Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: RANCANGAN 3R, PILLOW TALK, GIRLS TALK....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» RANCANGAN 3R, PILLOW TALK, GIRLS TALK....

Please Mendaftar To Post


Oleh RANCANGAN 3R, PILLOW TALK, GIRLS TALK....

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 10:52



Rancangan 3R kembali lagi menemui peminat2nya yg jahil, Pillow talk, Girls talk...rancangan ini khusus utk wanita, dan saya harap warga ukhwah muslimah JANGAN SESEKALI MENONTON RANCANGAN MEROSAKKAN INI, DIMANA POSITIFNYA RANCANGAN INI SAYA TAKTAULAH, YANG NYATA IA MEMAPARKAN, MEMBINCANGKAN PERKARA2 YANG TIDAK MENYENTUH SOAL DOSA, PAHALA, SYURGA NERAKA, memaparkan cara pemakaian yang tidak senonoh, isu2 dan perbincangan SIA-SIA yg tidak hubungkaitnya dengan islam itu sendiri. Bagi saya ia HARAM utk ditonton.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 11:23



ana penah gak tgk jap,mmg tak best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 12:53




memang, rancangan ni terdiri dari mrk yg berfikiran liberal yg mempersoalkan rasional muslimah bertudung litup, perlaksanaan syariat islam.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-07-04 15:54


Assalammualaikum..

Itulah dia apabila sistem yang membenarkan cerita2 begini disiarkan..Tapi cite berkaitan agama time waktu solat jer..Tak ke hampeh namanya tuh..Bila masuk watu solat je dia siarkan program islamic..Tapi luar dari waktu dia siar benda2 haram..Ini ke Islam hadhari? Makna masuk syurga boleh nak masuk neraka pun boleh...

Islam ini bersifat inqilabiyah dimana kita tak boleh campurkan Islam dengan unsur2 selain Islam..Kita tak boleh nak amik Islam separuh-separuh atau bahagian yang kita suka jer..Dalam Islam ni diibaratkan sebagai 3 Abu..Iaitu Abu Lahab iaitu langsung tidak mengamalkan Islam dan menghina Islam terus dimasukkan ke neraka, yang kedua Abu Thalib bapa saudara Rasulullah SAW yang mana juga masuk neraka kerana tidak masuk Islam walaupun dah nampak kebaikan Islam..dan yang ketiga Abu Bakar r.a. yang mana melaksanakan Islam itu spenuhnya dan dijamin sendiri oleh Rasulullah SAW untuk masuk ke syurga..

Sekadar renungan untuk kita semua..Apa salah dan silap ana harap dapat ditegur dan dibetulkan..Sekian Wsalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 22:22




betul tuh...
rancangan2 seumpama ini sebenarnya cuba nak meRACUNI pemikiran org2 ISLAM....

dah la dibuat pd waktu Maghrib... pengisiannya pulak ntah ape2 ntah....

so.. teman seru pd antum antunna sumer, 'toksah' la tgk benda2 x b'faedah ni.....

krn SOLAT di Awal waktu itu adalah yg lebih AFDHAL........


Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

nurul_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3157
Posting: 97
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-04 00:41


heheh..3r tuh,nurul penah la dengar..pillow talk,girls talk ada ker..??? x penah dengar pun..lagi pun,x besh arr tgk 3r tuh..mcm tah hapa┬▓..tgk cartoon network lagi besh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_cahayaProfil   Hantar PM kepada nurul_cahaya   Pergi ke nurul_cahaya's Website   Quote dan BalasQuote

miza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.01.2004
Ahli No: 6484
Posting: 67
Dari: kelantan bandaraya islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 19:11


betul tu...ana setuju ada ker patut dier kata takper nak berpakaian seksi
tp,,,walaupun begitu,ader gak yg positifnyer iaitu
mempertahankan diri dr menjadi mangsa rogol/ragut ker apa2lah...kita kan ader akidah ikut mana yg patut sudahla.....kalau ada akidah..insyaallah...kita pun takkan diracuni

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizaProfil   Hantar PM kepada miza   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 20-07-04 20:09


shalom alaekom which means

Pelik kann, rancangan camni menganjurkan pemakaian seksi, tapi dalam masa yang sama ajar wanita bagaimana nak mempertahankan diri drpd dirogol

Dah pakai cam orang tak cukup kain, pastu nak salahkan orang lain. Macam macam nama yang di gunakan such as "SEXUAL HARRESMENT". Perbuatan seperti ini hanyalah ibarat menuang ari diatas daun keladi.

