Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 13 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: macam mane nak minta maaf pd lelaki yg ego?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» macam mane nak minta maaf pd lelaki yg ego?

Please Mendaftar To Post


Oleh macam mane nak minta maaf pd lelaki yg ego?

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 21:01




emmm..teman ni nak minta [email protected] [email protected] firasat sahabat2 ukhwah sekalian, especially utk Kaum AdaM...

betul ke susah sgt terima lafaz maaf org???

kdg2 tu pulak,teman takut plak nak cakap dgn lelaki...
rasanya, apa yg patut teman buat??


Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 22:13



memberi maaf adalah satu perbuatan yg sukar untuk dilaksanakan dgn hati yg ikhlas namun apabila kita berjaya melakukannya, maka kitalah insan yg paling bahagia...hati kita pasti akan tenang...

susah utk terima maaf org maksudnya, dia ego..itu je..ego untuk memberi maaf ni satu penyakit...elakkanlah..ego yg tinggi melangit takkan membawa kita ke mana pun...


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 22:48




Ntahlah ekk..terpulang pada individu..selalunya orang ego ni..walaupun kesalahan kecik..tapi dia rasa orang lain dah buat kesalahan besar sgt2...

Sedangkan nabi pun ampunkan umat...ape salahnya kita maafkan seseorang itu??dan beri peluang untuk dia betulkan kesilapannya???

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 09-07-04 23:05


.....

senang jer kita nak maaf kan org...kalau kita pk kita pun manusia yg buat salah...kalau kita tak maafkan org...bayangkan satu hari kita buat salah...org plak tak maaf kan kita ish....susah tuh...

mnta maaf dan beri maaf mudah kalau kita tahu nilai sebenar kemaafan...


tak timbu masalah ego nih kalau kita sedar siapa dri kita....

wallauhu'alam..

[ Posting ini telah di edit oleh: widad pada 2004-07-09 23:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 09-07-04 23:16


warahmatullahi wabarakatuh
mmg sukar org yg ego nk memaafkan seseorg..x kiralah kesalahan kecil apatah lg kesalahan yg besar....
dgn bermaafan kita dpt merapatkan ukhwah dan menjadi hamba Allah tawaduk kpdNya


Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-07-04 23:18




kalo kita dah bersungguh minta maaf tp dia still ego gak.. tunggu sampai marah tu reda dulu.. kekadang org tgh marah ni, lagi kita minta maaf lagi tinggi ego dia.. tak pon buat la lawak sket, sampai dia tergelak..

tp kalo saya, bila dah minta maaf berkali2 masih ego & kita buat lawak pon dia masih marah gak.. saya buat tak tau jer (baik lelaki atau p'puan..) biar dia plak yg rasa sakit hati.. tp lps sejuk sket tu minta maaf la, sbb kita yg buat silap kan.. manusia ni takkan ke mana dgn ego yg tinggi menggunung tuh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-07-04 15:20


asssalamualaikum...

"sikap memberi maaf n meminta maaf" mmg satu perkara yg sukar dilakukan ....melainkan mereka yg benar benar terima konsep "setiap manusia punye kelemahan n sering melakukan kesilapan "..... tapi percayala ..ego cam ner seseorg pun ... ttg sikap ego akan terluntur sendiri apabile terkene pada batang hidung sendiri apabila diri sendiri buat silap kat org yg tidak dimaafkan nya itu ......muhasabahlah diri ...


wsalam ...


Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-07-04 14:00


assalamualaikum cik Kartini...

tak sangka awk pun punyai masalah yg sama ngan saya skrg ni.saya pun dah minta maaf dah tapi,dia buat tak tahu malah memalingkan mukanya dr saya.

org lelaki kan...kdg-kdg dia ni saje je nak uji kite.saje je nak tgk kesungguhan kite dtg kat dia minta maaf.biasalah tu.padahal,dia dah lame maafkan kite.tgk jugak jenis kesalahan yg kita buat pada die.sampai dia terasa ngan kite camtu skali ke...hmm...saya pun buntu nak wat camne gak.pujuk la dia dgn bagi gule2 ke...hehe...ntah la.mintak je maaf kat dia byk kali.yg penting kite dah lepas tanggungjawab kite.terpulang le pd die.lps tu kite pun buat le Ego kite plak..biar die rase.hihihi...

