Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Tudung style Bienda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Tudung style Bienda?

Please Mendaftar To Post


Oleh Tudung style Bienda?

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-04 23:32


...
bila tengok antum bincang pasal tudung Waheeda...teringat ana pada cara Bienda mengayakan tudung nya...
Kepada sahabat-sahabiah sekalian...
ana just nak tanya...
adakah cara itu dibolehkan dalam Islam...
kerana kalau tidak silap ana...(kalau salah harap betulkan)...
tudung yang dipakai hendaklah tidak menampakkan bentuk tubuh...

okaylah...ana pacal yang hina lagi dian mengundur siri..
wasalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

SrikandiSejati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8352
Posting: 110
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 22-04-04 23:57


Betul tue.... kita sebagai seorang perempuan kena jaga aurat. Yang saya tahu, org perempuan kalu pakai tudung kena tutup dada... tapi macam 'Si Dia' tue, nak tunjuk pakai tudung tapi tak tutup dada... itu saya rasa dah terpesong sikit... kena betulkan tu...

kalau saya silap, harap dibetulkan


Bookmark and Share

    


  Member Information For SrikandiSejatiProfil   Hantar PM kepada SrikandiSejati   Pergi ke SrikandiSejati's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 00:04


dalam quran ada sebut :
"Janganlah mereka(kaum wanita)itu menampakkan ziinahnya kecuali yg(biasa)nampak daripadanya,dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudungnya ke dadanya"

(surah An-Nur:31)

so rasanya style bienda tutup kepala je kan?

klu da yg tk betul tlg betulkan..


-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 11:49


hehehehehehe......

tak kan tak reti kot...memang tak boleh pakai tudung macam tu...tudung ni bukan sahaja nak tutup rambut tapi bahagian dada juga perlu dituttup...so tak payah ikut la stail bendi tu...

lain la kalau astora jabat yang cakap..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 12:39


Betul tu... rasanya xsesuai ler bertudung pesen tu.Sbgmana yg kita tahu b'tudung tu wajib utk menutup aurat bg kaum hawa. So, cara bertudung tu dah pasti ler kene betui2 mengikut syariat Islam bukan sekadar tutup jer kepala.Mmg ler skrg mcm2 pesen tudung tp xyah la ikut trend sbb lama2 nnti pun pesen lama gak yg akan kekal jd ikutan.Maaf ler klu ada yg terasa, ini cuma pedapat saye yg serba kekurangan.

Whatever: Segala yg baik itu dtg dari ALLAH manakala yg Lemah itu dtg dr diri saya sendiri.





[ Posting ini telah di edit oleh: nurhaida pada 2004-04-23 12:40 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 12:43


lagipun tudung style tu tak lawa la bila ana tgk..tuannya lawa jadi kurang sikit...hehehe..tak yah la ikut..



-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

muslimah_ungu
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2004
Ahli No: 8128
Posting: 11
Dari: BuMi KeNYaLaNg

Sarawak  


posticon Posting pada: 23-04-04 12:57


heheheh.... dah tau tudung kene labuh ke dada dan tidak mendedahkan aurat...so nampak sangat la stail tudung bienda tu salah....nak tau salah ke tak...rujuk la hadis...kan ke tudung tu pertama sekali kene menutup aurat...tengkuk tu aurat jugak kannn....and then kene labuh ke dada...tudung bienda tu...alahai...paham-paham sendiri la yek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_unguProfil   Hantar PM kepada muslimah_ungu   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 19:21


hmmm...jap jap..ana nak tanya sikit...erm...tu masih dipanggil tudung ke?? tak macam tudung pun...setakat tutup rambut je...telinga nampak...leher nampak...macam skarf ada la...bagi ana la...tak lawa la pakai cam tu...kan lagi lawa kalau kak bienda pakai tudung macam masa dia kumpulan solehah dulu tu...lagi lawa..kan kan kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 19:27




kt sume pun tahukan cane yg dituntut.. jadi tepuk dada tanyer iman..

p/s: selesa ker pakai cam tu??

