Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 17 jam, 39 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: siapa suka makan


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» siapa suka makan

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa suka makan

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-05-04 11:36




...

ada siapa~siapa yg tak kenal tempa ke kat sini...?he..he....tempe ni berupa macam kuih tepung bungkus(org trg panggil) berisi kacang soya and berbalut dgn daun pisang..tapi ada juga yg dibungkus dalam plastik...tapi yg berbungkus ngan daun pisang lagi sodap...sebab tahan lama dan bau harum......


tempe ni memang kegemaran ana lah...kalau buat goreng bubuh kunyit+garam+tepung jagung...goreng garing ...masak ....makan cicah sos...uis...bestnyer.....
tambahan pula ana ni memang suka ngan kacang soya ni..banyak protein....bagus utk kesihatan kita kan...
cuma...ana nak tanya kat sini...betul ke ana dengar ada yg cakap tempe ni berasal dari johor...made in Jawa...?
ye ke???.....

so, siapa agaknya kat sini yg bersuku~sakat dengan ana ni ... boleh kongsi skit...
saje nak kenal....









Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

azida81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5777
Posting: 91
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 10-05-04 12:17


hmmm...menarik jgk ni....saya mmg suka tempe ni..favourite lah katakan..mmg makanan org jawa tu tp skrg ni dh tak kira jawa lagi dh...kalau org lain x ada yg minat..kita geng dua je lah nuraini...salam ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azida81Profil   Hantar PM kepada azida81   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-05-04 12:38



yeeaah...dapat dah sorang member ana...
nanti kita bukak group ye....tempe group.... ....
mesti nak ramai nak join ni.....
muka tempe semua......

tempe ni sedap klu kita goreng terlebih dahulu...haa.....lepas goreng barulah kita masak apa2 jenis masakan...
bubuh dalam masak lomak cili api best tau....!
wah...bukan nak tunjuk terror ye.....
dah memang itu favourite kita...
takleh nak controL....







Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-04 21:11




saya pun suka sangat sangat makan tempe ni...tapi saya suka tempe masak tumis biasa jer...sedap ooo....hehehe...tapi sejak duk jauh ni..takla dapat makan selalu...

rindu malaysia.......

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 10-05-04 21:19



Emmm... sodapnyo... teringat kat mak la plak... bila ana balik kampung, Mak mesti masak tempe.. Ish...rindunya pada kampung halaman... Mnggu depan balik Perlis, confirm mak cari TEMPE... Tempe oh Tempe...

-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-04 21:29



erm.. sedapnya tempe.. saya suka makan tempe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-05-04 21:53



Ana suka tempe goreng dan sambal tempe...
yg lembik2 ana tak suka
pastu suka yg goreng nipis2...
dah lama tak makan tempe..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 00:40


ana suka jugek makan tempe...

especially tempe goreng..dan kuah lontong....

best hingga menjilat jari....





Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 00:55


Tempe.... sentiasa dikaitkan dengan orang Jawa. Dan tempe terbaik datangnya dari kawasan penduduk Jawa: Banting dan Tanjung Karang, dan belah-belah Kuala Selangor.

Tempe original berbungkus daun pisang atau daun rambai. Orang Jawa rela tak makan tempe jika ia "tempe plastik" sebab rasanya yang pelik.

Tempe sedang dikaji di Barat kerana kacang soya yang diperam dengan ragi ini dipercayai mengandungi pelbagai khasiat dan mampu merawat penyakit ulser.

Selain goreng dan sambal, ada berbagai-bagai lagi resepi masakan tempe: masak lemak (biasanya campur daun ranti, cekur manis atau pucuk ubi. Tumis kering, rumis air, goreng bungkus tepung (campur jintan manis). Makan mentah pun sedap.

