Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Lelaki yang berkopiah...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Lelaki yang berkopiah...

Please Mendaftar To Post


Oleh Lelaki yang berkopiah...

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 11:59



...

apa pendapat semua melihat kaum muslimin yang suka berkopiah ni....
kebanyakan saya tengok ramai yg duk pakai kopiah ni bila tibanya hari jumaat...
waktu nak solat jer...
bagaimana dengan mereka yg sentiasa berkopiah ni....

kalau perempuan bertudung ibaratnya bagai pakai payung..
lelaki pun sama juga...

saya suka tengok lelaki yg pakai kopiah...
lambang keperibadian umat ISLAM ...
tapi...yg pentingnya...akhlak biar comel....





Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 13:03


.......betol la tu......orang yang berkopiah ni ada 2 glgn iaitu pertama orang yang sentiasa pakai kopiah......dan orang yang pakai kopiah dalam keadaan tertentu sahaja......jadi ini dapat dibezakan dgn nur diwajah seseorang....dan biasa nya orang yang sentiasa pakai kopiah ni akan malu dgn kopiah tu sendiri jikalau dia melakukkan maksiat dan sebagainya.....ana menyokong enti kalau mendukung orang yang pakai kopiah.....ALLAHUAKBAR

Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

usamah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8451
Posting: 52

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 13:07


.......betol la tu......orang yang berkopiah ni ada 2 glgn iaitu pertama orang yang sentiasa pakai kopiah......dan orang yang pakai kopiah dalam keadaan tertentu sahaja......jadi ini dapat dibezakan dgn nur diwajah seseorang....dan biasa nya orang yang sentiasa pakai kopiah ni akan malu dgn kopiah tu sendiri jikalau dia melakukkan maksiat dan sebagainya.....ana menyokong enti kalau mendukung orang yang pakai kopiah.....ALLAHUAKBAR

Bookmark and Share

    


  Member Information For usamahProfil   Hantar PM kepada usamah   Quote dan BalasQuote

epal_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5703
Posting: 32
Dari: uia pj

Johor  


posticon Posting pada: 11-05-04 13:24


erm,kan ke option nak pakai benda tu?ayat anda mcm memaksa la..tapi,saya pun suka gak lelaki pakai kopiah..nmpk innocent kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For epal_85Profil   Hantar PM kepada epal_85   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 21:18


sokong usamah. tp kat pejabat skrg xboleh pakai kopiah. hilang identiti muslim malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 11-05-04 22:16


pasal pakai kopiah ni ade byk sebab ade yang nak mendapat kan sesuatu ade yang ikhlas memakainya ade yang bertujuan untuk berfesyen tapi yang paling penting keperibadian seseorang muslim tu di ukur dari banyak aspek bukan sekadar kopiah semate mate.

jejaka islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

yatim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 4860
Posting: 22
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-05-04 23:09


askum, memang bagus berkopiah tak salah tapi yang sebenarnya kopiah tak melambangkan apa-apa.. tidak melambangkan keimanan dan bukan dengan kopiah itu peribadi diukur.
apa pakaian Islam? jubah? paderi pun pakai jubah.. kopiah? orang yahudi pun pakai kopiah..
ada orang kitanak jugak pakai baju melayu ke masjid dan ke surau sedangkan baju itu tak dibasuh2 berminggu2.. yang penting ke surau pakai baju melayu.. kalau orang lain berseluar jeans dan bert-shirt bulat dipandang semacam sedangkan pakaiannya sangatlah bersih.. jadi sentiasalah bersangka baik.. jangan rigidkan sangat pemikiran. Islam itu mudah dan memudahkan. memang betul ada orang berkata kenapa boleh bila mengadap orang kenamaan or ke majlis2 keramaian boleh pakai lawa2 sedangkan ke masjid tak buleh? setiap orang masa dan kesempatannya berbeza, kesusahan berbeza. mungkin dia tak ada baju yang lawa, mungkin dia tak sempat tukar baju, mungkin dia sebok sangat.. dan macam2 lagi.. bersangkalah baik. ada kesempatan tegorlah mana yang nampak tak betul jangan mulut je banyak sembang, actionnya tak ada. apapun ana sokong orang yang berkopiah, teruskan, hidup berdakwah penuh mehnahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatimProfil   Hantar PM kepada yatim   Quote dan BalasQuote

rijalludin
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8469
Posting: 9
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 12-05-04 08:08



apapun ana setuju dgn pendapat2 antum smua.....bagi ana berkopiah atau tak,bukan masalahnya tapi masalahnya akhlak keperibadian seseorang,tol tak.? tapi yg peliknye masyarakat kite ni anggap glgn ni ekstrem,suka buat jahat,kaki putar.tp yg pakai songkok diibaratkan org baik padahal indah khabar dr rupenye....tgk saje kes rogol dulu,tertuduhnye pki kopiah takpe .... wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rijalludinProfil   Hantar PM kepada rijalludin   Quote dan BalasQuote

zilal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 319
Posting: 317
Dari: btGajah~alorSetaq

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-04 08:24




isk takde lah kan...
dok cari smiley yg pakai kopiah...tp takde, kalo ader musti sgt comel!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilalProfil   Hantar PM kepada zilal   Pergi ke zilal's Website   Quote dan BalasQuote

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 11:34


..
erhmm kopiah.. dulu saya memang suka pakai kopiah..
tapi keadaan sekarang yang memaksa..
kang kalo pakai kopiah orang kata kita ni alim sangat lah.. pahtu kalowak salah ket.. kena kutuk sebab kita berkopiah..
tu lah yang menyebabkan saya kurang memakai kopiah sekang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

fuqaha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6026
Posting: 66
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-05-04 01:33



kopiah tak penting, yang penting...hati dan keihklasan...

