Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 29 hari yang lalu
izdham: 38 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 48 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Nak Pilih Yg Mana 1???


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Nak Pilih Yg Mana 1???

Please Mendaftar To Post


Oleh Nak Pilih Yg Mana 1???

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 16:21


ada seorang sahabat yg minta pandangan mengenai memilih calon isteri.mamat ni biase jer dari segi tahap kehenseman.pehtu kan.. ade 2org pompuan nak kat dia, maksudnya nak jadi isteri dia laa.tp dia rasa mcm tak boleh nak terima, alasannya ialah pompuan tu dua2 terlebih sgt baiknya jika dibandingkan dgn dia, sbb pompuan tu sentiasa berjubah n bertudung labuh.saya kata.. fuihhh.. bagus la tu.. betuah ko.. rugi ko tolak.. pilih je la salah sorang tuu.. tapi dia ni terlalu merendah diri.dia rasa dirinya tak layak utk pompuan2 tu.kalo nak pilih salah sorang pun payah jugak.. sebabnya dua2 pompuan tu berasal negeri jauh iaitu negeri Y dan Z sedangkan dia negeri A.mak ayahnya suruh cari yg dekatttt2 jerr.. besa la org2 tua mmg mcm tuuu. Persoalannya patutkah dia tolak dua2nya dan cari/pilih yg dekat2 ngan negeri A atau B dan org yg tak sebaik kedua2 pompuan tu tadi.. (cthnya bertudung biasa dan baju t-shirt dll…) saya dah suruh dia solat istikharah.. katanya ade la buat sekali sekali tp masih blom dapat petunjuk..

sorry le kalo cite ni membosankan anda… dlm hati nak jer suruh dia kenalkan pompuan tu kat aku.. mana la tau kot2 diorang nak kat aku pulak ke.. kihkihkih…


Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 16:49




Satu perkara sentiasa menjadi perhatian ialah bab soal memilih jodoh...
Sesiapa akan menghadapi situasi..ini..mungkin Prof sendiri. Namun, bukan org lain penentu hidup seseorang tetapi diri sendiri....

Timbul soal rendah diri amat baik...tapi takla sesuai hingga terlalu sangat. Si teruna dari A dan....serikandi berdua dari Y dan Z... memang jauh..
A.........Y, Z ( kalau dieja satu persatu )
hehehe...

Ok..sekarang Mak Ayah cuma minta ...bukan tetap.... kira ada peluang pujuk ngan mak ayah....
Sebelum yg mana pilihannya antara 2...pastu bawa bakal memantu mengadap bakal memtua...( kira pakat skill ) supaya dapat pujuk..diterima....

Wallahualam...
sekilas pandangan..yg juga daif

-----------
Prof




-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2004-06-03 19:03 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 18:25




Alhamdulillah, sahabat anta ditemukan dengan calon2 yang baik..
Berdoalah dan solat istikharah..
Kalau rasa keduanya baik, cubalah lihat keserasian..
takpun tanyalah hati, mana yang lebih suka..
Cubalah berbincang dengan family..
Jarak bukan penghalang, tapi kalau family memang tak galakkan sangat..
maybe adalah hikmah di sebaliknya

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

khainiza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8753
Posting: 51
Dari: Machang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 07:53


"Telah tepat lapan ruang syariat, kebangsawanan, hartawan dan rupawan adalah nilaian mata. Sesungguhnya kekayaan pada lapangnya hati, rupawan pada indahnya budi, bangsawan pada kerendahan diri yang sering sujud di telapak Ilahi. Bila pilihan lantaran agama, kekal setia buat selamanya..."
-BISIKAN NURANI-

Bookmark and Share

    


  Member Information For khainizaProfil   Hantar PM kepada khainiza   Quote dan BalasQuote

PrePAID
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3876
Posting: 130
Dari: Bukit Beruntung, Rawang

