Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 189
Ahli: 0
Jumlah: 189




  Yang Masuk Ke Sini
khalifah: 1 hari, 9 minit yang lalu
hajime_kindaichi: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: couple islamic konon..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» couple islamic konon..

Please Mendaftar To Post


Oleh couple islamic konon..

kastury_ac
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 450
Posting: 14
Dari: bumi palestin

qatar  


posticon Posting pada: 11-10-04 16:02




Dengan tajuk di atas
nak tanya,apa komen antum?
wbt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kastury_acProfil   Hantar PM kepada kastury_ac   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 16:27


....
perjelaskan lagi tajuk anta diatas...

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 16:33



tak kan pokok bergoyang tanpa angin bertiup,perjelaskan lagi tajuk tu....supaya kita dapat fikir yang macam mana `couple islamic konon`....harap jelas...
wallahu a`lam....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 07:56



serius ni tak fhm...nak mengata kat org ker...
ish tak baik....
kita cermin2kan diri kita dulu....
okies

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 09:38




pandangan:
1)macam nak perli ttg isu couple islamic.
2)macam nk tuding kt pasangan tertentu

dik,
boleh perjelaskan topik itu.
apa yg adik nak drp topik itu.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 09:46




wahai kastury_ac, tolong perjelaskan lagi maksud di atas....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

kastury_ac
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 450
Posting: 14
Dari: bumi palestin

qatar  


posticon Posting pada: 12-10-04 12:02




ana nak tanya macam mane dengan komen,nasihat dan cadangan antum semua tentang keadaan ni?
responlah yer..
ok
wbt


Bookmark and Share

    


  Member Information For kastury_acProfil   Hantar PM kepada kastury_ac   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 12:10


...
orang Islam mmg tidak bersalah bercinta..pada ana, Islamic Couple mestilah bercinta di atas landasan yg benar dan tidak melanggar batas pergaulan yg digariskan...

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 12-10-04 12:43




bila kata cinta tu fitrah, saya setuju..
tp bila kata couple tu fitrah..

"Dan di antara tanda2 kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri2 dr jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan berasa tenteram bersamanya, dan dijadikanNya di antaramu perasaan kasih sayang.." (ar-Rum: 21)

"isteri-isteri" --> maksud nyer slps ikatan pernikahan tu baru betul couple yg dibolehkan..

hati2 nak bg pandangan ttg hukum hakam.. kalo ader mana2 sahabat yg kata couple tu boleh, saya minta anda jelaskan fatwa drp ulama' mana yg anda guna tu.. sama2 kita share, ok??

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 19:18



samalah kita menjaga diri kita dari perkara-perkara yang boleh menjuruskan kepada zina...
..................................................................
Firman Allah SWT:"Janganlah kamu MENDEKATI zina.."(AlQuran)

Allah bukan sahaja melarang kita dari berzina,tapi mendekatinyapun dah ditegah..
(tentu dahabat faham kan apa perkara yg bole mendekatkan kita dengan zina)
sekian..

[ Posting ini telah di edit oleh: virtualmovement pada 2004-10-12 19:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

kl_guy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11724
Posting: 94
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-10-04 19:35


Berikut mrupakan maksud couple mengikut kamus WordNet Dictionary.

>> [n] a pair who associate with one another; "the engaged couple"; "an inseparable twosome"

>> [n] a pair of people who live together; "a married couple from Chicago"

>> [n] something joined by two equal and opposite forces that act along parallel lines

>> [n] two items of the same kind

>> [n] a small indefinite number; "he's coming for a couple of days"

>> [v] bring two objects, ideas, or people together; "This fact is coupled to the other one"; "Matchmaker, can you match my daughter with a nice young man?"; "The student was paired with a partner for collaboration on the project"

>> [v] link together

>> [v] make love; "Birds mate in the Spring"

>> [v] form a pair or pairs; "The two old friends paired off"

Kekadang kiter perlu mrujuk definisi asasnye sbelum mgatakan sesuatu.

[ Posting ini telah di edit oleh: kl_guy pada 2004-10-12 19:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kl_guyProfil   Hantar PM kepada kl_guy   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-10-04 22:31


?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 09:54


Islamic couple.......couple tu bagi yg dah khwn...bukan yg berpakwe makwe...itu bukan couple.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

al-aqsa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10270
Posting: 125
Dari: Bumi Al-Quds

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 10:47


...