########################
menuggu untuk kembali seperti dulu
dimasa aku tenang dengan dugaan
tapi keadaan sering memaksaku
kita melalui jalan yang sama
ada yang telah sampai ke destinasinya
-Rasullulah
-para sahabat
-para alim ulamak
kita?
terpaksa menempuh jalan yg sama
tapi dugaannya berlainan

-----------------
belajar menghargai sesuatu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuqahaProfil   Hantar PM kepada fuqaha   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-05-04 07:25



nak pakai kopiah tu boleh... mmg kekadnag gi mana-mana Lan pakai kopiah
tetapi kekadang ada la makhluk Allah yg cute bagi isi kat atas kopiah tu...
kekadang kita tak perasan dan ters gi solat...
susah sikit.. lagi pun Lan nie jenis yg naik bas...
payah dah la kopiah tu putih bila lalu kat tgh-tgh KL dgn asap bas lagi.. uisshhh hitam kopiah tu nanti.........

-----------------

Jom Pakat² Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 09:30


Pakai kopiah ini adalah budaya masyarakat melayu, Masyrakat melayu sudah sebati @sinonim dengan kopiah, kopiah di pakai oleh pak-pak lebai, pak-pak haji, pelajar aliran ugama, lulusan ugama, ustaz dan tok [email protected]'.

Dulu masa sekolah & matrik ana selalu pakai kopiah, macam macam fesyen ana pakai raihan, hijjaz ker hatta kopiah macam almarhum Ustaz Fadzil pun ana pakai sampai nak jadi kontreversi.
Tapi skrg dah tak pakai sbb waqi' sbb masyarakat skrg lebih mudah untuk diidekati sekiranya kita tidak berkopiah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

ibnu_karim01
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8146
Posting: 52
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 10:13


sumer.....
bermacam2 pendapat yang ana telah lihat.....betul kater al-farisi...memang masyarakat senang untuk didekati when kiter x pakai kopiah....dan senang untuk kita didekati oleh mereka2 yang kurang pemahaman agama.apa yang penting ialah kita ikhlas dalam melakukan apa2 perbuatan...kan?.... kalau rasa diri boleh berdakwah dengan cara tidak memakai kopiah, teruskan....ana sokong.jika tidak boleh, lebih baik pakai kopiah, terhindar dari didekati oleh masyarakat yang kurang agama-(penghayatan terhadap agama)....teruskan diri kita dengan identiti kita-be yourself....jgn kejap pakai kopiah, kejap x......nanti orang x respect.....itu ajer...if komen ana salah @ terkurang, maafkan ana...


-----------------
Membangun Bersama Islam...Islam perlu dihayati dan dipertahankan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_karim01Profil   Hantar PM kepada ibnu_karim01   Quote dan BalasQuote

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-04 17:16


Quote:

On 2004-05-22 10:13, ibnu_karim01 wrote:
sumer.....
bermacam2 pendapat yang ana telah lihat.....betul kater al-farisi...memang masyarakat senang untuk didekati when kiter x pakai kopiah....dan senang untuk kita didekati oleh mereka2 yang kurang pemahaman agama.apa yang penting ialah kita ikhlas dalam melakukan apa2 perbuatan...kan?.... kalau rasa diri boleh berdakwah dengan cara tidak memakai kopiah, teruskan....ana sokong.jika tidak boleh, lebih baik pakai kopiah, terhindar dari didekati oleh masyarakat yang kurang agama-(penghayatan terhadap agama)....teruskan diri kita dengan identiti kita-be yourself....jgn kejap pakai kopiah, kejap x......nanti orang x respect.....itu ajer...if komen ana salah @ terkurang, maafkan ana...




erhm
saya pun agak setuju ngn pendapat saudara,.. ok no komen lebih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 24-05-04 18:26



Kopiah ni skang dah jadi trend masa kini.banyak yang paki kopiah ni pun bukan sebab agama...sebab dah beramacam2 orang dah saya jumpa,ya´ng pakai kopiah dengan pelbagai sebab.kalau kat skolah dulu antaranya...nak jaga rambut...sebab takut cikgu nampak rambut panjang...ada plak yang malas sikat rambut.isk.isk.isk..macam2 la...itula...suma ni bergantung pada niat memasing.keseluruhan hidup ini akan jadi ibadah sekiranya...niat itu betul,hanya kerana Allah s.w.t...betultak..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

arini
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7472
Posting: 37

Johor  


posticon Posting pada: 26-05-04 18:11


LELAKI KALAU BERKOPIAH NAMPAK DECENT TU YG TERTARIK TAPI TAK BERERTI MENARIK PD KEBAIKAN......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ariniProfil   Hantar PM kepada arini   Quote dan BalasQuote

luhur_7
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7839
Posting: 18
Dari: Trengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-05-04 18:16


