Oleh |
Siapa yang kat sini tahu IKAN PEKASAM? |
Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 22.05.2003 Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor
|
Posting pada: 09-06-03 18:58
Assalamualaikum.. sape kat sini tahu ikan pekasam.. sape orang utara tau la kot.. tapi ade tak yang tak tahu.. kat sini hafiz nak carik gak.. ikan ape yang selalu sahabat makan.. buat ikan pekasam... wasalam... ----------------- Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..
|
azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara
|
Posting pada: 09-06-03 19:52
a'kum...... hmm ikan pekasam ni sedap.. pembuka selera gitu.. dan ikan pekasam yg paling saya suka ialah ikan sepat yg dibuat pekasam.. kemudian digorengkan sekali dgn bawang yg dipotong bulat dan cili.. best!!! siapa yg tak pernah merasa ikan pekasam.. cubalah rasa.... ----------------- believe, persist and archive
|
Hanan
Menyertai: 13.05.2003 Ahli No: 4
Posting: 3991
|
Posting pada: 09-06-03 20:45
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.... ikan pekasam tak tau.. -----------------
Hargai semasa ada....
|
darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 16.05.2003 Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor
|
Posting pada: 09-06-03 22:20
as'kum...ikan pekasam ni adalah ikan yg di perap dengan garam sampai jadi m asam.. betulkan?? kira macam jeruk jugak lah kan.. hihihihi..bijak tak ana? wassalam ----------------- Kehidupan adalah satu ujian...
|
wan_pasir
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 37
Posting: 395
Dari: kuala terengganu
|
Posting pada: 09-06-03 22:23
:: alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke ketiak masam :: ana tak reti lah buat ikan pekasam nanti ana tanyer nenek ana dier terer oooi :: -----------------
|
nur_tinta
WARGA SETIA Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 81
Posting: 409
Dari: Malaysia
|
Posting pada: 10-06-03 12:54
ikan pekasam nak lagik best biler sallut ngan telur...pastu ada guu ngan bawang n cili digoreng sama..... pergh mak mertua lalu kat belakang pun tak sedar -----------------
|
hajidah_aiman
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 17.05.2003 Ahli No: 358
Posting: 542
Dari: Perlis Indera Kayangan
|
Posting pada: 10-06-03 14:44
Alamak...sedapnya pekasam.... Lama dah duk cari kat area Bangi ni tapi tak dak... Kena balik kampung jugak laa nampaknya baru jumpa kot...
|
Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 22.05.2003 Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor
|
Posting pada: 10-06-03 21:05
ikan pekasam nie..memang sedap kalau..kene cara die di buat..kalau gorang jadi rangup lagi best.....sape tak tahu tu...cube try..sedap tau..memang sedap kalau goreng ngan bawang.... wasalam.. ----------------- Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..
|
Leena
Warga Rasmi Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 654
Posting: 13
Dari: Gombak,selangor
|
Posting pada: 11-06-03 22:58
Ikan pekasam mstilah tau.. baunya sedap bila digoreng.. tapi sy x mkn ikan pekasam..dpt bau pun jadilah..
|
izdham
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german
|
Posting pada: 12-06-03 13:51
ikan perkasam ni sama ke dgn ikan masin.... org ka pantai timur panggil ikan masin........
|
Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 22.05.2003 Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor
|
Posting pada: 12-06-03 21:00
ikan masim ngan ikan pekasam nie lebih kurang same la..tapi ikan pekasam nie lagi wangi tau..boleh dikata kan..pembuka selera.. wasalam... ----------------- Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..
|
simba
Warga 4 Bintang Menyertai: 15.05.2003 Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi
|
Posting pada: 14-06-03 09:25
Uii,memang sodap...goreng pun sodap..kalau dibuat gulai pun sodap..kat area perak,ermm especially kat bagan datoh,teluk intan memang banyak ikan pekasam..rasenye orang banjar suke makan ikan pekasam nie..
|
Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 22.05.2003 Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor
|
Posting pada: 14-06-03 21:47
betul ke org banjar yang suke..tak kisah la semua tu..janji semua lapisan umur leh makan..memang sedap.. wasalam.. ----------------- Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..
