Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Siapa ada masalah komputer...


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Siapa ada masalah komputer...

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa ada masalah komputer...

mzza
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8144
Posting: 6
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-04 13:40


Akum.....sape ade masalah komputer....insyaAllah ana boleh bantu.....nak beli...nak betulkan.....nak upgrade.....InsyaAllah.....dengan ilmu yang diberikan oleh Allah ana akan membantu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mzzaProfil   Hantar PM kepada mzza   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 01:09


yer ker? lulusa sains komputer ek..
leh dapat brg murah tak kat johor?
susah nak cari part2 kat johor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

mzza
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8144
Posting: 6
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 17:40


Barang murah kat sini memang banyak bergantung apa jenis yang dikehendaki...dan cara tawar menawar dengan pekedai...di JB kawasan kedai di Tmn Universiti hingga Tmn Sri Skudai mempunyai kedai komputer yang murah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mzzaProfil   Hantar PM kepada mzza   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 19:06


yer ker...??
biasa nyer mahal....
saya biasa gi johor beli barang2..
tapi dah dok penang nih.. beli brg kat penang lagi murah... tapi kalo ader masalah susah sket ler..
kat Taman U ngan TMN sri Skudai mmg ader byk kedai kom.. tapi harga still mahal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

RIZAL830
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 7913
Posting: 53
Dari: masja-sa

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 00:42


assalamualaikum, ana nak tanya ni. mana yg lebih power ATI radeon ke, nvidia geforce fx?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIZAL830Profil   Hantar PM kepada RIZAL830   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 02:33


Radeon atau Ge Force.Hurm...terpulang.yang terbaru Radeon 9000 ,9700 rasanya lebih hebat.

apa kata kita pergi ke forum untuk Komputer dan IT

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 08:49


haah.. x sesuai nak sembang pasal grafik card dalam topik nih...
radeon 9000 ngan 9700 bukan yang terbaru..
yang terbaru radeon 9800XT utnuk radeon n tuk geforce FX5950 ultra

nak lagi canggih guna la PCI-X.. he he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

al-anshaary
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 7544
Posting: 136
Dari: petaling jaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-04-04 10:09



member ana, sebelah meja kom dier asyik bermasalah..kesian

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-anshaaryProfil   Hantar PM kepada al-anshaary   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-04-04 20:07


nasib baik takda masalah..sebab takda kom personal..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-04 11:08


x best rasa kalo x der komputer....
kalo gune kom public rasa mcm x privacy jerk...
he he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 28-04-04 16:35


betul tue .. kalu pakai komp untuk public , memang tak sedap sebab ,, komputer tue banyak tangan yang pakai , jadi tak sedap .. kalu komp sendiri ..kiter jerk .. yang guna , kalu ada orang lain yang pakai pun , just 2 3 orang jerk ..
Support ATI

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

abu_luqman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2853
Posting: 121
Dari: Kajang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-04-04 11:46


,

Nak tanya satu soalan ttg win XP Pro. Ana punya pc akan hang bila main game selepas lbh kurang 25-30 minit. Game apa2 pun. Setakat ini ana main game cam virtual fighter, rally, moto gp dll.

TOlong jawabkan sapa yang tahu ya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_luqmanProfil   Hantar PM kepada abu_luqman   Pergi ke abu_luqman's Website   Quote dan BalasQuote

nurien
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 243
Posting: 35

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-04 12:52


ade sesiape leh tolong x? komputer yg an gune ni setiap setengah jam mesti kene restart balik..x tahu la nape.. lg 1 komputer ni lmbt sgt, klau nk bukak document tu kene byk sabar laaa...mcm2 dah wat tp still cam tu gak...

sesiape yg tahu tu harap2 leh tolong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurienProfil   Hantar PM kepada nurien   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-04 14:30


Quote:

On 2004-04-30 11:46, abu_luqman wrote:
,

Nak tanya satu soalan ttg win XP Pro. Ana punya pc akan hang bila main game selepas lbh kurang 25-30 minit. Game apa2 pun. Setakat ini ana main game cam virtual fighter, rally, moto gp dll.

