Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 4 jam, 59 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 10 jam, 1 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Petua menghafal ayat-ayat al-Quran


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Petua menghafal ayat-ayat al-Quran

Please Mendaftar To Post


Oleh Petua menghafal ayat-ayat al-Quran

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 12:34




Beberapa petua menghafal ayat-ayat al-Quran

Sesungguhnya Allah SWT telah berfirman di dalam kitab suci al-Quran di dalam surah al-Fatir (35:29) yang membawa maksud ,"Those who recite the Book of Allah, establish regular prayer, and spend (in charity) out of what We have provided for them, secretly and openly, hope for commerce that will never fail".

Abdullah Ibn Amr Ibn Al-As RA telah meriwayatkan:Rasullullah SAW telah bersabda, "The one who was devoted to the Qur'an will be told on the Day of Resurrection: `Recite and ascend (in ranks) as you used to recite when you were in the world. Your rank will be at the last Ayah you recite." [Abu Dawud and At-Tirmidhi].

Hadis ini telah menyebut tentang ganjaran yang diperolehi oleh orang- orang yang menghafal sebahagian ataupun seluruh daripada al- Quran.Sebahagian para ulama dalam mentafsirkan hadis ini telah menyebut bahawa jumlah tingkatan di syurga adalah bersamaan dengan jumlah ayat di dalam al-Quran dan seorang muslim akan menaiki satu tingkatan syurga bagi setiap satu ayat yang beliau telah menghafalnya.

Di dalam hadis yang lain, Othman bin Affan RA telah meriwayatkan bahawa rasullullah SAW bersabda, "The best amongst you is the one who learns the Qur'an and teaches it." [Al-Bukhari].

Berikut disenaraikan beberapa petua untuk menghafal ayat-ayat al- Quran.

a) Pertama,mulakan dengan bertaubat dengan sebenar-benar taubat kerana sesungguhnya dosa-dosa tidak akan memberi ruang untuk ayat-ayat Quran bertapak di hati manusia.Imam Al-Shafie di dalam satu petikan sajaknya yang terkenal mengadu kepada gurunya akan dirinya yang agak sukar untuk menghafal dengan baik.Gurunya lalu menasihatinya agar meninggalkan dan bertaubat akan segala dosa- dosanya.

b) Mempunyai niat yang benar dan percaya akan balasan baik yang akan diperoleh seperti yang dinyatakan di dalam hadis di atas.Mintalah bantuan Allah dengan seikhlas hati untuk sentiasa memudahkan kita menghafal ayat-ayat suciNya.

c) Peruntukkan sebahagian waktu setiap hari (atau selang beberapa hari) untuk menghafal ayat-ayat Quran.Masa yang paling baik adalah pada waktu yang kita tidak sibuk dengan hal-hal lain.

d) Gunakan naskah Quran yang sama setiap kali kita menghafal.Ini membantu minda kita menangkap dan mengingat apa yang terdapat pada helaian muka surat ayat yang kita ingin hafal.(mind snapshot)

e) Mulakan dengan surah-surah yang paling mudah bagi kita.Ramai yang menyarankan agar hafalan bermula dengan lima juzu' terakhir( bermula dengan juzu' 30,juzu' 29 dan seterusnya)

f) Hafalan juga boleh dimulakan dengan surah-surah yang paling kita gemar membacanya atau yang selalu kita dengar ataupun yang kita sudah biasa dan sudah pula ingat sebahagiannya.

g) Sebenarnya, lebih muda umur kita, lebih mudah untuk kita menghafalnya.Semakin kita berumur, kita akan lebih sibuk dengan pelbagai urusan dan kemampuan untuk mengingat juga semakin berkurangan. Walaubagaimanapun, walau berapa pun umur kita, kita masih belum terlambat sebenarnya,insya Allah. Walaupun kita tidak pernah menghafal ayat-ayat Quran pada usia kecil atau pada masa usia remaja, namun kita masih lagi berpeluang menghafalnya jika kita mahu.

