Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: AIR MATA LELAKI!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» AIR MATA LELAKI!

Please Mendaftar To Post


Oleh AIR MATA LELAKI!

rahmat_hidayat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 8654
Posting: 135
Dari: Johor Darul Ta'zim - UKM Bangi

Johor  


posticon Posting pada: 13-05-04 11:25


,

Bukan semua lelaki dapat mengeluarkan air mata dengan mudah. Hakikat inilah yang melanda hampir kebanyakkan manusia lelaki. Berbanding dengan wanita, lelaki paling sukar mengungkapkan perasaan melalui air mata.

Mengeluarkan air mata dalam maksud melontarkan perasaan yang terpendam seringkali dilihat sebagai salah satu cara melepaskan stress atau tekanan. Ada yang menyatakan bahawa air mata lelaki lebih mahal daripada air mata wanita. Sejauh mana ketepatan andaian ini sememangnya tidak boleh dipertikaikan. Hal ini kerana emosi lelaki yang lebih kental ditambah pula dengan ego yang tinggi, menjadikan lelaki tidak suka meniru sifat kewanitaan yang gemar mengeluarkan air mata. Walau bagaimanapun, ada juga lelaki yang mudah mengeluarkan air mata. Mereka ini seringkali digelar “cengeh” atau “termei-mei”. Jumlah mereka ini lebih kecil berbanding jumlah lelaki sejati yang lebih besar.

Benarkah lelaki gemar menangis di dalam hati?. Mungkin untuk meluahkan air mata secara lahiriah merupakan sesuatu perbuatan yang amat malu untuk dilakukan. Ada benarnya juga jika lelaki lebih gemar menyembunyikan perasaan hampa, kecewa, sedih dan kegagalan mereka kerana suasana sekeliling menjadikan lelaki tidak mudah mengaku kalah dengan keadaan. Saya pernah bertanya kepada seorang kaunselor pelajar, “diantara lelaki dan perempuan, yang mana lebih mudah meluahkan perasaan dan menangis ketika sesi kaunseling?”. Kaunselor itu menjawab; “Sudah semestinya perempuan, mereka lebih mudah di dekati untuk meluahkan perasaan dan lebih mudah menangisi. Lelaki memerlukan soal desak yang lebih kerap, berhati-hati, mesra dan dalam keadaan yang selamat.”

Menurut kaunselor itu lagi “lelaki sememangnya gemar menangis di dalam hati, iaitu menyembunyikan perasaan mereka tanpa pengetahauan umum. Dengan cara itu, masalah yang berlaku hanya dikongsi bersama diri sendiri sahaja. Dalam hal inilah peranan seorang wanita sama ada yang bergelar ibu, isteri atau rakan sememangnya diperlukan untuk membantu lelaki. Wanita memiliki sifat membantu yang lebih tinggi berbanding lelaki dan sifat ini lebih mudah didekati dari hati ke hati. Inilah kelebihan yang diberikan oleh Allah kepada makhluk ciptaannya. Ada kekurangan yang diberikan kepada satu makhluk manakala kelebihan ada pada makhluk yang lain dan begitulah sebaliknya.”

Jika anda seorang lelaki, wajarkah anda meluahkan air mata jika mengalami masalah atau tekanan dan apa pula pendapat perempuan apabila melihat lelaki menangis?

-----------------
IMAN ASAS KEHIDUPAN MUSLIM - 0192458410


Bookmark and Share

    


  Member Information For rahmat_hidayatProfil   Hantar PM kepada rahmat_hidayat   Pergi ke rahmat_hidayat's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurizz_polimas
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2004
Ahli No: 8371
Posting: 11
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 13-05-04 11:44



emm..tak salah lelaki menangis...sbb lelaki pun manusia yg Allah beri perasaan sedih jugak..mgkin peratus ke'emosinal' tu..tak sama mcm pompuan..sy jarang nampak lelaki menangis..dlm keluarga sendiri..sy nmpak mrk sedih..tp susah nk kuar air mata!!setakat mata merah je..wlpn saat tu..wlpn waktu tu kematian saudara terdekat...tp sy fhm..lelaki ni ade sifat ego..mgkin nk tunjuk sikap kepimpinan pd yg lain..mcm ayah sbg ketua keluarga..kena lah tunjuk kawalan emosi yg lebih..hm..org kater..'profesional..bukan emosial..'hehe..
bagi wanita,dh Allah kurniakan kaum ni..mempunyai emosi yg tinggi..kena la redha..kan setiap kejadian Allah tu sumer ade hikmahnyer..? wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurizz_polimasProfil   Hantar PM kepada ctnurizz_polimas   Pergi ke ctnurizz_polimas's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 13-05-04 11:47



air mata lambang kekuatan lelaki kalau air mata itu utk Allah swt.

