Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 1 hari, 9 jam, 8 minit yang lalu
Abdullah: 25 hari yang lalu
muslimin23: 28 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: kelab ramadhan..


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» kelab ramadhan..

Please Mendaftar To Post


Oleh kelab ramadhan..

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 21:30




ana dilahirkan pada bulan ramadhan.. ada sesiapa di sini yang lahir sama bulan ngan ana ke... maila..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 22:54


..

Alhamdulillah..wujud sebuah lagi kelab Bulan2 Islam ..iaitu Kelab Ramadhan selepas baru Syaaban


Istisafa
Teruskan...mengumpul ahli dan cari apa jua bahan yg berkaitan bulan ni..utk tatapan bersama..
serta terpulang mcm nak hidupkanya...( boleh tengok kelab2 bulan2 Islam yg lain )

Ahli2 yg lahir bulan nie...bolehlah mendaftar...atau posting kat sini




-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 11:54




terima kasih prof..

sebagaimana yang kita tahu bulan ramadhan ni adalah bulan bulan yang dinanti nantikan oleh semua umat Islam..

Terdapat banyak yang menerangkan keagungan Ramadhan Al-Mubarak, di antaranya sabda Rasulullah s.a.w., ertinya : ‘ Apabila menjelang bulan Ramadhan, dibukakan pintu-pintu syurga, ditutupkan neraka dan dibelenggu segala Iblis syaitan ‘

Hadis diatas ini memberi pengertian bahawa bulan Ramadhan adalah bulan keemasan untuk umat Islam meningkatkan amal ibadah serta memantapkan iman dan membersihkan diri dari kerja-kerja maksiat yang didorong oleh hawa nafsu atau godaan syaitan. Di dalam bulan yang suci inilah sepatutnya mereka melakukan hasab atau muhasabah diri di atas kerja-kerja yang telah dilalui dan yang akan dihadapi samada yang bermanfaat atau sebaliknya.

Para ulamak menjelaskan, Ramadhan adalah bukan yang menjanjikan sebaik-baik balasan kepada mereka yang berbuat amal soleh samada diawal, pertengahan ataupun diakhirnya. Sebaliknya mereka yang malas dan yang terus melakukan perbuatan-perbuatan maksiat dan dosa, atau memandang bulan Ramadhan ini sama seperti bulan-bulan yang lain, bukan sahaja mereka tidak mendapat pahala yang dijanjikan malahan akan menerima azab akibat dari kejahatan yang boleh menjatuhkan kesucian Ramadhan dan keluhuran akhlak umat Islam seluruhnya.

Pertama, perintah Allah subhanahua ta’ala ke atas kaum muslimin untuk mengerjakan puasa, firman Allah di dalam surah Al-Baqarah ayat 183

Maksudnya: ‘ wahai mereka yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa seperti yang diwajibkan ke atas mereka yang sebelum dari kamu, mudah-mudahan dengan berpuasa itu kamu akan terpelihara dan bertakwa,

Tidak syak lagi, perintah mengerjakan puasa yang menjadi rukun Islam ketiga dalam bulan yang mulia ini menjadikan ia lebih agung dari yang lain.

Kedua, mula turunnya kitab suci Al-Quran dari ayat pertama hingga kelima dari surah Al-Alaq’ iaitu tinggal tujuh belas haribulan. Firman Allah subhanahua ta’ala dalam surah Al-Baqarah ayat 185;

Maksudnya : ‘ Di dalam bulan Ramadhan ini diturunkan di dalamnya kitab Al-Quran yang menjadi hidayah kepada umat manusia dan membezakan antara yang hak dengan batil ‘

Ketiga, dalam bulan Ramadhan ini juga umat Islam diwajibkan membayar zakat fitrah atau zakat badan serta zakat harta benda ke atas mereka yang mencukupi syarat rukunnya. Kefardhuan zakat fitrah di bulan Ramadhan ini menggambarkan betapa eratnya hubungan puasa dan ibadah zakat. Kedua-duanya wajib dikerjakan dengan sempurna. Maka tidak sempurna agama seseorang itu jika hanya melakukan salah satu daripadanya. Hal ini dijelaskan oleh baginda Rasulullah s.a.w. melalui hadisnya, yang bermaksud, pahala puasa Ramadhan tergantung-gantung di antara langit dan bumi, ia tidak terangkat ke langit kecuali dengan zakat fitrah ‘

