Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: berkahwin semasa belajar.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» berkahwin semasa belajar.....

Please Mendaftar To Post


Oleh berkahwin semasa belajar.....

serikandi_mujahidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9176
Posting: 59
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 00:09


camner ye??

Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandi_mujahidahProfil   Hantar PM kepada serikandi_mujahidah   Pergi ke serikandi_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 06-10-04 00:21



saya rasa tak salah kalau nak kahwin masa belajar pun. lebih baik dari pada timbulkan fitnah. yang pentingnya boleh tumpukan pada pada stdylah. ramai kawan2 saya kahwin masa belajar. ok jer.... setakat ni alhamdulillah tak ada masalah. terpulang pada individulah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 01:25


Tak jd masalah, yg pntg kita dh bersedia dan fikir semasak-masaknya.

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 10:45


bleh...tapi kewangan biar stabil...
nanti menggangu konsentrasi nak belajar..
tapi orait pe...belajar same2..gi u same2...
bestnye...


--
mari bersama menambah income anda..klik di bawah.
help2uatm.hostwealth.com

[ Posting ini telah di edit oleh: diana_alisyah pada 2004-10-14 09:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-04 14:25




boleh kalau berkahwin masa blajar. tapi yang penting kena pandai-pandailah mengurus dari segi pelajaran / peribadi agar sentiasa berada dalam keadaan yang stabil.

boleh gak dijadikan sebagai pendorong atau pun pembakar semangat untuk terus maju dalam pelajaran

kalau dah jodoh.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 14:55



tak sabar agaknya...nak buat camna?
hadapilah yang penting tahu jaga urus masa dengan betul..itu jer... ..pandangan jer

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 15:52


warahmatullah

Mungkin sekadar pandangan yang boleh dikongsi bersama...

Tidak salah berkahwin sewaktu belajar dan tidak menjadi kesalah juga jika memilih untuk berkahwin selepas belajar

Tetapi bagi sesiapa yang bercadang untuk berkahwin sewaktu belajar, ana cadangkan senaraikan terlebih dahulu kesan POSITIF dan kesan NEGATIF

Setiap orang mempunyai kemampuan yang tersendiri dan kelebihan yang telah Allah kurniakan.Kiranya banyak positif...tafadhdhal...

...dan jalan yang terbaik adalah istikharah memohon bantuan dari Allah agar dipermudahkan jalan.

wallahua'lam

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

najwa_umrQais
Warga Rasmi
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11276
Posting: 1
Dari: egypt

egypt  


posticon Posting pada: 06-10-04 17:20


apa salahnya kalau sdh betul2 bsedia melayari bahtera p'kahwinan yang penuh cabaran dan dugaan, klu x jgn cuba2 nanti p'kahwinan musnah n study pun terbengkalai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_umrQaisProfil   Hantar PM kepada najwa_umrQais   Pergi ke najwa_umrQais's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 19:35


kalu tak ade ape2 masalah dari kedua2 belah pihak...mengapa nak tangguh....kehipudan berumahtanggakan lebih baik dr hidup seorang diri...yg penting dua2 kene sedia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-04 22:41



Hmmm...lebih baik dari terlibat dengan dosa bercouple kan?? Kalau dah sedia, kahwin je lah. Lagipun bayak fadhilat berkahwin dan hikmah serta kelebihan bagi orang yang berkahwin ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-04 22:45


yup,lagi bagus...

terhindar dari fitnah n maksiat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-10-04 12:54


susah kalau kahwin masa belajar..takkan bila dah ngandung nak bawa sana sini perut yg dah ada baby tu..tak ke namanya menyusahkan...kang anak ke mana, belajar ke mana

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 13:55


mungkin sesetengah orang nampak susah kan bile pregnant waktu tgh study..tambah2 kalu perm tu tinggal sendiri kat kolej....mungkin waktu tu dia lebih perlukan suami disisi...tapi kalu buleh handle,ape salahnya...pandai2 lah rancang...kahwin waktu belajar tak semestinya terus nak dapat anak.....

mcm kat uitm sarawak ni,ramai gak yg saya tgk studentnya dah kahwin awal...kat sini kawin awl perkara biasa...dah ade anak serang dua pun ade....tp,kenelah pandai urus masa dan diri....

kalu rasa kawin tu perlu,dah mampu,ape salahnya...kalu dah sampai jodoh,siapa bule halang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-10-04 14:18




tak salah rasa nyer nak kawen waktu bljr.. kalo takut dpt baby waktu sdg bljr tu akan menyulitkan keadaan, pandai2 la rancang.. dlm Islam pon dibolehkan utk merancang kalo ader alasan2 yg mendesak..

yg penting boleh atau tdk utk bhg2kan masa slps bernikah tu nanti.. kalo rasa2 boleh bawa komitmen tu dgn baik, just proceed dgn niat baik tu.. tp kalo rasa cam tak terkejar, lbh baik tangguhkan dulu..

