Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Sesiapa boleh tong carikan name


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Sesiapa boleh tong carikan name

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Sesiapa boleh tong carikan name

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 09:12




Sesiapa toolng cadangkan nama yang indah dan baik untuk saya.
saya nak simpan untuk masa hadapan saya,bila dah dapat zuriat nanti.saja saja nak sedia awal-awal.
bagi nama lelaki dan wanita sekali..
boleh tak?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 21-05-04 09:21



Awalnya dah cari nama ye. Daeng bakal mendirikan rumah tangga ye. Ana sekarang tengah cari nama untuk anak saudara. Tapi tak ada idea pula untuk nama yang sedap. Rasanya nama ana pun sedap.. Gurau aje..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 09:38


saye belum fikir nak kawin lagi lambat lg kot blajo pun tak abis lagi.cume nak bersedia je awal2.
tak salahkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 09:38


name kak Hanan sedap gak,maksud dia ape ye?


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 21-05-04 10:26


akum..saye suke name Ainul Mursyida...kalau lelaki saye suke name Aliff al-Bukhary atau Jufry al Bakry....sedap tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 10:29


sedap.........Wafa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-05-04 10:51




panjangnya topik...
lain kali biarlah tajuk ringkas dan padat ok...

erm... nak kena bgtahu ke???
rahsia kot...
utk nama bakal anak2 akak nanti...
nantikan sama lak nama anak2 kita...
jgn marah...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 11:40


ainul_nabila best...sedap apa!!
Haziq_hamdee
Adib_daniel
azri_harith

nama anak2 ana

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 21-05-04 12:08




kalau saya kasi cadangan "sanada yukimura" mesti ada org "bang" saya kan?

kalau sy, namanya tentulah: lelaki rizal [email protected] rijal hafizuddin (maksudnya lelaki pembela agama, lebih kurang aa)
perempuan lak sapa lagi kalau bukan Fatin Syahirah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 12:18


Jangka panjang plan....
Belum apa2 dah nak cari nama yer?

Prof doakan agar jadi kahwin....yer?


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 21-05-04 12:42


Quote:

On 2004-05-21 09:38, Daeng_Jati wrote:
name kak Hanan sedap gak,maksud dia ape ye?



Nama akak ni melambangkan sifat wanita...(terpromolak).. Maknanya kesayangan, kelembutan, kerinduan dan yang sewaktu dengannya..

Kalau Daeng letak nama anak Hanan, lehlah jadi Hanan Junior kat Ukhwah.com..

Gurau aje.. apapun pilihla nama yang baik dan sennag disebut. Kadang2 nama sedap tapi panggilan ringkas sangat, hilang maknanya.



-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

kakyongju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8571
Posting: 120
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 12:44




Ini jer sekadar yang kak yong dapat tolong...
nama anak lelaki

anak perempuan

nama-nama yang dilarang dalam Islam

semoga berbahagia

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongjuProfil   Hantar PM kepada kakyongju   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-05-04 13:07




nama merupakan satu doa...
carilah nama yg betul2 membawa makna yg baik...
biarlah nama menggambarkan peribadi yg sebenar...
jgn sekadar indah pd nama...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

fuqaha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6026
Posting: 66
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-05-04 22:51



cadangan saya..kalau lelaki bagi lukmanul Hakim kalau letak Ahmad atau Mohd kat depan lagi bagus

-----------------
belajar menghargai sesuatu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuqahaProfil   Hantar PM kepada fuqaha   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 23:01


zikril hakim pun lawa gak..
tapi ni nama kawan ana...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-04 10:58


Hai Cik Ainul....

sape si zikril tu..?? kawan ke....kawan lama ke..kawan spesel ke.....??? heheheeeh....name yang dicadangkan sumenye sedap2 belaka. kak yog punye web tu pon agus gak....bole le saye tgk pulak sat gi...hehheeh. ok, walau sedap macam mane pon name tu....walau indah mana pon nama tu....walau bagus mana pon maksud nama tu...ianya takkan bererti kalau hanya sekadar hiasa dlm mykad je....kene la panggil dengan nama tu jugak. saye cadangkan biar lah nama tu pendek, cth...kak hanan. hanan tu pon indah nama dan maksudnye...mcm kak engku kata, nama tu doa....tapi kalau hanan tu di panggil hunny ke....ann ke....noni ke....ianya takkan menjadi satu doa. so, biar pendek tapi padat....mcm name2 anak ulama' kite dato' dr. harun din. anak2 beliau sumenye pendek2 tapi maksud die memang ummphhh....cth: huda....yang lain tak ingat le....ehhheheeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 11:55


ye cik Ainul Nabila oii,

semua nama awak bagi tu sedap.aii linlord............
bagi lagi...saye nak buat kamus name ni....bleh simpan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-04 11:57


Quote:

On 2004-05-22 10:58, linlord wrote:
tapi kalau hanan tu di panggil hunny ke....ann ke....noni ke....ianya takkan menjadi satu doa. so, biar pendek tapi padat....




