Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 155
Ahli: 0
Jumlah: 155




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 24 hari yang lalu
Kang: 42 hari yang lalu
lidah-penghunus: 45 hari yang lalu
muslimin23: 53 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: tips kepada yang mengunakan petrol....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» tips kepada yang mengunakan petrol....

Please Mendaftar To Post


Oleh tips kepada yang mengunakan petrol....

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 08:43


nak jimat minyak petrol??? baca kat bawah ni...


Pengalaman untuk dikongsi bersama-sama agar
dapat membantu ketika kenaikan harga petrol
meningkatkan kos sara hidup.

Ceritanya dimana adik ipar saya dapat menjimatkan
petrol dengan begitu menakjubkan.

Caranya begitu mudah di mana apabila kita
mengisi minyak selalunya kita akan menekan
"Alat Pengepam Minyak" pada nozzle pam tersebut
secara maksima (genggaman maksima) untuk pengisian
yang cepat.

Tetapi apa yang perlu dilakukan sekarang adalah
dengan menekan nozzle minyak tersebut secara
minima yang boleh dan anda akan menunggu
agak lama untuk pam tersebut berhenti mengikut
jumlah wang yang dibayar.

Dengan meluangkan sedikit masa sahaja adakah anda
PERCAYA bahawa penjimatan tersebut adalah luar
biasa. Sebagai contoh sebelum ini pada setiap
RM10.00 petrol saya akan mendapat perjalanan
sejauh 100km sahaja(untuk perjalanan di dalam bandar).

Selepas mencuba kaedah di atas,saya tidak menyangka
bahawa perjalanan saya kini kepada 150 km dengan
kadar RM10.00 juga.

Setelah mencuba pada beberapa jenis petrol
(Shell/Petronas/Caltex/Projet dll) memang ada
kebenarannya.

Saya telah bertanya kepada yang arif tentang
petrol, dan memang benar jika anda mengisi
minyak pada tahap mengepam yang maksima,
petrol tersebut akan bercampur dengan gas.
(lebih banyak gas daripada petrol). Pada
kadar yang minima pula hanya petrol sahaja
yang akan dipamkan ke dalam tangki kereta
kita. Pada kadar sederhana setengah minyak
setengah gas lah agaknya.

Mengapa tidak kita mencuba dalam keadaan
sekarang di mana harga petrol kian meningkat...

(Terdapat andaian yang mengatakan : WALAUPUN
KERAJAAN PERNAH MEWAJIBKAN SELF-SERVICE "LAYAN
DIRI" DI PAM MINYAK SUATU MASA DAHULU -
Sehinggakan ramai bangla pam minyak diberhentikan
kerja - TAPI, KINI TAUKEH2 KEDAI MINYAK KEMBALI
MENYEDIAKAN PEKERJA UNTUK TOLONG ISI MINYAK
PADA KENDERAAN ANDA + SELAIN MENCUCI CERMIN
DEPAN, BELAKANG KERETA ANDA, KAN? ...
SEBABNYA : TAUKEH KEDAI MINYAK TERSEBUT MAHU "Minyak di pam secara cepat agar mereka lebih untung!" ........)

Tip Tambahan :
Pensyarah saya di UiTM Shah Alam pernah memberitahu
tip tentang "masa sesuai" untuk mengisi minyak kenderaan :

1. Lebih baik isi minyak pada waktu malam atau awal pagi,
untuk mengelakkan minyak bercampur dengan wap air (wap
air yang terjadi apabila suhu panas CĀ° di dalam tangki
besar - yg. terletak di bawah kedai minyak). Petrol yang
bercampur air PASTINYA cepat merosakkan enjin kenderaan anda.

2. Cuba kurangkan mengisi minyak pada waktu PANAS TERIK
/SIANG HARI kerana wap air paling banyak pada waktu ini,
tetapi jika tidak boleh dielakkan, cuba isi minyak seminimum
yang boleh, sekadar sesuai untuk kegunaan anda, agar anda
boleh isi semula pada waktu malam hari.

Selamat Mencuba.Semoga Berjaya.

cubalah dan kongsi kalau betul dan berjaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-10-04 09:46




bagus info ni.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 09:51


nih boley apply ni..bagus...bagus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 10:15


Salam Taaruf
betul seperti mana yang diperkatakan..
sebabnya memang dari dulu lagi ana buat cam tu..
tak ingatla pulak siapa yang ajarkan..tapi ana menggunakan perkiraan logik..iaitu bila suhu meningkat..maka pemeruapan akan berlaku..jadi banyak yang menjadi wap berbanding cecair...
harap sahabat lain dapat memperaktikkan apa yang di infokan agar kita dapat membuat penjimatan sebaik mungkin bagi penggunaan petrol..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 17:02


bagus sekali

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 23:13


nak kena try ni...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

ahmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9956
Posting: 39
Dari: tpGARANG

Selangor  


posticon Posting pada: 22-10-04 23:49


Petrol pam & apa2 sistem mmg ada ralat sikit.

Tips dr saya:
kalau turun bukit, freekan gear. jimat petrol. & maybe lebih laju dr gear 5!
tp cerun yg curam jgn la.. bahaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmieProfil   Hantar PM kepada ahmie   Quote dan BalasQuote

mech_muslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10187
Posting: 30
Dari: kangaroo state

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-04 00:04


ana stuju ngan saudara haslan.. biler kite tekan pam tu ngan maksimum, akan wujud low pressure kat muncung nozzle tu, so velocity kat situ tinggi-menyebabkan gas(evaporation) lg byk kluar than petrol. ana pun tak sure gak, tp tu theoretical assump.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mech_muslimProfil   Hantar PM kepada mech_muslim   Pergi ke mech_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-04 14:53


menarik..siap buat penyelidikan lagi......bule cube pasnie

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-04 13:08




mekasih,xrugi mencuba kan?masa pun xrugi sgt ana rasa sbb minyak lambat abis..jadi dpt kurangkan selalu berenti isi minyak..
wallahua'lam

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-10-04 13:11




Haslan...mmg betul... syuran atas info ini....
ana pernah praktikkan dulu dan mmg ada perbezaannye....

raya nak dekat dan pastinye destinasi yg di tuju adalah balik kampung.... so, anda boleh mencubanye di samping dapat menjimatkan kewangan....

p/s: isi minyak pada waktu malam atau sebelah pagi saja.....

SELAMAT MENCUBA......

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

ainussakinah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10760
Posting: 8
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-04 21:08


bijak bijak.
selamat mencube.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainussakinahProfil   Hantar PM kepada ainussakinah   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-10-04 22:24


nak try...
mmg terasa sejak harga minyak naik...sll isi RM4 penuh tp skrg.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 23:17


asssalamualaikum..

memandangkan isu semasa yg sering diperkatakan ttg ini.. ade kebenaran nya info yg diberikan .sy dah lama amalkan ...

kenape ?? tak percaya ... cubela,, tanya yg arif ttg sains ..yg ader pengalaman keje di syarikat petroleum ..mereka tau la 'term 'apa yg berlaku ...
..



wslm





Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120046 saat. Lajunya....