Teras Kepimpinan"

Muslimin Muslimat yang dirahmati Allah,

Alhamdulillah kita telah selesai menunaikan ibadah puasa. Kita berdoa agar segala amalan kita sepanjang bulan Ramadhan ini diterima oleh Allah SWT. Marilah kita sama-sama meneruskan rasa Taqwa kita kepada Allah. Kerana sesungguhnya matlamat berpuasa ialah agar kita bertaqwa kepada Allah. Ini dengan kita terus melakukan amalan-amalan baik yang kita lakukan dalam bulan Ramadhan. Dan terus menghindarkan diri kita dari amalan-amalan yang tidak baik yang telah kita tinggalkan dalam bulan Ramadhan. Moga-moga kita digolongkan bersama mereka yang dibebaskan dari api neraka sebagaimana yang dijanjikan Allah melalui Rasul-Nya.

Muslimin dan Muslimat yang dihormati,

Rasa Taqwa ini perlu terus dipupuk secara berterusan agar terus hidup segar dalam jiwa dan minda. Lebih-lebih lagi mereka yang ditangan mereka urusan ummah, yakni para pemimpin. Dan setiap dari kita adalah pemimpin pada satu masa dan pengikut pada masa yang sama. Keutuhan ummah akan bergantung kepada kepimpinan yang bertaqwa. Kepimpinan yang berilmu, berhikmah dan beradab tinggi. Cuba kita perhatikan pelajaran penting di dalam al-Qur'an tentang kepimpinan. Allah SWT berfirman dalam surah al-Anbiya ayat 78 Ð 80 yang bermaksud:-

"Dan (ingatlah kisah) Daud dan Sulaiman di waktu keduanya memberikan keputusan mengenai tanaman, kerana tanaman itu dirosakkan oleh kambing-kambing kepunyaan kaumnya. Dan adalah Kami menyaksikan keputusan yang diberikan oleh mereka itu. Maka kami telah memberikan kefahaman kepada Sulaiman tentang hukum (yang lebih tepat); dan kepada masing masing mereka telah Kami berikan hikmah dan ilmu dan telah Kami tundukkan gunung-gunung dan burung-burung, semua bertasbih bersama Daud dan Kamilah yang melakukannya. Dan telah kami ajarkan kepada Daud membuat baju besi untuk kamu, guna memelihara kamu dalam peperanganmu; Maka hendaklah kamu bersyukur (kepada Allah)."

Kisahnya, seperti yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas ialah bahawa telah datang dua orang lelaki menghadap Nabi Daud (a.s.) Ð yang seorang tuan punya ladang dan yang seorang lagi tuan punya kambing. Orang yang empunya ladang itu mengadu dengan katanya: "Kambing orang ini telah masuk ke ladang saya waktu malam, dan memakan tanam-tanaman serta merosakkannya sehingga tidak ada lagi yang tinggal." Nabi Daud menjatuhkan hukuman supaya tuan punya kambing itu menyerahkan kambingnya kepada tuan punya ladang Ð sebagai denda Ð kerana kerosakan ladangnya menyamai harga kambing itu semuanya. Maka kedua-duanya pergi beredar.

Kemudian kedua-duanya datang pula menghadap Nabi Sulaiman (a.s.) dan minta supaya dibicarakan. Nabi Sulaiman bertanya: "Bagaimana Nabi Daud telah menjatuhkan hukuman?" Kedua-duanya pun menceritakan apa yang sudah berlaku. Lalu kata Nabi Sulaiman: "Kalaulah saya dilantik menjadi hakim untuk mengadili perbicaraan kamu berdua nescaya akan saya jatuhkan hukuman yang lain daripada ini, bahkan lebih bertimbang rasa kepada kedua-dua belah pihak."