|
JoshuaIsfahan
WARGA SETIA Menyertai: 21.05.2003 Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara
|
Posting pada: 15-06-03 19:20
err apa tu?ikan campur asam boy ke????saya ikan sardine tahulah....sape ada resepi sardin paling best ekk??
|
imlapann
Warga Rasmi Menyertai: 17.05.2003 Ahli No: 357
Posting: 16
Dari: penang
|
Posting pada: 16-06-03 00:27
ikan pekasam ni favourite di kampung2 kat utara cam penang,kedah, perlis dan mungkin di perak jugak... ikan pekasam ni diperap terlebih dahulu....dia berair sedikit...bukan macam ikan kering yg jual kat kedai2... selalunya ikan sepat, lampam,talapia yg dikorbankan utk buat pekasam ni...hehehe... ikan pekasam selalunya digoreng sebelum makan....kalau di sebelah melaka...rasanya ikan pekasam di bakaq dan di percikkan limau nipis bagi menarik perhatian hidung dan selera kita... cubalah...sebab bukan senang nak jadi orang kampung....
|
Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 22.05.2003 Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor
|
Posting pada: 16-06-03 18:42
ikan pekasam nie..kalau sape yang duk kat kampung tu memang tahu kot insya Allah..ikan pekasam nie..leh jadi pembuka selera..memang die macam berair sikit..sebab di diperap..boleh dikatakan lame la jugak..isi die dibiarkan..kalau ikan kering ni..die jemur sampai kering..nak makan pun liat ..ikan pekasam sebaliknya.. ----------------- Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 20-11-07 19:49
Pada 14-06-03 21:47 , Hafiz_Qiee posting:!!! QUOTE !!! betul ke org banjar yang suka..tak kisah lah semua tu..janji semua lapisan umur boleh makan..memang sedap..
ikan perkasam banjar nama dia ikan wadi'... sedapp memangs edap. ikans epat tu di bersihkan dan direndam dalam air beras.. lepas itu dia campur garam kasar & asam keping..... yang mak(in law) selalu beli dari jiran kampung.. mereka siap campur daun serai lagi untuk tambah rasa & harum... rasanya ikan perkasam dia salut dengan beras kot2 orang utara sebenar boleh explain cara pembuatan -----------------
|
sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 21.08.2007 Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku
|
Posting pada: 20-11-07 20:04
Pada 09-06-03 22:20 , darul_numan81 posting:!!! QUOTE !!! as'kum...ikan pekasam ni adalah ikan yang diaparap dengan garam sampai jadi masam.. betulkan?? kira macam jeruk jugak lah kan.. hihihihi..bijak tak ana?
oh pekasam ke namanya dalam bahasa melayu... agaknya itulah.. tapi kami bukan setakat campur garam, kami campur nasi dan ada buah tu tapi tak tahu dalam melayu panggil apa.. sedap...kalau kami guna ikan kecil-kecil dari sungai ada juga guna garam saja tapi jarang.. orang cakap "tak wangi" kalau tanpa buah tu wahh rindunya dah lama tak makan.. ----------------- dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
|
ctnurbebo
WARGA SETIA Menyertai: 12.03.2007 Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban
|
Posting pada: 21-11-07 08:14
ikan pekasam??nyam2...sedap..mula-mula kenal bila start study kat utara tanahair..setiap kali balik cuti sem,ayah datang ambil lepas itu pergi kedah..on da way itu ada 1 gerai ikan pekasam yang wajib disinggah sebelum balik...best ..masa goreng bau dia membuka selera..saya kalau tak ada lauk lain pun tak apa,asalkan ada ikan pekasam..jenis ikan xksh sangat pun..tapi tak boleh makan tiap hari..
