Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: apa kata lelaki? nak berjaya dulu ke nak kawin?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» apa kata lelaki? nak berjaya dulu ke nak kawin?

Please Mendaftar To Post


Oleh apa kata lelaki? nak berjaya dulu ke nak kawin?

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 11:11


ok..saya ada satu hal nk bincang gaks...betulker lelaki nak berjaya dulu, blaja tinggi2 dulu baru nak pikir hal perempuan... tenyer sikit..pastuh duit...naper perempuan suker dikaitkan ngan duit....???
kenapa lelaki di anugerahkan dgn 9 akal,1 nafsu....prmp 9 nafsu 1 akal??? kurang jelasla...apa guna nyer nafsu pd prmp?? berkaitan ngan duit ker??

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-04-04 16:22


Berjaya dululah....ada rumah,ada kereta,ada simpanan wang yg konsisten dan bolehlah......ada kerjaya yg baik..baru leh kawin..habis kalau takde semua ni nak bagi bini makan apa?makan Timun masuk sup....?

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 13-04-04 17:00


xsemestinya rumah lima tingkat, 11 bilik air baru nak kahwin.
tapi at least yukimura nak ade master dulu ler!


pmpn ni kelebihan dia kat perasaan diorng.
sbb tu diorg ni jd ibu. asuh anak2.
lelaki ni kelebihan dia kat pemikiran.
sbb tu kitorg pegang kuasa talak.
jd ayah.
tanpa perasaan, hidup ni kosong,
tanpa fikiran, hidup ni takde haluan.

kira laki pmpn ni melengkapkan satu sama lain le.
subhanallah.

pandangan saya je la..
wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 17:12


Berjaya itu di nilai dari sudut mana? Materialnya ka, kehidupannya ka @ pendidikannya ker.

Bagi saya sekiranya lelaki tu sudah merasakan dah bertanggungjawab, dan yakin memikul beban sebagai suami tak dak masalah nak tunggu berjaya ker aper ker. As long dia boleh tunaikan tanggungjawab terutamanya meyediakan asas kehidupan; makan,minum,tempat tinggal dan kenderaan dan paling penting boleh mendidik dan memimpin keluarga dan isteri.

[ Posting ini telah di edit oleh: al_farisi pada 2004-04-14 09:20 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 17:40


Quote:

On 2004-04-13 11:11, nurul_peace wrote:
kenapa lelaki di anugerahkan dgn 9 akal,1 nafsu....prmp 9 nafsu 1 akal??? kurang jelasla...apa guna nyer nafsu pd prmp?? berkaitan ngan duit ker??


Kaum wanita memang dibekalkan dengan 9 nafsu dan akal berbanding dengan lelaki hanya 1 nafsu dan 9 akal. Nafsu yang dimaksudkan bukanlah nafsu seks semata-mata tetapi nafsu yang menyebabkan seseorang itu mudah tidak sabar, mudah prasangka, pemarah, pemboros dalam berbelanja, cepat tersinggung dan sebagainya. Pendekata, hasil dorongan nafsu itulah lahirnya pelbagai perasaan di dada wanita. Sebab itu dikatakan juga bahawa 9 per 10 daripada diri wanita itu ialah perasaan dan 1 per 10 saja pertimbangan akal. Atas dasar inilah wanita mesti dipandu atau dibimbing oleh lelaki agar segala tindak tanduknya tidak melulu ikut perasaan semata-mata.

Secara mudah, bolehlah dikatakan lelaki adalah makhluk akal manakala wanita adalah makhluk rasa. Perasaan wanita terlalu mudah terusik dengan suasana dan keadaan sekeliling. Oleh itu dalam menghadapi wanita, lelaki hendaklah banyak menggunakan daya fikir. Kalau umpamanya isteri sedang berduka, suami perlu merancang untuk mewujudkan perasaan gembira di dada isteri. Di sinilah perlunya strategi dalam mendidik isteri.

Firman Allah yang bermaksud:

"lelaki adalah pemimpin (pembela dan pelindung) bagi wanita, kerana Tuhan telah melebihkan yang satu dari yang lainnya, dan kerana suami telah menafkahkan sebahagian daripada hartanya."

Quote:

On 2004-04-13 17:00, sanada_yukimura wrote:
kira laki pmpn ni melengkapkan satu sama lain le.


9 akal yg ada pada lelaki dicampur 1 akal yg ada pada perempuan menjadikannya 10/10 begitu juga dengan bilangan nafsu.

p/s: setiap kejadian makhluk tuhan itu ada keistimewaannya.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-04-04 23:07


Sebelum berjaya kahwin satu. Bila dah berjaya tambah lagi 3.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

faryd
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 5968
Posting: 95
Dari: Proton RnD S. Alam

Johor  


posticon Posting pada: 14-04-04 01:04


assalamualaikum..erm better berjaya dulu baru berkahwin..barula x tunggang terbalik masjid yg terbina..

Bookmark and Share

  


  Member Information For farydProfil   Hantar PM kepada faryd   Quote dan BalasQuote

abang79
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8150
Posting: 65
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 05:16


Bagi pendapat saya pula bahawa berjaya dari segi material tidak penting. Yang penting tujuan kita kahwin itu adakah ikhlas dan semata-mata kerana Allah swt.

Selain itu, berjaya daripada segi rohaniah juga penting untuk memastikan perkahwinan yang dilangsungkan dapat bertahan daripada ujian kesusahan dunia yang sementara ini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For abang79Profil   Hantar PM kepada abang79   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 08:30



hurm..btul gaks...satu lagikan..slalu jer org kater laki berjaya sbb guna 9 akal yg dia ada,prmp x setanding laki sbb ada 1 akal jer...yelah kan, perepmpuan utk dilindungi bkn memberi perlindungan,patutlah lelaki bnyk akal,tp sstgh tu x guna sebaik2nya akal yg dia ada,dan yg guna tulah berjaya dlm pelajaran,smpai master ker dato master ker..dan prpm ada had pulak...x best jugak...ishk...ishk...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 09:40


Quote:

On 2004-04-14 05:16, abang79 wrote:
Bagi pendapat saya pula bahawa berjaya dari segi material tidak penting. Yang penting tujuan kita kahwin itu adakah ikhlas dan semata-mata kerana Allah swt.



kurang bersetuju dgn pendpt diatas... lelaki perlulah bersedia dlm segenap segi sebelum mendirikan rumahtangga... kestabilan ekonomi tu ptg... kalau sekadar kahwin utk memenuhi tuntutan sunnah sedangkan kewangan tidak mencukupi... akan menimbulkan masalah...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-04-04 15:40


"Bagi pendapat saya pula bahawa berjaya dari segi material tidak penting. Yang penting tujuan kita kahwin itu adakah ikhlas dan semata-mata kerana Allah swt. "

heheheh,kerana Allah-lah ya....apa ingat perempuan sekarang ni macam zaman siput serawak ke?nampak KFC nak pejam je mata....bau je,takyah guna duit nak telan....pastu,kahwin taknak ada rumah..kereta,simpanan kewangan utk anak2....nak duduk reban ke..mana boleh cakap mcm tu...anak2 dara sekarang byk masuk U...lebih bijak..sebab byk ambil business study....kalau ikhlas senanglah....takyah mas kahwin semua tu..."takpe2..Ana ikhlas"...pehhh....kerana Allah,kerana Allah juga...tapi RM mesti ada...takkan dah kahwin nak makan kurma+telan selawat jer....ngan air yassin masjid sg siput?....ee,agak2-lah....buat org gelak je..

