Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 227
Ahli: 0
Jumlah: 227




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 18 jam, 19 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 25 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Kenapa pilih ipts? kan ipta banyak....?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Kenapa pilih ipts? kan ipta banyak....?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa pilih ipts? kan ipta banyak....?

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-09-04 02:04


sekadar persoalan kepada rakan rakan yg menuntut di ipts...kenapa memilih ipts sedangkan ipta di malaysia dah banyak..ada yg memiliki keputusan yg cemerlang semasa spm..tetapi masih memilih ipts...
adakah kolej seperti sunway..sedaya..twintech..lim kok wing ada sesuatu yg ipta tak mampu sediakan....
bleh citer sket tak..maybe adik adik yg bakal ke ke ipt dapat jadikan sedikit tips...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

yahiko
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11027
Posting: 62
Dari: tyne & wear

Kedah  


posticon Posting pada: 18-09-04 07:13


sebabnya nak masuk ipta tak dpt.i

Bookmark and Share

    


  Member Information For yahikoProfil   Hantar PM kepada yahiko   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-09-04 07:57


memang ade certain ipts memang hebat..cam kolej sunway..diorang buat cos utk preparation ke oversea...so memang terbuktilah..biasanya org yg masuk ipts org yg kaya2...ataupun org yg dapat scholar dari petronas, tnb, shell dsb..tapi ipta sekarang pun ok gak...cam uia ke...tapi semua tu bergantung kpd cos yg antum nak amik la..terpulangla...ana pun studi kat ipts...ipta dapat ari tu...tapi tak terjamin lagi pasal scholar..so, bila dpt ipts ni n scholar lagi...amik jer la...sekarang kos belajar mmg tinggi...so pandai2 lah


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-09-04 03:44


saye pon ipts..walaupon dapat ipta..
kebanyakan cuz yg laku tak ditawarkan di ipta...dan kebanyakan silibus di ipta masih di takuk rendah...
cuz tula ramai student...gemar ke ipts..cuz diploma dari luar negara setaraf dengan degree malaysia..pastu bleh sambung kat luar lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-09-04 00:47


adeh..nampaknye kebanyakan penghuni ukhwah.com ni budak ipta ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 01:05




mungkin course yg ditawarkan kat ipta tu tak sesuai dgn kehendak.. tak tau la saya, tak pernah lak masuk ipts..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 01:07


Quote:

On 2004-09-21 03:44, ninja wrote:
diploma dari luar negara setaraf dengan degree malaysia..pastu bleh sambung kat luar lagi...



sapo lak yg kata mcm tu?? kalo bachelor kat oversea, sama la taraf dgn bachelor kat m'sia.. tak caya boleh check dgn JPA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-09-04 01:15


takkan tak tahu ..diploma kat kolej saye pon dah setaraf ngan degree uitm...
diploma akaun kolej saye pon kene budak master dari luar negare ajar..kalau budak master tempatan..siap cakap lagi..ntahla..saye tak pernah jumpe bendenni...
mane ade profesional yang pendidikan diorang betul betul dari malaysia...kalau ade pon cuz diorang nak keje ngan kerajaan,...
kos yang saye buat ni cume setahun...tapi setaraf ngan degree uitm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 01:21


ninja amek accountancy yg mana tu.. ACCA ker, utk professioanl accounting?? kalo utk engineering courses, taraf nyer sama jer dlm & luar negara.. saya ckp ni berdasarkan pengalaman saya & seniors kami kat sini.. tak caya rujuk kat JPA..

[ Posting ini telah di edit oleh: alea13 pada 2004-09-23 01:22 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-09-04 01:39


gmi nye diploma pon lebih tinggi dari diploma ipta...
kebanyakan kilang lebey suke amik gmi student daripada ipta student...pasal diorang cakap gmi student bley buat keje...
saye budak acca....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 02:05




gmi, mfi & yg seumpama nyer tu yg lbh nyer sbb diorang amek sistem kat germany & france.. lbh pd hands on.. tp hakikat nyer masih sama dgn diploma2 kat m'sia.. mcm saya ngaji kat germany ni 5 thn utk traditional degree depa kat sini.. kalo kat tempat lain mmg dah iktiraf setaraf dgn master.. tp JPA tetap nak selaraskan dgn program2 bachelor kat m'sia, cuma lbh sket jadi professional degree mcm oversea graduates yg lain..

