Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 19 minit yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Macam mana nak hidup kat


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Macam mana nak hidup kat

Please Mendaftar To Post


Oleh Macam mana nak hidup kat

ucop
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1457
Posting: 56

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-06-03 18:31


Ana baru saje memasuki alam 'U'.Belum ader pengalaman care hidup kat sini.Oleh itu,Ana memerlukan cadangan dari sahabat sekalian..
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucopProfil   Hantar PM kepada ucop   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-03 20:50


assalamualaikum,
kalau nak terangkan satu persatu sampai bila2 pun tak blh. yg penting jaga iman selalu. muhasabah diri dan pandai2 pilih kawan. jg mahu ketinggalan dgn kaum2 lain esp cina. diorang kalau nak jumpa lecturer, sanggup tunggu berjam-jam. tapi kalau pelajar kita, melayu, stgh jam pun susah.
tetapkan target dan ubah hanya utk yang lebih baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 596
Posting: 111
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-06-03 12:03


assalamualaikum...
hidup kat U ni bermacam dugaan.kalo salah langkah menyesal kemudian hari.sebelum tu perkuatkan diri dan ingat pesanan ibu bapa.yang penting fokuskan matlamat kita.jangan mudah terpengaruh.insyaallah tidak tersasar dari landasan.wassalam.

-----------------
[IMG]http://homepage2.nifty.com/crashin/cra.gif[/IMG] [IMG]http://www.foxhom.com/chan/mazinger.gif[/IMG]
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 12:15


assalamualaikum..

pd ana...yg penting..masa mula2 kita masuk ke alam u ni..tetapkan matlamat..pasangkan niat nak menuntut ilmu ni lillahitaala..

pandai memilih sahabat..tu mmg sgt2 penting..sbb kl salah pilih kwn..kita sendiri yg akan merana..pilihlah sahabat yg betul2 dpt m'bimbing kita k jln kebaikan..insyaallah..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

ikhwan_1403
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1216
Posting: 88

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 22:49


Assalamualaikum....
mcm mana nak survive kat u ? Samalah ngan shbat yg lain.... kalau nak cerita tak habis nie..... tp yg penting hati- hati dalam gerak kerja yg anta lakukan.... pandai- pandailah pilih sahabat yg dpt bantu anda dalam urusan agama dan pelajaran... Ingat! jangan kecewakan abah dan umi.. utk melihat anta berjaya... buktikan anta adalah mahasiswa ISLAM yg cemerlang.... and jgn terlibat dgn aktiviti yg x sihat.......
.......................
Berukhuwwah itu manis bila diidhafat pada Allah Rabbulmulk.... perehambaan itu asyik sesudah mengenali Tuan yang Maha Pengasih bersifat dengan kesempurnaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_1403Profil   Hantar PM kepada ikhwan_1403   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-06-03 22:52


ala biase jeee takder ape2 yg memelikkan..
belajar je rajin2...jangan duk sibuk nak mengorat je

-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-06-03 11:21


memula masuk U kena tetapkan matlamat, blaja krn Allah. blajar kene konsisten. waktu main, main jgn blaja. waktu blaja pun jgn tido. kalau nak stadi jgn sampai lewat malam mengganggu time tido krn blajar bebanyak pun kalau keesokan ader kelas kita tido buat haper...!! perlu diigt, blaja dalam U ni ikut sistem semester...x mcm SPM dulu... 2 tahun baru xm SPM. satu lagi, kena cari sahabat yang baik. sahabat bukan bermaksud teman atau kawan. krn sahabat nie adalah org yang berkonsi susah dan senang bersama kita. "ramai teman ketawa, tapi susah utk berjumpa teman yang menangis bersama... wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 09:49


hidup kat U membuka mata kita untuk hidup di alam dewasa kelak. cari ilmu duniawi dan ukhrawi dengan seimbang. U akan menjadi medan buat kita bina diri dan peribadi... bagi muslimin, carilah persiapan untuk memimpin diri, isteri, dan keluarga anda kelak.... bagi muslimat, mantapkanlah peribadi kalian kerana dalam alam rumahtangga kelak, anda merupakan tonggak kekuatan kepada anak2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 22:35


betul cakap wadah_ummah. ana setuju...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-07-03 08:44


ana pun baru je masuk u nie
ada gak terasa bahang kekejutan budaya
tapi tak banyak
pasal dah biasa kat matrix dulu
tapi ana kenalah berwaspada
ape orang kata
sediakan payung sebelum hujan
macam tu gak la ngan ana nie
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

antasya
Warga Rasmi
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1184
Posting: 8

