Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: ape hukumnye bergambar berdua dengan lelaki??


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» ape hukumnye bergambar berdua dengan lelaki??

Please Mendaftar To Post


Oleh ape hukumnye bergambar berdua dengan lelaki??

murnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8450
Posting: 20
Dari: bumi ALLAH yang indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 12:22


assalamu'alikum sahabat2 semua,,ana nak mintak jasa baik antum semua,,
bleh ke kte bergambar berdua2an dengan lelaki bukan muhrim,,macam artis2 sllu buat tu,,walaupun tak bersentuh antar satu sama lain,,na'uzubillah,,ape hukumnye dalam Islam,,
harap antum semua dapat jelaskan kemusykilan ana,,syukran jazilan,,
SELAMAT BERPUASA

Bookmark and Share

    


  Member Information For murnirahProfil   Hantar PM kepada murnirah   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-10-04 12:38


ninja pon nak tahu...ape hukumnye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 14:01



yup,,,,sya nak tahu jugalah....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 15:21


artis tu biasalah...benda baik @ tak baik main belasah je...
kalu rasa was-was toksah lah bergambar bersama...




Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 15:26



Lebih baik kita jauhkan. Itu lebih afdhal. Tak gitu para ustaz & ustazah?

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 13-10-04 18:21




hmm.. betul kata sdra suhaimi tu.. lg pon dharurat sgt ker nak gambar berdua dgn yg bkn muhrim kita tu..??

"Dan jgnlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yg keji dan suatu jalan yg buruk.." (al-Isra': 17)


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 09:56


betul tu......kalau dah khwn xperlah...klu belum tu, baik toksah ler.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

murnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8450
Posting: 20
Dari: bumi ALLAH yang indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 10:47


syukran jazilan buat semua,, sbb sudi bagi pendapat,,ade yang kate haram,,betul ke???


Bookmark and Share

    


  Member Information For murnirahProfil   Hantar PM kepada murnirah   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 12:30



sebolehnya elakkanlah, lagi pun belum ada ikatan yg sah lagi,
nanti di kemudian hari jika terjadi apa2 susah...

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 12:35



teringat pesan mak dulu..." abangLong jgnlah sibuk nak bercinta2 masa nie, kang nanti dah kahwin buatlah apa yg abangLonmg suka"..

moral...kahwin dulu, pastu baru bergambar.OK?

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 12:37



ana sokong penuntut ilmu(mmg bermanfaat belaka ilmu2 yang dituntutnya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 15:38




sy pun x pastila ape hukumnye...tp cubela fikir. klaupun x brsentuh mase brgambar tu..andaikata salh seorg ataupun kedua2nye ade hati kat satu sama lain, bkn ke blh bawa kepada maksiat mata atau maksiat hati nnti? yela..kalau dah amik gambar tu..mesti la nak tgk..klu x selalu pun...sekali sekala mesti ade.jadi...lebih baikla jauhkan...sekadar pandangan...
wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

angel_dust1412
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6745
Posting: 99
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 15:55




Biasanya bergambar berdua lelaki dan perempuan boleh membawa fitnah... Saya sokong kata2 antum semua... seelok-eloknya jauhkanlah..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada angel_dust1412   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-04 16:32


hukum yang sahihnya?anyone?

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-04 16:32


hukum yang sahihnya?anyone?

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

permata_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4241
Posting: 132
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-04 17:21


rasanya tak manislah kalau dipandang org kan...lg pun...kita ni org beragama....Allah sendiri dah berfirman"janganlah kamu dekati zina".dekati pun tak boleh....apatah lagi melakukannya...nauzubillahi min zalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_islamProfil   Hantar PM kepada permata_islam   Pergi ke permata_islam's Website   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-10-04 17:41



saya betul2 setuju dengan pendapat permata islam kita ni org yg beragama ISLAM walaupun apa yang kita lakukan ALLAH tetap melihat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 18:02



-bagi org yang berhubungan kerana Allah..sudah tentu dia akan menjaga batas2 hubungannya agar benar2 Allah meredhai hubungan yang dijalinkannya...jadi pk2 le sendiri-
moga Allah merahmati kita semua........
salam Ramadhan dr ana-vM-


Bookmark and Share

    


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-04 23:48




jawab ar soalan majidah...
hukum yg salih...sape tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 08:29




perkara macam ni bukanlah hukum yg jadi keutamaan, tapi sejauh mana taqwa seseorg kpd Allah, maka dia akan berusaha jauhi maksiat...kalau hukum dah tau sekalipun, kalau tak dpt nak jauhi, takde gunanya.....


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 08:33



kenapa kita suka mempersoalkan hukum?
bila dh tau hukum, tp taknak amal jugak....

Ya Allah ampunilah umat nabi saw, berilah umat ini hidayah dan taufik utk amalkan agama dgn sempurna, dgn cara yg ditunjukkan Rasulullah saw

Dai' [email protected]_Ridwan
Factulty Of Mechanical Engineering
IDIDNTGOTO UNIVERSITY

Ni ler lambang sekolah aku



[ Posting ini telah di edit oleh: ridwan_daie pada 2004-10-15 08:37 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

zain
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8498
Posting: 8

Johor  


posticon Posting pada: 15-10-04 10:42


ana tak pasti.ada ustaz ana kata haram.ini tak pasti.tapi seboleh-bolehnya elakkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zainProfil   Hantar PM kepada zain   Pergi ke zain's Website   Quote dan BalasQuote

aisha_atisha
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2004
Ahli No: 11047
Posting: 13
Dari: bumi Allah

tajikistan  


posticon Posting pada: 16-10-04 10:45


ana rasa salah sbb gambar tu nanti tentu ade yang disimpan!itu dah menyebabkan zina!lagi2kalau yang bergambar xpakai tudung leceh!

