Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: muslimat start dulu???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» muslimat start dulu???

Please Mendaftar To Post


Oleh muslimat start dulu???

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 17:14


,

ISU 1
hari nie kite digembar gemburkan dengan isu wanita kawin lambat. tapi isu lelaki kawin lambat tak famous sangat...???

ISU 2
Memang dalam hal jodoh kita telah ditetapkan namun ianye juge perlu diiringi dengan usaha. Jadi bolehkah muslimat start dulu jika dia dah minat kat seseorang. Dan bagaimana caranye.



Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 28-05-04 17:35




1] sbb lelaki mudah nak kahwin kot? cari je calon, kawin. abis cite.

2] start je la. risik2 dia macam mana. apa dia suka, mcmmana perangai dia dgn member dia. kalau rasa dia tu dah best,buat2 le kwn. insya-Allah dia faham...
yg penting jgn push too hard. xbest kalau girls over ni. nak selalu call la, nak tu la, nak ni la. just play it cool.

pendapat saya je...
wallahu'alam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-05-04 19:04


tak tau la saye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-04 00:11


Quote:

On 2004-05-28 17:14, cinta_ilmu wrote:
,

ISU 1
hari nie kite digembar gemburkan dengan isu wanita kawin lambat. tapi isu lelaki kawin lambat tak famous sangat...???

ISU 2
Memang dalam hal jodoh kita telah ditetapkan namun ianye juge perlu diiringi dengan usaha. Jadi bolehkah muslimat start dulu jika dia dah minat kat seseorang. Dan bagaimana caranye.







~kalu lelaki ni tak kisah kawin lambat sebabnya diorang lebih pentingkan kerjaya dan nak kumpul duit nak kawin..sbb lelaki kan kena sediakan wang hantaran...hehehe..

~Tak salah pun kalau muslimat yang mulakan dulu...yang penting kena dgn syariat islam...


wallu a'lam..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-04 10:25


komitmen kot...

ada lelaki baru nak cari tapak...baru nak maju dlm kerjaya. idea tengah banyak, motivasi tinggi, kejayaan datang satu demi satu... soal jodoh diorg tolak tepi.

org kalau kerja tengah maju makan minum pun sanggup tolak tepi...

tak gitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

are-zie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9174
Posting: 32
Dari: Sabak Bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-04 15:05



Isu wanita yang kawin lambat ni dah selalu kita dengar.Kadang2 kesian kepada mereka yg menghadapinya.Yelah bukan diorang minta jd macam tu.
Azie mmg setuju dgn pendapat Zahratul_Raihana81 ttg muslimat yg start dulu.
Ok aper............


Bookmark and Share

    


  Member Information For are-zieProfil   Hantar PM kepada are-zie   Pergi ke are-zie's Website   Quote dan BalasQuote

Tiefia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2413
Posting: 63
Dari: Cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-05-04 16:46




Boleh ke muslimat start dulu?? erm.. menarik ni..
tapi segan laa.. takut ditolak plak.. malu je nanti..
tak berani mencuba...

"tanpa keberanian, mimpi x bermakna"

hua hua hua

Bookmark and Share

    


  Member Information For TiefiaProfil   Hantar PM kepada Tiefia   Pergi ke Tiefia's Website   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-04 21:40


ana rasa pun x salah muslimat start dulu...bak kata zahratul_raihanah81 mestila kena ikut syariat Islam...contohyer dgn menggunakan org tgh sebagai perantara..org tgh tu biarlah seorg yg bertanggugjawab yg bole kita percayai...jgn pulak sembarangan org takut lain plak jadiyer nanti...erm tu ler pendpt ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

wardah1
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9167
Posting: 21
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-05-04 22:04



saya setuju kalau muslimat yang start dulu... istilah perigi cari timba tidak lagi relevan untuk diguna-pakai pada zaman sekarang. bukan salah jika berusaha, sebab lebih sakit jika tidak mencuba. apa-apapun, cara yang digunakan mestilah sesuai dengan landasan timur dan juga kehidupan dari kacamata Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah1Profil   Hantar PM kepada wardah1   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 16:01


uishh.. saya pun setuju ngan pendapat korang semua... mmg betol.. muslimat xsalah kalo nak mulakan dulu.. kalau asyik tggu org minang jer.. lambat laa.. sbb tu la pompuan lambat kawen.. jgn la takut gagal pulak.. yg penting kena mulakan.. tu jer.. bukan nak suruh 'selesaikan'...