Akak memang tak suka kalau ada yang ringkas2kan nama akak cam Nan ke dan sebagainya..
Nama dah cukup pendek tapi malas nak disebut..
Nama anak ustaz akak NUR sahaja.. lembut aje bunyi..

Sekarang ni ada yg letak nama takde makna, reka2 ejaan aje..
kasihan pada anak2 tak bersalah yang namanya tiada makna..
bila diucap hanya kosong semata2...


-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Abang_Ukhwah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.05.2004
Ahli No: 8950
Posting: 6
Dari: ::Bumi ALLAH S.W.T::

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-05-04 16:52



nak nama lelaki ker pempuan....?
kalau ana ada anak pempuan ana nak letak nama dia umie nasuha..... kalau lelaki..... aiman nasuha.....eh, jgn tiru dahlah.

ana cuma berkongsi bukan untuk dikongsi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abang_UkhwahProfil   Hantar PM kepada Abang_Ukhwah   Pergi ke Abang_Ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 22-05-04 18:46


...
nama bg lelaki taruk le Mohd Firdaus Hakimi/ Mohd Haikal Hakimi

Klu perempuan namakannya Mumtazatul Mahmudah/ Nurul Hani ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

SuFiE
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2307
Posting: 55
Dari: taman ilmu dan budi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 19:49


...
seperti yg diketahui..nama bukanlah sekadar hiasan tapi ia membawa peranan yg besar sepjg kehidupan kita...kerana nama adalah doa...

ana cadangkn nama2 seperti ain salsabila, muhammad miqdad, uswatun hasanah, rabiatul adawiyah, dan'ainul yaqin...ini adalah nama adik-beradik ana yg telah diberi oleh umi dan walid...

waallu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuFiEProfil   Hantar PM kepada SuFiE   Quote dan BalasQuote

senyum_ukhuwah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8871
Posting: 16
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 20:30




ok.. ana ade cadangan nak beri name ape kalo anta dapat anak kembar (laki n pompuan).. hehe..

hadijah - huzaifah
hidayah - hidayat

hmm, ada sahabat die kembar pompuan-pompuan

hajar nabihah - hajar nabilah..
(tp hajar nabilah meninggal sejak kecik.. al-fatihah)

ok tak?? hehe.. hmm, name anak sedara ana.. siti fatin nabihah..

masuk kamus tau..



Bookmark and Share

    


  Member Information For senyum_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada senyum_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 11:19




nak dapat anak kembar seorg lelaki dan perempuan susah la.....
saye mmg suke kalo dapat anak kembar.

tp best gak name2 yg kawan2 bagi ni.saye akan masukkan dalam kamus.
kalo bagi name senyum ukhwah ok ke?
bleh senyum selalu.
nak tanye ni......
kalo kita bagi name org melayu,maksudnye kita guna name yg ada maksud dalam bahasa melayu,tak kira la melayu jawa ke, bugis ke,acheh ke banjar ke.

CTH.........
Daeng Jati
Mawar
Melur
dan lain2 ok tak................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-05-04 13:09




Ish3... da sedia awal2 da... Hebat tul... Ana cuma nak nasihatkan... cari nama bakal anak tu... biarla anak tu kita yakin leh jadik cam nama yang kita bagi... contohnya amirah farhana... pinjam nama anak buah ana... maksudnya puteri kebanggaan kami... cam tula lebih kurang... pastikan maksud nama tu tak memberatkan anak yang kita taruk nama tu... biar simple... dan penuh makna... kalo taruk nama yang maknanyer pun da hebat... tapi orangyer tak hebat... sian nama tu... tak tepat ngan peribadi tuannyer... langsung tak baguskan... jadik... pikir baik2 ye... sorila klu ayat ana ni memeningkan...