Berita ini disampaikan kepada Nabi Daud, lalu Nabi Daud memanggil Nabi Sulaiman dan bertanya: "Bagaimana engkau akan mengadili perbicaraaan ini? Benarkah engkau mendakwa akan menjatuhkan hukuman yang lebih bertimbang rasa kepada kedua-dua belah pihak?" Nabi Sulaiman pun tampil menjatuhkan hukumannya dengan berkata: "Hendaklah kambing itu diserahkan kepada tuan punya ladang, supaya dia dapat mengambil faedah daripada kambing tersebut dengan memerah susunya, mendapatkan hasil daripada anak-anaknya, mengambil bulunya dan kegunaan lain yang dapat diambil faedah daripadanya. Adapun tuan punya kambing pula, hendaklah dia bekerja menanami semula ladang itu sampai mendapat hasil seperti mula-mula dahulu waktu dia dimakan kambing. Kemudian baharulah diserahkan kepada tuan punya ladang, dan dia mengambil balik kambingnya."

Mendengar hukuman yang seperti itu, maka Nabi Daud berkata: "Apa yang engkau hukumkan, wahai anakku, itulah dia hukuman yang benar." Lalu kedua-dua orang yang berselisih tadi dikenakan hukuman seperti yang telah ditetapkan oleh Nabi Sulaiman (a.s.) Muslimin Muslimat yang dirahmati Allah,

Kisah ini adalah satu kes yang menarik bagi pemimpin dan kepimpinan. Ia menggambarkan ciri-ciri yang penting dan perlu ada pada pemimpin dan kepimpinan. Pendekatan Nabi Daud adalah satu pendekatan yang adil. Yang bertujuan untuk mempertahankan hak orang yang dizalimi. Untuk membuat keputusan ini sahaja memerlukan ilmu. Nabi Daud tidak boleh mengambil pendekatan ini tanpa ilmu. Namun demikian, pendekatan Nabi Sulaiman adalah satu pendekatan yang lebih dari hanya adil. Lebih dari hanya mempertahankan hak yang dizalimi. Tetapi pendekatannya ialah pendekatan yang melihat masa depan. Pendekatan yang mengoptimumkan suasana dan ketika untuk kebaikan kedua-dua pihak dan untuk masyarakat. Pendekatan Nabi Sulaiman tidak hanya adil tetapi meletakkan ciri pembinaan dan pembangunan sebagai asas. Pendekatan seorang pemimpin yang berwawasan. Pendekatan dia tidak hanya mengembalikan hak masing-masing, tetapi menyumbang ke arah pembinaan dan pembangunan. Ia mencegah tuan punya kambing dari hilang pekerjaan, dengan diserahkan kambing kepada tuan punya ladang. Ia memberikan pekerjaan kepada kedua-dua pihak dan untungnya kembali kepada mereka dan masyarakat juga. Inilah natijah dari ilmu dan kefahaman yang mendalam akan situasi. Inilah hikmah yang dicampakkan pada seorang pemimpin.

Kefahaman tidak hanya bergantung kepada maklumat yang ada, tetapi kefahaman akan perincian dan makna maklumat-maklumat ini. Ia lebih dari hanya setakat pengumpulan dan timbunan maklumat. Ia adalah hasil dari interaksi ilmu dan pengalaman maka lahirlah hikmah dan kebijaksanaan dalam keputusan. Inilah yang Allah kurniakan kepada Nabi Daud dan Nabi Sulaiman dengan firmannya:

yang bermaksud:

Dan kepada masing-masing mereka telah Kami berikan hikmah dan ilmu..."