bila pompuan dah mulakan,n lelaki tu pun paham, pastu biar la dia pulak yg selesaikan,cthnya gi minang ke apa ke..dll.. sbb ada sesetengah lelaki yg segan.. lebih2 lg pada pompuan yg bertudung labuh tu.. dia nak tapi malu nak mula.. tp kalo pompuan tu yg mulakan dulu.. lepastu… insyaallahhh…. Ok.. semoga berjaya pada semua muslimat.. terutama yg dah terlewat tuu.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

ArRuHuL_JaDid
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8822
Posting: 18
Dari: SeLanGor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-06-04 16:33


Akhawat approach Ikhwah? Ok jugak tuh, cumanya... Akhawat jangan "terover", sebab orang lelaki ni tak suka melayan pompuan yang camtuh (bagi sayalah).

Doa atau istikharahlah dulu, then bagitau Ikhwah tuh. Dengan cara ni, InsyaAllah si Ikhwah akan rasa lebih selesa untuk menerima sapaan si Akhawat. Dan pastikan caranya kena dengan Syariat Islam.... kalau dua2 dah berkenan, jangan tunggu lama2. Alasan nak berjaya dalam kerjaya dahulu tu perlu ditolak ketepi, agar syaitan tidak mengambil kesempatan atas hubungan (tanpa ikatan yang sah) yang dijalin.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ArRuHuL_JaDidProfil   Hantar PM kepada ArRuHuL_JaDid   Quote dan BalasQuote

ummuhatim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8668
Posting: 40
Dari: kedah,

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-06-04 11:46


...
Buat apa yang anda rasa betul untuk anda dan yang paling penting untk ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhatimProfil   Hantar PM kepada ummuhatim   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 20:40


ehmm..tapi selalunya kan lelaki yg mulakan dulu..nanti perigi cari timba lah pulak..
ape pun..ingin saya tekankan kat sini kejujuran dan keikhlasan tu penting..


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 21:57


hehehe...

elok gak muslimat start dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

luhur_7
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7839
Posting: 18
Dari: Trengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-06-04 14:41


Alamak tsilap antar la,terantar kat posting plak..hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For luhur_7Profil   Hantar PM kepada luhur_7   Quote dan BalasQuote

Muslimah85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 547
Posting: 25
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-06-04 17:01


Akum...
Muslimat start dulu?? Eeee....jatuhla standart..macam x tahu malu je..korang senang la cakap..tapi berapa ramai je muslimat yg sanggup buat cam tu? sesegan2 korang, segan lagi kitorang nii...
Apa salahnya muslimin start dulu? barulah gentleman sikit. Korang x payah takut atau segan, beranilah sikit ambik risiko..rugi kalo dh terlepas...insya Allah muslimat tu akan terima, kalo dia x terima pun dia akan tolak dgn cara yg baik,percayalah..kalo nmpk muslimat tu baik akhlaknya mesti dia tolak dgn cara baik..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muslimah85Profil   Hantar PM kepada Muslimah85   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-06-04 23:47


tak salah klu muslimat start dulu tp biar kena caranya.. jgn plak minat kat seseorg terus jumpa luahkan perasaan.... nanti jadi kes haru bila kena reject....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-04 16:37




apa salahnya muslimah start dulu. Cara hidup kita yang tidak menggalakkanya kerana dah lazim dlm masyarakat kita yang lelaki kene pergi dulu(ana rasa). Rujuk kembali sirah Rasulullah s.a.w, Siti Khadijah juga yang pergi meminang dulu kan?

herm tetapi kalau dah segan nak buat mcmmana. Menjaga status ye..