Tergerak jugak hati ana nak komen tentang topic nie!...duhai teman tersayang semua...islam itu indah terlalu unik dan sederhana mengapa kita sendirik nak menbuat islam itu nampak susah!...berbalik pada isu nie pulak bagi pendapat ana yang lemah nie cinta itu adalah satu anugerah Allah yang Maha hebat.....menjadi fitrah manusia di muka bumi nie...selagi kita sedar batasan2 syariat yang telah di tetapkan selagi itulah islam membenarkan kita berbuat demikian.....

Ingin ana menarik perhatian sahabat2 semua bagaimanakah cara terbaik kita nak bercauple islamic nie kalu kita belum lagi diikat dan dijab kabulkan sebagai suami isteri yang sah!...adakah dengan tidak melalukan satu pertemuan sudah dikira kita bercinta secara islam?...cukup sekadar itu?...tapi bagaimana dengan suara?..adakah islam menghalalkan suara seorang wanita utk didengarkan pada lelaki....ingin ana tegaskan walaupun kita bercinta tanpa pertemuan tapi kalu kita masih berhubung dengan talifon jugak adalah haram!..jadik persoalanya macamana nak bercinta secara islam yang betul?....tidak susah duhai teman2ku semua hanya bicara tanpa suara dan kata2 boleh menyelamatkan diri kita dari leka dan lalai...apa salah kalu kita beremail atau berutus surat!...ada satu pepatah arab...Bicara kita adalah bicara sufi....tanpa suara dan kata2...penghubung kita adalah suara hati".....nah nielah jalan yang terbaik ana rasa.Sekadar pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-aqsaProfil   Hantar PM kepada al-aqsa   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 12:28




setuju kalau istilah Islamic Couple adalah pasangan yang telah selamat bernikah.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

kastury_ac
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 450
Posting: 14
Dari: bumi palestin

qatar  


posticon Posting pada: 14-10-04 12:40




cantik sekali pandangan al-aqsa..
wbt

Bookmark and Share

    


  Member Information For kastury_acProfil   Hantar PM kepada kastury_ac   Quote dan BalasQuote

kl_guy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11724
Posting: 94
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-04 14:09


Quote:
Ingin ana menarik perhatian sahabat2 semua bagaimanakah cara terbaik kita nak bercauple islamic nie kalu kita belum lagi diikat dan dijab kabulkan sebagai suami isteri yang sah!...



al-aqsa kenalah amik kira maksudnye gak.

couple gak maksudnye pasangan yg dh kawin

Bookmark and Share

    


  Member Information For kl_guyProfil   Hantar PM kepada kl_guy   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-04 15:13


hehehehehehe..no komen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 15:41


Quote:

On 2004-10-11 16:02, kastury_ac wrote:
Dengan tajuk di atas
nak tanya,apa komen antum?



ok.. nak komen ni. ana rasakan tajuk ni SALAH. Dalam Islam mana ada istilah couple dik oiii. Kalau nak berpasangan juga, cepat2lah menikah...
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-10-04 16:00




Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-10-04 16:05


[quote]
On 2004-10-14 10:47, al-aqsa wrote:
walaupun kita bercinta tanpa pertemuan tapi kalu kita masih berhubung dengan talifon jugak adalah haram
-----------------------------------------------------

bagaimana boleh jatuh hukum haram tu?
tukis surat dan email pula macam mana?
ape yang membezakannya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1099
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 14-10-04 16:10


Bah 1

Apakah erti cinta dalam Islam?



ROMANTIK, CARING, SENTIMENTAL VALUE, SEHATI SEJIWA, FANTASTIC...SEMUANYA
HANYALAH PLASTIK !

