Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Siswa IPT cemar imej bertudung labuh


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Siswa IPT cemar imej bertudung labuh

Please Mendaftar To Post


Oleh Siswa IPT cemar imej bertudung labuh

ainor
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6517
Posting: 2

Pahang  


posticon Posting pada: 15-09-04 12:25


plajar ipt yg brpelajaran tinggi tu dgn tak malunya memegang tngn pakwe dia dpn khalayak ramai.siap main tampar-tampar lagi..tak tau la nk gtau camne lagi.bertudung labuh,aurat tutup lengkap tapi brperangai buruk mcm tu. memalukan btul.
xpn mrk blum kahwin.bru 1st year n bru kapel je..ada org yg mngsahihkannya..

[ Posting ini telah di edit oleh: ainor pada 2004-09-25 18:34 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainorProfil   Hantar PM kepada ainor   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 15-09-04 12:29


depa dah kawin kot ainor?

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 12:38




betul kata majidah tu.. depa dah kawin kot... jangan anggap yang bukan2 kalau kite x kenal orang tersebut... fikir yang baik2 udahla... tapi kalau mereka x kawin lagi... menjatuhkan maruah je...


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-09-04 12:59


ramai gak pelajar ipt yg dah berkahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

amier_hafizun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2004
Ahli No: 9614
Posting: 43
Dari: KuKuM..Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 13:02


ainor sepatutnya selidik dulu... jgn emosional sgt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amier_hafizunProfil   Hantar PM kepada amier_hafizun   Pergi ke amier_hafizun's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-09-04 13:30


...

Saya pun setuju..selidiklah dulu...tak baik membuat fitnah....

Pun demikian memang tak dinafikan ada juga yg bertudung tapi tak jaga tata susila....Biasanya mereka nie yg kurang sedikit kesedaran dan kurangnya fahaman mereka akan erti pergaulan yg sebenarnya antara lelaki dan wanita islam. Apa yg boleh dikatakan , moga mereka mendapat petunjuk dari yg Maha Isa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-09-04 14:47


baling je ngan anak kucing..biar kena cakarq muka

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 14:53


org mudah melenting bila melihat seseorg yg dianggp baik, bila melakukan kejahatan...
tetapi tidak pulak hati terasa sakit bila melihat yg lain2 melakukan maksiat...hanya dianggap perkara biasa......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

hana_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10271
Posting: 19
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 15-09-04 15:21



saya setuju ngan sasician.kebayakkannya marah bial nmpak yg bertudung litup membuat perkara yg kurang baik tapi rasa biasa pada perlakuan anak muda sekarang yg mmg lari dr landasan islam yg sebenarnya.seperti sahabat2 lain jgk,mayb dia dah kawin sbb skang nie ramai pelajar ipt yg kawin muda.mcm kawan saya kadang2dia rasa segan dan takut nak pimpin isteri sendiri sbb takut di kata org belum berkawin dah buat benda tak elok.walau hakikat dia dah berumah tangga tapi di sebabkan masih muda takut di salah anggap ini kerana ada anak remaja sekarang walaupun menutup aurat tapi menjatuhkan maruah dan imej islam.
emm..pelik2 anak muda zaman sekarang nie.

[ Posting ini telah di edit oleh: hana_humaira pada 2004-09-15 15:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_humairaProfil   Hantar PM kepada hana_humaira   Quote dan BalasQuote

sittynadzirah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10854
Posting: 1
Dari: keningau

Sabah  


posticon Posting pada: 15-09-04 15:42



Skrg ni mcm2 boleh terjadi.Ada mk bapak di dah bergelr Aji dan perangai punya baik tapi anaknya tak sebijik acuannya.Kan dalam rangkap lagu Raihan tu ada kata "Iman tak dapat di warisi dari seorang ayah yang bertakwa".so sendiri punya badan dan akal,jadi gunakan sebaik mungkin anugerah yang ALLAH berikan itu.Yang paling penting jangan malukan diri,mak bapak dan Islam



-----------------
sitty

[ Posting ini telah di edit oleh:

-----------------
sittynadzirah pada 2004-09-15 15:43 ]


