Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 18 jam, 50 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: bekerja dan belajar mana lebih mencabar?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» bekerja dan belajar mana lebih mencabar?

Please Mendaftar To Post


Oleh bekerja dan belajar mana lebih mencabar?

charger
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6374
Posting: 19
Dari: Segamat

Johor  


posticon Posting pada: 20-03-04 18:45


a 'kum
diharap semua ahli komuniti dapat memberi komen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For chargerProfil   Hantar PM kepada charger   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-04 22:16


Wa'alaikumussalam wrwb
Assalamu'alaikum wrwb

Alhamdulillah bekerja dan belajar - dua-duanya mencabar. Belajar lebih mencabar minda dan bekerja pula lebih mencabar segala kemampuan kita dari aspek ruhi, jasmani dan aqli.

Wallahuta'la a'lam bissawab
wassalamu'alaikum wrwb
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-03-04 22:38


semua benda mencabar tapi cara je yang buat benda tue susah ataupun senang

-----------------
akal setipis rambutnya tebalkan dengan ilmu,hati separuh kaca kuatkan dengan iman,perasaan selembut sutera hiasilah dengan akhlak............................
hadapilah&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-03-04 13:06


Saya yang dah bekerja ni boleh rasalah memang mencabar sebab kita dianggap sudah lengkap dengan segala pengetahuan berbanding belajar..sebenarnya kalau ada peluang nak belajar balik sebab kerja memang tak best!lagi kalau dapat boss perempuan..Ya Allah...punyalah susah...sebab tu agaknya perempuan tidak disebut menjadi khalifah di muka bumi ini..kalau tak?habis........Cerewet tak bertempat...makin menyusahkan adalah...Saya bukan bersifat anti feminisme..but maybe ada a few boss perempuan yg OK..tapi...the truth is..
My boss memang Super Not OK.....

P/S..Kerja secara pro..kalau bengang....keluar drive kereta laju2

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:49


keduanya mencabar....

pandai2lah membawa diri dengan keadaan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:51


bukan nak kata, tapi setuju juga dengan JoshuaIsfahan

cuma tak ada kereta nak drive laju2 :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:57


saya belum pernah kerja,
habis degree dulu terus sambung master..
huhhh mencabar sungguh master ini..
kadang-kala rasa penat..
tapi yakin Allah dah sampaikan diri ke tahap ni,
pasti ada hikmah..
tak lama lagi habislah..

tapi menurut kawan-kawan yang dah kerja,
kerja lagi mencabar dari belajar..
ada yang dulu berisi,
bila jumpa balik hampir tak macam pula dah kurus kering


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 22:12


salam

bagi saya antara kerja dan belajar, mana yang lebih mencabar
kerja lebih mencabar, kerana

masa kita belajar kita cuma tumpukan kepada pelajaran sahaja
tetapi bila kita bekerja, kita kena mengaplikasikan apa yang kita pelajari utnuk dinyatakan dalam pekerjaan.
satu lagi, hidup sebagai pekerja lebih mencabar, seperti saya, menjadi seorang guru yang mana-mana tempat boleh diposting, dan ini menjadi cabaran bagi saya untuk menyesuaikan diri saya di mana saya ditempatkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:58


setuju dengan syah_apium.kerja memang lebih mencabar daripada belajar.
masa belajar kita lebih banyak input ,terima ilmu daripada pensyarah dan keluar untuk peperiksaan,berbanding kerja kita kena lebih ouput berdasarkan ilmu dan pengalaman yang ada dan paling penting kerja mengajar kita bukan setakat bijak IQ tapi juga EQ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 12:11


:sopan:
kedua-duanya mencabar. tapi cabarannya berbeza lah. bila dah masuk alam pekerjaan ni windu pula pada alam belajar... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 12:19


Pada 31-03-04 13:06 , JoshuaIsfahan posting:

!!! QUOTE !!!



sebab tu agaknya perempuan tidak disebut menjadi khalifah di muka bumi ini..kalau tak?habis........



en.joshuaIsfahan..baik anda betulkan balik ayat tu..

setiap manusia adalah khalifah, ini sudah tercatat dalam al-Quran..sebut tentang manusia, ia termasuklah lelaki dan wanita..yang membezakan antara manusia hanyalah TAQWA (rujuk surah al-hujurat 49:13)

jangan jadikan emosi anda pembimbing dalam setiap kata-kata yang dipertuturkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 15:47