ACCA is a different case.. level pon mmg tak sama dgn sarjana muda perakaunan yg ditawarkan kat ipta2.. dulu kolej yayasan MARA ader offer, skrg cuma ada kat kolej2 swasta if i'm not mistaken..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-09-04 10:48


huhuhu..awak..klj yayasan pelajaran mara dah tak wujud...dah tukar name la..kolej poly-tech mara kl..saye x student situ..skang blaja acca kat ftms jalan lebuh ampang...u ni budak gmi ek?tula..sebenarnya jpa yg nak samakan taraaf...tengokla...kalau la acca di tawarkan ke sume ipta..mane ade orang nak buat degree...setakatni cume uitm je tawarkan...tu pon kalau sape yg tahu je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-04 19:57


mmg dah tak wujud kypm skrg ni, that's why i said mcm tu.. kat uitm tu zmn saya dulu advantage kalo students mrsm jer.. sumer yg ader kaitan dgn mara.. rasa cam unfair plak utk students yg bkn drp mrsm.. skrg tak tau la..

saya bkn nyer bdk gmi.. tp pernah buat matriks kat kypm, 3 months practical kat gmi & amek a level kat uitm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 21:03


tuntutlah ilmu walau ke negeri cina...
ipta ke ipts.... tujuan kita nak tuntut ilmu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-09-04 00:22


jadik akak alea ni...senang citerla...budak oversea la ek...mane ek?dublin ker?
tuntutlah ilmu sampai ke negeri china...
tuntutlah ilmu hinggal ke liang lahad...
tuntutlah ilmu hingga mati....
ilmu ni perintah Allah...jadi kene la blaja..tak leh main main woooo.....
tapi...ramai budak ipts lebey mudah dapat keje dari budak ipta...
ye ker?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-04 02:19


saya pun student ipts juga...tengoklah ipts macamne yg kita ambil...klu macam UTP,UNITEN,MMU tu mmg dipandang....pekerjaan insyaalah terjamin..klu ipts lain tu saya tau tahu sgtlah macamne.....silibius untuk diploma kat ipts lebih kurang macam degree kat ipta....macam kat uniten..ramai bekas student uniten...di tawarkan bekerja di uniten...wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-04 02:39


hmm.. skrg ni kat germany..

Education is what survives when what has been learned has been forgotten.. (B.F.Skinner)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-09-04 22:54


dh agak dah..mesti pegi jerman nye....
ha ah..kebanyakan silibus dip ipts memang same macam silibus budaks degree...tu pasal budak ipts same laku ngan budaks degree

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-04 00:16


sape budak ipts nak promote kolej korang..promote arr..tapi bagitahu la kos ape paling mantap kat saner..ek..??
saye promote kolej saye..
ftms kl..school of profesional accountacy..jalan lebuh ampang..kat situ kos paling best...acca arr...huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 21:17




betul la kot...saye pon dak ipts gak..MMU..kat sini rasenye smuanye core courses..insyaAllah yang memenuhi market la..tapi tatau la camne kan? nape pilih ipts? bukan tak dapat ipta..dapat..cume..ntah..rase cam rezeki kat sini kot..blaja jela..alaa..memane pon same je kan? janji usaha!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 01:41


tak same rasenye..pasal silibus ipts lebih terkini dari di ipta...rasenyela...tu pon tanye member member...
ha ah..market mmu tinggi skang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 11:08


yelah kau market mmu baik sekarang..ada buat kajian ke????


p/s:Utusan Malaysia...
"Graduan UITM senang dapat kerja"

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

serikandi_mujahidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9176
Posting: 59
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 11:53


eerm kalau dah tak dapat nak wat camnerrrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandi_mujahidahProfil   Hantar PM kepada serikandi_mujahidah   Pergi ke serikandi_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 12:06