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Naina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.03.2004
Ahli No: 8092
Posting: 41
Dari: Neither here nor there

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-04-04 18:06


bende ni t'lalu subjektif utk d'bincangkan..
terpulang pd tu individu s'diri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NainaProfil   Hantar PM kepada Naina   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 20:55


betul kata naina..terlalu subjektif..sumenye bergantung kepada keadaan..kalau rasa boleh bawa kawinla..kalau rasa tak boleh bawa ngan keje..tu kene cari alternatif lain..

Bookmark and Share

  


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

abang79
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8150
Posting: 65
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 23:59


Quote:

On 2004-04-14 09:40, Engku_Salina wrote:
[quote]
On 2004-04-14 05:16, abang79 wrote:
Bagi pendapat saya pula bahawa berjaya dari segi material tidak penting. Yang penting tujuan kita kahwin itu adakah ikhlas dan semata-mata kerana Allah swt.



kurang bersetuju dgn pendpt diatas... lelaki perlulah bersedia dlm segenap segi sebelum mendirikan rumahtangga... kestabilan ekonomi tu ptg... kalau sekadar kahwin utk memenuhi tuntutan sunnah sedangkan kewangan tidak mencukupi... akan menimbulkan masalah...

-----------------
~ saya abang baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan ~
[/quote]

hhmm... maafkan saya jika pendapat yg diberi tidak berpijak di bumi yang nyata. Saya tersilap melihat zaman. Sebenarnya saya pun bersetuju dengan pendapat teman2 yang lain bahawa sebagai seorang bakal suami sekaligus akan memikul satu amanah yang berat mestilah bersedia daripada segala segi. Kewangan perlu kukuh. Tidak lah kita mengharapkan bakal suami kita kaya raya, tetapi sekadar cukup ada simpanan dan tabungan, insyaAllah tidak akan ada masalah bab dunia.

Base on my experienced, banyak family conflict is due to lack of financial resources. Jadi sesiapa yang masih muda2 tu, rajin2 lah menabung dari sekarang supaya apabila 2-3 tahun akan datang apabila
kita nak kahwin, insyaAllah tabungan kita akan kukuh. Macam nie lah baru bapak mertua senang nak bagi anak dara dia kat kita. Takdelah bapak mertua kita takut anak gadis dia tak makan sebab suami
tak mampu nak beli makanan :=) dan sebagainya.

Sebenarnya pendapat saya yang terawal dibuat kerana melihatkan pandangan teman2 tentang definisi kejayaan material yang tidak jelas. Akibat menilai kejayaan material yang terlalu tinggi, menyebabkan
saya mengeluarkan ayat 'kejayaan dari segi material tidak penting'. Sebenarnya saya ingin katakan kalau semua orang beranggapan kena ada rumah, kereta, kewangan yang kukuh dan kerjaya yg stabil mungkin akan menyebabkan ramai yang tidak mampu berkahwin. Bagaimana pula kalau seseorang itu ada tabungan yg kukuh, tetapi dari segi rumah dia masih menyewa dan hanya memiliki sebuah motor serta bekerja kilang? Adakah beliau tidak cukup syarat untuk berkahwin?

Walaubagaimanapun terima kasih saya ucapkan diatas maklumbalas yang membina.


Bookmark and Share

  


  Member Information For abang79Profil   Hantar PM kepada abang79   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 00:11



Bagus lelaki yang ada planning masa depan, bukan laki aje.. perempuan pun perlu ada planning sebab sekarang ni kos hidup yang tinggi biasanya memerlukan keduanya bekerja.

Tak semestinya kena jadi kaya raya baru boleh kahwin tapi perlulah ada income untk tanggung family. Keluarga akan membesar bukan mengecil. jadi persediaan yang cukup dr segala aspek memang perlu supaya keluarga yg terbentuk lebih sistematik..Keluarga juga ibarat satu organisasi yang perlukan perancangan teliti...

Selamat pengantin baru kepada semua.. Jangan lupa kumpul duit...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

abang79
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8150
Posting: 65
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 01:10


Quote:

On 2004-04-14 15:40, JoshuaIsfahan wrote:
"Bagi pendapat saya pula bahawa berjaya dari segi material tidak penting. Yang penting tujuan kita kahwin itu adakah ikhlas dan semata-mata kerana Allah swt. "

heheheh,kerana Allah-lah ya....apa ingat perempuan sekarang ni macam zaman siput serawak ke?nampak KFC nak pejam je mata....bau je,takyah guna duit nak telan....pastu,kahwin taknak ada rumah..kereta,simpanan kewangan utk anak2....nak duduk reban ke..mana boleh cakap mcm tu...anak2 dara sekarang byk masuk U...lebih bijak..sebab byk ambil business study....kalau ikhlas senanglah....takyah mas kahwin semua tu..."takpe2..Ana ikhlas"...pehhh....kerana Allah,kerana Allah juga...tapi RM mesti ada...takkan dah kahwin nak makan kurma+telan selawat jer....ngan air yassin masjid sg siput?....ee,agak2-lah....buat org gelak je..



Maaf kalau saya katakan pendapat peribadi saudara tidak dapat saya terima bulat2 berdasarkan ilmu yang ada. Ianya terlalu sempit. Pemahaman saudara tentang apa yang saya tulis kurang jelas.

Tapi tidak mengapa, biar saya perjelaskan. Sebenarnya saya memaksudkan kalau kita terlalu mementing kan kejayaan materialistik seperti syarat2 nak berkahwin kena ada rumah, ada kereta, ada kerjaya stabil dan kewangan yang kukuh, mungkin ianya agak sukar untuk dicapai oleh semua individu. Tidak semua lelaki lahir daripada keluarga yang berada atau mewah. Ada asal orang susah tetapi setelah tamat belajar baru nak membina ekonomi. Jadi mesti ekonomi yg nak dibangunkan tu tidaklah selaju berbanding ekonomi lelaki2 yang asal memang daripada keluarga berada.

tu jer setakat nie penerangan saya yang ringkas. harap saudara dapat beri saya lagi teguran yang yang membina

Bookmark and Share

  


  Member Information For abang79Profil   Hantar PM kepada abang79   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 08:43




saya faham dgn penjelasan abang79 tu...
dan sebenarnya saya rasa dia mmg maksudkan begitu...
cuma statementnya yg awal tu kurang jelas...
kejayaan material tu merupakan satu aspek yg penting...
mmglah tak perlu kaya raya utk berkahwin...
tapi biarlah mampu utk menyara isteri dan anak yg bakal lahir...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 08:49




betul kata engku salina, sebenarnya tak perlu mewah tapi perlu bersedia untuk menghadapi hari - hari mendatang, dan juga saat saat kecemasan, seperti kereta rosak, anak sakit, isteri/suami sakit dan barang barang dapur..

Bookmark and Share

  


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 10:10


Sebagai seorang suami, ianya mempunyai tanggungjawab untuk menyediakan nafkah zahir dan batin. Sekiranya pihak lelaki sudah mampu memenuhi keperluan itu saya rasa tidak ada masalah untuk pihak lelaki untuk berkhawin. Ini kalau benda asas pun tak dapat nak sediakan macam mana nak khawin. Di samping itu juga tugas suami untuk membimbing dan mendidik isteri juga harus di berikan perhatian.Tak guna kita mewah dari segi material tetapi miskin dari segi sipiritual.