-----------------
Beramal kerana Allah... :)

[ Posting ini telah di edit oleh: nailah_miz pada 2004-05-23 13:09 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 13:27




erm.. susah nampaknya nak cari nama anak.. err.. jgn risau bagi sesiapa yg dah letak nama kesukaan mereka kat sini, ana takkan tiru sebab ana dah ada pilihan sendiri..

Ni dia senarai nama pilihan ana..
ultraman..
superman..
batman.. oppss.. gurau je

p/s: nama pilihan ana dan si dia setakat ni dah ada 2.. 1 utk lelaki dan 1 utk perempuan.. yg membawa maksud "kemesraan/cinta/kasih" dan 1 lagi "yg mesra/teman setia"
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 23-05-04 15:20



Apa ye kak alin.. ana teka Anas..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ilhamfirdausi
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7236
Posting: 18
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-04 17:38



ilham firdausi sedap aper?
ilham bermakna buah fikiran
firdausi bermakna syurgaku
tapi saya minat sgt nama nur ain sajidah yang bermaksud cahaya mata ku yang sujud
kalau lelaki fahim afi inyaAllah boleh jadi seorg yg cepat faham dan pemaaf orgnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhamfirdausiProfil   Hantar PM kepada ilhamfirdausi   Quote dan BalasQuote

puteri_n
Warga Rasmi
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4975
Posting: 7
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 23-05-04 23:58


assalamualaikum..dah lama rasanya tidak on line..
simpan nama anak awal..emm..elok juga tue..
berkenaan dengan nama hannan.Saya juga bernama Hannan.tapi ramai juga sahabat2 yang menyangkakan itu nama lelaki.menurut cerita ibu juga dia menyangkakan saya lelaki sebelum saya dilahirkan.maka nama Hannan telah disediakan awal untuk saya. Apabila saya dilahirkan dan mendapati anaknya perempuan,maka ditambahkan sahaja Nur dihadapannya.begitulah Al-kisahnya.apa yang penting maksudnya baik dan semoga nama itu sebagai satu doa untuk kita.


-----------------
hannan

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nProfil   Hantar PM kepada puteri_n   Pergi ke puteri_n's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-04 00:09


Quote:

On 2004-05-23 23:58, puteri_n wrote:
assalamualaikum..dah lama rasanya tidak on line..
simpan nama anak awal..emm..elok juga tue..
berkenaan dengan nama hannan.Saya juga bernama Hannan.tapi ramai juga sahabat2 yang menyangkakan itu nama lelaki.menurut cerita ibu juga dia menyangkakan saya lelaki sebelum saya dilahirkan.maka nama Hannan telah disediakan awal untuk saya. Apabila saya dilahirkan dan mendapati anaknya perempuan,maka ditambahkan sahaja Nur dihadapannya.begitulah Al-kisahnya.apa yang penting maksudnya baik dan semoga nama itu sebagai satu doa untuk kita.




Nama kita sama ye.. Memang ramai yang menyangka nama tu untuk lelaki tapi sebenarnya memang khusus untuk wanita. Tapi maklumlah kita bukan duduk di Negara Arab...

Seronok juga jumpa nama sama... Jomlah ke topik Jejak Hanan Di situ berkumpulnya Hanan-Hanan..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 07:37




ye ke nama kak hanan name lelaki.........
tak de la......
awal2 lagi saye tgk name ni saye rase nama ni name perempuan.

tak tau plak ade laman Jejak Hanan.mcm jejak kasih plak....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-05-04 07:49



Kalau ana, anak nama apa ek?
Nur pLatipus (Bagi perempuan)
Nor pLatipus (Bagi Lelaki)

Jokes ek?

Nor Azlin
Nor Azlina
Nor Azura
Nor Saffiyah
Nor Hananis
*itu untuk perempuan

Norman aziq
Nor luqman
Norzikr
Nor Azizi
Nor Aiman
Nor Azlan (Opss.. Nama Ana la Pulak)
*Senarai ini nama bagi anak lelaki..



