Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 25 hari yang lalu
ronniefinancehome: 36 hari yang lalu
MTMKi: 46 hari yang lalu
usop79: 47 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Bahasa Pengantar U Bahasa Inggeris?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Bahasa Pengantar U Bahasa Inggeris?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahasa Pengantar U Bahasa Inggeris?

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 13:05



UPM kata nak buat tapi tak jadik plak.
Ape pandangan anda.
Adakah ia dapat membunuh bahsa Melayu?
Apakah Bahasa Melayu bukan Bahasa ilmu?
Terserah Anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

hafezad
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10415
Posting: 12
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-04 20:58


Salam Mesra, Salam Ukhwah Islamiah buat semua teman pemabaca....

Bak kata pepatah Melayu "Yang kurik itu kendi yang merah itu saga, yang cantik itu budi dan yang indah itu bahasa", namun yang pasti bahasa bukan hanya untuk didominasikan kepada kaum tertentu sahaja sebagai contohnya Kaum India di negara kita ada yang fasih berbahasa Melayu, Inggeris apatah lagi bahasa Tamil begitu juaga dengan kaum cina. Dalam aspek kebahasaan tak jadi masalah untuk kita meggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di Universiti, bukan niat kita untuk tidak menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar, ini kerana dalam aktiviti sehari-harian kita telah dan akan menggunakan bahasa Melayu. Apalah salahnya kalau kiat belajar mengunakan Bahasa inggeris selagi mana ianya dapat menambah Ilmu pengetahuan dan meningkatkan martabat kita, Nabi SAW pernah bersabda "Tuntutlah Ilmu hingga Ke negeri China" Apa yang ingin diperjelaskan di sini kalau kita belajar di china kita kena tahu bahasa Cina Betul tak? Kita seharusnya sedar bahawa untuk mejadi seorang Mahasiswa yang cemerlang, gemilang dan terbilang kita seharusnya berdepan dengan dunia global yang penuh dengan pelbagai cabaran.
Saya ingin memohon maaf dari pihak yang tidak bersetuju dengan penggunaan Bahasa Inggeris sebagai bahasa penghantar di IPT. Tetapi apa yang pasti kita tidak boleh melihat dunia dari dalam sahaja tetapi kita seharusnya berpandangan jauh dan melihat dunia dari luarnya barulah kita tahu apa yang seharusnya kita lakukan Wallahuaklam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For hafezadProfil   Hantar PM kepada hafezad   Quote dan BalasQuote

mech_muslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10187
Posting: 30
Dari: kangaroo state

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-04 21:27


pada pandangan ana, kalo nak blaja bahasa selain melayu, bagus jugak..bahasa arab n cina lagik bagus. apepun, bahasa ibunda jangan dilupakan..psal bahsa pengantar kat ipt tu, 50-50

Bookmark and Share

    


  Member Information For mech_muslimProfil   Hantar PM kepada mech_muslim   Pergi ke mech_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-04 10:02


UPM perlu lebih bijak mengatur strategi untuk melahirkan graduan bertaraf antarabangsa. memeang kita sedar bahawa ramai graduan kita 'tidak laku' di peringkat antarabangsa. tapi inilah hakikat yang harus diterima oleh graduan menganggur. bukan sahaja tidak laku diperingkat antarabangsa, malah di peringkat tempatan. sebaliknya pelajar Malaysia begitu laku untuk diterima menuntut diluar negara kerajaan malaysia pemurah untuk menaja pelajar kita ke Universiti mereka. tetapi kemana selepas itu. nampakn ya langkah yang diambil oleh pihak UPM adalah wajar. tetapi tidak seharusnya ianya dijalankan secara terburu-buru dan mempunyai susun atur langkah pelaksaan yang boleh diyakini untuk mendapatkan 'lampu hijau' dari kerajaan. kita tengok UiTM, bahasa apa yang mereka gunakan. itu universiti siapa? bagaimana persoalan ini boleh timbul. anda sendiri anda jawapannya untuk mentafsir persoalan yang saya timbulkan. mengapa penggunaan bahasa inggeris dalam subjek sains dan matematik di sekolah diterima? adakah terdapat pendapat yang berbeza antara pemimpin terdahulu dengan pemimpin sekarang? akhir kata tepuk dada, tanya selera.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 03:16


insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-09-04 22:52


entah, b'gantung kpd jenis modul2 & subjek2 yg di syarah, ade bdk2 international sepatutnye di syarah d dlm b.i.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-09-04 07:51


ana sokong 300% kalau upm nak approach guna english...kita kita fikir future sbb sekarang ni bm cam dah kurang dipakai..tapi ni tak bermakna kita just ignore bm..bm tetap bahasaku dan bahasamu jua..kat tempat ana memang full english dan alhamdulillah masalahnya tak banyak..kita pun tahu banyak modul dan buku dalam english ....tapi semua tu terpulanglah


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 21:50



pasal tajuk ni saya agak sokong sebabnye sekarang kita boleh tgk sumber rujukan kebanyakan dalam bahasa inggeris...bukanke lebih mudah andai penyampaian lecturer dalam dewan kuliah juga menggunakan bahasa inggeris?? terutama dalam bidang sains dan teknologi.kalau budak sekolah rendah pun dah diserapkan takkan studennt u tak boleh nak terima angin perubahan sikit??

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 02:40


Salam alaik..
better dijadikan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantar di U. lagipun sekarang ni didapati mahasiswa kurang mahir dalam bertutur di dalam b.i. jadi, molek sangat lah b.i jadi bahasa pengantar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 08-07-05 06:11


Bahasa Melayu semakin terpinggir.
Tidak mustahil jika selepas beberapa generasi, bahasa Melayu akan menjadi senasib dengan dialek kelantan, terengganu, etc; hanya digunakan secara tidak formal.
Kita telah merdeka, tetapi masih belum punyai identiti sendiri.
Agak pelik kerana kita belum mampu belajar daripada sejarah silam.
Tamadun Islam banyak mengimport ilmu pengetahuan daripada Yunani.
Negara oksidental juga berbuat demikian, daripada kota-kota ilmu Islam.
Jepun juga melakukan perkara sama melalui program Tangen kerajaan Meiji.
Semua di atas menterjemah ilmu yang diimport, dan mereka merakam nama mereka dalam sejarah peradaban dunia.

Kita?
Kita juga banyak mengeksport pelajar ke seantero dunia untuk mengharapkan pemindahan teknologi dan kepakaran ke negara kita.
Tapi, bahasa penjajah kita jadikan bahasa pengantar.
Ana bukan anti pembangunan, bukan juga bencikan bahasa Inggeris.
Cuma, secara jujur, dengan menggunakan bahasa lain sebagai bahasa pengantar pendidikan, kita telah menafikan hak bahasa kita untuk berkembang.
Sedangkan kita tahu bahawa bahasa yang hidup sentiasa menerima perkara baru dalam bahasa mereka.

Bahasa Inggeris juga telah banyak berubah daripada apa yang ada sebelum ini. Komiti kamus Oxford sentiasa bersedia untuk menerima perkataan dan peribahasa baru.

Bahasa Perancis agak ketinggalan dalam perkara ini. Walaupun pernah menjadi lingua franca internasional sehingga abad ke-17, sikap agak tertutup mereka telah mengikis pengaruh bahasa mereka.

Bahasa Melayu? Juga pernah menjadi lingua franca pada zaman keemasan kerajaan Melaka, dan sehingga hari ini masih mencari identiti...


-----------------
Image hosted by Photobucket.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 08:52


Assalamualaikum..

!!! QUOTE !!!

kita tengok UiTM, bahasa apa yang mereka gunakan. itu universiti siapa? bagaimana persoalan ini boleh timbul.


kalau dialam sekolah rendah dah diterapkan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantar untuk 2 subjek, tak kan di U masih guna bahasa melayu.

!!! QUOTE !!!

Kita telah merdeka, tetapi masih belum punyai identiti sendiri.


