Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 30 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: SEKS BEBAS PELAJAR IPT


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» SEKS BEBAS PELAJAR IPT

Please Mendaftar To Post


Oleh SEKS BEBAS PELAJAR IPT

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 22-07-04 10:15




APA PENDAPAT SAHABAT UKHWAH TENTANG
PERLAKUAN SEKS BEBAS YANG SEMAKIN BERLELUASA DI IPT PADA MASA KINI.....
ADA CERITA BEST ATAU PENGALAMAN....JOMLA KONGSI BERSAMA SAHABAT UKHWAH.......
KALAU ADA APA2 CADANGAN BERNAS UNTUK TANGANI MASALAH KERUNTUHAN AKHLAK NI....KONGSILAH BERSAMA.......
SEMOGA KITA DAPAT SYAFAAT DARIPADA USAHA KITA UNTUK MEMBANTU MEMPERBAIKI AKHLAK MASYARAKAT KITA

-----------------
WARDAH.....SALAM UKHWAH UNTUK SEMUA

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 12:57




bagus farabi sbb ada inisiatif yg baik utk tangani MASALAH KERUNTUHAN AKHLAK ni. sbg slh sorang pelajat IPTA, mmg mcm2 yg ana dgr & terlihat aksi2 mahasiswa/mahasiswi kita skrg. ana rasa utk tangani mslh ini kita perlu banyakkan membuat program berkaitan dgn akhlak ni.cntohnyer forum atau kuliah2 berkaitan pergaulan bebas siswa2 kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ada_syuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1685
Posting: 81
Dari: bumi allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 13:15


segalanya bermula dari hati....jika hati itu bersih maka bersihlah perbuatan kita..jadi langkah awal...bersihkan hati...takutkan allah kerana Allah tidak pernah lalai dalam megawasi hambanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ada_syuhadaProfil   Hantar PM kepada ada_syuhada   Quote dan BalasQuote

Zulhilmi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.03.2004
Ahli No: 7887
Posting: 23
Dari: Selayang Baru

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-04 13:56




Hmmm... ada benarnya juga apa yang ika cakapkan tu... tapi... untuk program seperti forum, ceramah dll. ana rasa tidak semua yang berkesempatan untuk menyertainya. Malah aktiviti yang melibatkan penyertaan dalam kump yang besar kurang berkesan untuk memberi kesedaran kepada para belia khususnya pelajar IPT.

Pada ana lebih baik kalau diadakan/dipertingkatkan usaha dakwah secara berkumpulan, i mean dalam bentuk usrah. Dengan cara ini, kita dapat mengenal dan mendalami jiwa dan perasaan sahabat usrah kita isamping kita dapat saling menasihati antara satu sama lain.

Persoalannya... macam mana kita nak tarik mereka yang ter-sasar ni supaya menyertai aktiviti seperti ini? MArilah kita sama-sama berdiskusi di dlm ruangan ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZulhilmiProfil   Hantar PM kepada Zulhilmi   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 14:13


menjawab persoalan Zulhilmi tu: macam mana kita nak tarik mereka yang ter-sasar ni supaya menyertai aktiviti seperti ini? ana rasa bagus adakan usrah. tanggujawab stp ahli ialah cuba kita kenali atau cari rakan2 yg kita rasa sudah tersasar ni & kita cuba berikan sedikit nasihat & cerita2 yg dpt melahirkan rasa keinsafan dlm diri mrk. slps tu kita jalinkan ukhwah sesama mrk moga akhirnya nanti mrk juga dpt menyebarkan dakwah bersama2 ngan kita.insyallah usaha yg baik itu akan diberkati Allah s.w.t.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

permata_wassini84
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2004
Ahli No: 6295
Posting: 1
Dari: kuim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 14:24


assalamualikum.....
ana rasa keruntuhan akhlak masa kini terjadi mungkin disebabkan faktor persekitaran&pengaruh gejala sosial masa kini...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_wassini84Profil   Hantar PM kepada permata_wassini84   Pergi ke permata_wassini84's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 14:34


Betul, tapi setiap perkara bermula dengan akar umbinya..kalau akar dah rosak..mungkinkah pucuknya baik...

Tapi selagi kita bergelar manusia dan hamba Allah, kita patut benteras segala maksiat yang ada selagi yang mampu...

Wujudkan jawatan "tangkap ayam" pun kira ok gak.. yerla, biasanyer memalam la diorang buat perkara terkutuk ni... dulu pernah gak join.. hehe.. tapi kurang sambutannyer.. Kesian!









Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 22-07-04 15:01



isk...mintak dijauhkanle drpd perkara2 camni.itulah akibatnya kalau dah takde pegangan dlm hidup.hal2 agama diabiaqkan begitu saje.dah takde sapa nak amik berat pasal usaha2 agama ni.diaorang ni bukan apa,ade tu yg kengkadang tak tahu langsung pasal agama ni.manusia....insyaAllah kalau dibasuh dengan ayat2 al-Quran di basuh ngan hadith2 nabi...terbukak gak hati diaorang.paling koman pun ingat gak diaorang walaupun sedetik kat Allah ta'ala.skang sapa yg kena bagitahu diaorang pasal hal2 camni kalau bukan kita.tapi kalau diri sendiri tak terbayiah,camana nak mentarbiyah orang lain(sambil melihat diri sendiri )?itulah...muhasabah diri sendiri dulu...insyaAllah.jgn setakat pandai cakap,pandai bagi pendapat,pandai menaip....tapi amalnya..hampeh!takde tindakan langsung...Betultak??

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

miza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.01.2004
Ahli No: 6484
Posting: 67
Dari: kelantan bandaraya islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 15:19


astaghfirullah...nauzubillah....minta dijauhkan..
kadg2 ana raser takut sgt terpengaruh...
ana setuju sgt kalu usrah diadakan....
yela..kalau nak 'berkapel' pun biarlah ader batas-batasnyer...jgn dating berdua-duaan..
kalu nak dating pun ajaklaa ramai sket...
kalau blh elakkan....kan sekarang h/p ader call/hantar mesj pun dah cukup....
ataupun kalu nak jumpa pergi rumah mak bapak diorg....kalu yer pun kahwin dulu..(.kalu nak buat lebih2)
ingat Allah selalu...kuatkan iman bykkan ibadat...

maafla...kalu ana terlanjur ckp...geram sgt...
...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizaProfil   Hantar PM kepada miza   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 22-07-04 16:48



Atas pengalaman, pernah ana tegur sorang muslimah panjat tingkap bilik lelaki.. pastu.. paham2 la... Ana cuba tegur, tapi panjang cerita plak jadinya... Malas nak citer, panjang sgt... At least ana dah jalankan tanggungjwab ana... Berlaku di IPT bahagian borneo malaysia... Bukan setakat student dgn student, pak guard pun tumbuh tanduk jugak....!! Ada ka patut??