h) Setelah menghafal beberapa ayat, cubalah membacanya di dalam solat-solat sunat yang biasa kita lakukan.Selain itu,mintalah bantuan rakan-rakan ataupun pasangan kita untuk mendengar bacaan hafalan ayat-ayat itu .

i) Menghafal secara berkumpulan juga merupakan satu cara yang baik apatah lagi dengan sentiasa bersama-sama memberi galakan di antara satu sama lain.Sebagai ibu bapa pula,apa salahnya mewujudkan pertandingan di antara anak-anak dan memberi hadiah pada siapa yang berjaya menghafal dengan baik.

Semoga Allah sentiasa menunjukkan kita jalan-jalan yang diredhainya..Ameen.Wallahu'alam




Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

arradhi
Warga Rasmi
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9934
Posting: 18
Dari: Johor

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 12:43




Semoga ilmu yang anda turunkan dapat dimanfaatkan oleh para pembaca....

Kalau boleh ceritakan cara2 terperinci untuk mengahafal ataupun doa2 yang baik utk hafalan khususnya hafalan al-quran.

Wassalaam

Bookmark and Share

    


  Member Information For arradhiProfil   Hantar PM kepada arradhi   Quote dan BalasQuote

miza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.01.2004
Ahli No: 6484
Posting: 67
Dari: kelantan bandaraya islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 12:48


insyallah........ana akan praktiskan

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizaProfil   Hantar PM kepada miza   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-07-04 14:17


a'kum.............
insdyaAllah ana praktikkan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

al_farafisya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6673
Posting: 49
Dari: ardhilLah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-04 05:16


wrt,
Alhamdulillah,info yang baik...baca..hafal&hayati..amal...iAllah diberkati...
ketenangan terpancar diwajah,jika diri sentiasa bertaut dgn Al-Quran...

-----------------
Ya Rabbana...tHaBbiT QuLUbaNa 'ALa DiiNiK wa 'ALa to'aTiK..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farafisyaProfil   Hantar PM kepada al_farafisya   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-07-04 06:44




very good info.. jazakallah kk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 07:44


Terima kasih. Insyaallah mudah2an Allah akan memberi rahmat kepada kita semua. Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 12:29


Sebagai tambahan

Mafhum hadis nabi, amalan yang dapat menguatkan ingatan termasuk dapat membantu menghafal quran:

1) selalu berpuasa sunat
2) membersihkan gigi dengan miswak
3) banyak membaca al-quran


[ Posting ini telah di edit oleh: ridwan_daie pada 2004-09-26 12:30 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-04 15:18


a'kum.........................
ana tgh try 2 jugak mana tau ade rezki masuk darul quran pas spm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 01:01


insyaallah ana akan cuba....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 08:15




alhamdulillah...syukran jazilan

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 09:59


terima kasih..bule praktis dari sekrang

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 09:59


terima kasih..bule praktis dari sekrang

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 00:17




saje nak menambah lagi utk keuntungan bersama, insyaAllah:

Beberapa teknik menghafal Al-Quran, setakat yg ana mampu teringat/huraikan(maaf):

1)Kerapkan ulang hafalan di mana2 shj, dlm kereta, tgh rehat2 dll.. (kecuali di tmpt yg tak sepatutnya, spt tandas)

2)Bawa Quran kecik di kat poket baju ke mana-mana shj(again, kecuali tandas), ada kesempatan bacalah atau kalo boleh hafal skali.

3)Beli kaset/cd Qari/Imam kegemaran. Lebih baik fokus pada kaset/cd yg mengandungi surah yg kita nak hafal. Hafal menerusi lagu, tajwid dan tmpt2 berhenti gaya bacaan mrk.

4)Sebelum tidur buat lagi murojoah/ulangkaji ttg hafalan. x rugi ape2 pon sambil2 nak tidur tu mulut gerak2 baca Al-Quran. Subhanallah.

