Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 4 jam, 1 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 8 jam, 9 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Siapa minat masuk PALAPES !


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Siapa minat masuk PALAPES !

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa minat masuk PALAPES !

just
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 758
Posting: 9
Dari: kota tinggi bandar bersejarah

Johor  


posticon Posting pada: 11-06-03 11:33


tahu tak PALAPES?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For justProfil   Hantar PM kepada just   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 13-06-03 01:01


PALAPES atau ROTU.... saya minat juga dulu nak sertai palapes laut tapi tak lepas coz rabun .... klu sekarang ni org dah panggil leftenan muda ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-06-03 22:53


saye minat..tapi tak masuk sebab banyak keje+sibuk.....tapi kawan saya ramai masuk...palapes darat

-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-06-03 09:20


ASSALAMUALAIKUM
ANA BARU JE TERPILIH JOIN PALAPES
SO,KEKALAU ADA NASIHAT KE APA KE,TOLONG LA KONGSI YE.
ANA KAT JOHOR SKANG NI.
SO NAK JUGAKLAH BERKENALAN DENGAN BUDAK PALAPES U LAIN
K LAH ASSA....KUM

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-07-03 17:48


TAK DE KE UKHWAH YANG MINAT PALAPES.HUJUNG TAHUN NIE ADA AMBILAN PALAPES LAUT.ANA TENGOK CHINESE RAMAI YANG JOIN......MUSLIM SUMER GI MANA!TAKKAN NAK MEMERAP KAT BILIK JE KOT?

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

pondok_moden
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 260
Posting: 52
Dari: mantel bumi

Pahang  


posticon Posting pada: 15-07-03 18:57


Ana tak gemar aktiviti dlm palapes. sebanarnya ana tak suka nak berkawad. letih!

-----------------
oddisey


Bookmark and Share

    


  Member Information For pondok_modenProfil   Hantar PM kepada pondok_moden   Quote dan BalasQuote

cahayahati
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2175
Posting: 11
Dari: sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-03 20:57


Saya salah seorang daripada ahli kadet palapes unimas tahun tiga. sekarang ni berpangkat pegawai kadet sarjan.nak tau pengalaman masuk palapes ni ada banyak manis dan pahitnya.tapi yang bestnya pahit boleh jadi manis, bila dah lepas aktiviti. cuma nak nasihat pada kadet2 yg lain, supaya jangan terlalu tertumpu pada aktiviti Palapes semata2.ingat tujuan kita masuk u utk belajar.bahagi sama rata..k!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayahatiProfil   Hantar PM kepada cahayahati   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-07-03 21:57


ohhh ukhti cahaya hati dah intermediate lah ni.assalamualaikum puan!!!!!!!!!!!
tengok tulisan ukhti,semangat ana join palapes nie makin berkobar2.akan kubuktikan kepada agama dan bangsa..........betapa aku ni rakyat yang setia!
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

cahayahati
Warga Rasmi
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2175
Posting: 11
Dari: sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-07-03 12:10


saya dah senior dah..insyaallah tahun depan tauliah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayahatiProfil   Hantar PM kepada cahayahati   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-07-03 14:50


K LAH.GOOD LUCK.
SEMOGA TERCAPAI IMPIAN MENGGENGGAM IJAZAH DAN TAULIAH
WASSALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-03 15:25


roomate saya pelapess...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-07-03 18:42


gempur gempur wira
maju maju mara
itulah cogankata
tentera darat malaysia

semangat sungguhnbila nyanyi lagu nie
macam nak gi berperang le plak!