-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

disc_manz
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1622
Posting: 16
Dari: Perlis

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 16:56




Berdasarkan pengalaman ana, kalau kita buat usrah ke, ceramah ke tengoklah yang datang cuma budak-budak baik jer..ana bukan bermaksud untuk memperlekehkan usaha-usaha yang dijalankan..tapi itulah realitinya..mahasiswa yang dok kat universiti perlu pikir cara terbaik...ana lihat kalau muslimat yang tudung labuh tu hanya dok ngan kelompok diaorang jer..maafla tapi ini reality..macam mana nak sampai dakwah pada budak yang teruk-teruk ni…ana setuju dengan persekitaran yang mempengaruhi mereka..lihat saja budak2 sekolah agama bila masuk universiti ada yang ‘culture shock’ hingga hanyut..yang dapat bertahan alhamdulillah…persekitaran kat kampus kita ni tak cenderung untuk membina iman….tapi merosakkan iman..sebab apa terjadi…tengok sapa pentadbirnya..harapan ana kepada pejuang2 islam kat kampus terusla usaha anda…Allah bukan nak tengok hasilnya sbb hidayah Allah yang beri..tapi usaha kalian yang penting…..

Bookmark and Share

    


  Member Information For disc_manzProfil   Hantar PM kepada disc_manz   Quote dan BalasQuote

di_azie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9868
Posting: 36
Dari: Melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-04 17:02


... Nauzubillah... Minta2 ana dijauhkan dari terlibat dengan benda-benda 'pelik' macam tu... Ana hampir terlibat dengan perkara tu tetapi ditakdirkan Allah ana belum terjerumus jauh... Baru nak ke peringkat permulaan atau dalam bahasa mudahnya ana baru nak mula rapat dengan sorang siswi di tempat ana belajar... Ini semua mungkin berkat mengingati dan mematuhi pesan ibu pada ana sebelum ana mula bawa kenderaan sendiri ke tempat ana belajar sekarang... syukur alhamdulillah... kesimpulannya,kalau bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi... Benda tu takkan jadi kalau sebelah pihak sahaja yang 'nak'...pucuk pangkalnya pada hati masing-masing... tepuk dada,tanya iman... Sekian,wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For di_azieProfil   Hantar PM kepada di_azie   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 21:43


emmm...

sering dkaitkan sek bebas dengan pelajar universiti......rata-rata semua pelajat ipt adalah dikalangan remaja...dan kalau ia ttidak dikawal...perkara yang lebih teruk mungkin berlaku....dah puas kita dengar cerita tentang vcd lucah pelajar ipt.....mungkin tahun akan datang akan lebih teruk lagi......sama-sama kita doakan yang kita tak termasuk dalam golongan tersebut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

abu_luqman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2853
Posting: 121
Dari: Kajang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 23:58




Satu lagi cakap kedai kopi???

Teringat kat majalah mangga yg dok cerita hal2 manusia lain tapi tiada nilai ilmu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_luqmanProfil   Hantar PM kepada abu_luqman   Pergi ke abu_luqman's Website   Quote dan BalasQuote

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 00:12


soal seks bebas ni adalah berkait dgn didikan ibu bapa dan diri sendiri.....kalau dua golongan ini tidak berfungsi maka akan ada lah masalah.....contohnya seks bebas

Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 00:20


Quote:

On 2004-07-22 16:56, disc_manz wrote:


..ana lihat kalau muslimat yang tudung labuh tu hanya dok ngan kelompok diaorang jer..maafla tapi ini reality..macam mana nak sampai dakwah pada budak yang teruk-teruk ni…..




setuju...tersangatlah setujunya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

mech_muslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10187
Posting: 30
Dari: kangaroo state

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-07-04 23:55


'..jika niatnya untuk berhijrah ke arah allah dan rasulnya, maka hijrahnya adalah kepada allah dan rasulnya..' , cebisan dari hadis1 from 40 sacred hadith

Bookmark and Share

    


  Member Information For mech_muslimProfil   Hantar PM kepada mech_muslim   Pergi ke mech_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 24-07-04 08:35


assalamualaikum... cadangan wujudkan badan pencegah maksiat ana sokong.. tapi perlulah dikalangan org2 yg betul2 kuat.. sebab org yg kuat iman jek yg mampu tegur... sebab selalunyer kita ni adalah yg selemah2 iman...( beci dlm hati) atau lebih teruk yg termasuk langsung dlm kategori yg rasulullah katakan...(org yg tidak cegah dgn tgn,tak cegah dgn mulut,tak benci) walluhua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

urbanlegend
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 8237
Posting: 45
Dari: -

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-04 19:44


pada pendapat kita,
1.kawan dgn "mereka" tu dulu.(skrg ni ramai org yg memilih kawan,pilih yg baik jerk,yg jahat dipinggirkan)
2.selami isi hati mereka.sometimes mereka melakukan perbuatan ini bukan atas kehendak mereka, tetapi terpaksa atau mangsa keadaan.kita x leh judge dia tanpa usul periksa.
3.bila dah jd sahabat,mainkan peranan sbg sahabat sejati.(masa nilah cucuk jarum)sbb kawan adalah 1st person yg dia cari utk berkongsi cerita/masalah dan minta nasihat.
4.tunjjukan nilai islam dan beri sokongan dan juga perhatian pada dia.jgn tinggalkan dia separuh jln,bila tgk dia tiada perubahan,slowly.sbb benda2 ni dah sebati dgn hidup dan hati dia.
5.berserah pada tuhan,anda sudah melaksanakan tugas anda hanya tuhan yg dpt memberikan hidayah kpdnye.(hanya tuhan yg menentukan)tapi tuhan x kan beri nasib yg buruk pd makhluknye jika insan itu tidak berusaha utk memberbaiki nasibnya.
that my opinion.....its up 2 all of u to value it .