Ada btulnye,kekadang bila nampak orang pakai kopiah,nampak macam alim sangat,nak kbkawan pun sgan pasal terpk "alimnye,nak ke dia bkawan ngan kite?"
Padahal mungkin orang tu biasa-biasa aja,macam kebanyakan orang.
Sama gak macam bjubah,blum apa-apa member dah panggil "ustazah"...tension aku,bukannye apa bila jumpe member lama rasa macam x kamceng pasal mungkin diorang sgan ngan kita,tak pun takut kna sound ke..maklum la ada manusia yang ltak pratus hormat yang tlalu tinggi.
Sdangkan kite ni biasa aje,snang nak ngam ngan orang tapi bila sampai kat golongan orang yang x terbuka minda ni mbuat psahabatan tu x bkembang..
Tapi kalu bagi sesapa yang mampu beristiqomah ngan kopiah,Alhamdulillah,bukan snang nak jumpa skang ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For luhur_7Profil   Hantar PM kepada luhur_7   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 18:43


Tetapi ladangkala asa juga sesetengah masyarakt ingin melihat golongan berkopiah ini menghmpiri mereka. Dan secara peribadi saya juga ngin melihat golongan berkopiah ini duduk makan bersama dengan org yg dianggap kontra dengan golongan berkopiah.

p/s: ingin pakai kopiah mcm dulu tap waqi' yg menhalang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 09:04




Bagi ana pakai ke x kopiah tu, yang penting hati bukan nak menunjuk kebaikkannya(riak), tapi insyaAllah kerana pakai itu untuk membudayakan islam. Sebab jelas kita nampak perkara memakai kopiah itu dalam masyarakat kita, hanya bila hendak bersolat.

Jadi pada ana bila memakai kopiah itu, kita cuba menerapkan perkara dalam solat ke luar solat. Sepertimana dalam solat kita disunatkan menundukkan kepala (pandang tmpt sujud), maka diluar solat pun kita cube tundukkan kepala. Perlakuan, pemakaian dll dalam solat tu sepatutnya paling sempurna dibandingkan dgn semua aktiviti harian kita, jadi apa salahnya kita cuba kita bawa kesempurnaan itu ni ke luar solat, contohnya mcm pakai kopiah. (nak pakai kain pelekat tu tak relevan kot ..hehe)

Tapi xpelah tak pakai pun, ana cuma komen pasal berkopiah. Sbb bila anda berkopiah anda membawa nama islam bersama diri anda, orang akan memerhatikan anda sbg seorg yg kelihatan jelas dan luhur keislamannya. Niat di hati pakai kopiah mungkin sbb nak dakwah mmg bagus, jihad berdakwah melalui pemakaian, mungkin utk menarik org ramai kpd islam, insyaAllah. Mungkin kalau masyarakat sudah menerima budaya ini, insyaAllah satu hari nanti memakai serban dan jubah pun akan semakin ramai insyaAllah. Nampak komuniti muslimnya dan mencerminkan kekuatan islam itu sendiri. Ini rata-rata pakaian kita sudah mengikut budaya barat.

Kecuali kalau ada unsur riak atau keadaan tidak sesuai(spt di negara org kafir, masyarakat yg mungkar dan mengancam keselamatan misalnya) tidak perlu pakai kopiah pun tidak apa kot. maaf sekiranya pendapat ini dhaif sgt.. sila betulkan.. wassalam



-----------------
"Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan kamu Islam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

nur_muhammadi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2004
Ahli No: 8956
Posting: 31
Dari: seremban,ns

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-05-04 09:29




bagusla kalu pakai kopiah 2...kan ianya sunnah Rasullulah saw...tp nawaitu kenala betul...kalu x sia2 je....jgn nanti nk menunjuk2 kealiman...itu terpulang kpd individu tu sendiri....kalu rase boleh bergerak dgn memakai kopiah..ia lebih baik...tp kalau dia rasa sebaliknya ...terpulanglah kpd dirinya sendiri...
tp ingat ..dont judge a book by its cover...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_muhammadiProfil   Hantar PM kepada nur_muhammadi   Pergi ke nur_muhammadi's Website   Quote dan BalasQuote

RedCapBoy
Warga Rasmi
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9171
Posting: 7
Dari: Sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 28-05-04 09:32


Wbt.

Kemana saja saye pegi... saye senang menggunakan cap... Bagi saya, beza antara cap dan kopiah, cuma dua, ya'ni niat pemakai dan penilaian orang terhadapnya... Niat dipandang Allah, dan penilaian makhluk tidak lebih dari andaian yang boleh jadi apa saja...