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 21-11-07 08:51
.. owhh ikan pekasam ku .. goreng dengan bawang fuhh terangkat beb..
|
mas_ayu
WARGA SETIA Menyertai: 30.01.2007 Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:
|
Posting pada: 21-11-07 08:56
ikan perkasam yang sedap ikan sepat, ikan lampam, ikan kerai.. ikan sungai dan ikan paya memang sedap buat perkasam.. perkasam org utara memang sedap sebab dia perap dengan beras hancur.. kat pahang buat yang biasa-biasa saja. perap dengan asam dan garam.. tapi bila goreng dengan bawang cili, memang kecur lah air liur. tak payah gulai2..makan saja ikan perkasam tu...
|
syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 15.06.2003 Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia
|
Posting pada: 21-11-07 09:14
salam best tau ikan pekasam tambah2 goreng dia dengan telur makan pada musim tengkujuh, lagi best tau
|
kapten06
WARGA SETIA Menyertai: 04.01.2007 Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH
|
Posting pada: 21-11-07 09:27
sedap ikan ini..memang sedap..boleh meleleh air liur.... tapi awas org resedung jangan mencuba ikan ini....
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 21-11-07 09:29
tau ikan ni..dulu masa sek kat alor star ada kawan-kawan bawa balik asrama..rasa sajalah..sedap juga..best lah jugakk.hehe..dah 3tahun tak makan..tak jumpa pula..rindunya kat sana..
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 21-11-07 09:32
Pekasam ikan puyu Bahan-Bahan: 1 mangkuk beras, 1 cawan garam kasar, Air suam secukupnya & 1kg ikan puyu (ikan lain pun ok!). Cara: 1)Ikan disiang serta dibersihkan dan kemudian digaul dengan garam kasar dan dibiarkan semalaman didalam bekas yang tertutup. 2)Beras digoreng sehingga perang dan dimesin halus. 3)Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2 cawan garam kasar dan gaul sehingga larut. 4)Masukkan beras yang telah dimesin kedalam campuran air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat-(bahan A) 5)Ikan yang telah diperap tadi dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinan. 6)Celupkan ikan tadi seekor demi seekor kedalam bahan A dan susun didalam bekas yang ditutup rapat (balang atau tupperware) dan dibiarkan selama 4-5 hari. 7)Untuk lebih sedap simpan sehingga 1 minggu. *Peringatan ekasam ikan puyu boleh tahan selama 1-2 bulan sekiranya dibuat mengikut aturan. Cadangan Hidangan: Untuk lebih 'kick' goreng sehingga garing dan masukkan bawang (kecil atau besar).Ikan tadi dihidangkan bersama perahan limau nipis. Tambahan: Jikalau puan-puan tidak gemar ikan air tawar ikan laut pun boleh dijadikan pekasam. 'SELAMAT MENCUBA' http://resepi.mesra.net/Detailed/5856.shtml
|
ainunhub
WARGA SETIA Menyertai: 06.09.2007 Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka
|
Posting pada: 21-11-07 09:34
memang sedap! dulu pernah ke penang melawat kakak.. emak beli sebungkus ikan sepat pekasam.. PERGH!! kena pulak goreng dengan cili padi + bawang.. rasa nak terbang ke penang nak beli lagi..
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 21-11-07 09:44
mak aiiii..terliurnyaaa bacaaaa!isk..rindunya..rasa nak pergi aloq staq sekarang jugakk
|
muslimah_johor
WARGA SETIA Menyertai: 19.12.2003 Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor
|
Posting pada: 21-11-07 09:50
4 tahun duduk kedah masa study... bila tengok memula memang macam tak selera.... sebenarnya tak bertanya ha... kan dah sesat jalan. tak tahu pun tu ikan pekasam. masa jalan kat pekan rabu, nampak ikan pekasam macam tak suka. saya ingatkan beras tu... pasir... hahaha tak logik tapi tu lah yang saya fikir. macam geli pun ada. masa final sem. kawan yang sama-sama tak reti tapi suka sesat jalan ni pun try lah... konon buah tangan balik kg buat kali last lah. dah habis study. dia pun tak pernah try. org kata sedap. so.. beli lah dia. jadi saya masih ragu2 nak try. masa datang konvo baru beli. goreng saja. macam goreng ikan masin. hahaha.... betul kata kami masa nak habis study dulu. "dah lah beli masa terakhir duduk kedah... kalau dibuatnya sedap lepas itu teringin kan susah...." rasa menyesal pula tak cuba dari dulu. sedapnya. baru sekali tu lah rasa.... sekarang kena buat sendiri lah agaknya. tak tau nak cari kat mana kat sini. sumber gambar web rasmi daerah tanah lenggong perak