air mata itu lambang kelemahan kalau air mata itu utk seorang prpm selain ibunya...

pandangan yukimura je, Wallahu'alam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 12:46



tak lelaki la kalau menangis !!
tapi tgk jugak la sebab apa menangis tu...
lelaki memang susah nak menangis !
tapi..lelaki cukup senang buatkan org lain menangis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 13:23


lelaki juga menangis. ttp tak tunjuk. time dok sorang2. takde orang nengok baru nangis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 13:25


erm...mmg susuh nak tgk lelaki ni menangis..

tp ana penah tgk sekali jek selama ana hidup sepanjang 21 thn ni baba ana menangis.baba ana menangis disbbkan kematian ayah ummi ana(bapa mentua baba ana ler..) lbh kurang 8thn yg lalu.



-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_islami pada 2004-05-13 13:26 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 13:30


Quote:

On 2004-05-13 12:46, BrotherMon wrote:

tapi..lelaki cukup senang buatkan org lain menangis...



Brothermon pun suka wat orang nangis ke..
hehehe..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 13-05-04 14:03



sahabat selalu menangis pe? ustaz saya pun ajar dulu, kalau doa tu cuba2 paksakan diri nangis gak...
walaupun tipu2 nye nangis moga2 hati kita jd lembut jugak...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 14:16


..klu ada masalah or tekanan mmg tak akan nangis..

klu kenang kasih sayang mak, arwah nenek & datuk.. or somthg about penyesalan.. kdg² nangis gk

//tp ada juga laki klu tgk citer² sedih akan cepat nangis .. ceh he

- make it simple | http://kaze-vm.tk -
:: dri kasih timbul simpati, dgn syg ada persaudaraan, kerana kasih ingin berbakti, saling syg maaf bermaafkan..


[ Posting ini telah di edit oleh: kaze pada 2004-05-13 14:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-04 14:51


disebabkan lelaki ni susah nak mengeluarkan air mata..ana sgt kagum bila seseorang lelaki menangis!!!
ana pernah je jumpa..ayah ana sendiri dan kawan ana...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

rahmat_hidayat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 8654
Posting: 135
Dari: Johor Darul Ta'zim - UKM Bangi

Johor  


posticon Posting pada: 15-05-04 15:08




Tambahan fakta:

Berikut ialah peratus penyebab lelaki menangis mengikut kajian dariapada sejumlah responden lelaki:

 12% lelaki menangis sewaktu menonton filem-filem sedih.
 28% lelaki menangis kerana putus cinta.
 16% lelaki menangis semasa berhadapan dengan berita-berita sedih seperti kematian.
 28% lelaki menangis ketika berhadapan dengan masalah keluarga yang dirasakan sukar diselesaikan.
 16% lelaki menangis kerana berasa kecewa dengan diri sendiri.


-----------------
IMAN ASAS KEHIDUPAN MUSLIM - 0192458410


Bookmark and Share

    


  Member Information For rahmat_hidayatProfil   Hantar PM kepada rahmat_hidayat   Pergi ke rahmat_hidayat's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-05-04 23:35





memang lelaki amat payah nak mengeluarkan airmata..mgkin jugak disebabkan egonya seorang lelaki...

tapi air mata lelaki ni pasti akan jatuh bila kecewa dalam bercinta atau kehilangan seseorang yang amat mereka sayangi....



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

nasirah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7101
Posting: 57
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 00:00



susah nak tengok lelaki nangis..tp, kurang macholah kalau nangis lebih2..kalau setakat menitiskan air mata..itu nampak cam sweet..ntah napa.. rasanya kebanyakan lelaki nangis sebab cintalah..dari pengalaman kawan2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasirahProfil   Hantar PM kepada nasirah   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-04 23:01


Pernah tgk seorang lelaki menangis depan mata... ush.. kala itu rasa cam hancur lebur segala pendirian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

xrem2020
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8908
Posting: 58
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-05-04 13:07


air mata...lakijmat kit air mata..
mana blh buang merata2...rugila..
tu maruah laki la...
jatuh habis air muka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For xrem2020Profil   Hantar PM kepada xrem2020   Pergi ke xrem2020's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 18-05-04 18:49


...
Ada sorg pakar motivasi berkt, lelaki perlu menangis untuk menyucikan jiwa....betul @ x..wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-04 21:30


selalu dengar je.. tak penah tengok depan mata..