TOlong jawabkan sapa yang tahu ya..





hmm kene check system.. pasal sebelum nih pun ader member yg kene.. kemungkinan masalah dengan grafik card, ram dan board...
sofware pun kekadang main peranan gak...
rasa2 leh try tuk check grafik ngan ram.. cari member dan try kat PC member ram ngan grafik tuh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-04 14:35


Quote:

On 2004-04-30 12:52, nurien wrote:
ade sesiape leh tolong x? komputer yg an gune ni setiap setengah jam mesti kene restart balik..x tahu la nape.. lg 1 komputer ni lmbt sgt, klau nk bukak document tu kene byk sabar laaa...mcm2 dah wat tp still cam tu gak...

sesiape yg tahu tu harap2 leh tolong....



kemungkinan ader virus kot.. try update antivirus n kalo ader patch dari microsoft .com sila masukkan patch tersebut...
pc lambat bergantung kepada konfigurasi system n juga system.. kalo PC low end.. guna windos XP mmg ler lambat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 04:21


HUURRMM... Dulu PC saya boleh in STAND-BY mode... Tapi sekarang bila
stand-by, then Im trying to start using it again dia tak mahu display anything...
Totally black screen... Sdeeeyy betull.. Tapi light from CPU power supply and
front button ON/OFF ada pulaakk. Means got power. Electricated... Geram
betul.... Tapi PC saya boleh guna... Elok... Fully-functional.... Cuma got proobbbss
during STAND-BY mode...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 31-05-08 11:10


lah...owl..takkan tak faham lagi..
makner nya dia tak bagi standy lah itu..
dia suruh guna..bila xgune off..
hehehe :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 12:22


salam..saya nak tanya lah..laptop saya memang dah kena virus apa entah..then command run hilang..tapi nasib baik tak lowkan program..tapi memang xelh guna menu search lah..huhu..bagaimana? ya nak bagi ok..? slain format balik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 13:18


Pada 03-06-08 12:22 , Eisyaa posting:

!!! QUOTE !!!

salam..saya nak tanya lah..laptop saya memang dah kena virus apa entah..then command run hilang..tapi nasib baik tak lowkan program..tapi memang xelh guna menu search lah..huhu..bagaimana? ya nak bagi ok..? slain format balik..


assalamualaikum...

selain format

try update antivirus...

kalau tak berjaya jugak...try stopkan proses virus tu sama pergi kat save mod atau gunakan antivirus yang freeware

antaranya yang mudah untuk di gunakan...

pav-portable antivirus...

geekvirus remover...

try scan...dan cleankan...

rasanya tak perlu format selagi dia tak ganggu main system seperti system kernel dia...

kalau nak macam mana nak bersihkan virus tu
rasanya saya boleh uploadkan kat sini link cara nak bersihkan virus dengan tool tu semua

setakat ni gunakan semua ni

quite power full juga

sebab kita yang bersihkan bukan antivirus tu...

tapi andai kata tak faham,agak payah nak faham boleh gunakan

2 antivirus yang saya cadangkan...

2 tu perisian percuma bukan cetak rompak...

InsyaAllah....

ps:. boleh ke upload link untuk download perisian kat sini???inginkan kepastian...


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:19


ni tool yang saya da sharekan..sesiapa nak sila download k...

http://www.ziddu.com/download/2597312/VIRUSREMOVERUPDATE.rar.html

didalamnya ada sekali manual user macam mana nak gunakan ia

satu lagi siapa yang pernah mengalami masalah ni

perlukan pertolongan...

keyboard laptop hang bila masuk window tapi untuk buka sistem bios semua berfungsi dengan baik...lampu capslock&numlock on sentiasa...

sekarang ni terpaksa mengunakan keyboard external untuk buat kerja...

kalau ada bagi penyelesaian di sini...

tapi rasanya bukan masalah pada keyboard...

takut masalah pada firmware tak update...entahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 12-11-08 11:16


laptop saya ada masalah..
baru-baru ni saya try update windows..
sebab dia kata "update windows is now already on your pc", jadi saya pun klik lah "yes"..
mulai esoknya hingga sekarang ni, kat skrin laptop saya, ada perkataan ni:

"you may be a victim of software counterfeiting"
this copy of windows did not pass genuine windows validation

sejak tu, bila saya nak buat gambar wallpaper untuk laptop tak boleh.. skrin nya hitam saja..

macam mana ye? saya tak tahu tentang benda ni..
harap, kawan-kawan boleh tolong saya..