Kedah  


posticon Posting pada: 18-07-03 10:35


akum....ana pun samalah ngan sahabat yg lain.
firstly ingat kita belajar utk mendapat keredhaan Allah.betulkan niat terlebih dahulu.then,fokuskan matlamat utk kejayaan dunia dan akhirat.iman kena kuat coz macam2 dugaan kat cni.yg penting banyak bersabar.kehidupan kat u nafsi2 semuanya kena buat sendiri.semuanya depand on ourselves.jgnlupa our background.ingat jasa mak ayah.may Allah bless us.
antara syarat menuntut ilmu:bijak,bekalan(wang),sabar dan masa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For antasyaProfil   Hantar PM kepada antasya   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-07-05 21:40


setuju sensangat laa dengan antum semua


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 23:30


berdikari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-07-05 09:41


apa-apa pun..kalau nak tahu pahit manis hidup di u
dia orang kenalah merasai nya sendiri....

ada yang duka dan ada yang suka....
tapi jangan takut nak hadapi cabaran hidup di u ;-)

good luck lah kepada mahasiswa/i yang baru :-D


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-07-05 20:08


kalau tahu bernafas, taula cara nak hidup

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 10-07-05 01:58


penting; jangan malu nak bertanya...

yang baik jadikan pegangan, yang buruk jadikan sempadan...

pastikan anda punya klik yang baik akhlak sekalipun nak berkawan dengan semua orang~!

culture shock... banyak sangat even kepada tak-matrik... yang penting sedar siapa sebenarnya kita... kita bawa nama mak ayah, sekolah lama dan juga tempat asal kita.

pesanan paling penting; jangan boros~! rancang kewangan anda. utamakan untuk makan minum, buku + assignment, tiket nak balik kampung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-07-05 10:29


:-D Pengalaman hidup sebagai mahasiswa/i...Bagi ana ikut apa yang Islam nak dan tinggalkan apa yang Islam larang...InsyaAllah selamat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 12:31


kalau hidup di 'u' di smpg belajar kena buat dakwah...kalau hati tak ada ta'luk dengan Allah maka walau kat mane2 pun kita berada maka tak ubah seperti mayat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 22:14


bernafas lah. hehehe. i mean selagi ada nyawa kat badan ni cuba lah untuk survive. kalau niat kita kerana Allah, tak kira dalam apa-apa pun insyaalah kita akan dapat pertolongan dariNya. usaha dan tawakkal ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

chiku
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15606
Posting: 15
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 18-07-05 19:02


kat u ini yang penting kita tahu dengan jelas objektif kita ...kalau kita datang u nak dptkn ilmu,maka kejarlah ilmu tu dengan sedaya upaya..tapi kalau kita datang u nak bersuka ria,so tu lah yang kita dapat...so mana yang akan kita pilih,terpulang pade diri sendiri...tepuk dada tanya selera~

Bookmark and Share

    


  Member Information For chikuProfil   Hantar PM kepada chiku   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 01:49


assalamualaikum

hidup kat U ni sama macam idup kat tempat lain, kena jaga diri elok2. cuma, apa yang perlu diberi perhatian ialah, persekitaran yang baru dan cara hidup sebagai budak U yang kena dijaga-jaga, kita kena selalu pantas dalam membuat dan mengambil tindakan sama ada untuk pelajaran atau persatuan, sering kali ramai dari kita yang honeymoon bila masuk u sebab rasa dah berjaya. memang lah.