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

nuruludz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4225
Posting: 148
Dari: pahang darul peace

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-04 15:32



tak salh klu lelaki tu menangis kerana mereka juga makhluk Allah.cuma kengkadang lelaki ni ego nak tunjuk macho konon....
Saidina Abu Bakar pun menangis gak!bagi ana lelaki sejati bukan di jilai dr air mata,tul tak?
sesungguhnya, MATA YG TAK DI BAKAR DI AKHIRAT KELAK IALAH MATA YG MENANGIS KRN ALLAH!!
so, tak kiralah gurl or boy,jg lah air mata mu itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruludzProfil   Hantar PM kepada nuruludz   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-04 23:22


Yg pastinya kan.. lelaki jimat tisu biler nangis. ataupun mgkn tak pakai tisu langsung.. maklum sajalah.. airmata di birai kelopak mata saja..

tak macam org perempuan.. mesti abis satu kotak tisu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-05-04 02:02


penah tgk laki nangis...dlm tv...
yg real x der lg...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 10:16


dah ade topik ni ker.....apsal tak perasan pun...........


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-04 11:36



ana sentiasa menagis apbl terkenang benda yang sedih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

Belalang_kampung
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 74
Posting: 255
Dari: Minden-Transkerian

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 23:42


..

Ermm..Rasulullah Soalallahualaihi wassalam seorang yang sangat lembut hatinya..baginda mudah menitiskan air mata..menurut beberapa riwayat (maaf ana tkdpt bg hadith dan sanatnya di sini..)..antara beberapa yang ana ingat..Rasulullah menangis apabila ada kematian salah seorang ahli keluarganya..Rasulullah s.a.w menangis apabila org yang dicintainya meninggal dunia,

Rasulullah s.a.w menangis apabila Abu Talib meninggal tnpa kalimah tauhid pd Allah..Rasulullah s.a.w menangis apabila mngenangkan Zaid Bin Harith..Rasulullah menangis atas kematian Ruqayyah..puterinya..Rasulullah menangis ketika menguncup Hajarul Aswad..Rasulullah menangis mengenangkan nasib kita umatnya..menangis Rasulullah ketika menghadap Allah s.w.t

Rasulullah pernah ditanya oleh sahabat bukankah baginda melarang menangis..tp jawab baginda yg dilarang itu ialah teresak2, menangis itu tanda sifat kasih sayang fitrah sbg hamba, tidak teresak2 dan tidak menyesali ketentuan Allah swt..tangisan Rasulullah adalah tangisan kasih sayang..bukan merintih

Kalau Rasulullah s.a.w..Kekasih Allah swt..hamba,makhluk Allah swt yang paling mulia ni pun menangis..takkn diciptakan 7petala langit dan bumi ni melainkan kerana Allah mnciptakan Nabi Muhammad S.a.w...takkanlah kita manusia biasa, hamba Allah swt yg tak sunyi dr dosa ni nak 'keras' hati ego dr menitiskan airmata..kononnya nak jaga 'macho' lelaki..jgn kot camtu..takut jauh dr Rahmat dan Kasih Sayang Allah..sbb Allah benci pd org yg keras hatinya..

Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Belalang_kampungProfil   Hantar PM kepada Belalang_kampung   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 27-05-04 00:01


Sabda Rasulullah s.a.w.," ada 2 titisan yang ALLAH cintai, pertama titisan darah para syuhada dan titisan air mata yang jatuh kerana takutkan ALLAH."


tak salah rasanya kalau muslimin pun menitis air mata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

al-anshaary
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 7544
Posting: 136
Dari: petaling jaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-05-04 01:27



ana...1st,ana paling sedih biler teringat nih selalu jer buat dosa sedangkan Allah selalu jer bagik kesenangan...pastu teringat dosa kt parents ana...diorang tak pernah berkirer...sume dpt yg baguih...ingat2 balik menderhaka pun ada...pastu sadis melihat saudara muslim kt seluruh dunia...yg hidup sensara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-anshaaryProfil   Hantar PM kepada al-anshaary   Quote dan BalasQuote

luhur_7
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7839
Posting: 18
Dari: Trengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-05-04 19:41


Lelaki mmang payah nak kluarkan airmata,tambah-tambah yang x pnah turun dapo tolong pe-pe yang patut..
Tapi kalu nak snang tengok golongan ni nangis cuba la mintak tolong potong bawang merah,tengok sket masa tu kluar idak hihihi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For luhur_7Profil   Hantar PM kepada luhur_7   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131043 saat. Lajunya....