Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Filem dan kita........


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Filem dan kita........

Please Mendaftar To Post


Oleh Filem dan kita........

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 29-04-04 22:09



Ana adalah seorang graduan lepasan Ijazah dalam bidang Sinematografi.. yang mana berkaitan dengan pengarahan filem dan sebagainya... Ana nak kongsi dengan ahli komuniti, apa pendapat kalian filem masa kini, khususnya di negara kita sendiri?
apa plak pendapat kalian dengan orang yang macam ana nie, terlibat dengan aktiviti2 seni ini..??


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-04-04 12:31


film kita wajah kita...sedikit sebanyak...simbol kebodohan kita.....

"kuliah cinta?Lang Buana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

soutulqalbi
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8504
Posting: 4
Dari: Bumi Allah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-05-04 23:54


Malaslah filem melayu ni. asyik2 cintan cintun, lawak bodoh yg basi. Tkda lain kah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutulqalbiProfil   Hantar PM kepada soutulqalbi   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-05-04 21:12


saya tak puas hati kalau menonton filem kita. paling saya suka pun selubung.

saya umpamakan filem ni sbg makanan, misalan saja. filem2 kita ni byk mcm makanan tak berzat, tak bernutrien.kdg2 memang sedap tapi x berkhasiat.

filem asing pun byk mcm junk food, tapi banyak juga yg health conciouss. kenapa begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-04 21:58


filem melayu tak jauh dari citer cinta...dan baru2 nie sibuk pulak citer2 seram.....entahlah komen saya harapkan filem bercorak keislaman di wujudkan

-----------------
akal setipis rambutnya tebalkan dengan ilmu,hati separuh kaca kuatkan dengan iman,perasaan selembut sutera hiasilah dengan akhlak............................
hadapilah&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

rijalludin
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8469
Posting: 9
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 07-05-04 11:54



berkenaan dgn filem negara kita......???pd pendapat ana filemnya lebih kpd ingin merosakkan akhlak para remaja khususnya yg sedia tlh rosak dgn perihal yg menunjukkan senario remaja skang dgn bercintan2,lumba haram ddll lg satu ana sering perhati bhw filem dr luar sikit2 ada unsur2.....yg tiada tapisannya&terdapat propanganda utk mencemarkan imej Islam.Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rijalludinProfil   Hantar PM kepada rijalludin   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-05-04 20:59


tapi drama melayu banyak yg bagus2...kalau raya, banyak tema yg best2. tak raya pun best juga, kat rtm byk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

zilal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 319
Posting: 317
Dari: btGajah~alorSetaq

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-04 08:46




Nazri kalo nak wat filem...jgnlah buat yg temanye seperti yg byk disajikan d M`sia nih...
fikirkan yg boleh meningkatkan akhlak & moral...yg boleh memberi pengajaran & pelajaran...kire mcm yg bermanfaatlah...bukan sekadar hiburan semata²...

p/s:cakap mmg senang ye tak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilalProfil   Hantar PM kepada zilal   Pergi ke zilal's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-05-04 08:55




filem kita sekarang banyak yg berunsurkan soal cinta yg menjemukan...
malah ada juga filem yg memaparkan aksi~aksi lawak yang melampau...!
kita tengok ....mana ada filem yg membawa kepada pendidikan dari segi kerohanian dalam pembentukan sebuah keluarga yg mithali....
nak mempamerkan identiti yg berunsur islamik jauh sekali....







Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

zilal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 319
Posting: 317
Dari: btGajah~alorSetaq

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-04 16:37




emm tapi ader jugak...drama² yg bolehlah dikatekan ok...
penah tak sahabat² tgk citer Rumah Ayah tp skang ni tatau le ader lagi ker tak...
Tapi kalo citer Ayah Kami tuh ader lah...maybe deorg dah tuko kot, sebab pelakonnye pon lain....
Citer² begini sgt kurang, kalo ader pon tak sepenuhnye menepati ajaran Islam...tp bolehlah drpd takde lansung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilalProfil   Hantar PM kepada zilal   Pergi ke zilal's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-04 16:42


Quote:

On 2004-04-29 22:09, Nazri wrote:

apa plak pendapat kalian dengan orang yang macam ana nie, terlibat dengan aktiviti2 seni ini..??