tetapi sebenarnya perjuangan baru nak mula. sebenarnya kalau kita bersungguh dan mengekalkan semangat seperti mana di sekolah menengah... kita boleh berjaya. tingkatkan disiplin dan jangan malu jumpa pensyarah kalau ada masalah dan rajin-rajin mengikuti perkembangan pelajaran, kerja hari ini buat pada hari ini. jangan delay. semoga berjaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

gadishijau
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7002
Posting: 31
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 03:48


oo...cmni..dalam u ni,kena pandai memilih kawan..carilah kawan yang boleh dijadikan sahabat,belajar cara stadi dengan cara nak sesuaikan diri dengan kampus dari kakak2/abang-abang senior,kerana depa banyak pengalaman yang boleh dikongsi bersama..usaha,berdoa,tawakal...insyaAllah diberkati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadishijauProfil   Hantar PM kepada gadishijau   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-07-05 19:25


em.....betul kata gadishijau tu
tu juga merupakan satu perkara utama yang perlu diberi perhatian..
jangan silap pilih kawan sudah..
kerana bila berada di u ni..
kawan merupakan ibu,bapa,abang,adik dan family kita..
kalau kita ssh,skt dan mp prob mereka lah yang ada kat sisi kita..
dah tak ada orang lain lagi..ms tu lah kita tau kawan kita tu macam mn..


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 23:58


first jangan tunjuk berlgak pandai,pandai jag diri,i ukur baju di badan sendiri, hormat orang lain,gunal library and lab sebaik mungkin, yang lain sama macam tgl di hostelmas sek men lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 01:02


1. Join projek.

2. Aktif kolej.

3. Sentiasa peka.

4. Bersosial dan berkenal-kenalan.. jangan jadi kera sumbang.

5. Jadilah pemimpin pada diri sendiri.

6. Usha-usha bagaimana kejayaan/pencapaian akak-akak dan abang-abang senior & yang akan/sudah graduate.

Tu saja lah nasihat saya. Benda-benda ni lah yang penting lepas grad nanti... Ada networking (kawan-kawan dari pelbagai bidang/lapangan) pun bagus.

Tips: pandai-pandailah cari peluang

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-07-05 01:30


Assalamualaikum wbt....
what ever it is... tetap pendirian...
dok kat u ni banyak pengaruh...
terutama yd dok jauh dari family...macam ana, ana di sarawak...
memang budaya lain...ragam pun lain...
berkawan biat 1000 tapi jangan ikut perkara yang tak elok...
semakin kita jauh dari family, semakin kita kena menjaga maruah...
jauh bukan bermaksud bebes!!!
ilalliqa' wa ma'a salamah
wassalamaulaikum wbt

Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-07-05 10:28




Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 16:01


dok kat universiti bukan setakat untuk tuntut ilmu semata2, tapi tempat untuk belajar how to survive, mematangkan diri. jangan mudah sangat dok terpengaruh dengan member2 lain dok suka huuuhaaa2 tak tentu pasal...


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

gooliez
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.11.2003
Ahli No: 5361
Posting: 65
Dari: negara atas angin...

Selangor  


posticon Posting pada: 26-07-05 18:15


pastikan anda ada link dengan orang kuat kolej...macam RA ke,...ketua blok...ajk biro kolej...JPPK...Felo kolej....dan kalau berani ..... kawan dengan pengetua kolej.... hehhehe.... berkwn lah dengan semua orang...termasuk lecture...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gooliezProfil   Hantar PM kepada gooliez   Quote dan BalasQuote

ainjoe
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14719
Posting: 43
Dari: Utm Skudai

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-05 18:35


ana pun baru saja masuk u.
alhamdulillah,stakat ni kehidupan kat sini baik..
banyak lagi yang kena ana blajar untuk biasakan diri hidup di tempat baru..
berkat doa mak dan abah ana,semoga ana dapat teruskan perjuangan ana di sini hingga berjaya!!
ana tertarik dengan post2 dari senior2 yang terlebih dulu makan garam dari ana..insyaAllah ana akan sentiasa ingatkan diri ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainjoeProfil   Hantar PM kepada ainjoe   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-07-05 08:55