Cuma bagi ana kalau dah suka tidak perlu dipendam, manalah tahu mungkin itu jodohnya.. mudah mudahan insyaAllah. Tapi kalau dah berjaya tu janganlah buat perkara bodoh seperti 'couple' dsb. COP je dulu eh.. sekadar memberi komen, maaf salah silap.

-----------------
"Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan kamu Islam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-06-04 17:45


Quote:

On 2004-06-05 17:01, Muslimah85 wrote:
Akum...
Muslimat start dulu?? Eeee....jatuhla standart..macam x tahu malu je..korang senang la cakap..tapi berapa ramai je muslimat yg sanggup buat cam tu? sesegan2 korang, segan lagi kitorang nii...
Apa salahnya muslimin start dulu? barulah gentleman sikit. Korang x payah takut atau segan, beranilah sikit ambik risiko..rugi kalo dh terlepas...insya Allah muslimat tu akan terima, kalo dia x terima pun dia akan tolak dgn cara yg baik,percayalah..kalo nmpk muslimat tu baik akhlaknya mesti dia tolak dgn cara baik..





ana pun sokong.... rasanya..kalau muslimat yang start dulu....rasa macam muslimin ni dah hilang ke lelakiannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 01:18


,

ana rase mana2 pun boleh melihatkan keadaan zaman skrg ini. Jgnlah kita sombong dengan diri kita ini menunggu org datang minang kita tanpe sbrg usaha.

Ana tengok je......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 09:59


mungkin ramai yg menganggap muslimat yg mulakakan dulu tu maknanya dia kena gi meminang lelaki.... sebenarnya tak semestinya mcm tu... mungkin boleh mulakan utk berkawan... pastu bagi la kiasan2 sikit.. cthnya.. saya ni single lg.. kalau ada yg sudi masuk laa meminang.. tu contoh jer...

berdasarkan pengalaman.. mmg ada yg berkias2 mcm tu.. yg berterus terang pun ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 10-06-04 09:29


ana raselah majoriti akan tak bersetuju kalau muslimat yg mulekan dulu....yang setuju mungkin minoriti saje.....yelah...malu kan dah sifat semulajadi wanita....yang lelaki pun kalau malu ...malu malu kucing je....hehehehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 10-06-04 09:40


.. hmm xsalah perempuan yg start dulu.. sekarang ni pon da byk terjadi..example.. kakak sayer..alhamdulillah xder ape2 yg buruk berlaku..diorg bahagia..hmmm tapi jgn arr anggap kakak saye xmalu..hehe.. ni pun nasihat emak..semua.. drpd umo melanjut..its up to you..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

LaNG
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8573
Posting: 36
Dari: Teranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-06-04 10:11


Sekarang nak kawin paling kurang mau rm10 000 cash... ....bukan senang nak cari oooo....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LaNGProfil   Hantar PM kepada LaNG   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-06-04 10:27




lelaki tak kisah kawin lambat...
wanita ni kalo lewat BAHAYA...
kadar metabolisme wanita tinggi...
dah masuk umur 30an mula kuarng..
proses penuan mula berlaku...
lelaki hebat lagi masa ni....
saya taknak kawin lagi insyaAllah sebelum berjaya dalam cita2,tp tak salah kita merancang cthnyer mencari nama2 yg baik untuk anak yg bakal lahir nanti.....
saye setuju gak muslimah mulakan dulu sebab saya susah nak pandang dan nilai wanita ni...
pemalu le kate kan...
ade sesiape nak pikat saye taK??? he he


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 11-06-04 03:23



dah semulajadi fitrah wanita tu pemalu kan nak wat camne.... takkan nak paksa pulak supaya jadi tak malu... tapi kena pikir jugak.. kalau perempuan tu minat kat sorang laki.... yerlah memang dah fitrah jugak seseorang tu tak lari dari rasa minat nie kan...tapi laki tu pemalu jugak... alamat melepas ler dua2....

saya rasa tak salah pun kalau pompuan yg stating dulu... takde jatuh standard tu...kalau saya ler saya memang respek kat dia dan dari pengalaman kawan2 saya ramai jugak ler pompuan yang start dulu... dan mereka suma bahagia...

lelaki jarang menolak sebab perkara yang jarang berlaku tu ada kelebihannya....dan kenangannya lebih menarik