Bookmark and Share

  


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

azliyanazhari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4654
Posting: 86
Dari: pluto

russia   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 13:06


hrmm...
bagi saye laa kan...ikhlas kerana Allah tu memang laa penting....
orang pompuan..mestila nak cari pasangan yang lebih baik dari dia dalam every espect...kate lelaki nih akan jadi pemimpin keluarga..abih kalau dah x de ilmu dan x berjaye...camne laa plak agaknye..nak bagi anak isteri makan ape??
bukan masalah perempuan mata duitan..tapi..perempuan nih..nak jugak laa tengok kan...bleh idup ke kawin ngan lelaki tuh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azliyanazhariProfil   Hantar PM kepada azliyanazhari   Pergi ke azliyanazhari's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-04-04 14:53


heheheh,setuju ngan azliyana......kerja kilang..kilang mana?gaji rm800-lah cthnya..nak bayar duit kereta/motor,sewa rumah,simpanan..kalau isteri mengandung..operation...apa semua,persediaan beli baju tu dan ini..mana cukup.....
Sekurangnya,buka bisnes kecil2 lan mcm jual goreng pisang ke..oklah..habis kalau bini tak kerja?cukup ke,duit makan lagi...tol lagi.....
Singkat tak singkat...saya fikir,setakat "poket tang tu"tak memadai nak menjamin kebahagiaan..balance-lah..sebab tu lelaki kena kerja keras..agar kahwin,bini tak susah..apa guna kahwin,tapi susah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 15:02



saya ada sikit cerita..nie ustazah sy bagitau masa fardhu ain kat kolej...dia ada ckp, tugas isteri sbnrya adalah hanya utk melahirkan zuriat dan melayan suami...lucu gaks memula dengar kata2 ustazah tu..tp biler ustazah ckp lagih, kwn dia pun ada yg jadi begitu, bukan sbb kwn dia yg nak, tp suami kpd kawan dia yg hendak...seolah2 isteri dilayan dgn begitu sempurna..mmglah suami tu ada duit, cukup sumernya....mmg bagus... tp ada gaks laki yg lbh mementingkan harta drp tanggungjawab smpai anak isteri ntah kemana2.. kesian...mmg kesian...tp tu atas kesedaran diri sendiri...tp cerita pasal ustazah tu mmg btul...kwn sy pun ada ckp, terkejut gaks...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

solehah20
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2004
Ahli No: 8047
Posting: 32
Dari: jengka

Pahang  


posticon Posting pada: 15-04-04 17:32




pada saya, kejayaan seorang lelaki dalam bidang pengajian mereka amat penting supaya rumahtangga yang akan mereka dirikan selepas itu tidak menghadapi sebarang masalah. tapi, jangan lupa! apa yang paling penting ialah kelengkapan dalam ilmu agama. jangan pelajaran ajer o.k, ilmu agama k.o......


Bookmark and Share

  


  Member Information For solehah20Profil   Hantar PM kepada solehah20   Quote dan BalasQuote

norjannah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6198
Posting: 5

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-04 21:27



bagi saya seorang lelaki tu harus punya kerjaya dulu. Lagipun perempuan lakn pilih lelaki yang dia yakin dapat membahagiakan dier. Tak semestiny pertempuan tu materialistik tapi ia penting untuk masa depan. Mereka inginkan jaminan kehidupan

Bookmark and Share

  


  Member Information For norjannahProfil   Hantar PM kepada norjannah   Quote dan BalasQuote

abang79
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8150
Posting: 65
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-04 03:45


Saya rasa dalam issue nie, pandangan kaum wanita harus diutamakan. Sebabnya mereka yg akan berkahwin dengan lelaki, jadi sepatutnya kena tanya pada mereka samada mereka prefer lelaki yg berjaya untuk dikahwini atau sebaliknya.

Lepas tu pulak, suruh mereka perjelaskan lagi tentang apa yang kaum wanita nie maksudkan dengan maksud 'Berjaya'. ADakah kaum wanita suka bakal suami dia berjaya dari segi iaitu ada kereta, ada rumah sendiri, ada simpanan (nyatakan berapa ribu) dan ada kerjaya tetap? Atau bagi kaum wanita, cukup kalau bakal suaminya dari kategori berjaya yang boleh memberi tempat berlindung untuk dia, pengangkutan yang selesa dan yg penting sekali keperluan asas?

Bagi saya, pendapat kaum hawa juga harus diambil kira disini. Itu sahaja

Bookmark and Share

  


  Member Information For abang79Profil   Hantar PM kepada abang79   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-04-04 11:34


haah..kaum wanita pun buleh jugak bg opinions.. bg saya, lelaki pun kene cukup semuanya sblum kawin, esp kewangan, yg mampu menampung keluarga, bukan setakat pelajaran jer, klau belajar tinggi pun, tapi utk support keluarga poket pulak kosong memang tak boleh....seadanya sebolehnya, kaum wanita nak yg sempurna, ada duit utk tanggung family, ada ilmu utk didik anak dan isteri, dan yg penting ada agama utk membimbing family..apa kata antum sekalian??

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-04 11:57



bg ana..biarlah lelaki ni biarlah berjaya dulu..brla kawin..berjaya tu bkn setakakt berjaya kat dunia(akademik)..berjaya ttg ilmu agama itu plg penting sekali...

sbb apa..skrg kan zaman mellenium..semuanya nak kena guna duit..klu xada duit..nak bg isteri dan anak2 mkn apa..xkan nak ikat perut sentiasa...

xsemestinya nak lelaki yg kaya jek xpompuan ni pandang..tp cukuplah dia ada punca rezeki yg mampu tuk menanggung kehidupan sehr2..

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

multazam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 105
Posting: 60
Dari: Kelantan Darul Naim

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-04-04 13:50






Bagi saya utamakan pengajian dahulu.tumpu sepenuhnya pada pengajian barulah selepas itu fikir tentang rumahtangga.Utamakan yang lebih utama.nanti apabila kahwin masa belajar,banyak bergantung pada mak ayah.itu yang tak elok.kita gembirakan mereka dengan kejayaan dahulu.

-----------------
"Ya Allah,sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari dukacita dan susah hati,aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan dan kemalasan,aku berlindung kepada-Mu dari pengecut dan kedekut dan aku berlindung kepada-Mu dari timbunan hutang dan paksaan orang"

Bookmark and Share

  


  Member Information For multazamProfil   Hantar PM kepada multazam   Quote dan BalasQuote

mcdu
Warga Rasmi
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7058
Posting: 2
Dari: pj

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-04-04 16:33


assalamualaikum...
oklah...disini saya nak bgth tentang pendapat saya sbg seorang lelaki.....bagi sayer la...sayer akan berusaha untk berjaya terlebih dahulu sebab tanggungan yang akan kita terima selepas kita kahwin...mula2 kahwin memang la kita gembira tetapi lama2 mesti kita akan fikir perkara silam...
bagi sayer kerjaya tu penting kerana ia juga merupakan harapan ibubapa kita...apabila kita dah berjaya...boleh la cari calon yang solehah...
dapat jaga kita dan ibubapa sekali...oklah..sekian dari saya..wassalam.