i have friends yg bernikah waktu bljr ni.. so far tak der mslh pon.. in fact ader psgn yg husband dia skrg ni tgh smbg master, dia lak br dpt offer utk smbg master thn dpn.. they're both oversea students.. wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 07-10-04 14:51


kahwin masa belajar..?? best gak kot..
ader suami sbg pembakar semangat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-04 16:49





bestnye..
hati pun tenang tak de la si suami asyik fikir nak cari pempuan..dapat tumpukan perhatian on studi dan dakwah

dari satu segi..

i love islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-04 16:50





bestnye..
hati pun tenang tak de la si suami asyik fikir nak cari pempuan..dapat tumpukan perhatian on studi dan dakwah

dari satu segi..

i love islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 17:25


tak menjadi masalah kawin masa belajar...dah ramai yang berjaya dalam pelajaran walaupun dah berkahwin...suami, isteri sebagai sumber inspirasi.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

ada_syuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1685
Posting: 81
Dari: bumi allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 18:51


ustaz n ustazah saya yang blajar kat mesir ramai yang kawin masa belajar....btul la..dengan kawin..kita mungkin sedikit sebanyak dapat megurangkan dosa yang kita buat disebabkan blum berkahwin...contohnya semakin menjaga pandangan...kita ingat kita dah ader isteri or suami Allah juga telah berfirman dalam kalamya bahawa diciptakan isteri kepada kamu wahai lelaki utk kita bersenang dengannyer...so dengan itu so rahmat Allah akan turun kepada insan yang sentiasa mengharapkan redhoNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ada_syuhadaProfil   Hantar PM kepada ada_syuhada   Quote dan BalasQuote

gadisyurga
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 806
Posting: 58
Dari: PJ

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-10-04 23:17




emm, pasal kawin mase blaja ni... bagi saya tak salah... cuma atas individu masingĀ². dia berkemampuan ke tak nak jaga institusi kelauarga itu....

kat sini tempat saya ni pun ramai... abangĀ² akakĀ² senior yang kahwin.... alhamdulillah setakat ni tak der masalah lagi... bagi pandangan saya kalau dah berkenan tue... baik lah di cepatĀ²kan... tak yah tunggu lamaĀ² banyak lak maksiat... dosa.... lebih cepat lebih afdhal... wsalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadisyurgaProfil   Hantar PM kepada gadisyurga   Quote dan BalasQuote

ainnurwardah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2628
Posting: 67
Dari: Utec

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-10-04 15:15




yeeeeeee...ana sokong sumerr...yang mengatakan kawin time blaja tu tak salah...asalkan pandai bahgikan mase..dan yg lebih baiknye..terhindar dr maksiat..insyaallah...

----------
sebaik-baik teman adalah sahabat,
sebaik-baik amalan adalah solat,
sebaik-baik kesudahan adalah taubat,
dan sebaik-baik tujuan adalah akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainnurwardahProfil   Hantar PM kepada ainnurwardah   Quote dan BalasQuote

Maisarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2803
Posting: 205
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 15:27


...
Ana setuju tu...
Kalau dah tiba masanya, terimalah..
Yg penting diri kita.... Tahu priority kita bila dah berpunya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaisarahProfil   Hantar PM kepada Maisarah   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 17:33




saya sokong gak.

terpelihara sebhgn iman...

xterkejar2 pd benda yg xpatut.

Selain pandai bhg masa, kena pandai jaga kwgn.

Duit penting tp bkn lah segalanya...

Maksiat pun dpt dihindari....

bestnya...iman pun terjaga insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

zaim_bushra
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 9704
Posting: 20
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 18:01




eloklah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaim_bushraProfil   Hantar PM kepada zaim_bushra   Quote dan BalasQuote

soff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5828
Posting: 47
Dari: Bocholt, Germany

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-10-04 18:34





berkahwinlah kerana Allah dan ikutlah sunnah Rasulullah...insya Allah semua akn jadi lancar...setiap dugaan dan cabaran rencah kehidupan..masing2 ada bahagian..Allah dah janji..setiap diuji mengikut kemampuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For soff-oneProfil   Hantar PM kepada soff-one   Pergi ke soff-one's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 18:38




Bahagia buat mereka
Yang bertemu cinta yang teragung
Yang membawa ke syurga hakiki dan abadi


Begitulah bagi mereka yang memilih untuk berkahwin awal semasa belajar dengan niat agar perhubungan cinta yang hakiki dan agung dapat membawa ke syurga jannah abadi...Moga berbahagia...