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

just
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 758
Posting: 9
Dari: kota tinggi bandar bersejarah

Johor  


posticon Posting pada: 24-07-03 12:06


mm..tak sangka...ingatkan tak ramai nak respon...lama gak saya servay topik saya ni...
ok selamat berkenalan YO/kadet semua.....actually...betul pendapat semua yang respon tu....bagikan masa sama rata...palapes dan belajar...
yes palapes laut banyak non muslim yang join...palapes darat plak kepupusan kaum lain selain melayu....
yes!!! banyak kenangan pahit manis yang takkan dapat kat luar selain join palapes...
yang baru join..enjoy your life dlm palapes..tak lama 3 tahun je...pejam celik dah YO...
yang dah YO jgn lupa ukhwah dgn kawan2 sama2 kena lanyak...sama2 busuk...sama2 wangi...gunakan kemahiran tu utk benda berfaedah ....
sepatutnya....semua muslimin muslimat nie berebut2 join palapes tak kira darat/laut/ udara....sebab...ia fardhu kifayah....ye betul kalau org lain dah buat kita tak payah buat...mm itu fikiran yang sempit...apa kata kalau semua org berfikiran macam tu?...tak ada la org yang buat ...betul tak?...so...bersusah-susah dahulu..bersenang-senang kemudian...banyak manis daripada pahitnya join palapes ni bagi org yang positif..

mm...actually saya dah lama habis palapes ni PALAPES UM..." YO " tauliah 2002 kat USM...ada yang tauliah sekali ngan saya?....nice to knowing u..ok....selamat berkenalan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For justProfil   Hantar PM kepada just   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-07-03 18:00


mana cahaya hati nie!

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

emechzedes_72
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2741
Posting: 125
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-08-03 11:40


ohh...just dah tauliah
kiranya dah jadik pegawai la nih.
mintak menjalankan tugas tuan
so sekarang tengah buat apa
parasupport 10 @pun pt10!

Bookmark and Share

    


  Member Information For emechzedes_72Profil   Hantar PM kepada emechzedes_72   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-07-05 21:33


saya 7517900 pegawai kadet Muhammad Arif siap untuk menerima tugas Tuan!!!!

saya ni dari palapes UTM intake 2003-2006 batch-23
akan tauliah di UM(2006)

apa kata anda semua taruk no tentera,intake dan batch anda....

minta2 diberi tunjuk ajar :-)


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 00:01


dulu masuk kejap....mak suruh berhenti...suruh fokus pada study...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-07-05 09:37


ye ke Ghufranallah....

tak apa,anak soleh lah katakan.kena dngr kata mak
saya walaupun masuk ROTU ni,pelajaran saya tak abaikan..
result saya pun ok apa....hehe


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 01:54


Uih ramai juga ek anggota sukarelawan kat sini. saya pun sukarelawan juga tapi bukan PALAPES, askar wataniah. banyak juga cabarannya masuk AW ni tapi tu lah kita kena tahu jaga diri, lagipun niat kita kena lah betul Lillahi taala tak begitu sahabat semua?


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"
[ Telah diedit oleh: SHAMR pada 04-08-05 01:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

afi
Warga Rasmi
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11711
Posting: 5
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 02:10


....nak jugak masuk PALAPES ini..tapi tunggu masuk u dululah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiProfil   Hantar PM kepada afi   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 04-08-05 04:29


Assalamualaikum..Mohon kebenaran masuk tuan!...palapes?hm program baik untuk dikuti..selain daripada menimba ilmu peperangan ianya membina displin dan maintain tough..he2..ana cadet inter utm..ana tak boleh lebih2 posting sebab senior ana Tuan Arif kat topik ni..he2.GEMPUR WIRA!