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar wa liLlahil hamd

Para hadirin dan hadirat yang dirahmati Allah,

Ilmu dan kefahaman adalah ciri penting yang perlu ada pada seorang pemimpin. Ilmu dan kefahaman ini akan memeliharanya dari membuat keputusan yang bercanggah dengan syariah. Ia juga akan memeliharanya dari membuat keputusan yang membawa kemudharatan kepada yang dipimpin atau kepada masyarakat. Kerana apa juga keputusan seorang pemimpin akan memberi implikasi kepada pengikut. Kejahilan akan hukum hakam syariah menyebabkan seorang pemimpin melanggar hukum hakam Allah. Sebagai contoh, seorang pemimpin mungkin melabor kepada perkara yang haram atau projek yang bercanggah dengan Syari'ah dengan tujuan mendapatkan keuntungan yang cepat dan banyak dengan alasan membawa faedah kepada organisasi yang dipimpinnya. Ia mungkin mengambil kira pembinaan dan pembangunan, tetapi tidak mengambil kira ciri adil. Kerana dengan melakukan demikian, ia telah melakukan satu kezaliman dan ini bercanggah dengan prinsip keadilan. Ini disebabkan kejahilan, atau tidak faham akan hukum hakam Allah SWT. Kerana itu, seorang pemimpin Islam perlu terus meningkatkan ilmu khususnya yang berkaitan tentang hukum hakam Islam. Dalam hal ini, fardhu ain baginya bukan sahaja berkenaan ibadah khusus seperti taharah, solat, puasa dan haji seperti yang difahami umum akan erti Fardhu Ain. Tetapi, fardhu ain tadi berubah dengan kedudukan dan peranan seseorang itu. Sebagai contoh, bagi seorang peniaga, pelajaran fardhu ainnya bukan hanya taharah, solat, puasa dan haji, tetapi juga hukum muamalat (jual beli) Islam perlu dan wajib dipelajari. Bagi kaunselor keluarga, maka fardhu ain baginya untuk mengetahui hukum munakahat (pernikahan) dalam Islam. Dan bagi pemimpin, fardhu ain untuk dia mengetahui Siasah Syar'iah atau hukum hakam berkaitan pentadbiran dalam Islam. Ini juga melibatkan beberapa kaedah-kaedah fiqh dan bab-bab dalam Usul Fiqh. Dan demikianlah budaya belajar yang berterusan bagi seseorang bergantung kepada kedudukan dan peranan yang dimainkan oleh seseorang itu. Apatah lagi kita hidup di zaman yang dikatakan sebagai zaman ekonomi berdasarkan ilmu atau Knowldege Based Economy. Di zaman di mana kekuatan ilmu dan kemahiran adalah ciri penting kejayaan satu organisasi dan masyarakat. Pemimpin harus pertama sekali mencerminkan budaya ilmu dan belajar ilmu. Ia kemudian akan diikuti oleh pengikutnya.

Allahu Akbar allahu Akbar Allahu Akbar wa liLlahil hamd...

Muslimin Muslimat yang dirahmati Allah

Ilmu dan kefahaman ini juga adalah asas bagi segala amalan dan pekerjaan. Ilmu harus didahulukan daripada amal. Kerana ilmu adalah pemimpin dan penunjuk arah bagi pekerjaan yang akan dilakukan. Ini seperti yang diriwayatkan oleh Mu'az dalam sebuah hadith mauquf yang bermaksud:

"Ilmu itu pemimpin dan amalan adalah pengikutnya"

Ilmu perlu didahulukan dari amalan atau pekerjaan kerana ilmulah yang akan membezakan antara pekerjaan yang betul dan salah, antara haq dan batil, antara perbuatan yang disunnatkan dan perbuatan yang diwajibkan, atau yang bid'ah dalam ibadat; antara tindakan yang halal dan tindakan yang haram; antara ukuran yang diterima dan ukuran yang ditolak, dan sebagainya. Ia adalah pelita untuk kita membuat keputusan. Kerana itu, para ulama kita dahulu sering memulakan buku-buku agung mereka dengan bab ilmu. Ini seperti buku hadith Bukhari dan Muslim, buku Ihya Ulumuddin oleh al-Ghazzali, dan banyak lagi

Dengan ilmu dan kefahaman ini, pemimpin tahu akan keutamaan dalam kerja-kerjanya. Dia tahu memfokuskan kerja-kerja utamanya. Kerana dia tahu mana satu yang sunnah dan mana satu yang wajib. Mana satu yang makruh mana satu yang haram. Mana satu yang merupakan wajib yang ada pilihan dan mana satu wajib yang tiada pilihan. Ia tahu membezakan antara perkara pokok dan perkara cabang. Mana satu yang membawa maslahah umum dan mana satu membawa maslahah khusus. Ini semua adalah alat-alat penting untuk membuat keputusan, khususnya bagi seorang pemimpin. Bilamana pemimpin tidak mempunyai ilmu-ilmu ini, dia mungkin akan menyebabkan perpecahan antara pengikutnya dan masyarakat.