Tempe, soto. pecal, tapai identiti Bandar Banting, Selangor. Dan semakin pelik tengok soto dan pecal yang dijual di pasar malam sekitar Kuala Lumpur ini. Lebih pelik tengok tempe dalam plastik.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 01:00



em.. lame juge x mkn tempe..
ana same laa ngn hanan..
suke yg goreng..suke juge yg dlm lontong..
biase org n.9 suke mkn. org johor pun..
apepun..btul kata nuraini.. byk khasiat tempe ni..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 07:20




ana ada pengalaman buruk pasal tempe ni...sebenarnya ana x bleh makan tempe...x kira la yang rebus ke, goreng ker....hatta di buat ape sekalipun...ana x bleh makan.....
pernah sekali try makan tempe goreng kat johor tapi lepas tu terus muntah2 sampai satu hari x leh makan nasi....
heran gak...nape perut ana x leh terima tempe...pati soya dengan air soya bleh plak....
so, sampai sekarang jangan sama sekali cuba untuk suruh ana sentuh tempe...tengok pun dah rasa lain dah....
tapi...semua orang cakap sedap....musykil2....



Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 08:21




agaknya siapa sahabat ukhuwah kita yg tahu/pandai buat tempe...?...bolehlah bagitahu and ajarkan.....
rasanya ana nak try buat sendiri lah....
dengar orang kata nak buat tempe ni memang rumit....





Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

DarkenX
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8839
Posting: 53
Dari: kedah darul aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 08:23


Quote:

On 2004-05-11 00:55, Kang wrote:
Tempe.... sentiasa dikaitkan dengan orang Jawa. Dan tempe terbaik datangnya dari kawasan penduduk Jawa: Banting dan Tanjung Karang, dan belah-belah Kuala Selangor.

Tempe original berbungkus daun pisang atau daun rambai. Orang Jawa rela tak makan tempe jika ia "tempe plastik" sebab rasanya yang pelik.

Tempe sedang dikaji di Barat kerana kacang soya yang diperam dengan ragi ini dipercayai mengandungi pelbagai khasiat dan mampu merawat penyakit ulser.

Selain goreng dan sambal, ada berbagai-bagai lagi resepi masakan tempe: masak lemak (biasanya campur daun ranti, cekur manis atau pucuk ubi. Tumis kering, rumis air, goreng bungkus tepung (campur jintan manis). Makan mentah pun sedap.

Tempe, soto. pecal, tapai identiti Bandar Banting, Selangor. Dan semakin pelik tengok soto dan pecal yang dijual di pasar malam sekitar Kuala Lumpur ini. Lebih pelik tengok tempe dalam plastik.


-----------------
tunjuk kan siapa diri kita jangan tukar @ jadi penipu depan orang cakap lain belakang orang cakap lain


---------------------------------------
kang luper Rojak lontong
DarkenX tak leh tengok rojak lontong nie tengok jerk terus cair cam lilin dia nya aroma boleh ,membawa maut....... kang jangan marah ekk ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For DarkenXProfil   Hantar PM kepada DarkenX   Pergi ke DarkenX's Website   Quote dan BalasQuote

lepat
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 26.09.2003
Ahli No: 3772
Posting: 209
Dari: jawa meru

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 12:21


heheh....
betul tu kang

jawa dengan tempe memeng tak dapat dipisahkan
sudah sebati dengan peredaran zaman

orang kate...cam irama dengan lagu..


-----------------
ya Allah tuhan yang menjaga hati baikilah hatiku agar mazmumahku
tidak merosakkan agamaku dan juga tidak merosakkan kehidupan orang lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For lepatProfil   Hantar PM kepada lepat   Quote dan BalasQuote

ctnurizz_polimas
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2004
Ahli No: 8371
Posting: 11
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-04 15:31


emm..tempe ...ish..ish..best la..tak sangka ader lak ..discus psl ni..!org jawa mesti suke mkn tempe..betul x lepat..hehehe...lepat aper kaba?em..ingat kan suke mkn lepat je...hm..klau tempe ni..di commercial kan baguih..?em..blum lg org buat kan...yg penting nurizz suker sgt makan tempe..klau balik kpg mesti suruh mak masak sambal tempe..hehe..
p/s..lepat,nk pinjam sinchan bleh tak..? ciuutt..laa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurizz_polimasProfil   Hantar PM kepada ctnurizz_polimas   Pergi ke ctnurizz_polimas's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-04 14:00


tempe dipotong halus2 digoreng rangup.... sodap baitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 10:08




Haa...nak lebih sedap lagi makan tempe ni...
meh akak nak ajar.....

tempe tu kita gaul dgn kunyit+garam dan...
bubuh sikit tepung jagung.......
gaul sebati...perap sekejap..lepas tu ......
goreng kekuningan........




Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 10:30


Hrmmm, lama betul tak jumpa tempe, rindu betul tempe goreng tambah bilis dan kacang.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

fadmy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 368
Posting: 78

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 11:20




Tempe boleh dibuat apa2 sahaja, digoreng ke, di masak ke apa ke...

Saya suka tempe keluaran tempat saya iaitu di Banting...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadmyProfil   Hantar PM kepada fadmy   Quote dan BalasQuote

layalina
Warga Rasmi
Menyertai: 17.05.2004
Ahli No: 9028
Posting: 1

Johor  


posticon Posting pada: 26-05-04 12:04




berkenaan sama ader tempe berasal dr jawa... yer.. memang tempe berasal dr jawa.. mean that memang org jawa yang buat... saya amik course microbiology, and kiteorg ader belajar how to make a tempe... under food microbiology..., asal usulnyer ia memang sinonim sgt2 ngan org jawa...nak buat tempe mmg agak rumit...so takleh la nak terangkan kat sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For layalinaProfil   Hantar PM kepada layalina   Quote dan BalasQuote

ummu_najah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9199
Posting: 182
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-06-04 23:15




uui cakap pasal tempe nih..mesti kita tuding jari kat org jawa....aaa jgn salah paham tuh....org bukan jawa pun sukerr gak makan tempe....aa bak kater org jawa indonesia..oseng2 tempe....
aaa sayerr nih org noghori pun sukerr makan tempe....sedapnyerr tempe masak sambal!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_najahProfil   Hantar PM kepada ummu_najah   Pergi ke ummu_najah's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-06-04 23:25




suka makan tempe goreng cicah cili kicap...peh terangkat...

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

akakfizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9572
Posting: 37
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-04 23:59


a;kum


suker sgt tempe.. haritu, ms study lagi.. tiap2 hari amik lauk tempe.. tak pernah miss walau sehari pun.. kalau lauk tempe [email protected] rasa tak meriah nak makan nasi..hehe
tpi itu ms belajar, skrg nie jrg mkn tempe.. rindu tul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akakfizahProfil   Hantar PM kepada akakfizah   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 22-06-04 01:13



hmmm...tempe ye....tiada kata2 yang dapat menggambarkan kesedapan tempe ni selain..."sungguh enak dimakan begitu saja"..
pergh..dulu time kecik2 sarapan dengan tempe yang hanya di basuh ngan air paip je...layan....

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 01:10



ish... lame tak merase tempe.ye la skang ni dok kat utara...dulu dok selatancarik2 kat kafe ke restoren...takde le nak jumpe...haram.sesape yang jadik pembekal tempe kat perlis ni sile la bagitau.giannye nak makan tempe

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:21


tempe yang dipotong nipis...

lepas itu di cecah dalam larutan tepung beras yang bercampur kunyit,garam,jintan lepas itu digoreng garing... lepas itu dicecah pula dalam kicap cili....



yumyum yummmmm :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:28


baru saja kenal tempe..

sedap..saya suka..ikut cara masakan lah..

wahh comelnya kak nurkamar


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:32


Pada 20-11-07 20:28 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



wahh comelnya kak nurkamar



fuhhhhhh

jenuh nak beri slim balik semenjak dua menjak lepas musim open house ini :kelip: :kelip: :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:39


Pada 20-11-07 20:32 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-11-07 20:28 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



wahh comelnya kak nurkamar



fuhhhhhh

jenuh nak beri slim balik semenjak dua menjak lepas musim open house ini :kelip: :kelip: :malu:



patutlah rajin lari-lari anak kat sebelah tu :-D
saya pula ingatkan naik lepas raya..sedihnya tak cukup berat

eh tempe sedap


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 20-11-07 22:16


suke3.goreng dengan kicap.best.di hari itu ana masak kat hostel,ada kawan yang tak suka sangat makan pun suka.hihi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 08:17


emmm..tempe yang dipotong nipis,digoreng garing...rangupnyer..sedap2...bukan org jawa saja..org lain pun boleh jadi antu tempe..hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 08:31


macam yang hanan cakap suka yang goreng dengan sambal dan nipis2..:)..sedapnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-11-07 08:43


ana pun memang favourite lah tempe ini...sambal tempe paling suka...maklumla bakal zaujah pun org jawa...selalu saja Kalau dia balik kampung bagi sambal tempe kat ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:34


Pada 21-11-07 08:17 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

emmm..tempe yang dipotong nipis,digoreng garing...rangupnyer..sedap2...bukan org jawa saja..org lain pun boleh jadi antu tempe..hehehe...