-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-04 15:59


, berkahwinlah if rasa dah mampu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

amyazma
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2003
Ahli No: 2134
Posting: 78
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-10-04 10:08


Yup, Amy setuju dengan semua pendapat
Cuma fikirkanlah bukan mudah untuk galas dua tanggung jawab besar tu sekali gus.
Apapun setiap keputusan yang kita buat ada pro dan kontranya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyazmaProfil   Hantar PM kepada amyazma   Quote dan BalasQuote

hafezad
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10415
Posting: 12
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-10-04 20:43




nice topic to discuss but its all about their needs and wants, may be by married somebody can study well, because there are ones who can help and giving some motivations and support.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafezadProfil   Hantar PM kepada hafezad   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 10:00


kalau rasa bole maintain belajar..n bole fokus pada zaujah/zauj n keluarga..teruskanjele(elak maksiat kan)

[ Posting ini telah di edit oleh: virtualmovement pada 2004-10-13 10:00 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

appy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11354
Posting: 35
Dari: marang..ganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 10:04


ala..kalo dah sampai tahap wajib...nak buat camner..kat sini ramai jek yang dah kawin..diorang maintain jek..so, tak salah..pandai2 lah..daripada buat mende2 tak senunuh..ye dak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For appyProfil   Hantar PM kepada appy   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 09:28


ramai yang dah laksanakan....klu ok, lebih baik khwn dari kehulu kehilir tanpa ikatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-04 18:57




Memang digalakkan kahwin ketika belajar sekiranya tak ada apa-apa halangan yang memudharatkan. Jangan lupa minta petunjuk Allah terlebih dahulu. Seperti pendapat sahabat yang lain juga..dapat menghindari fitnah dan dapat memelihara hati dari berlakunya zina hati..insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-04 22:12


ntahla....
tp waktu saye jage student ipt exam,saye tgk ade sorg akak ni dah la mengandung ,perut dah besar,dewan prekse lak kat tingkat 3.....kesian tgk dier tau

-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 20-10-04 12:44


saya stuju ngan nina tu.suami isteri same2 saling membakar semangat tuk blaja.tap,sebelum tu kena fikir abis2 sbelum berkahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

sampanburuk
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7069
Posting: 257
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-10-04 00:33


kalo masing2 dah bersedia nak pikul tanggungjawab berumahtangga...go on la...tp kena jgk pastikan kewangan tu stabil..InsyaAllah kalo niat kita ikhlas, Allah akan bantu.

-----------------
"::"Buat Apa Yg Kamu Perkatakan Kerana ALLAH Benci Kepada Orang Yg Memperkatakan Sesuatu Yg Tidak Ia Perbuat"::"

Bookmark and Share

    


  Member Information For sampanburukProfil   Hantar PM kepada sampanburuk   Quote dan BalasQuote

kasihku_abadi05
Warga Rasmi
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11287
Posting: 2
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 21-10-04 13:07




tak salah kalau kawin masa tgh study...ramai di antara sahabat sy kawin mase study...yang penting kita tahu membahagikan masa....lagi satu ianya dpt mengelakan maksiat dan fitnah....dr menanggung dosa berkepit sana-sini lebih baik kawin....betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihku_abadi05Profil   Hantar PM kepada kasihku_abadi05   Quote dan BalasQuote

azd
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11871
Posting: 91
Dari: Taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-10-04 11:40


pada saya topik ini mrpakan satu pkr yg baik untuk dibincangkan.
saya galurkan 2 situasi disini yang mungkin boleh menjadi batu asas kpd para sahabat.

suatu pengalaman pengajian di UUM.tp bkn saya.
satu pasangan ini berkahwin semasa semester 2. dan perkahwinan itu menjadi kebahagiaan kpd mereka. study cemerlang, 3.50 ke atas walaupun terpaksa hidup mencatu wang. pergi klas husband hantar, balik di ambil. saling memahami.

situasi 1 lagi.
pasangan ini berkahwin semasa cuti semester 4 klau tk silap sy.
isterinya juga pelajar, namun di berlainan institusi.
selepas berkahwin, isterinya menagguhkan pengajian, begitu juga si suami. pelajaran mereka down, banyak paper merosot. hidup terpaksa mencatu wang, suami terpaksa mencari wang saku sampingan, skrg sudah mempunyai anak. isteri tidak mahu lagi menyambung pengajian.

saranan saya...
kepada mereka yang ingin berkahwin awal, senaraikan dahulu segala impak yang bakal diterima. dari segi signifikannya dan positif juga negatif. pertimbangan wajar perlu dilakukan secara bersama, dapatkan pandangan wakil kedua2 pihak, dan yang pentingnya keputusan biarlah berdiri atas tindakan yang rasional. bukan dari hati yang meronta akan jiwa yang lara.

sekadar renungan....


