Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 5 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 16 hari yang lalu
sunan-faqih: 21 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: saya dipandang serong hanya kerana tidak memakai tudung labuh....whyy????


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» saya dipandang serong hanya kerana tidak memakai tudung labuh....whyy????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh saya dipandang serong hanya kerana tidak memakai tudung labuh....whyy????

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 19-02-04 11:01


assalamualaikum kpd sume wrga ukhwah..

memang saya suke dengan orang yg memakai tudung labuh kerana ianya tepat dengan identiti muslimah....saya juga teringin nak memakai nya...tapi persoalan yang saya nak ketengah kan dan ke depan kan ialah....salah ke kalau kite tak pakai tudung labuh....saya tak pakai tudung labuh tapi tudung saya tak singkat dan melebihi paras dada.....pendek kate macam tudung wardina....tudung tu kan labuh....so kadang2 saya hanye silangkan dan biarkan ia labuh ke bawah....tapi braders pandang saye semacam...saya ignore je pada mulanye, sehingga la salah sorang braders nie mengatakan pada saye dengan beraninye yang die tak gemar saye berpakaian macam tu...katanya tak sesuai....die kata kalau nak pakai tudung labuh, pakai terus tudung bulat...saya betul2 tak puas ati, salah ke saya pakai macam tu???? mereka sepatutnye tujukan teguran mereka kpd mereka yang tak bertudung....itulah yang sepatutnye....saya betul2 m`harapkan pendapat antum????

Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-04 12:52



Kesiannya saya tgk saudari linlord.Saudari,mengapa kite mesti mengambil sesuatu benda remeh temeh itu sebagai satu yang serius.kite menentukan diri kite dan hidup kite.tiada manusia yg boleh mengubah kite tanpa kemahuan kite sendiri.Saya sendiri mengenakan tudung besar yg bidang 55 ataupun 60,lagilah belit2 dan berfesyen,saya tidak memperdulikan apa yang orang kate pasal saya asalkan saya menutup aurat saya.lagipun kawan2 yang bertudung labuh tidak pernah memandang serong keatas sy.Mereka pun mengalakkan,setiap kali bila saya bertudung begitu,saya akan bertanya samaade sesuai ataupun tidak,klu mereka kate sesuai,saya akan berpakaian begitu kekelas.Biarla mata2 pelik memandang,saya tak peduli.Bagi saya mengapa perlu menjadi seorg yg hipokrit,berbuat sesuatu semata2 ingin memuaskan hati org lain dan menyeksa diri sendiri.
saya rasa saudari juga seperti saya,tidak bersedia lagi memakai tudung labuh.Betui tak?mgkin brader tu rasa saudari lebih manis tudung labuh,tp cara dia menyampaikan adelah tidak berhemah dan keterlaluan.
apapun semuanya terletak pada diri saudari samaade saudari mahu mengikut diri saudari sendiri ataupun org lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-04 13:10


lantokle diorg. kanker pakai tudung gulung2 tu tak nampak extremist sgt. undercover la bagus. mane2 bole pegi. kan kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-04 15:01




betul kata amilyn .. saya sokong
kurang kurang lagi elok dari sapa yang tak pakai tudung langsung..
tak kan nak berubah 100 % terus mesti sikit sikit kan..
mesti orang pun terkejut perubahan anta .. tu/..
alaaaa rilek lah lantak lah aper orang nak kata ..
janji anta tutp orang dan itu lebih elok dari taka pakai langsung..hmmm

nanti ubah lah sikit sikit kepada yang lebih baik.

insyaAllah nanti orang akan menerima nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-02-04 19:35


assalamulaikum wbt..
awwalan baguslah saudari ni dari golongan yang cintakan ajaran islam dan kewajipanya..mengenai masalah yg di hadapi oleh saudari ni..saya rasakan..teruskanlah bersabar..mungkin dia tegur..ade skit2 kebaikanya..bak kata seorang ulama'"teguk ape yg dia ckp ambik yg baik dan yg x baik tu ketepikan"..
menyentuih konsep tudung yg di pakai oleh saudari..mungkin diorang ingat saudari ni nak menunjuk2.ataupun bergaya..tapi niat org sape yg tahukan..ala kulli hal..ana rase baguslah saudari ni..cuba fikirkan ade ape kesilapan 'AKU'..ni..akhir kalam..
jangan biarkan hidup anda di dalam "syubhah".............
wassalam






p/s:maaf kalau tersalah susun bicara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

nemo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2879
Posting: 241
Dari: Bandar Diraja

Pahang  


posticon Posting pada: 20-02-04 11:53



terimalah segala teguran yang membawa kepada kebaikan kerana itulah yang mencerminkan keindahan diri kita yang sebenar

-----------------
jangan dikesali pada perpisahan kerana tanpa pertemuan tiadalah perpisahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nemoProfil   Hantar PM kepada nemo   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-02-04 14:39



ERmmm...... kesian linlord nie.....
apa boleh buatkan.... mereka tu semua jeles
kalau ana la dapat jumpa mereka yg bertudung labuh nie uisshh...... rasa nak cubit pipi dah tarik idung tapi nasib baik la bukan mahram.... contoh nya mcm kak sal tu comel tahap resaksa nasib baik dia garang kalau tidak lama dah jadi mangsa...... (kak sal tu garang kalau antum semua nak tahu) -=kak sal kiter gurau jer jgn amik hati ek? bergurau tak salah kan =-
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-04 14:47


sabor ajelah azlan ni...
nanti akak suh kaze pulas telinga tu...
nakal sgt...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-02-04 15:04



Alamak report kat kaze la pulak......
nie yg nak menjelma jadi penguin nie....
kak sal panggil kaze? serius ker? alamak mampuih la teman... mana mau lari nie nanti kaze pulas telinga pakai playar la sakit tu......
KAZE yg kacak.... bila nak belanja Makan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 20-02-04 15:52



syukran atas respon anda sume......saye ucapkan terima kasih byk2....mungkin betul jugak kate2 korang tu, saye terlampau bergaya sangat kot sampai tak sesuai dbawa ke kelas....atau pon ade je yang jeles ngan saye....hehheeheh.... saya suke tengok muke kak sal jugak!!! comel siiouuuttt!!!hhehhehe


Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-04 22:55


hemmm yo la tu


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 04:02


kalo dia suruh pakai tudung bulat....awak pakai burqa laa...lagi lak sampai muka pun tak nampak...hehehe....

actually i'm also facing the same prob....buat derkk jee...janji kita dah cover line memasing...bukannya tak tutup aurat tu kan???....just because kita ni tak sama ngan diorang dari segi berpakaian, pemikiran etc....kita lak didiskriminasikan...sunggoh 'adil'....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

sirr_fina
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4952
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-04 04:41


salam...
baguslar tu..sekurang2 nya kita saling ingat mengingati..
sepakat membawa berkat.
Allah hu Akbar!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirr_finaProfil   Hantar PM kepada sirr_fina   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 23-02-04 12:50


assalamualaikum

hmm..bg saya, kita sebagai muslimah ni takyah laa bergaya sangat. cukuplah dengan penampilan diri yang simple dan sesuai dengan environment di tempat yang kita nak pergi. kalau bergaya lelebih ni, lebih mudah menarik perhatian lelaki ajnabi..

saya pun ada pengalaman ditegur olh seorg muslimin. mungkin lain sket kot. saya mmg selalu pakai tudung bulat, kadang2 pakai gak tudung 3 segi labuh(60). tak pernah belit2 pun. biasanya lepas je ke bawah. satu hari, saya pakai tudung 3 segi ke kelas. tiba2 ada seorg muslimin, (klasmet saya juga) tegur: " kenapa pakai tudung macam ni?" terkejut tu hanya Allah yang tahu.. padahal dalam kelas saya tu, ramai je yang pakai tudung pendek, malahan ada yang tak bertudung!!nauzubillah.. saya mmg tak paham..tapi abaikan je lah.malas nak pk. sakit hati tu adela sikit..tapi biarlah apa org nak kata. yang penting diri kita. asalkan kita yakin kita dah buat apa yang islam ajar, dah laa..

wallahua'lam.

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

insanbiasa
Warga Rasmi
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1183
Posting: 10
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-04 14:23


assalamualaikum..
pd pandangan saya tak payahlah miss linlord nak fikirkan sgt ttg pandangan braders yg menegur penampilan miss. as miss rasa cara bertudung tu adalah betul, saya rasa tak payahlah nak dipersoalkan ttgnya. Kalau dah miss betul2 ikut caranya and the most important things as menutup aurat spt yg dianjurkan dlm Islam saya rasa just ignorelah teguran braders tadi tu. Ataupun maybe miss blh explain kat dia balik yg miss dah mangikut apa yg agama syariatkan.....wallahualam, itulah pandangan saya as insanbiasa. thanks.