Bookmark and Share

    


  Member Information For urbanlegendProfil   Hantar PM kepada urbanlegend   Pergi ke urbanlegend's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 01:44


...

Ada lagi rupanya masalah seks bebas ni ye.. Sejak dari dulu dok ada... Apa dah jadi ngan Islam Hadhari nie.. dan ke mana perginya para dai'e di kampus2...??

Wallahua'lam

-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-07-04 10:56



nauzubillah min zalik...harap2 kite tak kena fitnah tu....kalau dah tak mampu kawal nafsu tu, kahwin ajer la....InsyaAllah takkan ader bende2 mcm tu..belajar bukan alasan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

majdah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4046
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-07-04 11:34



Pada pendapat saya, saya rasa mungkin pergaulan yang agak bebas di universiti yang telah membawa kepada seks bebas. seperti yang diketahui bahawa di universii student adalah diluar kawalan ibu bapa dan apabila ingin melakukan sesuatu perkara pun mak ayah mereka tidak tau tambahan lagi zaman sekarang ni masing-masing sibuk dengan tugasan masing2 dan tidak sempat untuk mengambil tau hal yang berkaitan dengan member sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For majdahProfil   Hantar PM kepada majdah   Pergi ke majdah's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 12:41




bebudak yg amalkan seks bebas ni actually mengalami 'culture shock'....gayat dari kg masuk ke bandar atau yg sewaktu dgnnya...'culture shock' ini berlaku apabila iman anda rapuh di mana anda dgn cepatnya mudah terpengaruh dgn suasana baru lalu mengikut apa sahaja yg org lain buat...follower la kiranya ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 13:37




sekadar renungan buat semua...

" Wahai sahabatku pemudi islam,
Yang masih punya iman di dada,
Bangkitlah segera membela agama,
Membina daulah, memajukan ummah,
Jikalau benarlah kau yg digelar rijaluddakwah."

tegur-mengurlah ke arah kebaikan...

wallahualam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 13:52




nk lepaskan geram, smlm masa naik bas ke majlis tahmir masjid, naik bas laluan b..ish, sakitnya mata..ternmpak satu couple india ni berpegangan tgn, dan aktiviti yg seumpamanya..sakitnya hati, rasa mcm nk termuntah..ntahla..walaupun non muslim tp mereka adalah manusia yg dh dpt kad mastrik kampus ni..so, tingkah laku mrk mencerminkan budaya siswa siswi kampus yg berada di paras kritikal drp segi moralnya..malu sungguh..
itu yg didepan mata, yg dibelakang mata, hanya Dia yg tahu..faktor inilah yg menyumbang kpd seks bebas pelajar IPT..bebas, tak penah jumpa lelaki kot masa kt tempat memasing!!!!

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

sabaqal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10403
Posting: 22
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-07-04 16:46


pasal seks bebas ni,kat mana2 tempat ada sebenarnya.semua universiti ada berlaku dan ia melibatkan semua org.tak kira la sama ada student,guard termasuklah lecturer sendiri kerana seks ni kan benda sedap.so semua org nak try rasa la.kat ukm ni pun berlambak.sy sendiri penah skodeng budak2 beromen dan buat seks.bukan apa..just nak enjoy je.tapi mmg seks bebas ni berlambak kat ipt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabaqalProfil   Hantar PM kepada sabaqal   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-07-04 21:22


hmm... apa saranan KAUNSELOR... apa maksud satu lagi 'cakap kedai kopi'... adakah pandangan yang diberikan hanya membuang masa tanpa tindakan yang diambil... ntah laa...maaf laa kalau dirasakan terkasar bahasa...

sebenarnya dah banyak usaha yang dilakukan utk tangani gejala nie di IPT.. cthnya di UTM sendiri.. dulu PMI kat sini ada tubuhkan 'UNIT HISBAH' yang mane unit nie bekerjasama dengan Pihak Universiti dan Keselamatan utk tangani benda² mcm nie.. tapi sekarang 'Unit' nie dah lenyap bersama lenyapnye PMIUTM satu ketika dahulu... maka makin berleluasa laa budaya mcm nie di UTM nie... sekurang-kurangnya dulu 'kelompok' ni memainkan juga peranan kalau tak sepenuhnya pun mungkin dapat 'mengurangkan' sedikit gejala nie... tapi mmg gejala ie tak boleh dibendung MELAINKAN perubahan sikap 'si pelaku' itu sendiri... kesimpulannya kembali jer pada agama...
wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

hafezad
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10415
Posting: 12
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-08-04 12:39




Salam ceria semua, kes sebegini memang sentiasa berlaku dan akan terus berlaku sekiranya pendekatan secara ilmiah, spritual, dan sebagainya tidak diambil. Memang tidak dapat kita menafikan bahawa sememangnya kita diciptakan secara berpasangan. Agama kita tidak seperti agama Kristian yang ada sifat kerahiban dalam diri manusia, namun yang jelas pergaulan yang melampau dan terlampau dapat menjerumuskan sesorang itu kearah lembah kehinaan yang pastinya mendatangkan kemurkaan Allah SWT. Sebagai seorang penuntut IPT, Suasana ditempat saya belajar pun agak tak terkawal, di mana di sini di sebelah malamnya banyak kawasan yang gelap hinggakan ada mahasiswa yang mengambil kesempatann untuk melakukan perkara yang terkutuk lagi dikutuk kononnya mahu melepaskan rindu dan tension dalam belajar. Sebagai seorang penuntut harapan keluarga. kita seharusnya sedar apa yang harus kita lakukan di universiti, apakah harapan keluarga anda pada anda? Saya ingin mencadangkan agar diadakan Kursus perkahwinan di setiap kampus agar mereka memahami apakah erti dan konteks sebenar "kahwin" . Dengan ini mereka yang betul-betul merasakan diri mereka dah cukup mapan dan bersedia untuk kahwin diberi peluang kahwin daripada melakukan perkara yang tak senonoh, belum tentu pasangan yang bersama dengannya akan menjadi isterinya bak kata orang habis madu sepah dibuang. Saya memohon berjuta kemaafan sekiranya pendapat ini menyentuh hati teman pembaca sekalian apa yang pasti kita ingin menjadi seorang hamba Allah yang berakhlak mulia dan bangsa melayu yang tinggi nilai jati dirinya Wallahuaklam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafezadProfil   Hantar PM kepada hafezad   Quote dan BalasQuote

