Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 15 jam, 31 minit yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA

Please Mendaftar To Post


Oleh DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-04 16:58


DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA

Sewaktu bersujud, kita berada amat hampir dengan
Allah. Katakanlah apa sahaja di dalam hati hajat kita
sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah s. a. w. yang
biasa memanjangkan sujudnya dengan memperbanyakkan
zikir dan doa didalamnya.

Sabda Rasulullah s. a. w :-
"Suasana yang paling hampir antara seseorang hamba
dengan Tuhannya ialah di kala ia bersujud kerana itu
hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya."

Banyak doa yang diamalkan oleh Rasulullah untuk kita
ikuti. Salah satunya yang paling baik untuk diamalkan
ialah doa yang dibaca sewaktu sujud akhir dalam solat.

"Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi
halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat,
kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang
bersih dan kejayaan yang besar."

Semoga dengan mengamalkan doa itu kita mendapat
manfaat atau sekurang-kurangnya menjadi cita-cita kita
dalam mencari keredhaan Allah dunia dan akhirat.

Banyak kelebihan memanjangkan sujud dan
memperbanyakkan doa di dalamnya. Rasulullah s. a. w
biasa berbuat begitu sehingga pernah para sahabat
hairan kerana lamanya baginda bersujud.

Keistimewaan umatnya yang bersujud telah disebut oleh
baginda dalam sabdanya yang bermaksud:-

"Tiadalah ada seorang umatku melainkan aku yang akan
mengenalinya di hari kiamat"

Mendengar itu para sahabat bertanya: "Bagaimanakah
engkau dapat mengenali mereka dalam khalayak ramai
wahai Rasulullah?"

Jawab baginda: "Tidakkah engkau melihat seandainya
sekumpulan unta dimasuki oleh seekor kuda yang amat
hitam, sedang di dalamnya pula terdapat sekor kuda
putih bersih, maka adakah engkau tidak dapat
mengenalinya?"
Sahabat Menjawab: "Bahkan !"
Rasulullah menyambung: "Kerana sesungguhnya pada hari
itu (kiamat) muka umatku akan putih (berser-seri)
disebabkan mereka bersujud (di dunia), segala anggota
mereka ( terutama anggota wudu') putih berseri-seri
oleh cahaya wudhu' !!!"



KEISTIMEWAANNYA
---------------------
Ahli neraka juga mendapat keselamatan kerana bekas
sujudnya. Rasulullah s. a. w. bersabda yang bermaksud:-

"Apabila Allah hendak melimpahkan Rahmat (kebaikan)
kepada ahli-ahli neraka yang Dia kehendaki, Dia pun
memerintahkan malaikat supaya mengeluarkan orang-orang
yang menyembah Allah, lalu mereka dikeluarkan dan
mereka dikenali dengan kesan-kesan sujud (di dahi
mereka), di mana Allah menegah neraka memakan
(menghapuskan) bekas-bekas sujud itu, lalu mereka pun
keluar dari neraka, maka setiap tubuh anak Adam akan
dimakan api neraka selain bekas sujud"

Begitulah Allah memuliakan hamba-Nya yang bersujud.
Orang yang sujud mendapat keistimewaannya apatah lagi
di dalam sujud itu kita berdoa. Sudah tentu mendapat
perhatian yang sewajarnya. Semoga kita akan menjadi
hamba yang benar-benar mendapat rahmat.

Wassalam.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

kakyong
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1663
Posting: 176
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 21:57


...Tuhan....aku mohon keampunanMu...dr RahmatMu yg Maha luas itu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongProfil   Hantar PM kepada kakyong   Pergi ke kakyong's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 22:53




Kat kampung berhampiran dgn tmpt tinggal saya ada sorang pak cik, dia telah pergi menemui Allah SWT semasa sedang bersolat isyak. Allahyarham yang menjadi imam solat isyak dan Allah mengambil nyawanya masa dia dan para makmum sedang bersujud.

Betapa indahnya waktu Allah mengambilnya...Kematian seperti inilah yang dicemburui oleh semua umat Islam

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 13:30


semoga rohnye dicucuri rahmat...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-04 10:36




Ya Allah............ ampunilah dosa hambaMu ini........