-----------------

Jom Pakat² Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-04 09:23


hai platipus....

mcm ader sesuatu jek kat name tu......hehehe. dun be mad. walau ape pon daeng, apa ada pada nama kalau panjang je lebih....tapi bile panggil pendek n langsung takde makne. nak panjang takpe, tapi biar maksud nye best lagik power mcm name saye....hehhheeh


Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 15:40


nama saya ialah nama sekuntum bunga . kelebihan orang yg bernama bunga ni orang senang nak ingat. baik kawan baru, orang tua, masa sesi suaikenal....

sayang sekali, jbtn pendaftaran negara dah haramkan nama anak bg nama bunga. selain tu nama benda macam keli, kintan, puteh dan buruk pun dah x boleh pakai lagi. baguslah tu...

nama yg simple dan menarik bg saya: tasnim dan riadh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 16:38



dah merancang nampaknyer...nurul pun samer laa.. hehe...tp x der la rancang nak kawin... nak bg namer ader laa..em..sy suker namer yg start dgn nurul...hee cam promte gaks la.. namer nurul farhana ker..nurul syifa'...nurul farhana laa.. sdp jer bunyi lembut pun ader...mintak2 org nyer lembut...dan lelaki suker letak namer muhammad firdaus...hurm...aper2la..ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 16:51


Amer Muaz
Alia Zulaika

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-04 09:26




Syihab =bintang

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-04 09:31


adam malik
adam izdwan
imran daniel

syihab firdaus pun best...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-05-04 11:33


...nurul farhana syamimi
...nurul nasuha

...muhammad firdaus
...muhammad adam loqman

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-05-04 11:44


Nama yg ana minat:

Ilham Rahmani
Fadzullah Hussain
Husain
Hassan
Arief Faqieh

KAlau yg perempuan:
Fathimah Az-Zahra'
Khadijah



[ Posting ini telah di edit oleh: al_farisi pada 2004-05-25 11:52 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-05-04 12:10




pada saya nama yg paling cantik tentulah 'Muhammad'..

ada juga hadith kalo tak silap yg menyatakan sebaik-baik nama adalah Abdullah dan Abdul Rahman..

kalo yg p'puan saya prefer Khadijah, Fatimah dan Aisyah..


Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Katakpisang
Warga Rasmi
Menyertai: 07.05.2004
Ahli No: 8841
Posting: 9
Dari: BumI ALLAH

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-04 14:48


erm... amirul mukminin
siti solehah
hamzah
lukman iman ikwan
erm.. sedap gak kalau nak anak soleh bubuh nama solehah buat pompuan solehan buat L

bagus gak ya buat persedian nama anak ni... taniahlah sebab memandang kehadapan..
moga berjaya juga dalam pelajaran ya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KatakpisangProfil   Hantar PM kepada Katakpisang   Quote dan BalasQuote

imanis
Warga Rasmi
Menyertai: 24.05.2004
Ahli No: 9154
Posting: 2
Dari: Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 25-05-04 21:21


Maaf, kot-kot kehadiran ini mengganggu..
Bagi saya..
ramai msyrkat kite ari ni nak nama sedap2, pastu bagi panjang2..
Bukan salah..
cuma, ana dok tngok, org kite lbh suka panggil yang ringkas je, walaupun nama tu dah ringkas. Mcm Soleh, dipanggilnya leh, Aminah dipanggilnya minah je dan byk lagi kan?
Saya lebih suka utk ambil nama yang ringkas dan punya makna yang baik, atau cari nama mcm sahabat atau sahabiah Nabi..
yang penting boleh dipanggil nama penuh kelak.
kita beri nama dan memanggil nema tersebut bermakna kita mendoakan si anak itu dengan makna namanya.
Bab beri nama anak ni dibincang panjang dalam Kitab-kitab agama kita, contoh mudah dalam kitab Tarbiyatul Aulad, karangan Syeikh Abdullah Nasih Ulwan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For imanisProfil   Hantar PM kepada imanis   Pergi ke imanis's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 25-05-04 23:55


assalammulaikum ...
betul tu bab 2 nama untuk anak 2 ni ada di bincang kan dalam buku tarbiyatul aulad.... ...beli lah buku tu ...dan bleh tu di jadikan slah satu daripada buku usrah tu ..waalahulam ..

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 25-05-04 23:55


assalammulaikum ...
betul tu bab 2 nama untuk anak 2 ni ada di bincang kan dalam buku tarbiyatul aulad.... ...beli lah buku tu ...dan bleh tu di jadikan slah satu daripada buku usrah tu ..waalahulam ..

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 00:50




betul cakap ummu_qistina tuh..