[ Posting ini telah di edit oleh: sittynadzirah pada 2004-09-15 15:44 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sittynadzirahProfil   Hantar PM kepada sittynadzirah   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 16:42


herm..tak taulah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 16:48


bebudak ipt sekarang ni namanya je ada ilmu tapi ada jugak yang tak reti nak hormat orang tua,moral kurang.sekarang,pak we berani amik makwe kat kampus,malam baru antar.saya cakap general tak kira org tu bertudung labuh ke,tudung biasa ke atau langsung tak bertudung.pak guard kat depan pagar hanya mampu geleng kepala.apa guna ada ilmu tapi akhlak buruk.kita org timur kenalah jaga tatasusila tu sikit,tambahan pulak org melayu,beragama islam.tunjukkanlah tauladan yang baik pada yg non-muslim.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 19:02



ntah2 dia dah kahwin...jangan su'uzzon sangat dgn org,kita kena selidik dulu.ainor dah kenal dia ker?klu nak org hormat ,kita kena hormat org dulu...jgn mudah nak cite hal org tanpa usul periksa ye,ainor...kita xtau pe orgakap pasal kita.juz ingatan,asif kasiran..

-----------------
WhatEvEr U Do 'PUT YOUR TRUST IN ALLAH"..ThInk BeForE Do It BeCAUse "ALLAH ALWAYS WItH U"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 15-09-04 19:46


assalammulaikum ...
ermm gak nyer depa dah kawin kt ...insya allah bila kita muraqabah ilailllah kita tidak akan melakukan apa┬▓ yang bertentangan dengan agama kita iaitu agama islam ..waalahualam ..


-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-04 23:59


hemm...kita bersangka baiklah..mungkin depa dah kahwin..tetapi tak dpt di naffikan jugak..ade yg takkahwin pun gatai jugok..tak kiralah jantan ke betina...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

nurul83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8350
Posting: 122
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-04 00:48



agaknya diaorg dah kawin kot.....tak baik bersangka buruk........walau apa pun selidik dulu yer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul83Profil   Hantar PM kepada nurul83   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-04 00:50


wakaka

Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-04 20:59


tak baik beranggapan negatif...bukan nak salahkan ainor, just untuk peringatan buat warga ukhwah dan diri ana sendiri...mesti selidik dulu.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

trixers
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11126
Posting: 8
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-09-04 11:48



pandangan yang sahabat-sahabat berikan rasanya releven, cuma apa yang perlu kita lihat sekarang adalah bagaimana cara kita nak bendung daripada masalah ini daripada terus berlaku, perbincangan yang dijalankan di dalam ini cukup banyak dah... cuma sekarang ni perlunya satu mekanisme yang tersusun dalam menyelasaikannya, sekurang-kurangnya pendekatan memberi teguran / peringatan kepada pihak berkenaan adalah perlu, bukan apa takut nanti menjadi perkara ini menjadi berita yang tidak akan ada jalan penyelesaiannya.....

mungkin sudah tiba masanya kita untuk menilai tentang apa yang telah diperkatakan, saya bukan nak menilai sepanjang mana perbincangan yang telah dilakukan tetapi sejauh mana peranan kita dalam menagani sesuatu masalah.....

pendekatan yang baik adalah bermula dri diri kita sendiri, mungkin kita merasakan agak gugup untuk membuat teguran , tapi sedarlah jikalau kita tak mengambil langkah ini sekarang berkemungkinan perkara yang lebih buruk yang bakal menimpa.....
null

Bookmark and Share

    


  Member Information For trixersProfil   Hantar PM kepada trixers   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-09-04 12:13




Betul tuu...kata sahabat kita setiap penilaian mesti ada pro dan kontra. kita tidak boleh menilai sesuatu itu berdasrkan perspektif negatif sahaja, mesti ada positifnya. Mungkin depa dah kahwin dah.

Normally, mereka yg bertudung labuh ini tahu akan hukum2 dan batas2 agama. So, takkanlah sampai begitu sekali. Kalau aderpun si bertudung labuh yang belum kahwin tapi berperangai begitu hanya segelintir sahaja. Kita tidak boleh membuat penilaian menyeluruh berdasarkan kepada satu sampel sahaja.

Bukan senang seseorang itu hendak mengenakan tudung labuh pada dirinya. Apabila dia bertudung labuh maka, secara tidak langsung dia akan berusaha sepenuh jiwa dan raganya untuk mengelakkan dari maksiat. Dalam hal ini, saya rasa mereka dah kahwin...kahwin muda untuk mengelakkan fitnah dan maksiat...biasalah darah muda, kadang-kadang mereka bergurau senda di tempat awam sebagai suami isteri...tanpa mempedulikan pandangan dan buruk sangka orang kerana mereka merasakan mereka tidak bersalah apa2 kerana mereka adalah pasangan yang sah...