Bookmark and Share

    


  Member Information For insanbiasaProfil   Hantar PM kepada insanbiasa   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 17:38




senang citer, braders yang teguq linlord tu minat kat nti kut. tu yang dia teguq tu... sama laa macam al-faqihah. padahal ramai lagi yang lain yang muslimin tu bleh teguq dalam kelas tu...

mengulangi kata² syed... "jgn biarkan hidup anda berada dalam syubhah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 24-02-04 08:59


ye ke teman siber? brader tu minat kat saye ye????/hehehehheeh...ntah le....ape yang pasti, saye dah lakukan yang betul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-04 14:50


ermmm...kesian linlord..pedulikan jer la ape org nak kate..sebenranyer...tak kisah ah pakai tudung labuh ke..tudung tiga segi ke...asalkan konsep pemakaian tudung tu betul....labuh menutupi paras dada tu pun dah cukup baik dr yg tak pakai tudung kan....mungkin nampak lebih manis jika bertudung labuh..tapi itu hak individu itu sendiri..saye pun dulu tudung labuh but sekang pakai tudung tiga sedi bidang 60 tuh...still labuh lagi kan...ape2 pun...nawaitu tu yg penting...menutup aurat dengan hati yg ihklas sebagai tanggung jawab kepada Allah..bukan sebab teguran atau pujian dr insan lain...sabo jer la ek....sabar itu 1/2 drpada iman

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 24-02-04 15:18


betul tu.....

tak kisahlah pakai tudung labuh mahupun tudung labuh, yang penting kita telah menunaukan satu suruhan ALLAH yang penting iaitu menutup aurat !!!

ikhlaskan diri kerana ALLAH....
perbetulkan nawaitu...

p/s... jangan ikut aksi ini...dahlah tak tutup aurat..
ish..ish..ish...



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 26-02-04 10:31



LANTAK LA NGAN BRADERS TU ...
mcm dia tu bagus sgt ...
Aku nie yg tak pakai tudung.. biasa je ...

takde beza pon ....

meh bagitau BRADERS yg mana satu???

NAK AJE AKU JUMPA BRADERS TU ....
KITA ARGUE ....

AKU DAH PANAS NIH ....

KALAU AKU PAKAI TUDUNG LABUH TAPI BUAT PERANGAI NTAH HAPE HAPE
DORANG AKAN PANDANG MULIA TERHADAP AKU KE??? ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 26-02-04 11:29


aaikkk?? betul ke farah nie tak pakai tudung????biar betul cik kak weiiii!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 26-02-04 16:27


farah tu mmg cam tuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-04 16:46


nak pakai tudung tu pakailah..janji menutup aurat dengan sempurna...jangan lak pakai tudung,tapi pakai baju lengan tiga suku,kain terbelah,baju singkat atau apa2 lah...yg paling utama,amalkan suruhan Allah Taala dan tinggalkan laranganNYA..

jangan pakai tudung saji dah ler..ehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 23:54


./.
hm tul gak tu.. jangan tudung saji @ salji sudah lah. tapi ok aper pakai tudung saji jadilah the last samurai... hehehe

alah kita pakai tudung bukan nak bagi orang tengok .. kita pakai tudung sebab nak tutup orat.. dan urat sekali...

kalo pakai tudung tapi perangai macam tenuk buat aper........

kalo pakai tudung setakat nak kata aku " beriman" tak payah lah RENTIKAN AJER NIAT tu saya pun bleh tolong niatkan " sahaja aku pakai tudung labuh "kerana" nak bagi orang tengok aku ni alim 2 rakaat kerana bangga ,, amin.."

moral:- pakai tudung kerana ALLAH bukan kerana pahala.
best tak



Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-04 23:58


As long as u'r covering your aurah... thats all

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-04 00:58


. Maaf, mengganggu. Di sini ana nak huraikan sikit berkenaan masalah tudung yang di bangkitkan di sini.

Sebenarnya Islam menuntut kaum muslimat untuk bertudung, yakni menutup aurat. Maka sebagai insan yang mengakui mengabdikan diri kepada Allah sewajarnya mengikuti suruhan dan meninggalkan larangan Allah.

Dalam al-quran Allah berfirman ; wahai nabi, perintahkan kepada isteri-isteri dan anak2 perempuan kamu supaya mereka melabuhkan tudung mereka melepasi dada mereka, dengan ini mereka tidak akan diganggu dan mereka akan dikenali sebagai perempuan yang baik2.

Ayat quran tadi jelas menunjukkan kepada kita bahawa melabuhkan tudung itu adalah wajib. Ayat tadi adalah ayat perintah. Maka, kita wajib mentaatinya.

Bab jenis tudung pula, pada masa ini banyak pilihan fesyen tudung ada di pasaran. Maka, bagi maum wanita tidak melepaskan peluang untuk menggayakannya. Tapi apa yang perlu diingati adalah batasan yang perlu di jaga.

1) Tudung Jenis 3 segi.
Tudung jenis ini kalau tidak dijahit bhg tghnya sudah tentu akan menampakkan bonggol unta. Maka ini adalah haram. Ada pula fesyen tudung ini yang melemparkan bhg bawahnya ke belakang sehingga menampakkan leher dan tidak menutup bonggol unta. Ini juga tidak dibolehkan.

2) Tudung Wardina.
Tudung jenis ini adalah tren bertudung masa kini. Pun begitu tahukah saudara/saudari apa itu TABARRUJ ??? . Bertudung seperti itu adalah tabarruj. Tabarruj hukumnya haram. Tudung yang digayakan dan disemakkan lagi dengan hiasan ketul2 batu dan labuci serta labu air adalah tidak sewajarnya di pakai oleh muslimah.

Wahai muslimah sekelian,ketahuilah bahwa islam itu mudah dan indah. Islam cuma suruh memakai tudung yang menutupi/ melepasi dada dan berwarna tidak terang. Kan senang tu. Tak payah nak simpul sana sini , sangkut sana sini.

Saya nak bagi satu contoh di sini. Seperti mana yang kita semua maklum aurat lelaki adalah ANTARA ATAS DARI PUSAT HINGGA BAWAH DARI LUTUT. Apa kata kalau kita tutup pusat dan lutut saja.... Apa hukumnya ???? bolehkah begitu ???? . Atau kita tutup atas dari pusat sehingga bawah dari lutut tetapi kita belah pulak di bhg tepi peha kanan dan kiri....sah kah solat ???? .

Begitu juga halnya dengan tudung. Apa susahnya kalau kita labuhkan tudung sehingga bawah dari dada dan sekali gus menutup semua bahagian dari atas muka hingga bawah dada.

Kalau bertudung 3 segi tu kan sebelah tangan kiri dan kanan tak ditutup. Fikir2 fikirkan lah !!!!

Kesimpulannya islam itu mudah dan indah, maka hiasilah diri dan akhlak kita semudah dan seindah islam itu sendiri.

Penafian :
Saya bukanlah berniat untuk menghentam sesiapa atau mana2 pihak. Apa yang saya huraikan ini adalah berdasarkan AL-QURAN dan HADIS NABI S.A.W. Saya hanya penyampai, sebarang ketidakpuasan hati, tanyalah diri sendiri sebelum tanya pada ALLAH DAN NABI.

WALLAHU A'ALAM BIL MURADIK.

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 03-03-04 09:11


ye ke haram......??? tapi tak semua tudung tu ade labuci...dan batu2 yang sekawan dgnnya.....bertudung memang tutup sampai paras dada tapi bahagian kanan dan kiri hendaklah dilabuhkan sedikit supaya tutp bahagian bahu...biarlah tudung itu labuh sampai siku.....

lagi satu, saya rasa pakai tudung yang ada labuci ke.....manik ke....bunga ke.....tak haram kannn..??? asalkan cukup syarat.....jangan terlampau berhias2 sangatt, itu memang le tak boleh......

Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

adneen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5952
Posting: 75
Dari: kelantan

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-03-04 21:29




Nak mencelah sikit..pada saya, kite ni xpayah la nak pikir sangat pandanga manusia kt kite..yg penting pandangan Allah itu lebih utama..sy setuju dgn pandangan sahabat2 sebelum ni,biarlah niat dan cara pemakaian tudung tu betul,jgn sampai tabarruj,nnt xpasal2 dpt dosa free..sekadar pandangan..wallahu'alam

"Pandangan Allah lebih hakiki.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-04 22:51


.....

saya memetik kepada syarahan yang panjang lebar sebelum ni..
hmmm saudara hanzaalah mengatakan kalo pakai tudung 3 segi dengan hiasan yang sewaktu dan 2 waktu dgnnya...itu adalah haram macam mana pula dengan yang tak pakai langsung terlampau haram ker?

orang nak berubah mesti sikit² takkan nak berubah seratus peratus mati terkejut nanti orang tengok..

saya pun memetik kepada ceramah ustaz ismail kamus..
nak berubah pun kenalah sikit...² jangan terus terus jer nanti "ninja"...

jangan persalahkan orang yang baru nak berubah.. kenapa tak disalahkan orang yang tak nak berubah langsung bak kata budak ² kecil buta kayu...buta mata...

so anda sebagai seorang yang bernama ADAM.. seharusnya berikan semangat ( bukan segamat) pada kaum yang bernama HAWA...
ini adalah suara hati saya sebagai seorang insan.. bukan mengkritik...tapi jangan lah terlampau extream.. dengan benda² yang agak kurang prioriti ini.. masalah akidah lagi penting...(( jangan salah paham))) saya pun Islam .. bukan islam celup...

so piki piki kan lah.. apa yang saya kata .. bukan nak gaduh tapi kita semua ada akal..

kita tak ada hak nak bagi HUKUM kat sapa sapa...
hanya DIA jer yang boleh ... so pikikan lah..

saya pun banyak jugak buat salah.. no body perfect .. ok pk kan lah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-04 14:44


bagi ana pulak segala teguran antum smue memang membina dan berasas...bagi ana plak sebagai seorang muslimah yang penting kena pandai menjaga diri di samping niat yang suci murni...biarlah ape org nak ckp apepun asalkan kite tahu batas2 'menutup aurat' di samping keyakinan tinggi menghadapi cabaran yang semakin mencabar sekarang ni..sometimes kite nak org bukan muslim respect pade kite dan seterusnye yakin dgn ajaran islam maka kite kene jaga ketrampilan sbg seorang muslim yang sejati..nak berdakwah kdg2 secara perbuatan lebih senang especially bab menutup aurat ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

johnjovi_3000
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8009
Posting: 67
Dari: Akademi Tahfiz Al-Hidayah,No.19 jalan Gurney 3, 54000 KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-03-04 11:50


lorr...
mcm ni pun buleh jadik isu??
ikut la...saya sebenonya tak suka sangat amik kisah hal orang...
dan saya tak pernah amik kisah apa yg orang kata kat saya...

sebab hari ini..
jika saya buat baik pun akan dikritik..
jika saya buat salah pun akan dikritik..
dan jika saya tak buat apa2 pun akan dikritik..

buat apa kita nak dengar kritikan orang...? yg penting, jika kita tahu apa yg kita buat tu betul, on ajerla... kalu tak baik, ubah kepada yg lebih baik..

wassalam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For johnjovi_3000Profil   Hantar PM kepada johnjovi_3000   Pergi ke johnjovi_3000's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 21-05-04 12:40


Quote:

On 2004-02-24 08:59, linlord wrote:
ye ke teman siber? brader tu minat kat saye ye????/hehehehheeh...ntah le....ape yang pasti, saye dah lakukan yang betul....




ada kebenarannya tu...
saya sukaaaaaaaaaa sgt tgk girls pakai tudung labuh ni. mmg saya segan ler dgn girls camni. kekadang bile tgk mbr2 yg nampak jenis baik2, sopan2 ada jugak niat nak syorkan benda ni kan. tapi ye la, takut org amik hati lak.
so cik linlord, mungkin braders tu berniat baik.bersangka baik ye...




Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-04 10:05


EMMM...

MEMANGLA KITE TAK BOLE DENGAR SANGAT CAKAP ORG....TAPI KITE HIDUP KAT DUNIA NI BUKANNYE SORANG2, BETUL TAK??? SEBAB TU LA KITE KENE DENGAR JUGAK PENDAPAT ORG N SEBAB TU LA SAYE BUAT POSTING NIE KOZ SAYE RASE SAYE ADE BUAT SALAH KOT, MAYBE...SAPE TAU KAN??? MASAKAN NAK KAWIN PON KENE BAWAK PASANGAN KITE JUMPE SEDARE MARE, TANYE PENDAPAT MEREKA.....NAK TAU SEBAB APE? SEBAB KITE BUKAN KAWIN DENGAN DIE JEK....TAPI DENGAN SELURUH KELUARGA DIE.....N BEGITU JUGA SEBALIKNYE.....SO, APE PON KRITIKAN ORG....AMIK JELA YANG BOLEH MEMBENTUK PERIBADI KITA N YANG DAPAT MEMBINA SAHSIAH KITA.......YANG LAIN2 TU, BUAT DERK JE UDAH LE......HHEEHEEHEHE


Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 11:50



Pakai apapun akan dipandng serong. Yang pakai tudung labuh pun lagilah banyak cubaan dan rintangan..

Yang penting kita yakin bahawa pakaian kita betul2 dah menepati syariat. Dah kaver anggota2 yang perlu dan tak over tabaruj, nipis dan sebagainya..


Wassalam


-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 22-05-04 12:35





sabar lah linlord..... ain pun ada masalah yg sama juga suatu masa dulu. kat campus ain active dlm persatuaan keagamaan. selalu involvedkan diri. but then ada beberepa braders yg tak senang tengok org tak pakai tudung labuh terlibat dalam program diorg tu... but then ain buat don't know selamba badak jak..... lepas tu kita tunjuklah komitmen yg sebaiknya.

biar lah diorg....
dulu ustazah ain kata kalau kita nak berubah biar datang ikhlas dari hati. jangan disebabkan nak ikut org, atau nak ikut kata org lain.

ok linlord... yang penting kita tutup aurat..... berfesyen atau tak.... itu tak perlu ada masalah...kan?

maaf kalau pandangan ain ni keterlaluan, terima atau tak... sekadar pandangan..

wassalam.

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-04 16:30


dalam Islam tak ditetapkan pun suruh pakai macam2 mana,cuma diberi garis panduan..ikut jela..dan rasa2nya ana pernah belajar,tak salah berfesyen,klu salah tlg betulkan..
tak tau la sebab masa tingkatan 5 ana belajar pasal aurat ni!!kata ustazah ana tak salah befesyen dalam islam.asal mengikut garis panduan yg telah ditetapkan...
dan rasanya akhi salafian ada postingkan pasal kat ukhwah..tapi tak ingat topik mana...
pakaila tudung macam mana pun asal menepati yg dikehendaki Isalam...dan pasal org pakai tudung tapi perngai teruk..jgn salahkan tudung dan jgn suruh bukak tudung..sebab dia dah tutup aurat,sudah tidak berdosa utk auratnya itu..klu dia bukak tudung dah la dapat dosa mendedahkan aurat berdosa pilak atas perangai teruknya itu.. maaf kalau pandangan ana ini salah..
ana insan yg lemah yg perlu mempelajari byk lagi dlam kehidupan ini...


-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 17:44





bersabarlah linlord..semua tuh cuma teguran membina...tak salah pun pakai tudung macam lin pakai..yang penting tutup aurat..mungkin teguran brother tu hanya pandangan dia..jangan terlalu memikirkan sangat pasal tudung yang lin pakai..hanya kita sahaja yang dapat merubah diri kita sendiri..innamal a'malu binniat...


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 28-05-04 08:46



Berpakaian sopan
Mengikut perintah tuhan
Jadi anak yang soleh
Bukan anak yang toleh

Tutup aurat, tutup aurat
Jangan bagi dilihat
Maruah tinggi peribadi mulia
Itulah tuntutan agama

Garmis, serban, dan kopiah
Pakaian anak yang soleh
Jubah, tudung, dan purdah
Pakaian anak solehah

Pakai pakaian sunnah
Allah beri pahala
Hidup bertambah indah
Kerana Allah suka

Ingat kawan semua
Cara pakaian kita
Syariat perlu dijaga
Takwa pakaian utama



**************************



Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 09:39


Kesian linlord, kena sound. Saye pun pernah kene sound. Saya dulu pernah pegi kelas pakai kain pelikat je, tutup pusat sampai kat buku lali, kira dah tutup aurat la. Mase jalan nak pegi kelas, semue orang pandang semacam, bukan setakat serong, malah melencong-lencong. Saya buat tak tahu aje la, saya kan dah menutup aurat.
Maka saya dengan selamba meneruskan perjalanan menuju ke kelas. Sampai kat kelas, saya menjadi tumpuan pelajar-pelajar, termasuk pensyarah. Pensyarah tak banayak cakap, terus cakap "Get out you!" Saya pun keluar dengan perasaan sedih bercampur gembira, sebab boleh balik bilik tido,ehehe.
Dalam perjalanan pulang, saya ditegur oleh seorang makcik cleaner kolej. Die tanye apsal pakai camni pegi kelas, saya pun jawab, "ala rilek la makcik, gua tutup aurat maa". Makcik tu jawab balik, "memang la tutup aurat, tapi kite kene jaga kemaslahatan umum, kene jaga ketenteraman masyarakat jugak, tengok macam makcik ni, walaupun jadi cleaner, pakai tudung labuh, tak bertabarruj, pakai longgar2 lagi. Lagipun makcik ni cantik, belum kawin lg, kang kalau pakai fesyen2 kang kwn2 kau yg gatal2 tu terpikat pulak,ehehe. Kau dah kawin ke belum?" tanye makcik tu dengan muka yang tenang lagi bersahaja." Saya jawab, "Err, belum, bulan lapan ni saya kawin" kata saya berlari naik tangga sambil memegang erat gulungan kain pelikat saye,ehehe

Makluman: Cerita di atas hanya rekaan sahaja, tiada kena mengena kepada yang hidup atau pun yang telah meninggal dunia.