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

    


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 13:02


Pada 12-11-08 11:16 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

laptop saya ada masalah..
baru-baru ni saya try update windows..
sebab dia kata "update windows is now already on your pc", jadi saya pun klik lah "yes"..
mulai esoknya hingga sekarang ni, kat skrin laptop saya, ada perkataan ni:

"you may be a victim of software counterfeiting"
this copy of windows did not pass genuine windows validation

sejak tu, bila saya nak buat gambar wallpaper untuk laptop tak boleh.. skrin nya hitam saja..

macam mana ye? saya tak tahu tentang benda ni..
harap, kawan-kawan boleh tolong saya..


hua³...ni sebab tak pakai windows original...tu saja..sebab tu biasanya kalau orang yang tak pakai windows ori,dia tak on kan automatic update...tapi apakan daya,benda dah jadi...lagipun tak melambatkan sistem pun,kalau nak biar,biar saja lah...


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-08 14:37


nak tanya bagaimana nak laju kan internet ar????
internet kat tempat saya kerja slow sangat lah..
ada tak instrument yang perlu ke? apa ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-08 11:06


Pada 12-11-08 13:02 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 11:16 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

laptop saya ada masalah..
baru-baru ni saya try update windows..
sebab dia kata "update windows is now already on your pc", jadi saya pun klik lah "yes"..
mulai esoknya hingga sekarang ni, kat skrin laptop saya, ada perkataan ni:

"you may be a victim of software counterfeiting"
this copy of windows did not pass genuine windows validation

sejak tu, bila saya nak buat gambar wallpaper untuk laptop tak boleh.. skrin nya hitam saja..

macam mana ye? saya tak tahu tentang benda ni..
harap, kawan-kawan boleh tolong saya..


hua³...ni sebab tak pakai windows original...tu saja..sebab tu biasanya kalau orang yang tak pakai windows ori,dia tak on kan automatic update...tapi apakan daya,benda dah jadi...lagipun tak melambatkan sistem pun,kalau nak biar,biar saja lah...



oo.. macam tu ye? hehe.. :berfikir: :kelip:


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

    


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-08 11:10


lagi satu.. hehe.. :kelip: bateri laptop saya cepat kong.. dulu-dulu bila saya tak on charging, laptop tu boleh bertahan lama bila digunakan..

tapi sekarang ni, saya kena sentiasa charging.. macam mana ye ni? :cry:


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

    


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 12:01


Pada 12-11-08 14:37 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya bagaimana nak laju kan internet ar????
internet kat tempat saya kerja slow sangat lah..
ada tak instrument yang perlu ke? apa ke??


Hm..Ni kena tengok dua aspek.
1.Talian internet tu sendiri berapa kelajuannya?
2.Macam mana talian network tu dipasang.

kalau memang dah line internet slow.solutionnya kena ambik line yang lebih laju lah,tu saja..
talian network tu pulak,kena tengok bersesuaian atau tak dengan rekabentuk pejabat..takut menggunakan topologi bas yang mana menyebabkan orang yang berada di akhir laluan topologi tu akan mendapat line yang paling slow dan mungkin tak dapat langsung..