Pada 21-11-07 12:19 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-04 13:06 , JoshuaIsfahan posting:

!!! QUOTE !!!



sebab tu agaknya perempuan tidak disebut menjadi khalifah di muka bumi ini..kalau tak?habis........



en.joshuaIsfahan..baik anda betulkan balik ayat tu..

setiap manusia adalah khalifah, ini sudah tercatat dalam al-Quran..sebut tentang manusia, ia termasuklah lelaki dan wanita..yang membezakan antara manusia hanyalah TAQWA (rujuk surah al-hujurat 49:13)

jangan jadikan emosi anda pembimbing dalam setiap kata-kata yang dipertuturkan...


ya...betul tu...setiap kita selaku hambaNYA merupakan khalifah di muka bumi ini...

>>belajar dan bekerja...sama-sama mencabar...yang berbeda adalah bentuk cabarannya...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 15:48


salam ..

bagi saya ..
kedua-duanya aktiviti ni mencabar...org yang boleh menghadapi kedua-dua keadaan bekerja sambil belajar .. itu yang lebih mencabar ..
:).hehehe......

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:04


Pada 22-11-07 15:48 , faizbukharyy posting:

!!! QUOTE !!!

salam ..

bagi saya ..
kedua-duanya aktiviti ni mencabar...org yang boleh menghadapi kedua-dua keadaan bekerja sambil belajar .. itu yang lebih mencabar ..
:).hehehe......


betul juga tu..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 16:06


Pada 22-11-07 15:48 , faizbukharyy posting:

!!! QUOTE !!!

salam ..

bagi saya ..
kedua-duanya aktiviti ni mencabar...org yang boleh menghadapi kedua-dua keadaan bekerja sambil belajar .. itu yang lebih mencabar ..
:).hehehe......


dan lebih mencabar kalau yang dah berumahtangga dan ada anak..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 21:35


salam..

hehe...tambahan yang bernas buat dr sakinahazzahra....
nak pula yang dah bergelar datuk pun ada ...masih belajar part time ..
erm...
ana pernah berjumpa dengan seorang sahabat.. kuat semangatnya untuk belajar umurnya mencecah 45 tahun.... di bandingkan kita tak punya banyak tjwp lagi ni .. rasanya sepatutnya ada semangat yang kuat lagi dr mereka .........hidup mesti tabah dan sabar....
...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

muslimsoleh
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31804
Posting: 10
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 23:48


Salam...

Ana pernah bekerja sebagai Tutor di IPTS kat Perak.. Honesly kerja lebih menarik tapi syarat niat kerana ALLAH dan kena dengan minat.. 2penting. ...sekarang ana belajar semula,subhanallah seronok pun ada belajar ini,tapi lebih mencabar belajar sebab kita kena score exam,test....masa kerja gaji masuk tiap bulan.... Nabi pun suruh kita jadi "AL MUTA'ALLIMIN-PEMBURU ILMU"...... belajar 2lebih seronok kalau ikhlas. entah lah,dua-dua seronok!

:-? Salam ukhwah semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimsolehProfil   Hantar PM kepada muslimsoleh   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 00:17


belajar takkan habis.. kan ke ada nas : tuntutlah ilmu dari buaian sehingga ke liang lahad.. tak begitu? lagipun kalau dah kerja pun masih boleh pergi pengajian ilmu hujung minggu, kuliah maghrib dan sebagainya.. itupun belajr jugak, cuma mungkin tak formal lah... pasal senang ke tak, tak tau lah sebab ana tak kerja lagi.. tapi tengok orang kerja, kerja lagi susah dari belajar rasanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Imaniera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.04.2007
Ahli No: 29470
Posting: 57
Dari: miri, sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 23-11-07 08:17


wasalam...
bagi diri saya pula, waktu belajar adalah waktu untuk kita melengkapkan diri dengan segala persediaan untuk berhadapan dengan iklim pekerjaan.
tapi, percayalah bila saya kata, kerja dan belajar sebenarnya berbeza yang teramat.... kalau tak ada kekuatan dalaman dan persediaan fizikal dan mental, dengan kejutan budayanya.. mungkin kita takkan dapat bertahan dalam alam pekerjaan.
yang penting, kita harus berani mencuba dan jangan kedekut ilmu. berikan yang terbaik kepada kedua-duanya.. kerja dan belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanieraProfil   Hantar PM kepada Imaniera   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 09:54