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 14:40


emmmmm...

macam tu la kehendaknyer....lelaki juga ade perasaan malu...so tak salah jika pihak muslimat mula dulu..tak kan nak tunggu bulan jatuh ke riba pulak kan....so ia juga tak bertentangan dengan agama...so..pihak muslimat kalau ade yang memendam rase kat siap-siapa tu jangan simpan dalam hati..nanti melepas pulak...hihihihi...wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-06-04 16:09


.....

muslimat mula dahulu...
tampak seperti kita mengingini sesuatu yang kita suka.
dan risikonya ada dua, iaitu diterima ataupun ditolak.
kalau diterima alhamdulillah,
tetapi kalau ditolak, ini merupakan suatu tekanan emosi yang sangat kuat untuk diri muslimat itu sendiri.


terpulanglah kepada muslimat itu sendiri,
fikir semasak masaknya dan buat dahulu istikarah barulah memulakannya.

tapi kalau rasanya masih was-was, baik tunggu je laa

bukankah lebih baik kita menerima cinta orang yang mencintai kita dari kita menerima cinta orang yang kita sayang.
tapi kalau kedua duanya saling sayang menyayangi, itu lagi bagus.

waallahu'alam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 20:59


emmm...


rasiko tu memang la kena ade...ape yang dilakukan mesti akan ade hasilnya..terserah pada \\Allah sahaja....apa yang baik datang dari Allah..dan yang buruk dari kelemahan kita sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-04 01:00




erm, memacam petua kome sume ek?? ade pengalaman ke sume???

muslimah start dulu??? boleh aje, ape salahnye... asal dpt menjaga maruah dan syariat ... (tapi setakat ni diri sendiri mmg x berani la nak praktik... )

rasanya yg muslimin pon, slalunye cepat pick up kot kalo dia terasa ade muslimat yg bg hint2 suke kat dia... so, perati2lah kata2, sikap, dan perlakuan muslimat tu... xkan x perasan kot... yg muslimat pon, kalo dah bg hint2 tapi org tu wat tak reti je tu, maksudnye paham2 sendiri la kan??? mengharap biarlah pada yg sudi, iye dak??? kalo org x sudi, carik aje yg lain... insyaAllah ade yg menanti tu...

-----------------
"ukhwah PENGGERAK DAKWAH..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-04 01:10


tuuu.. dia.. k aie bagi petua tu he

tp kan k aie mcam mana nak kenal dan beza hint² tu heheh sb byk sgt.. ceehhh he

penah skali ada la cek cek/risik² juga sb hint dah ada hehehe, tgk² salah hint aduii malu gilaaa.. hehehe... ///

- make it simple | http://kaze-vm.tk -
:: dri kasih timbul simpati, dgn syg ada persaudaraan, kerana kasih ingin berbakti, saling syg maaf bermaafkan..


[ Posting ini telah di edit oleh: kaze pada 2004-06-16 01:17 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

AiFi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2003
Ahli No: 4854
Posting: 96
Dari: BuMi ALLAH

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-06-04 01:47




menariknya tajuk ni erm..memang la x salah kalau muslimat start dulu..tp erm..kalau ana sendiri pun x berani lagi la nak buat macam tu..

nampaknye muslimin ramai gak yg mengeluarkan kata2 yg mungkin disimpan dlm hati selama ni.. malu tp mahu ..sori na..ana gurau je

tp dr pengalaman ..ada jugak member2 muslimat yg mula dulu. alhmdulillah..ok je..x de masalah..tp..err..heheh..ckp mmg senang ye x?

wallahualam la..yang penting jgn sampai langgar syariat..

(menarik gak p'alaman kaze )

Bookmark and Share

    


  Member Information For AiFiProfil   Hantar PM kepada AiFi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-06-04 00:09


Quote:
--------------------------------------------------------------------------------


On 2004-06-05 17:01, Muslimah85 wrote:
Akum...
Muslimat start dulu?? Eeee....jatuhla standart..macam x tahu malu je..korang senang la cakap..tapi berapa ramai je muslimat yg sanggup buat cam tu? sesegan2 korang, segan lagi kitorang nii...
Apa salahnya muslimin start dulu? barulah gentleman sikit. Korang x payah takut atau segan, beranilah sikit ambik risiko..rugi kalo dh terlepas...insya Allah muslimat tu akan terima, kalo dia x terima pun dia akan tolak dgn cara yg baik,percayalah..kalo nmpk muslimat tu baik akhlaknya mesti dia tolak dgn cara baik..