Melibatkan diri dalam perhubungan erat yakni dunia percintaan yang lebih kearah nilai - nilai di atas semuanya adalah retorik atau tiada pengertian cinta hakiki sebenarnya. Cinta di atas lebih ke arah kepada rangsangan nafsu yang di salah erti kerana perhubungan persahabatan yang rapat dan terbuai oleh dodoian perasaan. Sebab hakikat percintaan yang di benarkan oleh Islam ialah asas daya tarikan kepada kewarakan seseorang yang menjadi tarikan kepada cinta bersyariatkan islam. Kebanyakan persahabatan yang lebih
bermotifkan memikat sememangnya lebih ke arah sentimental value yakni lebih
kepada pemberian hadiah tidak kira apa jua barangnya...jika tidak berminat, masakan nak mengorbankan wang kepada seseorang ....romantik pada dasarnya adalah bukan satu prinsip di dalam islam ....bagaimanakah akan wujudnya hubungan romantik sekiranya mereka tidak berhubungan atas alasan kalau hanyalah melalui asas pendekatan Islam.??

Cinta di dalam Islam sebenarnya tiada hubungan romantik atau caring atas
alasan jika benar benar pencinta pencinta yang memahami corak Islam lebih
ke arah menulis peringatan peringatan Allah yang senantiasa takutkan kemurkaan
Allah di dalam konteks cara perhubungan walaupun mungkin tidak pernah berdating.... Malah orang yang bercinta di dalam bentuk syariat Islam takut untuk berhubungan secara menulis.......kerana was-was dengan keupayaan menahan bentuk luahan hati yang akan menimbulkan zina hati. Malah orang yang benar-benar beriman takut untuk berhubungan melalui telefon atau kaedah bercakap yang penuh lemah lembut dalam bentuk hubungan lain seperti chat kerana biasanya kekerapan hubungan percakapan lebih kearah tidak tertapis dan bisa menggoda keimanan dengan rasa rindu dengan suara dan gurauan sehingga akhirnya membuat tautan rasa cinta asmara dana bermula kecuali bagi mereka yang benar-benar tidak ada masalah hati..itu pun boleh menjadi satu bentuk perhubungan awalan jika tidak di sekat.

Semakin kerap berhubung akan menjadikan semakin rapat perhubungan dan akhirnya tanpa mengimbangkan kewarasan akal dan lebih mementingkan perasaan dan nafsu akhirnya menjerumus kepada kefahaman itulah cinta yang sebenarnya. Kerana atas dasar apa ???...rasa rindu yang amat sangat............sedangkan hakikat rindu yang sebenar ialah rindukan Allah...orang yang beriman dapat menangkis ketahanan rindu apabila asas cinta benar benar berlandaskan iman.

Bukankah di dalam Islam sendiri sudah menggaris pandu corak meminang wanita....tetapi anak-anak muda dewasa ini lebih suka kepada bercinta dan mencari cinta......dan mencari masalah di dalam konteks perhubungan cinta dan akhirnya terjebak di dalam lautan cinta yang memabukkan. Cinta berasaskan Islam ialah cintakan kebaikan, keimanan dan keutuhan pendirian kerana ia adalah asas kepada tiang pengukuhan iman di hari depan. Malah cinta di dalam Islam lebih ke arah rasa hormat, malu dengan kewarakan responden kerana itu lah cinta hakiki yang tidak boleh di jual beli. Malah malu untuk berkata-kata di sebalik kata-kata yang tidak sepatutnya.
Apabila individu itu benar benar mencintai seseorang itu atas sifat-sifat di dalam diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1099
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 14-10-04 16:11


Bah 2

respondennya.....ia lebih ke arah sifat mengkagumi untuk memilikinya tanpa syak dan was-was akan kebaikan, keimanannya dan keutuhan pendirian responden. Jika ia benar-benar memahami konteks iman didalam percintaan yang terbina di dalam dirinya, daya tarikan ke arah cabaran cabaran cinta luaran murahan yang mendatang tidak bisa menembusinya. Maka tidak ada dua, tiga atau ke empat sikap jatuh cinta di dalam satu masa.