Kedah  


posticon Posting pada: 08-06-04 08:50


...,

Soal jodoh adalah ketentuan Ilahi, cuma kita yang merancang ttp Allah juga yang menentukan... Di sini kebahagiaan bukannya terletak pada jauh atau dekatnya pasangan masing2.... Buat teman yang menghadapi masalah, sembahyang istiharah perlu dilakukan acap kali dan di samping itu berdoalah dengan penuh keikhlasan dan mengharapkan Allah memberikan petunjuk ... dan sebagai lelaki.. sudahkah dia mempunyai kelengkapan utk melayari rumah tangga.. contohnya.. sumber kewangan utk urusan peminangan, kahwin....mmmm dan yg utama.. klau blom ada pun tak berguna juga....

Ini kerana petunjuk utk memilih jodoh perlulah ada semua itu utk tidak membantutkan proses perkahwinan....

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For PrePAIDProfil   Hantar PM kepada PrePAID   Pergi ke PrePAID's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-06-04 14:24




Satu cara saja.

Buat SOLAT ISTIKHARAH.

Solat ISTIKHARAH buat sekali dua tak jadi beebb.. Dia paling2 kurang pun 40 hari 40 malam.. InsyAllah dapat petunjuk. Kalau buat baru 10 kali dah dapat petunjuk ; barangkali itu hanyalah jawapan yang didorong oleh perasaan.

Boleh jadi buat baru beberapa kali dah dapat jawapan, tapi itu dinilai juga dari segi Iman dan keyakinan seseorang itu. Walaubagaimanapun.
ALLAH A"RAF. Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-06-04 15:21


Huihh,untungnyer dalam satu masa dua2 minat kat dia..hemm,taktaula camner nak buat,takkan nak ambik dua2 sekaligus,kang x termampu pulak..takun camni..buat macam cerita P.Ramli,musang berjanggut tu,bagi diorang bahan masakan yang dah bercampur dalam satu kain,pastu suruh diorang masak..tengok jelar sape yang mampu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 11-06-04 17:07


apa susah2 ambil 2-2 je , lelaki bleh 4 kan... gurau je.... buat pilihan yg tepat, jgn cari kelemahan tapi cari kelebihan 2-2, tanya pada diri sendiri yg mana yg kita suka. jgn pilih atas dasar simpati atau termakan budi.... perkahwinan bukan perkara yg boleh main2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-06-04 20:35




hmm...ni mesti kes kutub utara...kutub selatan.. susah jugak nak buat keputusan nih..yelah..dah dapat yang baik.. walau macamana pun jangan membelakangkan mak bapa..mungkin diorang ada pandangan yang tersendiri yang tak dapat kita halusi...so thinking it...



-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 11-06-04 22:00



Alhamdulillah....sungguh beruntung rakan saudara tumpang itu.Itulah dia...yang mencari-cari tak jumpa2,yang dah jumpa pulak pening kepala.Ada tersembunyi hikmah disebalik kejadian2 Allah.Sesungguhnya Allah itu maha adil..mohonlah petunjuk daripadaNya...insyaAllah...peroleh keberkatan dalam hidup.

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-04 10:37


Quote:

On 2004-06-11 17:07, izdham wrote:
apa susah2 ambil 2-2 je , lelaki bleh 4 kan... gurau je....



Dah pasang niat ...nie ek ?
Bagus......hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 01:43



pilihan utama ikim.fm


Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 20:53




Selalunya itulah keluargalah faktor utama dlm pemilihan calon isteri/suami...semua ibu bapa nak anak2nya duduk dekat dgn mereka..bila dah jumpa pasangan sesuai dan serasi...keluarga tolak atas alasan negeri si dia jauh...Tapi kalau dah jodoh..pasti bertemu jugak...

Percayalah pada takdir Allah...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-07-04 21:25



betul 2 wat solat istikarah........alhamdulillah la kalu pilih perempuan yang solehah..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111713 saat. Lajunya....