-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)



Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

linlord
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4655
Posting: 98
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 28-05-04 09:50


amboi system..

lawak le tu? eheeheheheh.....memang le tutup aurat tapi betul la ckp makcik cleaner tu.....kite kene jaga ketenteraman umum n sesuai dengan keadaan.....emmm.....dlm wooo mksudnye....



********************************



Bookmark and Share

    


  Member Information For linlordProfil   Hantar PM kepada linlord   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-04 08:33


hihi!...tak tahan baca dakwah SystemOfADown ni..... dalam maksudnya tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-04 09:32


linlord,saya pun bertudung jg, ala2 kak sal tu tapi taklah labuh, sedang2 saja.

biasanya orang layan perempuan btudung ni baik saja. saya pun sama. tapi bila orang tahu saya ni masuk askar, pandangan orang cepat berubah.

pernah saya dan kawan rasa tersisih masa berjamaah di surau. kami sabar saja, lepas tu tawar hati nak pegi lagi ( sekarang tak lg).pegi surau pun bukan dipaksa2, tapi rasa iman tu perlu di top up lg. pg sembahyang bah, bukan kacau orang.

di kelas pun ada yg memandang sepi pd kami, walaupun BERTUDUNG dan BELAJAR.

tapi lama2 orang terima kami dgn baik bila dah kenal. biasalah, first impression. diri kita yg sebenarnya tu yg org nampak.



Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8041
Posting: 40
Dari: BuMi BeRtUaH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-04 12:45


Quote:

On 2004-02-23 14:23, insanbiasa wrote:
assalamualaikum..
pd pandangan saya tak payahlah miss linlord nak fikirkan sgt ttg pandangan braders yg menegur penampilan miss. as miss rasa cara bertudung tu adalah betul, saya rasa tak payahlah nak dipersoalkan ttgnya. Kalau dah miss betul2 ikut caranya and the most important things as menutup aurat spt yg dianjurkan dlm Islam saya rasa just ignorelah teguran braders tadi tu. Ataupun maybe miss blh explain kat dia balik yg miss dah mangikut apa yg agama syariatkan.....wallahualam, itulah pandangan saya as insanbiasa. thanks.


betul tue ana sokong 100% pendapat insanbiasa. ana rasa cara linlord pakai tudung dah tutup aurat
ok kak linlord sabar ajelah..
baiknye seseorang bukan berlandaskan ukuran saiz tudung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah88Profil   Hantar PM kepada muslimah88   Pergi ke muslimah88's Website   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 29-05-04 14:07


[quote]
On 2004-05-22 11:50, Hanan wrote:

Yang penting kita yakin bahawa pakaian kita betul2 dah menepati syariat. Dah kaver anggota2 yang perlu dan tak over tabaruj, nipis dan sebagainya..


batul tu kak hanan...yg penting kaver bahagian tertentu,menutup aurat dan jgn over sangat.dikhuatiri berlakunya tabarruj disitu.

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-04 23:57


oklah tu linlord..pakai tudung drpd langsung tak pakai..
tak salah asalkan mengikut syariat..
entahlah masyarakat sekarang ni..jgn ambik pusing sgt..asalkan kita berada di tempat yg benar..
biarlah Allah yg menentukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-01-05 12:00



terimalah tuu sebagai cabaran..baik jgk org tuu tegur sbb tgk laa skrang nii golongan wanita semakin hilang tanggungjawab utk tutp aurat dgn sempurna..semua nak ikut gaya terkini...apa salahnya kalu niat kita betul utk pakai tudung labuh baik pakai jer..jgn ikut apa org nak kata.........kita ubah diri kita jadi baik ...n nawaitu tuu semua bkn utk menunjuk tapi kerna ALLAH TAALA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

mujah_ed
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11182
Posting: 11
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 01-02-05 08:52




Pandangan saya masalah tidak pakai tudung labuh bukanlah menjadi masalah utama. sekadar memakai tudung biasa sudah memadai supaya menutup aurat yang dikehendaki Islam. yang penting memakai tudung.
bagi saya tak salah untuk menggayakan tudung, ala wardina ke, tapi sebaik2nya bagi muslimah haruslah bertudung hingga menutupi dada.
kan lebih molek gitu
mengelakkan maksiat mata dan hati....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujah_edProfil   Hantar PM kepada mujah_ed   Quote dan BalasQuote

muslimTrust
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11615
Posting: 10

Johor  


posticon Posting pada: 01-02-05 09:24




saper org yg tegur cam tueee?? meh bagitau..senang sket nak bg 'tornado' kat org nie. langsung x ader hemah nak wat tegurann...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimTrustProfil   Hantar PM kepada muslimTrust   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-02-05 09:29




eeemmm nak pakai tudung labuh??? terpulang ngan individu... . Tpi, pendapat ana, ana tak nak pakai tudung labuh atas dorongan sesapa, ana pakai kalau hati bebetul dah ikhlas, sbb bagi ana ilmu kat dada pun tak banyak laie. so, biarla ana pakai bersederhana, janji tak sakit mata sesapa memandang. selesa dgn penampilan diri..




Note: Tak mungkin pakai tudung sbb bf, pakai tudung kerana Allah


[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-02-01 09:43 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-05 22:30


[quote]
On 2004-02-19 13:10, alifmimyanun wrote:
lantokle diorg. kanker pakai tudung gulung2 tu tak nampak extremist sgt. undercover la bagus. mane2 bole pegi. kan kan.
LIMAZA ?????? PAKAI TUDUNG YG LABUH TU EXTREMIST KE...........????

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 00:33


Quote:

On 2005-03-16 22:30, NurulJihad85 wrote:
[quote]
On 2004-02-19 13:10, alifmimyanun wrote:
lantokle diorg. kanker pakai tudung gulung2 tu tak nampak extremist sgt. undercover la bagus. mane2 bole pegi. kan kan.
LIMAZA ?????? PAKAI TUDUNG YG LABUH TU EXTREMIST KE...........????




bukan nak menuduh semua yg bertudung labuh tuh extremist...tapi itulah realiti dunia hari nih...saye setuju dgn tuan alifmimyanun tuh...pade pemerhatian saye le,byk bezanyer kalo kite bertudung labuh ngan bertudung biasa(yg masih menutup aurat) dari segi pergaulan dan batasan kerja...bukan saye nak mengatakan org bertudung labuh nih tak aktif or lambat bekerja...saye tak niat gitu,,cume ape yg saye nak kate,biasalah kan,manusia nih suke judge pade luaran...kalo org yg bertudung labuh nih,masyrakat biase yg tak mengenali mereka pasti akan cop yg mereka nih extremist,so ape2 yg hendak dikatakan oleh si pemakai tudung labuh ni nnt akan dianggap extreme gak...jadi payah le nak berdakwah...bukan saye kate tak bleh langsung nak berdakwah...cume pendekatan tuh akan menjadi lebih sukar between org yg bertudung labuh ngan yg tak bertudung...sebaliknyer kalo kite bertudung biasa,still laie boleh berdakwah kan??maaflah kalo ayat saye nih buat org lain tambah pening...saye mmg tak pandai nak ngatur ayat....
tapi dunia n bangsa luar mmg menganggap islam tu terroristkan??so nak gerak kemane2 pon kite payah...nak masuk ke negare2 lain,di kawal ketat bile tgk pasport kite beragama islam,apatah lagi dgn pemakaian kite...
maaflah sangat2...
saye tak bermaksud langsung nak kondemkan akhawat muslimat yg bertudung labuh...mmg takde niat langsung nak nyakiti hati kalain...malah saye respect kat kalian semua kerana iman yg teguh tuk istiqamah bertudung labuh...insyaAllah saye akan cube juga istiqamah bertudung labuh....
maaf skali lagi...

