Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tonghuan
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43136

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
tonghuan: 11 jam, 13 minit yang lalu
khairoo84: 1 hari, 24 minit yang lalu
wyd1014: 3 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
nur_tinta: 28 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Masalah saya...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Masalah saya...

Please Mendaftar To Post


Oleh Masalah saya...

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 04:38


saya ada beberapa persoalan bermain dlm benak:

1. Kenapa sy ni macam allergic je ngan org yg berpurdah, berjubah, berserban, berjanggut???...bukan apa...cuma sy ni rasa cam kecil je bila berdepan ngan diorang...lg pun sy dah beberapa kali menghadapi peristiwa yg dikira tak best laa...just because saya tak sama dengan diorang...diperli dan disisih...tak best...tak best...what's wrong with being my ownself??...tak nyusahkan org pon...

2. kenapa ek...saya diberi tanggungjawab yg agak berat oleh parents saya...saya dlm persediaan untuk amik alih perniagaan...maybe lama lagi...sebab sy baru 18 tahun...tapi sekarang sy dah kerja...lepas ni nak sambung study pun sambil kerja...dan mak saya kata ini dah tak boleh nak lari...dah memang saya punya tugas...cuma sy risau & takut sgt kalo tak dapat perform ngan bagus....sebab harapan diorang tinggi?...sy takut tak dapat nak jadi macam bapak saya...

3. saya dah berkenalan ngan one guy from timur tengah (malaysian)...melalui chat la...dan lama² gitu cambest la plak...pastu sangkut lak....tak pernah sy berperasaan camtu...i mean...before this sy ingat cinta dlm net ni karut je...tp dah terkena pulak...sampai tido tak lena, makan tak selera etc etc..hhehe...tp dia mmg dah buat sy berubah....dulu maleh ngaji...skang dah rajin..haha...cuma ada laa masalah dia....itu laa....susah ni...cemana ni...dia pulak tua 8 tahun dari sy ni....sy rasa dia mmg bebetul ikhlas ngan sy....ntah laaa...wallahu alam....otak dah serabut nak pk....ye laa..kena hati² maa....tp sy tak dpt nak lupakan dia....jiwang woo..ahha...whatever....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

sirr_fina
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4952
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 04:55


salam...
1. once when you know who you are, there is nothing would matter. people have their own right to judge other people....they just don't have the right to punish others . as long as you know what you are doing...anything like that just a challenge....
of course....if they really honest and care, they would be professional..rather than being prejudice like that. be smart...don't space yourself from them...but keep closed...because you would learn something from them...even, something more valuable. isyaAllah.

2. be confident. don't let the fear...stop you being successful...!!! Allah is always with you selagi awak tak buat keje tak baik.

3. yg ketiga ni.....
pandai2 lar...
tak baik tergesa2...buat penelitian dulu.....dan tak baik jugak kalau terlalu pesimis...i think you can handle this one.....just don't let yourself extremely emotional attach......jgn tak makn, tak mandi plak....kan ker nyusahkn diri tu.....perasaan yg betula2 ihklas..akn lebih memotivasikn diri dr melemahkn diri.

good luck...may Allah always with us, all of us. amin


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirr_finaProfil   Hantar PM kepada sirr_fina   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-04 17:15


[quote]
On 2004-02-22 04:38, fairuzah wrote:
saya ada beberapa persoalan bermain dlm benak:

1. Kenapa sy ni macam allergic je ngan org yg berpurdah, berjubah, berserban, berjanggut
well. diorg tu yg silap. nak b'dakwah, mengutuk m'perli bukan jlnnye. takpelah. diorg tak tau kot. apepun. awak try le to improve. buktikan sumthing yg make them open their eyes 2 u.


2. kenapa ek...saya diberi tanggungjawab yg agak berat oleh parents saya.
ermm.. sumtimes kite tak tau yg kite sebenarnye boleh buat yg terbaik dan lbh baik drpd tu. give yourself a chance. cakap ngan diorg, give me sumtimes. i'll do my best. but don't expect 2 much. and don't forcing me 2 b sumone i don't want.

3. saya dah berkenalan ngan one guy from timur tengah (malaysian)..
this thing is very complicated. u have 2 feel very very sure about this. it's either 2 have the relationship with him or u choose your own way. mmg senang untuk jatuh cinte dlm internet. terlalu lalu senang. what we hear is different with what we see

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

AzeeArif
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7408
Posting: 59
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 04-03-04 18:32


..
1. buat macam biasa je...
2. baguslah...dah ada jaminan rezeki...tunggu buat je...hari-hari buat pandailah nanti
3. cinta tak kenal usia....

kalau banyak lagi masalahnye....kembalilah pada yang SATU....kat situ akan jumpa jawabnye...