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 16-01-05 11:23


.saya nk bertanyer...dlm quran,ader brape kali kita kn sujud sjadah..saya benar2 dah lupa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-05 11:47




lebih2 lagi doa seorang mukmin buat mukminnya yang lain...

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-01-05 15:20




DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA

memang banyak keistimewaan nye..

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

polarizians
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2005
Ahli No: 17912
Posting: 1
Dari: whenever

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-08-05 18:02


nak tanya sat no0o.....hehe


sms kita berdoa sms sujud tu.......adakah kena berdoa dalam ht sahaja...adkah boleh Kalau berdoa dengan lafaz lidah?..(dalam bahasa arab ...)?...Kalau kita doa dengan lfz lidh...adkh terbatal solat itu?

insan yang ingin tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For polariziansProfil   Hantar PM kepada polarizians   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-08-05 19:18


Assalamualaikum wwt...

thanks diatas peringatan ini....

~Tuhan..rahmatMU melimpah luas dibumi ini....,berilah aku rahmatMU..biarpun sedikit~

:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 21:48


kepada yang bertanya - Ayat Sujud Tilawah

Al-A'raaf     7:206
lah-Ra'd     13:15
Al-Nahl     16:49
Al-Israa'     17:107
Maryam          19:58
Al-Hajj      22:18
Al-Hajj      22:77
Al-Furqaan     25:60
An-Naml        27:25
As-Sajdah     32:15
Saad             38:24
Fussilat      41:37
An-Najm     53:62
Al-Insyiqaaq 84:21
Al-'Alaq      96:19

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 23:25


Ya Allah sesungguhnya hambaMu ini terlalu banyak membuat dosa didunia ini...ampunkanlah kami Ya Allah :-(


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 21:12


!!! QUOTE !!!

kat kampung berhampiran dengan tempat tinggal saya ada seorang pak cik, dia telah pergi menemui Allah SWT semasa sedang bersolat isyak. Allahyarham yang menjadi imam solat isyak dan Allah mengambil nyawanya masa dia dan para makmum sedang bersujud. :-)

Betapa indahnya waktu Allah mengambilnya...Kematian seperti inilah yang dicemburui oleh semua umat Islam

masyaALLAH,
na'am soheh jiddan...

"Maha suci ALLAH tiada kuasa makhluk mengatasi kudrah kekuasaan NYA,
DIA lah ALLAH di atas singgahsana Arasy,
dengan kerana Keesaan dan tunggalnya DIA,
segala di atas Arasy dimiliki dengan mudah dan senang,
demi kemuliaan NYA semua wajah sujud dan tunduk kepada NYA...."


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 23:11


bacaan-bacaan ketika sujud
----------------------------------

The Adhkaar of Sujood
He (sallallaahu 'alaihi wa sallam) would say any one of the following remembrances of Allaah and supplications in this posture:

1-

سبحان ربي الأعلى

How Perfect is my Lord, the Most High, three times.475 Sometimes, "he would repeat it more times than that."476 Once, he repeated it so much that his sujood were nearly as long as his standing, in which he had recited three of the Long Soorahs: al-Baqarah, an-Nisaa' and aal-'Imraan. That prayer was full of supplication and seeking of forgiveness, as mentioned before under "Night Prayer".

2-

سبحان ربي الأعلى وبحمده

How Perfect is my Lord, the Most High, and Praised be He, three times.477

3-

( سبوح قدوس رب الملائكة والروح )

Perfect, Blessed, Lord of the Angels and the Spirit.478

4-

( سبحانك اللهم ربنا وبحمدك اللهم اغفر لي )

How perfect You are O Allaah, our Lord, and Praised. O Allaah! Forgive me, which he would say often in his rukoo' and sujood, implementing the order of the Qur'aan.479

5-

( اللهم لك سجدت وبك آمنت ولك أسلمت سجد وجهي للذي خلقه وصوره وشق سمعه وبصره تبارك الله أحسن الخالقين )

O Allaah! For you I have prostrated; in You I have believed; to You I have submitted; my face has prostrated for the One Who created it and shaped it , then brought forth its hearing and vision: blessed be Allaah, the Best to Create!480

6-

( اللهم اغفر لي ذنبي كله ودقه وجله وأوله وآخره وعلانيته وسره )

O Allaah! Forgive me all my sins: the minor and the major, the first and the last, the open and the hidden.481