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

nrlieda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14273
Posting: 30
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-03-05 16:33


syarak x melarang kita berfesyen.....selagi x kita x melanggar dan menentang syariat

Bookmark and Share

    


  Member Information For nrliedaProfil   Hantar PM kepada nrlieda   Pergi ke nrlieda's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 14:18


topik ni dah lama, tp nak jawab gak..

erm... terasa sedih ngan komen tu sesetangah pihak ..
memang ada pandangan org yg muslimah tudung labuh ni susah nak buat keje, buat keje lambat (sebab susah nak bergerak). pandangan orang lagi, muslimah tudung labuh ni susah nak berkawan, nak pilih kawan pun yang dari sejenis je.. (nilaian diri adalah berdasarkan siapakah kawan baiknya / kawan baik cerminan diri) tapi.. cuba kenali golongan ini dengan lebih rapat. bukakan minda anda untuk mengenali mereka. anda akan terkejut bilamana mendapati mereka boleh jadi teman ketawa anda, dan yang paling penting org yg paling mudah untuk memahami anda.. percayalah! dan kalau nak tengok muslimat bertudung labuh dan aktif serta cekap buat kerja (cth dlm sesebuah program) kunjungilah UIAM samada matrik ataupun maincamp (ceewah! promote nmpk!! )

linlord,
ana kenal nt. nt baik walau camne pun cara pemakaian tudung nt... jangan risau, bro yg tegur nt tu ambil berat ttg nt, dia nak nt jd lebih baik. baguslah dpt kenalan macam tu..

cuma untuk bro tu, ana rasa lebih baik nta gunakan muslimah lain utk sampaikan teguran nta tu, tak pun guna cara surat ke.. atau apa2 cara yang bukan nta sendiri ckp direct kt kwn ana tu.. cakap melalui ana pun takpe


waLlahu a'alam


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

zhan
Warga Rasmi
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14873
Posting: 8
Dari: Tg. Malim

Pahang  


posticon Posting pada: 31-08-05 12:44


Sebelum memberi kritikan.. cuba tanya soalan2 dibawah sebelum memikirkan nak pakai tuudng labuh ke atau tudung 3 segi:-

1. Menutup paras dada?
2. Menarik perhatian orang (faktor warna dan fesyen) ?
3.Memenuhi tuntutan syariat?
4. Dapat ke selain tudung labuh, meng"cover" bahagian dada dan juga rambut, jika ditiup angain, ataupun tanpa disedari?

Ingat lah.. menutup aurat suatu tuntutan, berdosa jika melanggari, sehelai rambut jika diperlihatkan oleh orang laki yang bukan muhrim, ada balasannya
Allah akan mencabut rasa gerun terhadap muslimah yang tidak menutup aurat ataupun "menutup dengan tidak sempurna" pada hati laki2 yang memandangnya
Maafkan saya jika salah, sila betulkan ye..
Sekadar menyampaikan sahaja..
Kalau nak fancy2 , fesyen ke, colourful ke bukan tak boleh, cuma pakai sahaja dalam rumah (ada mahram sahaja)... tempat yang wajar... luar rumah.. tertakluk pada syariat...
Wasslam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zhanProfil   Hantar PM kepada zhan   Pergi ke zhan's Website   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 15:05


Pada 03-03-04 00:58 , hanzaalah posting:

!!! QUOTE !!!

. 1) Tudung Jenis 3 segi.
Tudung jenis ini kalau tidak dijahit bhg tghnya sudah tentu akan menampakkan bonggol unta. Maka ini adalah haram. Ada pula fesyen tudung ini yang melemparkan bhg bawahnya ke belakang sehingga menampakkan leher dan tidak menutup bonggol unta. Ini juga tidak dibolehkan.

2) Tudung Wardina.
Tudung jenis ini adalah tren bertudung masa kini. Pun begitu tahukah saudara/saudari apa itu TABARRUJ ??? . Bertudung seperti itu adalah tabarruj. Tabarruj hukumnya haram. Tudung yang digayakan dan disemakkan lagi dengan hiasan ketul2 batu dan labuci serta labu air adalah tidak sewajarnya di pakai oleh muslimah.


Tudung 3 segi haram? Bagaimana dengan umat islam di afghanistan, jordan, negara lain yang memakai tudung 3 segi yang besar tu?

Tudung wardina tabarruj? kalau macam tu umat islam di negara lain yang pakai tudung macam wardina bertabarujj? Mungkin di msia tudung seperti ini ada fesyen. tapi negara lain tudung ini ada pakaian biasa yang mereka pakai.

Sesiapa yang ahli hukum ni boleh ulaskan? Saya tak berani nak setuju atau tidak setuju dengan ini.

Islam itu mudah. saya percaya, tiada kod yang kata kita tak boleh pakai tudung jenis2 seperti ini itu sebab umat islam adalah ramai di dunia. Tudung pun mengikut kaum2 disitu. Zaman ini globalization berlaku, tudung2 ni diserap ke msia. tapi sebab di tempat kita, kita dah biasa dengan tudung2 tertentu, tudung2 seperti ini dianggap sebagai perhiasan sebab jarang dilihat. Memang yang terbaik ialah tudung labuh. lagi baik ialah orang yang tutup terus itu.

Asalkan kita mengikut hukum2 asal seperti pakaian yang longgar tidak menunjuk bentuk tubuh, tudung melepasi dada, tidak nipis, tidak bertabarujj(menunjukkan perhiasan berlebih2an). yang penting ialah niat ikhlas kerana Allah.

Ini pendapat saya. Btulkan saya jika ada kesilapan.

Jadi saudari linlord jangan lah sedih hati. Terimalah teguran itu sebagai teguran membina walaupun mungkin nampak bias. Mungkin tu satu tanda saudari dapat hidayah supaya berubah menjadi lebih baik. Try pakai sekali, kalau tak depan orang, try dalam bilik. Lepas tu tengok rasa bagaimana. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 15:28


assalamualaikum..

macam-macam lah kan?memang pun ada juga sesetangah lelaki ni ada aje yang tak kena pada pandangan depa terhadap pemakaian muslimah...

kat kelas saya pun sama, pakai begitu kutuk, pakai gini tak kena...mereka ni tak ada keja agaknya dok perhati muslimah aje....tak jaga mata langsung...bknkah ciri2 lelaki beriman itu yang menjaga pandangan matanya ?

kalau yang memang patut ditegur bolehlah...itu pun dengan cara yang betul...

susah2 pakaikan aje tudung tu kat mereka...haaa...baru diam.... :lol: :-D :-)

enti pakailah apa yang enti rasa sesuai...rasanya enti pun arif dengan aurat kita selaku muslimah...

maaf semua kalau terkasar bahasa..... :-D :lol:


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 31-08-05 17:36


Assalamualaikum

fatinah_huda, cuba baca elok-elok.. yang tak boleh tu jika diselempangkan tudung berkenaan, atau tidak dijahit hingga menampakkan bhg leher dan dada..

tudung wardina pula ana tak tahu bagaimana, tak prnh jumpa.. jika ada labuci 2-3 biji, takkan lah nak kata tabarruj.. lainlah kalau corak & warna yang striking sampai menarik perhatian, atau tudung yang kainnya jarang sampai nampak bhg yang hendak ditutup..

tapi memang benar, lain masyarakat lain pula pemakaian tudung mereka.. in most european countries, wanita-wanita arab & turki pakai tudung yang singkat, tapi mereka pakai jilbab yang besar, labuh & berwarna gelap di luar untuk cover bhg dada sampai ke bhg bawah..

Allahu a'lam.. :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 15:50


buat muslimat yang saya kasihi sekelian, tahukah anda bukan senang nak jadi muslimat yang betul2 dapat mencegah kemungkaran.

saya sebagai lelaki ni nak bagi comment sikit, pada pendapat saya walaupun perempuan tu pakai tudung yang melebihi paras dada tapi dia tak terlepas dari pandangan lelaki. Apa saja warna yang menarik perhatian lelaki memang lelaki suka pandang.

Muslimat2 semua pernah baca tak pasal tabbaruj? kalau tak pernah baca harap baca pasal tabbaruj ni. Bukan semua orang kat dunia ni termasuk lah yang duduk kat tempat negara arab tu betul.

Apa tujuan muslimat pakai tudung? kecantikkan? kalau kerana kecantikkan tu ialah tabbaruj. Berbanggalah orang yang menutup dirinya untuk mencapai keredhaan Allah bukan keredhaan manusia.