Setengah org kata IPTS nie lebih kpd keuntungan tapi kalau nak fikir macam tu terpaksalah duduk di rumah jer.....tambah2 sape yg baru abis spm. Tapi bila dah dapat pelung mengaji (belajar) macam nie kenalah 'dgn sesungguhnya" .
Saya juga nak buktikan kepada mak saya yg. tak semestinya org yg dpt result minima cam saya nie memang tak der peluang dah. Ye la...... kan, kalau lah betul kita nii bijak mengapa dari dulu tak nak buktikan......"masa zaman persekolahan dulu"
wassalm


Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 21:42




SYA TAK PILIH MANA-MANA....COZ
SYA MALAS NAK SAMBUNG STUDY.....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nurul_balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7361
Posting: 18

Kedah  


posticon Posting pada: 06-10-04 14:12


Actually, studi kat ipta ngan ipts ke sama jer...yg penting kite grad dgn cemerlang....menuntut ilmu ni x kisah kat mana2 pun(ilmu yg bermanfaat la...). Saya ada gak ramai member yg dpt result cemerlang masa spm dan stpm tp memilih utk masuk ipts. Antara sbbnye, x dpt course yg diminta...drpd masuk ipta dan belajar course yg xde dlm senarai pilihan atau pilihan yg ntah keberapa lbh baik ke ipts dan tumpukan betul2 kpd course yg kite minat. Lagi pun saya difahamkan, bkn semua graduan dr ipta ni berkualiti....Dr segi mentaliti student dan environment antara ipta dan ipts jgk ada bezanye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_balqisProfil   Hantar PM kepada nurul_balqis   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-10-04 12:12


memang la graduan uitm senang dapat keje dulu..kalau tak takdela ninja amik dip akaun uitm before tukar ke acca neh....
tak sume ipts power..sebenarnye..tengok kursus gak...sesetengah ipta tak tawarkan kursus kursus yang best..macam acca...yang ade pon cume uitm...tapi..bagi acca..kolej seperti sunway adalah lebih bagus...

ftms pon bagus gak...( promote )

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 07-05-05 10:42


Quote:

On 2004-09-18 02:04, ninja wrote:
sekadar persoalan kepada rakan rakan yg menuntut di ipts...kenapa memilih ipts sedangkan ipta di malaysia dah banyak..ada yg memiliki keputusan yg cemerlang semasa spm..tetapi masih memilih ipts...
adakah kolej seperti sunway..sedaya..twintech..lim kok wing ada sesuatu yg ipta tak mampu sediakan....
bleh citer sket tak..maybe adik adik yg bakal ke ke ipt dapat jadikan sedikit tips...





hmm maybe ni topik yg agak lama,tp sy rs masih sgt relevan dgn kita

sy adalah pelajar ipts sunway university college,course A Level.
ttg nk bandingkan apa yg ipts ada tp ipta x ada susah sikitla sbb sy x pernah msk ipta kecuali UIA PJ(matrix ,so x kira universiti sepenuhnya lg la kan?)

emm sy dpt keputusan yg agak memuaskan dlm SPM(10A) ,tp x bermakna sy pilih ipts utk melanjutkan pelajaran.cuma sy telah mendapat tawaran JPA utk melanjutkn pelajaran ke luar negara so mmg kena buat kursus pra universiti kt sini dulu.JPA yg hantar sy ke sini.

ttg kos,takyah nk ckp mmg mahal la.ni sume tau.

tapi dr segi kualiti,drpd pengalaman sy di A Level,mmg boleh bagi 4 bintang.lecturers semua sgt berpengalaman,mahir mengajar,dan pakar dlm subject masing2.yg best ialah walaupun sy sbg muslim adalah minoriti di sini,layanan yg diberi ttp memuaskan dan mereka pun memahami kita.contohnya klau nk buat kelas tambahan hari jumaat mereka akan tanya dulu psl budak2 laki yg perlu smayang jumaat.

psl kediaman,sy tinggal di sunway monash condo hostel.ni pun sy bg 4 bintang.mmg mahal,klau sy guna duit sendiri mesti x mampu,tp semua kemudahan internet,padang,tennis court,swimming pool,lengkap.tinggal kena jaga mata je...hihihi
kediaman sebulan seorang plg murah RM440.