7-

( سجد لك سوادي وخيالي وآمن بك فؤادي أبوء بنعمتك علي هذي - يدي وما جنيت على نفسي )

My person and my shadow have prostrated to You; my heart has believed in You; I acknowledge Your favours towards me: here are my hands and whatever I have earned against myself.482

8-

( سبحان ذي الجبروت والملكوت والكبرياء والعظمة )

How Perfect is He Who has all Power, Kingdom, Magnificence and Supremity483, which he would say in night prayer, as with the following ones:

9-

( سبحانك وبحمدك لا إله إلا أنت )

How perfect You are and Praised. None has the right to be worshipped except you.484

10-

( اللهم اغفر لي ما أسررت وما أعلنت )

O Allaah! Forgive me what (sins) I have concealed and what (sins) I have done openly.485

11-

( اللهم اجعل في قلبي نورا واجعل في سمعي نورا واجعل في بصري نورا واجعل من تحتي نورا واجعل من فوقي نورا وعن يميني نورا وعن يساري نورا واجعل أمامي نورا _واجعل خلفي نورا وأعظم لي نورا )

O Allaah! Place light in my heart; and place light in my hearing; and place light in my seeing; and place light from below me; and place light from above me, and light on my right, and light on my left; and place light ahead of me; and place light behind me; and make the light greater for me.486

12-

( أعوذ برضاك من سخطك و بمعافاتك من عقوبتك وأعوذ بك منك لا أحصي ثناء عليك أنت كما أثنيت على نفسك )

I seek refuge with Your Pleasure from Your Anger; with Your Pardons from Your Punishment; I seek refuge with You from You. I cannot count all exultations upon You; You are as You have extolled Yourself.487

Forbiddance of Reciting the Qur'aan in Sujood
He (sallallaahu 'alaihi wa sallam) used to forbid recitation of the Qur'aan in rukoo' and sujood, and commanded striving in, and a lot of, supplication in this posture, as explained previously under "Rukoo'". He also used to say, The slave is closest to his Lord when he is prostrating, so increase supplication .488

footnote:

475 Ahmad, Abu Daawood, Ibn Maajah, Daaraqutni, Tahaawi, Bazzaar, & Tabaraani in Mu'jam al-Kabeer on the authority of seven different Companions. See also the note on this dhikr under "Rukoo'".

476 See the previous note on this under "Rukoo'"also.

477 Saheeh, transmitted by Abu Daawood, Daaraqutni, Ahmad, Tabaraani & Baihaqi.

478 Muslim & Abu 'Awaanah.

479 Bukhaari & Muslim

480 Muslim, Abu 'Awaanah, Tahaawi & Daaraqutni.

481 Muslim & Abu 'Awaanah.

482 Ibn Nasr, Bazzaar & Haakim, who declared it saheeh but Dhahabi disagreed, however, it has a support which is mentioned in the manuscript version.

483 Abu Daawood & Nasaa'i, with a saheeh isnaad.

484 Muslim, Abu 'Awaanah, Nasaa'i & Ibn Nasr.

485 Ibn Abi Shaibah (62/112/1) & Nasaa'i ; Haakim declared it saheeh and Dhahabi agreed.

486 Muslim, Abu 'Awaanah & Ibn Abi Shaibah (12/106/2, 112/1).

487 ibid.

488 Muslim, Abu 'Awaanah & Baihaqi . It is given in Irwaa' (456).

sumber Prophet's Prayer Described (Sifat Solat Nabi) oleh Muhammad Nasiruddin al-Albani

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-10-06 12:24


Berdoa itu kalau dalam bahasa melayu, kenalah dalam hati sahaja. Waktu solat jemaah, syaratnya makmum mengikut imam. Jadi, janganlah kita membiarkan diri kita sujud sehingga ketinggalan dengan imam. Samalah juga jika kita menjadi imam, jangan biarkan diri kita berlama-lama sujud sehingga menyusahkan imam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-10-06 12:25


Berdoa itu kalau dalam bahasa melayu, kenalah dalam hati sahaja. Waktu solat jemaah, syaratnya makmum mengikut imam. Jadi, janganlah kita membiarkan diri kita sujud sehingga ketinggalan dengan imam. Samalah juga jika kita menjadi imam, jangan biarkan diri kita berlama-lama sujud sehingga menyusahkan makmum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098337 saat. Lajunya....