Zulhilmi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.03.2004
Ahli No: 7887
Posting: 23
Dari: Selayang Baru

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-04 17:02




Bercakap mengenai kursus perkahwinan...ada juga baiknya kalau di terapkan di kalangan pelajar IPT. Setidak-tidaknya ia dapat menyedarkan hakikat sebenar alam perkahwinan ni. Kebanyakan student tak sedar akan tanggungjawab berat yang bakal di hadapi mereka. Perkara ini penting agar mereka tidak melakukan perkara yang melampaui syariat islam. Wallahualam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ZulhilmiProfil   Hantar PM kepada Zulhilmi   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-08-04 18:14


perkara sama lah yang melanda ana kat sini...terasa kadang-kadang terpanggil jugak untuk tegur pasangan yang bercouple tak tentu hala nie..dan dari pengalaman yg diceritakan oleh ustaz ana ..pasangan yang bercouple tak tentu hala nie akhirnya ..menyumbang kepada kegiatan seks bebas...nak kata tak de aktiviti keagamaan untuk mencegah aktiviti kurang sihat.nie...setiap mlm ade aktiviti kat masjid tempat ana dan masjid pulak dekat dgn asrama ..tapi tak tahulah kenapa masjid jarang penuh..yang sentiasa penuh..adalah gerai-gerai makan ..tempat-tempat lepak...itulah yg ana heran...tak tahulah ape nak jadi ...ana pun kat sini sekarang nie sedang merangka program untuk mengurangkan seterusnya membasmi kegitan tak sihat nie..haraplah aktiviti yang bakal an laksankan kat sini dapat mengurangkan kegitan nie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

RoSpa
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9771
Posting: 6

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-08-04 11:04


! Tentang perkara ini jangan salah kan ibu-bapa sahaja atau didikan agama, tak ada bapa dan ibu yang mengajar anak nya melakukan demikian, pengaruh dari luar besar, dlm perkara ini sepatutnya kerajaan juga bertangggung jawab dengan apa yang berlaku, tapi apa boleh buat kerajaan haprak yang membakar mereka melakukan demikian contoh nya dengan pesta-pesta sure heboh, AF, M'sian Idol, audition, dan macam bentuk hiburan yang boleh menjerumus mereka kearah itu. Apa yang penting kita kuatkan ketaqwaan agar kita sentiasa terpelihara, insyallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RoSpaProfil   Hantar PM kepada RoSpa   Quote dan BalasQuote

RoSpa
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9771
Posting: 6

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-08-04 11:04


! Tentang perkara ini jangan salah kan ibu-bapa sahaja atau didikan agama, tak ada bapa dan ibu yang mengajar anak nya melakukan demikian, pengaruh dari luar besar, dlm perkara ini sepatutnya kerajaan juga bertangggung jawab dengan apa yang berlaku, tapi apa boleh buat kerajaan haprak yang membakar mereka melakukan demikian contoh nya dengan pesta-pesta sure heboh, AF, M'sian Idol, audition, dan macam bentuk hiburan yang boleh menjerumus mereka kearah itu. Apa yang penting kita kuatkan ketaqwaan agar kita sentiasa terpelihara, insyallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RoSpaProfil   Hantar PM kepada RoSpa   Quote dan BalasQuote

RoSpa
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9771
Posting: 6

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-08-04 11:04


! Tentang perkara ini jangan salah kan ibu-bapa sahaja atau didikan agama, tak ada bapa dan ibu yang mengajar anak nya melakukan demikian, pengaruh dari luar besar, dlm perkara ini sepatutnya kerajaan juga bertangggung jawab dengan apa yang berlaku, tapi apa boleh buat kerajaan haprak yang membakar mereka melakukan demikian contoh nya dengan pesta-pesta sure heboh, AF, M'sian Idol, audition, dan macam bentuk hiburan yang boleh menjerumus mereka kearah itu. Apa yang penting kita kuatkan ketaqwaan agar kita sentiasa terpelihara, insyallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RoSpaProfil   Hantar PM kepada RoSpa   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-12-04 00:37




gejala seks bebas di IPT nie bukan perkara baru malah dah lama berjalan sejak zaman saya di IPTA lagi...cuma xposurenya lebih-lebih skrg nie...

bayangkan purata gadis hilang dara di Malaysia nie 19 thn...satu peringkat umur yg cukup membimbangkan semua....lebih2 lagi ibu bapa.

skrg nie tok sah kata yg tak bertudung dah kenal seks....yg bertudung pun dah ramai yg kenal seks sebelum diijabkabulkan.

sebenarnya AF,MI dan lain-lain tu hanya pemangkin shj....yg sebenarnya keinginan seks yg dikembangsuburkan oleh pendedahan secara tak ilmiah dan secara tontonan tanpa perbincangan dengan ibu bapa adalah antara punca utama.

bayangkan VCD blue skrg nie boleh didapati dengan mudah....RM5 boleh dpt dah...tak macam dulu....peniaga video blue sorok2....skrg nie diorang jual depan-depan...

jadi antara cara untuk halang seks bebas nie ialah sekat pengedaran VCD-VCD nie tp....susah jugak sbb ia begitu berleluasa skali...agaknya pihak2 berkenaan tak buat keje kot.

lagi satu pihak-pihak berkenaan seharusnya memikirkan macam mana nak galakkan student-student IPT nie berkahwin...sbb kalau dilihat lingkungan umur atas 20 thn tu dah boleh pikul tanggungjawab...cuma pekerjaan tak ada sbb masih belajar....

tp kalau ibu bapa dua2 pihak faham,mereka tentu nak anak2 mereka tercebur dlm gejala zina...tentu mereka akan membantu memudahkan anak2 mereka berkahwin dgn pasangan masing2.