Jangan datang lambat pergi kuliah,tidur awal,kena faham terus kat kuliah...lecterur saya cakap...satu jam kuliah mesti study 3 jam untuk ulangkaji..ikut keperluan,yang penting jangan ponteng kuliah.....insyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 00:25


jangan sombong.
jangan tunjuk terrer..
jangan lawan senior if benda itu betul(kalau salah,cakap saja)
jangan lupa sembahyang cz kat u tak ada sapa nak suruh sembahyang
jangan terleka dengan kehidupan kampus yang erindah..belajar..
pasang niat untuk belajar bukan untuk cari pakwe/makwe..kalau ada xpelah..
dan one thing..jangan lupakan ibubapa bila dah berjaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:35


kalau kat Universiti ana... -> Limkokwing
care2 nak hidup...

1) kawan dengan budak-budak lain selain daripada melayu juga...
2) kuasai english agar lebih baik
3) cuba aktifkan diri dengan mana-mana persatuan kalau dapat ikut lah
4) banyak-banyak kan jumpa lecturer kalau tak faham..ambil no.hp dia, kalau dia ada friendster add dia juga, kalau dia ada YM or MSN, add dia juga.. (kat Limkokwing ni, ada lecturer macam tu heh! :P )
5) cuba kawan-kawan dengan org International...depa bagus :)
6) ana suka kawan dengan budak-budak cina yang rajin dan selalu jalan berjamaah :)
7) jangan cari kawan orang-orang melayu yang tak betul akhlak nya...cari lah org yang boleh memperelokkan akhlak kita dr hari ke hari, bukan lagi merosakkan kita...
8) cuba buka minda kita kepada keterbukaan...
9) kalau lelaki, jangan tunjuk kita terlalu alim sangat, buat biasa-biasa sudah lah (ni tengok jenis universiti juga lah, macam U Limkokwing ni, kalau boleh buat biasa-biasa sudah lah)
10) cuba involve dengan persatuan muslim... walaupun maybe ada berbeze fikrah, tapi cuba belajar dunia baru...
11) kalau ada kawan-kawan tak betul tu, jangan tegur direct, kawan dengan dia dulu... tapi dalam soal solat, ajak lah dia macam ucapan biasa-biasa saja... contoh: "Eh jom solat jemaah sama-sama kat surau, sat lagi dah nak masuk zuhur" (ajak saja selamba saja cakap, walaupun kita tau dia memang xamik kesah pun hal solat.
12) Huh! panjang juga ana tulis ni...ada lagi sebenarnya, xpe2 nanti org lain boleh kongsi2 kan juga heh! :P

p/s: Library jangan tak masuk pula eh? baca banyak-banyak buku dalam tu, banyak manfaatnyer, macam kat Limkokwing ni, tak ada buku2 agama... buku seni ada lah huhu :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

CAYA186
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27221
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 19:36


boleh ke ana join sekali?

Bookmark and Share

    


  Member Information For CAYA186Profil   Hantar PM kepada CAYA186   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 21:35


tak pernah masuk(study) U..masuk bangunan U adalah..UMS...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-03-07 01:07


1) sebelum jejak kaki niat dulu kerana untuk cari redha & dikatkan diri pada Allah selain untuk timba ilmu & hadiahkan parents segulung ijazah.

2) ilmu itu suci jadi janganlah couple2, buat maksiat. Nanti terpalit titik hitam, bukan saja tak dapat beza dosa pahala tapi ilmu pun tak tembus nak masuk.

3) hormati lecturer & sayangi mereka, jgkan setiap mereka lecturer anda minati (minat untuk belajar, bukan niat terpesong)

4) pilih kawan untuk dijadikan sahabat rapat yang rajin, pandai pun ye...& petang jaga agama.

