Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 19 jam, 54 minit yang lalu
dentistinhouston: 21 jam, 50 minit yang lalu
ezequielvince: 23 jam, 12 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Ciri-ciri Isteri Solehah


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Ciri-ciri Isteri Solehah

Please Mendaftar To Post


Oleh Ciri-ciri Isteri Solehah

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-03-04 13:08




Antara ciri-ciri Isteri Solehah ialah:

* Isteri yang sentiasa mencintai dan menghormati keluarga suaminya seperti mana ia menghormati dan menyayangi keluarganya sendiri.

* Isteri yang sentiasa menjaga aurat dari pandangan yang bukan mahramnya dan pandangan matanya sendiri. Tidak membenarkan lelaki bukan mahram memasuki rumahnya ketika ketiadaan suami.

* Isteri sedia menjadikan suami sebagai ketua dalam rumah tangga mereka. Ini kerana sifat semulajadi itu Allah anugerahkan kepada lelaki.

* Isteri sedia memberikan kesetiaan, ketaatan dan kepatuhan kepada suaminya selagi suruhan suami tidak bertentangan perintah agama.

* Isteri sedia memberikan layanan dan kasih sayang yang sepenuhnya sehingga membuatkan suami berasakan rumah tangganya adalah tempat untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan dari sebarang masalah kerja.

* Isteri yang sentiasa menjaga rahsia dan maruah suaminya, begitu juga dengan maruahnya sendiri ketika ketiadaan suami. Isteri mestilah memohon keizinan suaminya untuk keluar dari rumah atau untuk mengerjakan puasa sunat.

* Isteri mestilah bijak menguruskan harta suami dalam berbelanja dengan kadar sederhana dan tidak membazir. Cara ini dapat menyelamatkan suami daripada masalah kewangan.

* Isteri yang sedia menerima pemberian suami dengan penuh keikhlasan dan kerelaan. Isteri tidak meminta sesuatu yang suami tidak mampu menunaikannya.

* Isteri yang sentiasa bersyukur dan tenang, sama ada menerima nikmat atau dugaan daripada Allah. Sedia melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu serta perintah Allah dengan tabah dan sabar.

* Berdiam diri sambil mendengar bila suami bercakap.

* Isteri yang sedia melayani dan memenuhi kehendak batiniah suami bila diperlukan.

* Isteri yang sentiasa menghias diri bila di hadapan suami dan
sebaliknya pula bila ketiadaan suami.

* Isteri yang sentiasa mendahulukan keperluan suami dari keperluannya sendiri.

* Isteri yang sentiasa bersikap malu terhadap suaminya, bersopan santun dalam perkataan dan juga perbuatannya.

* Isteri yang menemani suaminya ke muka pintu bila ia hendak keluar dan menyambutnya dengan senyuman bila ia pulang.



Semoga Ianya menjadi pegangan muslimah semua
Wassalam...

Admin MyQalam.org

:: My Qalam.org ::


ehsan MyQalam.org

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 04-03-04 15:59


mcm mana suami yg soleh pulak? huh .. asik citer pasal pompuan je .. u ingat i nie lesbian ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-04 00:17




alhamdulillah... thanks akhi platipus di atas ilmu yg amat berguna nie... insyaallah akan ana amalkan... ahakzz hehe... hinguih dok meleleh lagi... dah pikiaq kawen

Quote:
mcm mana suami yg soleh pulak? huh .. asik citer pasal pompuan je .. u ingat i nie lesbian ke...



sebenarnya ana tak faham maksud ukht farah_caesura, rasanya dlm artikel tue tak der saper yg dikatakan lesbian... kalau ukht seorg muslimah.. jadikan la ianya sbg panduan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 05-03-04 07:20


Quote:

On 2004-03-04 15:59, farah_caesura wrote:
mcm mana suami yg soleh pulak? huh .. asik citer pasal pompuan je .. u ingat i nie lesbian ke...


hok aloh...ade ke cakap gitu

tau lee awk tu bukannya les.. tp jgn le ckp satu portal ni yg awak bukan les..
org dah tau dah.....dah lama dah..

yg platipus cuba sampai kan ciri2 isteri idaman dia..
mana le tau ada kat sini..

cite suami solehah rasanya dah byk lee kot dlm nih.. sbg contoh cite lelaki acuan quran...

ala cite lelaki nih kurang penting skit dari wanita ..
sbb wanita skang byk punah ranah dari yg ok..








Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-04 07:57


~moga diriku jua kan menjadi isteri solehah seperti itu untuk suamiku yang tersayang kelak...insyallah~

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-04 08:22




mecih platipus... leh praktikkan kelak.. insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-04 13:21




Quote:
ala cite lelaki nih kurang penting skit dari wanita ..
sbb wanita skang byk punah ranah dari yg ok..




memang skg ni cerite psl wanita lebih penting dari lelaki sbb wanita kan lebih ramai dr lelaki skg...lgpun wanita perlu lebih byk tarbiah..
nak kate punah ranah tu..seidhnye..insyaallah masih boleh dibaiki....wahai kaumku!! bangkitlah kita utk pertahankan maruah wanita Islam di muka bumi ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 05-03-04 14:43


....
tak nak komen apa apa tentang ciri ciri isteri solehah ni...

kita ni sebagai manusia biasa, hamba ALLAH sering kali berperangai pelik....

sering kali kita sebelum mendapat sesuatu kita sanggup melakukan apa sahaja, kita berdoa, berazam,. berjanji.........

tetapi...apabila kita telah mendapat sesuatu yang diidam idamkan, kita mempersiakan apa ada dalam gengaman kita itu. dan kita lupa akan doa doa,janji,azam kita....

ambil contoh dalam kes isteri solehah ini. sekarang kita denagn begitu gah dan bersemangatnya berazam, berjanji, dan berdoa moga moga kelak mampu menjadi isteri solehah.
tetapi sampai masa kita telah menjadi seorang isteri..kita jadi lupa apakah ciri ciri isteri solehah itu. kita mengabaikan dan mempersiakan peluang untuk menjadi isteri solehah.

nak jadi seorang isteri baik pun kita tak mampu, nak jadi isteri yang solehah lagi lah payah....

p/s begitu jua halnya untuk lelaki, sebelum terbina nya ikatan perkahwinan, ciri ciri suami yang soleh sudah diketahui, tetapi mengapa lupa semuanya setelah bergelar seorang suami dan ayah....

lihat sahajalah keadaan sekeliling kita pada masa sekarang, lihat betapa banyaknya keluarga yang huru hara, punah ranah, yang menjadi mangsa..anak anak kita...... bukalah mata sahabat sahabat ku sekalian....

hmmm...entahlah.....
ini hanya pandangan saya sahaja...
saya meminta maaf andai ada yang tidak mempersetujuinya.....

memang isteri solehah...suami yang soleh merupakan idaman kita.......



wallahu'alam bissawab....

[ Posting ini telah di edit oleh: nur_malam99 pada 2004-03-05 14:45 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-04 08:19




hah! siapa yg nak sangat ciri2 suami yg soleh tu? kat sini ana nak bagi.. baca jgn tak baca tau..

Ciri-ciri suami yang soleh ialah:

a. Mentaati Allah SWT dan Rasul-Nya dengan mengerjakan segala  perintah dan menjauhi segala larangan.

b. Mendirikan rumahtangga semata-mata kerana Allah SWT

c. Melayani dan menasihati isteri dengan sebaik-baiknya

d. Menjaga hati dan perasaan isteri.

e. Sentiasa bertolak ansur dan tidak meminta sesuatu yang di luar kemampuan isteri

f. Bersabar dan menghindari daripada memukul isteri dengan  pukulan yang memudaratkan

g. Jangan mengeji isteri di hadapan orang lain ataupun memuji wanita lain di hadapan isteri.