Sama seperti, seorang gadis yang keluar dengan memakai tuala, untuk menutupi halus rambutnya, beza ada dua juga... Niat, dan penilaian orang terhadap nya... Orang mungkin akan menilai gadis tersebut selekeh atau tidak siuman, bila keluar ke town dengan tuala, mungkin niatnya pula memakai untuk menutup aurat?...

...dan, mungkin seorang lelaki yang memakai cap, sama dengan niat dia mengikut sunnah... tapi orang akan memandang dia sebagai hopers, yankee atau ape saja...

Wallahualam... Pandangan mata selalu menipu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RedCapBoyProfil   Hantar PM kepada RedCapBoy   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 17:21


,

Maaf menggangu..... sesetengah institusi pengajian menganggap golongan yang memakai kopiah ini adalah golongan berhaluan ............ so ini yang membawa masalah. Kita nak pakai kopiah nak amalkan sunnah tapi diaorang (.....) syak plak. iskh iskh. macam mana tu...


saya pakai ikut situasi

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-05-04 14:31


w.b.t
Di dalam al-Quran Allah SWT mengatakan bahawa sebaik2 pakaian ialah pakaian taqwa. Pemakaian kopiah(tutup kepala) adalah juga drp sunnah Rasulullah SAW dan ulama' menghukumkan sunat berkopiah, ini bermakna sepanjang hamba Allah tersebut memakai kopiah dengan ikhlas semata2 kerana Allah maka sepanjang itulah catitan amalan kebaikan bergerak.

Maka wahai saudara adam sekalian, marilah kita sama2 mensyiarkan agama islam yang kita cintai dan agungkan ini. Bagaimana orang2 kafir, org fasik, dan kebanyakan manusia pada hari ini rela mengagungkan fesyen2 barat, pakaian2 yang menjolok mata, pakaian2 yang dibenci oleh Allah SWT maka begitulah juga pentingnya kita sebagai muslimin yang mengaku beriman kepada Allah SWT perlu mensyiarkan agama Allah SWT yang kita cintai. Islam sebagai satu cara hidup, ad-din..

Kita meletakkan keyakinan kita kepada Allah SWT dengan tidak menghiraukan apa yang manusia sekeliling katakan, yang penting ianya disukai oleh Allah SWT dan rasulNYA.

Tidak timbul soalan susah untuk mendapat kawan atau lain2 perasaan kurang senang yang datang dalam hati, jika kita menjadikannya amalan hidup kita dan bergaul seperti biasa dengan masyarakat. InsyaAllah lama-kelamaan perasaan janggal akan hilang. Tidak semestinya pakai kopiah tidak boleh hidup normal seperti orang lain, selagi kita mengikut garis panduan yang telah ditetapkan dalam islam.

Apapun semua ini bertitik tolak dari tahap keimanan kita kpd Allah SWT. Jika drp semasa ke semasa kita tidak cuba untuk menservis keimanan kita, sebagaimana kereta yang perlu diservis setiap masa, maka mungkin kita tidak dpt beristiqamah dalam melakukan amalan kebaikan. Tapi INSYAALLAH dengan memakai kopiah ia akan lebih menjaga diri kita drp fitnah2 dan me"maintain"kan keimanan kita kepada ALLAH SWT.

InsyAllah sama2lah kita berusaha untuk menjadi insanNYA yang benar2 bertaqwa dan beramal soleh dimana disebut di dalam hadis diantara 7 golongan yang akan dilindungi di bawah arasy Ilahi disaat manusia2 lain dalam kebingungan ialah pemuda yang sentiasa dalam keadaan mengabdikan diri kepada Allah SWT.
Dalam keadaan duduk, berbaring, berdiri sentiasa teringatkan Allah SWT.

Ana pun masih lemah.. InsyaAllah dengan nasihat ini dapat mengembalikan kekuatan kpd diri ana sendiri untuk mengamalkannya. Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 23:44




pakai kopiah ikut tempat tertentu...tapi tak salah kalau nak pakai selalu...sejuk je mata memandang


-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-04 00:12



ana pun suka tengok orang pakai kopiah

wallahualam,wassalam

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-06-04 18:02




ana suka tengok muslimin pakai kopiah...nampak hensem sikit... sebab kadang2..kalau yang tak berkopiah tu..rambut dia..astaghfirullahalazim...yang macam otomen pun ada...tak lawa... tapi muslimin kalau tanak pakai kopiah pun tak pe...masalahnya cuma muslimat...ada yang pakai tudung tapi bukannya setiap hari...ada yang cuma hari jumaat je pakai...apa yang diorang fikirkan pun tak tau la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 07-06-04 10:36




berkopiah tu elok....