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 23-04-04 20:41



ana setuju ngan pendapat antum semua...ana rasalahkan kita tak payah lah ikut style2 tue...kekalkan penampilan diri anda. Seorang teman yg sejati adalah yg menerima anda sebagai anda.
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-04-04 20:47




Ye la... ana setuju tul ngan sahabat2 semua... Yang ana belajar... memang tak menepati ciri2 menutup aurat seorang wanita... fesyen ape tu? tah ape2 tah... pelik je ana tengok...



-----------------
Beramal kerana Allah... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 22:51


...
hehe, selesa ke tudung mcm tu? mcm sesak je nak b'nafas...antunna yg pakai cam tu cane?
pd ana, trend camtu toksahla nak ikut...pakai je tudung spt yg kita lazimi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

Tuffah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 6997
Posting: 56
Dari: Giant

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-04-04 22:54


kalau dah name selebriti tu tk payah le ikut... kang same mcm peminat muzik yg lain

-----------------
Orang yang bijaksana akan mempelajari kesalahannya dengan hati yang lapang

Bookmark and Share

    


  Member Information For TuffahProfil   Hantar PM kepada Tuffah   Pergi ke Tuffah's Website   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 23-04-04 22:56




First of all.. saya nak cakap kat sini,mmg saya tak setuju ngan cara dia pakai tudung tu...tak ke nampak leher kan??Pastu cam terdedah je dada tu...apa cerita ek?
kalo leh tadak la yang minat nak tiru cara gitu...seolah-olah cam sekadar nak sembunyikan rambut je...kan?Perasan tak dia just tutup rambut je...telinga nampak gak kan skit?

Erm...jangan pakai gitu ye para muslimat sekalian...lagipun cam pelik je,takkan tetiba kita nak pi kl pakai gitu??Sorang2 je lak tu?nak ke?Bukan nak kutuk ni...cumanya jangan terlalu modenkan sangat bab aurat dan tudung ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

aimanwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 307
Posting: 151
Dari: Mansurah_Mesir

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-04-04 02:12


erm...

ana tengok BIENDA pakai tudung macam tu..
macam serabut laaa...

apa laa nak susahkan diri...
pakailah tudung dengan elok
kalau tanya dia mesti dia tahu
cara pakai tudung yang sebenarnya...

erm...
biasalah manusia...

PERKARA YG DILARANG..
nak sangat dibuat..

minta kita dijauhkan perkara yang dilarang...

WALLAHU 'ALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanwanProfil   Hantar PM kepada aimanwan   Pergi ke aimanwan's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 10:20



Tudung ke tu, ana ingat serkup aje..
Tudung yang menepati syariat pastinya akan menutup seluruh bahagian kepala dan dada termasuk leher.

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 10:43


erm..xnampak cam tudung pon...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 10:52



bukan tudung tu...
tudung saji pun bukan... yang dia pakai tu, "rambut palsu" yang diberi nafas baru...
tak payah la tiru... ana sebagai lelaki, terus terang cakap tak teringin pun nak tengok... Bienda cuba untuk mempopularkan diri dia... dah takde cara lain dah ... ana takut kalau-kalau ada lak fesyen lepas ni yang menggayakan fesyen tudung saji..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-04-04 12:36


Sebagai perempuan saya tengok tak selesa je cara bienda pakai tudung.....dah pakaian dia pun pelik semacam je....walaupun orang ikut mungkin trend je...

-----------------
akal setipis rambutnya tebalkan dengan ilmu,hati separuh kaca kuatkan dengan iman,perasaan selembut sutera hiasilah dengan akhlak............................
hadapilah&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

Am
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2742
Posting: 21
Dari: DaERaH pErJuAnGaN

Pahang  


posticon Posting pada: 25-04-04 13:57


assalamualaikum.......

bagi ana la kan..
erm tengok si bienda tu...
dia berbangga krn dpt membawa trend baru dlm dunia bertudung
tapi tudung yang mcm mana tu...
yg salah nye...
dah la x menepati syarat
malah x tutp aurat ngan sempurna...