Cubalah bawa reformasi dalam dunia filem kita..
Mungkin ambil masa untuk mengubahnya..
Tapi ana rasa ramai yang ambil bidang ni kan..
Cubalah pakat2..
Di mana ada kemahuan di situ ada jalan..
Good Luck

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel14
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2004
Ahli No: 9037
Posting: 1
Dari: malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-04 13:57


nazri.....tak salah bergelar insan seni... orang muda macam nazri mungkin boleh membawa pembaharuan kepada filem tempatan kita.... manalah tahu ada rezeki allah ... filem yang nazri buat mempunyai lain konsep daripada filem tempatan yang sedia ada..... selain itu kalau nazri mahu menjadi seorang pengarah... cuba nazri kaji... kenapa ramai rakyat tempatan kita lebih menggemari filem antarabangsa....... lagi satu cubalah reka satu filem yang universal...means tak semestinya terhad untuk orang melayu sahaja..... tapi masih berlandaskan islam..... sekurang-kurangnya buatlah gempak...seperti tercalon dalam OSCAR AWARD ker?????????? ok????????

-----------------
sweetorinaureus

Bookmark and Share

    


  Member Information For snowangel14Profil   Hantar PM kepada snowangel14   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 18-05-04 15:18


Sekarang nie ana tgh kaji filem dari Iran....
sebab, ana bercita2 nak buat filem bercorak Islamik.... Dalam pada tu, ana tgh buat research pasal Tanah Melayu sebelum Islam. siapa yang mengislamkan org Melayu? mcm mana org melayu boleh berminat dgn Islam? Apa perjuangan dakwah yang di bawa... kajian ni memakan masa yang agak lama.... ana rasa, mungkin dalam lebih 10 tahun lagi masa untuk siapkan kajian ana... Bukan senang untuk buat 'historical film'... Saudara Rafee pun buat research pasal Tasik Chini, Pahang pun lebih 10 tahun, tapi tak dibenarkan buat filem, sebab skrip die lemah dan dia tak pernah mengarah filem... Ana penah buat filem dokumentari pasal Kraftangan Sarawak dgn kerjasama Fwielm Negara Malaysia... filem satu 'roll', berharga RM750 untuk 3minit 50saat... bayangkan kalau buat filem selama 2 jam... Filem tak sama dengan Drama kat TV... Di TV tu cuma pakai DV dan Beta Tape...(alaaa, macam tape video jugak la...)... Terima kasih kerana bagi sokongan...ana akan teruskan perjuangan ini...

p/s:semenjak ana masuk dalam bidang nie tahun 2001, Fadzli Far East & Azrul Dehearty banyak bg sokongan...ntah...nak suruh buat video klip kot.. hehehehe...

-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-05-04 17:17


Dalam hal ini contoh terbaik ialah filem-filem dari Iran. Lihatlah kualiti filem dibuat sungguh mewngagumkan, tanpa menggunakan kos yg tinggi, filem-filem mereka mendapat tempat di fiesta-fiesta filem seperti di Cannes dsbnya.

Sekadar satu penglaman, pengalaman pertama ana masuk panggung ketika menonton filem Iran iaitu Baran. Cerita sungguh menarik, kisah seorg budak lelaki membantu budak perempuan. Kesimpulan yg ana boleh buat ketika menonton filem ini ialah jgn mengharapkan kebaikan di balas kebaikan, tetapi cukuplh kenangan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

Naina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.03.2004
Ahli No: 8092
Posting: 41
Dari: Neither here nor there

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-05-04 16:01


ntah..dah mls nak tgk citer2 tu sumer..kalo filem m'sia nih..mmg x de topik lain..asyik ulang bende yg same jer..boring..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NainaProfil   Hantar PM kepada Naina   Quote dan BalasQuote

fuqaha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6026
Posting: 66
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-05-04 01:54



tengok criter sambil ambil iktibar..ada jugak jalan criter yg buleh diambil iktibar dan pedoman untuk kehidupan...pandai2 la ye.