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

daquayza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6050
Posting: 153
Dari: sp

Kedah  


posticon Posting pada: 09-06-04 03:09




Betul tu, sejuk mata memandang... sekarang ni, susah sgt nampak remaja muslim pakai kopiah... memangla, keimanan seseorang x dpt diukur melalui pakaian. Tapi, sekurang-kurangnya, bila kita nampak org berkopiah, secara outomatik kita rasa tenang. lagipun, kopiah kan sunnah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For daquayzaProfil   Hantar PM kepada daquayza   Quote dan BalasQuote

atie_unic
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2004
Ahli No: 8721
Posting: 17
Dari: espie

Kedah  


posticon Posting pada: 09-06-04 10:45


pada pendapat ana la...mmg muslimin yg pakai kopiah nie lebih nampak keperibadiannya yg baik tapi ada segelintir yg telah merosakkan imej muslimin yg memakai kopiah nie....hinggakan ada peraturan tidak membenarkan pemakaian kopiah nie ..ada ke patut...tp ana lebih suka yg berkopiah tp biarlah akhlaknya pun molek.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie_unicProfil   Hantar PM kepada atie_unic   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 10-06-04 09:05


... hmm lelaki berkopiah....ade byk persepsi ...kopiah ni mmg menggambarkan seseorg tu baik,alim &sebagainye..tapi ade jugek yg menggambarkan org yg memakai kopiah tu pengganas..mcm zmn sekarang nih.apa nak jadik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 10-06-04 09:10


ana suke tengok org berkopiah ni entahlah...sejuk je hati....member member ana dulu ramai juge yg berkopiah ni....nanti ana nak cari la org mcm ni hehehehehe...tapi biarlah yg beriman...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 11-06-04 03:08




emm... pakai kopiah memang baik sekali....tak tapi yang umat yg tak pakai kopiah tu...ada banyak golongan.. ada jugak yang memandang sinis lagi2 apabila memandang golongan yg berkopiah nie melakukan sesuatu yang tak baik... yang penting sekarang bagi golongan yang memakai kopiah nie perlulah berjuang supaya orang tak memandang sinis terhadap mereka... dan bagi golongan yang tdk memakai kopiah elakkan dari penyakit suuzzon atau sangka buruk....

dan nak tanyalah... betul ker pompuan selalu nya memandang lelaki yang langsung tak pernah memakai kopiah nie kurang thiqah???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

aieshrewsbury
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2004
Ahli No: 9041
Posting: 1

blank  


posticon Posting pada: 11-06-04 04:48




Ana cuma nk berkongsi pengalaman hidup di negara orang ni.... Impress rasanyer bila tgk remaja-remaja Islam kt sini. Nk main bola pun...pakai kopiah. Sth yg ssh utk kita jumpa dkt M'sia....Hmmmmm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieshrewsburyProfil   Hantar PM kepada aieshrewsbury   Pergi ke aieshrewsbury's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-06-04 07:58


....

lebih bagus sekiranya kalau dah pakai kopiah itu biarlah secara istiqamah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 13:14




kalau pakai kopiahkan sejuk lagi mata memandang drp kita pakai topi ke atau ape2 je yang mengikut tren budak2 sekarang. pakai kopiah ni sebenarnya x penting kerna yang lebih penting itu adalah hati yang ikhlas dan nawaitu yang betul.... kalau pakai kopiah tapi hati dan jiwa x bersih, baik x payah pakai! betul x? saya agak tersinggung juga apabila institut2 IPTA melarang pelajarnya memakai kopiah ketika berada di kawasan tersebut mahupun apabila ke kuliah. mereka mengharamkan kopiah tetapi mewajibkan memakai songkok... mungkin ini di sebabkan perbalahan antara pihak PAS dan UMNO... tapi ape kene-mengena dengan memakai kopiah sehingga mengharamkannya? ana betul2 x faham... ape salahnya kalau memakai kopiah dan same je kalau memakai songkok, tiada beza pun. ana minta maaf kalau ada terkasar atau tersinggung kata. kite orang timur dan bukannya orang barat. buat pe kita nak mengagungkan orang barat.



Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 13:35


tak de yang salh pakai kopiah
tapi ade orang ingat pakai kopiah ni tak maju...tak moden...ketinggalan zaman.klau tak nak pakai dah la sipa nak kutuk2 orang tu yang tak baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-07-04 15:26



Ana memang seorang yang berkopiah...cuma ke kuliah sahaja ana terpaksa bersongkok....tak best kan....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-07-04 15:28



Ana memang seorang yang berkopiah...cuma ke kuliah sahaja ana terpaksa bersongkok....tak best kan....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

abuyaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9943
Posting: 22
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-07-04 15:52


...

Mcm-mcm komen tentang kopiah.....saya seorang yang berkopiah... stat dari umur 15 tahun lagi... sedar tak sedar sekarang dah 22 tahun... tapi masih istiqamah berkopiah.....

Mase kat Campus pun saya masih berkopiah.....sekali sekala pakai semutar mase gi solat Jumaat....
..

bermacam-macam kopiah saya ade....lebih dari 10 jenis kopiah saya ade.... ade yang pinjam tapi tak hantar pon.....suka buat koleksi kopiah...he..he..he

tapi yang sedihnya dah masuk keje Goverment....suasah sikit nak pakai kopiah.... ade yang panggil Ustaz....mcm2lah....jadi kat pejabat saya pakai songkok...saya pakai songkok yang tinggi....pastu ade yang penggilo YB.....he..he.he


entahlah.... sekali sekala saya pakai jugak kopiah mase kat office...tapi kopiah yang bewarna hitam.....

sekiranya tak pakai kopiah atau songkok... saya rasa tak yakin..entahlah....




Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyaaProfil   Hantar PM kepada abuyaa   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 11:02


tak semestinya lelaki yang berkopiah itu baik atau beriman.kaum wanita diharap dapat memilih seorang lelaki yang betul2 baik.semoga anda tidak tertipu dengan lakonan duniawi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 23:44


Quote:

Mcm-mcm komen tentang kopiah.....saya seorang yang berkopiah... stat dari umur 15 tahun lagi... sedar tak sedar sekarang dah 22 tahun... tapi masih istiqamah berkopiah.....

Mase kat Campus pun saya masih berkopiah.....sekali sekala pakai semutar mase gi solat Jumaat....
..

bermacam-macam kopiah saya ade....lebih dari 10 jenis kopiah saya ade.... ade yang pinjam tapi tak hantar pon.....suka buat koleksi kopiah...he..he..he

tapi yang sedihnya dah masuk keje Goverment....suasah sikit nak pakai kopiah.... ade yang panggil Ustaz....mcm2lah....jadi kat pejabat saya pakai songkok...saya pakai songkok yang tinggi....pastu ade yang penggilo YB.....he..he.he


entahlah.... sekali sekala saya pakai jugak kopiah mase kat office...tapi kopiah yang bewarna hitam.....

sekiranya tak pakai kopiah atau songkok... saya rasa tak yakin..entahlah....



Masyaallah....satu mujahadah yg dilakukan krn Allah pasti akan ada kemanisan dlm mengamalkn perintahNya kelak...syabas abuya

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-10-04 23:56




sejuk mata nengok org yg berkopiah ni.. nak2 kalo terjumpa adik2 yg umur 5-6 thn yg pakai, nampak comel jekk..

yg molek nyer kalo dah berkopiah tu akhlak biarlah seelok penampilan juga.. biarpun nilai taqwa bkn terletak pd kopiah yg dipakai, tp masyarakat sering menilai seseorang drp cara pemakaian & penampilan luaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 06:23


entahlah...ana pun taak tahu nak ckp....ana dulu pakai kopiah...skrg dah x pakai.....x boelh katanya ms tgh belajar...adakah itu tanda negara islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 14:51


mmg betul,suka org yg ber kopiah dan berakhlah manis jer...kat uitm sini pun..berapa kerat jer yg berkopiah....bule dikira dgn jari...

bg saya....utk kaum mislimin,berkopiah atau tidak,tidak mengapa dari segi hukum....cume utk wanita ni...tak bulelah pilih nak pakai tudung atau tidak..sbb,mmg wajib.....

selagi rasa bule pakai kopiah,teruskanlah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 20:37



kalau cik nuraini suka tengok lelaki pakai kopiah, ana pulak suka tengok perempuan bertudung labuh.sejuuukk jer hati nie...

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 22:39


menutup kepala ni salah satu drp sunnah rasulullah saw. so, kita takyahlah cakap tak pakai pun takpe, yg ptg nawaitu kt...sebab apa sy ckp macam ni? Sebabnya Allah beri masa utk kita hidup ni tak lama. Masa kiat hidup nilah kita amalkanlah seberapa byk sunnah yg kita bljr. Kalau dah smpi masa kita pulang ke kmpg akhirat, masa tu Allah tunjukkan kelebihan, barulah kita nak nyesal...."Ya Allah menyesalnya saya tak buat itu..ini..., kalu saya tahu macam tulah....tentu sy akan buat..."

Ni lah manusia, dah masuk dalam kubur baru nak menyesal di depan Allah...baru nak buat amalan soleh dan sunnah nabi saw.

Sekadar pandangan dari insan yg dhaif...

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Mutiara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10684
Posting: 47
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 23:23



Pada pandangan saya, adakalanya individu malu untuk pakai kopiah kerana akan disangka baik, dan orang yang pakai kopiah dalam apa jua keadaan adalah kesan didikan daripa kecil dengan didikan agama.
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For MutiaraProfil   Hantar PM kepada Mutiara   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-10-04 23:29



Penuntut_ilmu :
Tapi saya sokong memaner je. Cuma rasanya kalau tak pakai kopiah...lebih senang didekati oleh orang lain terutamanya yang non-muslim. Baru senang nak tarik mereka. Kopiah tu option jer. Tak pasti jika memang memakai kopiah tu sunah. Sebab tak silap ana sunah adalah menutupi kepala... Berlainan dengan muslimah, memakai tudung labuh memang wajib bagi mereka mengikut ayat 31 suarh an-Nuur..... Wallahu a'lam. Tolong betulkan ana jika ada silap....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 15:48


saye suke tgk yg berkopiah..nampak baik and sweet jer...tapi tak semestinye yg tak berkopiah tak baik pulak kan...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

smart_student
Warga Rasmi
Menyertai: 04.09.2004
Ahli No: 10925
Posting: 1
Dari: kuala lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 19-10-04 17:43




Bookmark and Share

    


  Member Information For smart_studentProfil   Hantar PM kepada smart_student   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-04 18:48




Ana plak suke tengok muslimin berserban. Tambah lagi kalau budak yang masih kecil, alangkah tenang nampak keadaan mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-04 02:57


Orang yg batalkan niat utk pakai kopiah sb tak nak disangka seorang yg baik sebenarnya tertipu dgn syaitan. Takde sapa pun boleh kata "saya tak nak sembahyang jemaah di surau/masjid sebab nanti org kata saya ni baik sgt". Ni contoh je, sb sy dah jumpa org yg cakap mcm ni. Ulama' kata org mcm ni tertipu dgn syaitan.