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

maman_hakim
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7138
Posting: 19
Dari: Bandar Penggaram

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-05 22:52


jum pakat join ramai2, we!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For maman_hakimProfil   Hantar PM kepada maman_hakim   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-08-05 17:15


mari kita sama2 berikrar.... :-D

IKRAR SATRIA

Saya Berikrar:

1. Beriman kepada tuhan dan bertaqwa kepadaNya
2. Setia kepada Negara dan sedia berkorban demi kepentingannya dengan tidak sekali-kali mengenal menyerah
3. Memegang teguh disiplin tentera dan sentiasa menjunjung tinggi sikap keperwiraan dan kehormatannya
4. Mengutamakan pelaksanaan tugas dengan jujur dan ikhlas
5. Menyimpan rahsia negara dengan seketat-ketat nya


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 10-08-05 17:40


Pada 10-08-05 17:15 , aref_geomatik posting:

!!! QUOTE !!!

mari kita sama2 berikrar.... :-D

IKRAR SATRIA

Saya Berikrar:

1. Beriman kepada tuhan dan bertaqwa kepadaNya
2. Setia kepada Negara dan sedia berkorban demi kepentingannya dengan tidak sekali-kali mengenal menyerah
3. Memegang teguh disiplin tentera dan sentiasa menjunjung tinggi sikap keperwiraan dan kehormatannya
4. Mengutamakan pelaksanaan tugas dengan jujur dan ikhlas
5. Menyimpan rahsia negara dengan seketat-ketat nya


semangat betul en.arif ini...bagus2...sye bukan pelapes...tengok kawan-kawan yang masuk macam penat yang terlampau...lepas itu kulit jadi gelap....tak nak lah...he...he....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 18:44


saya mnat sangat nak msuk PALAPES tapi kat saya msuk kolej bukan U :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 23:49


assalamualaikum
house mate mira palapes..mulanya nak cuba masuk.tapi assignment banyak sangat...takut tak sempat saja...so tak jadi masuk..kawan masuk pun jadilah...

wassalam


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-08-05 17:42


Pada 10-08-05 17:40 , mawar posting:

!!! QUOTE !!!


semangat betul en.arif ini...bagus2...sye bukan pelapes...tengok kawan-kawan yang masuk macam penat yang terlampau...lepas itu kulit jadi gelap....tak nak lah...he...he....


biasa saja....jurulatih saya selalu cakap
'dah kehendak perkhidmatan' :-D

apa lah sangat kulit hitam kalau nak di bandingkan dengan berkorban untuk menjaga agama, bangsa dan negara.... ;-)


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 17-08-05 20:37


assalamualaikum wbt...ana minat juga..tapi kat usmkk ni tak ada pula ditwrkan masuk palapes..so masuk saja lah kawad wataniah...isk..isk

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-08-05 16:08


tak boleh pun nak masuk PALAPES...boleh join KESATRIA saja..tapi tengok kawan yang masuk ni..dak UKM..hari sabtu dan ahad mesti pergi kawad..kul 5 pagi dah bangun..kena ada semangat dan k0mitmen yang tinggi kalau nak masuk kan?betul tak pegawai kadet aref_ge0matik?hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-08-05 16:11


tak minat.....
tapi Kalau kuih lapis nak..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-08-05 10:09


amboi sasuke-kun..pasal makan laju saja ek..hehehe
[ Telah diedit oleh: ayuAnnisa pada 23-08-05 10:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

aref_geomatik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6458
Posting: 78
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-09-05 11:26


Pada 20-08-05 16:08 , ayuAnnisa posting:

!!! QUOTE !!!

tak boleh pun nak masuk PALAPES...boleh join KESATRIA saja..tapi tengok kawan yang masuk ni..dak UKM..hari sabtu dan ahad mesti pergi kawad..kul 5 pagi dah bangun..kena ada semangat dan k0mitmen yang tinggi kalau nak masuk kan?betul tak pegawai kadet aref_ge0matik?hehe..


em....ni cik ayuAnnisa puji ke perli ni?
biasa lah..dah minat,kena ikut seperti yang telah ada dalam jadual....
kawad dapat membentuk disiplin dir tau =p