mcm mane kawan2?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 08:39


..janganlah kamu hampiri zina.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 08:43


diri sendiri ><

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 16-12-04 10:02





macam ni peragai orang berilmu.....kalau betul !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

ibnzayyat
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11234
Posting: 64
Dari: Ateee Komee

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 10:12




pandangan ana pasal seks bebas nih mmg dah banyak kali acap kali di perbincangkan dalam mana2 forum...dulu ana penah dapat sekali ...ada satu email wallahualam betul atau tidak..seorang mahasiswi ukm yang sanggup menjual maruahnya semata2 kesuntukan kewangan?... kadang2 itu la yg ana sedih ..duit tak ada..maruah diri di gadaikan..email yg ana terima tuh benar atau tidak...wallahualam ..tetapi tuh la hakikat kehidupan mahasiswa...kadang2 sanggup buat video klip aksi ghairah mereka...dan macam2 lagi perkara ini yang menjadi isu panas masa kini..justeru ....kita berdoa lah agar.sahabat2 seagama dengan kita ini di beri petunjuk dah hidayah...semoga di golongkan dalam golongan yang beriman pada kitab allah taala...mungkin keruntuhan akhlak remaja ini berpunca ..enggannya kita melaksanakan tuntutan tuhan ..seperti bala wabak penyakir SARS, selsema burung dan sebagainya...renung2lah sejenak



Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnzayyatProfil   Hantar PM kepada ibnzayyat   Quote dan BalasQuote

ibnzayyat
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11234
Posting: 64
Dari: Ateee Komee

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 10:13




pandangan ana pasal seks bebas nih mmg dah banyak kali acap kali di perbincangkan dalam mana2 forum...dulu ana penah dapat sekali ...ada satu email wallahualam betul atau tidak..seorang mahasiswi ukm yang sanggup menjual maruahnya semata2 kesuntukan kewangan?... kadang2 itu la yg ana sedih ..duit tak ada..maruah diri di gadaikan..email yg ana terima tuh benar atau tidak...wallahualam ..tetapi tuh la hakikat kehidupan mahasiswa...kadang2 sanggup buat video klip aksi ghairah mereka...dan macam2 lagi perkara ini yang menjadi isu panas masa kini..justeru ....kita berdoa lah agar.sahabat2 seagama dengan kita ini di beri petunjuk dah hidayah...semoga di golongkan dalam golongan yang beriman pada kitab allah taala...mungkin keruntuhan akhlak remaja ini berpunca ..enggannya kita melaksanakan tuntutan tuhan ..seperti bala wabak penyakir SARS, selsema burung dan sebagainya...renung2lah sejenak



Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnzayyatProfil   Hantar PM kepada ibnzayyat   Quote dan BalasQuote

ibnzayyat
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11234
Posting: 64
Dari: Ateee Komee

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 10:13




pandangan ana pasal seks bebas nih mmg dah banyak kali acap kali di perbincangkan dalam mana2 forum...dulu ana penah dapat sekali ...ada satu email wallahualam betul atau tidak..seorang mahasiswi ukm yang sanggup menjual maruahnya semata2 kesuntukan kewangan?... kadang2 itu la yg ana sedih ..duit tak ada..maruah diri di gadaikan..email yg ana terima tuh benar atau tidak...wallahualam ..tetapi tuh la hakikat kehidupan mahasiswa...kadang2 sanggup buat video klip aksi ghairah mereka...dan macam2 lagi perkara ini yang menjadi isu panas masa kini..justeru ....kita berdoa lah agar.sahabat2 seagama dengan kita ini di beri petunjuk dah hidayah...semoga di golongkan dalam golongan yang beriman pada kitab allah taala...mungkin keruntuhan akhlak remaja ini berpunca ..enggannya kita melaksanakan tuntutan tuhan ..seperti bala wabak penyakir SARS, selsema burung dan sebagainya...renung2lah sejenak



Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnzayyatProfil   Hantar PM kepada ibnzayyat   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-06 11:03


saya tengok remaja masa kini dah tak ada sifat malu...bila hilang sifat malu maka hilang lah segala2 nya....
mereka juga tiak boleh ditegur,bila ditegur mereka akan marah dan keluarkan kata-kata kesat....bukan sahaja student IPT,budk2 sekolh pun same...kita menegur kerana rasa tanggungjwab sebagai seorang muslim...bila bala turun semua rasa....

saya cadangkan goverment buat lah satu inisitif untuk menangani masalah ni...macam-macam dah yang kita dengar baru-baru ni..student IPT rela menjual tubuh mereka untuk mencari duit lebih untuk bergaya...duit PTPTN tak cukup...memang lah tak cukup...bagaimana nak cukup,pakai bju jenama,handset nak yang ada kmera.MP3,3G..memang lah tak cukup...Duit yang PTPTN bagi untuk belajar dan beli buku tapi guna tempat lain...,,kadang-kadang hanset ngalahkan lecturer....itu perangai student IPT yang bijak pandi pun boleh terlibat ini kan pula yang tak pandai...
Jadi bantulah anak2 remaja melayu yang beragama islam ni....
mereka mudah terpesong....nak kata ilmu agama kurang banyak jugak yang bersekolah agama terlibat dalam masalah ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 11:09


saya pula walaupun saya kadang-kadang teruk tapi saya xkkn buat bnda2 yang sampai tlanjur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-06 11:15


HAYATILAH…………………..