ana bkn nya apa...
ingat lagi si dia tu penah ckp...
walaupun dia hanya berubah jenis muzik
lagu yg di bawa ...
TETAPI dia masih BERTUDUNG....

tudung kehapa tu.....
setakat tutup rambut...
bukan tutup aurat...

yg ana pelik nye kan...
skrg nie...
isu aurat yg dianggap oleh ramai org hanyalah rambut...
walaupun pakaian tu ketat cam sarong nangka ...
erm.. nauzubillah

ramai owang pompuan yg kata...
erm tengok la walaupun aku cam nie...(perangai yg x berapa elok)
aku ttp pakai tudung....
so kita renungi la sendiri...
muhasabah diri.....

jadi apa yg dpt dipaham kan si bienda nie..
kehadirannya ngan fesyen tudung yg begitu....
adalah utk memeriahkan lagi dunia FESYEN tudung ..........

so sesama la kita bermuhasabah diri.......
sesungguhnya jika ana ada tersalahkata maafkan la ye...
sesungguhnya segala yg baik itu dtgnya dr ALLAH &
sesungguhnya yg buruk tu adalah dr kelemahan diri ana sendiri.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For AmProfil   Hantar PM kepada Am   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 14:22




aler...nak ngutuk pun tak guno gak....apa kata pi tegur dia direct.....bagi dia pahala wat pe...heheheheh...sayang juga u all kat dia ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-04-04 17:08


fairuzah

aler...nak ngutuk pun tak guno gak....apa kata pi tegur dia direct.....bagi dia pahala wat pe...heheheheh...sayang juga u all kat dia ek...



-----------------
akal setipis rambutnya tebalkan dengan ilmu,hati separuh kaca kuatkan dengan iman,perasaan selembut sutera hiasilah dengan akhlak............................
hadapilah&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 17:17


Quote:

On 2004-04-25 17:08, muslimahsejati wrote:
fairuzah

aler...nak ngutuk pun tak guno gak....apa kata pi tegur dia direct.....bagi dia pahala wat pe...heheheheh...sayang juga u all kat dia ek...



Pernah dengar interview dalam tv dengan bienda
katanya isu ni sekadar nak menjatuhkannya
dia dah tutup aurat
leher tak nampak
hanya tarik sebahagian cuping telinga utk letakkan subang..
susahla kalau semua leh jadi ulama sendiri..
nak kata apa lagi,,,

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

luhur_7
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7839
Posting: 18
Dari: Trengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-04-04 22:05


Btul tu,saya stuju ngan pendapat awak sumer..
Mungkin artis tu nak tunjukan klainandari sgi pnampilan,tapi dalam diam dia dah menjatuhkan imej [email protected] bertudung.
Banyak negatif dari positifnya,kan?
Tapi kalu kat Egypt ni,trend tudung cam tu da biasa,ramai anak Arab pakai cam tu,mungkin di Msia nampak janggal sket.
Apa-apa hal pun,mana yang baik kita amek,yang x baik kita buang jao-jao,jadikan pengajaran..
Lagipun,kalu pakai tudung skerat-skerat cam tu,nanti warna ku;lit x rata plak..he heh he

Bookmark and Share

    


  Member Information For luhur_7Profil   Hantar PM kepada luhur_7   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 23:08



tertarik la plak nak bagi komen dkt sini...
erm...tudung bienda ?
bienda tu pakai tudung ke pakai serkup kepala ?
rasanya lebih molek kalau kita kata....serkup kepala gaya bienda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 17:38




nampaknya topik ni memang hangat...ape yang antum2 cakapkan tu memang betul pun..dalam syariat islam pun menggalakkan memakai tudung melepasi paras dada..kan lebih molek...ape2 pun tudung yang dipakai pastikan la ianya menutup aurat....

saya setuju ngn pendapat luhur_7..kat egypt ni ramai je perempuan2 arab memakai tudung tapi masih menampakkan anak rambut dan leher...mungkin disini bukan semua mengikut mazhab syafi'e..lainla kita kat malaysia...memang wajib menutup aurat...