-----------------
Berilmu,
Beriman,
Beramal &
Beristiqamah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For aref_geomatikProfil   Hantar PM kepada aref_geomatik   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 07-10-05 13:38


xpuji..xperli...cakap saja...hehehe...betul kata en aref kte...mlalui xtvt camnila kita boleh bentuk disiplin dalam diri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

rizal_man
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19775
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 12-10-05 15:33


saya pun palapes juga tahun 2 fikir sjn kepada senior, assalammualaikum TUAN,PUAN. Kepada junior teruskanlah semoga dapat tauliah apabila tamat nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizal_manProfil   Hantar PM kepada rizal_man   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 15:14


Assalamualaikum...seronoknya tengok ramai memberi sokongan...

saya LTM melor bt mohd daud (7516209) dari palapes unimas. saya tauliah mei lepas di uitm shah alam. balik rumah 10 minit saja, seronok tauliah dekat rumah ni. member sarawak outing pergi klcc, putrajaya, saya naik bas mini balik rumah, hurey!

kebanyakan orang masuk palapes ini niat nak mendisiplinkan diri, nak meningkatkan jatidiri, self-esteem, self respect....biasanya orang yang masuk sebab elaun atau tempat tinggal tetap tak tahan lama. tujuan tak KUKUH. jadi, betul2 kan niat tu...

saya tak menyesal masuk palapes, saya boleh pergi seluruh malaysia tak bayar sesen pun tapi dapat elaun lagi, saya belajar menembak, public speaking, grooming, ....sekarang dah YO (young officer) elaun bertambah lagi..syukur alhamdulillah.

jangan takut nak buat kerja berat, keluar peluh. masyarakat yang maju adalah masyarakat yang rajin bekerja, tak berkira kerja dan suka dan rela. kalau tak reti paksa diri sendiri...carilah kesatuan umat yang boleh mencorakkan disiplin kita.nak ubah nasib kena berusaha..BERSUNGGUH SUNGGUH.

to all cadets and friends, see you again in UM pentauliahan mei 2006 ni. jangan lupa tegur2, cari2 saya di sana. saya sangat teringin nak berjumpa anda semua!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 16:56


:-o :-o waaaa palapes....mesti badan beruniform yang kena kawat jeee?? :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 13-10-05 17:03


kawan saya ada yang palapes.. tapi masalahnya mereka perlu pembahagian masa yang cukup antara belajar dan latihan askar...



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 10:08


Orang lupa sekarang ni dah wujud pasukan baru,PALAPES TUDM.

i will be first generation of Airforce ROTU next year.InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 13:59


pasukan baru? rotu airforce dah lama wujud.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

rizal_man
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19775
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-10-05 17:45


kalau kita pandai membahagikan masa takpa teruskan jangan jadikan ia satu alasan

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizal_manProfil   Hantar PM kepada rizal_man   Quote dan BalasQuote

waheedarash
Warga Rasmi
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9510
Posting: 13

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-10-05 12:53


erm...memang minat nak masuk...tapi kat KUSZA ini ada kesatria saja...tak minat jadi wataniah...kalau boleh nak join yang laut nya...anak seorang tentera laut la katakan...mesti lah nak ikut abah kita kan???mana tau kot2 ada rezeki boleh jadi pegawai dalam TLDM...insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For waheedarashProfil   Hantar PM kepada waheedarash   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 00:06


setakat dalam rotu ni jadi reserve saja. nama pun reserve officer training unit. tak ada masalah pun. stakat buang masa hujung minggu saja... bukannya regular army...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 24-10-05 01:13


InsyaALLAH.....
lepas habis belajar....
saya akan join angkatan tentera darat.....
doakan saya ok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

kapit937
Warga Rasmi
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13098
Posting: 8
Dari: Minden, Pulau Pinang