ADUHAI………..
    Setiap WANITA itu dikurniakan ALLAH sifat PEMALU…
         Kerana MALU WANITA tahu menjaga kehormatan diri…
         Kerana MALU WANITA tahu menilai batas-batas sosialnya….
    Kerana MALU juga WANITA gagal diperdaya pujukan nafsunya….
OH WANITA……….
    Kini WANITA sudah hilang MALU nya….
    Kerana hilang MALU itu terdedah lah aurat nya
    Lantas kehomatan dirinya tergadai…
    Kerana hilangnya MALU itu……..
    WANITA gagal menilai apa itu HALAL dan apa itu HARAM………..
    Kerana hilangnya MALU itu……
    WANITA LEMAS dan HANYUT dengan tipu daya SYAITAN……

ADUHAI…………
    Setiap LELAKI juga dikurniakan sifat PEMALU……..
    MALU untuk melakukan dosa…..
MALU untuk berpimpin tangan dengan wanita yang masih belum bergelar ISTERI………
LELAKI juga MALU untuk terus leka dengan keindahan dunia….
Dan kerana dengan sifat MALU nya itu jugalah yang dapat menjaga dan mendidik nafsunya….
Serta selalu mengingatkan dirinya dengan kata-kata……
“AKU TAKUT AKAN ALLAH”
MALANGNYA………
    LELAKI itu sudah TIADA MALUnya….
    Sudah berani mengajak WANITA berbuat perkara mungkar….
    Sudah hilang MALU nya dengan lupa akan hukuman ALLAH…
    Kerana hilang MALU nya hilanglah tarafnya sebagai KHALIFAH ALLAH…

WAHAI WANITA DAN LELAKI SEKALIAN…….
JANGANLAH ENFGKAU MENZALIMI DIRIMU SENDIRI DENGAN MELETAKKAN MALU ITU BUKAN DI TEMPATNYA……
MALU LAH KAMU DENGAN ALLAH…….
MALU LAH KAMU DENGAN RASULULLAH…
MALU LAH KAMU KERANA LUPA DAN MALAS MEMBACA AL-QURAN…
MALU LAH KAMU AKAN DOSA-DOSA YANG PERNAH KAMU LAKUKAN TANPA SEDIKIT PUN rasa TAKUT DAN MALU TERHADAP PENCIPTA DIRIMU……..


SETIAP HARI KITA MENJALINKAN SATU DOSA DENGAN DOSA YANG LAIN,
JUGA KITA MENGIMPIKAN SYURGA YANG SARAT DENGAN NIKMAT NAN LAZAT,
SEDANGKAN KITA TAHU,
BAHAWA ADAM DAN HAWA DIKLUARKAN DARI SYURGA HANYA KERANA SATU DOSA….
KITA TIDAK MAHU MATI sebelum BRTAUBAT………..
TETAPI KITA TAK MAHU BRTAUBAT SEHINGGALAH DATANG SAAT KEMATIAN……

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-08-06 11:22


seks bebas ini bukan setakat pelajar2 IPT saja....orang-orang dewasa yang dah bekerja pun sama jugak 2 kali 5....yang kerje2 kat office itu....bebas jugak buat seks dengan rakan-rakan sekerja....

yang mereka2 yang dewasa, yang sudah bekerja ini lagi bahaya....dahlah dah berkahwin ...ada suami, ada isteri....tapi still berzina dengan wanita lain, berzina dengan lelaki lain....tak tahulah anak yang lahir itu anak siapa....anak suami ke atau anak hasil benih rakan sekerja kat pejabat.

solutionnye....ajak kawan-kawan pergi ke majlis2 ilmu...nielah caranya...

bagi mereka kenal agama...kenal Islam....kenal dosa pahala....kenal apa yang boleh dibuat....apa yang tak boleh....kenal cara nak tawan nafsu...kenal hukum hakam Islam.

yang ada adik kat rumah tu....ajak dia pergi belajar ilmu agama...

hanya dengan ilmu agamalah...boleh jadi pelindung kepada mereka....kita prepare untuk mereka package untuk survive bila mereka dah dewasa...dah masuk U....dah bekerja.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 25-08-06 11:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-08-06 11:22


Isu ni semakin mebimbangkan..sebut sahaja IPT mana yang tak ada kes ini?semua ada..terbaru kebanyakan pelajar2 ini dah melakukan pekara xsenonoh ini siap di vcd kan lagi atau simpan koleksi2 gambar dalam pc..lepas itu bila kawan-kawan lain guna pc ie untuk tujuan assignment dah kantoi...angka kes macam ini xpenah menurun...di mana salahnye???kalau nak huraikan memang banyak...dari setiap sudut semua bersalah..atas bawah kiri kanan semua bertanggungjwp...Mungkin juga dunia sudah sampai ke penhujungnya??tapi paling penting dalami lah ilmu agama...sekurang2nya ALLAH boleh jaga kita dr fitnah akhir zaman ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 25-08-06 12:30


biasanya berpunca dari bercouple...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

aleeya_athirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25748
Posting: 128
Dari: Ipoh

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-06 13:29


bagi saya..semua muncul dari ingin mencuba dan merasa..
dari situ,mula timbul nafsu untuk melakukan bersama pasangan masing-masing..
sekali di cuba,akan ada perasaan untuk melakukan lagi..

maka,jangan dicuba untuk kali pertama..melainkan bersama pasangan yang halal..yakni suami atau isteri yang sah di ijabkabul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleeya_athirahProfil   Hantar PM kepada aleeya_athirah   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 13:54


assalamualaikum...

saya mengakui saya pernah lalui zaman2 jahiliah ini (i mean couple ) masa saya berada di malaysia dahulu...tapi alhamdullillah tuhan memberikan saya petunjuknya kini di negara asing ini...

maaf saya katakan tapi saya dan kawan-kawan saya dulu kurang bercampur dengan budak-budak bertudung labuh...saya tidak katakan semua tetapi kebanyakan mereka jarang mahu bertegur sapa dengan kami...pada pandangan mereka orang-orang macam saya dalu adalah golongan 'najis' yang perlu dijauhi dan amat jijik dengan kami...

disini saya menulis dr perspective saya sebagai so called 'common' girls. mulanya saya dan kawan-kawan saya agak menghormati kawan-kawan yang selalu bercakap mengenai agama dan selalu berdakwah, sembahyang cukup dan pakai pakaian yang melambangkan kewarakkan mereka...kami akan malu sendiri di depan mereka ini, pabila mereka mengajak sembahyang or usrah bersama kami akan join kerana kami hormati mereka... namun...saya terpaksa minta maaf dulu saya tidak katakan semua tetapi ini yang benar-benar kenyataan yang saya hadapi sewaktu saya di salah sebuah kolej di malaysia dahulu...
kawan-kawan kami yang bertudung labuh yang mengajak kami berusrah dan berbuat baik tadi lah yang kami jumpa bertukar2 lelaki setiap kali keluar dr kolej...at least waktu tu saya cuma keluar dengan teman lelaki saya sahaja dan tidak keluar berdua2an dengan lelaki lain.
mungkin ada yang nak komen maybe mereka pergi berdakwah or pergi somewhere untuk buat kebajikan...emm tapi waktu tu saya jumpa kawan-kawan yang 'baik' tu kat dalam wayang duduk berdua2an jugak...adatu punyai love bite lagi dileher mereka...keluar pakai tudung labuh jubah stokin tangan stokin kaki...tiba-tiba balik ada love bite! apa cerita?