Pada 22-11-07 21:35 , faizbukharyy posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

hehe...tambahan yang bernas buat dr sakinahazzahra....
nak pula yang dah bergelar datuk pun ada ...masih belajar part time ..
erm...
ana pernah berjumpa dengan seorang sahabat.. kuat semangatnya untuk belajar umurnya mencecah 45 tahun.... di bandingkan kita tak punya banyak tjwp lagi ni .. rasanya sepatutnya ada semangat yang kuat lagi dr mereka .........hidup mesti tabah dan sabar....
...


betul tu..kedua-duanya mencabar,yang penting cara kita menghadapinya..
ana pun sedang kerja dan belajar, kedua-duanya mencabar...yang penting niat kita pada Allah, anggaplah ini jihad dalam hidup kita..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 23-11-07 10:03


Salam Alaik

kedua2 pun mencabar. but, ana rasa kerja lagi mencabar. well...memang banyak kena sabar if kita nak berjaya.. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

AziziYa-Habib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2007
Ahli No: 31669
Posting: 37
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-11-07 10:05


Erm..pendapat saya bekerja lah lebih mencabar..tapi kalau belajar dengan kerja bagus..akan meningkatkan integriti..Sentiasa cair saja otak kita...Bekerja kekadang mendatangkan stress lagi-lagi perlu selesaikan secepat mungkin..boss pressure..lagi-lagi yang wanita,teruk..susah nak memahami...serius ni pengalaman bekerja dengan boss wanita..tiada pendekatan lembut dan psikologi...entah lah..harap-harap tak semua wanita jadi ketua...itu lah sebagai lelaki kena memantapkan diri dan menguasai ilmu duniawi sambil seiring dengan ukrawi..waallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AziziYa-HabibProfil   Hantar PM kepada AziziYa-Habib   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 10:07


bagi sya sdiri,kedua-duanya memang mncabar walaupun peringkt pmbelajran tertinggi tak tercapai lagi,belajar mnggunakan satu kemahiran yakni akal untuk kmampuan untuk berjaya,manakala kerja pula terdiri daripada pelbagai kemahiran dalam diri seseorang..oleh itu bolehlah belajar dan bekerja dalam satu hubungan,yakni apa yang kita beljr dipraktikkan yakni dengan bekrja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 15:20


kdua2nya mcabar..belajar tak akan habis sampai mati kita kena belajar..
tapi bagi saya belajar lagi mcabar sebab kena exam..haha..
seronok bekerja..saya trauma dengan muka lecturer yang garang..tapi tanpa mereka tak mungkin kita sampai pada tahap sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-07 16:41


baru masuk alam kerja dalam 6bln..belajar dah dekat 17 tapi rasa lagi seronok belajar...kerja seronok kalau kena gayanya..saya ada masalah kerja so sebab tu saya rasa belajar lagi best...apapun kalau apapun kita buat dengan hati mesti seronok :)
seronok means mencabar tapi menyeronokkan...mana ada benda yang tak mencabar :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 26-11-07 16:50


Pada 26-11-07 16:41 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

baru masuk alam kerja dalam 6bln..belajar dah dekat 17 tapi rasa lagi seronok belajar...kerja seronok kalau kena gayanya..saya ada masalah kerja so sebab tu saya rasa belajar lagi best...apapun kalau apapun kita buat dengan hati mesti seronok :)
seronok means mencabar tapi menyeronokkan...mana ada benda yang tak mencabar :)


betul-betul!! ana setuju..tambah2 zaman belajar disekolah..cukup best,walaupun subjek add math umpamanya cukup mencabar minda untuk menjawabnya...

*p/s: manusia dengan masalah bagaikan kawan karib..tiada manusia yang tiada masalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-11-07 22:05


rasanya bekerja lah yang lebih mncabar..hmm..brdsrkan praktikum sebelum ni..iyalah..facing real situation..real problem..need to apply all the theories learn in class..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-07 22:23


Hmmm..

Saya sendiri pun tak pasti..

Tapi bagi saya dua-dua mencabar..



Zaman belajar dulu kerja part time..


Dan dah kerja..

Pun dalam perancangan belajar part time,


Insya-ALLAH..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 08:13


.. kedua-duanya bidang sama ada kerjaya atau pelajaran akan ada cabaran yang perlu kita tempuhi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 08:33


ini pandangan saya

alam pekerjaan lebih mencabar...

sebabnya banyak perkara yang kita kena ambil kira,

1.Tanggungjawab dah bertambah, kalau dulu study kita bertanggungjawab keatas prestasi kita sahaja, tetapi bila dah kerja kita bertanggungjawab dengan kerja kita tu , orang bawahan(jika ada) , orang atasan(yang sentiasa mendesak), keluarga.

