Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: ::Bazar Ramadhan menjual makanan bernajis::


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» ::Bazar Ramadhan menjual makanan bernajis::

Please Mendaftar To Post


Oleh ::Bazar Ramadhan menjual makanan bernajis::

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 09:27



Ini bukan isu baru tapi masih tak di ambil kisah sesetengah drpd masyarakat kita. Semalam, semasa membeli makanan utk juadah buka puasa bersama isteri saya di Kelana Jaya, isteri saya singgah di warang menjual murtabak. Semasa isteri saya memesan, saya bertanyakan kpd pembuat murtabak itu samada telur dah dibasuh ke belum. Kalian nak tau apa berlaku. Dia buat dek je dgn pertanyaan saya tu dan terus menebar murtabaknya. Siap menjeling lagi tuh kat saya. Apa nak buat, murtabak pun dah dpt & duit pun dah berbayar. Kelihatan deretan telur masih tersusun di belakangnya dlm rak2 telur. Sah telur belum dibasuh. Sesampainya di rumah, saya dgn bismillah membuangkan murtabak yg di beli tadi. Biar rugi RM2 asalkan keluarga saya tak memakan benda bernajis macam tuh. Jadi nasihat saya berwaspadalah makanan2 yg mengandungi telur w/pun penjualnya beragama Islam tetapi tak mempraktikkan kebersihan yg sememangnya menjadi asas kita umat Islam . Satu lagi berkenaan kek. Mana ada kek yg tak guna telur. Adakah anda pasti telur betul2 telah di basuh sebelum membelinya dr kedai kek w/pun ada tanda HALAL? Jika ada ragu2, lebih baik jgn beli. Walaupun ia nampak remeh, namun kesannya pd hati kita nampak ketara. Dgn memakan makanan bernajis ini, hati kita akan sukar menerima cahaya Ilahi. Kesimpulannya, sama2lah kita prihatin akan kebersihan makanan yg kita makan. Wassalam.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 09:46


wbt...

thanks 4 the info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 10:01




betul en. suhaimi.. ana pernah dengar ceramah dari ustaz asmungi, memang dia pun tak bagi beli murtabak, salah satu yang betul - betul loya dengar, tangan kananlah digunakan nk pecahkan telur dan tangan itu juga digunakan untuk tebar.. eeee..

en. suhaimi pergi di ss 5, kelana jaya ke.. ada juga yang tertulis disitu telur yang dibasuh, tapi sejak dengar ceramah ustaz asmungi tu, dah tak ada selera nak makan murtabak lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 10:08




ye tak ye la...ish2...

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 10:10


Ye betul di SS5 depan flat berdekatan Kompleks Tabung Haji, KJ. Semlm dr hujung ke hujung saya meronda ke bazaar ramadhan, tak terjumpa plak sign 'Telur Sudah Dibasuh". Kalu kepingin sgt nak mkn murtabak, beli je kulit roti canai yg Prof hidang kat kita masa JK Ramadhan tempoh hari and then isikan dgn telur & bawang. Nah murtabak yg 100% halal tersedia di depan mata kita. Apa lagi ngap la...ops...baru kul 10am. Belum lagi ek!!

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 10:16


terima kasih kerana info ini.saya pun kurangla suka sangat nak beli makanan kat pasar atau bazar ramadhan ni.banyak sebabnya antaranya sebab kebersihan mereka tak titik beratkan.sebab saya pernah jadi peniaga pasar malam.jadi saya kurang suka nak makan sangat kalau makanan yang dijual di atas kuali seperti nasi goreng,mee goreng,sebabnya mereka dedahkan makanan tu kat luar cuba bayangkan motor kenderaan yang lalu lalang.habuk,asap,orang yang masak tu.tapi ada yang peniaga pentingkan kebersihan tapi kalau nak beli kene tengok peniaga sama ada peniaga itu bersih atau tidak.selalunya mereka main taram je.bayangkanla dengan pelanggan yang banyak menanti dan juga nak buat semua itu dalam masa yagn singkat.mesti ada yang tak perasaan.satu lagi carila peniaga yang baik,tidak meninggalkan sembahyang.sesetengah peniaga pasar malam tu ada yang tak ambil endah pasal kewajipan yang satu ini.mereka fikirkan tentang keuntungan semata-mata.kadang-kala segan juga kat kawan-kawan lain sebab yelah kadang saya sorang je yang sembahyang yang lain dok kat gerai masing-masing bersembang.alasan kotor.tapitu bukan alasan untuk tidak bersembahyang(bukan saya nak cakap yang saya ni baik) bawalah baju atau kain spare khas untuk sembahyang.terutamanya kepada peniaga yang menjual bahan basah.

kalau ada salah dan silap harap tegurla,saya manusia biasa ada buat salah dan silap...ini cuma pendapat sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 10:26


Tak de apa yg silapnya Haslan. Semuanya betul. Kita nak berniaga kenalah berniaga betul2. Ikut syariat. Nanti takut di soal di Mahsyar nanti. Kan susah tu. Nanti untung tak seberapa, dosa yg dpt.