psl dugaan mmg lebih sikitla,sbb majoriti sini bukan islam,then byk duit.kelab2 mlm bersepah dkt area sini.so kena pandai bawak diri n pilih kwn.

sy pasti mesti ada byk ipts lain yg ada kelebihan tersendiri.tp sy rasa dr segi keseimbangan kurikulum dan kokurikulum,sunway is one of da best.

gud luck utk semua.

wslm


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 16-01-06 01:35


setuju dengan asyraf..saya pun ipts student juga..mulanye memang frust sebab tak dapat masuk ipta.but,bila dah bape sem kat sini rasa bersyukur sangat sebab kat sini 100% belajar dalam english dan guna internet 24 jam jadi scara tak langsung banyak m'bantu untuk improve sama ada untuk kemudahan kami belajar @ pun bila pergi mana-mana konvensyen..rasa yakin sikit walaupun taklah hebat mana tapi ada 'sesuatu' yang berharga yang dapat dipelajari disini..then tak m'nyesallah..redha..kat mana pun kita berada,adalah hikmahnya Allah letakkan kita kat situ.


-----------------
Lantas kini ..salahkah untuk aku mengidami pewaris Rasulullah?


Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 11:44


ipta ke ipts ke sama saja..apa yang penting niat di hati,nak tuntut ilmu.


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 12:26


macam mana nak pilih ipta dah buat permohonan dah tak dapat.. terpaksa pilih ipts. walaupun mahal tetapi dah nak belajar terpaksa menempuhi jugak.. tetapi, course di ipts jugak tidakkurang 'power'nya.. bila tengok kolej LKW di Cyberjaya meneawarkan kursus yang releven dengan kehendak semasa.. di ipta bukan senang nak ubah silibes... jadi bayar mahal peluang kerja cerah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

xqtif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6460
Posting: 104
Dari: UniUtama

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 13:32


IPTS sekarang ni berorrientasi kan pasaran Kerja semata-mata untuk dapat ilmu untuk dapat kerja... IPTA ni ramai tanggap macam Kilang Manusia untuk bekerja walahal gedung Ilmu yang pelbagai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For xqtifProfil   Hantar PM kepada xqtif   Pergi ke xqtif's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 13:52


Pada 16-01-06 11:44 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

ipta ke ipts ke sama saja..apa yang penting niat di hati,nak tuntut ilmu.



betul tu..


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 18-01-06 19:20


kadang-kadang bidang yang kita minat tak ditawarkan dekat ipta...so, jalan terbaik masuklah ipts.....

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 03:06


mungkin kos dia dapat tak berkenan di hati agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 18:24


IPTA..IPTS..

mungkin sebab dan musabab yang mampu disenaraikan:(selepas menilai pendapat sahabt sekalian..)

Kenapa pilih IPTA:
1)dapat tawaran
2)lebih nasional..
3)murah bayaran..

Kenapa pilih IPTS:
1)tiada pilihan-biasanya selepas tawaran IPTA tak dapat..
2)ada kos yang diminati..

yang pasti..ada positif and negatif nya..semua yang mengalami..merasai..tau di mana kelemahan dan kekuatan IPT masing-masing..

erm..macam saya:dahulu UIA memang ditolak tepi..tapi..ALLAH takdirkan ditempatkannya saya di sini..meskpun pilihan ke UIA no 7 daripada 8 pilihan IPTA (semasa mengisi borang...)

dan saya akui...ada permata berharga saya temui meskipun saya menolak tawaran belajar ke oversea..

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:07


kerana result spm teruk..so ipts lah jwbnyer...
[ Telah diedit oleh: asha_gurl pada 16-02-06 22:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 10:17


ipts ni..yuran mahal sikit
score spm/stpm bebaik..
insyaAllah, ada lah tempat di ipta

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-06 10:56


dah banyak kali minta tapi nak buat macam mana tak ada rezeki

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 11:06


Pada 18-02-06 10:56 , puteribongsu1306 posting:

!!! QUOTE !!!

dah banyak kali minta tapi nak buat macam mana tak ada rezeki

betul tu...kat mana-mana pun kita belajar sama saja...ilmu jugak yang kita ingin cari...


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135098 saat. Lajunya....