#####################
aku menyusuri kisah hidupku
penuh dengan kekotoran dunia
aku meratapi ketelanjuran silamku
aku mengangisi kebodohanku
ku bersihkan silamku dengan cahayamu illahi
supaya aku tidak malu untuk bertemu kelak


-----------------
belajar menghargai sesuatu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuqahaProfil   Hantar PM kepada fuqaha   Quote dan BalasQuote

luhur_7
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7839
Posting: 18
Dari: Trengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-05-04 18:44


Pernah tengok citer Trauma x ?
Arahan Aziz M Osman.
Citer ni lain dari yang lain,banyak pengajarannya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For luhur_7Profil   Hantar PM kepada luhur_7   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-05-04 21:27


emmmmmm....

tak tahu la nak cakap....agaknyer semua pengarah filem kita ni otak dier nak bercinta kot..sebab tu la asik kluar cerita cinta jer...macam tak ade lagi cerita lain......

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 20:49


tengok cerita sin chan lagi best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 11-06-04 03:28


akum...

betultu... sya sokong... tengok sin chan best...


tapi kalau nak wat pilem tu wat ler yang tdk melanggar syariah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 11-06-04 04:54



perluke kita nak tengok filem?bila malaysia nak buat cite cam cite shrek?

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 11-06-04 05:43


wbt...

emmm perfileman ea.tak tahulah dimana silapnya industri filem tempatan kita.dari dulu sampai sekarang mesej yang nak disampaikan lebih byk pasa hiburan dan cinta semata sambil terus disajikan dgn lawak2 ang langsung tak membina.pastu dijadikan zikirlak oleh para remaja dalam hidup seharian.

kalau disingkap lipatan sejarah,pendapat ana.semua ni jugak adalah antara perancangan musuh2 islam dalam menjauhkan umat islam dari Islam.sememangnya mereka menginginkan umat islam terus2an dalam kelalaian dgn menonton rancangan filem yang tak berfaedah itu.impaknya maka akan lahirlah pemuda pemudi islam yang leka dan tiada fikrah utk menegakkan Islam.dan didapati perancangan teliti mereka ni begitu berjaya dilaksanakan.bukanlah nak menyalahkan golongan seni dalam hal ni tapi rata2 semuanya berkiblatkan barat dan tak berani nak buat perubahan dalam hal ni kerana takutkan kerugiaan.

so suatu anjakan perlu dilakukan oleh akh nazri dan yang seangkatan dgn anta dalam mengreformasi industri perfileman negara skrg.apa yang perlu diingat melalui industri ni smmgnya dapat mempengaruhi cara berfikir masyarakat dan memainkan peranan yang cukup besar dalam hal itu.so kalau baik dan betul caranya maka insyaAllah fikrah dan pemikiran rakyat boleh diperbetulkan.dan inilah yang telah dilakukan oleh golongan oriaentalis dan barat sebelum ni.... Moga usaha kalian mendapat pertolongan dariNya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 13-06-04 02:59


Quote:

On 2004-06-07 20:49, miss_arin wrote:
tengok cerita sin chan lagi best...



betul..dan kartun2 yg lain.tp kenapa kebanyakannya disiar dekat2 nk maghrib?

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

maestroZ
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3414
Posting: 98
Dari: UIA PJ

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-06-04 04:44


Ramai betul yg bercite2 tinggi nak buat filem islamik? Tp aper ciri2 ‘filem islamik’ yg berjaya? Syukur 21? Personally, and obviously lah kan…walaupon filem tu gunekan teknologi videografi n audio yg canggih manggih n state-of-the-art kater org…tp citer nyer lemah. N kesilapan yg paling besar ialah unsur2 islamik yg terlampau menonjol n mainstream.

Kenapa saya ckp mcm tu? Bagi saya, utk membuat filem ‘islamik’ yg berjaya…kite bkn hanye perlukan watak2 yg berkopiah semuanya…bertudung labuh…penuh pulak dgn ‘alhamdulillah’, ‘masyaAllah’, ‘astaghfirullah’ etc…serentak pulak tu! bknla x bole tp bkn laa sekerap itu atau terlalu menonjol.

Filem yg bertujuan utk berdakwah sepatutnya tidak harus lalai dgn elemen komersial kerana unsur komersial itulah yg membantu filem itu mencapai objektif nya. Luarannya akan nampak spt filem2 komersial yg lain tp terasnye adalah unsur islam yg penuh dgn nilai estetika dan morality.