Bookmark and Share

  


  Member Information For mcduProfil   Hantar PM kepada mcdu   Quote dan BalasQuote

muslimah_solehah2004
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8488
Posting: 12
Dari: UTM skudai

Kedah  


posticon Posting pada: 19-04-04 16:39


sebolehnya kaum lelaki biarler berjaya dulu...
nnti2 baru kahwin
but now maksiat merata2

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_solehah2004Profil   Hantar PM kepada muslimah_solehah2004   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-04-04 21:50


thanks 4 all my frens yg x abis2 bg opinion, sy pun terfikir gaks, lebih baik lelaki habiskan pengajian dulu, belajar smpai dpt taget yg diorg nak, lepas tuh kejer, kukuhkan ekonomi, n ada everythings yg cukup utk dunia dan akhirat...so, barulah go on ngan perkahwinan nih....kan?? sapa nak anak isteri terabai...haha..ok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-04 22:10



sekadar meluahkan pendapat yg kurang sempurna ilmunya.
pada ana, perkahwinan mmglah mudah namun untuk melaksanakan amanah dlm perkahwinan adalah satu tanggungjawab yg besar ertinya jika kita hayati.
benar, kukuhnya sebuah institusi perkahwinan tidak terletak pada kekuatan material semata2 namun ia haruslah diteguhkan dgn ilmu agama supaya kehidupan kita aman.
sebagai adam, besar tanggungjawabnya..isu kerjaya ataupun perkahwinan yg menjadi keutamaan adalah bergantung pada individu itu sendiri.
tapi, bg ana..seorg adam itu semestinya menjadi kebanggaan keluarganya.jadi sudah menjadi amalan, dia perlulah melangsaikan perit dan jerih membalas budi keluarganya terlebih dahulu..dan jika dia anak sulung..tanggungjawab yg tergalas amatlah berat..menjadi contoh terbaik...
buat lelaki..tepuk dada tanyalah iman anda semua...


Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 22-04-04 14:10


Quote:

On 2004-04-14 05:16, abang79 wrote:
Bagi pendapat saya pula bahawa berjaya dari segi material tidak penting. Yang penting tujuan kita kahwin itu adakah ikhlas dan semata-mata kerana Allah swt.

Selain itu, berjaya daripada segi rohaniah juga penting untuk memastikan perkahwinan yang dilangsungkan dapat bertahan daripada ujian kesusahan dunia yang sementara ini.


saya sokong 120%

-----------------
Photobucket

Bookmark and Share

  


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 22-04-04 14:36



bagi shah pula ia bergantung kepada individu itu sendiri kerana kalau wang penuh satu bank pun kalau tak tahu nak tunai tanggungjawab pun tak guna. tapi kalau hanya tahu nak curahkan kasih sayang sehinggakan tak nak tinggalkan isteri sampaikan hidup melarat pun tak guna juga.
appa yang penting sekali kita kena tahu bagai mana nak tunai tanggungjawab sebagai seorang suami dan kita sure yang kita boleh memberikan nafkah zahir dan batin disertakan niat kerana allah maka kahwinlah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-04-04 14:48


Kahwin bila dah ada kemampuan.. klu nak tunggu berjaya pun tak tahu sampai bila akan berjayanya... yg pasti hidup dah stabil.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 22-04-04 15:25


kalu ader jodoh bila bila masa jer boleh kawin...tgk keampuan anda


Bookmark and Share

  


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 22-04-04 15:52


kene jage diri s'dirik dulu sblm jage org lain.
kene bagi makan diri s'dirik dulu sblm beri makan org lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_peace
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8179
Posting: 149

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-04 18:55



thanks...lots...hurm...btul2...kiter hidup bkn nak duduk sorang2....kener tanggung banyak perkara, mcm lelaki...mesti nak kejer dulu baru dpt tanggung kuarga dgn senang...so its mean kener berjaya dulu...baru confident nak tanggung kuarga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_peaceProfil   Hantar PM kepada nurul_peace   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 22:14


Soalan:
assalamualaikum...

Saya ingin bertanyakan pendapat semua warga komuniti nie tentang perkahwinan semasa sesi pengajian di IPT...

Saya amat hairan melihat bagaimana ada dikalangan warga2 IPT mane2lah yg sudah berkahwin walaupun kedua2nya lelaki dan wanita masih dalam tempoh pengajian...(masih dalam ijazah pertama tue) kadang2 saya terfikir jugak nak kahwin nie, tapi bukannya pada mase pengajian (walaupun masih belum jumpa serikandi yg diimpikan)...biarlah kita dah habih belajor dulu, kewangan dah stabil, ada kereta,rumah ape semua tue...pastu barulah kawin...

Sebagai lelaki, dalam kotak fikiran saya bukan senang nak jaga anak dara orang...pastu dengan anak2 lagi...takkan baru tahun 3 dah ada 3 orang anak? hallamak.... walaupun saya belum lalui alam perkahwinan, tapi mende2 nie jugak yg bermain di fikiran... sebelum kahwin, nak kena sediakan wang hantaran,mas kahwin,cincin dan mcm2 lagi...itu yg saye heran sgt2...mcmane org lelaki yg dh kawin mase belajor nie sediakan mende2 tue semua... kitorang yg bujang nie pun makan sendiri pun tak lepas, inikan nak bagi makan anak orang dan anak sendiri... Takkan pakai duit PTPTN atau JPA kot??? hehehehe...

Bagi pihak wanita pun mcm tu jugak...saya dok pikir2 melalui pemerhatian saya kepada mak saya di kampung... bukan senang nak jadi isteri, ibu dan pelajar dalam satu masa...mak saya yg dah kerja tu pun saya tgk kesian kat dia siang malam bertungkus lumus untuk menjaga anak2nya...(tu yg saya sayang kat mak saya tu)...ketabahan tinggi amat perlu... dalam tempoh pengajian, macamana diorang nie boleh membahagikan masa dengan pelajaran, anak2 dan suami? ...

Ada lagi...Bagaimana pula dengan tempat tinggal? takkanlah dah kawin, tapi tinggal asing2... sorang kat kolej dua, sorang lagi kat kolej dua belas... saya kalau mcm nie situasinya, baik tok sah...hehehe

Tolong jawab boleh takkkk..............????

Jawapan:

. Saya tidak hairan tentang berkahwin ketika masih menuntut di IPT, sebaliknya saya hairan mengapa jonjovi_3000 membangkitkan hal ini. Kenapa mereka berkahwin? Senang saja, sebab mereka manusia biasa dan inginkan pasangan. Dan mereka ingin menyalurkan naluri ini melalui cara yang betul, bukab bercouple yang hukumnya haram.
Mereka yang berkahwin awal ini mempunyai rasa tanggung jawab yang lebih, bukan sekadar ingin menyalurkan naluri mereka ini secara ala kadar i.e bercouple. Jika kita rujuk buku Developmental Psychology Today, Lois Hoffman seorang profesor Psikologi di Michigan University telah membuat kajian yang menarik. Statistik di Amerika menunjukkan 34.6% perempuan berusia 20-24 tahun dan 21.4% lelaki usia yang sama berkahwin ketika masih menuntut di maktab perguruan. Salah satu sebab utama mereka berkahwin di usia ini ialah komitmen dan rasa tanggung jawab yang tinggi. Bukan bercintan cintun seperti mat bunga dan mat cintan serta minah lentuk. Lelaki yang memilih bercouple daripada berkahwin adalah lelaki yang mempunyai rasa tanggung jawab yang rendah dan takut memikul tanggung jawab dengan pelbagai alasan seperti masih kuliah, takde kereta lagi, muda lagi, mental tak siap lagi bla bla, etc.
Menurut pakar psikologi Diane E. Papalia dan Slly Wendkos Olds dalam buku
Human Development (1995), mengemukakan bahawa usia terbaik untuk menikah
bagi perempuan adalah 19-25 tahun, sedangkan bagi lelaki usia 20-25
tahun seharusnya sudah menikah. Ini adalah usia terbaik untuk menikah.
baik untuk memulai kehidupan rumah tangga maupun untuk menjadi pengasuh
anak pertama (the first time parenting). Yang lebih menarik adalah kajian Campbell dan kawan-kawan bahawa yang
paling bahagia diantara pasangan suami isteri, adalah pasangan yang berusia 20-21 tahun.
(Papalia & Olds, 1995).
Norman Sprinthall dan W.Andrew Collins menulis dalam bukunya
"Adolescent Psychology" (1995) bahwa gejolak syahwat yang semula meledak ledak
akan berubah menjadi stabil ketika berkahwin di usia muda. Boleh jadi seorang
suami memiliki syahwat yang sangat tinggi itu stabil dan mendapatkan
muaranya untuk menemukan persentuhan agung secara teratur dan halal
(legitimized),jiwanya akan tenang, emosinya akan berubah menjadi lebih
positif, sehingga dapat mengembangkan potensi-potensi yang ada pada
dirinya secara lebih optimal. Ini bererti bahawa pernikahan awal tidak
menghambat pengembangan potensi diri, termasuk prestasi akademik. Justeru
sebaliknya, pernikahan awal seharusnya memacu kita untuk lebih maju.

Dengan demikian berertilah bahawa kalau seseorang itu telah berkahwin, maka dia dapat menyelamatkan separuh daripada agamanya dan sekiranya dia dapat menjaga nafsu perutnya, maka seluruh agamanya akan selamat. Dan bererti jugalah di sini bahawa barang siapa yang sudah berkahwin, maka syaitan-syaitan akan mengeluh tetapi bagi mereka yang belum berkahwin, syaitan akan tersenyum. Dia akan membisikkan berbagai nasihat kepada diri mereka yang belum berkahwin. Umpamanya dia membisikkan supaya simpan duit banyak-banyak dahulu baharu berkahwin. Kemudian bila duit sudah banyak dia nanti membisikkan supaya beli kereta dulu, kahwin boleh ditangguhkan. "Buat apa kahwin cepat-cepat," bisiknya. Yang demikian, kalau pemuda-pemuda terpikat dengan hasutan syaitan itu, maka tersenyumlah dia kerana tindakan selanjutnya ialah untuk menghasut pemuda itu melakukan maksiat dan kejahatan. Jadi, orang yang tidak berkahwin selalunya menerima hasutan syaitan.

Dan bagi kaum perempuan pula, bapa-bapanya akan dihasut oleh syaitan. Umpamanya kalau ada orang meminang anaknya, dia nanti akan dihasut supaya berdalih dengan mengatakan anak itu masih kecil lagi atau anak itu masih belum tamat persekolahan atau yang si ibu pula akan mengatakan yang anak itu belum pandai ke dapur lagi dan berbagai-bagai dalih yang lain. Lebih-lebih lagilah kalau yang datang meminang itu seorang yang warak atau seorang alim seperti tok-tok ustaz, orang-orang dakwah dan sebagainya.Tetapi kalau yang meminang itu orang-orang ternama, pegawai-pegawai dan sebagainya, lekas-lekas dibisik oleh syaitan untuk menerimanya kerana akan dapat menghidupkan berbagai-bagai unsur riak, sombong, takabur dan sebagainya. Kemudian kalau rumahtangga yang dibina itu bukan atas asas agama, maka syaitan akan menghasut agar berlaku keruntuhan rumahtangga.
Jadi tidak perlulah hairan mereka yang berkahwin ketika masih menuntut. Yang perlu dihairankan ialah mereka yang bercouple bercintan cintun. Jika pasanagan couple yang masih belajar ni sanggup buang-buang duit beli top up card dan belanje awek makan tiap-tiap minggu, jadai ape salahnye pelajar yg berkahwin memggunakan duit scholarship atau ptptn sebagai salah satu sumber nafkah. Tak salah, malah itu lebih baik.
Akhir kata, bukalah minda dan hati kepada kemudahan cara hidup Islam. Wassalam.
systemofadown - bicarasiswa.com



[ Posting ini telah di edit oleh: SystemOfAdown pada 2004-04-25 22:17 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 22:22


The concept of marriage is one of the most important fundamentals in Islam but many Young Muslims living in the 21st Century ignore this concept. The concept of marriage is so important that it is a practice of the Messenger of Allah (peace be upon him). Aishah (may Allah be please with her) reported that the Messenger of Allah(peace be upon him) had stated that:

"Marriage is a Sunnah of mine, and whoever does not follow my Sunnah is not of my followers."

The point that is propogated in this essay is to educate the Muslims how important it is to be married, especially living in North America due to the Fitnas (trials, tribulations) and problems that goes around in this society.

There are many reasons why single Muslims should get married. One of the major reasons why Muslims should get married is the fact that this practice is considered part of the Sunnah of the Messenger of Allah (peace be upon him) and one should get married if one has the financial means and confidence to maintain a partner. If the Muslim does not have the financial means to get married, the Messenger of Allah (peace be upon him) had stated to fast because fasting kills the sexual desires. Another reason why Muslims should get married is to protect his or herself from committing major sins. Aishah (Allah be please with her) reported that the Messenger of Allah (peace be upon him) has said:

"Get married because I will display your outnumbering the other nations on the day of ressurection.Whoever has wealth should get married, and whoever does not should fast, because fasting is a restraint of desire for him."

North America is considered to be a continent where there is absolutely no discipline due to the massive propaganda that goes on in the society. It is a place where Muslims are allowed to get away with commiting major sins such as fornication due to the fact that the society that the Muslims are living in is careless regarding this sinful action. According to Islamic law, fornication is considered to be a very serious sin whose punishment includes stoning to death and/or beating the sinner with lashes. In the North American culture, there is no strict discipline for Muslims when they commit major sins due to the fact that everything is controlled by the disbelievers. And because there is no strict discipline similar to the strict discipline in Muslim countries, Muslims fall into the trap of committng fornication due to the mixture of men and women in high school, college and universities. One of the reasons why these sinful acts are being committed is because Muslims have decided to delay marriage because of an education. This concept of getting an education before getting married has caused great fitna and many problems among young Muslims going to educational institution in North America. The concept of getting an education before marriage has lead the Muslims having too much free time for themselves and it is because of this concept that young Muslims have fallen into the trap of commiting major sins such as fornication. The Muslim who has knowledge regarding the issue should be ask this question as follows, where is the statement of getting an education is Fard(obligatory) in order to get married? Where in the Qu'ran and does it state that getting an education is superior over getting married? This idea of getting an education before getting married is a concept that came from the disbelievers that many Muslims once again fell into. The disbelievers, who do not believe in Allah and his Messenger, are not afraid of commiting fornication because most of them have no divine belief. The disbelievers adapted the concept of having girlfriends, boyfriends, which all leads to commit fornication and the young Muslims fell into this trap because delaying marriage will eventually lead to fornication because when the Muslims enter educational institutions, they start having conversations with the opposite sex, another concept in Islam that is considered forbidden if one does not have a valid intention. Due to the fact that there is no proof that marriage should be delayed, the Muslim's intention should be to get married as as soon as possible in order to protect one from commiting major sins. Abu Hurayrah reported that the messenger of Allah(peace be upon him )said:

"It is a right upon Allah to help one who seeks to marry for the purpose of avoiding what Allah has prohibited."