Bookmark and Share

    


  Member Information For azdProfil   Hantar PM kepada azd   Pergi ke azd's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-10-04 12:48


mungkin ada baik dan buruk ni...tapi yang baik nya ada org yg akan mengambil berat terhadap kita,saling tolak ansur,yang buruk tu ,mungkin pelajaran terabai..pandai2lah kita untuk membahagikan masa ye....apabila kawen waktu belajar

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

bilqisirdina
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2004
Ahli No: 11936
Posting: 17
Dari: tanah

Selangor  


posticon Posting pada: 25-10-04 12:56


sayer stuju ngan azd, kena senaraikan positif n negatif, yang penting, dua-dua kena bulatkan tekad dan kuatkan semangat. senaraikan misi yang ingin dicapai, especially dalam study, then berusaha bersungguh2 untuk capai misi tu, dua2 kena saling memahami, bertolak ansur, dan banyak bersabar.... kalau dulu kiter cuma ader rezeki diri kiter sendiri jer, tapi lepas kawin ader rezeki isteri/suami.

anak? saper yang taknak anak bila dah kawin.... tapi islam pun ader menganjurkan perancangan keluarga... follow la cara tu kalau rasa masih belum mampu untuk hidup ber3, ber4 dan seterusnya......

insyaAllah... semuanya akan berjalan dengan lancar jika kita pandai merancang dan mengurus, kalau stakat rancang tapi tak reti urus, problem gak....

aper pun, sesaper yang rasa mampu untuk hidup berdua, falyatafaddhal mashkurah..... tp bagi yang rasa matlamat hidup pun masih kabur.... bagi terang la dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bilqisirdinaProfil   Hantar PM kepada bilqisirdina   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:16


kahwin???boleh..tapi fikirlah semasak-masaknya..tapi ummi rasa baik blaja dulu..dah jadi isteri orang,komitmennya terlalu tinggi...cuba bayangkan..kalo study pun tak leh nak catch up..ni kan suami..mintak maaflah yer..ummi masih di study di matrik..dan ada juga kawan ummi yang sudah bertunang..mereka lebih banyak berdating..dan banyak mendatangkan dosa..kalo kawin..alhamdulillah dapat elakkan semua tu...tapi tanggungjawab masih terlalu berat..dengan study lagi..ummi pernah menolak pinangan seorang lelaki..sebab ayah ummi kata jangan harap nak dapat hidup bahagia kalo masih study..entahlah..ummi pun tak paham..masih muda,banyak lagi yang belum dipelajari..kehidupan bekeluarga ni penting..mesti nak cahya mata..tapi kalo si isteri tu masih study..payah kalo membawak perut pegi kuliyyah..kewangan sangat penting!!!bukan materialistik..tapi itu hakikat hidup bekeluarga..kalo takder duit..nak makan apermasih nak mengharapkan pertolongan orang tua??tak patut tu..tapi tengok jugaklah..bakal isteri @bakal suami tu..kalo kita yakin dengan dia.teruskanlah..kalo rasa masih terlalu awal..cuba kita elakkan..kerana itu..nafsu cinta..
Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

mech_muslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10187
Posting: 30
Dari: kangaroo state

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-10-04 14:59


kalo dah tahan n kewangn dah stabil, cepat2 le kawin....

-----------------
**MATLAMAT mendahului emosi & kepentingan peribadi**

Bookmark and Share

    


  Member Information For mech_muslimProfil   Hantar PM kepada mech_muslim   Pergi ke mech_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

mech_muslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10187
Posting: 30
Dari: kangaroo state

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-10-04 15:24


ana pernah borak ngan sorg member arab kat uni. ni adalah summary ape yg die ckp:

mengikut islam yg sebenarnya, kawin awal adalah sangat dituntut dan digalakkan.. akan tetapi umat pada zaman skg telah menjadi mangsa keadaan. apa maksud mangsa keadaan ni? sbnarnya, one of the step yg yahudi telah lancarkan(after last crusades) utk lemahkan org islam ialah dengan menpsycho umat islam supaya kawin lambat. sbb ape? diorg berpendapat bahwa jika org islam berkahwin awal, keadaan muslim itu akan lebih stabil n kegiatan maksiat pun berkurang(compare ngan single), hence akan menyusahkan strategi yahudi utk menghancurkan islam. so, org yahudi ni telah menerapkan satu fahaman pd golongan contemporary muslim yg mana jika mereka nak kawin awal, mereka perlu ade duit yg byk lu, dpt degree lu, kene ikut ranking family, n etc ( teladan diorg ialah western people).

so, itulah sedikit sebyk yg ana ingat dpda perbualan ngan member tu..so terpulang pd kita utk decide mane yg baik or yg buruk....


-----------------
**MATLAMAT mendahului emosi & kepentingan peribadi**

Bookmark and Share

    


  Member Information For mech_muslimProfil   Hantar PM kepada mech_muslim   Pergi ke mech_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.164577 saat. Lajunya....