Ulama' kata....dgn mengamalkan sunnah nabi, Allah akan letakkan kegerunan dan rasa hormat di mata orang2 kafir, begitu juga org islam. Org yg ikhlas mengamalkan sunnah, takde masalah utk bergaul dan mendekati semua golongan sama ada non-muslim, muslim yg jauh dr perintah Allah dan apa jua jenis org.

Pesanan saya buat semua kaum muslimin, kita yg belum ada kekuatan utk memakai kopiah dgn istiqamah kenelah buat niat dan berazam utk mengamalkannya pada satu masa nanti. Berdoalah supaya Allah beri taufik utk kita mengamalkan sunnah2 nabi saw dlm kehidupan kita.

Jgn sekali-kali kita kata berkopiah atau amal sunnah ni adalah pilihan, buat takpe, tak buat pun takpe sebab sunnah je. Sbnrnya buat untung, tak buat rugi.

Seperti yg dikatakan oleh achik_solehah, lebih baik kalau dapat berserban, tapi bukan utk budak kecik je...utk semua peringkat, remaja dan dewasa. Sama-samalah kita memohon taufik supaya diberi kekuatan utk amal dan istiqamah dgn sunnah nabi hingga hari kiamat.

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

abiwafi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11384
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-04 08:09


assalamualaikum.
izinkan saya menyampuk sedikit.
pakai kupiah ni, pada hukum asal... kita tengok pada hukum asal.. kan... ia adalah suatu yang dituntut. ia adalah suatu yang mulia, ia adalah sesuai di mana sahaja.
kita tengok.. ia adalah perbuatan nabi... kan.. sunnah nabi. kalau ikut, dapat pahala.... kalau selalu ikut sunnah nabi, akan dapat pahala dan insya allah akan dapat shafaat nabi.
lagipon kalau tidak pakai ni.... kan ada keburukannya. mak saya cakap, nanti setan akan buang najis dia atas kepala.. ebab tu la kita sekarang ni macam macam adaaaa... ada yang alim kucing, ada yang hanya pandai bercakap, ada yang menyerupai syaitan.. dan macam macam lagi.
setiap suruhan, setiap larangan, satiap arahan, ada lah tu sebabnya.. kan.
jangan kata tidak mahu pakai kupiah sebab oranglain... kalau nak pakai, pakai jelah... akan dapat pahala. kalau tak mo pakai, tak ada orang yang nak paksa. tapi kalau boleh, ramai ramaikanlah orang yang pakai kupiah ni.. kan... sejuk je suasana malaysia ni..
mula mula pakai kupiah, lepas tu pulak.... ada lah tu acara susulannya.... setiap kebaikan yang kita buat, akan mencegah kita ke arah keburukan. kan semua orang tahu ni.. .tapi saja je.. kan sebagai peringatan.. kot ada yang dah lupa.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abiwafiProfil   Hantar PM kepada abiwafi   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 21:09


assalamualaikum.lelaki yamg berkopiah???alhamdulillah..sejuk mata yamg memandang..tapi ahlak biar molek.seperti wanita memakai tudung.jangan mencemarkan mereka yang betul2 berniat untuk menutup aurat.jangan memakai hanya untuk mengikut perkembangan fesyen..kopiah..ramai kawan yang memakai kopiah..tapi biarlah sesuai dengan keadaan yeh..buat kawan-kawanku yang sentiasa memakai kopiah..yatim,ayie,suhaimi,syafiq,nik hasanul..teruskan usahamu..sunnah nabi..pasti mendapat barakah.
memekai kopiah jugak salah satu cara membela islam.kalo takde yang memakai kopiah..orang luar dapat ke membezakan seseorang leleki itu islam atau tidak?ALLAH berfirman..tidak aku memiskinkan hambaku yang membela agamaku..insya-ALLAH.semoga pemakaian kopiah ini menyedarkan ramai pihak..assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

miksalmina
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12364
Posting: 3
Dari: Teluk Intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-04 13:25




Saya suka lelaki yg pakai kopiah sbb nampak baik...
Lagipun senang je klu nak tau lelaki tuh baik ke idak, dari air mukanya pun kite dapat tau dia jenis yg macam mane...
Kalau dia jenis yg tak tinggal sembahyang, air muka dia jernih jer....
Lagi sejuk mata memandang....