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 03:35



ana setuju dengan cadanga ummu_qistina tu! nak senang cari jer buku tu, mesti ada yang berkenan punya!!

kalau anak ana nak bagi nama dia NUR je , senang sebut mudah ingat ,makna elok tapi adik ana -nama dia NURUL HAYANI- marah dia kata kesian kat dia pasal namanya pendek sangat. ana jawab waqafkan dia pastu jadila mad Aridh lissukun... baru nama dia panjang. tak pun tambah huruf banyak-banyak.
kalau lelaki KHAIR.. OK lah itu jer komen ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 16:20


emmmmmmm......


pilih name

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

RedCapBoy
Warga Rasmi
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9171
Posting: 7
Dari: Sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 29-05-04 14:09


Assalamualai'kum...

Hehehe... Baguslah sedia nama awal untuk anakĀ² nanti... Nama adalah doa... Dan satu yang paling penting... Diakhirat kelak... Muslim itu akan dipanggil terlebih dahulu semasa sedang dipadang mahsyar menunggu hitungan pahala dan dosanya di neraca almizan... Nama yang bermula dengan nama Ahmad, Muhammad akan dipanggil terlebih dahulu... Tidak lah lama sangat merasa azab padang mahsyar yang bahang mataharinya... Masyallah...

Tetapi apa yang saye rase amat kecewa pada masa skang... Bagi nama anak sedapĀ²... Contohnya... Shamsudin... Mohd Shamsun... Maksudnya Muhammad Matahariku... Tapi name panggilan atau nick Sam dan banyak lagi... Kalau tak salah saya sam tu dalam bahasa arabnya bermaksud 'celaka'... Masyallah... Bukankah nama itu adalah doa?... Lebih lagi kalau keluar dari mulut sang ibu atau ayah apa lagi gurunya...

Up:/ Maafkan saya kalau contoh saya terkena pada sesiapa secara saya tak sengaja... Maaf sekali lagi... Bersamalah kita beringat... Niat saya tak lain tak bukan... Untuk saling beringat sesama kita... Maaf sekali lagi... Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah... Dan yang buruk itu datang dari kelemahan diri saya sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RedCapBoyProfil   Hantar PM kepada RedCapBoy   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 29-05-04 14:24



hmm..jgn bagi nama "yeop" udahle..kalau ayub takpe..nama nabi.
kalau lakila...bagi Imaduddin....tiang agama.kalau pompuan..bagi je nurain..simple..maksud dia cahya mata..kalau dlm german maksud dia hanya satu.menarik tak...salah teguqla ye...

Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.

[ Posting ini telah di edit oleh: yeop pada 2004-05-29 14:26 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-04 23:34



ustaz ana kata...kalau nak namakan anak...bukan sediakan nama dulu...takut anak tak serasi ngan nama tue...lihat dulu keadaan anak baru namakannya...macam yang sahabat2 Nabi SAW buat



-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

[ Posting ini telah di edit oleh: pena_sufi pada 2004-05-31 23:36 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

daquayza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6050
Posting: 153
Dari: sp

Kedah  


posticon Posting pada: 01-06-04 01:13


..
Ana stuju dgn pena_sufi....
ana tertarik dgn nama ni... akmal fahmi
akmal:cerdik, pandai
fahmi:kefahamanku

nisrina nabihah: cerdik, mulia

amir amjad...
amir:ketua/putera
amjad:soleh/mulia



Bookmark and Share

    


  Member Information For daquayzaProfil   Hantar PM kepada daquayza   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 08:18




bagus juga topik ni. kalau tak silap ana, seboleh bolehnya kalau nak kasi nama anak biar ringkas. satu lagi nama yang kita panggil tu sebagai doa. ana suka kalau anak lelaki letak nama DANISH (maknanya berpengetahuan) dan kalau perempuan ialah Atiqah (sangat berpengetahuan). kalau nak letak Muhammad (terpuji) dan Nur (Cahaya) di depan nama anak lelaki dan perempuan ok juga. Contohnya Muhammad Danish dan Nur Atiqah.
Yang penting beri nama anak yang ada makna baik dan panggil dengan nama tersebut contohnya kalau nama Danish jangan panggil Nish ke sebab makna nama Nish tu apa ya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-06-04 11:13



nama saya ok tak?

acah jer,

carilah yg terbak, kerana nama merupakan suatu doa, sbb org panggil kita hari2 kan, setiap apa yg dipertuturkan merupakan suatu doa.


nurin sakinah or uswatun hasanah or mawaddah ok gak for perempuan

lelaki plak ahmad faiz farhan,


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-04 15:59




bagus gak topik ni, perancangan awal utk penubuhan keluarga yg benar2 islamik.
bagi saya kalau nama perempuan tu elok bagi nama Nurul izzah

yg lelaki lak mungkin blh bagi nama Abdul Muhaimin, tak pun Afanizam

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-06-04 11:04


assalamu'alaikum..

qaulah atrah sedap gak kan? ikikik...
umairah ker... ahakss..

semoga dpt anak yg soleh/solehah nanti..

wassalam

-----------------
"kutemui diriku, apabila mencariMu."