|
muslimah_johor
WARGA SETIA Menyertai: 19.12.2003 Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor
|
Posting pada: 21-11-07 09:51
saya pun suka ikan sepat pekasam / ikan sepat masin
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 21-11-07 10:14
Pada 21-11-07 09:50 , muslimah_johor posting: .. adoii.. terpaksa aku turun sungai ahad ni cari ikan lampam, pucuk pisang, terubui hijau dll.. pas tu beri ikan kat mak kawan aku suruh mak dia buat pekasam.. owh pekasamku [ Telah diedit oleh: kakisamun pada 21-11-07 10:16 ]
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 21-11-07 10:35
pos kat sini sikit ye aler..jangan lupa tau..2-3 ekor pun jadi lah
|
ainunhub
WARGA SETIA Menyertai: 06.09.2007 Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka
|
Posting pada: 21-11-07 11:32
Pada 21-11-07 09:32 , mama_iman posting:!!! QUOTE !!! Pekasam ikan puyu
Bahan-Bahan: 1 mangkuk beras, 1 cawan garam kasar, Air suam secukupnya & 1kg ikan puyu (ikan lain pun ok!). Cara: 1)Ikan disiang serta dibersihkan dan kemudian digaul dengan garam kasar dan dibiarkan semalaman didalam bekas yang tertutup.
2)Beras digoreng sehingga perang dan dimesin halus.
3)Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2 cawan garam kasar dan gaul sehingga larut.
4)Masukkan beras yang telah dimesin kedalam campuran air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat-(bahan A)
5)Ikan yang telah diperap tadi dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinan.
6)Celupkan ikan tadi seekor demi seekor kedalam bahan A dan susun didalam bekas yang ditutup rapat (balang atau tupperware) dan dibiarkan selama 4-5 hari.
7)Untuk lebih sedap simpan sehingga 1 minggu.
..simpan dalam peti sejuk boleh ke?? mama_iman?
|
sutera_kasih85
WARGA SETIA Menyertai: 16.05.2003 Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari:
|
Posting pada: 21-11-07 22:51
|
ika2410
WARGA SETIA Menyertai: 26.02.2004 Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak
|
Posting pada: 22-11-07 08:22
Pada 14-06-03 09:25 , simba posting:!!! QUOTE !!! Uii,memang sodap...goreng pun sodap..kalau dibuat gulai pun sodap..kat area perak, especially kat bagan datoh,teluk intan memang banyak ikan pekasam..rasanya orang banjar suka makan ikan pekasam ini.. erm memang sedap.. ana pun suka.. mak selalu juga buat sendiri.. tapi kena tunggu lama sikit sebab nak peram tu.. tapi kalau yang ada penyakit darah tinggi tu.. janganlah amalkan selalu eh.. sebab masam dan masin tu.. tak elok untuk kesihatan.. kena control eh... ----------------- 'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
|
Asward_hafiz
WARGA SETIA Menyertai: 02.05.2004 Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang
|
Posting pada: 22-11-07 10:11
ana tau tapi tak pernah makan ikan pekasam tu sebab ana nengok kat telibision saja... -----------------
|
shinfay_de
WARGA SETIA Menyertai: 10.11.2007 Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan
|
Posting pada: 22-11-07 11:15
orang dedulu tak simpan dalam dalam peti ais.... orang dedulu simpan dalam guri/gurik..... kira-kiranya macam tempayan tanah saiz kecik.... bukan setakat 2-3 bulan.... bertahun pun ada ikan wadik/pekasam + bawang goreng = nyam-nyam-nyam
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 22-11-07 11:51
.. wadik .. banjar habis ini [ Telah diedit oleh: kakisamun pada 22-11-07 11:51 ]
|
shinfay_de
WARGA SETIA Menyertai: 10.11.2007 Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan
|
Posting pada: 22-11-07 11:53
banjarian yang 'kada tahu basurah banjar'
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 22-11-07 11:57
Pada 22-11-07 11:53 , shinfay_de posting:!!! QUOTE !!! banjarian yang 'kada tahu basurah banjar'
.. rugi lah kalau banjar tak reti cakap banjar.. kawasan tempat aku kerja ni memang majoriti banjar.. jadi sedikit sebanyak ada perkataan2 yang aku paham.. tempat aku ni.. kalau aku letak saja ikan sungai.. "confirm" habis.. tapi selalunya aku pergi menjerut ikan kat sungai aku kasi kat pakcik2 atau makcik2 yang minta.. kalau tidak aku kasi kat mak kawan aku saja..