Keempat, disepanjang bulan Ramadhan yang penuh rahmat ini, Allah subhanahua ta’ala menghadiahkan kepada umat Islam satu malam yang pahala atau keberkatannya melebihi seribu bulan, yang dinamakan Lailatulqadar. Kerana itu, maka menjadi kewajipan ke atas setiap muslim dan muslimat berusaha untuk mendapatkan keagungannya. Iaitu dengan memperbanyakkan zikrullah, bertakbir, bertahlil, berdoa dan lain-lain ibadat yang dituntut Al-Quran dan sunnah Rasulullah. Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya beribadat pada malam tersebut dengan menghampirkan diri kepada Allah subhanahua ta’ala melalui majlis Qiamullail, beristigfar dan bertadarus Al-Quran disepanjang malam pengampunan dosa ini. Janganlah ada orang Islam yang memandang kelebihan malam LailatulQadar sama seperti malam-malam yang lain.

sekian dulu buat kali ini..



Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 12:23




kak sue pun bln ramadhan ke???
berapa hb???
saya 14 Ramadhan 1399H...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 19:16




kak su lahir pada 5 september 1976 bersamaan dengan 11 Ramadhan 1396 hijrah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

AiFi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2003
Ahli No: 4854
Posting: 96
Dari: BuMi ALLAH

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 22:05




apa khabar? ana pun lahir dlm bln ramadan juga..rasanya sebelum ni ada gak topik tarikh lahir dlm islam kan? cuma ni la br ade kelab ramadhan.. ana lahir 8 ramadhan..kalau x silap la..hari khamis..err..x berapa ingat..ada sesiapa tau nk tengok tarikh lahir bln islam kat ne?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AiFiProfil   Hantar PM kepada AiFi   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-04 09:05




Quote:
ada sesiapa tau nk tengok tarikh lahir bln islam kat ne?



sila lihat laman web www.islam.com

klik pada - find out your Islamic birthdate

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

ukhtifiddin
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2004
Ahli No: 8131
Posting: 4
Dari: mesir

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-04-04 19:13


assalamualaikum...sihat semua ahli bulan ramadhan?ana pun lahir bulan ramadhan..12 ramadhan 1401..semoga ukhuwah kita sesama islam berkekalan...'innamal mukminin ikhwah"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtifiddinProfil   Hantar PM kepada ukhtifiddin   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 15:58




ana pon dilahirkan pd bln ramadhan...ana lahir pd 14 ramadhan 1403 h...'

eh..eh..nampaknya tarikh lahir ana sama ngan kak salina..juz tahun jek berbeza...





-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_islami pada 2004-04-25 16:00 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

ahda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8665
Posting: 73
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-05-04 10:41




salam ukhwah fillah...
ana juga dilahirkan pada bulan Ramadhan...14 Ramadhan 1405H...hari Isnin...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ahdaProfil   Hantar PM kepada ahda   Quote dan BalasQuote

al-Jawzi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.05.2004
Ahli No: 8722
Posting: 27
Dari: Sana nak ke Sana

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-04 11:01


Bismillahi Walhamdulillah...

Alhamdulillah...

Syukur kehadrat Ilahi kerana telah menghidupkan ana dari 17 Ramadhan 1401 sehingga saat ini dengan rahmat yang tak terhitung banyak nya. Dan telah mengangkat ana sehingga ana berada pada tahap ini.

Firman Allah bermaksud:"Sesungguhnya sedikit sekali dari kalangan manusia itu yang bersyukur" Apakah diri ini tergolong dari manusia yang sedikit itu?.

Dan terima kasih pada Ibu tersayang kerana telah melahirkan dan membesarkan ana dengan penuh kasih sayang...(kesian mak ana kena ganti puasa hampir setengah bulan)...Jasamu tidak terbalas...