Bukak Quran, Allah dah ajarkan cara, tapi diri sendiri degil dan jahil, orang penang kata BODOH PIAQ.Tindakan meninggalkan perintah Allah tidak lain hanyalah membawa padah kepada diri sendiri.FIKIRKANLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 20:37



Aqidah perlu dipelihara saudari, cara memeliharanya ialah dengan mengelak dari menonton rancangan sebeginilah sebab manusia ni bersifat lalai dan pelupa, mudah terpengaruh sebab nafsu kita ni cenderung kepada kejahatan. Jadi elakkanlah, nak selamat tak payah belajar seni bela diri, tapi BERPEGANG TEGUH DENGAN AL-QURAN DAN AL-HADITH, INSYAALLAH SELAMAT

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-07-04 11:47


Tak suka jgn tengok..tu je......suruh mana mana individu yg lebih islamik buat channel baru....channel mari mendengar khutbah ke,3U...ke(Ustaz,Ustazah dan Usrah),mari bersama abg nasyid.....juara nasyid,nasyid idol..hah.....kalau u tak suka,10 kali lagi org lagi suka.....so solution dia,tak suka tutup TV......gi dgr IKIM...


p/s:3r kelakar giler...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

urbanlegend
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 8237
Posting: 45
Dari: -

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-04 12:19


hei...pandai2 jerk menghukumkan ....sape awk..
pls lah open minded ckit.....
kalo dah x nak tgk x yah tonton.tutup jerk tv tu atau buat perhiasan.
x heran...awk x tgk tapi rakyat m'sia yg lain gemar menonton siaran tv tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For urbanlegendProfil   Hantar PM kepada urbanlegend   Pergi ke urbanlegend's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-04 13:17



" Tak suka jangan tengok, tu jer "

amboi mudahnya, benda mungkar ni islam ajar, Nabi ajar kena tentang, kena cegah...bukan biarkan macam tu je Joshua....siapa yang benar dan izinkan rancangan yang tak kait dosa pahala ni....dan tidakkah rancangan ni boleh merosakkan minda orang yang melihatnya ( orang yang masih tak faham )

" channel mari mendengar khutbah ke,3U...ke(Ustaz,Ustazah dan Usrah),mari bersama abg nasyid.....juara nasyid,nasyid idol "

awak persendakan atau bagi cadangan ni ?



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-04 13:27


urban legend wrote

" hei...pandai2 jerk menghukumkan ....sape awk..
pls lah open minded ckit.....
kalo dah x nak tgk x yah tonton.tutup jerk tv tu atau buat perhiasan.
x heran...awk x tgk tapi rakyat m'sia yg lain gemar menonton siaran tv tersebut "

Islam ajar umatnya bila tgk kemungkaran, kena la cegah saudara, Nabi SAW bersabda :

" Yang Halal itu nyata, Yang HARAM itu nyata "

program 3R yang mendedahkan kehidupan sosial dengan berpakaian tak senonoh dan tak kait soal kehidupan seharian dengan dosa pahala, HALAL ke saudara ? kalau itu mampu mempengaruhi masyarakat dan boleh merosakkannya, saudara suka ke ?

open minded ? kalau dah jelas haram nak open minded mcm mana saudara, islam ni ada peraturan dia, tak boleh suka hati nak berfikiran terbuka ?