saya harap bienda memakai tudung ikhlas semata2 kerana Allah s.w.t...sama2 kita doakan semoga terbuka pintu hatinya tuk merubah cara pemakaian tudungnya...

wallahu a'lam...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 20:38


Ana rasa si Bienda tue tiada siapa yang nasihat dier kot..sebenarnya saya ada rasa bangga sikit ngan Bienda nie...you know why...
dier boleh kira sopan lah even pakai tudung cam giu...kalau tak silap saya...mak dier free hair...sebenarnya susah kan nak ubah kalau dah family sendiri pon tak pakai tudung...
by the way...kalau Bienda tahu kita tulis insyallah dier berubah kot.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 26-04-04 23:30


akum... naperla ramai yg bertudung taknak tutup tudung bebetul?? klo ana kan.. ana lagi suke tgk muslimah yg bertudung labuh... pastu pakai jubah blue black ker.. coklat ker... sgtla comelll/... tul tak kaum lagi?? ape pendapat korang??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

zilal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 319
Posting: 317
Dari: btGajah~alorSetaq

Perak  


posticon Posting pada: 27-04-04 12:08



Klako kan cara dia pakai tudung tuh...
Mase interview kat tv tu...dia siap ckp lg...
gembira kerana ader remaja yg meniru gaye dia tuh...tp saye rase mcm cari publisiti plak kan...

Teringat majalah ANIS bulan 3/4 tak pasti...
Dok citer pasal fesyen tudung org skrg...
Penulis tu kate tudung gitu mcm pakai topi keledar...

p/s: sekadar mencelah...renungi diri sendiri sblm kritik org lain...sedang perbaiki diri jgk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilalProfil   Hantar PM kepada zilal   Pergi ke zilal's Website   Quote dan BalasQuote

kamal_82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3201
Posting: 462
Dari: KUALA LUMPUR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 14:00


emmm.....
mcmner yek nak ckp...
setelah diamat-amati...didapati tudung bienda tak menepati kehendak islam....
so kita amik yang baik n buang yg keruh....
amalkan kehidupan islamik yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamal_82Profil   Hantar PM kepada kamal_82   Pergi ke kamal_82's Website   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 28-04-04 12:39


cara berpakaian yang bienda ketengahkan tu perlu diperbetulkan. kita kena tutup aurat menurut apa yang termaktub dalam syariat. besar tak besar rudung, itu bukan ikuran. yang jadi persoalannya sekarang, tutup atau tidak. so... ain memang tak setuju dengan cara bienda berpakainan tu....
wassalam
p/s maaf kalau pandangan ain salah


-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_islam86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.04.2004
Ahli No: 8636
Posting: 27
Dari: jitra

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 15:44


Bienda...... bienda......
macam macam org skang nak wat utk dpt populariti... iskiskisk.....

-----------------
Cita-cita memerlukan perjuangan, Perjuangan memerlukan pengorbanan, sedangkan pengorbanan memerlukan ketabahan dan kekuatan jiwa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_islam86Profil   Hantar PM kepada mujahidah_islam86   Quote dan BalasQuote

samsudin
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8612
Posting: 1
Dari: Linggi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-04-04 16:52


..
Izinkan ana mencelah..
Memang cara pemakaian tudung bienda tu salah sebab Rasulullah pun menyuruh wanita supaya melabuhkan hijab(tudung) hingga menutup dada.
Tapi ana cukup sedeh, sebab perbincangan kita ini seolah-olah cakap2 kosong saje. Pernah kah sahabt2 yang kurang memahami islam tu bace artikel2 atau komen2 dalam ruangan ni. Insya-Allah kalau leh heboh2kanlah pasal ruangan ini pada shbt2 yang kurang faham ini.

ana, hamba Allah yang hina mengundur diri..salah silap tegur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For samsudinProfil   Hantar PM kepada samsudin   Pergi ke samsudin's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 20:03