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-06-04 12:34


Apa maksud qaulah atrah ?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-06-04 13:34




Nak kongsi je...

Puteri...
>aniisa tasnim (semestinya... hehe)
>khaulah faizah
>hanan falihah
>iffa fatina
>qaisara batrisya
>durrah nasuha
>widad aufa
>aufa izah
>qaisara qistina
>nawwal
>izzatul iradhah
>Iman
>ahlam hayati
>anis sofea
>insyirah

Putera..
>fadhlan
>fahim
>iqbal hakimi
>anas izzudin
>ikhwan

rasanya tue je la yg ana ingat wat masa sekarang... hehe.. ada lagi nanti tambah... insyaallah semuanya makna2 yg elok2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

nurul_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3157
Posting: 97
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-07-04 23:58


akum..kalau family nurul..sepupuĀ² laki smua ada tiga nama...

mohd aliff daniel
muhd khairul ikhwan
mohd khairul imran
mohd imran daniel
mohd saiful anwar

perempuan:

nur fatin farhana
noor aina safiyah
nur ainul sakinah
nurul hawa alima
raja intan suraya
nur aliyaa suraiya
puteri yasmin ayeesa

anugerah(my fren)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_cahayaProfil   Hantar PM kepada nurul_cahaya   Pergi ke nurul_cahaya's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:16


topik ni dah agak lama....

tapi tuan empunye topik ni masih aktif kat sini...
macam syok pulak nak mengupkan topik2 yang mungkin tuan empunye dah terlupa....


dipersilakan...... saudara... daenggg jati ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:19


dah lebih 3 tahun...
daeng pun dah kerja :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:24


teman dah dapat name dah....
dalam simpanan tetap ni.. nak tau tak apa dia?
ni dia, 'Nuirul Ein Nusaibah'
ni lah name yang akan teman gunekan.
name lelaki bior mummy dia cadangkan....


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 20-11-07 20:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:29


wah.....
nampak gaya macam dah ada bau2 nasik minyak kat ukhwah ni lagi......pas selepas ini...
ehehehe.... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:25


Assalamualaikum

em...Aisy Hafiy..Tasnim Imani..err...Khazinatul Asrar...hehe.. :-D :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:44


Pada 20-11-07 20:19 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

dah lebih 3 tahun...
daeng pun dah kerja :D


itulah...
cuma nak tunggu masa daeng mengapplikasikan nama2 tu...

p/s: bila nak makan nasi minyak daeng ni.... :berfikir: :berfikir: tak jumpa ke cikgunya lagi daeng..? sekolahkan ada banyak.... :-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 09:03


kenapa semua nama tak ada maksud..
kalau boleh sertakan dengan maksud sekali..
ustaz kat tempat ana tengah cari nama untuk anak buah dia..baby girl

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 09:08


Pada 20-11-07 20:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman dah dapat name dah....
dalam simpanan tetap ni.. nak tau tak apa dia?
ni dia, 'Nuirul Ein Nusaibah'
ni lah name yang akan teman gunekan.
name lelaki bior mummy dia cadangkan....


Assalamualaikum...

a'a lah....topik ni dah 3 tahun...
wah...perancangan awal tu akhi daeng...
:-D


dulu tak dapat nama lagi..
sekarang ni dah ada nama..
hehe....

*Kenapa ada bau nasi minyak ni... :-D :-P


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-11-07 10:09


Assalamualaikum
bau nasik minyak.......????? :-o
mana..? mana?... :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:28


a'a..bau nasi minyak lah...kat mana ini........ prof tak bau ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:29


erm...
memacam lah kome ni.
teman ada bau nasik minyak juga, tapi bau tu lagi kuat pada 2 December 2007 dan 15 December 2007 ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 10:38


siapa tu daeng 2 dan 15 dis tu...?? kira daeng 30 dis lah ek..? 15 darab2 = 30... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 15:01


Pada 22-11-07 10:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
memacam lah kome ni.
teman ada bau nasik minyak juga, tapi bau tu lagi kuat pada 2 December 2007 dan 15 December 2007 ;)


:-o :-o :-o

kat mana...kat mana...kat mana....