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

dayangamirahasbullah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2004
Ahli No: 10045
Posting: 2

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-04 17:08


assalammualaikum...maaf kalau ira berpendapat sekejap..
tak salah kalau rancangan sebegini ditontonkan untuk tontonan umum..bagi ira, cerita sebegini banyak juga kebaikannya untuk kaum wanita yang kita boleh lihat sekarang nie wanita sering menjadi mangsa lelaki baik dari segi dera, rogol dan berkaitan lagi..
soal pakaian, kita tak boleh nak sentuh..itu hakperibadi masing2..mungkin terlalu ikut arus permodenan...asalkan mereka tau hukum hakam yang DitentukanNya..
maaf, kalau ira bersuara...soal pakaian terlalu seksi..bukanlah kesalahan pada wanita sahaja..apa yang patut kita perlu tau, syaitan sering menggoda orang yang lemah imannya..maaf..terus terang ira katakan..islam tetap islam..yang penting agama kita harus dipelihara dengan sekukuhnya mengikut sunahNya dan suruhanNya..
hanya Dia yang tentukan hukumanya...
kita didunia adalah sementara...bagi ira tak salah kalau ada setengah remaja ingin mencuba..dari segi pakaian,pergaulan yang tak terbatas atau apa saja yang tidak melanggar ajarannya..
bagaimana pula dengan kebanyakkan remaja kaum adam yang menjadi sampah masyarakat seperti penagih.tidakkah malu melihat kaum kita sendiri yang tewas tanpa memikirkan hal dunia dan akhirat..
persoalannya, kita harus mencerminkan diri sendiri sebelum kita menyuarakan pada orang lain..
ira minta maaf kiranya percakapan dan pendapat ira ini terlalu sangat..tapi..cubalah, renungkan balik..
diberita pun sering ditontonkan, kebanyakkannya orang yang kuat agamanya pun boleh memakan darah dagingnya sendiri..siapa pula yang harus diprsalahkan...adakah kaum hawa? bagaimana pula dengan kanak2 yang tidak mengerti apa2..adakah kerana pakaian juga..
jadi, pendapat ira soal ini tidak harus menjadi isu atau sengaja nak menyalahkan sesama muslim dan muslimat..
sekali lagi ira minta maaf..
wassalam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For dayangamirahasbullahProfil   Hantar PM kepada dayangamirahasbullah   Quote dan BalasQuote

SyahPaat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3445
Posting: 101
Dari: KUALA SELANGOR

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-04 22:57


...............

ANA AMAT MENYOKONG............bagi kaum hawa patut berfikir.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahPaatProfil   Hantar PM kepada SyahPaat   Pergi ke SyahPaat's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 21-07-04 23:48


shalom alaekom which means .

Kepada KAUM HAWA, diharap anda fikirlah sebaik baiknya.

Uqbah bin Amre Al-Ansari narrated that the messenger of Allah said :

"Among the words people obtained from the First Prophecy are : If you feel no shame, then do as you wish."

It was related by Bukhari.

*Maksudnya Rasulullah telah bersabda bahawa kalau sudah tiada perasaan malu, maka lakukanlah apa sahaja yang kamu suka.

--->kepada URBAN LEGEND, kalau DAH TAK TAHU MALU, BUATLAH APA YANG KAU SUKA, tapi ingat, yang benar pasti akan membatasi kebatilan.

--->kepada DAYANGAMIRAHHASBULLAH,saya hormati pandangan anda, tetapi apa yang kita katakan sekarang adalah berdasarkan AL QURAN dan AS SUNNAH. bukan bersifat menyalahkan wanita. Harap anda berfikiran rasional, sekian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

miza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.01.2004
Ahli No: 6484
Posting: 67
Dari: kelantan bandaraya islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-04 15:01




entah ...takde pekdah langsung pakai seksi...melainkan keburukan....
actually...lain org lain pendapat....
fesyen sekarang sebenarnyer tak sesuai langsung dgn tuntutan agama....kalau ader pun blh kira ngan jari.......
kalau rasa tak malu silalah pakai....
aper-aperpun ambiar yg jernih buang yg keruh
Maksudnya Rasulullah telah bersabda bahawa kalau sudah tiada perasaan malu, maka lakukanlah apa sahaja yang kamu suka.

--->kepada URBAN LEGEND, kalau DAH TAK TAHU MALU, BUATLAH APA YANG KAU SUKA, tapi ingat, yang benar pasti akan membatasi kebatilan.

--->kepada DAYANGAMIRAHHASBULLAH,saya hormati pandangan anda, tetapi apa yang kita katakan sekarang adalah berdasarkan AL QURAN dan AS SUNNAH. bukan bersifat menyalahkan wanita. Harap anda berfikiran rasional, sekian..


