Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Kad Raya vs e-Kad


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kad Raya vs e-Kad

Please Mendaftar To Post


Oleh Kad Raya vs e-Kad

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-11-04 15:59




Kad raya vs e-kad... Tak best jugak kalau tak nampak muka posmen yang menghantar kad raya di bulan Ramadhan ini. Tapi kalau hantar guna internet, lagi cepat dan pantas. Apa pandangan kalian tentang topik ini?

Salam Lebaran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-04 16:06




pada pendapat ana, memang ader perbezaan kad raya dengan mail elektronik(email).. suasana @ perasaan masa dapat kad raya tu lain......kalau kad tu, posmen hantar kat rumah.....kalau email tu biaser jer....baca jer...
kalau kad raya tu boleh gantung kat dinding rumah.....hias-hias sikit......kalau dapat kad dari email cam ner tu........


Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-04 17:00


bagi ana,dua2 ada kebaikan ada keburukan.

penghantaran :kad raya lambat sampai kekdg leps raya baru dpt,e card sat je sampai.

kos: kad raya telan banyk sikit kos,mana taknye,beli kad,setem.kalau e-card free.kalau kat cc,byr kos servis je,kalau kat rumah,ayah yg bayar (jimat kan?)

hiasan: kad raya boleh buat hiasan,kalau e-card print je lah dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-04 17:05



ana tak kira,ana tetap nak kad raya drpd dapat e-card...kad raya boleh tngok ulang2 kali,e-card nak kena ON Comp dulu lah...leceh.
tak 'feel' lah tengok peti surat kosong...inbox kosong tak per.


-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-04 17:21



ana tak kisah dpt kat raya ke atau kad email asalkan org tu ingat kat kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 05:46



Yang paling banyak digunakan SMS RAYA... hehe

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 09:48


betul tu kak hanan...hehehe....
anggaran perbelanjaan....

kad raya = rm 5.50(atau berapalah harganya)
setem = rm0.30,
servis = lambat (posmen sibuk..)
kelebihan = bleh gantung kat rumah(jeleskan kawan-kad raya banyak)
jumlah = rm5.80 (banyak belanja)hehehehe

e-kad
servis cc = rm 2.50 (1 jam)
servis = cepat (time tu jugak sampai,tapi kene bukak internet-tak bleh tengok,tak puas)...
kelebihan = animasi (lawa dan menarik)
jumlah = rm 2.50 (kalau lebih tu faham2 jela)

sms raya
1 sms = rm 0.15/0.05/0.07/0.03
servis = cepat sampai (kalau on hp)
kelebihan = penuh inbox hp....bangga ramai bagi sms raye...
jumlah = rm 0.15/0.05/0.07/0.03

anggaran kasar perbelanjaan untuk menghantar ucapan raya...so nak pilih mana?sila cari di kedai dan juga servis yang disediakan.....
hehehehehehe



[ Posting ini telah di edit oleh: Haslan pada 2004-11-03 09:53 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: Haslan pada 2004-11-03 09:54 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 03-11-04 10:32


wah haslan..siap kira2 lagi...
sebenarnya klu sy prefer pd kad raya yg biasa ni..boleh simpan..belek..bila2 masa je...

apa2 pun klu org bg e-kad pun bersyukur apa sbb org tu igt kat kita kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 14:32


assalamualaikum wbt...

kad raya n e-kad ader keistimewaan n kelemahan yg tersendiri...

p kiter tak kisah... coz biler dapat kad rayer @ e-kad, keduanya tanda pengirim tu ingat kat kiter...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 18:18


Quote:
kad raya = rm 5.50(atau berapalah harganya)
setem = rm0.30,
servis = lambat (posmen sibuk..)
kelebihan = bleh gantung kat rumah(jeleskan kawan-kad raya banyak)
jumlah = rm5.80 (banyak belanja)hehehehe

e-kad
servis cc = rm 2.50 (1 jam)
servis = cepat (time tu jugak sampai,tapi kene bukak internet-tak bleh tengok,tak puas)...
kelebihan = animasi (lawa dan menarik)
jumlah = rm 2.50 (kalau lebih tu faham2 jela)

sms raya
1 sms = rm 0.15/0.05/0.07/0.03
servis = cepat sampai (kalau on hp)
kelebihan = penuh inbox hp....bangga ramai bagi sms raye...
jumlah = rm 0.15/0.05/0.07/0.03


bagus..bagus..bileh buat rujukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 22:28




PENDAPAT SAYA BAIK antar KAD RAYA.... walaupun dah ada sms tapi x sama nilainya ngan kad raya.
kad raya tradisi kita
idup kad raya

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 22:41


dua-dua pun best..tapi rasanya..bila dapat kad raya rasa lagi best kot..boleh simpan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-11-04 22:50




Erm....mekasih 2 u all yg beri pandangan.Saya sndiri pun lebey suke tgk posmen antar kad raye dari e-kad nie...baru meriah .SMS tu hnya sekadar bg yg bz...tu pun okey gak..Cuma btul la kata kalian yg kad rayer-pos ni byk skit kos die...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 22:56



-rasanya yang termampu tu,pilih yang tu jerlah.. ...
-tapi lagi best kalau guna cara tradisional..DATANG RUMAH UCAP SELAMAT HARI RAYA...HABIS CITER...
ada-ada jer..