Selamat Hari Ibu...


-----------------
Ibnu Al-Jawzi :Kekurangan ilmu disebabkan kelemahan cita-cita, dan kesudahan sesuatu ilmu ialah keupayaan untuk mengamalkannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-JawziProfil   Hantar PM kepada al-Jawzi   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-05-04 10:20


Quote:

On 2004-04-25 15:58, nur_islami wrote:


ana pon dilahirkan pd bln ramadhan...ana lahir pd 14 ramadhan 1403 h...'

eh..eh..nampaknya tarikh lahir ana sama ngan kak salina..juz tahun jek berbeza...







Ahlan wa sahlan ahli Kelab Ramadhan...
nampaknya akak dah dpt seorg kembar yg sama2 dilahirkan pd 14 Ramadhan...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-04 10:41


kak sal kita bkn saja dah kembar berdua dah..dah jadik kembar bertiga.. nampaknya ukhtie/akhie ahda pun sama tarikh lahir...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-05-04 10:50


Quote:

On 2004-05-07 10:41, nur_islami wrote:
kak sal kita bkn saja dah kembar berdua dah..dah jadik kembar bertiga.. nampaknya ukhtie/akhie ahda pun sama tarikh lahir...



a'a lah... tak perasan lak...
utk tarikh 8 Ogos akak ada kembar 4...
utk tarikh 14 Ramadhan plak akak ada kembar 3...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 03-06-04 04:14


assalamualaikum....

saya pulak di penghujung bulan ramadhan....
29 Ramadhan 1405...bersamaan 18 Jun 1985..
time tuh org mesti sibuk nak raya sakan....hehe...


-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 00:55




ramai jugak dlm ukhwah.com lahir dlm bulan ramadhan ekk.. termasuk lah ana... ana lahir pada 6 ramadhan 1406 bersamaan dgn 15 mei 1986...



Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-04 09:19




Kelab Ramadhan

aniisa_tasnim - 6 Ramadhan 1406
Al-FaQiHaH - 29 Ramadhan 1405
al-Jawzi - 17 Ramadhan 1401
ahda - 14 Ramadhan 1405
nur_islami - 14 Ramadhan 1403
ukhtifiddin - 14 Ramadhan 1401
Aifi - 8 Ramadhan
engku_salina - 14 Ramadhan 1399
istisafa - 11 Ramadhan 1396

nanti bolehlah kita adakan pula jk Ramadhan ya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-07-04 12:07




Nampaknya semakin ramai...(itu yg selalu dpt diulaskan..hehehe)

Jika berminat dan berhasrat buat JK Ramadhan-sempena Puasa. Amat Prof galakkan..dan rasanya pernah dibincangkan dengan KakSu ( Istisafa ).

Boleh dibincangkan....dan buat proposal....
Persediaan awal amatlah bagus....

Tidak sabor menunggu kehadiran..Ramadhan al-Mubarak...

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 16:47


Quote:

On 2004-07-13 09:19, istisafa wrote:


Kelab Ramadhan

aniisa_tasnim - 6 Ramadhan 1406
Al-FaQiHaH - 29 Ramadhan 1405
al-Jawzi - 17 Ramadhan 1401
ahda - 14 Ramadhan 1405
nur_islami - 14 Ramadhan 1403
ukhtifiddin - 14 Ramadhan 1401
Aifi - 8 Ramadhan
engku_salina - 14 Ramadhan 1399
istisafa - 11 Ramadhan 1396

nanti bolehlah kita adakan pula jk Ramadhan ya..




idea yg bagus...
bolehlah buat majlis berbuka puasa mcm thn lepas...
Iftar Jama'ie thn lepas mmg meriah...
moga lebih ramai ahli Ukhwah.com yg lahir di bln Ramadhan muncul disini...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 17:54




erm..elok..elok...bagus cadangan!sape nk mulakan dulu ni?

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 14:56




Insya Allah, kalau tidak ada aral melintang, JK RAMADHAN akan diadakan pada bulan Ramadhan ini. Sesiapa yang berminat untuk membantu sama, sila pm pada ana (istisafa) atau prof. muslim. Kelab Ramadhan ini akan bekerjasama dengan Kelab Masjid dalam merealisasikan harapan ini.