Tgk saja filem PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR sbg contoh. Bagaimana apabila adat n cara hidup org melayu bertembung dgn requirement agama islam. Filem baru kite, BULI, mmg x la jelas nilai dakwah nye tp sgt kuat dari segi moral n pengajaran hidup. Tersurat n tersirat. Itulah filem2 yg berjaya menyampaikan sesuatu kepada penonton dan buat mereka berfikir.

Kite perlukan filem2 spt itu sekarang. Mmg saye pon x suke cerita jiwang2 gile ni. Tgk iklan filem bisikan remaja pon dah rase nak gugur bulu kaki. Kui3. paling kurg pon jadikan elemen cinta tu sbg pendorong n teladan kpd mereka yg bercinta atau ingin bercinta.

sebenarnya ape yg saye nak sampaikan ialah kita akan kehilangan penonton non-islam bile kite buat filem mcm syukur21 kerana unsur islamik nya terlalu kuat. ramai drpd mereka belom bersedia nak tgk cerita2 mcm ni. psal tu kite harus buatkan filem tu mcm filem2 komersial yg lain tp asasnya yg kita kuatkan nilai dakwah n pengajarannya.

Lg satu…apala salahnye nak buat cerita seram? Pontianak harum sundal malam best aper. Adela jiwanya. X kosong mcm filem2 lain. Walaupon cerita seram tp nilai nya bkn sekadar cerita seram murahan. Tahniah kat shuhaimi baba. Lpas ni kalau dia nak buat filem yg selitkan unsur dakwah kite mmg patut sokong.

---Majulah filem utk negara---




-----------------
Kulari ke hutan kemudian menyanyiku, kulari ke pantai kemudian teriakku...Sepi, sepi dan sendiri aku benci.

[ Posting ini telah di edit oleh: maestroZ pada 2004-06-13 04:49 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestroZProfil   Hantar PM kepada maestroZ   Pergi ke maestroZ's Website   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-04 09:10


Tak tau sangat pasal filemnie..tau tengokjer..ade gak rase filem melayu macam ntah hape hape..jalan citer tungang-langgang..tgkla macam tragedi oktober..ending pun macam orang tak retinak buat filem..syukur 21 pun same gak..kurang kualiti,kualiti hanye pada visual effectjer..
Ade satu cerita yang saye minat sangat..citer Tamil yang berkonsepkan kenegaraan,rasuah..huii,memng best,nama ceritanya Mr.India..kalau x silapla..kalau kawan2 semua tengok ceritanie,memang menyayat hati..best,dan berdebar-debar kalau tengok..
Lagi satu filem yang best saya tengok di tv2 kalau x silapla..citer pasal pengorbanan seorang bapa berketurunan yahudi untuk menyelamatkan anaknya semasa pemerintahan NAZI..cerita nie memang sedih sambil deselitkan unsur2 lawak..si bapa tu punyalar taknak bgtau anaknya yang mereka sebenarnye tahanan yahudi oleh orang jerman,sanggup buat macam2 helah sampai diri sendiri terkorban akibat dibunuh askar NAZI..nama filem nie dah lupelar,kot kalau ade kawan2 lain nengok..blehla bgtahu tajuknyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

aisyah_sofiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3690
Posting: 34
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 17-06-04 00:40




Filem kita?? ana tgk byk la yg xlepas dr unsur cinta ni... bknnya xelok tp rasa mcm muak bila tgk cerita mcm2 tu... erm... filem yg ana rasa boleh tabik cerita Buli dan Trauma.... cerita mcm tu ada nilai2 tersendiri yg boleh kita ambil pengajaran... erm... tp dlm sibuk2 producer buat filem cinta2 ni cuba kita jenguk telefilem dlm vcd yg tajuk citer tu Ampunkan Dosaku lakonan fauziah nawi...mmg mengalir la air mata.... sedap cerita dia....
Xsalah kalau saudara terlibat dlm seni ni mana tau satu hari nanti saudara mampu membawa perubahan dalam bidang perfileman.... sapa tau kan?? Insya Allah....

-----------------
Manfaat masa yang ada dengan ilmu berguna, amalkan setiap ilmu yang kita perolehi moga kita mendapat keredhaan Ilahi... Mantapkan pemikiran seiring de

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129555 saat. Lajunya....