:terliur: :terliur: peberet..peberet...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:00


tempe vs tmpenyet...tempe ni mmang sodap Kalau dmkn dengan nasi(pnas2)

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:38


saya pun peminat tempe... tempe sangat popular di johor. esp dikalangan orang jawa. nak kata berasal dari johor tak tau lah.. tapi sangat popular di johor lah.. :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 22:53


:sopan: makan saja...
memang sedap :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 08:14


Pada 21-11-07 08:43 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

ana pun memang favourite lah tempe ini...sambal tempe paling suka...maklumla bakal zaujah pun org jawa...selalu saja Kalau dia balik kampung bagi sambal tempe kat ana


Assalamualaikum

wah2...
belum apa-apa dah dapat makanan dr bakal zaujah tu..
erm boleh tahan...

apa2pun ana memang suka sangat tempe ni..
semua yang dr kcg soya memang sukalah...
kalau goreng macam tu pun suka juga..
kalau pergi kedai nak beli nasi..
mesti tengok dulu ada tempe tak..
kalau ada memang tak pandang sayur lain :)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-11-07 08:30


!!! QUOTE !!!

wah2...
belum apa-apa dah dapat makanan dr bakal zaujah tu..
erm boleh tahan...

nak bagi kat mak dan ayah rasa masakan bakal menantu mereka :-)


-----------------
abu muadz


Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 09:27


dulu memang tak makan....sekarang ni dah boleh makan tempe... :-) :-) :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 09:33


.. aku tak suka tempe.. tapi aku suka air soya.. aku minum air soya dengan harapan kulit aku akan menjadi putih.. tapi dah bertahun aku minum air soya kulit aku tetap hitam:berfikir:asal ek??? aku dengar org cakap kalau ibu mengandung banyak minum air soya nanti kulit anak dia cantik.. jadi aku amalkan lah.. tapi kulit aku tak cantik2 pun:cry:.. org itu tipu aku:-(
[ Telah diedit oleh: kakisamun pada 22-11-07 09:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-11-07 09:43


ingatkan topik ni tanya..siapa suka makan..rupanya makan tempe..
ana baru nak jawab..ana ni makan bila rasa lapar dan bila rasa nak mngunyah:-P
kalau tempe..memang suka, tapi kena goreng sampai garing dulu sebab yang lembik2 ana tak boleh makan:-P..Tempe+ikan bilis..sedap jugak tu..Lama tak pergi pasar malam kat Taman Semarak, Nilai..kat situ ada satu kedai jual nasi..sedap sanagt tempe dia:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 09:48


Assalamualaikum....

hehe...
miss iman suka makan time rasa nak menguyah.....
huhuh

:-P
huhuhu...makan dalam ofis nyorok2 ye... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 11-12-07 19:21


Assalamualaikum

ana suka juga....

bila nak balik kolej,abah mesti belikan tempe..

abah suruh umi masak..

mula-mula tempe 2 potong nipis2..goreng
then,goreng ikan bilis,kacang tanah,tauhu ke...

then,semua bahan tadi dimasak sambal kering..

haa...memang sedap dimakan begitu saja....
boleh jadi kudapan semasa menonton tv... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-12-07 20:41


suka..suka..redgirl un suka juga...
kalau pergi pasr memang beli tempe..banyak...tapi kejp saja habis..
he2..memang sedap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 21:29


ana pun suka jugak

tempe goreng sambal dengan kacang dan ikan bilis

tambah2 makan lontong, lagilah berselera

sodap


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-12-07 21:31


tempe?suka..suka..sedap.. :terliur: :terliur:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 00:37


:roll: :-( :-o
tempe????
xsuke3...tak boleh makan lah..
tapi air soya suka minum..
entah lah ek Kenapa... :berfikir: :-(