The young Muslims should start realizing that marriage is a shield against commiting major sins. The famous excuse for delaying marriage is the financial situation. Usually, the family of the spouse worries that the groom doesn't have the financial means or the mind state to get married. One should get married even though he/she goes to school. In that way, the Muslim couple wouldn't be commiting any sins and every relation and sexual intercourse would be considered Halal. And when the groom would finish his education, he would eventually get a place for both him and his wife and get a stable job. This would be the ideal solution for Muslims to avoid commiting sins major sins. Allah says in Surat Nur:

"Marry the unmarried among you and the righteous of your male and female servants. If they should be poor, Allah will enrich them from his favours. Allah is Bountiful and Knowing." Qu'ran 24:32

The older generation of Muslims also have an impact on how the young Muslim is delaying marriage. They also have a great part on the way they think as well. The Muslim parents are actually the reason why the Muslims end up delaying marriage due to the fact that they have to get an education in order to get married.

The parents of today's young Muslims are teaching their children that in order for them to be married they must have an education or else no marriage. The parents basically have a great part in how Muslims end up committing sins. The problem is the fact that the majority of Muslim parents have absolutely no idea of what goes in these educational institutions. Most of them don't realize that the kafir society allows the mixture of men and women, which is a concept that is forbidden in Islam. Because these young Muslims are living in the land of the disbelievers, the concept of marriage should be taken more seriously. The older generation of Muslims should be aware of what goes on in the education institutions in order that they can become more wise regarding the future of their children. The Muslim parents should take the issue of marriage more seriously due to the fact that it eventually will contribute towards their children's salvation because it is not education that will save one from the punishments of the hereafter but marriage will.

Another common problem why young Muslims don't end up getting married are due to racism, nationalism and discrimination. The parents of the Muslim woman might not like the Muslim man due to the fact that he is not Somalian, Ethiopian, Pakistanian or Indian. The older generation of Muslims have become very ignorant regarding the fact that the religion of Islam eliminates racism and nationalism. And if the Muslim man happens to be from another nationality or race, they will make it hard for him to get married to their daughter. They will tell him that he must have such and such money and must have a house or condo in order for them to give their daughter away. Realistically, for a young Muslim man to have these possessions could take years and since the Muslim man and woman are already involved in an unlawful relationship, they will eventually commit sins. There is no doubt however that the parents of the Muslim woman must be careful on who they give their daughter away to, however the fact that being a practising Muslim has become not a sufficient reason for the parents to give their daughter away has caused excessive problems in the Muslim community, especially for the reverted Muslims. There are many young men who embrace the religion of Islam and they are many of them who are looking to get married. However, the parents of the Muslim woman will absolutely not give their daughter away due to the fact that he is not from their background. This is not fair for the new Muslims and the parents should give them a chance due to the fact that they have accepted Islam and the fact that they want to do the right thing in the religion.

In conclusion, all these problems that have been discussed in the essay must come to a stop. The Muslims should realize that the punishments of the grave and the punishments of the Hell fire are far too great to continue with these wrong practices. The concept of marriage of should be taken more seriously especially by Muslims living in North America. Muslims should get married so that they can get salvation in this world and the hereafter.

Life in the 21st century has become great fitna and one should fulfill this duty to prevent one from commiting major sins.


Atangana Haashim Abdu-Salaam Kamena is a reverted Muslim from Christianity. He normally writes controversial essays regarding situations that goes around the Muslim community. Haashim is also interested to know the reader's opinion regarding his essays. You may E-mail him at [email protected].





Bookmark and Share

  


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 07:20


teman ingin berjaya baru berkahwin, kalau tak berjaya macam mana nak kawin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 12:55


Assalamualaikum...

eerrmm... mungkin pendapat ana berbeza sikti agaknya...

maksud perkataan berjaya itu....
memang amat jauh...
jadi..kalau nak tunggu berjaya...
entah bila baru dapat kahwin..

jadi... jawapannya...
bila dah sampai masanya...
terjadilah ia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 13:08


kalau dah kemampuan dan dah ada calon buat apa tunggu.. insyaAllah, lepas kahwin rezeki bertambah dan lebih berjaya.. mana tahu kan???

kadang-kadang kita lebih berjaya dan murah rzeki selepas kahwin..

niat mesti iklas.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-12-08 13:10


my opinion....target kerja plus kewangan stabil...
kereta plus rumah ada.....
then kawin.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 14:13


Kalau boleh nak dapat kedua-duannya..
kahwin bila sampai jodoh
berjaya bila ada usaha

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 14:40


Assalamualaikum

Pendapat saya... :berfikir: jika nak kahwin, kerjaya perlu ada... pastikan ekonomi kita mantap... Insyaallah dipermudahkan... Amin


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 15:00


Pada 13-04-04 11:11 , nurul_peace posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa lelaki di anugerahkan dengan 9 akal,1 nafsu....prmp 9 nafsu 1 akal??? kurang jelasla...apa guna nya nafsu pada prmp??


Lelaki dilebihkan dengan akal, wanita dilebihkan perasaan.
Kerana itu lelaki memimpin, wanita mentaati.

Bila wanita mengandung anak dan sakit bersalin, dia memperolehi kekuatan menahan sakit itu melalui perasaannya bukan akal. Kalau akal lebih, wanita akan cari helah untuk tidak mahu beranak. Wanita menjadi kuat kerana perassannya, dia mahu 'memberi' anak kepada suaminya dan dirinya. Lelaki,kalaupun biologinya mampu, dia tidak sanggup menanggung sakit beranak kerana tidak punya kekuatan perasaan.

Bila kita melihat perkumpulan wanita bercakap, mereka berkongsi perasaan masing-masing, "sukanya", sedihkan, terukkan,...
Perkumpulan lelaki pula mereka berkongsi atau berdebatkan akal (pendapat) masing-masing.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-12-08 15:21


Assalamualaikum
saya nak berjaya dulu baru kahwin..sebab kalau tak berjaya nak dapatkan calon pilihan maka harus bagaimana ingin ku kahwin ya.... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 15:30


Berkahwin itu satu kejayaan juga :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 23-12-08 15:49


soalan subjektif ini. dua dua pun baik sebernanrnya. yang penting ikut pada dr sendiri. tak semua org mampu berkahwin dulu dan tak semua mampu mendapat kejayaan dahulu. ianya bergantung kepada situasi dan keadaan,

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-12-08 16:08


Payah nak kata...cuba dalami dulu Islam jugak..apa Isalam ajar dalam kehidupan kita..“Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepada-Ku. (Adz-Dzariyaat1:56) pendapat lah..

masing-masing ada istilah tersendiri dengan berjaya...mungkin lepas U dah berjaya ada yang aim nak kaya baru berjaya...tapi bagi ambe duit benda yang perlu juga dalam hidup..kalau semua umat Islam miskin maka payahlah kita nak hidupkan ekonomi Islam..dan sebenarnya kita ni sering belanja melebihi kemampuan tu yang jadi nak kaya dulu baru nak kawin...dengan keadaan sekarang lagi lah nak kawin mahu ada 20k baru boleh..kalau tak tak boleh...