macam tu ke contoh yang orang-orang macam saya nak tiru? terus saya dan kawan-kawan saya hilang hormat kepada mereka lagi dan kami terus tak mahu join usrah or anything that they did again...kerana pada saya apa guna Kalau pandai bercakap sahaja tapi apa yang dibuat adalah bertentangan dengan apa yang mereka sampaikan???


lain pulak kisahnya pabila saya disini...saya tertarik dengan usrah2 yang dijalankan disini...disamping tu it's much more fun compared yang saya pernah join di malaysia...di sini kami selalu buat usrah diluar...contohnya kami bercamping sambil berusrah...buat bbq lepas denga usrah...duduk kat taman sambil berusrah...buat game dan lepas habis game kami relatedkan game tu dengan tarbiah2 allah...ada sklai kami buat jungle tracking and panjat gunung...apabila tiba di atas gunung...kami mulakan usrah dan perbincangan sambil menikmati pemandangan...

pada saya aktiviti2 berusrah begini lebih senang approachnya berbanding duduk kat surau denga usrah...juga lebih senang untuk mendekati warga ipt yang kebanyakan nya remaja2 yang gemarkan activity yang seronok berbanding dengan hanya sit still...

maaf andai terkassar bahasa dan terasa...it is just my thought tho...any of u are open to debut back....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 13:56


maaf saya lupa nak simpulkan pendapat saya tadi...so conclusion nya nak berdakwah pun kita kena lah pastikan diri kita buat apa yang kita sampaikan itu jangan jadi seperti cnth2 yang saya beri...wasalam

perbaiki diri kita sambil kita memperbaiki orang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 26-08-06 00:10


Pada 25-08-06 13:54 , nurcinta posting:

!!! QUOTE !!!



lain pulak kisahnya pabila saya disini...saya tertarik dengan usrah2 yang dijalankan disini...disamping tu it's much more fun compared yang saya pernah join di malaysia...di sini kami selalu buat usrah diluar...contohnya kami bercamping sambil berusrah...buat bbq lepas denga usrah...duduk kat taman sambil berusrah...buat game dan lepas habis game kami relatedkan game tu dengan tarbiah2 allah...ada sklai kami buat jungle tracking and panjat gunung...apabila tiba di atas gunung...kami mulakan usrah dan perbincangan sambil menikmati pemandangan...

pada saya aktiviti2 berusrah begini lebih senang approachnya berbanding duduk kat surau denga usrah...juga lebih senang untuk mendekati warga ipt yang kebanyakan nya remaja2 yang gemarkan activity yang seronok berbanding dengan hanya sit still...

maaf andai terkassar bahasa dan terasa...it is just my thought tho...any of u are open to debut back....


ahsanti ya ukhti
saya dengar daripada kawan yang visit ke australia usrah kat sana memang mantap.kami di UK pun macam tu gk.Usrah dan daurah sambil berjalan2 ke sana sini.
cuma ana kurang setuju dengan pendapat awak yang menolak usrah hanya kerana CARA orang yang membawanya salah.yang bersalah tu orang islam ke or ISLAM? so janganlah sacrifice akiviti usrah yang berlandaskan islam semata2 kerana ada orang yang melakukan dosa yang tak sepatutnya kat dalam tu.lagipun obviously bukan semua akhawat macam tu.

just my 2 pence-convert RM jadi mahal sikit :P
(shall we create new topic for this?)



Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 13:36


Assalamualaikum...

kawinlah kamu sebelum kamu dikahwinkan....


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 13:39


jangan buat lansung yang kecik2 kalau tak mahu terjadi yang besar...
contohnya sembang benda-benda yang tak sepatutnya dalan hp pun dah boleh menyumbang...
lucah2 sikit,lepas itu jahanam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 13:41


Betul... tu...
Semoga Allah lindungi kita dari kejahatan syaitan...


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-08-06 14:15


janganlah kita hampiri ZINA

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 14:47


no komen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 17:05


nurcinta..posting yang bagus..... :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-08-06 18:00


SALAM...kali pertama ana menjejakkan kaki ke ipt, ana sudah dapat merasakan hal ini sangat serius di kalangan warga ipt sekarang...keadaan yang ana lihat sangat jauh melambangkan tahap intelektual tinggi yang kononnya dimiliki siswa dan siswi di ipt... inilah akibatnya dari sistem tarbiyah yang seolah-olah cuba memisahkan hal-hal keduniaan dan keagamaan( bahasa yang lebih kasar..SEKULAR)...tapi yang lebih menyedihkan, mereka yang kononnya mendapat tarbiyah pun melakukan hal2 seperti ini...
Adakah ini keadaannya bakal2 pemimpin masyarakat pada masa akan datang???...memang sangat MENAKUTKAN!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 10:04


Pada 26-08-06 00:10 , hyunckel_asyraf
ahsanti ya ukhti
saya dengar daripada kawan yang visit ke australia usrah kat sana memang mantap.kami di UK pun macam tu gk.Usrah dan daurah sambil berjalan2 ke sana sini.
cuma ana kurang setuju dengan pendapat awak yang menolak usrah hanya kerana CARA orang yang membawanya salah.yang bersalah tu orang islam ke or ISLAM? so janganlah sacrifice akiviti usrah yang berlandaskan islam semata2 kerana ada orang yang melakukan dosa yang tak sepatutnya kat dalam tu.lagipun obviously bukan semua akhawat macam tu.