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 01:00


bagus laa haslan..he..he..

bg ana.. ana suke mengepos je..
buat ape susah-susah tulis.. taip je.. print..
bg ayat same dh laa... he..he..

tapi.. mmg leceh.. kena beli setem.. dok quee..adoii.. dugaan tu..

bile dpt tatap kad.. rase cm excited laa..
diappreaciate.. apepun.. x semestinye mmber kite tu.. x igt...kat kite.. alahai.. sendiri kan tau..
sebab-musababnye..

boleh gantung.. buat hiasan.. ana suke design btk ketupat..look nice..

sms... em. bile raye je laa dpt..
bile musim lain.. lain laa pulak sms nye..
cm tu juge ringtone.. adoi.. sibuk nak compose lagu raye.. kih..kih..

anyway.. kad raye laa bestt dr e-card..
tradisi..warisan..mesti dikekalkan..
dedicated khas buat warga ukhwah.com..
tengok.. jgn x tengok.. click.. jgn x click..

http://www.ekadmalaysia.com/modules/ecard/images/ekad84_djazzraya.swf



~keJayAaN bUkaN waRiSan..
kEgaGaLan bUkAn tRaDiSi.. ~



[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2004-11-04 01:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 10:46




em...kad raya,e-kad,sms raya...yg mana ye?nak dkt ry dah ni..em..kad raya la..hehe,sempat lagi kot...sLmt BerPosa samPai aBiH & pastu sLmT haRi RaYa...
_________________________________________
kad raya - anto bila nak dkt raya
e-kad raya - anto pada hari raya(buleh setkan nak anto bila)
sms raya - anto mlm raya

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

fattah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11894
Posting: 106
Dari: pLAnEt BuMI

newzealand  


posticon Posting pada: 04-11-04 11:20


kalau ana pulak, kedua-duanya ana buat. kalau e_kad tu bagi pd kawan kat internet. dan kalau kad raya pr kawan sekolah.

-----------------
***tengku fattah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fattahProfil   Hantar PM kepada fattah   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 21:15


ana pilih kad raya...best..sgt..kadang2 tue tertunggu-tunggu lak posmen dtg..bila dah datang berlari-lari nak ambil sampai tue berebut-rebut.....ecard dan sms tak ada feel lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

al_besouty
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11110
Posting: 8

Perak  


posticon Posting pada: 06-11-04 09:53


pasal kad raya tu...sebenarnyer masyarakat seluruh dunia tak kir aapa agama sekali pun..lenih bermakna kalau bagi kad raya melalui tgn..ni tak kiralah melalui posmen ker aper ker...tapi tu lebih bermakna...dah jadi tradisikan..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_besoutyProfil   Hantar PM kepada al_besouty   Pergi ke al_besouty's Website   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-11-04 23:53




Mekasih 2 u all yg sudi jenguk2 saye nye forum ni apatah lagi bg yg mnjawabnya... Arigato..mekasih..shukron...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 10-09-07 15:27


Assalamualaikum wwt..

Bagi ana seronok lagi dapat kad raya...kad tu boleh lekat jadi perhiasan kat rumah..setemnyer pulak ana simpan,sebab ana ini gemar kumpul setem.. :-D

Tapi SMS RAYA pun ok jugak...cepat dan jimat... :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 15:33


saya lagi suka kad raya...walaupun hadap kita makin canggih,still ramai lagi yang suka guna kad raya... :-)


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 21:32


salam....
walau sejauh mana..walau secanggih mana..walau semurah mana....kad raya tetap dihati...siapalah posmen tanpa kad raya dibulan ramadhan ini...tanpa kad raya juga,maka tiadalah sibuk siposmen di bulan ramadhan ini...hu2...... :-p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 00:21


wah... posting lama dibuka kembali...

hehe...

kad raya...??

huh...

awal...juga fikir ye...

ramadhan 2 hari lagi ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 22:18


dua┬▓ ana suka .. kad raya and e-kad... :-D
send jangan xsend..


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112912 saat. Lajunya....