Selain daripada tujuan JK Ramadhan ini untuk kita bertemu untuk mengeratkan silaturrahim, dapat juga kita berbuka puasa dengan anak - anak yatim dan yang tidak berkemampuan dan menghiburkan hati mereka.

Selain dari itu juga, buku - buku terbitan ukhwah, siri mutiara juga akan diedar - edarkan kepada adik - adik ini sebagai bahan bacaan mereka. Buku - buku ini akan dihadiahkan melalui sumbangan ahli @ orang ramai yang ingin menderma kepada anak - anak yatim ini..

----- Hidupkan bulan yang mulia ini dengan melakukan ibadah dan bersedekah -----

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 15:31


Tambahan :

1. Berkenaan dimana atau dengan JK Ramadhan akan dibuat untuk program bersama Anak-anak Yatim yg dipilih ialah Asrama Penyayang, Banting di mana wakil kita selaku ajk iaitu ahli ukhwah juga saudara khairoo84 akan turut nembantu. Malah juga dibuat sempena menyambut bulan Ramadhan dan ahli Kelab Ramadhan Ukhwah.com

2. Asrama tersebut ada 65 orang anak yatim piatu. Sumbangan yang dicadangkan ialah sumbangan Mutiara Warisan dan Mutiara Hikmah akan didermakan setiap orang. Maka 65 x 2 = 130 buah yang diperlukan.
65 buah Mutiara Warisan & 65 buah Mutiara Hikmah. Setiap orang bebas untuk menaja beberapa buah buku.

Setakat ini sahaja maklumat. Sekiranya berminat sila beritahu segera. Membeli sambil beramal malah menyumbang.

Wassalam

p/s: Tindakan segera

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 15:53




terima kasih banyak-banyak kepada Prof_Muslim kerana memilih Asrama Penyayang sebagai destinasi JK Ramadhan tahun ini. kami disini sangat mengalu-alukan kedatangan anda semua....

prof, pihak asrama telah saya maklumkan dan mereka mengalu-alukan kedatangan anda semua. inilah 'booking' pertama untuk ramadhan tahun ini.

Insya Allah saya akan terus membantu dari masa ke semasa.

kalau prof nak pelan ke asrama penyayang, boleh pm saya.

p/s: prof, sebenarnya bukan 65 anak yatim piatu, jumlah 65 itu ialah jumlah kesuluruhan anak didik diasrama penyayang. dalam jumlah tersebut ada anak yatim, anak yatim piatu, miskin, anak keluarga bermasalah yang miskin.

add:-
PERTUBUHAN RUMAH ANAK YATIM/ MISKIN DAERAH KUALA LANGAT,
Kampung Sungai Buaya, 42700 Banting.
Tel/Faks : 03-31203385
ext to khairoo84 03-31203298
[email protected]




[ Posting ini telah di edit oleh: khairoo84 pada 2004-09-08 16:22 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 16:13


Quote:

On 2004-09-08 15:53, khairoo84 wrote:


prof, pihak asrama telah saya maklumkan dan mereka mengalu-alukan kedatangan anda semua. inilah 'booking' pertama untuk ramadhan tahun ini.





Alhamdulillah..nampaknya satu berita gembira..
Insya-Allaah sama kita berdoa agar JK ini akan terlaksana.

Amin



Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 16:22



Alhamdulillah, program pertama yang akan dijayakan oleh kedua Pengarah EVENT ukhwah.com. Alhamdulillah juga kita dah ada pilihan Asrama Penyayang untuk program ini. Terima kasih khairoo84.

Semoga segala usaha dipermudahkan. Jadi sesiapa yang berminat utk menjadi penderma mutiara utk anak yatim boleh inform pada Prof kita...