:berfikir: :berfikir: :berfikir:

hhmmm...

siapakah gerangan orang itu...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:35


erm..nampaknya angin bertiup kencang...dan isu semakin jadi panas ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:38


Pada 21-05-04 09:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!





em..pelik nya soalan dan masalah ni..:sopan:

:sopan: nak carik nama kat ukhwah ye:sopan: hebat ukhwah ni:sopan: alahai....silakan tolong sahabat ni....


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 11:32


Assalamualaikum
yuhu...angin semakin menderu kencang....tusukan bauĀ² nasi minyak semakin mewangi....huhu....bukan 17 ke CI??? 15 + 2 = 17....17....17....belah yang sana....yang belah sini..si orang tu..agaknya 30 agaknya macam yang CI kata......hik...... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:12


hmmm... boleh jugak lah tu TT...
:berfikir: pelik pula terasa...
TT pula yang rancangkan untuk dia ek...
bagus2...boleh jadi perunding perkahwinan lepas ni... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

budakgenius
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2007
Ahli No: 31782
Posting: 1
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 14:18


Pada 21-05-04 09:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!




Assalamualaikum :berfikir:

saya memberikan nama dia:

Mohammmad Fathurayyan
(ni untuk lelaki lah)

perempuan belum ada idea lagi


-----------------
cinta yang sejati hanya cintakan ilahi
cinta ayah bonda tulus suci selamanya
cinta kan saudara masa berada hanya sementara
cinta sesama&#


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakgeniusProfil   Hantar PM kepada budakgenius   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-07 14:29


Assalamualaikum
kita kena rancangkan CI..kalau tak..susah dia ni....maluĀ² miauw...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 00:16


kenangan semasa duloooo

erm, tak sangka teman merancang masa depan ye,
berpandangan jauh che wahh...

p/s

kenangan manis diungkap lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 01:28


uhuk uhuk..
banyak pulak topik yang daeng buka dedolu timbul kembali...
ni siapa yang buka lemari lama ni...??

tapi, macam lucu jugak... alahai...
zaman kekanak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-08 09:43


actually penyoal(Daeng) , setelah empat tahun ni, dah kahwin belum?

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:17


belum lah izzul, dah 4 tahun berlalu. dulu masa kat zaman remaja remaji kat Universiti :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:23


Pada 21-05-04 09:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!




jauh perancangan nampak

boh lah name khalid (name aku tu huhu)

bukan apa, jarang orang boleh shortform atau 'nick'kan name tu..
datok K tu lain cerita lah, maksud pun elok.....

kalau perempuan boh lah yang ada name nur (cahaya), sambung dengan lain-lain, sebab kalau nick pun maybe lekat name nur tu, so sepanjang masa orang panggil dia dengan maksud yang elok.....

jangan buh name nur khalid dah lah
keraguan nanti :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 26-03-08 11:49


salam..nak juga labg nama...anak buah saya, saya bagi nama ABDUL GHOFUR AL AZIZI...(biasa di panggi aziz)...nama yang baik tu, nama yang disandarkan pada asma'ul husna...hhmm...
kalau lah daeng nak nama anak perempuan,..hhmm...MIFTAHUL JANNAH...(KUNCI SYURGA)
hhmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:59


terime kasih semua bagi name sedap2...
boleh buat pilihan lagi.
tapi teman ada satu name dah name dia Nurule'in Nusaibah. name untuk urang perempuan. name serikandi islam.
kalau ikut maksud cahaya mata nusaibah...

jangan curik... jangan curik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 26-03-08 12:10


tu nama calon istri saya....ala..takkan saya nak curi tu..tak nak lah buat nama anak sama dengan nama istri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 26-03-08 12:18


aikk..ada lagi topik prof kat sini..hehe :kelip:

masa topik ni d buka ummu masa baru lagi d um..
adeiiii lama lagi baru jadi ahli tapi prof da ada topik untuk bakal anak..hehe..:welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-10-08 15:04


Bismillahhirrahmanirrahim..

