Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 20 jam, 40 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: kau sahabat, kekasih dan teman..................


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» kau sahabat, kekasih dan teman..................

Please Mendaftar To Post


Oleh kau sahabat, kekasih dan teman..................

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-04 11:18




nak tanya pendapat dari semua, perbezaan ketiga- tiga ni. sahabat/kekasih/ teman.





Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 13:57



SAHABAT : teman yg rapat ngn kita dalam segala hal..yakni teman yg sangat memahami isihati kita.
KEKASIH : ehmm,teman juga tapi agak lebih dari sahabat,yakni d kala kita susah kekasih sentiasa d sisi kita..apa kata org..jiwang sikit kekasih ni..
TEMAN : teman,seperti biasa,orang yg dekat ngn kita juga tapi teman ni ada had..adakalanya dia myakiti kita dan sebagainya...
~pendapat sya jer~

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 14:01


sahabat: apabila teringat kat dia secara otomatik akan teringat pada Allah SWT..

kekasih: orang yang sentiasa kita doakan agar mendapat rahmat dan kasih sayang Allah seperti mana kita kasih pada dia

teman: orang yang sentiasa berada dengan diri kita

ini sumber rujukan dari tafsiran ana sendiri..wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-10-04 14:22


sahabat...kadang2 leh pinjam duit
kekasih-malu nak pinjam duit
teman-tak malu pinjam duit...
heheheheh

p/s:tak pernah pinjam apa apa kecuali buku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-04 16:32




syukran atas pendapat anda tu.
kadang2 jadi keliru.

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-04 16:35





yer ker pinjam buku tu




Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-10-04 17:16


heheheh

buku,cd,vcd,semualah..but duit tak...jatuh status..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 07:43



susah nak definasikan diorg nih...
but jarak berkawan yg membezakan antara diorg nih....

kekasih bertemu baru kejap dah mesra...bo9leh meluahkan perasaan dan macam2.....
sahabat jarak persahabatan yg terlalu lama...terlalu panjang..menyebabkan kita telah lebih memahami sifat masing2....tempat simpan rahsia..kongsi pengalaman ...baik dan buruk dah tau....
that too much nak perkatakan ttg teman ,sahabat dan kekasih



___________________________________________________________________________________
mari kita jayakn...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

z_tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2309
Posting: 155
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-04 10:15


sahabat-org yg paling rapat dgn kiter di kala jauh drpd keluarga..kire nk bincang probs mmg dier sedia mndengar
kekasih-lebih ckit drpd sahabat.....
teman-rakan2 biasa n' kalo nk discuss probs pn kene pk 2-3 kali dl....



Bookmark and Share

    


  Member Information For z_tornadoProfil   Hantar PM kepada z_tornado   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 10:19


pandangan saya

sahabat - kawan yang selalu kita minta tolong...

kekasih - lebih sikit daripada sahabat selalunya perhatian kita lebih kepada dia dan kadang-kala kita lebih kepada dia...

teman - rakan atau kawan yang rapat dengan kita...

pandangan saya atas kesimpulan saya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

diana_alisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10220
Posting: 112
Dari: Taiping Mali

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 10:47


Kan best kalau kekasih tue juga seorang sahabat yang sentiase memahami kita..dan menjadi teman suka dan duka...


--
mari bersama menambah income anda..klik di bawah.
help2uatm.hostwealth.com

[ Posting ini telah di edit oleh: diana_alisyah pada 2004-10-14 09:44 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_alisyahProfil   Hantar PM kepada diana_alisyah   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 11:28


warahmatullah...

Sahabat adalah orang yang akrab dengan kita, tempat kita berkongsi masalah dan meminta bantuan. Juga insan yang selalu bersama kita walau dimana kita berada. Ukhuwwah kita dengannya hanya kerana Allah

kekasih someone special kalau dita'rifkan sesama insan. Ada tujuan kita berhubung dengan dia iaitu untuk jangka masa panjang dan akan datang
Jadikan Allah sebagai kekasih utama

Teman adalah sekadar kawan biasa, mungkin sekuliah, senegeri dan senegara tetapi tidak akrab just sekadar kenal nama..

Wallahua'lam


"Indahnya hidup pabila ukhuwwah kerana Allah"



-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-04 14:21




betul juga pendapat diana_alisya tu. kalau di fikir-fikir balik


Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

qalbisufi
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10265
Posting: 9
Dari: dunia kpd akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 12:02


....
kekasih...sahabat...teman...takkan ada bezanya kalau meletakkan Allah sebagai tujuan!...Kekasih,sahabat&teman kita...-yang selalu menolong kita apabila ada masalah,menenangkan hati kita bila berserabut,sayang pada kita sehingga memberikan nikmat yang banyak,nikmat iman&islam....&banyak lagi..-kita yang nak menjadi kekasih,sahabt&teman..sejauh mana kita mengingatiNYA?..NABI yang MA`SUM..100 kali sehari ingat kpd kematian dalam sehari..kita?yang tidak sunyi drpd dosa &maksiat...fikir2kan...maaf&thanks ats segalanya...ini medan dakwah kita...gunakan sebaik mungkin!


Bookmark and Share

    


  Member Information For qalbisufiProfil   Hantar PM kepada qalbisufi   Pergi ke qalbisufi's Website   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-04 16:56


sahabat:saudara seislam yang bersama kita ketika susah dan senang..kita tau masalah dia dan dia tau masalah kita

kekasih: he..Allah dan rasulnyer
teman: teman hidup..suami la kot...boleh jdi sahabt juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-04 08:30




Apa yang pasti.......cinta yang Agung itulah yang kekal abadi.......kasih manusia sering bermusim....sayang manusia tiada abadi..... Kasih Tuhan tiada bertepi......sayang Tuhan janjinya pasti....


"sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah yang lama gembiranya di akhirat dan yang lebih lama kenyangnya di dunia akan banyak berlapar di akhirat"



Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 09:16


Quote:

On 2004-10-05 14:01, KhilafahIslamiyah wrote:
sahabat: apabila teringat kat dia secara otomatik akan teringat pada Allah SWT..

kekasih: orang yang sentiasa kita doakan agar mendapat rahmat dan kasih sayang Allah seperti mana kita kasih pada dia

teman: orang yang sentiasa berada dengan diri kita

ini sumber rujukan dari tafsiran ana sendiri..wallahualam


macam ade pengalaman je fity...

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-04 11:18







Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 02:23


bagus gak pengertian masing2...tapi, terpulang kepada kita melatakkan dekat status mana!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-10-04 15:49


setiap orang punyai pengertian tersendiri..
bagi saya
sahabat-orang yang paling memahami kita,kita boleh berbincang pelbagai perkara tapi hadirnya dia kerana tempat yang kita singahi, contohnya sahabat semasa belaja, masa bekerja, masa bersekolah, masa berinternet dan lain-lain.

teman-adalah orang yang tepilih dan terbaik di kalangan sahabat. yang sentiasa berada dan menemani kita setiap waktu. kita tahu dia akan bersusah untuk kita, dia sentiasa ada untuk kita. Tempat dan masa tidak pernah membataskan perhubungan antara dia dan kita. kita sering mahu berkongsi segala cerita dengan dia. teman yang baik sudah pasti akhlak,budi pekerti, akal fikiran dan al quran serta al sunnah kan.saya tak sampai lagi kot.

kekasih-orang yang sangat kita sayangi, yang kita sanggup berubah kerananya,kadangkala kita juga sanggup tinggalkan sahabat dan teman untuk gembira bersamanya.... berbaloikah?





Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-10-04 15:14


INSPIRASI_HATI...
Dari sudut skopnya, paling besar ialah teman and then kecik sikit...sahabat dan paling kecil kekasih. Jadi boleh fikir sendiri la macam mana peranan ketiga-tiganya kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-04 09:39


sayatetapsaya

betul juga tu, sebab pendirian setiap individu itu berbeza untuk menilai ketiga-tiga aspek tersebut....


Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 13:50




ana sokong apa yg sayatetapsaya said..
ada juge kebtulannnye..

sahabat> atau kawan.. lebih kurang sama..
semua saudara sesama Islam sama ada kita kenal atau x kenal atau akan kenal dipanggil sahabat atau kawan..

kekasih> of course dpt tafsirkan sebagai insan yg kite admired.. sayang bangat laa.. ops..
he.he.. insyallah.. bakal jadi ahli keluarga kite.. yakni isteri au suami kite..

teman> bg ana.. teman adalah yg paling rapat dgn kita.. for example best friends..

anyway.. juts make a good relationship.. with each others.. jalinkan sitaurrahim.. jalinkan ukhwah..
dr ukhwah utk ukhwah.. ewah..

wallahualam'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

angel_dust1412
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6745
Posting: 99
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 17:41




Nie bagi pendapat ana la yer...

Sahabat - Seseorang yang boleh berkongsi apa sahaja... Seseorang yang memahami diri kita...
Yang sanggup menemani kita dikala kesusahan menimpa...

Kekasih - Lebih kurang cam sahabat... cumer pangkat rendah skit... -bagi pendapat ana-...
coz tak sumer kekasih nie jujur...

Teman - Insan yg bleh dibuat kawan... Ta semestinya bleh dipercayai...

Nie sumer hanyalah pendapat ana... mangikut pengalaman ana... kalo ader insan yg tidak setuju, mintak maap la yer...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada angel_dust1412   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 18:01


~Teman~

diantara ramai2 yang baik dgn kita....

~Sahabat~

yang sanggup berkongsi suka dan duka dgn kita...yang terlalu rapat danbaik dgn kita...

~Kekasih~

seorang yang istimewa dalam hidup kita...yang memberikan cinta dan kasihnya pada kita...




-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Haida_84
Warga Rasmi
Menyertai: 18.06.2004
Ahli No: 9533
Posting: 5
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-10-04 00:51




Teman : bila kita rasa sunyi, sepi, dikala itulah kita perlukannya

Sahabat : bila kita rasa perlu meluahkan tekanan, perasaan, masalah, supaya emosi kita tidak mengawal diri kita...

Kekasih : bila kita memerlukan kasih sayang, belaian, perasaan istimewa tu timbul, tempat kita mengadu,

Tapi yang selalu terjadi apabila dari teman menjadi sahabat, dari sahabat menjadi kekasih, bak kata orang dari mata jatuh ke hati.......

Yang penting teman, sahabat dan kekasih yang paling bernilai ialah Allah s.w.t ..... kita boleh meluahkan semua masalah tanpa berselindung.....
InsyaAllah.....

Senyum, senyum selalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Haida_84Profil   Hantar PM kepada Haida_84   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-10-04 03:37


PADA PENDAPAT SAYA SAHABAT ADALAH ORG PALING RAPAT DAN MEMAHAMI KITA, TEMAN ORANG YANG JUST BERKAWAN TAPI TAK MEMAHAMI DIRI KITA, KEKASIH PULA ORANG YG MENGASIHI KITA.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120386 saat. Lajunya....