h. Bersabar dan menerima kelemahan isteri dengan hati yang terbuka

i. Mengelakkan daripada terlalu mengikut kemahuan isteri kerana ia akan menjejaskan imej dan prestasi suami sebagai pemimpin

j. Memberi nafkah kepada keluarga mengikut kemampuan

k. Menyediakan keperluan dan tempat tinggal yang selesa

l. Bertanggungjawab mendidik akhlak keluarganya

m. Sentiasa mengambil berat tentang keselamatan mereka

n. Memberikan kasih sayang dan berkorban untuk kepentingan dan kebahagiaan bersama.

p/s: kalau diri sendiri tak berubah utk jadi soleh/solehah.. jgn bermimpi utk memiliki pasangan yg soleh/solehah.. (peringatan ini juga khas utk diri ana sendiri )
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-03-04 12:53



susah juga nak jadi isteri dan suami yg soleh ni.Klu adepun kureng,dan klu adepun susah nak dapat.Harap2 saya boleh jadi isteri solehah...Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 06-03-04 14:49


hmmm.....
terima kasih alin atas info tu....

baca jangan tak baca...lepas tu amalkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

pyee
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2003
Ahli No: 2983
Posting: 11
Dari: kk

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-04 15:25


Niat yang baik, buat yang baik, tinggal yang tak baik, usaha,doa dan tawakkal,InsyaAllah Dia merestuinye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pyeeProfil   Hantar PM kepada pyee   Pergi ke pyee's Website   Quote dan BalasQuote

Wanda
Warga Rasmi
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3682
Posting: 1
Dari: Negeri Selatan

Johor  


posticon Posting pada: 06-03-04 15:43


Sama-samalah kita perbaiki kelemahan dan kekurangan yang ada pada diri masing-masing demi mendapatkan kebaikan yang diimpikan.Yakinlah dengan janji Allah bahawa wanita yang solehah adalah untuk lelaki yang solehah dan sebaliknya.Wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WandaProfil   Hantar PM kepada Wanda   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-03-04 16:46




Syukran ukht darul_numan81 dengan ciri-ciri suami soleh itu.....
ana ingat baru nak masukkannya hari isnin nie.. tapi ukhti dah masukkannya terlebih dahulu... serupa pulaktu dgn maklumat yg ana hendak letakkan itu...
syukran sekali lagi........
ilalliqa' ma'assalamah..
Wassalam......

:: Memiliki bukan bermakna menakluki, Menakluki bukan bermakna engkau memiliki sepenuhnya ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Khairul_Izwan
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 28
Posting: 225
Dari: Perak / Penang / Kedah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 01:48


Ya Alllah
kurniakanlah kami isteri dan zuriat yang soleh sebagai penyejuk mata....insyallah..

-----------------
www.australia-travel-books.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_IzwanProfil   Hantar PM kepada Khairul_Izwan   Pergi ke Khairul_Izwan's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 01:57


inya'Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

ladyforeva
Warga Rasmi
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7775
Posting: 13
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-03-04 04:09




suami solehah vs isteri solehah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ladyforevaProfil   Hantar PM kepada ladyforeva   Quote dan BalasQuote

ladyforeva
Warga Rasmi
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7775
Posting: 13
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-03-04 04:17




Quote:
--------------------------------------------------------------------------------

ala cite lelaki nih kurang penting skit dari wanita ..
sbb wanita skang byk punah ranah dari yg ok..



--------------------------------------------------------------------------------
alahai.... macam pegawai banci pompuan jerk...
ntah ape2 jerk


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladyforevaProfil   Hantar PM kepada ladyforeva   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 08:59


Alhamdulillah dapat top-up sedikit sebanyak knowledge keibubapaan ni buat ana...
tima kasih seme yg menyumbang idea& ilmu ni....





Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 09:24


untungnye sape dapat isteri/suami soleh yer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 10:33


tul tu memang untung....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 07-03-04 10:40


Quote:

On 2004-03-05 07:20, Syahmushroom wrote:
[quote]
On 2004-03-04 15:59, farah_caesura wrote:
mcm mana suami yg soleh pulak? huh .. asik citer pasal pompuan je .. u ingat i nie lesbian ke...


hok aloh...ade ke cakap gitu

tau lee awk tu bukannya les.. tp jgn le ckp satu portal ni yg awak bukan les..
org dah tau dah.....dah lama dah..

yg platipus cuba sampai kan ciri2 isteri idaman dia..
mana le tau ada kat sini..

cite suami solehah rasanya dah byk lee kot dlm nih.. sbg contoh cite lelaki acuan quran...

ala cite lelaki nih kurang penting skit dari wanita ..
sbb wanita skang byk punah ranah dari yg ok..







[/quote]


cerita lelaki kurang penting berbanding wanita???

banyaknya berlaku punah ranah sekarang di kalangan wanita, dan faktor utama yang menyumbang ke arah keadaan tersebut ialah lelaki !!!

lihatlah bagaimana lelaki mengeksploitasi wanita untuk kepentingan mereka... dalam iklah..dalam kehidupan....dalam ekonomi......fikir-fikirkan.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 21:13


..

Ana ni jenis Rock, Ada can ke nak dapat isteri solehah nih.....% kejayaan tu payah gak tuh..ish..ish......

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 07-03-04 21:37



InsyaAllah dinulhuda1422h mungkin anta akan dapat akan dapat isteri solehah.....
berdoa kepada Allah....... moga dikurniakan isteri solehah.......
kepada sesiapa yg solo tu apa lagi dinulhuda1422h tu nak cari pasangan tu


Wassalam.......
Admin MyQalam.org

:: My Qalam.org ::



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

fudhla85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6119
Posting: 27
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-04 18:07




same2 la ita memperbaiki diri.....bagus artikel ni ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fudhla85Profil   Hantar PM kepada fudhla85   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-04 15:38


Jadilah wanita yg sejuk mata memandang, indah akhlaknya, tinggi budi pekertinya, bijak akalnya, lembut tutur katanya sehingga dengan kehadirannya mampu menenangkan hati yang lara dan mendamaikan dunia......

***************************
Dalam sabar ada manisnya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-03-04 16:04


, ISTERI yang solehah dan suami yang soleh...memang semua orang inginkan demikian kan?????indahnya hidup ini kalau begitu tp apa pun, jadi HAMBA yang taat, insyaAllah semua ni akan tercapai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 10-03-04 16:08


hm..musykil2 mcm mane ye nak cari yg soleh dan solehah ni...diorg2 ni duduk kat mane.....kat tepi jln,shopping complek,taman rekreasi ish memang tak jumpelah....kat surau?masjid?kelas2 pengajian?hmmmmmmmm.....marile kite same2 ke sane..manela tau kan.... ...tapi keikhlasan mencari ilmu dulu di utamakan....aminnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-04 17:28




-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-04 03:05



moga2 anis adalah diantara wanita2 solehah...



-----------------
.:. sesungguhnya orang² yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu yang bertelagah itu dan bertaqwalah kepada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-03-04 06:52




mencari nur kasih........
bagai mencari mutiara putih.....
walau ke dasar lautan sanggup kuselami....




Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-03-04 07:51




Kasih sejati begitu dalam kesan mu terhadap diriku...
Walaupun tengelam di lautan dalam sekalipun..
Aku rela mencari mu wahai Kasih sejati....
Kasih sejati antara Isteri dan suami
adalah kunci kebahagiaan rumahtangga....
Binalah ia diatas landasan Keimanan dan ketaqwaan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-04 09:53


Ya Allah...
semoga aku menjadi isteri solehah dan mendapat suami yang soleh.....
amiiinnnn......