Cuba kita lihat contoh seorang pemimpin yang berilmu, faham dan penuh hikmah, yang dapat membezakan antara yang wajib dan yang sunnah, antara maslahah umum dan maslahah khusus. Seorang pemimpin pergerakan Dakwah antarabangsa yang terkenal, yaitu Imam Hassan al-Banna, rahimahullah yang mati dibunuh pada tahun 1995. Pada satu hari, beliau ke sebuah masjid untuk menunaikan solat. Beliau mendengar huru hara di masjid tadi. Beberapa jamaah sedang bertengkar dan bergaduh diantara mereka. Bila tanya sebab pertengkaran dan pergaduhan tadi, rupa-rupanya mereka bergaduh kerana masalah azan. Ketika itulah Imam al-Banna dengan hikmahnya mendamaikan keadaan dengan berkata, kamu bergaduh ke atas benda yang sunnah dan meninggalkan perkara yang lebih wajib, yaitu perpaduan ummah. Ketika itu, para jemaah mula sedar akan kesilapan mereka. Cerita-cerita seumpama ini banyak diceritakan dalam catatan memoirnya di mana beliau membawa masyarakat keluar dari persengketaan pada perkara-perkara cabang dan khilaf kepada perkara usul (dasar) dan yang disepakati. Dalam hal ini, ilmu dan kefahaman akan Islam dan hukum Islam adalah penting agar kita tahu apa yang utama dalam agenda kerja kita. Ini akan mengelakkan banyak perselisihan yang tidak wajar. Ini juga akan membawa kita untuk menumpukan kepada perkara yang disepakati dan perkara usul, dan bukan menumpukan kepada perkara khilafiyyah atau perkara cabang yang sudah lama dibincangkan ulama dahulu seperti soal qunut, soal Maulud, soal solat terawih lapan atau dua puluh rakaat atau sebagainya. Ilmu dan hikmah pemimpin adalah penting dalam perkara ini. Kerana itu, bila mana Allah inginkan kebaikan pada seseorang dan pada masyarakat, Dia akan memberikan kepadanya kefahaman dalam agama atau tafaqquh fi al-Din, sebagaimana dalam sebuah hadith Rasulullah SAW bersabda:

Yang bermaksud:

"Barangsiapa yang Allah inginkan kebaikan untuknya, akan Allah fahamkan dia akan agama." (diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim, Ahmad, Ibn Majah, Malik dan al-Darmi)

Dalam suasana Hari Raya ini, ia lebih mendorong kita untuk bersatu dan bersetuju kepada perkara pokok dan yang disepakati. Untuk kita bekerjasama pada apa yang dipersetujui dan saling maaf memaafkan pada apa yang dikhilafkan. Dalam hal ini, kerendahan hati adalah ciri penting untuk kita menerima dan menghormati perbezaan pendapat.

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar wa liLlahil hamd

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati Allah

Kerendahan hati juga adalah ciri penting bagi pemimpin khususnya dalam berhadapan dengan perbedaan pendapat. Ini bermakna pemimpin bersedia untuk mengaku kesilapan atau kurang tepatnya pandangannya; untuk menerima pandangan orang lain yang lebih baik dan tepat walaupun dari seorang yang lebih muda dari kita. Dan meletakkan maslahah umum lebih utama dari maslahah peribadi. Ini dapat kita lihat dari kisah Nabi Daud (a.s) dengan Nabi Sulaiman (a.s.) tadi. Walaupun Nabi Sulaiman adalah anaknya dan masih muda ketika itu, ini tidak menghalang Nabi Daud, seorang Nabi dan ayah, seorang yang juga diajarkan Allah akan Ilmu dan Hikmah, untuk menerima pandangan Nabi Sulaiman yang jauh lebih muda darinya. _apabial ia mendapati keputusan nabi Sulaiman lebih adil dan tepat. Kisah seumpama ini juga kita lihat pada peribadi Umar Ibn al-Khattab yang bersedia menerima pandangan seorang wanita tua yang menegur ijtihad Umar dengan berkata: "Telah benar wanita tua dan telah silap Amirul Mukminin Umar Ibn al-Khattab".