-----------------
Hanya kuharap keikhlasan...dan kurindukan keramahan...aku inginkan kemesraan...berkekalan berpanjangan... :)



Bookmark and Share

    


  Member Information For miksalminaProfil   Hantar PM kepada miksalmina   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 08-11-04 15:18


memang kalau diimbas balik nampak melambangkan keperibadian ISLAM. tapi jangan dilupa islam tidak dipandang dari pakaian tapi islam dipandang dari hati......

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 14-11-04 20:36


hmmm.pakai kopiah ni bagus,tapi tak semestinya baik...tok arab pun pakai jubah tapi dok berkepit ngan pompuan kat kasino ada jugak.....kalau kita tgk tv,ada gak pesalah macam perogol keluar masuk mahkamah dengan berkopiah.....

tak semestinya nak baik kena pakai kopiah,siqah bukan terletak atas kepala.....teruskan yg mana antum rasa selesa....as long not over da syarie

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

attulab
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12426
Posting: 4
Dari: egypt

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-11-04 03:20


ana sndiri pki kopiah tp ada waktu ana xpki cth bila ana nk bdakwah pd org yg bkn agama islam.ana pnah nyaris2 nk trk org bkn islam di kl msk islam tp xsmpt sbb ana blk trg awal.ana pki kopiah brtmpt tgk ats keadaan,agar mudah mdkati msyrkt.ana setuju 100%org pki kopiah ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attulabProfil   Hantar PM kepada attulab   Quote dan BalasQuote

attulab
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12426
Posting: 4
Dari: egypt

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-11-04 03:22


skali lg nk mnyampuk kopiah benteng dr mmbuat maksiat!!kt akn malu wat maksiat bila kopiah ats kpla

Bookmark and Share

    


  Member Information For attulabProfil   Hantar PM kepada attulab   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-11-04 18:49


Pakailah kopiah, pedulikan apa org kata. Tuan2 buat utk dpt redha Allah bukan redha manusia. Kalau nak dapat redha manusia, jadila macam Luqman dan anaknya bersama-sama keldainya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 16-11-04 08:09


Quote:

On 2004-11-15 03:22, attulab wrote:
skali lg nk mnyampuk kopiah benteng dr mmbuat maksiat!!kt akn malu wat maksiat bila kopiah ats kpla



iyer ke....mmg betul tapi tak semua....sbb tu ada pak haji yg dicekip pencegah maksiat....kat lua kopiah atas kepala,kat dalam bilik kopiah ke mana hj kemana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 09:41


saya sokong org yg pakai kopiah ni...tp bukan bermakna yg tak pakai tu tak sebaik yg pakai kopiah ni....sbb kawan saya pernah cerita di tmpt dia belajar,lelaki ni dah menghafaz 15 juzuk alquran..tp,kerana dia tidak dapat menghayati ayat yg di hafaznya....dia pernah melakukan perbuatan yg dilarang Allah(berzina)...asstaghfirullah..nauzubillah....
fahamilah tuntutan islam itu sendiri....islam itu sempurna.....jgn cemarinya....teruskan cara hidup islam.....semoga Allah berkati kalian semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 22:06


Btul tu mmg btul..tp masalahnye, org zaman skrg dh pndg serong kt kami yg bkopiah..ada yg kata kami ni sesat,ada yg kata terrorist...tp yg pnting,niat kami nk ikut sunnah junjungan Nabi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 03-12-04 12:07


assalamualaikum....

topik kupiah ni, bagus jgk , tapi bagi ana pemakain kupiah itu mestilah selari dgn akhlak yg ditonjolkan semasa memakai kupiah, jgn nanti orang kata kupiah je tinggi tapi tapi perangai mengalahkan evil .... hrp maaf kata2 ni kasar tapi hakikatnya ramai yg buat cam tu , akibatnya ... imej org yg pakai kupiah terjejas dek krn golongan2 yang cam ni....
____________________________________
ooh tuhan yang Esa berilah InayahMu ampunilah kami.......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 03-12-04 12:41



nak komen sikit, leh?
Sebenarnya macam ni... (suara tenang),
kan lagi bagus kalau kita berattitude baik dan mantap disamping pakaian kita menunjukkan ada ciri2 keislaman sikit? Itu kan ada 2-2 sekali, lagi bagus.
Cuba bezakan:
1) Org tak pakai kopiah, pakai suar jeans, baju gambar band hapehape..
2)Org pakai kopiah, pakai seluar biasa, baju pon baju putih kosong..
Mana nampak ok walaupun 2-2 memenangi hadiah peribadi terbaik tahun2004?
Tepuk dada tanya selera.


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 17:06




Berkopiah ni mencerminkan keimanan
berkopiah ni nak buat jahat pun segan
berkopiah ni perlukan istiqamah



Ana : Teringin nak pakai " jubah batik dan serban
songket"

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-04-05 17:38




Quote:
Ana : Teringin nak pakai " jubah batik dan serban
songket





Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-05 23:16


Quote:

On 2005-04-17 17:06, zulman wrote:


Berkopiah ni mencerminkan keimanan
berkopiah ni nak buat jahat pun segan
berkopiah ni perlukan istiqamah



Ana : Teringin nak pakai " jubah batik dan serban
songket"

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~



bior betui nie...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.191103 saat. Lajunya....