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 17:55




Alhamdulillah, satu lagi usaha murni yg bakal dijalankan...
semoga berjalan dgn lancar dan dpt dilaksanakan dgn jayanya...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 09:30


sedikit peringatan dari saya.....

kerenah anak-anak di Asrama Penyayang ini bukanlah seperti yang dibayangkan semua orang..... faham-faham sajalah... mereka agak tertekan sebenarnya apabila terasing dari keluarga, rakan-rakan dan sebagainya. fiil anak-anak ini agak nakal dan diharap tidak menyinggung sesiapa yang terlibat di JK RAMADHAN nanti......



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 10:40


::tambahan::-->




inilah sebahagian anak-anak asrama penyayang dan kata-kata puisi ciptaan salah seorang anak asrama penyayang yang menyentuh hati kami di warga asrama penyayang. khas buat semua yang terlibat dan yang akan terlibat dalam JK RAMADHAN 2004 di Asrama Penyayang nanti....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-04 17:19


alamak jauhnya...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 13:12


Quote:

On 2004-09-19 17:19, nur_islami wrote:
alamak jauhnya...



amende yang jauhnya? lokasi ke....keterpesongan topik?

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 14:38


lokasinya la yg jauh wahai khairoo84...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 16:18




Portal Ukhwah dan Portal Muslimah berhasrat untuk mengadakan jamuan berbuka puasa bersama anak – anak yatim / miskin dari Rumah Penyayang, Banting pada :


Tarikh : 23 - 24 Oktober 2004 bersamaan dengan 8 - 9 Ramadhan.
Hari : Sabtu - Ahad
Tempat : Pertubuhan Rumah Anak Yatim / Miskin Daerah Kuala Langat, Kampung Sungai Buaya, 42700 Banting, Selangor Darul Ehsan.


Sehubungan dengan itu, ahli dari Portal Ukhwah dan Portal Muslimah adalah dijemput hadir bagi memeriahkan suasana berbuka puasa. Selain dari itu hari itu juga akan diserikan dengan aktiviti Qiyamullail dan bersahur bersama di Rumah Penyayang. Setiap ahli Portal Ukhwah dan Muslimah yang berminat dikenakan bayaran RM 10 seorang *(terbuka kepada 15 orang muslimah dan 15 orang muslimin).
Malah adalah juga untuk meraikan ahli Kelab Ramadhan dan kerjasama Kelab Masjid.

Berikut adalah tentatif program yang akan diadakan ini.


Tarikh
23 Oktober 2004
( 8 Ramadhan 1425 )

Jemputan peserta dari KL Sentral
Bertolak ke Rumah Penyayang
Sampai di Rumah Penyayang
Sessi ta’aruf
Solat Zohor berjemaah
Aktiviti Bebas
Solat Asar berjemaah
Aktiviti Bebas
Bersiap sedia untuk berbuka
Berbuka puasa
Solat Magrib berjemaah
Solat Isyak berjemaah
Solat Tarawikh berjemaah
Jamuan teh
Tidur

24 Oktober 2004
( 9 Ramadhan 1425 )

Qiyamullail
Sahur
Solat Subuh berjemaah
Tazkirah Subuh
Penyampaian sumbangan untuk Rumah Penyayang
Peserta bersiap sedia untuk
Bertolak pulang


Nota : Penyertaan setakat ini 30 org shj. 2 Rumah rehat ( 1 untuk Muslimin & i untuk Muslimah ) disediakan utk sesiapa yang ingin bermalam di sana.


Untuk penyertaan, sila hubungi :

1. Prof_Muslim
2. Istisafa


Untuk pembayaran / penajaan boleh melalui Akaun Maybank :


Bayaran : RM 10.00
Bendahari : Suhaily Rozali
Akaun Maybank : 114011743564

nota : pastikan hantar salinan resit utk pengesahan kepada Bendahari. No. fax : 03-78032323



Sekian, Wassalam

p/s: Harap ada respon dari ahli kelab ini.

Maklumat lanjut

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-04 16:26


kat sini pun prof post jugak?! wah prof ni hebat la.... prihatin sungguh! salute la kat prof!...(macam bodek aje).....

terima kasih atas keprihatinan prof tu..... kami disni amat menghargai keprihatinan anda!



