Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 99
Ahli: 0
Jumlah: 99




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 6 jam, 20 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 11 jam, 21 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: saya insan hina mintak nasihat ....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» saya insan hina mintak nasihat ....

Please Mendaftar To Post


Oleh saya insan hina mintak nasihat ....

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-04 22:43




hmmm saya ader sedikit masalah...
kenapa susah untuk saya berubah...
daripada yang kurang baik kepada yang lebih baik..
bila nak berubah ader jer halangan ader jer kutukan.. macam mana nak berubah,..
alhamdulillah saya sekang ni.. agak berubah sikit skit...
tapi perlukan dorongan yang banyak untuk berubah..

sesungguh nya saya memang mempunyai banyak dosa sama da dengan Tuhan dan makhluk makhluk Tuhan...

tapi bagi saya peluang untuk berubah.. bukan senang nak berubah...
hmm tolong saya .. wahai sahabat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 18-02-04 00:11




>memang susah utk berubah daripada kurang baik kepada lebih baik.kalau nak yang baik kepada yang buruk senang.
>aeta perlu tanamkan keyakinan dalam diri aeta dan niat"aku nak berubah in demi masa depan aku "sesungguh segala perbuatan itu dimulakan dengan niat.ha satu lagi banyak-banyaklah berdoa.
pesetankan segala kutukan angap ia sebagai cabaran untuk berubah...

hayati kata-kata dibawah ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

imanhaqimie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5721
Posting: 22
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-02-04 10:38


assalamualaikum......
semua insan begitu. alhamdulillah Allah masih sayang kat anda (tak pasti anda adalah lelaki atau perempuan, maaf ye), sebab tu Dia lontarkan rasa keinsafan di dalam hati yang selama ini gelap itu.
saya akan sentiasa berdoa dalam angin lalu, agar Allah sentiasa melindungi hamba2Nya yang ingin kembali ke jalan kebenaran.
jangan pedulikan kritikan, kerana kritikan sentiasa mencari jalan untuk melemahkan kita, kuatkan azam, bulatkan tekad.......
memang betul seperti kata HAFF, tanamkan keyakinan dalam diri, jangan mudah goyah....anggap segala yang telah dan pernah berlaku sebagai pengalaman pahit yang tak akan diulang, okey... sebab kata orang bukan semua yang pahit itu hempedu, dan bukan semua yang manis itu madu..... bak kata HAMKA, dunia itu indah kerana kekurangan yang ada padanya.....
be strong...... dan ingatkan kata-kata ini....
--------------------------
EXPERIENCED IS WHAT YOU GET WHEN YOU DON'T GET WHAT YOU WANT...... HARGAILAH PENGALAMAN ITU.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanhaqimieProfil   Hantar PM kepada imanhaqimie   Quote dan BalasQuote

waaz04
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7020
Posting: 205
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 18-02-04 11:24


asalamualaikum

alhamdullilah...bila petunjuk semakin menghampiri, begitulah perasaan yang saudara/i hadapi. Niat berubah dah mendapat pahala dari Allah s.w.t.
perubahan = dari yang sedia ada kepada yang lebih baik
saudara/i, apa yang perlu difahami soal berubah atau tidak bermula dari hati..dan kena ingat.. syaitan amat besar peranannya dalam mempermainkan hati kita...sering berbola balik..kita menjadi keliru dan sebagainya. Ini fitrah untuk mereka yang didalam hatinya telah ada keimanan.
Yang pasti saudara/i telah melepasi nafsu amarah dan dalam tingkat yang kedua syaitan sebenarnya sudah menangis dan terasa akan kalah. Saudara/i perlu kuatkan azam..dan memulakan langkah utntuk berubah..cumanya saya tidak pasti apakah jenis kesalahan tersebut.
bumi mana tidak ditimpa hujan..manusia mana tidak bersalah.
saya mungkin boleh memberi nasihat kalau tau apa sebenarnya saudara/i alami. untuk meneruskan niat berubah tu saudara/i perlu ketahanan minda ..dan saya pasti saudara/i akan mampu melakukannya..berubah dari yang sediaada kepada yang lebih baik Insyaalah..yakinlah.
Allah Maha Pengampun dan Mengasihani.

selamat berubah Insyaalah

p/s orang yang bersalah....buat dosa...selepas itu insaf dan bertaubat lebih baik dari mereka yang tidak pernah buat salah. masih ada peluang kali kedua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For waaz04Profil   Hantar PM kepada waaz04   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-04 11:38




insan_terhina, awat hina sgt ka adik nih..tak baik tau..Allah jadikan kita semua elok2..jgn suka2 dok hinakan diri kite..
sesungguhnya Allah masih sayangkan adik sebab tue Allah bg peluang utk adik memperbaiki segalanya...
So, harhailah kasih sayang Allah..Rahmat kasihNya terlalu luas dik..
ramai akhie dan ukhtie di ukhwah.com nie sedia membimbing adik..yakinilah Allah takkan jadikan sesuatu itu dgn sia-sia...