5)Buat keyword bagi setiap ayat2 yg dihafal. Ini utk memudahkan menghafal turutan ayat.

6)Lebih baik jika fahami maksud ayat ataupun erti mudahnya "Haiya bil a'rabiah"... belajar bahasa arab membantu memudahkan menghafal Al-Quran yg ditulis dlm bahasa a'rab.

7)Jgn desak diri jika x dpt hafal ape yg dicita. Stop dulu, buat slow2 pun xpe. Allah mengganjari kita pada usaha menghafaz tu, x semestinya pd kuantiti hafazan semata-mata. Otak masing2 ade limitnya. Berdoalah agar Allah lapangkan minda kita utk menerima hafalan Kalamullah yg mulia ni.

Sebelum menghafal, baca page yg hendak dihafal sekurang2 10 kali, baru mula menghafal.

9)Sesi tasmi' dgn ustaz2 tajwid atau kwn2 yg layak/mampu harus dibuat jika ada masa. Suro mrk cek bacaan/tajwid dan hafazan kita.

10)DISIPLINkan diri. Buat jadual dlm sehari bila nak baca Al-Quran. Contoh yg baik ialah dgn mewajibkan diri sendiri baca Al-Quran slps maghrib, subuh dll yg dirasekan waktu yg seswai utk diri baca Al-Quran.

11)Bahagikan hafalan2 ikut maqra'-maqra' ataupun cerita2. Kalo nak hafal semua skali tanpa ada subtopik2 mmg boleh terkeliru. (Sbg satu tips nak dptkan pecahan cerita, boleh rujuk terjemahan Al-Quran bahasa indonesia, yg dicetak di arab saudi tu, ada dipecahkan terjemahannnya ikut topik2)

12)Utk mengekalkan hafazan, elakkan maksiat mata,telinga dan hati. Bykkan mendgr bacaan Al-Quran sbg hiburan/penenang hati. Elakkan mendgr lagu2 yg hanya melalaikan.

13)Elakkan berbangga dgn hafazan kita, spt sengaja nak menunjuk2 kehebatan hafazan, cthnya jika kita jadi imam(baca panjang2 sgt dan syok kemain ). Sepatutnya ayat2 Quran yg dilafazkan itu hendaklah dihayati bknnya mengasyikkan diri dgn lagu bacaan dan keindahan lenggok bacaan semata-mata.

14)Lastly, sentiasa hidup dgn Al-Quran. Jadilah insan yg dibaluti Al-Quran. Biarlah Al-Quran jadi penyeri diri kita di mana shj. Bygkan kita mempunyai mata yg sentiasa nak kejar ayat Al-Quran, telinga yg sentiasa nak dgr bacaan Al-Quran, mulut yg sentiasa nak baca Al-Quran atau nak berdakwah atas dasar Al-Quran, semua anggota badan kita beramal atas dasar Al-Quran! InsyaAllah.

*Sumber - kebanyakan dari tips2 hafalan Al-Quran ini dipetik dari risalah "Program Hifzul Quran", Al-Quran Youth Club, UIApj.

Suka ana nak ingatkan, jgnlah kita terlupa sahabat2 sekalian. Inilah kitab mulia, agungnya kitab ini, petunjuk manusia sehingga akhir zaman. Jgn biarkan ia berhabuk, jgn biarkan ia jadi buruk. Jom kita buka, kita hayati, kita kaji, dan kita hafal. Ana harap antum semua ni bakal menjadi "Quran bergerak" yakni dah hafaz Quran(Al-Muqri, ada yg kata Al-Qari) satu hari nanti. Semoga Allah limpahkan kita dgn rahmat Al-Quran! InsyaAllah

Wallahu a'lam.