Malah masalah samada sayang ke, samada tidak sayang ke......tidak timbul ...kerana asas cinta sebenar ialah keupayaan untuk sama-sama menggembeling meningkatkan iman andaikata terbina ikatan yang di akhiri ukhwah di dalam percintaan iaitu ikatan rumahtangga. Cinta berasaskan Islam dan syariat lebih ke arah memupuk ukhwah
islamiyah di dalam pemantapan jasmani dan rohani. Itulah cinta yang sebenar
di dalam Islam....bukan seperti sebahagian dari anak-anak muda yang tidak memahami konteks percintaan hakiki yang mana terlalu mudah jatuh cinta dengan hanya sekali pandang, dan juga dengan hanya tautan kata -kata. Sememangnya tidak di nafikan kuasa cinta benar-benar dapat menguasai respondennya. Ada yang berubah sikap dengan rangsangan cinta....contoh ada yang semakin beriman, semakin baik dan semakin terdidik kerana nasihat dan peringatan oleh orang yang di cintainya. Tetapi adakah rangsangan itu
akan terus berkekalan andaikata cinta berpaling arah atau tidak menjadi. Inilah
yang di bimbangi kerana rangsangan cinta murahan hanya satu kepura - puraan
yang tidak berkekalan atas asas tujuan untuk memikat hati. Ada yang jadi baik ..bercakap yang baik baik di depan orang yang di cintainya....almaklumlah yang di cintai itu seorang yang beriman....tetapi bila bercakap dengan kawan kawan lain mulalah membebel entah apa-apa kerana asas malu tiada.

Sebab itu di dalam konteks perhubungan cinta sesama Islam...jika ingin memulakan ikatan cinta itu....hendaklah berasaskan cinta yang penuh didikan iman. Perhatikan muamalat responden agar tidak tersalah jatuh di dalam jerat percintaan yang tidak patut....sebab ia lebih ke arah mengheret masalah baru....mungkin akan menjatuhkan ke lembah hina seperti yang terjadi di dalam kes Nur Aisyah Bukhari...semuanya bermula dari kesilapan Nur Aisyah sendiri yakni tidak memerhati, memikir baik baik dan memutuskan apa yang di cintainya itu layak atau tidak untuk di cintai. Sungguhpun di katakan Nur Aisyah sudah terdidik sebelum ini...tetapi iman yang sebenarnya ialah
dari asas pendekatan dirinya sendiri... Ilmu yang di pelajarinya sekiranya tidak
di amalkan akan menjadi perosak di dalam dirinya maka itulah yang berlaku di
dalam diri Nur Aisyah.

Begitu juga dengan anak-anak muda kita, bilamana seorang pemuda menyampaikan
hasrat cintanya....jangan mudah terusik hati...perhati kan agamanya, kebaikannya......dan segalanya sejak dia belum mengenali kita..maksud sifat asalnya dan muamalat asalnya....kerana jika kita mudah membenarkan hati di lalui ...ia hanya akan membuka peluang kepada ke arah ketidak fahaman konsep cinta berasaskan islam.... Biarlah di katakan diri kita ego...ego untuk kebaikan yakni menjaga diri untuk mengimbangi antara kewarasan akal dan iman yang akan menjadi benteng dan senjata melumpuhkan pihak lawan...benarkah begitu...sebab bagi perempuan mahupun lelaki yang beriman mempunyai sifat-sifat yang konkrit di dalam pendirian mahupun akhlak...bukankah
akhlak yang cantik terbina dari didikan hati naruni iman yang cantik?
Bagi yang memahami dan mengerti apa itu iman, dia tidak ragu-ragu untuk terus memiliki perempuan itu dengan jalan terbaik iaitu apa???..tentulah sekali dengan meminang wanita

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1099
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 14-10-04 16:11


Bah Akhir Samarinda....

ini....sebab wanita ini bukan calang-calang imannya...tentulah terfikir di hati mereka......"Akulah yang paling bertuah andaikata aku berupaya memiliki wanita yang paling payah untuk di kuasai,..kerana apabila di berinya cintanya pada aku...akulah orang yang paling agung dan terhormat di atas pemberiannya itu dengan cara yang di
izin dan di halalkan oleh Islam dan Allah"

Jadi kata-kata bidalan ....Berkawan biar beribu bercinta biar satu...tidak begitu tepat di dalam konteks Islam dan patut di tambah...bercinta biarlah untuk teman di akhirat yang dihalalkan oleh Islam bersebabkan faktor-faktor semua panahan cinta di atas konsep berkawan adalah tidak tepat dan bercanggah di dalam konteks perhubungan di dalam Islam sebab kerana ia hanya boleh menjatuhkan ke arah perhubungan dalam suasana fitnah.