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

qamaralia
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14986
Posting: 17
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-05 13:39


saye dilahirkan pade.....24 ramadhan 1406.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qamaraliaProfil   Hantar PM kepada qamaralia   Quote dan BalasQuote

qamaralia
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14986
Posting: 17
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-05 13:40


saye dilahirkan pade.....24 ramadhan 1406.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qamaraliaProfil   Hantar PM kepada qamaralia   Quote dan BalasQuote

putripuisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15926
Posting: 156
Dari: Allah & kepada-Nya jua

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-05 21:10


ANA DILAHIRKAN pd 1 RAMADHAN

TAPI x ingat tahun......




Bookmark and Share

    


  Member Information For putripuisiProfil   Hantar PM kepada putripuisi   Pergi ke putripuisi's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-04-05 19:02


...
saya lahir pada 8 ramadhan 1405

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

azzarima84
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17122
Posting: 12
Dari: di mane2 saja

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-07-05 11:39


Assalamualaikum...Sorry lah lmbt join this club...saya baru saja dftar..hehee... saya dilahirkan pada 22 ramadhan 1404 ,hari kamis...tak tahu pula pagi ke petang ke malam ke...hehehe...xigt tnya mak....xigt dah kul wape...hehehe....


-----------------
~~nothing about me~~happy alwyzz~~
[ Telah diedit oleh: azzarima84 pada 13-07-05 11:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For azzarima84Profil   Hantar PM kepada azzarima84   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin12
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7491
Posting: 36
Dari: seberang...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 08:32


assalamualaikum..

saya dah dekat nak raya...
29 ramadhan 1403..bersamaan dengan 11 julai 1983..
ada yang sama dengan gua tak...?hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin12Profil   Hantar PM kepada amirul_mukminin12   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 06:32


Ana dilahirkan 16 Ramadhan (siang) :-D


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Nuratiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17477
Posting: 121
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 20:18


Ana lahir pada 21 Ramadhan 1406 bersamaan dengan 30 Mei 1986.......pukul 6.12 ptg(masa cerita china)... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuratiqProfil   Hantar PM kepada Nuratiq   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 27-06-06 01:42


salam....
ana lahir pada bulan ramadhan jugak... 4 ramadhan.. :)
time orang tengah sembahyang terawih :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

muslimah22
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20122
Posting: 17
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 22:07


salam....
alhamdulillah..ana dilahirkan pada 22 Mei 1986 bersamaan dengan15 ramadhan 1407H.
semoga Allah merahmati ibu ana serta isu kalian semua yang tabah membawa antum di sepanjang bulan ramadhan...berdasarkan ceramaha yang pernah ana hadiri, penceramah telah menyebut bahawa sesiapa yang lahir dalam bulan isam mempunyai jati diri yang kuat..
jadi berusahalah memartabatkan islam serta membantu saudare2 kita yang memerlukan bimbingan kita..insyaAllah..wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah22Profil   Hantar PM kepada muslimah22   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 22:29


saya dilahirkan pada 11 ramadhan 1400 Hijriyyah, pukul 5:30 pagi.

kalau ikut angkanya: 11/9 hehe, bahaya tu :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kirin84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29764
Posting: 37
Dari: Setapak, Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-08-07 18:52


Saya pun lahir bulan puasa juga..tarikh lahir..29 jun 1984..bersamaan 29 ramadhan 1404H..pukul 11.07 pagi.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirin84Profil   Hantar PM kepada kirin84   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-07 18:57


salam..
saya pula pada 15 ramadhan 1402..hari rabu...pertengahan ramadhan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 11-12-07 19:39


Pada 26-03-05 13:40 , qamaralia posting:

!!! QUOTE !!!

saya dilahirkan pada.....24 ramadhan 1406.....



Assalamualaikum

ana pun lahir 24 Ramadhan..tapi pada tahun yang lain...

:sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

aL-Miski
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2007
Ahli No: 32058
Posting: 29
Dari: Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 25-12-07 02:52


Salam ana lahir 8 Ramadhan hari jumaat ... masa tu mak kata orang tegah nak pergi solat jumaat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-MiskiProfil   Hantar PM kepada aL-Miski   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133736 saat. Lajunya....