Wassalamua'laikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

nuhaqhaireena87
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10889
Posting: 9
Dari: sitiawan,malaysia..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 00:43


hai...maafla sbb sy bukan menjawab..saje nak jejak jugak....nak minta lalula....bolehke??nama sy riyastain...eh..ade nama riyas kt sini ek??samela...nama pgilan sy tuh..leh knal skit>??

-----------------
a\'kum...salam ukhwah fillah utk ahli2 ukhwah.com yg baik2 blaka....marilah sama2 menghubungkan tali silaturrahim sesama umat islam.......sy berasal dr sitiawan,Perak Darul Ridzuan.....student form5 2004 SMKAB...hayya ma\'a anti!!yalla benaa!!!!...
slmt

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhaqhaireena87Profil   Hantar PM kepada nuhaqhaireena87   Pergi ke nuhaqhaireena87's Website   Quote dan BalasQuote

haninuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 166
Posting: 148
Dari: UIA GoMBaK

Kedah  


posticon Posting pada: 03-10-04 05:20


saya pun ada terbaca jugak bbrp petua untuk kuatkan ingatan ketika menghafal al-quran.. kalo ada kesempatan nnt saya akan kongsi dgn sahabat sahabiah semua..insya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haninuhaProfil   Hantar PM kepada haninuha   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 03-10-04 09:57



Satu info yang berguna buat semua yang ingin menghafal ayat-ayat al-Quran..
Shukran..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 03-10-04 12:04



hm...satu info yg amat berguna utk diri ana sbb skrg ni pun ana kena hafal dan tasmid kat ustaz ana.pening juga kepada ni nak menghafal...setelah membaca info ni baru ana tahu tip2 dia.insyaallah ana akan cuba buat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 22:23


InsyaAllah.. maataufiq wannajah buat shabat skalian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-10-04 19:05




info yang berguna buat ana juga.Hafaz alqur'an ini sebenarnya susah.kita kena komited betul2.hati perlu bersih,kita perlu serahkan jiwa kita untuk bukan sahaja untuk hafaz,sebaik2nya memahami maksud ayat2.ini menyebabakan kita lebih mudah terkesan.

banyak kelebihan hafaz alqur'an.Allah akan menjga kita dari sebarang ancaman.insayaAllah, nekad betul2.bukankah ayat2 alQur'an itu suci, diturunkan dari langit melalui malaikat jibrail disampaikan melalui utusan pilihanNya.
malah ayat2nya itu adalah kata2 Allah
sekiranya kita betul2 ikhlas n dipilih Allah, insyaAllah mungkin Allah akan beri peluang kepada kita untuk mendalami maksud disebalik ayat2Nya.

he,jaga pandangan mata yang liar,ia boleh mengurangkan kejernihan hati.Mm,kalau tak jaga betul2, mudah lupa apa yang dihafal,macam tak pernah hafal pula ayat2 yang dihafal

skadar pandangan dari ana yang dhaif ni..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 18:01


terima kasih..terima kasih..insyaAllah ana akan try lepas ni..

hmm..ada tak doa sebelum nak menghafal al-quran?? kalau ada..boleh ana nak tau..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 15:50




MARILAH BERSAMA-SAMA..KITA TADABBUR AL QURAN..BUKAN SETAKAT NAK SENANG HAFAZ..TP..CEPAT LUPA..TP KITA HARAP DGN KEFAHAMAN AL QURAN..MAMPU MENDIDIK JIWA KITA DR KARAT-KARAT DOSA..

tingginya insan..krn Al-Quran..pengasuh ummah asas kebenaran..tetapi sayang..ia ditinggalkan..hanya menjadi lukisan zaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

shary
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3570
Posting: 11
Dari: utm skudai