Sebenarnya, kita adalah ummah yang terbaik yang diciptakan oleh Allah kerana kita mudah sensitif dengan perkara-perkara maksiat yang berlaku di depan mata kita. Bagus, ini adalah petanda yang baik kepada perjuangan Islam, amar ma'aruf nahi mungkar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 17-09-04 15:52


emmmm....

kalau mereka tu dah berkawin ok la.....tapi kalau mereka belum berkahwin(bukan muhrim) pulak tu sekeh je kepala dorang tu...memang tak dinafikan orang yang bertudung labuh ni pun gatal...saya tak salah kan tudung tapi orang yang pakai tudung tu.....kadang kadang tak tahu la nak buat macam mana pulak..dekat ipt ana pun ade jugak orang macam ni(tak kawin lagi) kadang-kadang malu jugak bila kawan saya non muslim sindir perempuan tu....saya pun terkena jugak la....

tapi ini lah rialiti...bukan fantasi ataupun mimpi....inilah pewaris generasi islam hadhari....hehehehhehehe.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-09-04 22:48


Ooooooooiiiiiiii tak baik tau main tuduh-tuduh ni...
Mungkin dier dah kawen.....
Lain kali selidik r dulu...
Jangan shu'zon..jerkkk
ntah paper.....dosa dapat tau
Fitnah itu lebih besar dosanya dari membunuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-09-04 00:04



Hurm..setuju dgn semua. Dia dah kahwin kot. Walaupun salah sebenarnya, tapi kita bersangka baik je lah k....


----------------------------------------------------------
Hidup ini adalah masalah,
Tanpa masalah bukanlah hidup namanya,
Tapi jangan sekali-kali mencari masalah,
Biarlah masalah yang mencari kita.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 21-09-04 10:38


betul tu..
kene husnu zhon gak..
bila kita husnu zhon kat org..
org pon akn husnu zhon kat kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 10:59


kenelah selidik dahulu jangan serkap jarang je...karang orang serkap jarang kita apa kata kita pulak...tepuk dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

akid_muqorrabin
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2004
Ahli No: 11117
Posting: 10
Dari: Kuala Lumpur

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-04 11:19


wrt. wbt.

betapa kita marah dan tidak senangnya hati apabila hal yang sedemikian ini berlaku di depan mata kita.
Kenapa kita rasa demikian, mungkin kerana hidayah Allah samapai pd kita..dengan hati kita kenal dan berusaha beriman dengan NYA.
perkara samada dia dh kawin atau belum.. itu hal sebab yang berbangkit... secara kasarnya memang kita berpendapat ia kurang menyenangkan pemandangan. Tapi secara detail minded... kita cuba tenangkan dengan alasan sendiri yang menganggap mungkin dia dah kawin...
fenomena seperti ini akan berlanjutan dan mungkin akan lebih parah lagi di masa akan datang..mungkin generasi kita yang akan mendahuluinya...
sape tahu..
yang lebih utama sekarang nie ... penerapan, penyampaian dan penghayatan ilmu agama secara keseluruhan..bukan separuh islam separuh sekular... itu tak lengkap sebagai ilmu islam..
kalau nak ikutkan ...nak benteras hal gejala sosial sekali pun... jemaah dan dakwah seharusnya bersatu dan berterusan bersama. kalau dakwah berterusan dan ilmu dan amalan diimarahkan sebagai wadah seharian... Insyaallah...semua masalah sosial dapat di atasi bersama.
Tapi dunia telah membawa kita ke arah hidup individualistik dan materialistik...
kerana apa?....kerana semuanya pandai belaka... pandai yang sombong dan pandai mencipta ilmu yang bukan2...
kalau semua sepakat dengan jemaah ..Insyaallah..dapat diatasi smeuanya...
sertailah kelompok yang berwadahkan islam yang sebenar...
itulah JIHAD


-----------------
Senyuman Hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For akid_muqorrabinProfil   Hantar PM kepada akid_muqorrabin   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 11:37



em.. nama tudung labuh tercemar lagi...
isshhh.. aaawatnye ni..
dunia akhiir zaaman??!! nauzubillah...