--------------------------------------------------------------------------------




abih tu kalau laki start dulu kira laki tu takde standard ke? jagala standard u tu. duk dalam rumah ngan harapan ada org masuk minang.




Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-06-04 23:32





Setiap orang ade alasan tersendiri...tapi tak salah pun kalau muslimat start dulu...bukannya tak ikut syara' pun..yang penting..tak lari dari ajaran syariat islamiah...Malu tu memang sifat semulajadi buat kaum wanita...tak cuba mana tahu kan....



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-04 13:42


Quote:
tuuu.. dia.. k aie bagi petua tu he

tp kan k aie mcam mana nak kenal dan beza hint² tu heheh sb byk sgt.. ceehhh he

penah skali ada la cek cek/risik² juga sb hint dah ada hehehe, tgk² salah hint aduii malu gilaaa.. hehehe...



ye la tu kaze... ciaaannn kat kaze... ini dah kes 'tersilap faham n terperasan' la ek??? ehehehe, jgn mare kaze... saje le melawak... jgn kecik ati la ek....

tang ni, akak pon tak reti la nak menolong kaze oii.... pepandai le kome, kome pon dah beso.... all de best!! ehehehehe....

-----------------
"ukhwah PENGGERAK DAKWAH..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

hidayahnur
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3940
Posting: 18
Dari: Perak bumi bertuah

Perak  


posticon Posting pada: 22-06-04 15:56


.... Setuju juga..kalau muslimat start dulu.ada kawan ana tu ana respect. kalau dia kawan dgn muslimin, dia akan tanya samada muslimin ni dah berpunya ke belum...bukan pe,elakkan masalah di kemudian hari....Tapi camna nak kumpul kekuatan ye...rasa malu itu lebih tinggi dari yang lainnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayahnurProfil   Hantar PM kepada hidayahnur   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-04 22:09


,

ana rase dalam soal nie tak salah kalau muslimat start dulu lagi pun kita lihat kat mane2 universiti nie bilangan perempuan terlampau ramai mengalahkan lelaki cume satu tempat sajr yang lelaki ramai iaitu pusat serenti.

Tapi takpela yang malu nak wat camne tunggu la orang masuk minang. Yang kira pandai berusaha (bukan tak malu) teruskan usaha untuk mencari sebab 'Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri mengubahnye'.

Mamanglah jodoh dan ajal Allah dah tetapkan tapi kalau tak berusaha macam mane???. tak kisah la nak start lambat maupun awal..

Jadi berusahalah samaada muslimin dulu maupun muslimat dulu...

_________________________________________
# ana nak jaga mak bapak dan adik-adik dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 13:49


siannye wanita kawin lambat...ni mesti memilih ni...biasa la pompuan skang educated...mana nak pandang jejaka yang rendah tarafnya walaupun kacak macam saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 16:21


kalo pompuan nak mula dulu sbnrnya memerlukan kekuatan dlmn yg sgt tinggi... hanya mereka yg berjiwa kental mampu buat.

apapun x semestinya sound direct bleh gak melalui perantaraan kwn2 ker dsb

lgpun bleh jd lelaki tu x memikirkan soal jodoh dsbnya tp bila ada org yg approach trus terbuka hati mana tau kan...

so kalo anda yakin itu orgnya yg dah termaktub di atas sana maka jgn tunggu2 lg.

(erm apa yg sy berbual ni.. sori la tgh pening)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 17:25




mcm2 pandangan...
mmg tiap pkr tu wajib ikut syariat...
tp mcm mane cara yg dikatekan ikut syariat tu...?

nape muslimin respek muslimat yg mulekan dulu??


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.15238 saat. Lajunya....