Fikirkan renungkan, jangan kerana kita berada dalam situasi tu, tapi kita kena tegur kita membenarkan walaupun kita tak pasti. Mungkin Allah nak tolong saudari dan membetulkan kesilapan saudari.

saya sayang sangat muslimat yang memakai tudung untuk kecantikkan ni, kecantikkan yang ditontonkan untuk orang lelaki yang bukan muhrim. Benda yang cantik bukan untuk diperagakan maka hilanglah kecantikkannya.

Apa yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk dalam diri saya sendiri walaupun hakikatnya dari Allah jua..

saya sokong pendapat zhan

!!! QUOTE !!!


Sebelum memberi kritikan.. cuba tanya soalan2 dibawah sebelum memikirkan nak pakai tuudng labuh ke atau tudung 3 segi:-

1. Menutup paras dada?
2. Menarik perhatian orang (faktor warna dan fesyen) ?
3.Memenuhi tuntutan syariat?
4. Dapat ke selain tudung labuh, meng"cover" bahagian dada dan juga rambut, jika ditiup angain, ataupun tanpa disedari?


Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih
Warga Rasmi
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18720
Posting: 14
Dari: sTuDy-uPsI hOmE-mELaKe

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-05 16:14


saya rasa dia minat anti agaknya......
anti seharusnya menghargai beliau sebab bukan senang kita nak dihargai...
tentang tudung itu bagi saya..yang penting pakai dan tak menampakkan bentuk badan kita..
ukhwah fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihProfil   Hantar PM kepada tasbih   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-06 22:42


tudng labuh lagi.....erm pakai sajalah aper2pun janji tutup aurat sebagaimana yang digariskan syariat....kekadang kita terlalu sangat tanya Kenapa itu dan ini walhal kita tak sedar diakhirat nanti kita yang akan ditanya oleh ALLAH..jadi apa nak dijawab???kerana nak ikut fesyen???nak ikut member???nak nampak lawa???nak tarik perhatian orang???dan bermcm2 lagi niat yang kita sendiri tahu....jadi aper2pun biarlah amalan kita disertai dengan niat yang baik.....insyaAllah kheer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-06 22:48


hmmm buat la apa yang patut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 17:52


saya pun pernah disindir

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 12:41


hmm..manusia..selagi kita rasa benda tu betul tak payah nak peduli kata orang..yang penting kita tau apa kita buat...saya pun pernah rasa macam tu dulu but sekarang buat tak reti saja..saya tau siapa diri saya sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 12:47


:-di kena faham Islam betul2...jangan fanatik,fanatik tak po,tapi kalau fanatik salah buat apa..... :roll: :roll:

p/s: tergolong dalam ahlu sunnah wal jamaah......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

adilzam
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 12233
Posting: 7
Dari: lampu ajaib

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-02-06 12:47


tudung bukannya ukuran iman seseorang... apa ada pada tudung sekiranya setiap kelakuan yang dipamerkan tidak mencerminkan keperibadian seorang muslimah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adilzamProfil   Hantar PM kepada adilzam   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 12:53


tak kewajipan untuk memakai tudung labuh di dalam Islam...
Islam bukan agama yang menyusahkan...
Asalkan tutup aurat dah ok...
namun jika nak pakai tudung labuh lagi elok...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

aulia
Warga Rasmi
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17223
Posting: 9
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 13:57


Pada 15-02-06 22:42 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

kekadang kita terlalu sangat tanya Kenapa itu dan ini walhal kita tak sedar diakhirat nanti kita yang akan ditanya oleh ALLAH..jadi apa nak dijawab???kerana nak ikut fesyen???nak ikut member???nak nampak lawa???nak tarik perhatian orang???dan bermcm2 lagi niat yang kita sendiri tahu....jadi aper2pun biarlah amalan kita disertai dengan niat yang baik



setuju seratus peratus..asalkan ia nya menutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For auliaProfil   Hantar PM kepada aulia   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-02-06 15:24


assalamualaikum..
istilah menutup aurat jarang difahami oleh kita semua..
bila pakai tudung kepala tak semestinya kita dah tutup aurat..
tudung yag wajib gb wanita(muslimah) adalah melepasi dada..
tanyalah orang yang lebih arif..
saya pun bukan pandai sangat tapi masa belajar dulu..ni lah yang ustaza saya sebut..

sekarang ni pun ramai yang dah pakai baju lengan panjang(wanita) kononnya nak tutup aurat..tapi dalam masa yang sama menampakkan bentuk tubuh..bukankah ini haram???

benarlah sabda nabi saw: akan datang pada satu masa , wanita itu berpakaian tetapi sebenarya ia bertelanjang..''

renunglah dan fikirkan..jangan kerana trend maka kita pun di 'brand' kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

sharkuitm
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22667
Posting: 109
Dari: UITM SHAH ALAM

brazil   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 15:30


asalkan ttup aurat...itulah sebaik baik pakaian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharkuitmProfil   Hantar PM kepada sharkuitm   Quote dan BalasQuote

wafana_nur96
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2398
Posting: 27

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-02-06 01:44


assalamualaikum warahmatullah

luahan hati ana sendirila juga... kadang-kadang ana hairan, Kenapa orang suka menilai ketaqwaan orang berdasarkan kelabuhan tudung especially orang lelaki. bagi ana, asalkan seorang muslimat tu dah mengikut cara berpakaian yang ditetapkan dalam Islam dah memadai sebab manusia ni datang dr pelbagai latar belakang. sebagai contoh ada yang baru nak berjinak-jinak dengan tudung, untuk permulaan mungkin tudungnya tak berapa labuh tapi dah menepati syarat iaitu tak jarang dan menutupi dada. ana suka melihat satu masalah tu dr sudut dakwah. cuba fikir, kerana manusia ni datang dr pelbagai latar belakang, maka fikrahnya pun ada ber macam2. banyak kes ana jumpa, orang-orang biasa yakni mad'u kita ni susah nak terima orang tudung labuh @ islamic sebab mereka dah set orang islamic ni sombong, tak suka bercampur dengan orang, strict, suka tegur secara keras dan memacam lglah tanggapan yang tak sedap didengar
ana nak kongsi pengalaman ana sendiri kes berkenaan pandangan orang biasa terhadap muslimat tudung labuh/orang islamic.

1. kawan ana, orang biasa saja..jenis outgoing, suka pakai t-shirt + seluar+ tudung fesyen. kawan ana ni memang nak sesangat bersuamikan orang baik/alim wara'/islamic. tapi dia pernah cakap dengan ana, dia nak suami dr golongan mcmtu tapi dia takut nanti bila dah kawin suami dia paksa pakai tudung labuh atau pakai purdah ( dia ok saja kalau suruh pakai2 elok -yang proper bagi muslimat) sebab dia kata dia boleh belajar tapi sesikitla, step by step. tak boleh nak tiba2 saja dan dipaksa. dia kata dia biasa dengar orang lelaki yang islamic memang begitu, suka paksa isteri pakai tudung labuh atau pakai purdah so tu yang buat dia takut. jadi ana rasa orang lelaki ni kena bimbing pelan2 dan didik.. bukan pandai minta itu dan ini dan menyalahkan orang kalau orang tu tak memenuhi seperti apa yang dimahukan.

2. ni ana dengar dr seorang ustazah dr ukm sms kuliah muslimat. ustazah ni bicarakan soal tudung. Dia kata, pakai tudung labuh tersangat baik, tapi kena tengok keadaan.. kalau kita nak dekati masyarakat, tapi pakaian kita waktu tu tak sesuai untuk pakai jubah+tudung labuh+purdah, maka lebih baik muslimat tu pakai pakaian yang sesuai dengan bi'ah waktu tu tapi masih dalam batas yang ditetapkan dalam Islam (pandai2lah adjust cmnpun tapi still dalam konteks menjaga aurat). contohnyalah...kita ikut 'program cegah maksiat' di KL atau tempat-tempat yang sewaktu dengannya. sebabnya, nampak jelas bila sekumpulan muslimat yang bertudung labuh dan berpurdah mendekati sekumpulan remaja yang tengah bersosial, belum smpt pun nak buka mulut..bebudak remaja ni kata 'kami tak nak dengar ceramah ustazah'. sampai begitu sekali..? jadi sama2lah kita ingatkan diri kita. jangan terlalu rigid. Islam tu mudah..bukan nak susah2kan. kita nak tunjuk pada mad'u kita yang islam ni agama yang selamat dan menyelamatkan, agama yang senang bukan membebankan dan menyeksakan.