JANGANLAH KORANG SAMPAI GADUH2 UTUK PERTAHANKAN PENDAPAT KORANG!!!
TAKDE SAPER YG BETUL DAN SALAH ...
KITA KAN BERBINCANG....BG ANA TAKDE ORG YG SEMPURNA....YG PENTING KITA ADER AKIDAH DAN ILMU......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizaProfil   Hantar PM kepada miza   Quote dan BalasQuote

di_azie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9868
Posting: 36
Dari: Melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-04 17:33


Assalamualikum... Tentang rancangan2 yang diabngkitkan dlam isu ni ana pernah tonton iklannya tapi langsung tak berminat nak tonton... Macam mana ana nak berminat,rancangan2 tu mengkhusus kepada kaum wanita... Yang keduanya pulak pakaian yang dipakai oleh pengacar2 rancangan2 tu nampak 'tak best untuk dipandang'... Ana rasa antum semua maklum apa yang ana maksudkan... Dan yang paling membuatkan ana tak gemar nak tonton ialah semua rancangan tu tidak menyentuh langsung bab2 yang berkaitan dengan agama... Macam mana nak sentuh perkara2 yang berkaitan dengan agama sedangkan cara pemakaian pengacar2nya pun tak mematuhi tuntutan agama... Mintak maaf cakap kadang2 ada pengacara wanita tu uyang pakaiannya macam 'nangka bungkus' yang tunggu masa nak masak je... So,what's the point for all of us to watch such television programmes?Fikirkanlah bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For di_azieProfil   Hantar PM kepada di_azie   Quote dan BalasQuote

urbanlegend
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 8237
Posting: 45
Dari: -

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-04 19:04


hei...oklah...kita mengalah...awk jelah yg baik.mukmin yg sejati...
tapi...sila..lah..RESPEK kat pd org lain.RESPON pd keadaan sekeliling,RELAX dlm segi hal.berfikir dr sume sudut,ve'- dan ve'+.(tuhan kan dah kasi akal fikiran)
dlm islam tiada paksaan dan yg penting saling hormat mghormati pd org lain (dr sume segi)
kita ni bukan lah nabi tapi seorg insan yg mudah gigir dgn godaan syaitan.manusia yg mempunyai pendapat,livestyle and taste yg berbeza.mana ada manusia yg sempruna dlm dunia ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For urbanlegendProfil   Hantar PM kepada urbanlegend   Pergi ke urbanlegend's Website   Quote dan BalasQuote

wida_widi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1005
Posting: 180
Dari: Kota Tinggi/Kelana Jaya

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-04 20:15



hrmm saya x la menyokong program2 ni..bout da sexy lady tuh ..lantak derang arr.Maybe hati derang lom terbuka tuk tutup aurat lg..y not u all tarbiyah jek derang..jgn ckp blakang..
but da most important thing..every sunday 7.30pm..i'm da 1st one who sit in front da tv in muh house(doin my prayer while a short break)ada plak yg pk saya x solat lak..huh..mmg la ada certain topik yg derang bincangkan tuh keterlaluan..but mostly byk input yg saya dpt bila tgk rancangan nih..sbg seorg remaja la..
huh..kalo camtuh saya ni peminat yg jahil la yer sdr/sdri mujahadatunnafsi..
jgn la takrifkan org lain tu begitu cepat...cam tak sesuai jek jahil tuh..

hrmm..kalo rancangan pillow talks ngan pe tuh girl talk saya x tgk la...lg pon rancangan tu kan midnite..time 2 slep heh..baik wat revision..kalo siang pon x tgk r..coz program tuh mmg betul2 x da faedah...

whateva..AL-HIDAYAH..still muh favourite program..

lain org lain taste nye kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wida_widiProfil   Hantar PM kepada wida_widi   Pergi ke wida_widi's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-07-04 23:21


saya tak tahu apa tu 3r, rasanya macam iklan kotex. tapi setiap benda kat dunia ni ada positif negatifnya. macam kita nilai org, jgn kita tgk negatifnya saja. ataupun tgk pompuan, walau tak lawa skalipun tetap ada lawanya. macam tu la 3r. dari apa saya tgk dlm iklan, boleh tahan jugak la rupa dorang.dari apa saya baca dalam posting, die ajar org supaya tak merogol. ok what!. tapi kalau tak suka tgk jgnla bukak tv. kan senang tu, takde pening kepala nak fikir.