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 09:55




Lautan kematian ombak
Tenang pantai tiada terusik
Begitulah tasik hatiku
Sejak kehadiranmu

Betapa aku hargai
Anugerah syurga di dunia
Doa kudus aku panjatkan
Semoga dirahmati

Telahpun ku syukuri
Di dalam hidup ini
Cinta suci kurniaan Ilahi

Kejernihan wajahmu
Sempurna pada pandanganku
Kau kirana
Keturunan terpilih
Disanjung serta dihormati
Kau permata
Kesederhanaanmu
Mengecap kekayaan dunia
Kau mestika
Ketaqwaan dirimu
Itu yang merantai jiwaku

Bukan aku memuji
Apalagi memuja
Salahkahku kagumi… perhiasan duniawi

Bisikan nuraniku
Engkaulah pilihanku
Akanku pertahankan
Amanah suci ini



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 09:59




Tak Perlu Aku Ragui
Sucinya Cinta Yang Kau Beri
Kita Saling Kasih Mengasihi
Dengan Setulus Hati

Ayah Ibu Merestui
Menyarung Cincin Di Jari
Dengan Rahmat Dari Ilahi
Cinta Kita Pun Bersemi

Sebelum Diijabkabulkan
Syariat Tetap Membataskan
Pelajari Ilmu Rumahtangga
Agar Kita Lebih Bersedia
Menuju Hari Yang Bahgia

Kau Tahu Ku Merinduimu
Ku Tahu Kau Menyintaiku...Oh...Kasih
Bersabarlah Sayang
Saat Indah Kan Menjelma Jua
Kita Akan Disatukan
Dengan Ikatan Pernikahan...Oh..Kasih

Di Sana Kita Bina
Tugu Cinta Mahligai Bahagia
Semoga Cinta Kita
Di Dalam Redha Ilahi
Berdoalah Selalu
Moga Jodoh Berpanjangan





-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 14:03







-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-03-04 14:29





kelmarin hanya tinggal kenangan
bersama peristiwa semalam
adakah hari ini yg ku temu
kan bersinar utk hari esok

benarlah apa yg telah dikata
penantianan itu satu peyiksaan
kepastian membunuh kerisauan
ketabahan memdamai keresahan

dalam dada ada bara cinta yg menyala
dlm cinta ada kita berdua
tiada sapa bisa merungkai rindu dijiwa
dgn iman dpat kita membendungnya

hanya kudrat Tuhan yg bisa menyatukan
dan bisa meleraikan cinta sesama insan

rahmat ksih sayang yg amat diharapkan
utk kita abadikan kasih di alam citna
oh bahagia


Khas untuk Muslimah
:: Air mata Muslimah itu adalah senjata utama untuk menuju kemenangan ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-03-04 14:40




sebutir permata di perlubukan
memancar sinaran di kegelapan
biarpun tersimpan dalam lumpur
serimu takkan luntur

terlukis di wajah keriangan
tergambar sebuah ketenangan
namun tak siapa yang mengerti
rahsia dalam hati

wanita tertawa
wanita menangis
wanita tersenyum
wanita berduka

biar apa yang menanti
ku tetap teguh berdiri
dalam satu perjuangan
yang tak berkesudahan

engkau korbankan segalanya
tak pernah pinta balasnya
kau titiskanair mata
namun tersenyum jua

wanita engkaulah sang lantera
tanpamu sepilah persada maya
semoga kau damai sejahtera
untuk selama-lamanya



[ Posting ini telah di edit oleh: pLatipus pada 2004-03-12 14:41 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 21-07-04 02:23


..

petikan dari email....

Kenangan bersama di al-khairiah Kata Pujangga Buat Suami

Kata pujangga
perempuan bagaikan angin
lembutnya melenakan
ributnya menggusarkan.

Adakalanya mereka seperti ibu
menyaji kasih, menghidang sayang
adakalanya mereka seperti anak
ingin dibelai, minta dimanjakan
adakalanya mereka seperti nenek
berleter seadanya, merungut semahuannya.
teman kembara dalam kehidupan yang sementara
ini.
bahagia dan derita kita sangat berkait dengan
mereka.
( i )
Psst....
Tiba-tiba isteri merajuk
pandai-pandailah memujuk
buka telinga, tajamkan pendengaran,amati
suaranya
teliti dengan hati yang terseni
rasional atau emosi ?
andainya emosi, belailah emosi itu
jangan cuba dihadapkan secara rasional
kerana sidia tak akan terdaya
mengunyah hujah,berilah walau seribu sebab
lengkap dengan perangkaan statistik
atau dokumen saintifik
berserta dengan beberapa affidavit
dia tetap melulu kerana fikiran sudah berjerebu.