minta maaf banyak-banyak... ana bukan nak kutuk cara berpakaian Islam, sedangkan ana sendiri bertudung labuh dan suka berbaju kurung. cuma ana nak betulkan sikit pemahaman menutup dan menjaga aurat bagi sesetengah orang yang dikatakan lebih faham islam.

buat muslimat, peringatan untuk diri ana juga, kita rasa kita dah tutup aurat lengkap selengkap lengkapnya. tapi kita tak sedar sebenarnya kita ni masih tak jaga aurat lagi. tudung yang kita pakai tu, kita tak tengok pun jenis kainnya.. asal beli saja..lepas itu buat tudung. bila dah pakai, rupa2nya aurat masih terserlah. bahagian dada masih jelas bentuknya lebih-lebih lagi bila angin tiup sebabnya kain tudung yang kita pakai tu dr jenis kain licin, melekat kat badan tambah2 kalau orang tu jalan mendada. kita pun jalan dengan senang hatinya (rasa selamatlah kan, pakai tudung labuh) walhal orang sekeliling duduk sibuk bercakap tentang kita, orang lelaki yang pun tumpang semangkuk sekali tengok 8-) . sepatutnya, bila dah pakai lengkap menutup aurat tu cek balik dr segi lain pulak, cara jalan kita, jenis kain, dan yang paling penting..seiring dengan akhlak.

panjanglah pulak. minta maap banyak-banyak... ni luahan hati ana yang mungkin sedikit teremosi sebab ana biasa mengalami masalah begini. ana jadi naqibah untuk satu program usrah, dan ana dikritik bbrp lelaki sebab tak pakai tudung labuh, bunyinya macam ana ni tak layak jadi naqibah. masatu ana pakai tudung besar bidang 60 yang tak difesyenkan (dilepas macamtu saja) + baju kurung+ sarung kaki. sedih :-?

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: wafana_nur96 pada 23-02-06 01:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafana_nur96Profil   Hantar PM kepada wafana_nur96   Quote dan BalasQuote

elmifaiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22925
Posting: 41
Dari: Brickfields

Selangor  


posticon Posting pada: 23-02-06 02:09


Bismillah...

pada pandangan saya...

anda kena buat pilihan..
1.cara islam                atau
2.cara melayu islam     atau
3.cara melayu kafir     atau
4.cara kafir.......

fikirkan dan renungkan....
dan sila bincangkan dan komen.....

:-) ;-) :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For elmifaizProfil   Hantar PM kepada elmifaiz   Quote dan BalasQuote

huffaz85
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22954
Posting: 13
Dari: Cairo, Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 08:36


Bagi ana, firstly kita kena tahu tujuan memakai tudung ialah untuk menutup aurat... So, kita kenalah ikhlas memakainya kerana Allah. Banyak hadis2 Nabi SAW yang mengajar dan menggariskan Syarat2 & Cara2 yang betul untuk menutup aurat @ memakai tudung.. oleh kerana menutup aurat @ memakai tudung ini wajib dan menjadi pakaian harian kita, maka tidak boleh tidak kita kena mengetahui apa yang dituntut dengannya. bukan pakai sekadar syarat saja.. kalau kita dah ada ilmu mengenainya, kita takkan terkesan dengan kata-kata.. yang penting di sisi Allah kita terlepas.

Wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For huffaz85Profil   Hantar PM kepada huffaz85   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 09:33


Pandangan saya,
apa-apa pun tindakan dan perbuatan pun yang paling penting niatnya untuk mendapat keredhaan Allah.

sekarang kita fikir balik, pakaian kita ni Allah redha ke tak? Kalau kita rasa telah menepati syarak tanpa unsur lain seperti menampakkan cantik pada pandangan lelaki ajnabi itu tak elok kan..

Kalau kita dah ikut syariat, maka tak perlu risau apa kata orang. Kita beriman kerana Allah bukan kerana manusia.

Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 09:35


sabarlah


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 10:05


assalamualaikum....

kasihan pulak.... tapi yang penting jangan hiraukan cakap orang. mulut orang ni memang tahu nak ngutuk saja...tak boleh tutup.tu memang dah lumrah... macam saya pun, dah jenuh dah kena kutuk.tapi saya malas nak fikir sangat sebab kalau makin kita fikir makin sakit hati.jadi buat tak tahu saja. yang penting kita sendiri tahu apa yang kita buat & apa yang kita nak asalkan tak melanggar syariat islam.tak semestinya orang yang tak pakai tudung labuh tu jahat.so, saya nak tekankan kat sini whatever orang cakap kat kita, kutuk kita ke, biarla dia dengan mulut dia. yang penting diri kita sendiri tahu apa yang sebenarnya tersirat dalam hati....

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 15:49


Islam tu mudah.. cuma kita yang menyusahkan.. Maksudnya pelaksanaannya memudahkan manusia..

Mudah bukan bererti kita boleh memudahkan apa yang disyariatkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 15:57


salam....

mungkin bergantung pada persekitaran

mungkin persekitaran saudari, semuanya pakai tudung labuh

ataupun brader tadi dah brkenan kat saudari dan cuba bentuk saudari ikut citarasa dia.

apapun Tuhan tahu apa yang ada dalam hati kita.

tak kisah pakai tudung apa, asal menutup aurat, dan bila datang panggilan Allah, laksanakan saja.

mungkin brader tadi syadid sangat agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 16:17


Pada 24-02-06 09:33 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Pandangan saya,
apa-apa pun tindakan dan perbuatan pun yang paling penting niatnya untuk mendapat keredhaan Allah.

sekarang kita fikir balik, pakaian kita ni Allah redha ke tak? Kalau kita rasa telah menepati syarak tanpa unsur lain seperti menampakkan cantik pada pandangan lelaki ajnabi itu tak elok kan..

Kalau kita dah ikut syariat, maka tak perlu risau apa kata orang. Kita beriman kerana Allah bukan kerana manusia.

Wallahu a'lam..


hmm..setuju tu...yang penting niat kerana Allah..ikhlas ke jalan Allah insya-Allah ,,Allah akan membantu hambaNya...


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

wafana_nur96
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2398
Posting: 27

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:40


assalamualaikum warahtullah

bagi ana, jangan menyusahkan perkara yang mudah seperti hukum menutup aurat, tapi bukan untuk memudah-mudahkannya atau ambik ringan. tu konsep yang kena faham. Oleh kerana muslimat ni naluri dia mahu nampak cantik dan menyenangkan di mata orang lain(sumber keyakinan diri) , jadi tak salah kita nak nafikan naluri tu..(apalah daya nak tolak kehendak fitrah manusia, sebabnya itu anugerah semulajadi dr Allah) tapi berpada-pada, biar kena dengan cara dan tempatnya. bagi muslimat, pakaila apa yang nak pakai TAPI kekalkan cara pemakaian Islam. pakailah tudung labuh dan bulat kerana ia lebih baik bndg tudung2 lain. tapi kalau minat nak pakai tudung biasa boleh juga tapi pastikan tudung tu labuh menutupi dada dan tak jarang dan biarlah betul2 menutup. kalau pakai lilit2 dengan hiasan yang berlebih2( bunga ros kat kepala :di contoh saja) dan melekat ketat pula kat kepala sampai susah nak gerak dan membalut badan sampai nampak bentuk ( tudung jenis selendang panjang dan berambu ramba) patut dielakkan. lepas itu, pakai pakaian labuh dan longgar macam jubah, baju kurung, jubah seluar ke, mini jubah.. dan warna baju yang tidak garang yang menarik perhatian orang.. masa nilah nak jadi model busana muslimah secara tak lansung. kemana-mana kita pergi, kita bawa title muslimah contoh. orang memandang dan menilai keseluruhan...dan orang akan mencontohi apa yang kita tunjuk tu. nak jadi model / qudwah hasanah mesti seiring dengan akhlak Islam. Kebersihan, kekemasan dan akhlak kena jaga.. jangan sampai orang lempar fitnah pada orang islam. ( ana biasa dengar orang cakap muslimat tudung labuh/ islamic ni malas, tudung tak gosok, baju berkedut sana sini..berbau , sombong, ckap kasar, dan memacam lglah kata-kata yang tak best didengar ) :( :-?
yang terbaik, sederhanalah dalam segala hal.. bukan sebab nak menunjuk2, bukan sebab nak riak2..tapi niatkan kita tutup aurat kerana Allah semata-mata. jom sama-sama kita jadi muslimah contoh.. muslimah solehah yang keimanan dan ketaqwaan pada Allah menjadi pakaian rasminya 24 jam :) insya Allah....

wassalam
[ Telah diedit oleh: wafana_nur96 pada 24-02-06 20:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafana_nur96Profil   Hantar PM kepada wafana_nur96   Quote dan BalasQuote

PuteriEmma
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22730
Posting: 9
Dari: uitm shah alam

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-06 15:13


manusia sering kali memandang kesalahan orang lain daripada memandang diri sendiri...
manusia sering kali ingin orang lain jadi macam mereka juga kerana mereka fikir mereka perfect sangat...
manusia sama saja, tak ada beza...yang mmbezakan adalah taqwa...
menutup aurat kerana Allah,itu yang sangat mulia...
bukannya bermegah di balik tudung yang labuh saja...kerana Tuhan tak pndang pakaian,Tuhan pandang hati...
    Pakailah pakaian dan tudung yang memenuhi konsep menutup aurat...memakai tudung sepatutnya menjadikn kita lebih merendahkn hati, bukannya lebih riak (pakai tudung labuh,tapi hati riak..that's the worse...soorryyy)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriEmmaProfil   Hantar PM kepada PuteriEmma   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 16:40


pakai tudung ikut syariat saja..pakailah kerana perintah Allah jangan la pedulikan brader tu...apada

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 12:16


selalunya yang pakai tudung bulatlah yang sering dipandang serong...