erm,topik lama ek..hehe..erm,daeng,ni teman bukan bagi untuk anak miker ye..ini teman dah rezerve nama2 ni..hehe..erm,Kalau lelaki nama Muhd adam haiqal pun best jugak..muhd alif hakimin pun lawa..erm,kalau Allah bagi rezeki ada anak perempuan,insyaAllah anak perempuan yang sulung Fateha Rashida @ Fatihah Rashida..anak perempuan ke2,Rashida Insyirah @ Insyirah Rashida..insyaAllah.. ;-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 15:08


nama nick2 dalam portal ni pun best juga daeng,,hehehe,,,,,contoh yang terdekat untuk ana ambil..UMAR KHALIL......sodap juga tu.........hehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-08 15:10


Daeng suka up kan topik2 lama... Dulu gaya penulisan lain, sekarang dah lain. Semacam saja kalau baca topik2 zaman dulu ini.. Tak macam posting sendiri saja.. huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-10-08 15:29


Kalau anak laki
saya suka nama ikmal hakim
Kalau anak perempuan
letak nama sainatul aisyah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-08 15:50


Pada 28-10-08 15:04 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillahhirrahmanirrahim..

erm,topik lama ek..hehe..erm,daeng,ni teman bukan bagi untuk anak miker ye..ini teman dah rezerve nama2 ni..hehe..erm,Kalau lelaki nama Muhd adam haiqal pun best jugak..muhd alif hakimin pun lawa..erm,kalau Allah bagi rezeki ada anak perempuan,insyaAllah anak perempuan yang sulung Fateha Rashida @ Fatihah Rashida..anak perempuan ke2,Rashida Insyirah @ Insyirah Rashida..insyaAllah.. ;-)



hukhukhuk...tersedak bila org sebut nama Insyirah... :kelip:

p/s: teringat nama bakal anak buah saudara yang baru berumur 3hari...Wan Ahmad Irfan... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 16:28


ye, ni topik lama teman... sasape jangan curik name teman tu tau. hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 28-10-08 20:02


Salam..

wah, tersenyum ana baca topik ni..berfikiran jauh nmpaknya ahli2 ukhwah ni ye..tapi ana berminat lah nak tau maksud 'qaisara batrisya'..(ada potensi letak sebagai nama anak ana ni..hehe)..ada dalam post aniisa_tasnim kat atas ni..ada sesiapa tau maksud dia tak? 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:10


Pada 21-05-04 09:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!





so..nama mana jadi pilihan? tengok date topik umur pakcik masa tu 23 tahun..dan now da rasa agak bsedia ke?? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kokseikokde
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2008
Ahli No: 32873
Posting: 48

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:34


Nama Azlin pun cantik juga
Kalau laki letak lah Muhammad kat depan contoh : Muhammad Azlin

Bookmark and Share

    


  Member Information For KokseikokdeProfil   Hantar PM kepada Kokseikokde   Quote dan BalasQuote

fatihahainun
Warga Rasmi
Menyertai: 28.10.2008
Ahli No: 35627
Posting: 2
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-10-08 22:20


salam..

name farhan wajdi lawa juga...

kalau perempuan pula ummu sulaim...hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatihahainunProfil   Hantar PM kepada fatihahainun   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 28-10-08 22:29


zaman sekarang nama pepanjang...walhal nak panggil yang pendek saja..buat menyemak saja name tu dalam ic..

so saya suggest.. Kalau boys adam.. Kalau girl hawa.. so simple..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 23:28


salam..

dah agak 4 tahun dah topik ni. tapi orang yang membukenyer belum lagi berumahtangga..semoga dengan bukanya topik ni.cepat-cepat lah daeng kawin ek..agaknya daeng dah ada calon agaknya...

ni nama yang ana suka.

perempuan.
-aswatul hassanah
-ummu sulaim
-aisyah humairah

lelaki.
-Abu Dzar
-Mukhlis
-Muhannad
-Mussanah
-Munzir



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 23:39


daeg pergi lah kat thread....apa nama sebenar antum semua... :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 23:52


salam....

sekadar nak kongsi...
ada org kata nama alif tak elok untuk nama anak...
maksudnya lebih kurang 'jinak' ....
tapi tak pasti betul ke tak....
harap ada yang arif akan jawab...

pengalaman jadi ckgu tadika, hampir semua yang nama alif nakal sangat....
tapi cerdik.. kalau nakal tak menyakitkan hati tak apa...kadang-kadang sampai tahap kurang ajar...

maaf kalau salah bagi pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Sesiapa boleh tong carikan name

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.209103 saat. Lajunya....