5) kena minat semua subjek, rajin2la ziarah lecturer, mana tau jadi pelajar kesayangan & dapat hint exam. He..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

azlan_aris
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2007
Ahli No: 29621
Posting: 12
Dari: bandar baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 12:05


first of all.. tahniah dapat menjejakan kaki ke U... yang penting kena kuatkan iman dan tabahkan diri.. macam-macam dugaan dan cobaan kat U.. jaga pandangan, pendengaran dan jaga lidah.. tepuk dada tanya iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azlan_arisProfil   Hantar PM kepada azlan_aris   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 12:13


wah..menariknya belum masuk u lagi dah ada penasihat2..
hehe,jangan terlalu hanyut dek arus dunia yang semakin penuh dengan tahape2

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-04-07 13:43


macamana ye..
yang penting kena tahu kawal duit.. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 14:04


Pada 07-03-07 01:07 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

1) sebelum jejak kaki niat dulu kerana untuk cari redha & dikatkan diri pada Allah selain untuk timba ilmu & hadiahkan parents segulung ijazah.

2) ilmu itu suci jadi janganlah couple2, buat maksiat. Nanti terpalit titik hitam, bukan saja tak dapat beza dosa pahala tapi ilmu pun tak tembus nak masuk.

3) hormati lecturer & sayangi mereka, jgkan setiap mereka lecturer anda minati (minat untuk belajar, bukan niat terpesong)

4) pilih kawan untuk dijadikan sahabat rapat yang rajin, pandai pun ye...& petang jaga agama.

5) kena minat semua subjek, rajin2la ziarah lecturer, mana tau jadi pelajar kesayangan & dapat hint exam. He..he..


salam...
semua yang dinyatakan tu memang perlu ada semasa belajar kat u..saya pun amalkan perkara-perkara diatas...lagi satu,kalau boleh aktif dalam berpersatuan tak kiralah persatuan apa pun..ini membuktikan kita bukan saja bagus dalam pljrn tapi juga kurikulum..yang penting tau bahagi masa...insyallah...kalau dengan niat yang betul dan landasan yang baik,kehidupan kat u ini akan menjadi kenangan yang terindah buat kita...(iskh...sedihnya nak tgglkan usm ini...usm tetap dihati..dulu,kini dan selamanya....)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

maryam_unisel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29676
Posting: 57
Dari: klang ~ unsiel

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 16:46


di u kena pandai jaga diri sebab tak ada org kawal kita....
jangan mudah terpengaruh....
jangan lupa solat sebab tak ada org nak ingatkan kita....
buat semua kerja yang pensyarah bagi...


-----------------
temanku,
bangkitlah dr lenamu yang panjang
dan tak pernah berkesudahan
sekali kau terjatuh
jangan biarkan drmu jatuh selamanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For maryam_uniselProfil   Hantar PM kepada maryam_unisel   Quote dan BalasQuote

maryam_unisel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29676
Posting: 57
Dari: klang ~ unsiel

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 16:47


cuba kawan dengan bangsa asing...
sebab apa yang saya perhatikan kat u saya ini ramai juga yang tetumpu pada bangsa sendiri saja....jangan pandang rendah kat mereka...


-----------------
temanku,
bangkitlah dr lenamu yang panjang
dan tak pernah berkesudahan
sekali kau terjatuh
jangan biarkan drmu jatuh selamanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For maryam_uniselProfil   Hantar PM kepada maryam_unisel   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-04-07 19:55


emmm...
bese2 saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-04-07 21:06


Salam..ana pun tak tau nak cakap apa semua dah cakap..apapun matlamat bila jejak u mesti ada jangan suka-suka datang...Bila kau universiti hidup lain kita sendiri corakkan sendiri kat rumah bolehlah mak ayah nak suruh larang apa-apa...Bila dah sampai kat sana jangan sesekali buat masalah dengan sesiapa senior terutamanya...hormat senyum bila bertemu baru ada adab susilannya...ana pun dah dekat 4 sem kat upm kampus bintulu ni..yang ana nasihatkan budak-budak baru nak masuk universiti belajarlah betul-betul jangan fikir keseronakan sahaja universiti bukan tempat bersuka .a semata-mata walaupun bebas.kat sanalah medan perjuangan yang sebenar yang menentukan hala tuju kita..tanamkan diri untuk dapat pointer tertinggi dalam setiap final exam jangan cukup makan saja terutama budak-budak laki.. dan satu lagi bila kat universiti jangan sombong dengan kaum-kaum lain lebih baik kawan dengan mereka belajar sama-sama sesekali...cara belajar mereka mungkin lain-lain so masa ni dapat tau cara macam mana...apapun yang penting sekali untuk capai matlamat iailah jangan sesekali lupakan Allah swt jangan sesekali tinggalkan sembahyang...Ingat tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