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 13:48


niat brader tu ikhlas sebenarnya......jangan persalahkan brader tu...pelik pulak jika brader tu dipersalahkan...brader tu cuma nasihat kearah yang lebih baik...kalau nak terima,terimalah,kalau tak nak,biarkan...jangan sindir niat orang-orang yang ikhlas....tak tentu juga pasal mengapa brader tu tak tegur perempuan yang tak pakai tudung...mana kita tahu dia tak tegur???kita kena berlapang dada sheikh.....Itulah namanya ukhwah dan tahap itulah paling rendah!!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 12-04-06 13:50


emm.. biasalah, kita yang tak bertudung labuh akan di pandang serong bagi sesetengah orang alim ni...walaupun tak semua begitu.
saya pernah merasai seperti mana saudari rasai.
apapun.. kita buatlah kerana Allah, dan hanya penilaian Allah adalah penilaian yang terbaik.
Kita niatkanlah kerana Allah bukan kerana makhluk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 13:52


memang tak patut lah brader tu..ignore saja

p/s: suruh dia pakai kopiah,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

DIAANI_83
Warga Rasmi
Menyertai: 07.03.2005
Ahli No: 14947
Posting: 3
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 13:56


assalamualaikum dan salam ukhwah..
saya berpendapat isu bertudung labuh atau tidak bukan menjadi persoalan hangat.
ia sebenarnya terletak pada diri kita sendiri.
tak perlu menjadi diri orang lain, kita adalah kita yang sebenarnya.
usah dihirau pandangan orang seandainya apa yang lakukan itu tidak bertentangan dengan agama, norma atau tatasusila kita sebagai umat islam.
tepuk dada tanyalah selera.
ingat! kita tak dapat memuaskan hati semua pihak..
sekian, wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For DIAANI_83Profil   Hantar PM kepada DIAANI_83   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 04:37


mungkin cara dia tak berhikmah...kalau berhikmah pasti saudari dah boleh menerimanya dengan senang hati...

p/s: janganlah pandaang serong lelaki tak pakai kopiah sudah lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 04:38


mungkin die ada hati agaknya.....manelah tau..:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 14-04-06 04:53


salam.

kadang kala pandangan manusia ini tidak perlu diambil kira.
sekiranya kita pasti dan yakin apa sahaja yang kita lakukan adalah ikhlas, Lillaahitaala...
apa yang kita lakukan menepati apa yang dituntut oleh Islam dan apa yang diwajibkanNYA.
jadi, mengapa perlu terasa hati atau mengambil kira pandangan orang lain?


“Ya Allah, celikkan mata hatiku untuk melihat kebenaran di akhir zaman.”

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 05:18


salam...

Pada 12-04-06 12:16 , kuahdurian posting:

!!! QUOTE !!!

selalunya yang pakai tudung bulatlah yang sering dipandang serong...


hemmm.. itulah yang biasa ana dengar..
yang bertudung bulat tu yang selalu dikata.. huhuhu..

apa pun, selagi ianya tak melanggar aturan Allah,
ana rasa enti tak perlulah penin duduk fikir benda itu..
yakin pada diri... yakin pada apa yang enti lakukan..

p/s: sampai bila kita hendak mengikut kata orang...

wallahu'alam..
salam..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 14:09


Muskil la..Kenapa enti kata enti tak pakai tudung labuh sedangkan enti kata pakai tudung melebihi dada?...kira labuh la tu..persoalannya mungkin ialah enti tak bulatkan tudung tu...tak berdosa....pakailah fesyen macam mana pun janji dah melebihi paras dada...kira sahut jugaklah seruan agama kan? tentang lelaki tu, itu hanya personal... dan satu lagi, fitrah lelaki memang nak sejuk mata memandang...mungkin juga lelaki tu teringin nak pikat enti agaknya? tapi dia nak enti pakai tudung labuh yang bulat dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 14:58


Pada 26-02-04 10:31 , farah_caesura posting:

!!! QUOTE !!!


LANTAK LA dengan BRADERS TU ...
macam dia tu bagus sangat ...
Aku ini yang tak pakai tudung.. biasa saja ...

tak ada beza pun ....

mari bagitau BRADERS yang mana satu???

NAK saja AKU JUMPA BRADERS TU ....
KITA ARGUE ....

AKU DAH PANAS ini ....

KALAU AKU PAKAI TUDUNG LABUH TAPI BUAT PERANGAI entah HAPE HAPE
mereka AKAN PANDANG MULIA TERHADAP AKU KE??? ...


Saya la brader itu.. Bila boleh jumpa? kat mana? Hehe, takut...


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 15:00


Bertudunglah kamu kerana sehelai rambut bersamaan 80 tahun di neraka apabila dilihat orang bukan mahram.. -Pernah dengar saja, tapi tak tau la hadith soheh ke tak-


*Nasihat ni khas untuk orang yang badannya tak kalis api. Jikalau badan anda kalis api, abaikan..


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

mujahid_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17280
Posting: 22
Dari: petaling jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 12:56


pakai tudung ni kena faham konsep sebenarnya.... kalau kita main pakai saja pas tu tak tau nak jaga maruah tudung tu sendiri pun tak guna...(saya tak pakai tudung k-saya=lelaki) bagi saya tak kisah la labuh ke pendek ke....asala faham apa erti bertudung dan tau nak batas kan syariat sudah dikira bagus... mungkin fahaman orang berbeza-beza.... selami islam... kaji al-quran disana ada jawapan nya.... wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid_85Profil   Hantar PM kepada mujahid_85   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 16:52


bertudung labuh adalah sunat.
ignore saja brader tu cakap apa. apa dia susah. asalkan awak niat ikhlas bertudung. bukan semuanya yang bertudung labuh tu sempurna hati dan imannya.
wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

angel_dust1412
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6745
Posting: 99
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 18:25


Alahh... buat tak tahu saja ar... saya pun xpkai tudung labuh, rilek saja... apa mereka nak kata, kata ar... kita jugak yang dapat pahala free betul dak?? cuba suruh mereka try pakai tudung biasa sehari, sure xthn! Banyak mulut pula!

Bookmark and Share

    


  Member Information For angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada angel_dust1412   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 25-05-06 18:39


iman tu bukan terletak pada pakaian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 20:08


pilihjan yang baik adalah pilihan yang mengikut syarak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-05-06 03:12


:-) :-di


ikutla nak pakai apa pun..ehem..drku dan drmu berbza..apa mksdnya nii? entahlah..abaikan. :-)


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-06 07:53


iman bukan terletak pada pakaian..
tetapi pemakaian akan menunjukkan keimanan..
"Dan katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman supaya melabuhkan tudungnya sampai ke bawah dadanya.... (An-Nur: 31)

Pernah datang serombongan kaum wanita dari suku Bani Tamim kerana menziarahi Aisyah lah.a dengan berpakaian nipis, maka Aisyah lah.a berkata kepada mereka: Jika kamu sekalian memang dari kalangan wanita mukminat, yakni beriman dengan sebenar-benar iman maka pakaian yang kamu pakai ini bukan dari pakaian orang yang beriman!.

Dalam satu peristiwa lain, telah datang beberapa orang wanita membawa seorang pengantin perempuan yang memakai tudung yang nipis sehingga kelihatan perhiasan kepalanya. Maka berkata Aisyah lah.a: Wanita yang
memakai seperti ini ialah wanita yang tidak beriman!.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» saya dipandang serong hanya kerana tidak memakai tudung labuh....whyy????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.19455 saat. Lajunya....