Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 39 minit yang lalu

Renungan bersama...
 Posted on Jumaat, 26 September 2003 @ 15:57:36oleh Engku_Salina
Tazkirah Tolonglah ambil masa 2 minit untuk membaca ini....

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....
Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah... tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dengan pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik.

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu" Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu untuk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman tu...

Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah....

Macammana.. adakah anda rasa lawak dengan cerita di atas selain terhibur anda fikirlahlah...

"Lawak kan, dari 1,000 org yang mengaku dia Islam hanya 20 yang betul-betulberiman... "

"Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi sekarang.. amat lemah.. baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yang dia tak sembahyang jumaat lagi..."

"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali saja.. bila time sembahyang raya..."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dsalam al Quran"

"Lawak kan, berapa ramai yang percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama. Lawak kan???

Kenapa gelak/ tu kan realiti.. tapi yang paling lawak sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain... berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca? berapa banyak????

Wallahualam..

 

  Tazkirah


Komen


"Renungan bersama..." | Login/Mendaftar | 3 Komens
Threshold
Komen di sini adalah hakmilik yang menghantar. Pihak Pengurusan Portal tidak ada kena mengena.


Re: Renungan bersama...
oleh darul_numan81 pada Sabtu, 27 September 2003 @ 8:48:10
(Info AHLI)


assalamualaikum, cerita ni begitu sinis sekali, menyindir diri kita tanpa sedar. kalau kita faham cerita ni, baguslah.. semoga kita dpt ambil iktibar.. wassalam
[ Tetamu tidak dibenarkan memberi komen. Sila mendaftar ]


Re: Renungan bersama...
oleh aidilshah pada Sabtu, 27 September 2003 @ 10:19:05
(Info AHLI) http://www.wiramas.com.my
in the name of Allah the most gracious the most merciful

betul cakap akhie tuu tak berapa ramai yang sanggup berjihad di jalan Allah, pernah kawan ana orang Arab yang sekarang ini menyewa serumah dengan ana, dia cakap selama setahun dia berada di Malaysia hanya ana seorang sahaja yang dia jumpa dan sanggup berbicara tentang islam (ana tak cakap ana riak) sekadar berkongsi pengetahuan.

jikalah dua pemuda itu datang masa ana ana pasti ana akan berdiri untuk berjuang bersama-samanya tetapi ana tak akan solat bersama-samanya kerana "Mana sah solat jumaat jika ma'mun dia tak cukup 40 orang.. hehehe akhie ni yang ini memang lawak.

insyaAllah ana akan suruh isteri ana tanamkan semangat jihad kepada anak-anak ana nanti doakanlah ana.

ALLAH AKBARRR! ALLAH AKBARR! ALLAH AKHBARR!
]


Re: Renungan bersama...
oleh wira ([email protected]) pada Sabtu, 27 September 2003 @ 18:21:22
(Info AHLI)
memang lawaklah manusia zaman sekarang,tapi tulah hakikat...
]





Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122412 saat. Lajunya....