Johor  


posticon Posting pada: 12-10-04 16:02


seperkarkara lagi yang perlu diingat, pesan ustaz ana, jangan menghafal waktu asar, sebab kita cepat lupa hafalan dan seeluknya kita menghafal lepas maghrib, isyak dan subuh....
dan lagi ustaz ana pesan... kalau menghafal, hafal satu persatu ayat... sebab bila kita lupa satu ayat kita masih ingat lagi ayat yang lain,, kalau kita sekali menghafal banyak-banyak, bila terlupa satu ayat, ayat yang seterusnya pun kita akan lupa.
..dan yang paling penting semangat serta istiqomah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharyProfil   Hantar PM kepada shary   Pergi ke shary's Website   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 22:04


Quote:

On 2004-10-11 23:51, Zuhairi wrote:


Baca doa khatam Quran tu pon xpe.. "Allahumma arhamna bil quran.. waj a'l..... "(ila akhir)..

Kaji maksud doa tu.. (antara lagu Raihan dlm album Allahu) .. mungkin membantu sedikit sebyk sekadar yg ana mampu, segalanya dari Allah.. Allahu a'lam..



okeh..terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-04 23:56




time kasih riyas...
leh cube...

Bookmark and Share

    


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 16:43




dah lama rasanya tak kena tebuk...

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

khairizah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7828
Posting: 11
Dari: keramat

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-04 11:51


terima kasih atas tips yang diberikan .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairizahProfil   Hantar PM kepada khairizah   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-04 11:57


syukran jazilan..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-04 23:14




alhamdulillah, jom kita mulakan hafalan.

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1070
Posting: 104
Dari: PeNang...SeLaNgOr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-10-04 21:08




syukran jazilan akhi riyas atas info ini.
insyaAllah..sumaiyyah akan cube utk praktikkan
'petua' nie.

ilalliqa'

-----------------
::Jika ketenangan & keredhaanNYA yang dicari, Allah akan terus uji hati kita hingga pada suatu masa kita akan rasa indahnya tawakal kepadaNYA::

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyyah_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah_mujahidah   Pergi ke sumaiyyah_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

conan
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12878
Posting: 4
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-12-04 08:27


syukran

-----------------
[IMG]http://sahabathijjaz.net.my/board/images/avatars/8437007240b82bb60c35.gif[/IMG]hai!!
[IMG]http://img71.exs.cx/img71/2822/untitled468.jpg[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For conanProfil   Hantar PM kepada conan   Pergi ke conan's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 23:00


syukran jazilan ...hajat dihati nak peratikan..insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

hamdan454
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14025
Posting: 43
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 21-04-05 15:48


...
terima kasih atas petua menghafaz ayat² alQuran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamdan454Profil   Hantar PM kepada hamdan454   Quote dan BalasQuote

hannah_mirwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15560
Posting: 97
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-04-05 19:00



lagi satu ada tak doa2 tertentu untuk kuatkan hafalan??

ana kadang2 timbul jugak rasa bangga dalam diri bila bleh hafal surah panjang2...
nauzubillah, mintak dibuang jauh2..takut jejaskan hafalan ana...

syukran jazilan atas tip2 yang berguna tu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hannah_mirwanaProfil   Hantar PM kepada hannah_mirwana   Quote dan BalasQuote

zhafri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15118
Posting: 82
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-04-05 22:23




time kasih atas info....insya-Allah ana akan cuba memparaktikkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhafriProfil   Hantar PM kepada zhafri   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 22-04-05 00:34



ALLAHU yubarik fikum,

erm macam mana pula dengan cara menjaga hafalan? Terutama bagi yang bi'ahnya adalah bi'ah orang kafir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 22-04-05 00:35




erm, maksud ana bagi yang tercampak di negara bukan Islam...