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 12:04


Pada 13-11-08 11:10 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu.. hehe.. :kelip: bateri laptop saya cepat kong.. dulu-dulu bila saya tak on charging, laptop tu boleh bertahan lama bila digunakan..

tapi sekarang ni, saya kena sentiasa charging.. macam mana ye ni? :cry:


hm..tu biasanya sebab bateri dah leak...antara sebab terjadi bateri leak dengan cepat ni adalah kita guna laptop dan sambung kepada adapter,tapi bateri tak cabut..kalau pasang adapter,seeloknya cabut bateri,ini boleh memajngkan jangkahayat bateri tersebut..tapi kalau dah memang laptop tu dah lama pakai,5 tahun ke atas ke,logik lah bateri tu dah leak pun..wassalam


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 12:05


Pada 13-11-08 11:06 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 13:02 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 11:16 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

laptop saya ada masalah..
baru-baru ni saya try update windows..
sebab dia kata "update windows is now already on your pc", jadi saya pun klik lah "yes"..
mulai esoknya hingga sekarang ni, kat skrin laptop saya, ada perkataan ni:

"you may be a victim of software counterfeiting"
this copy of windows did not pass genuine windows validation

sejak tu, bila saya nak buat gambar wallpaper untuk laptop tak boleh.. skrin nya hitam saja..

macam mana ye? saya tak tahu tentang benda ni..
harap, kawan-kawan boleh tolong saya..


hua³...ni sebab tak pakai windows original...tu saja..sebab tu biasanya kalau orang yang tak pakai windows ori,dia tak on kan automatic update...tapi apakan daya,benda dah jadi...lagipun tak melambatkan sistem pun,kalau nak biar,biar saja lah...



oo.. macam tu ye? hehe.. :berfikir: :kelip:


moral of the story,guna yang ori...huhu :-D ;-)


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 13-11-08 12:26


salam.. laptop saya ada problem ni.. jadi garis2 menegak apa entah kat skrin ni.. semakin hari smakain banyak.. aduss.. cammana ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 12:38


Pada 12-11-08 14:37 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya bagaimana nak laju kan internet ar????
internet kat tempat saya kerja slow sangat lah..
ada tak instrument yang perlu ke? apa ke??


Mungkin ada virus/worm yang menyebabkan traffic jam berlaku dalam network...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-08 14:14


Pada 13-11-08 12:04 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 11:10 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu.. hehe.. :kelip: bateri laptop saya cepat kong.. dulu-dulu bila saya tak on charging, laptop tu boleh bertahan lama bila digunakan..

tapi sekarang ni, saya kena sentiasa charging.. macam mana ye ni? :cry:


hm..tu biasanya sebab bateri dah leak...antara sebab terjadi bateri leak dengan cepat ni adalah kita guna laptop dan sambung kepada adapter,tapi bateri tak cabut..kalau pasang adapter,seeloknya cabut bateri,ini boleh memajngkan jangkahayat bateri tersebut..tapi kalau dah memang laptop tu dah lama pakai,5 tahun ke atas ke,logik lah bateri tu dah leak pun..wassalam



terima kasih banyak-banyak lebai_y2k :kelip:


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

    


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-08 14:28


Pada 13-11-08 12:26 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

salam.. laptop saya ada problem ni.. jadi garis2 menegak apa entah kat skrin ni.. semakin hari smakain banyak.. aduss.. cammana ek?


Assalamualaikum
mostly ini ialah masalah skrin rosak..penjagaan skrin laptop sangat penting terutama sekali semasa kita membuka skrin laptop dengan memegang skrinnya..kena berhati²...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 14:35


iye.. saya punya pun ada masalah itu.. nak main game pun tak senang.. tetiba saja ada garis2 hitam.. tak lama lepas itu hilang balik.. lepas itu ada balik..

lagi satu nak tanya,saya nak pasang internet kat laptop tapi tak tahu yang mana lagi ok,murah dan mudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 13-11-08 15:32


nak tanya monitor LCD 15inc samsung berapa harga ye..atau apa-apa brand yang ok dalam range harga 400 kebwh..ada tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-08 16:12


lagi satu
boleh tak bagi tahu bagaimana nak formet computer
espeacially laptop
Kalau boleh bagi step-step dia
ok terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 16:31


hehe terasa macam di kaunter pertanyaan pulak..
takpe2 teruskan bertanya.. memang untuk orang yang bertanya pun.. :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 16:45