-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-04 11:40



Untuk melakukan sesuatu kebaikkan memanglah susah dan mengambil masa sedangkan utk melakukan sesuatu kejahatan memanglah mudah.
Perubahan tidak boleh dilakukan seara mendadak kerana sesuatu itu kdg2 telah menjadi satu tabiat dlm diri dan mengambil masa.Ia memerlukan azam yg kuat.Bagi saya,saudara telah mengakui kesilapan diri itupun sudah menunjukkan satu perkembangan yg baik.agak susah bagi seorg insan utk mengakui kesilapan,mgkin dgn cara merenung diri dan menanamkan iltizam yg kuat dlm diri dpt membaiki kesilapan.Selalunya sebelum tidur amalkan merenung kesilapan kite pd hariitu.saya melakukan setiap malam.dan saya juga mengamalkan sholat taubat.
kdg2 mendgr kritikan itu bagus kerana kite tidak tahu pasal diri kite,org lain melihat keburukan kite.Menerima kritikan org lain akan memajukan diri kite kerana kite akan berubah utk menjadi yg lebih baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-04 11:47


selagi maseh ada esok, selagi itulah matahari akan terbit saban pagi.
sememangnya Tuhan tidak m'janjikan kebahagiaan yg b'kekalan, & Tuhan tidak m'janjikan kesakitan yg b'panjangan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

norhayati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6086
Posting: 34
Dari: rantau panjang

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-04 11:50


.........
syukur alhamdulillah.....terdetik juga di hati seorang insan yang bernama manusia untuk berubah. memang betul, berubah ke arah kebaikan adalah susah dan dihalang oleh 1000 dugaan. tetapi jika niat kita ikhlas keranan Allah S.W.T, Insya-Allah kita akan dapat melawan segala halangan yang datang. saya harap saudara/i tidak berputus asa dalam mengubah diri sendiri ke arah kebaikan. ingatlah, orang lain tak dapat mengubah diri kita, melainkan diri kita sendiri yang berusaha ke arah perubahan yang lebih baik.
saya sendiri juga banyak melakukan kesalahan dan kejahatan. setiap kali diri ingin melakukan kebaikan, pasti akan ada halangan yang datang.
ingatkan Allah S.W.T, mak dan ayah di rumah setiap kali kita ingin melakukan sesuatu.
SEMOGA NIAT YANG BAIK DIBERKATI ALLAH S.W.T.INSYA-ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhayatiProfil   Hantar PM kepada norhayati   Quote dan BalasQuote

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-04 13:29


terima kasih di atas sokongan dan dorongan anda semua.. saya hargainya dan InsyaAllah saya akan berubah...

tapi memerlukan masa yang banyak .. dan peluang yang banyak.. time kasih daun keladi ... kalo boleh nak mintak nasihat lagi..

berubah dengan niat yang betul bukan sekadar bercakap sahaja.. betul kan..
hmm time kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-04 14:02


...

utk berubah kpd yg lebih baik tentunya byk halangan..yg penting kuatkan semangat...yakinlah Allah s.w.t. s'tiasa bersama kita...selagi apa yg kita buat tdk menyalahi syariat, lakukanlah dengan hati yang lapang...dgn penuh redha...
akh/ukhti, jgn putus asa...itu satu ujian...yg penting p'bykkan istighfar...minta petunjuk-Nya...
Islam pasti tertegak..!!

-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-02-04 14:50


Perubahan memerlukan kegigihan....dan biarlah ia berlaku dengan cara"nice and easy"tidak terlalu cepat,pantas as long..kita kekal dengan perubahan itu....
Langkah kita harus cermat jika kita ingin menjadi seseorang yg berpendirian.....dan perubahan kepada perkara yg baik biarlah kita langsungkan dengan cara yg perlahan-lahan tetapi kekal.......
semoga berjaya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-04 15:42


......
Untuk berubah memang susah.... sebab ana pun dah pernah merasainya.
Apa yang perlu anta buat, kuatkan semangat( kalau tak kuat jugak, cari kawan yang boleh membantu ke arah kebaikan). Semangat yang tinggi akan membantu anta dari dalam.
Jangan lupa minta pertolongan dari-Nya, DIA sememangnya akan membantu hamba2-Nya yang ingin berubah ke arah kebaikan.
Ingat parent anta kat rumah, mereka sentiasa menginginkan anak2 yang soleh2 dan solehah2. Kasihanilah mereka, sayangilah mereka, jangan sesekali sakitkan hati mereka.
Perbaiki satu persatu, jangan buat sekaligus, (memang la susah kalau nak buat semua dalam satu masa).
Ana doakan anta dapat mengharungi dunia yang penuh dengan onak duri ini.