Pakai tudung tapi bertelanjang
Itulah gaya orang sekarang
Mana tidaknya, ukuran body semua terang-terang
Yang mana kendur yang mana tegang

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Dalam tiap perbuatan, kita mulakan dengan niat
Gitu juga bertudung, janganlah konon nak tunjuk taat
Alamat pahala lebur, dosa bertingkat-tingkat
Mentelah pula berfesyen tak kena tempat



Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_89
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3447
Posting: 21
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-04-04 22:28



sokong ngan kalian sumer....kalau nak d katakan Beida pakai tudung cam 2,itu style dia..tapikan yang peliknya..pengikut-pengikut dia..atau dalam kata lain peminat dia....bila pakai cam 2...subahanallah..jgn cakap..kalau setakat nak tutup rambut tapi kain yg d tutup 2 jarang buat apa??lagi 1,sebenarya kalau nak d ikutkan...islam menggalakkan umatnya memakai tudung yg labuh..bukan nampak dada...nampak cuping telinga...nampak leher...kalau setakat nak tunjuk anting2 yang besar...

hemmm membebel lak ana nie...tapi apa yg ana rasa itu betul...

Yang baik itu datang dari Allah S.W.T...,segala yang buruk datang dari ana sendiri...,jadi kesilapan ana harap anda sumer tegur...

-----------------
Pesan imam Al-Ghazali,yg dekat itu MATI,yang jauh itu MASA,yang besar itu NAFSU,yang berat itu AMANAH,yang indah itu SOLAT,yang tajam itu LIDAH,,,


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_89Profil   Hantar PM kepada muslimah_89   Pergi ke muslimah_89's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 22:37


.. bienda..bienda..
tepuk dada.. tanya iman antum.. mane yg sahih au laa..



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 22:37


.. bienda..bienda..
tepuk dada.. tanya iman antum.. mane yg sahih au laa..



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ukasyah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6456
Posting: 4
Dari: pulau temasek

singapore  


posticon Posting pada: 08-05-04 23:54


hemm..saya pon dah lama nak cakap pasal tudung bienda tu...saya geram nie..bukan apa sebab dia yg mulakan trend tu utk ikutan remaja sekarang..sudah tentu siapa yg buat bende yg tak baik dan org lain ikut dah tentu dia dapat dosanya.
konon nak ketengahkan pakaian ala islam moden tapi dia tak sedar..atau pon buat2 tak sedar..sedangkan dulu dia bekas penasyid..apa tujuan dia bernasyid?dan sekarang menyanyi plak tu tampil imej berlainan..sungguh dia bukan niat berdakwah mahupon niat yg baik..ini sume hanya inginkan populariti semata mata....ahh geram ah!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukasyahProfil   Hantar PM kepada ukasyah   Quote dan BalasQuote

indah_hati84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 76
Posting: 136
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-05-04 01:16


hmm...saye pun x setuju sgt ngan stail bienda tu...
isshh.....pelik...janggal..semua la...
macam mane la fesyen lame2 60 an ble ade balik..
dah tu siap pakai subang besar kat telinga....nampak gak leher
haii..ntahla...macam2 skrgg..
dah jadik cam zaman jahiliah dulu...
bukan makin moden..tapi makin mundur..hilang ciri2 ketamadunan islam yg dibangga2 tu...
nasib la masih tutup rambut...tapi tu la tak menepati ape yg disyariatkann...nampak cam pakai skaf je...

jadi..saye ingatkan diri saye dan sahabat2 muslimah yg lain...harap kite masih dilandasan yg sebenar...harap x terikut2la fesyen2 skrg yg ntah ape2 ntah..
berdoala kite agar sentiasa ditetapkan iman hingga akhir hayat nanti...

[ Posting ini telah di edit oleh: indah_hati84 pada 2004-05-09 01:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For indah_hati84Profil   Hantar PM kepada indah_hati84   Pergi ke indah_hati84's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 08:23




Tak tau la ape punya stail pakai tudung cam tu...
Kalau dari kacamata ana sebagai seorang lelaki..nampak macam budak2 jerk...budak2 mu dah tak pakai tudung cam tu skrg ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-05-04 11:33


setuju apa yang kak simpLe_sHida

.. bienda..bienda..
tepuk dada.. tanya iman antum.. mane yg sahih au laa..