* selidik dahulu sebelum tuduh @ fitnah seseorang..
mungkin juge dia dah berkahwin.. au.. wallahualam'

em.. jgn lihat pd luaran sahaja.. kadangkala luar bertutup litup.. but.. hakikatnya di luar dugaan..!!
ana bercakap pd pemantauan ana..

apepun.. >tepuk dada.. tanya diri anda...<
wallahualam'.. i'm just a simple person...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 12:07


...
Ikhwah dan akhawat sekalian,
Membincangkan topik ini ana selalu dengar cemuhan, tohmahan dan penghinaan tehadap orang yang memakai tudung labuh, ana selalu dengar orang kata "baik tak payah pakai tudung".. ikhwah dan akhawat sekalian, jangan emosional, fikir dulu apa yang patut kita kata...

Ikhwah dan akhawat sekalian, ana berpendapat bahawa perihal menyentuh lelaki yang bukan mahram (bukan muhrim-sebab muhrim bermaksud orang yang berihram) adalah satu benda yang lain dan memakai tudung labuh adalah satu benda yang lain...

Bagi ana, dia sudah melaksanakan tanggungjawabnya sebagai wanita muslimah iaitu menutup aurat dengan sempurna... Cuma dia tertipu dek bujukan rayu syaitan yang sentiasa menyesatkan anak Adam... Jadi, kewajipan kitalah untuk menegurnya...

Ikhwah sekalian, Cuba kita perhatikan di negara kita, betapa banyak lagi manusia yang mengaku Islam tetapi tidak menutup aurat... mengaku Islam tetapi berjalan berpimpin tangan dengan lelaki yang bukan mahram..

Tapi, takder siapa yang hiraukan... takder siapa yang ambil peduli, tak der siapa yang concern, takder siapa yang rasa nak postingkan, takder siapa yang sedihkan...

Akhir kalam, ana ucap terima kasih kepada mereka yang concernkan tentang perkara ni.. harap kita semua bertindak...

Bittaufiiq wannajah...

-----------------
ORaNGg YaNg TeRBaIk Di KaLaNgaN KaMu IaLaH OraNg YaNg BeLaJaR aL-QuRaN daN MeNgaJaRkaNNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-09-04 20:49


kat tempat ana sendiri pun ramai girl bertudung tapi macam tak bertudung.cos depa kalu pakai baju or seluar dah la ketat,sendat,padat nampak pusat pulak tu...ini la manusia akhir zaman agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 21:09


pekara yang x sepatutnye dibuat, itu sangatla yang depa nak buat.... haru biru betul depa nie.... pemakaian tudung tu biarla ikhlas kerana Allah SWT....... kalau nak pakai tudung biar pakai betul2.. jangan nak main2 plak

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

zaim_bushra
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 9704
Posting: 20
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-09-04 13:08




kerana nila setitik,rosak susu sebelanga..
fikir2kan dan renungkanlah....


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaim_bushraProfil   Hantar PM kepada zaim_bushra   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-09-04 19:21


mungkin dia dah kawin kot....sahabat-sahabat ana ramai jer yang kawin time belajar..tu la orang mudah anggap buruk..especially tudung labuh, padahal mereka dah kawin..salah ke pegang tangan kalu dah kawin depan orang??? halal lah.. mereka yang pakai tudung labuh ni dah kira bagus ikut tuntutan agama..takkan la mereka nak buat sessuatu yang langgar syariat kot...ana pun tudung labuh..kesian kat sahabat2 ana,mangsa kebencian orang..husnu zon la skit...he......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 11:15


ana setuju pendapat ansarullah... marilah kita sama2 tegur diorang dengan berhikmah dan jgn kita kutuk diorang...

Sebab diorang dah terlepas dari satu dosa iaitu dosa tidak menutup aurat.. sedangkan ramai lagi yang dapat 2 dosa... dosa tak tutup aurat dan dosa melakukan maksiat...

Sama2 laa kita meneruskan dakwah kepada mereka semua... supaya kita terlepas daripada tanggungjawab yang Allah letakkan di pundak kita...

Kita menyampaikan, Allah yang memberi hidayah... tanpa penyampai, hidayah payah sampai, tak gitu ikhwah sekalian...