just my 2 pence-convert RM jadi mahal sikit



emm assalamualaikum saudara... obviously islam tu agama yang syumul...maaf Kalau ayat saya tu buat u think i said islam yang salah...it is not that... i think i mentioned before...emm semua ni berbalik pada pemikiran dan cara umat islam tu sendiri ...saya masih tetap rasa...saya tak suka orang yang hipokrit...mungkin saya lain sikit agaknya dr orang lain...tapi saya betul tak suka Kalau orang yang nak tarbiah saya tu budjet baik...maaf tapi tu pada dir saya lah...bagus lah dia menegur dengan agama islam yang suci tapi ...pada saya macam mana somebody boleh tegur orang lain sdangkan dia pun buat benda xbaik...

saya bukan nak kata tapi hakikat semua manusia ada salahnya, so i think all of is should try to better ourselves sama dan not only just condeming people...

ps: your 2pence memang lah mahal dr 20sen malaysia...convert oz dollar dapat bape ek? =p


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 10:18


:-o apa nak jadi para mahasiswa/i di negara kita......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 10:21


Pada 25-08-06 13:54 , nurcinta posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...



disini saya menulis dr perspective saya sebagai so called 'common' girls. mulanya saya dan kawan-kawan saya agak menghormati kawan-kawan yang selalu bercakap mengenai agama dan selalu berdakwah, sembahyang cukup dan pakai pakaian yang melambangkan kewarakkan mereka...kami akan malu sendiri di depan mereka ini, pabila mereka mengajak sembahyang or usrah bersama kami akan join kerana kami hormati mereka... namun...saya terpaksa minta maaf dulu saya tidak katakan semua tetapi ini yang benar-benar kenyataan yang saya hadapi sewaktu saya di salah sebuah kolej di malaysia dahulu...
kawan-kawan kami yang bertudung labuh yang mengajak kami berusrah dan berbuat baik tadi lah yang kami jumpa bertukar2 lelaki setiap kali keluar dr kolej...at least waktu tu saya cuma keluar dengan teman lelaki saya sahaja dan tidak keluar berdua2an dengan lelaki lain.
mungkin ada yang nak komen maybe mereka pergi berdakwah or pergi somewhere untuk buat kebajikan...emm tapi waktu tu saya jumpa kawan-kawan yang 'baik' tu kat dalam wayang duduk berdua2an jugak...adatu punyai love bite lagi dileher mereka...keluar pakai tudung labuh jubah stokin tangan stokin kaki...tiba-tiba balik ada love bite! apa cerita?

....


:-o ye ke.....jangan disangka air yang tenang tapi tiada buaya.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-09-06 10:26


tepuk dada tanya iman

pernah kakak ipar saya cerita, masa dia belajar di salah sebuah universiti tempatan
seorang gadis bertudung labuh dilanggar (tak pasti dengan apa) jadi pergi hantar hosptal
bila selak tudung labuhnya...terdapat rantai bentuk SALIB
wallahualam...saya tak mahu menuduh...
gadis tu gagal diselamatkan

bukan nak kata semua yang bertudung labuh tu baik
mereka juga manusia....buat silap
kita kena tegur menegur...bukannya mereka yang bertudung labuh saja yang boleh menegur
kita semua ada tanggungjawab tu
Kalau mereka buat salah tegurlah
Kalau nak tunggu kita jadi perfect baru nak tegur orang....sampai bila pun tak kan jadi
sebab kita memang ada buat kesilapan...bukannya maksum

yang pakai tudung labuh pulak, jagalah akhlak tu...biar padan dengan penampilan yang dibawa
tak bermakna yang tak pakai tudung labuh boleh bertindak sesuka hati
sama-sama kita jaga akhlak kita
Rasulullah saw diutus untuk sempurnakan akhlak ,kan???

wallahualam
maaf andai terkasar


-----------------
berjihad kerana Allah swt
[ Telah diedit oleh: nuraisha pada 03-09-06 10:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-09-06 12:16


masyAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 03-09-06 13:21


erm.....
yang masuk ipt ni bukan sama background...
tak semua ada basic agama yang kuat.....
yang dr maahad2 or smka ni maybe kena culture shock.....
tu yang tak mustahil orang bertudung labuh & berkopiah pun terlanjur....
lagi beriman....lagi besau lah syaitan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

syafik_cy
Warga Rasmi
Menyertai: 02.09.2006
Ahli No: 26158
Posting: 1
Dari: IPKT

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 17:53


betul jugak 2 bukan di ipta saja di sekolah pun ada sekarang. kat kolej matrikulasi berlambak-lambak couple dan ada yang datang dr smka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafik_cyProfil   Hantar PM kepada syafik_cy   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 04-09-06 12:25


waktu remaja nafsu meronta-ronta so..kena jaga elok-elok jangan sampai buat benda tak elok..lagi 1 dok jauh dari mak ayah senang kan kerja...balik kg buat-buat baik lah..pijak semut pun tak mati....tapi kat belakang.....macam-macam ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 12:28


Pada 03-09-06 17:53 , syafik_cy posting:

!!! QUOTE !!!

betul jugak 2 bukan di ipta saja di sekolah pun ada sekarang. kat kolej matrikulasi berlambak-lambak couple dan ada yang datang dr smka.


diorng ini mencemarkan SMKA or sama... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

an_nuur2005
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24428
Posting: 25
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-09-06 12:54


Tu sebab kena belajar ilmu akhlak @ tasauf (bersandarkan Al Quran & Sunnah) baru dapat menjaga hal macam ni. tarikan antara kaum adam & hawa memang kuat, jadi jaga lah batas-batas nya.
kalau buat jugak....ngaku salah jangan bertindak menghalalkan cara. wallahhuak'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For an_nuur2005Profil   Hantar PM kepada an_nuur2005   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-09-06 14:46


perasaan ingin mencntai dan dicintai ada dalam setiap insan
bergantung kepada kita macam mana nak salurkan perasaan kasih sayang ke saluran yang halal

yang paling menyedihkan, apabila bercakap lembut lidah dari gigi
semuanya berlandaskan islam
bercinta pun berlandaskan islam....bila di tegur....panjang lebar jawapan diberi

kita memang tak sempurna...sering buat kesilapan
tapi, Kalau berulang kali buat kesilapan tu, dah jadi apa
tepuk dada tanya iman...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 14:56


bahaya...bahaya...

paling teruk bila golongan cerdik pandai yang buat benda-benda tu...

nau'zubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.203872 saat. Lajunya....