-----------------
urm....da lama ny tak update kan....
please info kat ana ap2 yang penting key....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisha_atishaProfil   Hantar PM kepada aisha_atisha   Quote dan BalasQuote

Albajuri
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11828
Posting: 7
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-10-04 11:12


Mafhum suatu hadis....yang halal dan yang haram itu jelas.Diantara keduanya adalah syubhah.Siapa yang memlihara dirinya dari syubhat, terpeliharalah agamanya.

Pertama, adakah keharusan syar'ie untuk lelaki dan perempuan itu bertemu

Kedua, adakah kedua mereka itu menjaga tatasusila dalam pertemuan itu samada dari segi pakaian, perbualan, perbuatan dan sebagainya

Ketiga, hanya yang punya diri dan Allah yang tahu tujuan mereka merakamkan gambar mereka.

Yg musykil... bagaimana nak niatkan aku bergambar dengan diani kerana mentaati Allah...macam janji kita dalam solat setiap kali...inna solati wanusuki...hnga akhir...sesungguhnya solatku, segala amalanku, hidupku, matiku kerana Allah...

Yg pasti, kalau tujuan dan/atau cara bertemu tu haram, maka haramlah yang seiring dengannya.

Rasanya orang yang sangat taat pada Allah takkan ingin melakukan itu semua.... agak2 kalu zaman nabi dulu ade kamera A Bakar, Umar dll akan bergamabar dgn wanita berdua tak?

Kalu ye berebut2 le kita bergambar kerna pastinya ia bail

kalu x fikir2kan le

Bookmark and Share

    


  Member Information For AlbajuriProfil   Hantar PM kepada Albajuri   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 16-10-04 12:54




nak hukum yg shahih.. rajin2 kan diri jumpa ustaz/ustazah & tanya..

saya setuju dgn kata2 Albajuri tu.. org tua2 kata 'dari mata jatuh ke hati'.. bila dah ambil gambar berdua, pasti nak tengok lak.. lps lihat gambar tu maka jadilah 'drp zina mata jatuh ke zina hati'.. tak gitu..


Hadis Nukman bin Basyir r.a katanya: "Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, sambil Nukman memegang kedua belah telinganya: Sesungguhnya pkra halal itu jelas dan pkra haram itu pun jelas. Manakala di antara keduaya terdpt pkra2 syubhat yg tdk diketahui oleh org ramai. Oleh itu, sesiapa menjaga diri dr pkra syubhat, dia tlh bebas (dr kecaman) utk agamanya dan kehormatannya dan sesiapa yg terjerumus ke dlm syubhat, bererti dia tlh terjerumus ke dlm pkra haram, spt penggembala yg menggembala di sekitar kaw. larangan, maka kemungkinan besar ternakannya akan memasuki kaw. tersebut.. Ingatlah! Sesungguhnya setiap penguasa (krjn), memiliki daerah terlarang. Ingatlah! Sesungguhnya daerah yg terlarang milik Allah adalah apa saja yg diharamkanNya. Ingatlah! Sesungguhnya di dlm tubuh manusia itu ada segumpal daging, apabila ia baik maka baiklah seluruh tubuhnya dan jikalau ia rosak, maka rosaklah seluruh tubuhnya, tdk lain dan tdk bkn itulah yg dikatakan hati.." (Shahih Muslim)


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Albajuri
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11828
Posting: 7
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-10-04 16:19


Qul lill mu'minina yaghudhdhu min absorihim....hingga akhir ..Annur ayat 30

Mafhumnye...Katakanlah (wahai Muhammed) kepada org lelaki yang beriman, hendaklah mereka ,menahan pandangan mereka dan memelihara kemaluan meraka, yg demikian itu(menahan panadangan dan memel;ihara kemaluan dari yang haram) adalah lbh baik bagi mereka. Sesungguhnya Allah maha mengetahui ape yg mereka pewrbuat.

So logiknye bergambar tu sbb nak tengk2 balik...akal kata xde ape2... tp syaitan lagi pandai meniup api...diajarkannye helah dan logik kepada akal untuk membenarkan yang salah.

Dalam hadis lain rasul memgingatkan Ali...pandangan pertama adalah hak kamu.Yang berikut dan seterusnye adalah haram.

Dlm hadis lain pula pandangan itu adalah satu panah dari panah syaitan.

X rugi kalau x bergambar begitu.Lebih selamat.

Yang pompuan pula jgn le syok sgt or rasa glamour kalu lelaki nak ajak bergambar...Jgn sampai sifat malu itu akhirnye pupus dari wanita.Sikit lama2 jd bukit...sikit2 lama habis harga diri...sikit adalah mulanye yg baik atu yg jahat

Nah rasanye jelas. Kok ye ade hasrat nak jadikan isteri... biarlah mula dengan cara yang halal dan suci dari ape2 jua noda. Setiap noda itu akan mecacatkan dan blh menyebabkan ketidaksempurnaan dalam membina generasi (anak2) yang solih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AlbajuriProfil   Hantar PM kepada Albajuri   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124242 saat. Lajunya....