Dalam situasi ini
fikiran telah ditawan perasaan
sebaiknya, perhaluskan kata, perindahkan bahasa
jinakkan perasaan, hadiahkan senyuman.

Masih gagal ?
cuba gunakan sentuhan
semarakkan belaian.
Masih gagal juga ?
Tunggu saja rajuknya reda
emosi isteri
bagai riak-riak air dalam cawan
jangan digoncang...... buat selamba
lambat laun, gelombang akan tenang
air dicawan akan kita minum jua.

Tapi awas.....
kalau ternyata, rajuknya berfakta
masamnya berdata, geramnya berilmiah
marahnya ada prima facie
ini rajuk taraf tinggi namanya
perlu ditangani berhati-hati
kalau ternyata benar,apa salahnya kita terima
mengaku lalu berjanji serta berikrar
" Sayang abang tak ulang lagi "
katakan " Sayang....abang alpa "
bisikkan " Darling.. I lupa.."
hulurkan tangan, pinta kemaafan
pendekatan kasanova, tapi hati suci
Rajuk isteri seperti mangga muda
perisanya masam
tetapi...
kalau kena cicahnya
enaknya akan terasa.
ingat, api yang panas, padam oleh salji yang
dingin.

( ii )
Arghh...
tiba-tiba isteri merungut
malah kadangkala agak mengugut
minta aksesori serta perabut
minta Villa yang tersergam indah
atau mahligai di lereng bukit
sedangkan kita bukan Shah Jehan
yang mampu membina Taj Mahal buat isterinya
tetapi isteri pula, persis Nur Jehan
yang meminta petanda keagungan cintanya
Katanya " Seabadi permata....
segermelapan intan " ...
sedangkan ditangan kita
cuma cincin tembaga.
Aduh...
peritnya mengukur cinta
dalam ukuran mayam atau menimbang setia
menerusi Bursa Saham papan utama
kasih isteri, turun naik
mengikut kadar tukaran wang asing.
Tiada guna menyesali diri
diakan dulu pilihan kita ?
semasa mekarnya
dia dihargai, dipuja-puji
dia kini sudah menjadi ibu
pada anak-anak kita
sudah takdir...
permata yang dipilih
perlu digilap semula.

Namun
putus asa jangan sekali
terimalah dia, dengan redha.
justeru isteri
pada hakikatnya
adalah bayang-bayang suami
wanita adalah tulang rusuk yang bengkok
luruskan dengan berhati-hati bertegas tapi
jangan
berkeras
lembut tapi jangan reput.

Katakan RM bukan segala-galanya
lalu pada saat yang kudus
setelah bersolat bersama
bisikkanlah " Duhai isteriku...
marilah kita bina perkahwinan ini
dengan cinta yang sejati
marilah kita kutip rezeki
dengan keringat tersuci
kita cari harta, tetapi itu bukan segala-galanya
padamu isteri,istanamu, di hati ini
padamu sayang
kalung cintamu, di jiwa ini."

( iii )
Puuuh...
Akan tiba masanya bila 'isteri' di hati tapi
kurang di
mata
usia meningkat kecantikan tergugat
dulu yang kita lihat mulus kini beransur pupus
betis, tidak lagi bunting padi
pipi, bukan lagi pauh dilayang
apakah dengan itu akan berkurang cinta kita ?
jika berkurang, nyatalah cinta kita
selama ini cinta di mata bertapak di body
tapi jika cinta tetap kekal malah semakin
bertambah
ertinya cinta kita di hati, berpasak di budi.
itulah cinta sejati.
Namun tidak salah
kita merampingkan 'body'
kalau ada kesempatan
ajaklah dia bersenam, amalkan puasa sunat
tapi ingat niat kerana Tuhan
bukan kerana ingin kuruskan badan
tapi Tuhan Maha Penyayang
Dia pasti membantu isteri yang memburu keredhaan
suami
tak salah kalau mohon kesihatan, kecantikan dan
kecergasan
sama-samalah merampinkan badan
yang terlebih dikurangkan
jangan sesekali mencemuh apalagi menjauh
apa gunanya membandingkan isteri dengan
perawan.