naja_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29196
Posting: 73
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-04-07 23:19


salam..ana sekarang sedang belajar kat universiti.belajar kat u ni banyak cabarannya..siapa setuju??kita kena tekadkan azam dan niat betul-betul masa belajar kat u supaya tak terpesong daripada tujuan sebenar kita belajar kat situ..yang paling penting,kena jaga hubungan dengan Allah dan sesama manusia..ingat ibu bapa nun jauh di rumah yang sentiasa mengharapkan kejayaan kita..
kekalkan jati diri sebagai umat Islam sejati.InsyaAllah berjaya..:smile:

Bookmark and Share

    


  Member Information For naja_muslimahProfil   Hantar PM kepada naja_muslimah   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-04-07 09:29


emm...dekat u sama tak dengan matrik?insya allah saya masuk matrik lagi 2 minggu...

matrik pun sama ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 22:16


banyak kan bersabar..insyaAllah kejayaan menanti kita
ingatlah org tua kat kampung

Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 22:35


Pada 16-06-03 18:31 , ucop posting:

!!! QUOTE !!!

Ana baru saja memasuki alam 'U'.Belum ada pengalaman care hidup kat sini.Oleh itu,Ana memerlukan cadangan dari sahabat sekalian..


1. jaga amal ibadat yang paling utama. Jaga solat.
2. Kena rajin belajar. capai keputusan cemerlang setiap semester dan kekalkan pencapaian cgpa
3. libatkan diri dengan sebanyak mungkin aktiviti yang dianjurkan oleh pihak universiti. masa ni lah kita nak kutip pengalaman.

good luck and all the best.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 29-04-07 23:55


hidupp kat u?hidupla dengan penuh kegembiraan dan keghairahan untuk beribadat dan mengumoul ilmu sebanyak yang mugkin..itu niat asal kat ke u kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 07:29


Kalau kat u dah tak ada sapa nak kawal kita..
semua terletak pada diri sendiri
kena pandai pilih kawan...

Kalau tersalah langkah habis lah....

mohon Allah melindungi kita dari perkara yang merosakkan dan melalaikan...

AMIN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 10:00


lah.senang saja..
ambil nafas..kemudian lepas lah..
sama saja lah hidup kat 'u' ke matrix ke
tak payah pakai tong oksigen pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-04-07 10:24


hidup kat matrik lain sikit dari U.


Matrik
-macam tingkatan 6 lah..kena pakai baju cerah, kain cerah, seluar gelap..
-blaja2 saja hari-hari...
-ada konkongan dari HEP matrik pasal keluar masuk...
-masa ni kes couple kurang sikit sebab setahun, tak sempat nak subur..
-duit satu sem boleh rm1000 saja



Universiti
- sesetengah tu tak kisah sangat kod pemakaian
- waktu lebih fleksibel, tak tentu..(kecuali medik lah agaknya)
- free nak keluar masuk
- kat U couple berleluasa sebab masa masuk U ni lama 3 - 5 tahun, ada yang sampai macam tukar tayer beskal..
- duit satu sem dapat dalam rm2000 - rm2500(ptptn or jpa), boleh joli sakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-07 15:19


eheh..srius nanti habis duit banyak dengan cepat..tak tpu..srius!!!!
-brjimatlah dan jangan ikut amalan syaitan iaitu membazir...
jangan asyk tengok org makan sdap2..tengok org pakai cntk2 dan bgaya..dan jangan juga tengok org selalu keluar..
tmbah pulak macam saya kat UM ni yang gate dia pun entrance Bangsar, PJ dan Damansara...
lagi boleh gla budak-budak ni...pdahal study mlas!!! espcly dak2 mlayu ni..kat UM chinese mjrty...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

fainis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2004
Ahli No: 7590
Posting: 275
Dari: ardhil-lah