2. Banyak perkara perlu dihadapai dengan spontan, kadang -kadang ada perkara urgent, nak cepat, dan kadangkala terpaksa korbankan masa pribadi untuk melangsaikan kerja,tak ada lagi masa main-main...

3. banyak perkara yang memerlukan keputusan segera...memerlukan kita multifunction...terpaksa buat dua-tiga perkara didalam satu masa...dan masa berfikir yang singkat...kita tak boleh terlalu idealistik.....perlu lebih realistik...


4. Akan berhadapan dengan perlbagai jenis karekter manusia...dan berbagai bangsa dan agama...dan motif atau agenda yang berbeza..internal dan external...


5 Yang paling best ujung bulan dapat duit....hasil titik peluh dan    perahan otak kita....bukan duit loan atau duit mak ayah lagi...pesan mak ayah....jangan boros...kepada yang dapat first gaji tu...raikaanlah dengan bawa family keluar makan ataua belanja kekawan....InsyaAllah murah rezeki

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nurulnas
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31650
Posting: 3
Dari: Kedah

malaysia  


posticon Posting pada: 28-11-07 09:36


belajar dan bekerja mana yang lebih mencabar? Rasanya macam lebih kurang sama lah, tapi cabaran dan tangungjawabnya berbeza. Kalau belajar, tanggungjawab lebih kepada diri sendiri dan keluarga. Tapi kalau bekerja, tanggungjawab lebih luas lagi, bukan sekadar diri sendiri dan keluarga, tetapi merangkumi semua aspek termasuklah orang sekeliling, pejabat awak, pelanggan awak dan sebagainya. Contohnya, kalau awak seorang cikgu, awak kena bertanggungjawab pada pelajar, sekolah, masyarakat sekeliling dan sebagainya. Itu sekadar contoh, tambah lagi kalau pekerjaan itu membabitkan perkara yang lebih besar. Semakin tinggi pangkat, maka tanggungjawabnya lebih besar. Itu cuma pendapat saya saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulnasProfil   Hantar PM kepada nurulnas   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-11-07 09:57


bekerja? mencabar? ye memang mencabar..dalam saya bekerja pun still kena belajar..still kena buka buku..pendek kata bekerja jadi 2 dalam 1.. bekerja sambil belajar,tapi bezanya belajar sendiri, faham sendiri tanpa lecturer...

belajar? amat mencabar minda...terasa masa tak cukup walaupun dah ada 24 jam dalam shari..em siang mlm memang kena cncntrate..iyalah banyak benda kena buat kan? kelas..individual & group assignment.. kuiz.. test..exam.. presentation lagi...arghhh terasa xsanggup nak ingat lagi hehe...

:-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-07 11:29


kalau dalam belajar saya riso tak dapat nak continue sebab mungkin kena dismiss atau len2....mencabar juga tu bila tak dapat belajar...nak cari duit kat mana?
kerja pulak ....riso nak bayar bil...riso kena buang...riso hidup xkemana/tak naik pgkt...
pendek kata semuanya cabaran...tapi jangan tak cabar pulak cabaran tu...sebab ALLAH kata Dia hanya membebani sesuatu pada hambaNya perkara yang kita sanggupi sahaja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 11:39


nak kata time belajar mencabar!!! tak juga, tengok cost lah...kalau ambil medic, memanglah mcabar....kalau ambil bahasa/sains sosial taklah mcabar mana..

than nak kata time kerja mencabar!!! tak lah juga, kalau kerja swastar macam compenin2 jepun memanglah teruk... tapi kalau kerja kerajaan macam ana ni, relak saja.. asyik goyang kaki than pergi outstation jelajah malaysia... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-11-07 12:47


bekerja dengan belajar dua-dua nya mencabar

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-07 11:14


salam...berdasarkan pengalaman ana, bekerja lagi mencabar...terlalu mencabar...ana lagi suka zaman belajar dr bekerja...bekerja ni lebih terdedah pada risiko...terutama bila kerja yang perlu berurusan dengan manusia..takut2 dalam tak sedar terlibat dalam rahsuah dan penipuan...nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 16:34


kerja lah yang mencabar....
apa-apa lah, seronok belajar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.154587 saat. Lajunya....