Akhir kalam, hanya Jauhari sahaja yang mengenal Manikamnya yakni hanya orang orang yang beriman akan menghargai dan mengagungi keimanan orang yang patut
di cintainya kerana hanya orang yang baik-baik sahaja yang inginkan sesuatu yang baik....di situ sudah menampakkan penilaiannya.......dimana jodoh yang baik adalah untuk orang yang baik..dan begitu lah sebaliknya. Kerana orang yang tidak baik tidak menyanggupi untuk hidup bersama dengan orang yang baik kecuali dalam dirinya itu adalah mempunyai zat yang baik juga.

wallahu'alam bissawab...

Berkata Imam Nawawi:

"Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dlm dirimu, hilanglah cintaku padamu"

DisakitkanNya kita sekejap tapi cepat-cepat disembuhkan semula kerana cintaNya, disusahkan sedikit agar insaf, namun segera disenangkan semula. Itulah belaianNya. Dimarahkan juga kadang-kadang kerana sayang,namun tidak lama kerana kasihNya. Dipohon-pohon kepadaNya, untuk meminta itu dan ini,Tuhan amat melayani hambaNya, tapi si hamba tidak peduli langsung!


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

kl_guy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11724
Posting: 94
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-04 17:58


panjang nye

isu pun makin panas

Bookmark and Share

    


  Member Information For kl_guyProfil   Hantar PM kepada kl_guy   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 16-10-04 08:29


Quote:

On 2004-10-14 12:28, ismi_safiza wrote:


setuju kalau istilah Islamic Couple adalah pasangan yang telah selamat bernikah.

-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com



boleh diterima....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 11:45


couple islamic...camne nie ek..kawin je lah kut...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 11:48


rase macam pernah baca komen yg di beri oleh sedara Martyr.....same macam risalah yg pernah saye dapat mase belajar kat ukm kl dulu....dak ukm gak ke martyr? tanye je...kalo bukan abaikan je lah yer...hehe

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 21:07




couple islamic? whateverrr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

akhifaizul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6713
Posting: 23
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 16-10-04 22:20




Just to share with all of us what Harun Yahya books said about this Romanticism.

Romanticism : A weapon of satan..right klik dan save as kan file ini untuk dibaca

[ Posting ini telah di edit oleh: akhifaizul pada 2004-10-16 22:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhifaizulProfil   Hantar PM kepada akhifaizul   Pergi ke akhifaizul's Website   Quote dan BalasQuote

hakuryu
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11786
Posting: 1
Dari: ALOR SETAR

Kedah  


posticon Posting pada: 16-10-04 22:22


bagi saya couple islamic ni same jee ngan couple yg lain ,pasal atas nama couple ni suma nyer jiwang gak semuanyer perkara lagha(sia-sia),sajer je timbul islamic pasal ni semua pasal kebanyakan,pelajar┬▓ aliran agama yg terjebak diorg mungkin x sampai pegang tangan tapi kalu dah ipon umah dan kuar sama┬▓ tu lebih kurang jer ngan budak bukan dari aliran biasa ni,kalu dah berkenan sangat apsal tak dtg umah teru kenal ngan mak bapak couple sendiri ,

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakuryuProfil   Hantar PM kepada hakuryu   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 02:00


assalamualaikum wbt ...

kiter setuju ngan pendapat ismi_safiza ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

ahmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9956
Posting: 39
Dari: tpGARANG

Selangor  


posticon Posting pada: 17-10-04 07:37


'Kenal' >> 'Kawan' >> 'Kawin' (tunang la dulu..)
Sesuai ke diselitkan 'Kapel' antara 'Kawan' & 'kawin'?? rasanya tidak...
Masalah org kite ni.. bila dah suka.. ditangguh2kan.
Masalah utamanya bila xtau jaga pergaulan...

Cuma satu... Salah ke berhubung sblm kawin yg btunang mcm ne? cuba bg dalil sikit...
Ayat 'jangan menhampiri zina' rasanya kurang sesuailah. kena tengok gak apa yg diorang buat.. berdua2an ke...kat tmpat glap ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmieProfil   Hantar PM kepada ahmie   Quote dan BalasQuote

kastury_ac
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 450
Posting: 14
Dari: bumi palestin

qatar  


posticon Posting pada: 17-10-04 15:54




couple selepas nikah lagi cantik+mantap..
wbt


Bookmark and Share

    


  Member Information For kastury_acProfil   Hantar PM kepada kastury_ac   Quote dan BalasQuote

Albajuri
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11828
Posting: 7
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-10-04 18:48


Kalu le coupling ni bagus pastinye nabi dah seru umatnye melakukan coupling sebelum kawin.

xleh le tu sebelum kahwin

Lelaki ni nak ajar Quran berdua dengn bukan muhrim pun salah lagikan nak syok2

Kan nabi suruh tengok rupa, harta, keturunan dan agamanye.Paling koman pilih yang beragama islam.... tu pun kalau dah dibutakan cinta.