dayangamirahasbullah, from ur posting, saya boleh baca yang setiap individu di muka bumi ni berhak cipta agamanya sendiri. ada agama khusus untuk kanak2, ada agama khusus untuk remaja, ada agama khusus untuk dewasa n ada agama khusus untuk org tua. agama remaja yg dianuti mengatakan tak salah dedah aurat, tak salah buat maksiat dll. agama dewasa pulak, kena tutup sikit2, tudung pakai tapi pakai baju lengan pendek dll. agama org tua pulak tutup abis, duduk kat masjid, bercakap pun benda2 akhirat je. tapi macammana kalau ada org tu sempat anut agama remaja je? dia tak sempat buat agama org tua. mati tgh jalan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 16:03



JACKIE UNITEN

ajar orang supaya tak merogol dah dijelaskan dalam Al-Quran, bukannya rujuk rancangan 3R.....itu fikir pakai akal dan nafsu bagaimana nak atasi masalah....

Dalam Al-Quran jelas menyatakan dalam surah Al-Ahzab yang menyuruh para wanita supaya mengenakan JILBAB ke seluruh tubuhnya, supaya tidak diganggu.........ini ayat untuk mengajar kaum wanita supaya elakkan diri dari dirogol, supaya berpakaian menutup aurat dengan sempurna dan tidak merangsang nafsu lelaki seperti pakaian pengacara 3R tu.....

Dalam surah An-Nur juga Allah SWT memerintahkan kaum lelaki supaya menundukkan pandangan mereka dan menjaga kemaluan mereka....Jaga Pandangan Mata, InsyaAllah....dan juga hukum Allah yang akan menimbulkan kegerunan di kalangan manusia untuk berzina, merogol, merompak dan sebagainya yaqni HUDUD jelas dinyatakan dalam Al-Quran.....

INILAH JALAN PENYELESAIAN YANG SEBENAR....MENOLAK WAHYU ALLAH INI DAN MERASAKAN AKAL KITA LEBIH PANDAI DARI WAHYU ILAHI BOLEH MENGUNDANG ROSAKNYA AQIDAH...

" Kalau tak suka janganlah bukak TV, kan senang tu, takde pening kepala nak fikir "

Kalau dah rancangan 3R itu suatu MAKSIAT DAN KEMUNGKARAN, maka ia WAJIB dicegah sebagaimana Sabda Nabi SAW

" apabila kamu melihat kemungkaran, hendaklah kamu cegah dengan tanganmu, jika tidakmampu dengan perkataanmu dan jika tidak mampu dengan tidak redha di dalam hati, dan itulah selemah-lemah iman " ( MUTTAFAQUN 'ALAIH )

Allah SWT juga memerintahkan dalam Al-Quran surah Al-Imran yang bermaksud

" Hendaklah segolongan dari kamu menyeru kepada kebaikan, iaitu mengajak kepada yang maaruf dan MENCEGAH KEMUNGKARAN "

sudah saya nyatakan program ini mempamerkan kehidupan bebas dan sosial tanpa mengaitkan dosa dan pahala dan cuba mengatasi masalah sosial yang timbul PAKAI AKAI...tak pakai HUKUM TUHAN..

Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 16:28


SAUDARA URBAN LEGEND,

" RESPEK kat pd org lain.RESPON pd keadaan sekeliling,RELAX dlm segi hal.berfikir dr sume sudut,ve'- dan ve'+.(tuhan kan dah kasi akal fikiran)
dlm islam tiada paksaan "

Tuhan kasi akal fikiran untuk berfikir berlandaskan Wahyu Ilahi dan Sunnah Rasulillah SAW, rujuk Al-Quran dan hadith jika ada sebarang kemusykilan dan permasalahan......nak RESPEK kt orang lain, kena la respek manusia yang bertaqwa, tak boleh nak respek yang fasiq, yang munafiq dan ahli maksiat, nak RESPON pd keadaan sekeliling, memang kena RESPON ( SENSITIF ) dengan perkara-perkara MAKSIAT dan wajib MENCEGAHNYA....INI AL-QURAN YANG CAKAP,

"RELAX dlm segi hal.berfikir dr sume sudut,ve'- dan ve'+".....