Tapi Islam tak ajar pun benda tu semua...cuma amalan masyarakat kita..malah Islam menganjurkan agar mempermudahkan mahar bagi perempuan..spy laki nya tak terbeban dengan belanja nak kawin..pasal benda yang wajib suami sediakan semampunya kepada isterinya adalah tempat tinggal (sewa pun tak mengapa),pakaian dan makanan..kalau boleh dapat tanpa guna duit 3 asas ni oklah lagi bagus..tapi macam payah saja kan..yang paling penting NIAT kawin bukan nak suka-suka...sah saja nikahnya maka bertambah tanggungjawab..


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

  


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 16:45


ana nak kedua-duanya...tu lagi berjaya... :-D

dah kawin..kira kejayaan yang besar tu...

nanti kalau nak beli rumah or kereta..boleh share dengan isteri...satu lagi kejayaan..boleh save ma...

makan..minum..ada org jaga...sungguh berjayanya... :-D :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 16:53


Apa kata lelaki? Nak berjaya dulu ke nak kawin?..

Isk isk.. kenapa lah saya menyibuk memberi sepatah dua kata di sini.. :sopan:

Betul setuju2.. kawin juga dikira kejayaan sebab dah ikut sunnah nabi.. hehe.. mana yang rasa dah patut sangat tu.. boleh lah.. takmo lah tunggu lelama..
:sopan: :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 17:03


pada saya lah berkahwin itu salah satu step atau strategi untuk berjaya.

apa pun ikut memasing punya life plan..contohnya apa yang nak dicapai dalam masa 10 tahun lagi (kalau panjang umur ) ..semuanya mesti ada plan.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 23-12-08 20:24


Salam...

Bagi ana lah.. ana nak bekerja cari duit dulu bagi mantap dulu dari segi materialistik dan rohani.. kemudian baru ana fikir nak cari calon.. sebab ana rasa kalau nak kawin, kurang-kurang bagi cukup duit sama ada hantaran ke kenduri ke baru lah sempurna... sebab bagi ana, ana tak nak susahkan ibubapa ana nak tanggung kenduri dan lain-lain. lagipun dari kecil sampai besar dah besar pengorbanan ibubapa nak tanggung kita ini.. takkan sampai nak kawin pun nak support lagi..

kalau rasa-rasa tak cukup duit buat lah personal loan boleh sampai RM 15,000 bank bagi pinjam.. nanti bayar lah perlahan-lahan kat bank kan.. betul tak?

sekadar pendapat peribadi ana..

wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:08


kalau bagi hid, berjayanye seorang lelaki itu maksudnya dia ada ilmu dan faham tanggungjawab sebagai seorang suami bila dia bkahwin nanti..dr segi material,ckupla dia mampu myediakan kperluan asas dulu.yang lain-lain itu kemudian..yang penting, niat kita nak kahwin itu penting..xkisahla susah2 dulu, yang penting bahagia dan selagi menerima segala klebihan dan kekurangan pasangan kita..:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:10


ye, hidden village eh silap hid uniten paham apa yang teman maksudkan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-08 21:51


berbalik kepade persoalan asal.
macamane awak define perkataan berjaya tu.

apa itu berjaya ?
kalau awak rasa berkahwin itu salah satu kejayaan.
make soalan yang ditanye ni tak lagi relevan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-08 12:13


salam ukhwah..
pada ana , lelaki belajar tinggi-tinggi untuk masa depan yang cerah,
lepas belajar tinggi, mesti gaji pun tinggi kan 8-).
lepas itu baru lah cari duit untuk kahwin, kalau tak perlu risau sngat pasal ni, sebab kebanyakan kos perkahwinan ditanggung org lelaki..
kalau kahwin tak ada duit nanti, macam-macam hal boleh jadi..huhuuhuh


-----------------
For Things to Change, I mUst Change First.
There is no FAILURE, Only Wrong Result,
So I Change My STRATEGY.


Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 12:40


oooo..soalan ni untuk lelaki saja...
tersilap landingla ini...:sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 27-12-08 16:12


kalau dah belajar tinggi, mestilah taghu bahawa tanggungjawab menjadi suami itu adalah amat tinggi. bukan sekadar memberi nafkah semata-mata..

Bookmark and Share

  


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 16:21


Lelaki belum berjaya selagi belum berkahwin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 30-12-08 16:15


Pada 23-12-08 20:24 , mfirdaus posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Bagi ana lah.. ana nak bekerja cari duit dulu bagi mantap dulu dari segi materialistik dan rohani.. kemudian baru ana fikir nak cari calon.. sebab ana rasa kalau nak kawin, kurang-kurang bagi cukup duit sama ada hantaran ke kenduri ke baru lah sempurna... sebab bagi ana, ana tak nak susahkan ibubapa ana nak tanggung kenduri dan lain-lain. lagipun dari kecil sampai besar dah besar pengorbanan ibubapa nak tanggung kita ini.. takkan sampai nak kawin pun nak support lagi..

kalau rasa-rasa tak cukup duit buat lah personal loan boleh sampai RM 15,000 bank bagi pinjam.. nanti bayar lah perlahan-lahan kat bank kan.. betul tak?

sekadar pendapat peribadi ana..

wasalam



setuju yang ni.. karang dah kahwin, kerja tak ada lagi, nak bagi isteri makan apa..


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 01-01-09 21:11


kalau isteri dah cinta, makan pasir pun tak apa.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 21:20


kurangkah lelaki kalau tidak belajar sampai universiti?
kurangkah lelaki yang sudah bekerja di awal usia dimana lelaki sebaya mereka masih berlumba-lumba menuntut di pusat pengajian ilmu?
lelaki yang masuk universiti dengan tak masuk universiti? yang mana jadi pilihan wanita? maaf kalau solan ni agak sensitif..setiap orang tu ada kelemahan dan kekuatan tersendiri...Allah Maha Adil.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 01-01-09 21:37


Pada 01-01-09 21:11 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

kalau isteri dah cinta, makan pasir pun tak apa.


haaa?? :-o :-o :-o ... sanggup ke?? adess... jangan.. jangan.. :jangan: ..
anak org tu... mak ayah perempuan tu pun tak pernah bagi anak dia makan pasir.. hmm pasir.. pasir masak lemak.. kari pasir.. rendang pasir.. :terliur:


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:21


salam...

ish.... awat dok bayang pasir masak bermacam2 cara itu??

setiap orang lain pendapat nya..

pendapat yang berbeza2 mungkin disebabkan oleh perancangan yang berbeza-beza...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 16:00


kahwin dulu ke berjaya dulu ye.....

mana satu yang utama ek...

kadang-kadang blur jugak memikirkan masa depat yang tak pasti...hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-01-09 16:08


Pada 26-12-08 21:51 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

berbalik kepade persoalan asal.
macamane awak define perkataan berjaya tu.

apa itu berjaya ?
kalau awak rasa berkahwin itu salah satu kejayaan.
make soalan yang ditanye ni tak lagi relevan.