p/s: Cuba bayangkan peluh dorang menitik dlm kuali semasa menggoreng mee goreng. Eee...jijiknya. Tak payah bubuh garam lagi.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 04-11-04 23:35


Quote:
Satu lagi berkenaan kek. Mana ada kek yg tak guna telur. Adakah anda pasti telur betul2 telah di basuh sebelum membelinya dr kedai kek w/pun ada tanda HALAL? Jika ada ragu2, lebih baik jgn beli. Walaupun ia nampak remeh, namun kesannya pd hati kita nampak ketara.





hmm.. kalo mcm tu segala jenis produk yg guna telur kat pasaran (kuih muih, biskut, kek, aiskrim etc.) tak payah la kita beli.. sbb sumer tu mesti telur tak basuh.. lps tu sumer produk keluaran syarikat yg sama tak payah beli jugak, sbb diragukan bekas yg digunakan adalah bekas yg sama (sometimes it happens).. jadi ader la kesan2 najis plak kat bekas tu.. & pekerja2 yg pegang telur2 tu pon adalah pekerja yg sama.. lps pegang telur, pegang plak bhn2 makanan lain kat kilang2 tu.. tak gitu??

Islam tak ajar kita utk menyusahkan diri.. apa2 yg ghaib drp pandangan kita tak perlu susah2 kan diri utk tanya.. kalo dok was2 sgt baik la setiap kali pi pasar kita tanya sekali kat peniaga sayur tu sekali baja aper depa dok guna.. kot2 la kan.. psl selalu yg tanam sayur ni apek2 cina.. betul tak??

jadi tak perlu la kita ikut sifat bani Israel yg suka bertanya hal2 yg remeh sampaikan hal yg pd awalnya mudah akhirnya jadi payah (rujuk surah al-Baqarah semasa mrk diperintahkan cari sapi betina utk disembelih..)

wallahua'lam..

--------------------------------------

Kaidah: "Apa Yang Ghaib Bagi Kita, Jangan Kita Tanyakan"

Tidak menjadi kewajiban seorang muslim untuk menanyakan hal-hal yang tidak disaksikan, misalnya: Bagaimana cara penyembelihannya? Terpenuhi syaratnya atau tidak? Disebut asma' Allah atau tidak? Bahkan apapun yang tidak kita saksikan sendiri tentang penyembelihannya baik dilakukan oleh seorang muslim, walaupun dia bodoh dan fasik, ataupun oleh ahli kitab, semuanya adalah halal buat kita.

Sebab, seperti apa yang telah kita sebutkan di atas, yaitu ada suatu kaum yang bertanya kepada Nabi: "Bahwa ada satu kaum yang memberinya daging, tetapi kita tidak tahu apakah disebut asma' Allah atau tidak. Maka jawab Nabi: Sebutlah asma' Allah atasnya dan makanlah," (Riwayat Bukhari).

Berdasar hadis ini para ulama berpendapat, bahwa semua perbuatan dan pengeluaran selalu dihukumi sah dan baik, kecuali ada dalil (bukti) yang menunjukkan rusakan batalnya perbuatan tersebut.

(Halal wal Haram fil Islam, Dr. Yusuf al-Qaradhawi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-04 00:13


Kalau was-was tinggalkan aje...
Kalau tak was-was belasah aje...

Kalau tak was-was tapi kalau dah depan mata benda tu berlaku pastu belasah aje, memang sengaja cari pasal le tu... hehe...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-04 08:51


stuju jer.. mana yg kiter tahu antau was2 tinggal kan... yg mmg tak tau kalu tak was2 go on jer kan......
Rasulullah mmg tak kasi kita buat perkara was2 kan, sampaikan wuduk, kalu was2 pon kene ulang semula kan......



-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-04 09:46




waduh..waduh.. gawat ni... masalah besar nie.... kalau susah2 buat je sendiri... murtabak ke, kek ke, atau lain2la.... lagi senang...
kalau nak beli kek, tempah je pada Kak Sue... Betul x Kak Sue..hehe

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

abu_luqman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2853
Posting: 121
Dari: Kajang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-04 12:20




Dua-dua betul! Namun perlu diingat sebaik-baik perkara ialah sederhana. Yang tidak dpt dilihat tidak perlu kita susah2 dan timbulkan was-was kepada orang lain.

Lebih baik masak sendiri juga, lebih jimat dan ikut selera.



Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_luqmanProfil   Hantar PM kepada abu_luqman   Pergi ke abu_luqman's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-04 16:30



Quote:
hmm.. kalo mcm tu segala jenis produk yg guna telur kat pasaran (kuih muih, biskut, kek, aiskrim etc.) tak payah la kita beli.. sbb sumer tu mesti telur tak basuh.. lps tu sumer produk keluaran syarikat yg sama tak payah beli jugak, sbb diragukan bekas yg digunakan adalah bekas yg sama (sometimes it happens).. jadi ader la kesan2 najis plak kat bekas tu.. & pekerja2 yg pegang telur2 tu pon adalah pekerja yg sama.. lps pegang telur, pegang plak bhn2 makanan lain kat kilang2 tu.. tak gitu??