|
Muddathsir787
WARGA SETIA Menyertai: 20.10.2007 Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor
|
Posting pada: 22-11-07 13:03
Hmm, ikan pekasam cicah air asam.. perghhh... Kalau pergi utara memang rajin singgah kat Tasik Timang Tasuh.. Beli pekasam.. Selalunya ikan puyu lah.
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 22-11-07 13:41
Pada 22-11-07 11:57 , kakisamun posting:!!! QUOTE !!! Pada 22-11-07 11:53 , shinfay_de posting:!!! QUOTE !!! banjarian yang 'kada tahu basurah banjar'
.. rugi lah kalau banjar tak reti cakap banjar.. kawasan tempat aku kerja ni memang majoriti banjar.. jadi sedikit sebanyak ada perkataan2 yang aku paham.. tempat aku ni.. kalau aku letak saja ikan sungai.. "confirm" habis.. tapi selalunya aku pergi menjerut ikan kat sungai aku kasi kat pakcik2 atau makcik2 yang minta.. kalau tidak aku kasi kat mak kawan aku saja.. nak sikit!! nak sikit!!!! -----------------
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 22-11-07 13:54
Pada 22-11-07 13:41 , nurkamar posting:!!! QUOTE !!! Pada 22-11-07 11:57 , kakisamun posting:!!! QUOTE !!! Pada 22-11-07 11:53 , shinfay_de posting:!!! QUOTE !!! banjarian yang 'kada tahu basurah banjar'
.. rugi lah kalau banjar tak reti cakap banjar.. kawasan tempat aku kerja ni memang majoriti banjar.. jadi sedikit sebanyak ada perkataan2 yang aku paham.. tempat aku ni.. kalau aku letak saja ikan sungai.. "confirm" habis.. tapi selalunya aku pergi menjerut ikan kat sungai aku kasi kat pakcik2 atau makcik2 yang minta.. kalau tidak aku kasi kat mak kawan aku saja..
nak sikit!! nak sikit!!!!
.. boleh kasi.. tapi area Cheras.. jauh nak hantar ikan2 sungai "fresh" tu..
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 22-11-07 14:02
Pada 22-11-07 13:54 , kakisamun posting:
!!! QUOTE !!!
.. boleh kasi.. tapi area Cheras.. jauh nak hantar ikan2 sungai "fresh" tu..
Kalau yang 'fresh' tuuuu....... masuk dalam balanggg
pos ekspress -----------------
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 22-11-07 14:08
Pada 22-11-07 14:02 , nurkamar posting:!!! QUOTE !!! Pada 22-11-07 13:54 , kakisamun posting:
!!! QUOTE !!!
.. boleh kasi.. tapi area Cheras.. jauh nak hantar ikan2 sungai "fresh" tu..
Kalau yang 'fresh' tuuuu....... masuk dalam balanggg
pos ekspress
.. mahu dimakinya orang-orang Pejabat Pos kat aku ni
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 22-11-07 14:13
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 22-11-07 14:14
Pada 22-11-07 14:13 , nurkamar posting:.. alamak.. wadik2.. sini pun aku dah jemu dah wadik ini.. sini majoriti banjar habis.. anak dara banjar pun comel2 adeh2..