-----------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 00:50


Pada 12-12-07 00:37 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: :-( :-o
tempe????
xsuke3...tak boleh makan lah..
tapi air soya suka minum..
entah lah ek Kenapa... :berfikir: :-(



-----------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

salam...

alahai....ruginya tak suka makang tempe.

sedap...lagi-lagi kalau masak "garing"..
huh....sedap hingga nak "makang lagi"..
hhmm....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 00:56


sambal tempe yang kita buat sedap woo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 01:02


Pada 12-12-07 00:56 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

sambal tempe yang kita buat sedap woo...

wahh...

nak rasa....nak rasa...

boleh lah tapaukan guna "pos laju".
:-D


tak apa...tak apa...
balik kampung ni..
nak suruh UMI masak lauk tempe masak sambal + ikang bilis.

:terliur:


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 01:22


Pada 12-12-07 00:50 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 00:37 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: :-( :-o
tempe????
xsuke3...tak boleh makan lah..
tapi air soya suka minum..
entah lah ek Kenapa... :berfikir: :-(

-----------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

salam...

alahai....ruginya tak suka makang tempe.

sedap...lagi-lagi kalau masak "garing"..
huh....sedap hingga nak "makang lagi"..
hhmm....



:roll: :roll:
habis tu nak buat bagaimana...
dah tak boleh nak makan..
dah try dah..tapi tak boleh lah... :-(
lain macam saja rsnye.. :-?


--------------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 12-12-07 02:27


Pada 12-12-07 01:22 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 00:50 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 00:37 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: :-( :-o
tempe????
xsuke3...tak boleh makan lah..
tapi air soya suka minum..
entah lah ek Kenapa... :berfikir: :-(

-----------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

salam...

alahai....ruginya tak suka makang tempe.

sedap...lagi-lagi kalau masak "garing"..
huh....sedap hingga nak "makang lagi"..
hhmm....



:roll: :roll:
habis tu nak buat bagaimana...
dah tak boleh nak makan..
dah try dah..tapi tak boleh lah... :-(
lain macam saja rsnye.. :-?




tak apa alfa.....

nanti kalau dapat jodoh dengan org yang kuat makan tempe,lelame elok lah tekak 2 nanti......hikhikhik

:-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 02:53


Pada 12-12-07 02:27 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 01:22 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 00:50 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 00:37 , muslimah_aLfA posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: :-( :-o
tempe????
xsuke3...tak boleh makan lah..
tapi air soya suka minum..
entah lah ek Kenapa... :berfikir: :-(

-----------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

salam...

alahai....ruginya tak suka makang tempe.

sedap...lagi-lagi kalau masak "garing"..
huh....sedap hingga nak "makang lagi"..
hhmm....



:roll: :roll:
habis tu nak buat bagaimana...
dah tak boleh nak makan..
dah try dah..tapi tak boleh lah... :-(
lain macam saja rsnye.. :-?




tak apa alfa.....

nanti kalau dapat jodoh dengan org yang kuat makan tempe,lelame elok lah tekak 2 nanti......hikhikhik

:-D :-D



erkkk... :-o
jodoh dengan org kuat makan tempe??
entah lah ek...
jadi ke tak cara begitu... :-D


--------------------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali..cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 07:38


salam..
bagus tempe ni,banyak protein..ana memang suka sangat,lagi-lagi kalau tempe sambal goreng..makan nasi tak payah lauk lain..lauk yang ni pun dah cukup...Allah maha Kuasa kerana beri sedap pada makanan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-12-07 07:45


febret jugak tempe sambal goreng..
memang tak payah lauk lain lagi dah..
masa study lu kat kantin menu ni lah yang jadi pilihan utama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 08:56


best tempe goreng kasi garing tu..buat sambal + bilis pun best jugak....
suka!suka!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 13-12-07 15:34


Assalamualaikum

huhu...

tengahari tadi umi buat sambal tempe.... :terliur:


sedap woOoO...... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 15:36


kat rumah...kalau nak jumpa tempe pun dalam masakan lontong...
tu pun time raya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-08 01:35


susahnye nak cari tempe yang dibalut daun pisang kat sini..

erm....

gamOknye kena tunggu balik rumah baru dapat mam....hukhuk



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180733 saat. Lajunya....