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

waaz04
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7020
Posting: 205
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 12-07-04 14:25


asalamualaikum

ni saya nak bagitau cara dan peraturan mintak maaf:-

pertamanya.. mintak maaf sebanyak 3 kali
kedua...kalau dia masih tak maafkan...saudara/i dah terlepas dari kesalahan tersebut.
ketiga...kalau hak dia ada pada kita ..pulangkan balik.

keempat...lepas semua tu..serahkah pada Allah s.w.t

kelima...saya mintak jangan kaum hawa ni duk kata lelaki je ego..soal gender lupakan...ni soal sifat dan perangai..sikap..nilai...etc.

tak kiralah dia lelaki ke pempuan

masalah utama ialah ..kita mintak maaf sebab nak berbaik dengan dia...nak dia bersikap seperti dahulu sebelum dia marah kat kita...jangan macam tu... mintak maaf sebab itu tuntutan Islam..Allah suruh kita mintak maaf kalau buat salah...so lakukan atas dasar tu..dia tak nak maaf lepas 3 kali mintak maaf..tu dia punya pasallah.

NAK BAGITAU SATU LAGI...KEMAAFAN MEMANG MANUSIA BOLEH..TAPI KEAMPUNAN HANYA MILIK ALLAH YANG MUTLAK...SO tak yah risau kalau dia tak maafkan kita..kita dah tak terikat dengan dia dah.

kalau terambik barang dia ke...apa ke...tu kena bagi balik lah..maaf je tak cukup heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For waaz04Profil   Hantar PM kepada waaz04   Quote dan BalasQuote

Tuffah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 6997
Posting: 56
Dari: Giant

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-07-04 18:45


Stuju dgn waaz tu. Kalo dh minta maaf tu die ego jgk, tu antara die dgn tuhan.





Tp kalu ade kait2 ngan soal jiwa2 ni, ana no komen la

Bookmark and Share

    


  Member Information For TuffahProfil   Hantar PM kepada Tuffah   Pergi ke Tuffah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-07-04 05:14


Lelaki ni satu golongan yg senang nak maafkan orang berbanding perempuan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-07-04 08:40




wahai kaum Adam.....
bukan maksud teman utk mengata kalian....
cuma minta pandangan u guys ttg cara terbaik nak handle 'certain' guys yg EGO...

tp dalam dunia ni, kita akan saling bergantung antara satu sama lain....

so, guys!
be good & stay cool..!!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

ash_miera
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9967
Posting: 4
Dari: -

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-07-04 17:09


assalamulaikum....saya rasa nak mintak maaf tue senang jer tapi kenalah pada tempatnyer ....

kalau orang nyer baik,segera lah kita mintak maaf...jangan lengah2 lagi coz orang sedia memaafkan kita.begitu jugak sebalik nyer.

tapi kalau saya,saya boleh memaafkan nyer tapi tak tunjukkan sajer nak tunjuk ego...

ingat lelaki jer ker ader ego perempuan pun ader ego nyer tapi kenalah berpada2.....jangan sampai kita yang terkena...
itu sajer bye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ash_mieraProfil   Hantar PM kepada ash_miera   Pergi ke ash_miera's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3157
Posting: 97
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-07-04 21:18


heheheh..kalau kita dah mintak maaf,dia x nak maafkan,wat bodo dh laaa...nanti mesti dia rasa bersalah..pastuh dia mintak maaf balik..kan senang..??? heheheheheh

p/s: nurul dah slalu kena mcm nih...bila org minta maaf..dia x nak maafkan..pastuh dia mesti rasa bersalah..selang beberapa ari,mesti dia tegur kita nyerr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_cahayaProfil   Hantar PM kepada nurul_cahaya   Pergi ke nurul_cahaya's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 23:48




SAYA HARAP KAWAN SAYA (AHLI UKHWAH) MAAFKAN SAYA.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

de_riyadh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 664
Posting: 21
Dari: Kunak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-04 23:14


sokong widad
sokong widad
sokong widad
sokong widad
sokong widad
sokong widad


Bookmark and Share

    


  Member Information For de_riyadhProfil   Hantar PM kepada de_riyadh   Pergi ke de_riyadh's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098178 saat. Lajunya....