-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

lein
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5374
Posting: 38
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-04 13:09


betul tu. memang susah nak berubah. kene ada niat, dan usaha yang kuat. dan perubahan tu jangan terlalu drastik. saya pun pernah merasainya. tapi mungkin kisah saya berlainan drpd awak. banyakkan berdoa', buat solat sunat, banyak baca Al-Quran. Insyaallah akan terbuka jalan kebenaran buat awak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For leinProfil   Hantar PM kepada lein   Quote dan BalasQuote

mawardah03
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7244
Posting: 7
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-04 13:23




betul kata insan_kerdil tu, untuk berubah memerlukan kekuatan dari segi dalaman di samping azam dan semangat yg tinggi. dan perubahan yg dibuat biarlah perlahan2, satu persatu. jgn buat sekaligus krn perubahan secara drastik hanya akan mengelirukan diri sendiri jika tak ada persediaan dalaman yg baik. dan perlu kita ingat, utk berubaha ke arah kebaikan kita tak dapat lari dari diuji dgn jln2 yg penuh cabaran dan kesukaran. namun kita kena tabah dan sabar, kerana jalan kesukaran itulah yg telah dirintis oleh para pejuang Islam dan jalan kesukaran itu jua telah ditembusi oleh para tabii utk memperolehi hasil yg nikmatnya masyaAllah, Tuhan sahaja yg tau. So, banyakkan bersabar...ingatlah, utk melihat sinar mentari pagi, kita harus mengharungi kegelapan malam.

semoga anta terus istiqamah dan dikurniakan kesabaran dari Allah dlm usaha mencari sinar kebaikan, insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah03Profil   Hantar PM kepada mawardah03   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-04 15:07



niat saudara untuk jadi baik dah kira sebagai amalan ibadat...
semoga ALLAH memberi pentunjuk kepada kita semua..amin


Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

IbnuNafis
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7508
Posting: 1
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-04 16:17


assalamualaikum wbth..

berubah... fitrah manusia Allah jadikan mereka pelupa, bnyk melakukan dosa, keluh kesah, gopoh gapah, berkehendak itu dan ini, tergesa2 dalam melakukan sesuatu perkara, mudah diajak dan dihasut dengan syaitan..

Allah beri manusia akal, kendian diutus RasuLNya untuk memandu fikiran supaya tak terbabas, manusia perlu memilih mana yg baik dan buruk, dan setiap perbuatan pula walau sekecil zarah pasti dihitung dan ditanggung.

untuk berubah lahir dari hati, kekuatan, semangat.. cari kawan yg elok, selalu hadirkan diri ke majlis ilmu, bnykkan bertaubat, istighfar, selalu berbicara perkara yg elok, yg penting adalah diri.. dalam setiap jasad manusia ada seketul daging.. jika baik maka baiklah ia, dan sekiranya ia jahat maka jahatlah ia keseluruhan.. ia adalah hati.. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuNafisProfil   Hantar PM kepada IbnuNafis   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-04 16:27


ASSALAMUALAIKUM...................
SEBAGAI MENJAWAB SOALAN YANG BERLEGAR2 KAT MINDA ANTA TU ALHAMDULILLAH ANTA ADER AZAM BARU SEMPENA MAAL HIJRAH NI........BAGI ANA KALAU KITER DAH NIAT UNTUK BERRUBAH IGNORE JER KALU ADER ORG KRITIK KAT KITER INGAT!KITER KAN NAK JADI MUSLIM YANG SEJATI SO LUPER KAN APER YANG ORG NAK KATER SBBORG YANG NAK BERUBAH NI SANGGUP BUAT APER SAJER TAKJ KIRE BAIK ATAU JAHAT TAPI LAHAMDULLAH ANTA NAK BUAT KEBAIKAN..........

SO KAT C NI BAGI ANA NAK BERUBAH TU BIOR JER ORG NAK NGATE APER...........MAAF KALAU ADER TERKASAR BAHASA SBB ANA JUGER INSAN YG LEMAH.
WASSALAM........