Tapi kalau seorang yang betul2 beriman itu melihat dari perspective Islam.... rupa juga di nilai dari kacamata Islam...seperti cara wanita itu berpakaain, berhias, pergaulan.... semuanya melambangkan cinta wanita itu pada Allah dan agama Islam....kalau dia jenis tak tutup aurat maka lelaki itu harus menilai kekuatan ilmu dan ketabahan mendidik untuk wanita itu mematuhi aspect kendiri dalam islam.

Gitu gak harta.... nilaikan dari segi Islam sebagai orang yang ingin meniti jalan2 hidup yang di redhai.... lihat bagaimana hartanye didapati...cara halal atau haram....nilai bagaimana hartanya di belanjakan....bermewah atau sebaliknya...zakat, sedekah dll, guna beli pakaian dedah aurat, wayang, disko dll...ini semua dinilai dan di ambil pusing...

Keturunannye pula amat penting.... keluarga yang kuat condong pada Islam InsyaAllah bagus bakanye... macam gak pokok baka baik lebih berpotensi mengeluarkan benig baik....benih baik pula senang nak jaga dan akan hasil benih yang baik juga. Hadis nabi mafhumnye..urat itu mempengaruhi zuriat......

Hadis nabi lagi....anak2 itu dilahirkan suci bersih fitrahnye...ibu bapa ;ah yang mencorakkannya....

So gadis atau jejaka itu tercorak oleh ibubapa meraka... tentu dapat di nilai...dan nilai itu pula akan turun kepa bakal zuriat mereka. Pk2 le nak yang camne kalu kita kata kita muslim

Coupling2 ni hanyalah muqaddimah kepada yang lebih teruk kecuali mereka terselamat dari godaan syaitan dan dinding iman yang kukuh.

Kalu x coupling2....xde orng telanjur....teranyaya...terlahirnye ramai anak luar nikah dewasa ini....lihatlah sekeliling dari kalangan siapakah ini berlaku?

Segan silu dah tiada. Orang yang betul dah jadi takut nak tegur orang yang salah....inilah akhir zaman.



Bookmark and Share

    


  Member Information For AlbajuriProfil   Hantar PM kepada Albajuri   Quote dan BalasQuote

hanisofia
Warga Rasmi
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10241
Posting: 5
Dari: Uitm shah alam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-04 13:03


kepada semua warga...ukhwah...
sebenar ana pun saje je nak menyampuk dalam isu ni..nampak macam menarik...sebenarnya bukankah cinta yang Hakiki itu adalah Cintakan Allah...kemudian...Rasullallah...daripada itulah...kite pun berdoa agar dikurniakan cinta daripada hmba Allah yang beriman dan beramal soleh...semoga cinta insani itu menmbah kan lagi taqwa kite kepada Allah...sememang nya Allah menjadikan perempuan itu untuk lelaki dan lelaki itu untuk perempuan...tetapi Allah tak suruh umatnye bercinte sehingga terlupe batas2 pergaulan dan mengabaikan suruhannya...sebab InsyaAllah...jodoh dan ajal itu ditangan Allah...apalah gunanya...bercinta 10 tahun sekalipun tapi akhirnya berkahwin dengan insan lain juge.. tetapi ...kekadang kite tak dapat menolah bisikan...memang naluri manusia ...ingin disayangi dan menyayangi.....cintakan Allah..cinta hakiki...