-----------------
akal setipis rambutnya tebalkan dengan ilmu,hati separuh kaca kuatkan dengan iman,perasaan selembut sutera hiasilah dengan akhlak............................
hadapilah&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

DarkenX
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2004
Ahli No: 8839
Posting: 53
Dari: kedah darul aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 13:44


yus pelik.... orang zaman sekarang...........
pakai tudung betulah tutup aurat ....tapi masalahnya pakai baju ketat seluar singkat.......rambut nampak tue tutup aurat ker???dan yang kelakarnya pakai skaff kepala tak panas...
pakai tudung kata panas......... pelik betul.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For DarkenXProfil   Hantar PM kepada DarkenX   Pergi ke DarkenX's Website   Quote dan BalasQuote

PeNguin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.04.2004
Ahli No: 8445
Posting: 190
Dari: miri, srwk

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 16:40


emm betul tu...ana rasa bukanyer dia tak tahu cara bertudung dgn betul...tapi dah kerana matlamat manghalalkan cara ituler jadinyer...hmm dunia..dunia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PeNguinProfil   Hantar PM kepada PeNguin   Pergi ke PeNguin's Website   Quote dan BalasQuote

aleya_maisara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.02.2004
Ahli No: 6940
Posting: 97
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 14:39


assalamualaikum.....
kat sini ana nak sebarkan lagi maklumat ttg tudung ni.....dlm islam tudung yg dikira menutup aurat ialah tudung yg menutupi bhg dada shj......bukannya hanya rambut shj......tak kiralah tudung labuh atau tudung 3 segi

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleya_maisaraProfil   Hantar PM kepada aleya_maisara   Pergi ke aleya_maisara's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-07-04 16:05



ana rasa semua tau syariat memakai tudung..ana rasa si 'DIA' tu tau tapi yelah...bila dah masuk dunia glamer,syariat dh tak pedulikan lg,ana teringat lagi masa kontroversi beliau keluar dr solehah dan nak jadi artis solo, beliau telah membuka tudungnya,apabila dihentam teruk barulah beliau memakai tudung semula,tp tudung pula stail gipsi, apa punya citelah..
ana bkn nak menghukum dia...cuma nasihat utk dia dan ana sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-04 23:18


boleh kot bagi bienda...tak lawa langsung pakai tudung macam tu, kan manis kalau bertudung dengan cara yang di anjurkan oleh ISLAM tak gitu.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-04 09:40




aper kata pas kita pakat ramai2 antar tudung yg dah siap jahit kat bienda.. mudah-mudahan terbuka hati dia nak tutup full plak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-04 12:47




""Dan janganla mereka (perempuan yang beriman) menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan jangan nampakkan perhiasan mereka....." (An-Nur:31)



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-04 13:00




Islam mewajibkan wanita menutup aurat kerana adalah amat sukar membezakan di antara lelaki yang beriman yang takut kepada hukum Allah dengan lelaki yang rosak akhlaknya (jahat) tetapi berpura2 baik...Oloh itu menjadi kewajipan kepada setiap wanita islam agar mereka menjaga kehormatan diri mereka dan tidak mudah di tipu atau digoda....
"Hai Nabi, katakanlah kepada isteri2 mu,anak perempuanmu dan isteri2 orang mukmin: Hendaklah mereka menutup badan mereka dengan Jilbab(bertudung). Demikian itu agar mereka lebih mudah dikenali (sebagai orang beriaman) agar merekatidak diganggu oleh lelaki jahat...Sesungguhnya Allah lagi maha pengampun lagi maha penyayang." (Al-Ahzab)
Bagi ana tudung yang di pakai oleh Bienda 2 tak sesuai kepada kaum muslimah kerna menampakkan susuk badan.....