Bukan masanya lagi merenung dara
tapi kini saat menghitung dosa
lalu ajaklah isteri sama-sama menambah bakti
moga-moga cinta kita kekal ke hujung usia
di dunia ini dan di akhirat nanti
itulah yang dikatakan
hidup berdua, 'selepas' mati pun bersama.

( iv )
Uhhh....
Kekadang isteri mengamuk
dengan ombak prasangka dan taufan cemburu

Apa bukti setiamu suami ?
Apakah tandanya hanya aku di hatimu ?
kekadang disergahnya kita
ketika keringat masih membasah
baru menjengah pintu rumah.
Ketika itu nilailah diri
mungkin kita berdosa dengan Tuhan
atau bersalah dengan insan
mungkin banyak kezaliman dan penganiayaan
yang telah kita lakukan
Lalu datang teguran, amaran dan peringatan
secara 'indirect' dari Tuhan
hadapkanlah diri ke cermin hati
kaji diri satu persatu
kalau liar, berhentilah
kalau berdosa, bertaubatlah
Sebaliknya jika ternyata isteri yang melulu
nasihatkanlah baik-baik
bukan senang nak senang
ingatlah mustika kata dalam kitab-kitab tua
suami yang bersabar dengan isteri yang jahat
akan mendapat pahala Nabi Ayub
atau ingatlah pesan Sayidina Umar al-Khattab
ketika didatangi seorang suami yang dileteri
isteri :
" Bersabarlah, kerana sesungguhnya isteri telah
banyak
membantu kita. Dia yang menyelamatkan kita
daripada
amukan nafsu.
Dia yang membantu menjaga makan minum kita.
Dia yang mencuci kain baju kita
Dia yang membantu membersihkan rumah kita...
lalu apa salahnya kita bersabar dengan sedikit
kerenahnya ? "
( v )
Marilah sama-sama kita tabur secubit salji pada
segenggam api.
Telah banyak kita dengar cerita keruntuhan,
kisah
perpisahan.
Marilah kita suburkan kembali pohon perkahwinan
ini
walaupun sudah berdekad-dekad usianya.

Institusi ini adalah kubu terakhir kita.
Marilah kita pertahankan bersama si dia.
si diaku, si diamu
cinta kita jangan mati dalam arus dunia siber,
biar setia kita makin waja.
Biarlah skrin-skrin internet atau intranet
memaparkan
yang indah-indah pantulan seri rumah tangga
kita.
Bicara ini diakhiri dengan satu coretan
yang mungkin boleh diguriskan pada kad hari
lahir isteri
atau kad ulang tahun perkahwinan
atau surat biru yang ingin kau utuskan
padanya...
Atau kau pahatkan saja di halaman hatimu
pada malam nanti :
Aku hanya seorang suami
yang menerima setulus hati
seorang isteri.
Janji yang termeterai
di akad nikah kita musim yang lalu.
Salam kuhulur
buat menyapa hatimu nan luhur.
Bersamalah kita harungi
derita yang datang.
Bersatulah kita tempuhi
nikmat yang bertandang.
Denai perkahwinan
pasti dihujani air mata.
Biar kita rasa: rupanya syurga itu
sangat tinggi maharnya.

Isteri...
tidak kutagih setia, sesetia Hawa.
Atau kerinduan menggila Laila
yang sangat dalam.
Terimalah kehadiranku
di sudut tersuci di dalam hatimu.....
seorang isteri.




Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:27




Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 11:11


tak semestinya isteri yg solehah itu mesti yg bertudung.wanita yg freehair pun boleh jadik wanita dan isteri yg solehah jugak!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

apple85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6178
Posting: 55
Dari: trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-10-04 11:31


hu allah...
cakap senang la soleh...solehah...