Dalam perkara negatif seperti maksiat dalam 3R ni nak RELAX jugak ke......KITAB MANA SAUDARA RUJUK, NABI SAW DAH JELASKAN

" Yang Halal itu Nyata, Yang Haram itu Nyata.....YANG HARAM nak RELAX ke saudara

" dlm islam tiada paksaan"

.....SAUDARAKU, ayat Al-Quran mengenai tiada paksaan dalam islam dalam Suratul Baqarah Para Ulama' mengatakan ayat ini ditujukan kepada orang kafir untuk menyatakan islam tidak memaksa orang bukan islam untuk menerima islam.....TETAPI KITA SEBAGAI ORANG MUSLIM NI WAJIB TAAT DAN PATUH, tanpa mempersoalkan kewajipan menutup aurat samada bagi lelaki @ wanita....dengan mengatakan tidak ada paksaan dalam islam, INI TIDAK BETUL. HARAP PAHAM

Saya sekadar menyampaikan berdasarkan sedikit ilmu yang saya dengar dari Alim Ulama dan Tok Guru yang jelas apa yang disampaikan berdasarkan AL-QURAN DAN AL-HADITH....

JANGAN PERTIKAIKAN LAGI....WALLAHU'ALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-07-04 17:30


mujahadatunnafsi pernah tgk tv tak? pernah baca apa2 buku tak? ataupun terperap dalam bilik setiap hari baca al-quran je. kalau betul u macam tu, mr jackie tabik hormat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 22:28




shalom alaekom bunyik dekat┬▓ cam shalom aleychem (salam org Yahudi)...whatever...

anyway...berkenaan hal ehwal rancangan cam nie..saya bersetuju laa dgn pendapat bahawa mmg TAK ELOK ditonton....bahkan byk lagi rancangan┬▓ berunsur seks, keganasan dan sebagainya yg tak patut dipertontonkan...contohnya wrestling la...mengarut punya program...

tentang HUKUM ISLAM tu tak boleh laa nak kompromi, rite?...nak amik hukum sekerat-sekerat, sesedap rasa tu tak patut la kan...u want freedom? well, u can have it then.... itu hak masing┬▓....kalau rasa boleh tahan masuk neraka tu terpulang la kan...org dah mengingatkan ....tanggungjawab dah lepas...tak gitu...

terpulang laa pada empunya badan kalo terasa ISLAM tu KOLOT, MENYEKAT KEBEBASAN dan sebagainya....yg silap tu adalah manusia tu sendiri yg berfikiran tertutup....

lg pun....kan Rasulullah s.a.w. sendiri dah kata dunia ni syurga org kafir, penjara org mukmin....
dunia bukan tempat enjoy org mukmin...tapak ujian tau tak?....sekian terima kasih...



Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 23:17


huih panas betul forum nih.....
senang cerita kalau tak elok takyah tgk. pandai2 lah nak idup

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-04 09:01



SAUDARA JACKIE

" mujahadatunnafsi pernah tgk tv tak? pernah baca apa2 buku tak? ataupun terperap dalam bilik setiap hari baca al-quran je. kalau betul u macam tu, mr jackie tabik hormat "

saya tak mintak anda hormat peribadi saya wahai saudara, tapi hormati dan terima PENDAPAT saya, sedikit dan seceduk ilmu yang saya dapat dan ingin saya kongsikan bersama saudara, bukankah antara sifat Rasulullah SAW yang patut kita amalkan ialah tabligh ( menyampaikan )....dan saya berkemampuan untuk menyampaikan kerana saya memang tak tengok rancangan ini....lainlah saya larang saudara tengok, kemudian saya sendiri menikmati rancangan itu.....sebagaimana firman Allah SWT dalam suratul Saff

" Wahai orang yang beriman, jangan kamu katakan apa yang kamu sendiri tidak perbuat, AMAT BESAR KEBENCIAN ALLAH TERHADAPMU "

saya tak mintak saudara tabik hormat atau respek atau apa2 pada diri saya, tapi kalau hujah itu berasaskan Al-Quran dan Hadith yang jelas, tolong jangan persoalkan dan pertikaikan. Ini bukan pendapat akal dan nafsu saya, tapi saya sekadar menyampaikan apa yang saya dengar dari lidah orang Alim yang dipetik dr AL-QURAN DAN AL-HADITH. WALLAHU'ALAM