[ Posting ini telah di edit oleh: mohdnurhakimin pada 2005-04-22 00:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

putera_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1188
Posting: 48
Dari: ardhuLLAh

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 00:44


alhamdulillah...syukran jazilan ya akhi

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_sufiProfil   Hantar PM kepada putera_sufi   Pergi ke putera_sufi's Website   Quote dan BalasQuote

apiz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14482
Posting: 23
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 22-04-05 00:56


insyallah akan ana cuba amalkan....
hafal lebih mudah kalu di susuli dgn amalan.
bkn hafal shj, tetapi perlunya amal, faham maksud.
barula kukuh diminda....

nak tanya sikit ana x blaja bhs arab. kat mana ana boleh blaja bhs arab?mesti best org yg ade pengetahuan bhs arab. baca quran ade feel. ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For apizProfil   Hantar PM kepada apiz   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 23:52




Dulu ana pernah ikut program yang dianjurkan oleh Brother Nazrol ni....

kalau orang tanya "Berapa kali kena ikut program seperti ni?"

jawabnya "Sekali seumur hidup, lepas tu amalkan"

Lihatlah pengumuman terbaru Brother Nazrol dlm ukhwah.com ni di link Al-Quran dan Hadis Sila klik ye?
dan isi kandungan kursus tu mudah utk dipraktikkan kerana ia SAINTIFIK.........
Terima kasih....

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-05 08:25




syukran MohdHanafi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 17:36


InsyaAllah sama-samalah kita berusaha menghafal dan memahami isi kandungan kitab Allah ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

mawardesa83
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16234
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-05 12:10


alhamdulillah...syukran jazilan..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardesa83Profil   Hantar PM kepada mawardesa83   Pergi ke mawardesa83's Website   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 22:12


nanti saya nak cuba buat la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 15-10-05 00:14


terima keceh...petua yang baik :)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahadah_muslimah pada 18-10-05 14:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

moon_z
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19634
Posting: 6
Dari: tg karang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-05 00:21


Assalamualaikum..
sebelum menghafal atau selepas solat, bolehlah amalkn doa ni,
'Allahumma zayyinna biziinatil Quran, waakrimna bikaramatil Quran..ila akhir..'
terletak kat doa khatam Quran(mashaf Uthmani). lagi bagus hafal satu muka yang ada kat situ.

dan selalulah baca tafsir2 seperti tafsir Fi Zilalil Quran(Sayid Qutb), Azhar dll...ini supaya kita lebih memahami maksud ayat2 dalam Al-Quran, memberikn semangat, seronok nak menghafal dan mudahkan proses nak menghafal.

sama-samalah kita semua menghafal Al-Quran.(^_^)
'Kerana Allah tercinta, Al-Quran tersemat di dada'

Bookmark and Share

    


  Member Information For moon_zProfil   Hantar PM kepada moon_z   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 14:56


bagi info diatas terima kasih diucapkan...info yang berguna kepada saya...







!!! QUOTE !!!

Posting pada: 03-10-04 00:4


hai...maafla sebab saya bukan menjawab..saja nak jejak jugak....nak minta lalula....bolehke??nama saya riyastain...eh..ada nama riyas kat sini ek??samela...nama pgilan saya itu..boleh kenal sikit>??

-----------------
a'kum...salam ukhwah fillah untuk ahli2 ukhwah.com yang baik2 blaka....marilah sama2 menghubungkan tali silaturrahim sesama umat islam.......saya berasal dari sitiawan,Perak Darul Ridzuan.....student form5 2004 SMKAB...hayya ma'a anti!yalla benaa!!!!...
selamat


adik... kalau nak kenal-mengenal...pergi ke menu 'salam ukhwah' bukan disini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-10-05 15:48


terima kasih atas info ini....
semoga semua warga ukhwah dirahmati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

norhayati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6086
Posting: 34
Dari: rantau panjang

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-10-05 16:44


SYUKUR ALHAMDULILLAH.....kita semua dapat berkongsi ilmu yang bermanfaat.terima kasih banyak-banyak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhayatiProfil   Hantar PM kepada norhayati   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 16:59


:-) :-) bagus2....boleh praktik ni....thank you sebab bagi tau... :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

hilmy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21712
Posting: 44

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-01-06 21:13


boleh trgkan dengan lebih lanjut tak??..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilmyProfil   Hantar PM kepada hilmy   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 02:41


hmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 08:54


Alhamdulillah,satu panduan yang baik. Terima Kasih atas info ini.
:-) :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 10:39


syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-01-06 12:45


syukron jazilan.....