ya, saya jawab..perkahwinan adalah salah satu kejayaan bagi umat islam dan umat nabi Muhammad, sebab ia adalah sunnah Rasulullah dan dituntut..melalui perkahwinan banyak perkara boleh dihindra especially zina..
melalui perkahwinan juga adalah cara umat manusia bertambah di muka bumi ini...bagaimana mungkin nak dapatkan anak soleh dan solehah kalau tidak melalui perkahwinan
melalui perkahwinan ada orang menjadi penyayang dan penyabar
melalui perkahwinan hidupnya lebih teratur
melalui perkahwinan ada org lyg tidak baik berubah menjadi baik..

ya, sekali lagi saya katakan sebagai salah satu kejayaan
cuma "berkahwin dengan perkahwinan" adalah berbeza

ana cuma bagi pendapat:)


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 08-01-09 18:01


Pada 08-01-09 15:21 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

ish.... awat dok bayang pasir masak bermacam2 cara itu??

setiap orang lain pendapat nya..

pendapat yang berbeza2 mungkin disebabkan oleh perancangan yang berbeza-beza...



huhu kita kena pelbagaikan masakan kita ye.. ok?? 8-)

tengok balik diri kita ni kat tahap mana.. wajib kahwin ke.. sunat lagi ke.. haram ke.. makruh ke..

kalau dah tahap wajib kahwin, (mampu bagi nafqah zahir batin, dan takut diri terjebak dengan zina), kahwin lah..


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 19:33


biasanya... kejayaan penting lagi untuk menjamin kebahagiaan rumahtangga... tapi rezeki org kahwin ni murah rezeki... tapi jangan sampai tak kerja pula,,, hehe.., mudah-mudahan dengan mengikut sunnah nabi Muhammad S.A.W...ada keberkatan nya.... Amin Ya Rabb....

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 08-01-09 20:06


Pada 08-01-09 19:33 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

biasanya... kejayaan penting lagi untuk menjamin kebahagiaan rumahtangga... tapi rezeki org kahwin ni murah rezeki... tapi jangan sampai tak kerja pula,,, hehe.., mudah-mudahan dengan mengikut sunnah nabi Muhammad S.A.W...ada keberkatan nya.... Amin Ya Rabb....


ha ah betul-betul.. lagi-lagi kalau dah dapat anak.. org dah kahwin ni rezeki nya lain...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-01-09 22:52


kahwin dengan wanita yang solehah melengkapi separuh daripada keperluan agama... so, i go with kahwin yang memperlengkapkan kejayaan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 08:21


saya ada dengar ceramah dalam minggu lepas Beliau da bagitahu antara keberkatan seorang wanita ialah kahwin cepat dan dapat anak cepat...

wallah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 10:19


Pada 08-01-09 16:08 , mujahidah_Dungun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-12-08 21:51 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

berbalik kepade persoalan asal.
macamane awak define perkataan berjaya tu.

apa itu berjaya ?
kalau awak rasa berkahwin itu salah satu kejayaan.
make soalan yang ditanye ni tak lagi relevan.



ya, saya jawab..perkahwinan adalah salah satu kejayaan bagi umat islam dan umat nabi Muhammad, sebab ia adalah sunnah Rasulullah dan dituntut..melalui perkahwinan banyak perkara boleh dihindra especially zina..
melalui perkahwinan juga adalah cara umat manusia bertambah di muka bumi ini...bagaimana mungkin nak dapatkan anak soleh dan solehah kalau tidak melalui perkahwinan
melalui perkahwinan ada orang menjadi penyayang dan penyabar
melalui perkahwinan hidupnya lebih teratur
melalui perkahwinan ada org lyg tidak baik berubah menjadi baik..

ya, sekali lagi saya katakan sebagai salah satu kejayaan
cuma "berkahwin dengan perkahwinan" adalah berbeza

ana cuma bagi pendapat:)



KEJAYAAN?

nak bagi pendapat boleh tak?

Bagi ana, KEJAYAAN ialah sejauhmana kita mentaati perintah Allah dan tinggalkan Larangan Allah mengikut cara yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad SAW"

Yang bujang atau yang kahwin, bila taat perintah Allah ikut cara Nabi, maka dia akan berjaya... begitu juga sama ada dia bujang atau dah kahwin, jika tidak taat perintah Allah dan tidak tinggalkan Larangan Allah, maka dia GAGAL....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 11:47


kawin?

hmm..berjaya dulu baru kahwin..(sebab nya tak ada calon lagi..huhu)..lagi pun rasa macam nak berkhidmat pada umi dulu lah..nak balas jasa umi dulu..(walaupun takkan terbalas)..nak ad kerja dulu( sebab still study lagi)..nak ad kereta dulu..boleh bawa umi jalan-jalan..ad rumah dulu...boleh bawa umi duduk rumah baru..huhu..impianku..

conclusion-berjaya dulu agaknya..(sebab 'dat seseorang' dah nak tunang..huhu)..malas den nak fikir lagi pasal mencari calon..nak mantap kan diri dulu lah..(ambik iktibar dr kisah centa dolu2..huhu)

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-01-09 18:22


Pada 09-01-09 10:19 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 16:08 , mujahidah_Dungun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-12-08 21:51 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

berbalik kepade persoalan asal.
macamane awak define perkataan berjaya tu.

apa itu berjaya ?
kalau awak rasa berkahwin itu salah satu kejayaan.
make soalan yang ditanye ni tak lagi relevan.



ya, saya jawab..perkahwinan adalah salah satu kejayaan bagi umat islam dan umat nabi Muhammad, sebab ia adalah sunnah Rasulullah dan dituntut..melalui perkahwinan banyak perkara boleh dihindra especially zina..
melalui perkahwinan juga adalah cara umat manusia bertambah di muka bumi ini...bagaimana mungkin nak dapatkan anak soleh dan solehah kalau tidak melalui perkahwinan
melalui perkahwinan ada orang menjadi penyayang dan penyabar
melalui perkahwinan hidupnya lebih teratur
melalui perkahwinan ada org lyg tidak baik berubah menjadi baik..

ya, sekali lagi saya katakan sebagai salah satu kejayaan
cuma "berkahwin dengan perkahwinan" adalah berbeza

ana cuma bagi pendapat:)



KEJAYAAN?

nak bagi pendapat boleh tak?

Bagi ana, KEJAYAAN ialah sejauhmana kita mentaati perintah Allah dan tinggalkan Larangan Allah mengikut cara yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad SAW"

Yang bujang atau yang kahwin, bila taat perintah Allah ikut cara Nabi, maka dia akan berjaya... begitu juga sama ada dia bujang atau dah kahwin, jika tidak taat perintah Allah dan tidak tinggalkan Larangan Allah, maka dia GAGAL....

!!! QUOTE !!!





ana setuju dengan pendapat itu TAPI apa maksud ana ialah perkahwinan merupakan salah satu kejayaan dalam hidup di dunia dan di akhirat.
perkahwinan adalah penyatuan 2 hati berteraskan ikatan perhubungan yang suci...
org bujang perlu berkahwin dan melayari kehidupan perkahwinan dengan jalan yang diredhai ALLAH manakala org yang sudah berkahwin pula haruslah sentiasa menjaga perkahwinanya itu agardiberkati dan dirahmati hingga ke akhirat....


ana cuma bagi pendapat


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.204355 saat. Lajunya....