Melaka  


posticon Posting pada: 24-10-05 08:13


Saya suby (Sub Lieutenant) ROTU TLDM. Commission tahun 2002 di USM. Memang bagus sebenarnya masuk ROTU ni terutama kepada muslimin. sebab kita kena ada asas-asas ketenteraan sebagai salah satu kemahiran kita. Mana tahu satu hari nanti kita perlu guna kemahiran tu. Saya sangat menggalakkan kepada muslimin untuk join ROTU. Kalau muslimat, ROTU Darat and Airforce mungkin lebih sesuai untuk mereka. Cuma, nasihat saya kepada yang berminat untuk join dan yang tengah join, kena kuatkan hati dan iman. Kuat kan hati untuk tahan dengan latihan, actually tak teruk pun compare dengan regular (walaupun ada yang kata dah teruk la)and jaga akademik. Ada budak ROTU yang mungkin tak mahir bahagi masa bermasalah dalam akademik. Tapi pelik juga, yang non muslim join ROTU, ok saja akademik mereka. And kena kuatkan iman sebab ramai yang tak solat sebab kelam-kabut masa latihan. InsyaAllah kalau kita jaga hak Allah, Allah jaga hak kita. Walau pun kadang-kadang ada masa yang sangat singkat antara training, mana nak salin baju, mana nak solat lagi, rest tok sah cerita la, but kalau kita nak solat, insya Allah sempat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapit937Profil   Hantar PM kepada kapit937   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-05 13:42


assalamulaikum.........
Nak join juga tapi uia tak tawarkan cuma ada wataniah saja,itupun dah terlepas.
Saya minat activity mencabar.
May i ask one questions?
betul ke orang yang join palapes ini sosial?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

rizal_man
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19775
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-10-05 14:54


em nak bagi komen.
sosial yang macam mana yang awak maksudkan
mungkin dari pandangan 'orang luar' (bukan PALAPES) budak palapes ini sosial
tapi sebenarnya kami diajar untuk bekerjasama pada tahap paling maksima.
segala kerja kami lakukan bersama tak kira lelaki atau wanita.
sebagai contoh untuk mendirikan khemah tidak kira lelaki atau wanita semua kena lakukannya, maka dengan itu timbul rasa senang dan kemesraan diantara anggota palapes
mungkin dari segi itu orang lain menganggap palapes=sosial

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizal_manProfil   Hantar PM kepada rizal_man   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-05 21:20


Assalamualaikum......sya minat palapes tapi tak kesampaian lagi nak masuk. sekarang ni saya just masuk pasukan simpanan tentera darat (PSTD) saja......best.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

waheedarash
Warga Rasmi
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9510
Posting: 13

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-11-05 10:38


yang pastinya masuk apa-apa perkhidmatan dalam tentera ini tak kira la setakat simpanan or whatever sebenarnya banyak manfaat...dispilin, kekuatan mental dan fizikal yang susah sekali kita nak dapat dalam mana-mana karier lain...tol tak?secara tak langsung kita pun dapat manfaat lain juga...macam ada yang akak itu cakap, boleh pergi travel 1 malaysia tak payah bayar apa-apa pun...kalau ada rezeki boleh pergi overseas...semua ditanggung...mana lagik kita nak dapat yang sesenang begitu saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For waheedarashProfil   Hantar PM kepada waheedarash   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 03:39


hehe...mse orientasi dulu ada juga mereka promote palapes..cadang memang la nak masuk ..tengok segak dan bergaya pakai uniform kan..siap ambil borang dah tu....tapi boleh nak pergi tu fikir 2 3 kali la pulak...akak tu siap telefon lagi ajak suruh pergi...last2 tak jadi...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 11:39


ana palapes Udara boleh jadi pilot. Now i'm leftenan muda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-05 15:10


tak minat....saja menyibuk


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 18:20


Masuk palapes tidak menjejaskan pembelajaran langsung...dan juga satu advantage anda bila apply kerja...

majoriti company or goverment sector pandang tinggi pada certificate tauliah.... buktinye saya dah dapat kerje sekarang!!! gaji pun tinggi!!! bukan nak riak tapi sebagai pemankin buat adik2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17856 saat. Lajunya....