Selangor  


posticon Posting pada: 30-04-07 16:40


Pada 29-04-07 09:29 , ainul_tapah posting:

!!! QUOTE !!!

emm...dekat u sama tak dengan matrik?insya allah saya masuk matrik lagi 2 minggu...

matrik pun sama ke?


dapat matrixs kpm ke? kat mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainisProfil   Hantar PM kepada fainis   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 02-05-07 18:06


bab duit memang kan beringt..simpnla skt duit pnjmn itu untuk masa depan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

CAYA186
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27221
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 18:09


ye...betul tu ana setuju....ana bukan mahu memburukkan mana-mana individu apa yang ana perhatikan mereka lebih banyak membuang masa di luar untuk berfoya-foya terutamanya di kelab2 malam.....ana ingin berkongsi cerita di tempat ana hm....politeknik malaysia lah kan.....ni cerita ana dapat dari seorang kawan masa dia tinggal di luar kampus untuk bermalam di rumah sewa pernah dia di bawa untuk membuat perkara-perkara yang amat keji atau pun bahasa kasar ZINA........SUBAHANALLAH....apa nak jadi umat islam masa kini.............................................................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For CAYA186Profil   Hantar PM kepada CAYA186   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-07 12:09


Assalamualaikum
hidup kat 'u' ni kena rapat dengan pensyarah..pandai ambik hatinya.perlu diingat juga jangan tersalah pilih kawan sebab kat 'u' ni kita banyak berjumpa yang pelbagai jenis perangai kawan-kawan kita.kalau tersalah pilih memang hancur lah kita.banyak dekatkan diri pada Allah tu yang paling utama agar tak terjerumus dengan gejala2 yang negatif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-10-07 12:48


salam
study di U.....For me.......yang penting ada pendirian yang tetap tahu pilih kawan dan pandai membahagikan masa antara belajar.
Frankly speaking,,,,,,,,saya memang tak baik dengan lect2 sebab saya jenis tak pandai communicated dengan mereka........and pemalu.but i always scored their papers......saya bukan jenis study tiap-tiap malam but if mood study come,,,,,,,,,,,boleh study sampai malam.......and please score in the assignments..........mostly saya tak performs well dalam quizzes sebab kadangkala terlalu banyak kerja sampaikan rasanya tak cukup masa nak baca quiz but dalam assignment...........i always got the highest marks in the assignments.......and it's help me a lot.tak involved in society becoz sometimes boleh jatuhkan my pointer.............kenali strengthens and weaknesses.............lain orang lain caranya.

tak pernah study di lib sebab jauh and kat bilik lagi sunyi daripada lib....alhamdulilah sekarang ini final year and never repeated papers and still maintain my pointer.


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
[ Telah diedit oleh: amilyn pada 31-10-07 12:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

CAYA186
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27221
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 21:32


ana ada sedikit kata-kata hikmah tak taulh kan kt2 hikmah ni ada kat anta semua...........Apabila kita ingin berteman janganlahkerana kelebihannya,kerana kau mungkin akan menjauhinya.andai kau ingin berteman janganlah keranakebaikkannya kerana mungkin dengan 1 keburukkan,kau akan membencinya.andai kau ingin sahabat yang 1 jgnlh kerana ilmunya,kerana apabila dia buntu kau mungkin akanmenjauhinya.andaikau ingin bersahabat terimalah dia seadanya,kerana dia sorng sahabat yang hanya manusia biasa .jangan dhrpkn semuanya smprn kerana kau juga tak sempurna....bshbt kerana allah........boleh tak tolong komenkan apa maksud ayat2 ni.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For CAYA186Profil   Hantar PM kepada CAYA186   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.147375 saat. Lajunya....