Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 2 jam, 38 minit yang lalu
muslimin23: 1 hari, 17 jam, 59 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 22 jam, 6 minit yang lalu
sarashanee: 9 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: assalammualaikum...bukannye akom,askum...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» assalammualaikum...bukannye akom,askum...

Please Mendaftar To Post


Oleh assalammualaikum...bukannye akom,askum...

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 12:17



.. harap dapat disampaikan.. saya paste petikan ini dari
ukhwah.com. InsyaAllah semua dapat iktibar dan pengajaran

Jabatan Syariah telah mengesan trend terkini memberikan ucapan salam
samada melalui emel dan sms hanya dengan menulis perkataan "Akum".
Sudahlah kita telah hilang keaslian dalam solawat kepada Nabi dengan
Hanya menulis 'S.A.W' dan pujian kepada Allah dengan hanya menulis
'S.W.T' maka kali ini kita akan kehilangan keaslian pada satu lagi
kalimah suci iaitu
diringkaskan menjadi "Akum".
Dalam hukum feqah, tulisan yang tertera '' adalah
wajib
dijawab oleh penerima salam tadi samada melalui lisan, emel atau sms
kerana ianya adalah doa walaupun dieja dengan bahasa bukan Arab.
Manakala tulisan "Akum" tidak wajib dijawab kerana ianya bukan
doa..Oleh
itu, Jabatan Syariah menasihati semua supaya mengekalkan keaslian
salam
pada ejaan dengan menulis penuh dan bukan lagi "Akum"
.
Sekian terima kasih.

p/s Ada juga yang menggunakan semekom,sekom, selekom dan yang paling
kurang ajar ada yang buat main sehinggakan sebutan menjadi celcom .

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

cahayamataku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2004
Ahli No: 9688
Posting: 85
Dari: baling

Kedah  


posticon Posting pada: 09-07-04 06:11


ye ker?! byk kali dah uat cam tu.

ada lak celcom... kurang ajaq tol

-----------------
sEmAkiN jaUH kU dArIMu...sEmaKIn deKaT pULa KaU mEngHaMpIri Daku.....Oh TuhAn yG mAha PeNgAsiH ....SiApaLAh dIriKu di pAndaNGANmu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayamatakuProfil   Hantar PM kepada cahayamataku   Pergi ke cahayamataku's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 09:46


Quote:

On 2004-07-08 12:17, riyas wrote:
.. harap dapat disampaikan.. saya paste petikan ini dari
ukhwah.com. InsyaAllah semua dapat iktibar dan pengajaran



copy dari ukhwah dan paste ke ukhwah?
Dah kronik ni.
Ana rasa mesti paste dr emel yg copy dr ukhwah.
Jadinya bacalah dahulu dengan teliti sebelum copy and paste ni.
Isu ni dah banyak kali diutarakan malah portal telah menyediakan ikon salam untuk memudahkan ahli.
Jadi kalau malas sangat nak beri salam tu tak tahulah nak kata apa..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 12:17




ana minta maaf, ana x perasan. ana dapat sumber ni dalam club saujanaku..... syukran tegur ana....
wasalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 12:53


warahmatullahi wabarakatuh.

Ana just nk tanya utk kepastian. Salah ke ye klau ana tulis singkatan mcm tu... Ia hanya salah dari segi ejaan tp si penerima sms masih faham akan apa yg nk disampaikn. Lagi pun bil perkataan dlm sms kan terhad....

Sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

banat_alex
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 344
Posting: 11
Dari: iskandariah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 14:43


assalamulaikum..

ade jugak ye org memberi salam macam tu....ni mmgllah tak prihatin lagsung benda-benda yg macam tu...boleh dibuat main !!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For banat_alexProfil   Hantar PM kepada banat_alex   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 14:53




hmm..tulah..dah biasa anta sms guna a'kum je.. so pasni kena tulis pjg lak...

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 13-07-04 16:29


assalamu'alaikum = wa'alaikumussalam
assalamu'alaik = wa'alaikasalam / 'alaikiassalamm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 18-07-04 00:33



kes2 camni mmg saya besa jumpa.termasukla saya sendiri..tp celcom? first time sy dengaq!!

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 13:16


semua.terima kasih...teguran yang berguna untuk semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-04 08:08



sekadar b'kongsi info...
ein ada dgr, A'kum nih salah satu nama musuh ketat kita, syaitan laknatullah...
ein tak tahu sejauh mana kebenarannya...harap dpt bantu ein..maaf kalau silap..

-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 26-08-04 22:59



pernah hangat diperkatakan isu ni tapi ana jadi terkejut jugak la sebab ustaz2 ana ramai gak yang masih tulis akum..so...nak tego pon makan mase la kan..lagi2 ustaz dn ustazah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

ahmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9956
Posting: 39
Dari: tpGARANG

Selangor  


posticon Posting pada: 29-08-04 14:32


pd saya kalau pcakapan kenalah full, assalamu'alaikum... dsb.

kalu taip sms rasa tak praktikal. yg pnting org faham...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmieProfil   Hantar PM kepada ahmie   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-04 09:35


haha, copy dari ukhwah.com n paste ke ukhwah.com. something wrong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Nurul_Hana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10250
Posting: 78
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-04 12:40



saya memang setuju sangat dengan topic ni....benda ni mmg dah menjadi satu trend kat negara kite skarang ni....dari kanak2 sampailah ke orang dewasa.saya rasa diorang ni cakap semekom sebab nak cakap laju dan nak cepat.lepastu lama-lama dah terbiasa sebut macam tu....

-----------------
Be yOuRseLf n cOnQuEr yOuR wOrLd...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_HanaProfil   Hantar PM kepada Nurul_Hana   Pergi ke Nurul_Hana's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-09-04 16:59




tak baik main tuduh je tau Jackie_uniten7.....ana bukan copy tapi ambil dari sumber [email protected] ana tersilap tapi xla sampai copy dalam ukwah.com n paste dalam ukhwah.com gak....masa tu ana masih baru dalam ukhwah.com ni dan x tahu selok-belok ukhwah.com ni....
so...jgnla main tuduh je.... kalau mcm ni sampai bila bangsa kite nak maju!!!
membuat sesuatu biarlah dengan kebenaran dan kepastian..........
ana minta maaf kalau ana salah.........

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

Redda
Warga Rasmi
Menyertai: 05.09.2004
Ahli No: 10933
Posting: 7
Dari: Kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-04 01:53



Syukran, ana baru tau hari ni.
Insyaallah ana sampaikan kat kawan2

Bookmark and Share

    


  Member Information For ReddaProfil   Hantar PM kepada Redda   Quote dan BalasQuote

apple85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6178
Posting: 55
Dari: trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-04 13:43



mmg tak leh la guna sinkatan utk nie ????
tapi kalau celcom tuee.........dah tersangat meampau....main^infiniti nanenye tue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For apple85Profil   Hantar PM kepada apple85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119595 saat. Lajunya....