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-07-04 14:29


mujahadatunnafsi, saya sendiri pun tak tgk rancangan ni.

apakah seorang ulamak saja boleh bagi nasihat kat org, org macam 3r tu bagi nasihat supaya tak merogol kita tak boleh dengar. ataupun org bukan islam bagi nasihat, jgn merogol, kita tak boleh dengar. macam tu ke? jgn biarkan diri kita dikuasaikan ion negatif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

urbanlegend
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 8237
Posting: 45
Dari: -

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 10:32


so...hanya org yg baik,bertaqwa dan mukmin yg sejati jerk lah yg leh NASIHATkan og lain.
org yg mungkar dan yg pernah ada buat salah(dosa) x leh ler nak nasihatkan org lain!!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For urbanlegendProfil   Hantar PM kepada urbanlegend   Pergi ke urbanlegend's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-07-04 10:55




sedikit teguran... sila berforum dgn tenang... dan sila jaga adab dan tutur kata anda... setiap org ada pandangan yg berbeza... tak perlulah marah jika ada yg tak sependpt dgn anda... hormatilah pandangan org lain jika mahu pandangan kita dihormati... kalau tak puas hati boleh bincang dgn mrk secara private melalui pm...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 13:09





" Al haqqu mirrabik ( kebenaran itu dari TuhanMu )"
( Al-Baqarah )

Terpulanglah untuk menilai yang mana baik dan yang mana buruk, tepuk dada tanyalah iman. Wallahu'alam



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-04 09:09


walaupun apa yg anda semua katakan tu betul.. tapi cara penyampaian pun kena betul.. jgn sampai menyakitkan hati org lain... kalo tak puas hati dgn rancangan tu/pengacaranya.. nasihatkan lah mereka, pengacara dan penerbit rancangan tu.. kalau setakat bising mcm nak gadoh kat sini.. takkan memberikan apa2 kesan pada rancangan tu.. rancangan tu tetap diteruskan... ramai org yg tengok.... so.. kalo betul2 nak mencegah.. majulah setapak lagi.. lakukan sesuatu... jgn setakat bising2 mcm nak gadoh... kat sini kita bincang la elok2... w/pun kita rasa kita betul.. apa salahnya kita tanya pendapat org lain elok2... cth: 'betul ke kita boleh jatuhkan hukum HARAM ke atas rancangan2 sebegini...?' atau pun.. patut ke kita terus menegaskan... 'itu HARAM.. jgn tengok! HARAM!'...

maaf la kalo ada yg terasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-04 09:18


satu lagi pakcik nak tambah... mana yg baik kita boleh jadikan tauladan.. yg buruk.. tegah lah ia kalo mampu... ataupun kita jadikannya sbg sempadan ...

#pakcik suka tengok dragon ball... lagi best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-04 10:47



kalau saya menyakitkan hati orang lain, saya minta maaf, tapi saya tak berniat dan tak pernah cuba menyakiti hati orang lain, tak tau lah ada orang yang sakit hati bila saya kutuk rancangan tersebut, yang saya banned ialah rancangan tersebut, bukan ahli ukhwah, saya cuma mendedahkan dan cuba sebarkan supaya orang ramai lebih prihatin, ini pun suatu usaha, daripada kita tahu benda itu tidak betul dan diamkan sahaja, mana peranan dan tanggungjawab kita dalam menyampaikan kebenaran dan mencegah kemungkaran. Dan juga apabila ada respon yang mempersoalkan terpaksalah saya pertahankan pendirian saya, bukan nak bising-bising dan nak gaduh disini. Konsep debat dan muzakarah, kenalah pertahankan hujah kita.

Apapun terima kasih diatas teguran semua dan saya mohon maaf sekiranya ada kesilapan dan ketelanjuran dalam posting saya kali ini. Terima kasih kepada "saudara Tumpang" berhubung teguran menghukum sesuatu yang masih belum jelas itu dengan INI HARAM, INI HALAL, saya akui saya tersilap. Terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122116 saat. Lajunya....