Bookmark and Share

    


  Member Information For AzeeArifProfil   Hantar PM kepada AzeeArif   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-04 09:28


Wslmwr
Aslmwr
Alhamdulillah hati dan akal anugerah Allah SWT ni amat bernilai untuk digunakan kepada perkara yang tidak sepatutnya difikirkan ketika belajar. Memang perasaan sebegitu wujud waktu meningkat remaja tetapi insyaAllah sekiranya kita sedar matlamat hidup kita sebenar kita akan dapat atasinya dengan mudah. Seringlah amalkan ummudoa - Rabbana atina fiduniya hasanah wafil akhirati hasanatau waqina azzabannar (al baqarah:201) kerana menurut Tasir Sofwatut Tafasir As Syeikh Md Ali as Sobuni menulis bahawa
"Orang yang memohon kebaikan di dunia dan akhirat ini adalah mukmin yang berakal"
wallahuta'ala a'lam
wassalamu'alaikum wrwb
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummuhabibah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2064
Posting: 45

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-04 16:35


DIPERLI DAN DISISIH?BETUL KE??


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhabibahProfil   Hantar PM kepada ummuhabibah   Pergi ke ummuhabibah's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 02:09


yeah....contoh:

"ini nak pergi umrah...reti mengaji tak ni??"

...and then pandang slack je bila kita lalu...memula tengok tengah bercakap....bila kita sampai...senyappp.....

buat sakit hati je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-04 04:22




1. tak per la.. jangan terlalu difikirkan pasal org.. tak semestinya mereka yang berpurdah,berserban, berjanggut dan yg sewaktu ngannye, dier tu dah cukup bagus.. tak dik.. jangan sedih.. jangan rasa kecil ngan tersisih.. Allah tak pandang tu semua.. yang penting diri kita.. asalkan tak melanggar syari'at agama.. ok lah tuh.. kita pun tak kaco mereka kan?? biasa lah tu.. manusiakan tak sempurna.. terima lah tu sebagai kekurangan mereka.. rase nye tak perlu lah alergic kot.. terima la seadanya mereka tu.. mungkin kita boleh fairuzah boleh berterus terang atau tegur mereka biler diperli atau disindir.. manusiakan kene saling mengingati..


2.erm, menjadi harapan memang amat memeritkan.. tapi jadikan lah itu sebagai pembakar semangat tuk fairuzah terus melakar kejayaan.. jangan pulak tensen2.. nanti lain pulak jadinyer.. tanamkan keyakinan dan kesungguhan.. insyaAllah.. pasti boleh punyer.. doalah banyak mintak Allah permudahkan jalan tuk fairuzah.. tapi kene lah jugak berusaha.. kalo doa semata tak jalan jugak kan.. ermm.. go fairuzah.. go..


3.erkk... yang ini tak de pengalaman lagi.. tapi berdasarkan pengalaman yang dikutip melalui memember... janganlah terburu2.. normallah kan biler kita selalu burak, selalu diambil berat..(bukan dalam kg tau).. pastu dihiasi pula gurau senda yang berbatas.. kita pulak senang ngan cara dier.. memang perasaan suka tu akan terbit.. tapi harap fairuzah tak terkeliru ngan perasaan sendiri.. tapi kalo bebetul, dua2 pihak ok.. ape lagi.. silakanlah.. umur bukan penghalang pada perasaan.. cuma jgn hanyut sudah la yer..


ermm.. sekadar sedikit pandangan dan pendapat yang tak seberapa...

wallahu'alam..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-04 17:52


kali ni masalah saya pulak. saya ada masalah sebab jatuh cinta dengan orang beragama kristian.dai pulak dua tahun lebih tua,cantik dan sopan.kami bercinta dalam senyap dan kami hampir terlanjur. boleh tak u all tlg saya.kadang 2 saya pun tak tahu mcm mana nak buat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

johnjovi_3000
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8009
Posting: 67
Dari: Akademi Tahfiz Al-Hidayah,No.19 jalan Gurney 3, 54000 KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-03-04 15:36


PAKAIAN TAK SEMESTINYA MELAMBANGKAN IMAN SESEORANG, TETAPI HANYA ALLAH YG TAHU TAHAP IMAN SESEORANG...

Bookmark and Share

    


  Member Information For johnjovi_3000Profil   Hantar PM kepada johnjovi_3000   Pergi ke johnjovi_3000's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-06-04 22:29


Quote:

On 2004-03-09 17:52, altamira wrote:
kali ni masalah saya pulak. saya ada masalah sebab jatuh cinta dengan orang beragama kristian.dai pulak dua tahun lebih tua,cantik dan sopan.kami bercinta dalam senyap dan kami hampir terlanjur. boleh tak u all tlg saya.kadang 2 saya pun tak tahu mcm mana nak buat.



elok2. tetapkan iman. kumpul duit then ajak die kahwin. make sure di masuk islam dulu. dan jgn biarkan die t'kapai2 lps tu. bimbing die elok2. kalu tak lupekan jela. saye b'kate sesuatu yg serius. pasal islam dan iman. pasal dunie akhirat.
apepun t'pulanglah 2 u 2 make the next move.


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114227 saat. Lajunya....