Innaka la tahdi man ahbabta walakinnallah yahdi man yasyaa'...

Pesanan ana,
Tidak tutup aurat bukannya satu syarat untuk kita melakukan maksiat...

Wallahu 'alam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

ummu_aiman
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11436
Posting: 7
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 11:49



ana sekadar m'ingatkan diri ana dan juga shbt.kenapa kita slalu peka kpd dosa yg nampak sahaja?sdgkn kalau diukur ianya lebih atau sama saja dosanya dgn dosa yg kita nmpak itu.meninggalkan solat,riba ,syirik dan pelbagai lagi,mungkin ramai yang tidak menyedari akan hakikat ini,yang pastinya pencatat kita begitu teliti..fikirkanlah,

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_aimanProfil   Hantar PM kepada ummu_aiman   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 14:38


selidik dululah ttg status perhubungan mrk, tp kalau tak kahwin lg, doakan agr dia diberi hidayah olh ALLAH utk brubah

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-08-05 01:29


Assalamualaikum...

maaf lah kalau shah cerita sikit...
shah ada lah juga dapat email tentang ustz. and budak uia...
sedang buat maksiat kat bawah pokok...
so jangan anggap yang nampak baik itu baik..
jangan percaya sangat dengan mata kita..
shah bersyukur...
walaupun tak pernah jumpa dengan bakal isteri shah..
tapi shah tahu dia baik..
bagaimana nak jumpa kalau kenal kat ukhwah.com saja..
budak sini memang baik2 belaka..
kalau nak yang baik cari lah kat sini..

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 05:58


salam......

Buatlah apa yang kamu suka sekiranya kamu tak malu.

sukalah siapa yang kamu suka kerana di akhir nanti kamu akan terpisah.

buatlah apa saja kerana di sana nanti ada balasannya.

Katalah apa yang kamu ingin kata kerana Allah tahu apa yang kamu kata.

awas neraka Allah!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 06:12


memang tak patut seorang muslimah buat begitu.
jaga diri hiasi peribadi.
tapi...mungkin lelaki tersebut mahramnya.

hm....
ana teringat kalau ana berjalan dengan abang2 kandung ana.
dahla muka tak serupa,lain2 walaupun adik beradik.
kami semua memang memang rapat.
kalau jalan dengan salah seorang dari abang2 ana.....
orang sekeliling mesti pandang semacam.
kadang-kadang orang pandang serong saja.
mereka ingat kami bercouple agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 07-08-05 22:43


Bismillahi syukranlilLah

Sabda Rasulallah S.A.W. yang bermaksud,

"Dua nikmat yang sering aiabaikan oleh manusia ketika masih sihat dan ketika masa lapang"
Hadis riwayat Bukhari.

Isilah masa lapang dengan ibadah . Bukanlah dikatakan ibadah itu solat,puasa,haji, membaca quran dan sebagainya. Menelaah pelajaran demi menjulang tinggi agamaNya suatu ibadah, membersihkan bilik demi cinta padanya yang Maha Suci suatu ibadah. Memikirkan kematian dan berusaha menyelamatkan diri dari kekelabutannya suatu ibadah. Segala yang baik yang dilakukan dengan matlamat yang jelasa dikehendakiNya itu ibadah. Jika kita seorang yang gemar melakukan kebajikan maka tidak salah kalau ibadat kita itu dilakukan kerana takutkan neraka Allah. kalau kita acapkali melakukan kesilapan dan dosa maka tidak salah beribadat untuk menggapai syurganya. Namun hakikatnya setinggi ibadat itu bila dilakukan demi redha dan cinta Allah.

Bagi yang dekat carilah jalan menegur. habis tak dapatpun emailla dia. ye dop.
Doh hok jauh macam saya ni. Mampu berkata " Ya Allah berilah hidayah Mu padaku dan pada dia dan pada seluruh kaum muslimin dan muslimat. Jauhilah kami dari murkaMu yang dengannya kami menjengahkan diri pada azabMu. Dekatkanlah kami akan jalan rahmat kasih sayang Mu yang dengannya kami beroleh nikmat dan kesenangan dunia dan akhirat"