Demikianlah keperibadian seorang pemimpin contoh. Seorang pemimpin yang berilmu dan berhikmah, dan seorang yang beradab tinggi. Pemimpin yang mendokong dan menghidupkan budaya ilmu dan belajar; di samping berkeperibadian tinggi dan adab yang luhur.

Muslimin dan Muslimat sekelian,

Setelah sebulan kita berpuasa dan melatih diri, jiwa dan minda ke atas nilai-nilai rendah hati, berkerjasama dan memohon maaf dan memaafkan, marilah sama-sama kita terus hidupkan semangat dan budaya ini dalam hidup kita agar Ramadhan terus meninggalkan kesannya dan mencapai matlamatnya untuk melahirkan rasa Taqwa dalam diri kita. Agar Ramadhan terus menjadi bulan pentarbiyyahan diri dan bermuhasabah untuk kita terus memperbaiki diri demi maslahah ummah.

Barakallah.......

(petikan)

ps - Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin dari ummimq.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-04 11:12




MSemoga Allah SWT meletakkan kita semua di dalam keredhaan dan kasih sayangNya

Firstly saya minta maapla kepada semua sahabat ukhwah terutama yang kepada sesiapa yang terguris hati atau terasa disebabkan tutur bicara saya yang kasar sama ada sengaja atau tak sengaja. Biasala, takde manusia yang perfect melainkan Nabi SAW.

Kedua, saya mengingatkan diri saya dan sahabat semua supaya janganlan kita terlalu leka dan alpa untuk menyambut Syawal sehingga pada malam raya iaitu malam 1 Syawal berlalu dengan sia-sia tanpa zikrullah. Kerana pada malam 1 Syawal inilah dikatakan Malam Penerimaan Hadiah atau Lailatul Jaizah (kalau tak silap), doa-doa dimakbulkan.

"Pada masa manusia sedang leka hendak menyambut raya, sebilangan kecil manusia yang dipilih oleh Allah bangun di tengah malam, sujud dan berzikir mamujiNya. Betapa manisnya sesiapa yang dapat nikmat tersebut. Sama-samalah kita ambil manfaat"



Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-04 12:16




~SALAM AIDILFITRI '04 UTK WARGA UKHWAH.COM x kira dmana jua kalian berada smg ukhwah d antara kita terus mekar dn bersemi.

'RAYA mengingatkan kita kpd fitrahyg mulia, pada satu amanah dan janji Tuhan pd hambaNya. jd khalifah berbakti memakmurkn maya fana ini dgn hukum2 Tuhan & perintahnya utk semua.
disuatu hr raya.....
diribuan hr....sepanjg usia.....
"sudhkh Tuhan dibesarkan d dlm jiwa & jua fikiran, pd lisan & pbuatan d dlm usaha & gerak kerja"

minal aidilwalfaizin


WasSalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin2x
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3783
Posting: 68
Dari: Toronto

canada  


posticon Posting pada: 13-11-04 21:41




Alhamdulillah, Di Kesempatan Ini Ana Ingin Mengambil Kesempatan Bagi Mengucapkan Ucapan:

"Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin"

Khas Buat Semua Warga Ukhwah, Kepada Yang Mengenali Ana Terutamanya. Ana Tak Dapat Menyebut Satu Persatu Nama Mereka.

Semoga 1 Syawal Akan Memberi Banyak Perubahan Positif & Berwajah Baru Kepada Diri Kita & Semua Umat Nabi Muhammad S.A.W. Dengan Doa "Semoga Ia Lebih Baik Dari Tahun Lepas. AMIN!"