-----------------
keihklasan dan kejujuran benteng persahabatan murni...keredhaan dan keberkatan Illahi tunggak uhkwah sejati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisofiaProfil   Hantar PM kepada hanisofia   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-04 13:07



Bagi ana islamic couple tidak wujud jika couple tu belum bernikah.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-04 13:23


yup, stuju dgn suhaimi_sr tuh....
sbb bila dah kawin baru bleh act cam couple kan. nak pegang tangan masa lintas jalan ker apa ker kan......
sweet la camtu...
bukan apa takut ala couple islamic tapi tak kawin lagi takut terjerumus ker lembah dosa kan.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

ajul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.06.2004
Ahli No: 9401
Posting: 54
Dari: KL

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-10-04 11:46



so,ape kesimpulannya?x dpt bukan...masing2 ade pendapat dan pandangan..sebab ISlam Itu Indah..berdasarkan pengalaman dan ilmu yg ada..masing2 cuba mengetengahkan idea..yg menerima/membaca pula akan menilai dgn ilmu dan wahyu yg ada...hanya akal yg berpandukan wahyu shj yg akan bertindak dgn benar...
semoga Allah menjauhkan kita drp perkara yg tidak sepatutnya...
semoga berjaya di dunia dan akhirat...amin ya rabbul alamin..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ajulProfil   Hantar PM kepada ajul   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 29-10-04 12:32


islamic couple?????

bagi saya tak salah bercinta sebelum kawin tapi mesti ada batasannya. kalau nak cakap telefon tu hukumnya tak haram. tapi kalau haram tu kita cakap perkara yang mengarut. cakap sampai 1 hingga 2 jam tu perkara mengarut. tapi kalau setakat tanya khabar tu memang tak salah. fikiran kita mesti open. jangan sempitkan pemikiran kita dengan perkara yang mudah seperti ini. bercinta biar mengikut syarak. jangan ikut nafsu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

snowwhite
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11830
Posting: 4
Dari: it's me

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-10-04 14:09



sekali baca soalan adik kasturi nie x jelas maksudnyer...
terlalu umum. apapun pndangan kat atas tu mmg sy sokong.....200%. zaman moden ni majoriti x bole nak jaga batas2 prgaulan berlandaskan syariat. ada yg paham, buat2 tak paham... yang tak paham tu, mmg x paham la.. pendidikan agama pun dah di kontemporarikan.. penyelesaiannya... kawin. Ok...

kalu ikut sistem islam..., mase btunang la tmpoh ssuai utk bkenalan dgn pasangan kite. keluar & jumpa selalu pu tak digalakkakn... kalu dalam tmpoh btunang rasa ada yg x kene... putuskan.. tpmentaliti org skrg..., putus tungng memalukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For snowwhiteProfil   Hantar PM kepada snowwhite   Pergi ke snowwhite's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-10-04 15:21


xfaham soalan ma.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

ajul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.06.2004
Ahli No: 9401
Posting: 54
Dari: KL

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-10-04 16:21



bkn main lagi snowwhite, kawin senang?iye ker senang?tunang pon senang ke?x sesuai putus jer?senang mcm tu je?kalau bertunang labur singgit dua xper..ni tunang pon nak labur ribu2..pastuh putus cmatu jer..kalau nk diikutkan hati..esok jugak nak kawin...esok gak bole anto minang..(org skang menyusahkan perkahwinan,bukan memudahkan)termasuk la snowwhite nanti..hantaran ribu2 gak..kalau semudah itu..saya tunang ngan snowwhite jer la senang....tp syaratnyer hantaran kasi sepoloh ringgit..
amacam ok?

p/s - hrp jgn terase....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajulProfil   Hantar PM kepada ajul   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-08-05 00:48


Pada 16-10-04 22:22 , hakuryu posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya couple islamic ni same jee dengan couple yang lain ,pasal atas nama couple ni semua nya jiwang juga semuanyer perkara lagha(sia-sia),saja saja timbul islamic pasal ni semua pasal kebanyakan,pelajar┬▓ aliran agama yang terjebak mereka mungkin tak sampai pegang tangan tapi Kalau dah ipon rumah dan keluar sama┬▓ tu lebih kurang saja dengan budak bukan dari aliran biasa ni,Kalau dah berkenan sangat kenapa tak datang rumah teru kenal dengan mak bapak couple sendiri ,



Assalamualaikum...
bagi shah ada juga couple..
yang layak jenis islamik...
kalau lah kita bercinta tapi tak pernah jumpa..
apatah lagi date...
tak pernah buat yangtak senonoh...
kira ok lah tu...
wasslam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-05 00:56


cerita pasala couple lagi ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14962 saat. Lajunya....