Pada 13-11-08 14:35 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

iye.. saya punya pun ada masalah itu.. nak main game pun tak senang.. tiba-tiba saja ada garis2 hitam.. tak lama lepas itu hilang balik.. lepas itu ada balik..

lagi satu nak tanya,saya nak pasang internet kat laptop tapi tak tahu yang mana lagi ok,murah dan mudah...


tentang monitor tu,sayatetapsaya dah bagitau,so tak perlu ana ulas lagi..nak pasang internet,tengok kepada penggunaan anta.kalau nak banyak nak guna secara mobile,baik ambik broadband wireless..kalau nak guna di rumah saja,guna streamix pun ok dah..tapi kedua-duanya ada pro and con..untuk maklumat lanjut,oleh PM ana...


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 16:48


Pada 13-11-08 12:38 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 14:37 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya bagaimana nak laju kan internet ar????
internet kat tempat saya kerja slow sangat lah..
ada tak instrument yang perlu ke? apa ke??


Mungkin ada virus/worm yang menyebabkan traffic jam berlaku dalam network...


na'am,betul jugak tu..tu pun salah satu punca..tak teringat pulak tentang flooding...


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-08 18:23


Pada 13-11-08 15:32 , intifada08 posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya monitor LCD 15inc samsung berapa harga ye..atau apa-apa brand yang ok dalam range harga 400 kebwh..ada tak?


Assalamualaikum
dah boleh dikatakan tak keluar dah LCD monitor Samsung 15" (jika ada pun..)..yang ada paling kecil saiz 17"...

untuk yang 15"..ada, tapi jenama kurang terkenal lah..
-- refurbished, plebagai jenama..boleh dapatkan dari serendah RM280..dia boleh bagi warranty 3 bulan..
-- RM350, tapi tak ada jenama distatekan..
-- jenama Viewsonic, 15.6" : 3 years warranty berharga RM425

kalau 17" banyak sikit jenamanya...
-- Acer : RM450, 1 year distributor warranty; RM500, 3 years warranty
-- Viewsonic : RM525 (tidak dinyatakan warranty)
-- Samsung : RM475, 3 years warranty from Samsung



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-11-08 18:25


saya nak cakap yang laptop saya bersemut.. :cry:
ni kena rujuk dengan kelab semut ni :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-11-08 15:42


Pada 13-11-08 18:25 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak cakap yang laptop saya bersemut.. :cry:
ni kena rujuk dengan kelab semut ni :berfikir:


Assalamualaikum
macam pernah ku dengar masalah ni tapi di mana ye... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

4ukamal
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36556
Posting: 2
Dari: PErak

Perak  


posticon Posting pada: 29-12-08 23:09


salam...ana pun ada masalah dengan laptpo ana, laptop ana acer aspire 4520. ana baru nak belajar format. Ana belajar format dengan IDE hdd, tetapi laptop ana SATA hdd. jadi masalah sudah timbul. windows tak hendak muncul...tolong YE....!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For 4ukamalProfil   Hantar PM kepada 4ukamal   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 08:38


!!! QUOTE !!!


salam...ana pun ada masalah dengan laptpo ana, laptop ana acer aspire 4520. ana baru nak belajar format. Ana belajar format dengan IDE hdd, tetapi laptop ana SATA hdd. jadi masalah sudah timbul. windows tak hendak muncul...tolong YE....!!



model sama dengan laptop ana :)... ana pun pakai acer 4520

dah set kat BIOS ke untuk first boot baca CD-Rom??