Amin

WalLaahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-08-05 22:58


yerla, kita hendaklah bersangka baik, kalau mampu kita tanya dia "maaf, kamu ni suami isteri ke?" tapi biasanya orang dah kawin ni diaorang malu nak bermesra di khalayak ramai. ingat kata ustaz, Kalau nak kenal orang yang dah lama kawin dengan yang bercinta ni senang aje. Kalau yang dah lama kawin tuu, suami jalan depan tinggal bini kat belakang. Kalau yang belum kawin ni bermesra semacam saja. apa-apapun kita tak boleh fitnah depa tanpa soal selidik. maby depa dah kawin agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 01:56


Assalamualaikum..

betul ke ainor...janagn dengar khabar angin saja...kalau boleh pastikan sendiri dengan mata sendiri...selidik dulu status diaorang..Mana tau mereka dah kawin ke...

Mana tahu orang saja nak sebar fitnah untuk burukkan orang islam...

:roll:


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-08-05 20:55


Pada 08-08-05 01:56 , Nurul_Amin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

betul ke ainor...janagn dengar khabar angin saja...kalau boleh pastikan sendiri dengan mata sendiri...selidik dulu status diaorang..Mana tau mereka dah kawin ke...

Mana tahu orang saja nak sebar fitnah untuk burukkan orang islam...

:roll:




Assalamualaikum...
memang betul tu...
insafilah diri kita...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nurussaadah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17485
Posting: 25
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 22:01


Saya setuju dengan yang lain..kita fikir baik lah..cuba selidik dulu...Xbaik main fitnah saja. Alfitnatu ashaddu minal qatl...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurussaadahProfil   Hantar PM kepada nurussaadah   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 10-08-05 22:34


Pengantin baru gamaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

jembal
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16629
Posting: 9
Dari: tanta,mesir

egypt  


posticon Posting pada: 10-08-05 22:48


assalamualaikun wbt

setiap manusia tak terlepas dari melakukan kesilapan..memang bagus kita bincangkan masalah umat ini..moga2 apa yang dibincangkan ini menjadi satu program tarbiyah supaya kita lebih sedar dan peka sebagai seorang muslim dan seterusnya menjadi seorng mukmin yang sejati disisi allah dan dijadikan qudwah untuk kawan2 keluarga dan masyarakat..

manusia tak semua sama mungkin ada yang pakai tudung labuh hanya sekadar nak menutup perangai lama atau kisah silam dan xberapa faham tapi tak semua yang bertudung labuh membuat ksalahan yang sama..maksud saya jgnlah disebabkan nila setitik habis ssusu sebelanga bak kata kawan kita diatas tadi..

setiap orang sepatutnya tau dan sedar akan kewajipannya sendiri jadi sama2 kita fikirkan????

wassalam untuk kali pertamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jembalProfil   Hantar PM kepada jembal   Pergi ke jembal's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 22:50


tak baik berburuk sangka okies ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 22:53


um..tak tau nak komen apa kat sini
sebab semua pendapat sahabat2 ana setuju
diri ana sendiri pun banyak buat maksiat
tak layak rasanya nak bagi pendapat kat sini
yang penting sendiri mahu ingat laa..
dosa bukan stakat dia tanggung
tapi kita yang tak ada inisiatif nak tegur ni pun akan kena sama
apapun..selemah2 iman ialah tegur& doa melalui hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 22:59


assalamualaikum wbt...

alin setuju dengan futurama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 23:01


pening bila dpikirkan hal2 cmanie..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 10-08-05 23:05


salam.....
peringatan untuk diri ana yang sering lupa
masyarakat kita sering tengok contoh orang-orang yang baik2 sahaja bila beri contoh...kepada kita.....seperti contoh diatas...padahal contoh yang lain banyak lgi.....bila si muslim ini buat benda yang tak baik riuh satu negara.....memang tak dinafikan benda ini terjadi tetapi sebelum berkata apa-apa cuba periksa dulu sebelum mengeluarkan kenyataan.....kan,itu yang terbaik kan....
biasalah cinta ini...merupakan fitrah manusia,bila dah kena penyakit ini susah nak diubati.....memang kekadang geram bila lihat benda macam dengar perkara macam ini....menjatuhkan maruah islam..itu sendiri....tetapi kita kena fikirkan balik,sebab apa benda ini boleh terjadi....Kenapa budak ini boleh jadi macam itu....mesti ada sebabnya....tak semua manusia kat dunia sekarang ini yang 100% sempurna.....wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150168 saat. Lajunya....