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 22-11-07 14:24
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 22-11-07 14:29
Pada 22-11-07 14:24 , nurkamar posting:.. alamak.. aku cakap anak dara yang comel.. mak dara pun perasan adehh.. tolong2.. aku nak muntah darah ni
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 22-11-07 14:31
Pada 22-11-07 14:29 , kakisamun posting:idok lah lari ke situ..... cuma.. kompem lah anak dare den lawo2 belaka karang.... .... -----------------
|
kakisamun
WARGA SETIA Menyertai: 20.05.2003 Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku
|
Posting pada: 22-11-07 14:35
Pada 22-11-07 14:31 , nurkamar posting:.. alamak.. ye ke.. ehem2.. hai emak
|
faizatul
Warga 3 Bintang Menyertai: 16.02.2007 Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL
|
Posting pada: 22-11-07 22:13
hidup ikan pekasam!!!...hehehehehe....sedap woo ikan pekasam makan dengan nasi panas2,goreng sikit dengan hirisan bawang dan cili api......aduh! lapar lah pula...kejap eh kawan-kawan,nak goreng ikan pekasam kejap,hehehehe...
|
broshahir
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 16.02.2006 Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal
|
Posting pada: 28-11-07 17:56
saya 'ku.reng' sikit dengan ikan pekasam ni... ----------------- Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.
|
azilla
Warga 3 Bintang Menyertai: 20.04.2004 Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor
|
Posting pada: 14-02-08 12:38
memang sedapp.tapi kena cari yang reti buat sebab kadang-kadang ada jugak yang tak berapa sedapp
|
maestra_dila
WARGA SETIA Menyertai: 26.10.2007 Ahli No: 31514
Posting: 404
|
Posting pada: 14-02-08 14:32
... ana paling suka ikan puyu yang dibuat pekasam.. memang sedap dan enak dimakan. Aromanya apabila digoreng dah cukup untuk membuka selera makan.. .
|
niza_ati
WARGA SETIA Menyertai: 17.12.2004 Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor
|
Posting pada: 14-02-08 16:31
1st time makan ikan ni time form4.... org perak takkan tak tahu.... Ana org KL pun tau... 1st time makan...ana rasa macam...tak nak makan lagi...hihi... ----------------- cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku
|
sufti_ilham
WARGA SETIA Menyertai: 12.09.2003 Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL
|
Posting pada: 14-02-08 16:33
Bismillahhirrahmanirrahim tau tapi tak pandai nak buat..ma pandailah buat ikan pekasam ni..tapi ana tak terbelajolah pulak bagaimana gayanya nak buat ikan pekasam ni..lagipun ana tak berapa suka makan ikan pekasam.. ----------------- "Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
|
zatil_alwani
Warga 4 Bintang Menyertai: 12.12.2007 Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor
|
Posting pada: 14-02-08 18:57
.. sini majoriti banjar habis.. anak dara banjar pun comel2 adeh2.. alamak soganla... pakasam boleh??? kaya pa pang kada tahuk..tantopang tahuk.. opahku hanyar mangulah..inya suka ulah ikan puyu awan sapat. nyaman janya...aiseh..basurah banjar.. tapi saya cuit ikan pekasam pun tak pernah, apakan lagi makan.. huhu..tak reti..
|
nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 14.05.2003 Ahli No: 35
Posting: 1798
|
Posting pada: 18-05-08 13:09
salam. pekasam ke wadik ke bantai saja. opah buat ye....... biasanya dia masukkan dalam 'gurik' ke? paling selalu dengo orang buat guna ikan sepat........ punyu jarang pula dengo....... p/s ikan sepat onggeng sedap goreng garing-garing
|
nur_nizam
Warga Rasmi Menyertai: 30.04.2008 Ahli No: 33383
Posting: 9
Dari: k.l
|
Posting pada: 16-09-08 16:00
inilah makanan paling sedap sekali... kalau mak saya masak pekasam tak ada lauk lain pun tak apa..tak kisah sukuplah ikan pesam goreng dengan bawang ,cili padi belah 2 dan cili kering goreng garing..lepas itu picit2 makan dengan nasi panas...omakkk.. ni rasa nak balik kg saja ni...huhu..makkk
|
nur_nizam
Warga Rasmi Menyertai: 30.04.2008 Ahli No: 33383
Posting: 9
Dari: k.l
|
Posting pada: 16-09-08 16:01
ikan lampam paling sedap buat pekasam
|