Islam tak ajar kita utk menyusahkan diri.. apa2 yg ghaib drp pandangan kita tak perlu susah2 kan diri utk tanya.. kalo dok was2 sgt baik la setiap kali pi pasar kita tanya sekali kat peniaga sayur tu sekali baja aper depa dok guna.. kot2 la kan.. psl selalu yg tanam sayur ni apek2 cina.. betul tak??


setuju ngan alia... ..
-apa pun lebih baik kita beli telur dan bahan2 lain,buat sendiri menu yang kita mahu..tentu sedap,terjamin gak...
ada-ada jer..

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-04 16:31


selalu gak beli mertabak tu !!!!



-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

[ Posting ini telah di edit oleh: sya_ryn pada 2004-11-05 16:34 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-11-04 17:57



Thanks 4 remind....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 06-11-04 23:32


Quote:

On 2004-11-04 23:35, alea13 wrote:
[quote]Satu lagi berkenaan kek. Mana ada kek yg tak guna telur. Adakah anda pasti telur betul2 telah di basuh sebelum membelinya dr kedai kek w/pun ada tanda HALAL? Jika ada ragu2, lebih baik jgn beli. Walaupun ia nampak remeh, namun kesannya pd hati kita nampak ketara.





hmm.. kalo mcm tu segala jenis produk yg guna telur kat pasaran (kuih muih, biskut, kek, aiskrim etc.) tak payah la kita beli.. sbb sumer tu mesti telur tak basuh.. lps tu sumer produk keluaran syarikat yg sama tak payah beli jugak, sbb diragukan bekas yg digunakan adalah bekas yg sama (sometimes it happens).. jadi ader la kesan2 najis plak kat bekas tu.. & pekerja2 yg pegang telur2 tu pon adalah pekerja yg sama.. lps pegang telur, pegang plak bhn2 makanan lain kat kilang2 tu.. tak gitu??

Islam tak ajar kita utk menyusahkan diri.. apa2 yg ghaib drp pandangan kita tak perlu susah2 kan diri utk tanya.. kalo dok was2 sgt baik la setiap kali pi pasar kita tanya sekali kat peniaga sayur tu sekali baja aper depa dok guna.. kot2 la kan.. psl selalu yg tanam sayur ni apek2 cina.. betul tak??

jadi tak perlu la kita ikut sifat bani Israel yg suka bertanya hal2 yg remeh sampaikan hal yg pd awalnya mudah akhirnya jadi payah (rujuk surah al-Baqarah semasa mrk diperintahkan cari sapi betina utk disembelih..)

wallahua'lam..

--------------------------------------

Kaidah: "Apa Yang Ghaib Bagi Kita, Jangan Kita Tanyakan"

Tidak menjadi kewajiban seorang muslim untuk menanyakan hal-hal yang tidak disaksikan, misalnya: Bagaimana cara penyembelihannya? Terpenuhi syaratnya atau tidak? Disebut asma' Allah atau tidak? Bahkan apapun yang tidak kita saksikan sendiri tentang penyembelihannya baik dilakukan oleh seorang muslim, walaupun dia bodoh dan fasik, ataupun oleh ahli kitab, semuanya adalah halal buat kita.

Sebab, seperti apa yang telah kita sebutkan di atas, yaitu ada suatu kaum yang bertanya kepada Nabi: "Bahwa ada satu kaum yang memberinya daging, tetapi kita tidak tahu apakah disebut asma' Allah atau tidak. Maka jawab Nabi: Sebutlah asma' Allah atasnya dan makanlah," (Riwayat Bukhari).

Berdasar hadis ini para ulama berpendapat, bahwa semua perbuatan dan pengeluaran selalu dihukumi sah dan baik, kecuali ada dalil (bukti) yang menunjukkan rusakan batalnya perbuatan tersebut.

(Halal wal Haram fil Islam, Dr. Yusuf al-Qaradhawi)
[/quote]

setuju sangat....islam tu mudah....jgn kita susahkannya dengan perkara yg remeh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-11-04 22:07


Sebagai tambaha...kalau kita dah yakin telur untuk dibuat murtabak tu tak basuh...maka memang najis lah....lain lah kalu yang dibuat kat kilang...kalau kita kerja kat kilang tu dan tengok macam mana proses pembuatan kek tu tak dibasuh telurnya..usahlah kita makan...tetapi untuk pengguna biasa tidak wajib usulkan dalam2 kalau product tu dah ada logo halal ke..dan sebagainya...ataupun apb kita tahu orang islam yang buattapi kita tak tengok cara pembuatan product tu..Okes

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 08:58


Thank you guys. Penjelasan kalian amat mantap & berilmu. Jadi fahamlah ana, jika diluar kemampuan/pengetahuan kita, makanlah. Ttp jika timbul keraguan yg besar, maka afdhal dihindarkan. Macam contoh yg diusul oleh izzul_islam & pandangan oleh Dr Yusuf. Walauapa pun , ana tetap tak kan mkn murtabak yg dibeli kat pasar mlm jika terang2 telurnya tak dibasuh. Berlainan jika roti/kek/pastri dsb yg dibuat terus dr kilang, itu diluar pengetahuan kita. Wallahualam.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132518 saat. Lajunya....