sama-samalah kita berusaha memperbaiki amalan

wallahua'alam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 12:46


info yang baik..
insya allah lepas ni lebih mudah tuk hafal al-quran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

zaid3246
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21710
Posting: 45

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 01:10


ada banyak pertua untuk menghafal AL-quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaid3246Profil   Hantar PM kepada zaid3246   Quote dan BalasQuote

syeikh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17559
Posting: 115
Dari: terengganu darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 12:26


Assalamualaikum....ana nak bagi pendapat sikit.....untuk mudah menghafal
al-Quran, pertamanya kita kena bersihkan diri kita dahulu. Caranya adalah banyakkan taubat, jaga makan minum, jaga pandangan, jaga akhlak dan paling penting ikhlas kerana ALLAH....WASSALAM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeikhProfil   Hantar PM kepada syeikh   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-01-06 10:27


amin..mudah-mudahan ana senang menghafal

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 22-01-06 12:14


sama2lah kita berusaha untuk menghafal al Quran...semoga akhlak kita seindah al Quran, insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 12:22


thanz sahabat2 sekalian!
bernas info ni!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 19:55


orang kata ..para penghafal2 al-qoran ni kena selalu ulang al-quran dan baca depan syeikh..betul ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

AuRuM
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22243
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 22:26


surah an-nur ayat 35.. kalau tak silap, Saidina Ali pernah amalkan waktu rasa down dalam hafalan.... insya Allah.


-----------------
tiap detik tiap ketika, Allah mengerti aku mencuba~~
[ Telah diedit oleh: AuRuM pada 25-01-06 22:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For AuRuMProfil   Hantar PM kepada AuRuM   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 23:15


syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

putri_syiffa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16476
Posting: 67
Dari: Malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 22:12


syukran..........
banyak manfaat yang ana...dapat..insya Allah akan ana praktikkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-06 17:00


thank you...berguna sangat.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

salsabiila05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18768
Posting: 31
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 18:24


assalamualaikum.....

di hantar petua atau perkara yang kita boleh istiqamahkan dalam menghfz al-Quran ialah:

1) pastikan anda berwudhu'
2) menutup aurat
3) mengadap kiblat
4) membc doa sebelum menghfz al-qrn atau doa penerang hatia2
5) mulakan dengan surah al-Fatihah
6) baca ayat yang nak dihfz sekurang-krgnya 5-10 kali
7) baca tafsiran al-Quran
8) mula menghafaz
9) ulang setiap ayat yang dihfz sbnyk 30-40 kali
10) sentiasa ulang bacaan , yang paling bagus dalam solat, solat sunat,

11) kalau menghafaz, sebaik2nya ada guru tasmi'
12) buat solat hifzi

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabiila05Profil   Hantar PM kepada salsabiila05   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 08:09


terima kasih

tapi perlu diingat bahawa menghafal adalah mudah...
berbanding untuk mengekalkannya...
kecuali bagi mereka yang betul2 istiqamah dan wara'(takut untuk bermaksiat)

statement ni bukan nak melunturkan semangat antum tapi cuma peringatan sebagaimana hadis di bawah lebih kurang:

"akan datang pada hari kiamat orang2 yang berpenyakit kusta ditubuhnya...
ditanyakan mengapa begitu... dijawab mereka: kami segolongan orang yang menghafal Quran, tetapi kami mencuaikannya lalu kami lupa"


perlu diingat juga bahawa jasad orang yang menghafal Quran jasadnya akan terpelihara hingga hari kiamat... jadi hafallah mengikut keadaan kemampuan ingatan...
insyaAllah, moga2 Allah nilai ia sebagai satu amal yang ikhlas

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.250284 saat. Lajunya....