Negara kita belum cukup kuat seperti negara Jepun yang punyai banyak penterjemah yang mampu menterjemah buku - buku baru dipasaran dengan pantas agar pelajar - pelajar disana tidak bergantung harap pada buku rujukan negara luar. Oleh itu untuk menterjemah perlulah menguasai bahasa inggeris itu sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 10-07-05 02:10


Bahasa utama di UIAM memang bahasa inggeris tapi masih diwajibkan belajar bahasa Melayu... ikut kursus masing-masing... pelajar cina pun wajib belajar bahasa Arab.

Ada baiknya dikuatkuasakan bahasa inggeris. Buku teks dan rujukan kebanyakannya dalam bahasa Inggeris. Lainlah jika kita meniru dasar indonesia, mana-mana buku yang ingin di bawa masuk ke sana mesti diterjemahkan...

Nak martabatkan bahasa Melayu macam mana, identiti pun dah hilang Melayu... Malay dalam bahasa Malayalam ialah land of hill...payah nak terjemahkan, sebab pensyarah cakap macam tu?. Dia dah balik Kerala.

Banyak cara lain boleh dipraktikkan untuk memartabatkan bahasa dan bangsa Melayu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 10-07-05 05:56


!!! QUOTE !!!



Banyak cara lain boleh dipraktikkan untuk memartabatkan bahasa dan bangsa Melayu.



Antaranya?

!!! QUOTE !!!

Negara kita belum cukup kuat seperti negara Jepun yang punyai banyak penterjemah yang mampu menterjemah buku - buku baru dipasaran dengan pantas agar pelajar - pelajar disana tidak bergantung harap pada buku rujukan negara luar. Oleh itu untuk menterjemah perlulah menguasai bahasa inggeris itu sendiri.


Maafkan ana kalau ana silap. Rasanya mereka bermula dari awal, sejurus selepas program Tangen. Generasi pertama program ini ada yang menjadi PM, CEO syarikat dll.
Ana ragu untuk mengatakan kita ketandusan pakar untuk menterjemah. Saban tahun, cukup banyak duit rakyat digunakan untuk menghantar pelajar ke negara anglophone.
Adakah ini langsung tidak mampu menyumbang dalam penterjemahan?
Apakah mereka ini tidak mampu menguasai bahasa Inggeris dengan baik?

!!! QUOTE !!!

Lainlah jika kita meniru dasar indonesia, mana-mana buku yang ingin di bawa masuk ke sana mesti diterjemahkan...


Secara ikhlas, ana tidak nampak keburukannya.

Masih sama dengan pendirian terdahulu; dengan menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar ilmu, kita benarkan bahasa kita hidup dan relevan dengan zaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 12:10


sbnrny bagus bahasa penghantar bahasa inggeris, bahasa melayu pun semua dah pakar2 dah. saya pergi beberapa neg asia, mereka gunakan bahasa inggeris dalam semua subjek....rasanya sebahagian pelajar kita agak tercicir dalam penguasaan bahasa inggeris

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 12:13


dan satu lagi...sgt2 digalakkan kita semua belajar dan menguasai bahasa arab...sb bahasa alquran dan hadis....kalau boleh berlomunikasi dalam bahasa arab, masyaAllah...boleh ikhtilat ramai org2 seperti somalia, sudan , palestin, maghribi, saudi arabia dan lain2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 14:00


belajar bahasa inggeris dan belajar dalam bahas inggeris
mana lebih baik? ;)

selama ini ramai yang belajar bahasa inggeris
termasuk adik tetapi gagal menguasai
tetapi sekarang dah tahu apa keperluan dan kepentinggan
di tempat praktikal bahasa inggeris bahasa pengantar
mesyuarat, presentation, buat laporan, dan sebagainya
semua dalam bahasa inggeris
hmmm macam ne itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-07-05 17:04


boleh ajeee.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

chiku
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15606
Posting: 15
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 13-07-05 16:05


Penggunaan bahsa inggeris bagus laa...lagipun bahsa inggeris guna di serata dunia..so,tak susah nak komunikasi dengan orang-orang luar negara kalau melancong nanti..tapi.yang penting bahsa melayu jangan dilupekan...sebab bahasa tu still kekal sebagai bahasa ibunda kita...!!~

Bookmark and Share

    


  Member Information For chikuProfil   Hantar PM kepada chiku   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:26


kat Limkokwing ni guna English :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09524 saat. Lajunya....