Sampai Jumpa Lagi, Wassalam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin2xProfil   Hantar PM kepada amirul_mukminin2x   Pergi ke amirul_mukminin2x's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-11-04 12:20



Selamat Hariraya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin kepada seluruh warga umat Islam amnya dan warga ukhwah.com khususnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

akhifaizul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6713
Posting: 23
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 19-11-04 17:15




Dikesempatan ini ingin mengucapkan Salam 'Idulfitri buat warga Ukhwah.com

Moga madrasah Ramadhan yang ditinggalkan menjadikan kita insan yang bertaqwa...insyaAllah..

Kullu 'am wa antum bikhair

Tq ummimq for the really nice sharing ..

akhifaizul Blogging Portal

[ Posting ini telah di edit oleh: akhifaizul pada 2004-11-19 17:17 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: akhifaizul pada 2004-11-19 17:18 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhifaizulProfil   Hantar PM kepada akhifaizul   Pergi ke akhifaizul's Website   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-11-04 21:48




maaf terlambat sampai...

nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat kak istisafa, simple_shida,littlemuslimah,ctmuslimah,puteri_islam,alfaqierah, anak2 Kedah, adik ana ana_lia ,buat yang lain2 yang memberi ucapan buat ana ,juga buat semua nama yang org lain ucap.



-----------------


[ Posting ini telah di edit oleh: irda82 pada 2004-11-19 21:49 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

umm_syuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12460
Posting: 61
Dari: bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-04 23:08




SaLaM I'DuLFiTRi BuaT SeMua...
MaaF ZaHiR & BaTiN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umm_syuhadaProfil   Hantar PM kepada umm_syuhada   Quote dan BalasQuote

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-11-04 23:33




Di kehadiran 7 Syawal ini, saya ucapkan Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada semua sahabat2 di ukhwah.com terutama utk mereka yg mengasaskan & menggerakkan portal ini, susah senang & berkorban masa, tenaga & material. kepada sahabat2 dari kelab2 di ukhwah.com khususnya dpd kelab Angah, kelab Hijrah 1401, kelab Yahoo Messenger, kelab Pulau Mutiara, kelab tahun 1980, kelab Muharam, kelab November & kelab2 lain di mana saya terlibat secara aktif ataupun sekadar memeriahkan suasana.

Teristimewa buat:Kang, Hanan, Kak Su (layanan sewaktu di Sunway Pyramid oktober lalu amat saya hargai) x lupa kepada Prof Muslim, Kak Yong n Shafawi78....thanx 4 evrything....



[ Posting ini telah di edit oleh: kasihmu-amanahku pada 2004-11-20 23:34 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: kasihmu-amanahku pada 2004-11-20 23:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-04 15:54




salam kemuliaan lebaran khas buat,
member ukhwah, team jk uum, sahabat & sahabiah semua yang kenal ismi_safiza di ym (niqobungu).

ismi mintak maaf andai ada terkasar bahasa yg tidak sengaja dilakukan.



-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-11-04 00:06




Rasanya masih belum terlambat utk saya mengucapkan SALAM EID MUBARAK buat sahabat2 semua..

Buat semua yg mampu ditulis di sini Kang,Hanan,ProfMuslim,Nur_Indah,Khalifah,Engku_Salina,Istisafa,SaLaFiaN,NaWWaL,AlFaqierah,Khaulah Al-Azwar,Haninuha,TheBrotherz,Mubtasimah,mawarputih,amir_syuhada,FarisHaq,Al-Haq,LittleMuslimah,MuslimahUngu,kagome,impianasolehah,HafizQie,Kaze,Idzhamm dan semua la..(penatlah nak tulis satu-satu)..

SESUNGGUHNYA JALINAN UKHWAH INI AMAT DIHARGAI..DAN SEMOGA RAMADHAN YG LALU MAMPU MEMBERI PERUBAHAN BUAT DIRI KITA SEMUA..

JGN LUPA UTK BERPUASA 6 SYAWAL!BARU LENGKAP PUASA KITA..INSYAALLAH..

SALAM UKHWAH FILLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17275 saat. Lajunya....