Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 14 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 25 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 25 hari yang lalu
eme86: 26 hari yang lalu
sunan-faqih: 31 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Best tak jadi seorang pendakwah


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Best tak jadi seorang pendakwah

Please Mendaftar To Post


Oleh Best tak jadi seorang pendakwah

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 22:09


assalamualaikum...............Dalam dunia hari khususnya malaysia,Berbagai peluang pekerjaan yang akan kita tempuhi,tak ketinggalan keluaran agama.....golongan ini bukan sahaja berperanan sebagai pendakwah,malah ianya dapat menyumbang tenaga dan buah fikiran dalam memajukan negara kerajaan.

So....Sahabat ukhwah marilah kita sama-sama menjadi pendakwah,tak kira untuk diri,keluarga dan masyarakat..............insyallah ganjaran yang besar dan niat suci kitadi akan dibalas oleh Allah s.w.t didnunia dan akhirat.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-04 10:55



minat juga.. tapi setakat berdakwah utk student dah lea...kira dakwah juga tue...

'Dakwah tak kira dimana-mana walaupun utk sepotong ayat'

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-05-04 11:04



erm.....teringin juga nak jadi pendakwah...cam ustazah Siti Norbahyah gitu...tapi.....
ish malulah pulaks....terasa diri banyak kekurangan....masih banyak ilmu yg perlu dicari, dituntut dan diistiqamahkan.....
sekadar jadi pendakwah buat keluarga ajelah nanti...




Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

are-zie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9174
Posting: 32
Dari: Sabak Bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 15:49



Jadilah seperti buah kelapa,dicampak kat tengah pulau pun insyaAllah akan akan jadi pokok kelapa.
Tak semestinya kita berkata-kata jer baru dikategorikan as pendakwah,jadi contoh yang baik dari aspek tingkah laku pun dianggap sebagai berdakwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For are-zieProfil   Hantar PM kepada are-zie   Pergi ke are-zie's Website   Quote dan BalasQuote

meknor
Warga Rasmi
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8919
Posting: 6
Dari: Ampang

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-05-04 17:20




ade sape sape berminat nak join usrah bersama saya.. ABIM Daerah Wangsa Maju.. tak kira la brothers atau sisters.. boleh la email saya.. [email protected].. boleh la kita berbincang camno nak bergerak terutama dalam membenteras gejala sosial di kalangan remaja.. dan macammacam lagi la contribution yg boleh dibuat. Terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For meknorProfil   Hantar PM kepada meknor   Quote dan BalasQuote

wardah1
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9167
Posting: 21
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-05-04 21:48



kenapalah agaknya, kita sering berkata, kita begitu pemurah, tapi sebenarnya, kita begitu kedekut, kedekut untuk berkongsi keindahan Islam dengan orang yang belum lagi melihat keindahannya, kesimpulannya, jangan jadi kedekut kawan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah1Profil   Hantar PM kepada wardah1   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-05-04 22:58


Betul tu wardah...kita tak sepatutunya kedekut ilmu malah disuruh menyampaikanNya.Ini sesuai dengan sabda nabi muhammad dalan satu sabdanya.." sampaikanlah dariku walaupun satu ayat.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

maniac
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8836
Posting: 3

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-06-04 16:12


minat,tapi ilmu belum cukup di dada,nak buat macam maner?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maniacProfil   Hantar PM kepada maniac   Quote dan BalasQuote

nurulhuda2004
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10863
Posting: 5
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-04 18:23


