Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 30 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: membudayakan salam


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» membudayakan salam

Please Mendaftar To Post


Oleh membudayakan salam

ain_mardziah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6659
Posting: 188
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-02-04 16:26


assalamualaikum..........
Berapa ramaikah diantara kita yg membiasakan diri dgn memberi salam sebaik sahaja bertemu dgn kenalan mereka?Apa yg sering diucapkan adalah ucapan"hello" dan "hai".Sebagai org islam seharusnya kita meninggikan syiar islam dgn memberi ucapan salam"assalamualaikum".pada pendapat saya tidak susah untukmempraktikkan budaya memberi salam ini kerana ia tidak memerlukan tenaga yg berat.

Apa pandangan antum semua mengenai hal ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_mardziahProfil   Hantar PM kepada ain_mardziah   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 21-02-04 17:19



ana rasa umat islam, sekarang ni tak kuat rasa 'keukhuwahan' sesama mereka,itulah bukan sahaja nak beri salam malah kalau nak senyum bila berjumpa pun susah nak bagi........ ana rasa kita patut buang sifat sombong itu semua, malah kalau kita tengok dari sirah, para sahabat berebut2 nak beri salam,kerana ganjaranya besar bukan sahaja mendoakan kesejahteraan saudara kita malah dapat pahala pulak tu ...... renungkanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

ratusyuhadah_achik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5710
Posting: 36
Dari: uum.kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-02-04 19:55



sokong pedpt ahsanisya 2...de setengah org 2 malu & berat mulut nak keluarkan ucapan ""...first mrk ucapkan Hai dan hello..... Bila kt keluarkan ucapan " " kt dah doakan keselamatan dan kebahagian kat org lain...fadilatnya besarkan...jd sama2lah kt amalkan dlm kehidupan seharian kt...insyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyuhadah_achikProfil   Hantar PM kepada ratusyuhadah_achik   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-02-04 20:59



Bila dah ramai orang berdoa,insyaAllah dimakbulkan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

nemo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2879
Posting: 241
Dari: Bandar Diraja

Pahang  


posticon Posting pada: 22-02-04 10:46



ana dh amalkannya so mmg xkekok lg utk mengucapkannya bila berjumpa sahabat mahupn sesiapa shj..

-----------------
jangan dikesali pada perpisahan kerana tanpa pertemuan tiadalah perpisahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nemoProfil   Hantar PM kepada nemo   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 21:14


Tapi janganlah over sangat beri salam,kalau orang yang jauh sangat tu takyah bagi salam,takkan nak bertempik plak.Bagi salam kao orang yang dekat dahlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

mannan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7171
Posting: 63
Dari: Setapak

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-02-04 00:21


...heheee nak beri salam!!! Sangat baguz ler tu jumpe saudara muslim beri salam...cuma boleh ker beri salam kat sume org (eg : kat komplek beli belah).

=================================
Jangan beri salam kat tandas



Bookmark and Share

    


  Member Information For mannanProfil   Hantar PM kepada mannan   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 24-02-04 09:07


.....
kalau susah nak beri salam kat shoping complex senyum pun jadilah..... kan senyum tu satu sedekah.... dapat gak pahala hari tu.... yer tak..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-04 09:16



semasa dizaman sekolah,kami memang digalakkan memberi salam pada kawan2 dan guru bila bertemu.Bila di ipt,amal itu semakin berkurangan,hanya senyuman menghias dibibir ketika bertemu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

heris
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 388
Posting: 250
Dari: bumi Allah

yemen  


posticon Posting pada: 02-03-04 10:52


antara hak muslim kepada muslim yang lain ialah menyampaikan salam, tertera dalam hadis tentang hak muslim kepada muslim yg lain, yg berbunyi begini " Afsyus salam..." sebarkanlah salam...semoga ukhwah akan wujud dengan salam...buatlah trend islam..kenapa harus malu, utk mengatakan kita seorang muslim..? tak perlu bangga dngn ucapan hello..atau auuooo ...dan berbagai² cara lagi... ..Allahu Akbar...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For herisProfil   Hantar PM kepada heris   Pergi ke heris's Website   Quote dan BalasQuote

ain_mardziah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6659
Posting: 188
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-04 13:40



Hiasailah wajah anda dgn senyuman.
kan senyum tu sedekah.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_mardziahProfil   Hantar PM kepada ain_mardziah   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-04 00:21


Salam yang bersulamkan senyuman... itu yang terindah dalam mewarnai kehidupan

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-03-04 03:16


ASSALAMUALAIKUM....






Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 03-03-04 07:14




indah ucapan salam...ringankanlah mulut dgannyer dan murahkan diri ngan senyuman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 15:15


Seperti sahabat ukhwah yang lain.......jadikanlah salam ini sebagai satu budaya dalam diri,insyallah lama-kelamaan kita akan terbiasa.......dan ianya merupakan doa utk kita dan juga orang lain..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131699 saat. Lajunya....