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 16:49


by: sasician

!!! QUOTE !!!


ana teringat lagi masa kontroversi beliau keluar dr solehah dan nak jadi artis
solo, beliau telah membuka tudungnya,apabila dihentam teruk barulah beliau
memakai tudung semula,tapi tudung pula stail gipsi, apa punya citelah..


HHEEEHHEE... Kalau ala-ala Superman macam Faizal Tahir pllaak?? HMM...
Terbaca sebuah kenyataan dalam www.tranungkite.net yang menyatakan
Mufti Perlis bengong kerana menempelak Faizal Tahir yang membuka baju
(namun dari kenyataan forumnist itu, Faizal Tahir sebenarnya membuka baju
tanpa membuka aurat. Betul ke?). Dan kemudian beliau mempertikaikan
Mufti Perlis kerana seolah-olah cuma Faizal tuuee laahh semata-mata punca
keruntuhan ummah, manakala yang lebih menonjol seperti F*s*a S*nd**,
anak Perlis sendiri langsung tidak ditegur. ADDDUUHH. Macam mana yaaa??
Kusut ggaakk eekk perbalahan begini... Apa pandangan anda sekalian yaa..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 00:20


tudung bienda :) macam-macam sekarang neyh. selendang lagi larh. macam-macam stail dah ada sekarang neyh. macam dah lari dr tujuan utama untuk tutup aurat. :D . Pandai2 larh menilai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 10-09-08 08:29


Assalamualaikum,

Mudah-mudahan keberkatan Ramadhan membuka hatinya untuk melangkah setapak lagi untuk menyempurnakan tuntutan menuntut aurat.

Amin,

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 10-09-08 09:33


setuju setuju setuju dengan semua pendapat...
kalau buat taklimat or majlis yang berkaitan cara bertudung menurut Islam best ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 10-09-08 10:54


mlz lah nak cakap..
letih lah nak cakap...
bukan setakat bienda...
ogy ahmad daud 2..
makin hari...makin kecik tudung nya...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 11:48


macam tu ke pakai tudung?? or nak tunjukkan dirinya bergaya dan cantik...atau pun berfesyen..:berfikir:

Wanita..please ingat...jangan sampai Tabarruj..

Tabarruj dalam erti lain membawa maksud mendedahkan atau mempertontonkan atau menampakkan keindahan / kecantikkan zahir mahupun pakaian. :jangan:

Tabarruj juga bererti wanita menunjukkan dan memperagakan perhiasan dan kcntikkannya untuk menarik perhatian kaum Adam dan dapat merangsang keinginan syahwat mereka...Nauzubillah..

Ia juga boleh ditafsirkan apabila kaum hawa ni memakai perhiasan dan bersolek sec. berlebihan.Allah s.w.t berfirman bersolek yang mendapat pahala adalah untuk suami dan bukan untuk didedahkan di luar rumah.

Dah menjadi ciri-ciri akhir zaman..wanita beramai-ramai bertabarruj..tanpa dihalang atau ditegur oleh Suami dan org tua mereka...Mereka menghalalkan tabarruj dan mengatakan itu adalah 'Gaya Busana Islam'.

"Maka celakalah para suami dan celakalah pula para org tua yang membiarkan kebiasaan ini". :jangan:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 11:46


aurat wanita itu semua anggota tubuh badannya kecuali muka dan tapak tangan.. pakaiannnya juga tidak nipis dan jarang sehingga menampakkan susuk tubuh.. kalau pakai tudung nampak dada,leher,telinga yang disangkut anting2 ranggi dan besar itu.. masih tidak lagi menutup aurat..
kalau nak mencontohi org yang bertudung dan menutup aurat contoh lah pada wardina dan waheeda.. nampak macam dorag saja yang betul-betul menutup aurat bagi artis lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 11:55


sekarang ni ramai wanita koperat(bukan semua) kata org yang bertudung tu kekampungan.. tak mengikut peredaran zaman.. nampak lembik,tak ada karisma.. terkedu bila dapat komen begitu..sedeyyy

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.186404 saat. Lajunya....