-----------------
http://neoryzer.blogspot.com/


Daftar Unifi Online


Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

4ukamal
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36556
Posting: 2
Dari: PErak

Perak  


posticon Posting pada: 30-12-08 22:03


BIOS pun tak mahu timbul, macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For 4ukamalProfil   Hantar PM kepada 4ukamal   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 10:32


Pengalaman ngeri dengan laptop semalam.
I took four hours yesterday just to make sure my Windows XP - SP2
version fully-loaded... Tapi bila dah load, restart balik... Load,
dah login dan nampak desktop serta wallpaper semua, restart balik...
Oh, ya... View pertama yang boleh dilihat setelah click power
button adalah dark screen bertulisan putih "COMPAQ" (before
Windows was loading) dan garis-garis hijau di bawah tulisan "COMPAQ".
Hampeh mentega ayam betul laah, apa kejadahnya green line below

"COMPAQ" word tuue sebelum niih memang takdaak. This morning, I
changed my DDR II - RAM slot of my laptop dan dalam masa yang sama
sibuk-sibuk online gunakan PC saya, guess what? Everthing's fine!!!!
HAHAHHAHAH!!! Budduuus punya RAM slot. Apsaal jaddiik camniie haa?
Tak faham betul... Takkanlah longgar... Mustahil. Takkanlah
rosak... Sedangkan still new factory product malah langsung tidak
pernah disentuh serta RAM tersebut sticked-tightly dalam component
laptop niih... Nasib baik ada satu lagi PC. Masih boleh buat kerja...
Ayam bettuuulll laah... Hangin akuh...



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 13:35


waduh pasal komputer buat kepala sakit.nasib baikla laptop saya dah pakai 2tahun lebih still ok,tak pernah buat perangai...chaiyok2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 18:03


Salam...Saya dah lama tak on komputer...Dah malas nak layan karenah dia...Asyik buat hal saja...Ingatkan nak lucut tauliah saja...lepas itu beli komputer baru...Tapi banyak benda lain yang lebih penting... :berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-11-09 19:38


mm.. boleh lah nak tumpang tanya kat sini..

sejak dua menjak ni, laptop ni macam ada masalah pula.. setiap kali on, mesti ambil masa 3-4 minit baru nak boleh tekan mana-mana..

Kenapa ye macam tu? virus ke?


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-09 21:41


salam
sekadar perkongsian, kebiasaan dan mungkin start up boleh lambat disebabkan banyak sangat program yang run (enable) semasa nak menggunakan komputer. Caranya, kurangkan program2 yang kurang penting yang kadang-kadang sahaja digunakan. pergi commant prompt dan taip MSCONFIG, kmudiaan pergi ke startup dan pilih mana program yang kurang penting semasa memulakan operasi.

lagi satu mungkin disebabkan virus yang banyak. scan dan buang. seterusnya, kalau jarang buat DEFRAGMENT dan CHECK NOW (pergi semua partision seperti local C, D or kalau banyak lagi, klik kanan dan properties, cari tools, kat situ adalah dua benda ni), so bolehlah buat selalu untuk memastikan semua program dan data tidak corrupt or terbiar tak digunakan.

setakat ni dulu, melalui pengalaman saya mnggunakan laptop saya ni


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 14:47


salam .
kalau folder options hilang . bagaimana nak dapatkan balik ye


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 15:05


In Windows XP Professional, if the Folder Options icon does not appear in the Control Panel, it may be hidden via a local Group Policy setting. If that is the case, here is how to undo this setting.

Log on to Windows with a user account that has Administrator privileges.
Click on the "Start" button, on the Windows taskbar.
Click on "Run" and place your cursor in the text box.
In the text box, type gpedit.msc and click "Ok" to run the group policy editor.
Navigate to the "Control Panel" item under "Administrative Templates" (Local Computer Policy -> User Configuration -> Administrative Templates -> Control Panel).
Check the State of "Hide specified Control Panel applets". If this is enabled, double click it and choose "Disabled". Click on "Ok" to save your changes.
Check "Show only specified Control Panel applets". If this is enabled, double click it and choose "Disabled". Click OK to save your changes.
Close the group policy editor.
Click on the "Start" button, on the Windows taskbar.
Click on "Control Panel". If "Control Panel" is not visible, try clicking on "Settings", then "Control Panel".
Choose "View" from the menu, then "Refresh".

Try at your own risk :D


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131658 saat. Lajunya....