TAPI NAK WAT NYE...FUHHHH....TERSANGAT LA SUSOH TUUEE ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For apple85Profil   Hantar PM kepada apple85   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 15:17


insyaAllah...impian setiap muslimah..
setiap muslimah yang sejati..
menjadi wanita yang solehah...:-)

ps:Allah itu Maha Adil... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 15:36


menjadi isteri yang solehah impian setiap wanita....
begitu juga dengan saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-10-05 16:35


ya tuhan ku......
berkatilah diriku ini....
moga menjadi wanita yang solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 17-10-05 16:42


insyallah........... :-)
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 17-10-05 16:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-10-05 17:23


antaranya yang saya rasa ialah....tahu dan pandai masak masakan yang sedap2

seorang isteri yang solehah bahkan yang pandai memasak memang disukai dan disayangi suami....bahkan anak2 jugak akan sayangkan ibu2 mereka yang solehah lagi pandai memasak ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-10-05 17:28


al-salamu `alaykum...

ciri2 paling utama seorang isteri yang solehah ialah mentaati suaminya dengan sebenar2 ketaatan selagi tidak bercanggah dengan hukum syarak... sebab tugas utama seorang isteri ialah taat kepada suami, dan melahirkan anak untuk suaminya...

teringat pada hadis Nabi yang menjelaskan bahawa sekiranya Allah s.w.t. membenarkan manusia sujud kepada manusia lain, nescaya baginda perintahkan setiap isteri untuk sujud kepada suaminya... begitu penting sekali ketaatan seorang isteri kepada suaminya...

semoga kita dikurniakan suami/isteri yang soleh/solehah, semoga kita juga dapat menjadi suami/isteri yang soleh/solehah juga, in sya'a'Llah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-10-05 17:43


Pada 17-10-05 17:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

... sebab tugas utama seorang isteri ialah taat kepada suami, dan melahirkan anak untuk suaminya...


"melahirkan anak untuk suaminya"....hhmm....wanita yang beriman lagi solehah akan cair kalau mereka betul2 menghayati ayat ini. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 08:51


Pada 17-10-05 17:43 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-10-05 17:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

... sebab tugas utama seorang isteri ialah taat kepada suami, dan melahirkan anak untuk suaminya...


"melahirkan anak untuk suaminya"....hhmm....wanita yang beriman lagi solehah akan cair kalau mereka betul2 menghayati ayat ini. ;-)


cair??.. :-? :-? :-?

hrmm.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 09:22


Mampukah saya jadi isteri solehah? Begitu banyak ujian, onak dan duri yang terpaksa dilalui....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 10:11


Ya..SOLEHAH..tapi dimana ku ingin temui wanita seperti tu??
ada pun nampak baik,sopan pakaian tapi akhlak..masyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 11:01


terima kasih diatas info ini... ana akan cuba praktikkan suatu hari nanti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 11:06


:-di :-di bertuah nya kalau dapat isteri yang macam tuu...tapi suami pun kena la main peranan nya juga....jangan dok asyik nak isteri yang baik2, tapi perangai kita ni macam aperr.... :oops: :-P :roll:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:04


assalamualaikum...

ye kalau nak dapat yang solehah kenalah jadi soleh...baru sepadan kan....
...semoga bertemu kelak...amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:06


hhhmmmmmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:08


bertuahnya si suami....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 14:59


Assalamualaikum semua!
Saya orang baru kat sini..
thank you atas informasi yang berguna tu..
Semoga kita semua tergolong menjadi isteri yanh soleh..
Amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 20:35


Pada 18-10-05 11:01 , ina_irdyna85 posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih diatas info ini... ana akan cuba praktikkan suatu hari nanti....
tak payah suatu hari nanti, cuba praktikkan dari sekarang...... perkara baik ni elok dipercepatkan... :lol: jangan marah ya...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.187379 saat. Lajunya....