assalamualikummmm.... memang betul apa yg dikata kan diatas cuma nak tambah sikit,ingatlah sepotong kata:; kita bukanlah yg memulakan perjuangan bukan pula yg akan menohtahkan perjuangan tetapi kita adalah yg akan meneruskan untaian perjuangan,ingat janji ALLAH diakhir zaman nanti islam pasti akan tertegak,samaada kite ni termasuk ke tak org yg turut membela agama ALLAH atau pun tak ,,,,,,,,,,,,,,,,,, islam akan menang,TIDAKKAH KITA MAHU MASUK DIKALANGAN ORG YG BERUNTUNG ITU????/ dakwah ini adalah sunatuLALLAH,MARI LAH SAMA2 KITA BERMUhasabah diri,bila lagi ya sohibul islamm mujahidin wa mujahidat kalau bukan sekarang bila lagi, kalau bukan disini dimana lagi,,,
sudahkah kita menyedari saban hari islam semakin ditindas dan di ganyang dimana kita yg mengaku junduallah ????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulhuda2004Profil   Hantar PM kepada nurulhuda2004   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-09-04 16:54


dakwah is the 1st thing yg nabi saw suruh buat bile abu bakar ra ( top ten ranking ) peluk islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

akid_muqorrabin
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2004
Ahli No: 11117
Posting: 10
Dari: Kuala Lumpur

Johor  


posticon Posting pada: 24-09-04 15:28


wrt.

Dakwah tue tanggungjawab bersama...
disebabkan hidup dlm dunia yg terlalu pantas dengan pemodenan dan kemajuan... maka lupalah kita akan tanggungjawab ini...
mmglh kalo dilihat dlm aspek global..keje kita pun dakwah gak..tp sejauh mana dlm sanubari kita yg betul2 ikhlas tegakkan dakwah islam...

mmglah atas tuntutan dunia kita perlu cari rezeki...
maka pihak pemerintah sepatutnya tegakkan hal2 tersebut bersama utk teruskan dakwah...
pendakwah pun perli hidup dan ada komitmen...
so..apa kkata kerajaan buka laluan dan peluang serta tunjuk ajar kepada belia2 islam utk majukan diri dan mendampingkan diri di kalangan pendakwah..
sekian..


-----------------
Senyuman Hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For akid_muqorrabinProfil   Hantar PM kepada akid_muqorrabin   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-04 16:10




Bukan setakat duduk di malaysa je kita perlu menghidupkan amalan dakwah, mana2 student malaysia yg study kat oversea pun perlu menjalankan dakwah..kalu tidak...nanti syaitan, nafsu dan tipu daya dunia akan dakyah pada kita.

Dakwah sebenarnya sgt mudah, tak pandai cakap pun boleh buat dakwah...hatta org pekak dan bisu sekalipun. Orang ramai terkesan dengan akhlak yang baik. Rasulullah SAW dakwah saidina bilal bin rabah hanya dengan ikram (akhlak dan memberi bantuan)

[ Posting ini telah di edit oleh: ridwan_daie pada 2004-09-24 16:13 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-04 00:13


ko cakap tu betul ridwan...ninja dengar kalau dakwah di europe lagi best...mak aihh..senang betul Allah turunkan hidayah..dahla masjid sume penuh....azam..azam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

nurulhuda2004
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 10863
Posting: 5
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 15:20


assalamualaikumm

renungi sepotong firman ALLAH bermaksud:

orang yg beriman dan berhijrahserta berjuang di jalan allah dengan hartadan dirinye lebih tinggi darjatnya disisi allah mereka itulah orang orang yg menang............... suratultaubah ayat 20


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulhuda2004Profil   Hantar PM kepada nurulhuda2004   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 01:37


kalau di fikirkan..orang yang berdakwah semata mata kerana Allah hanya mengikut cara nabi saw ni...terdapat dalam ke tujuh tujuh golongan yang dijamin oleh Allah di arsy nanti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

putera_bongsu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2003
Ahli No: 5875
Posting: 37
Dari: seberang laut

australia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 06:41


"Hai orang-orang yang beriman!Mahukah Aku tunjukkan kepada kamu suatu perniagaan yang dapat membebaskan kamu dari seksa yang pedih?
Kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjuang di jalan Allah dengan harat dan dirimu.Itulah yang lebih baik untuk kamu,kalu kiranya kamu mengatahui."

(As-Shaff,10-11)

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_bongsuProfil   Hantar PM kepada putera_bongsu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106654 saat. Lajunya....