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 29-02-04 23:51


nak berubah?
kene kuat semangat. Jangan ambil tau sangat apa orang nak kutuk. senyum je. jangan tinggal kawan. kawan cam biasa, kalau ada yang anda tak setuju ttg diorang. tolak baik2. nanti lama2 dia dapat terima.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-04 00:04


sy sokong 101 peratus usmad.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 03-03-04 12:21


bagi ana...senaraikan je segala kesalahan dan kesilapan dlm 1 kertas yang panjang mcm bil beli barang kat kedai tu........kendian baca 3 kali segala kesilapan yg di lakukan.....duduk dpn cermin pandang muka cermin lama2 skit........pandang pada senarai tadi sekali lagi dan fikir la semula......then tanya pada diri sendiri......sampai bila aku nak jadi macam ni? sampai bila kah??????????? kalau aku mati dgn kesilapan yang belum di perbetulkan...kemanakah aku ketika itu???? dikiri api neraka kah atau di kanan syurga kah... ....org lain semuanye sedang menghayati musim musim syurga takkanle kite plak nak balik pade musim musim neraka.....fikir fikir dan terusssssssss berfikir key...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-03-04 12:57




Menyedari kesilapan diri dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan adalah sifat yang terpuji. Memang bukan senang untuk menjadi baik...sebab itulah balasan syurga yang Allah berikan kepada sesiapa yang berbuat baik. Sebagai manusia kita dikurniakan akal dan itulah yang membezakan kita dengan makhluk2 lain. Gunakanlah akal dan pancaindera kita dengan sebaik2nya. Kesenangan dan kepandaian yang kita miliki adalah BONUS untuk mempertingkatkan lagi hasrat bagi menjadi insan yang baik dan disayangi Allah.

Itulah pendapat saya . Harap kita semua akan mendapat hidayah dan rahmat-Nya sentiasa. Insya-Allah.

Sentiasa berusaha bersabar.....dan satu-2nya yang saya percayai adalah " ALLAH SENTIASA BERSAMA SAYA".Amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

akhifaizul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6713
Posting: 23
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 03-03-04 14:18




berubah memang memerlukan satu keazaman yang kuat..

kita sebagai manusia memang bersifat lemah..
teringat ana dalam satu ayat ...
"...diciptakan manusia bersifat dha'if"
harap maaf ana tak ingat which verse...

dari apa yg ana perolehi ....
untuk menjadi insan yang lebih baik dari yang dahulu adalah satu yg sukar..
disini ana nak berkongsi 2 elemen penting dalam menjana perubahan dalam diri kita as an insan..as khalifatul a'rdhi ....

kebaikan yang kita kita niat untuk lakukan merupakan satu ibadah dan insyaALLAH pahala niat akhi/ukhtie akan diberi ganjaran oleh Allah swt...

elemen pertama,berusaha memperbayakkan perbuatan yang menjurus kepada kebaikan dengan NIAT FILLAH...apabila kita telah biasa melakukan kebaikan, insyaALLAH kita akan secara automatik beransur2 meninggalkan perkara yang dilarang...

seperti kata seorang mawardah03 dlm forum ini, cuba berubah secara beransur2...tp awas YANG HARAM tetap HARAM...yg itu mestilah kita jauhi....

insyaALLAH dgn memperbanyakkan perbuatan hasanah kita akan rasa jengkel dengan perbuatan yg kurang elok.....

dan elemen yg kedua ialah istiqamah...seperti yg diutarakan oleh ukhtie mawardah..
istiqamah merupakan elemen yg penting...
tetap dalam melakukan sesuatu biar pon sedikit...
elemen istiqamah inilah yg agak sukar untuk kita as human laksanakan.....
kita sering diduga oleh syaitan dan nafsu..itulah yg menyebabkan istiqamah merupakan satu yg sukar untuk dilakukan .... SUKAR BUKAN BERMAKSUD MUSTAHIL.....insyaALLAH boleh....


lain2 cara byk telah diperkatakan oleh sahabat2 dalam ukhwah nie...alhamdulillah...
most of the ideas are brialliant and well presented and achieveable...

salah satu cara yg ana rasa best....
cuba lah bertadabbur al-quran....
we will find a lot of things that will amazed us....insyaALLAH....tadabbur dengan niat mencari keredhaanNYA dan berfikir...

terlalu banyak ALLAH menyeru hambaNYA berfikir dalam KalamNYA itu...

ana rasa setakat ini sahaja yg mampu dikongsi...
dalam proses mengejar s/thing...
insyaALLAH kalau ada penambahan nanti ana sambung...

wassalamualaikum wrt.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For akhifaizulProfil   Hantar PM kepada akhifaizul   Pergi ke akhifaizul's Website   Quote dan BalasQuote

akhifaizul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6713
Posting: 23
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 03-03-04 14:19




berubah memang memerlukan satu keazaman yang kuat..

kita sebagai manusia memang bersifat lemah..
teringat ana dalam satu ayat ...
"...diciptakan manusia bersifat dha'if"
harap maaf ana tak ingat which verse...

dari apa yg ana perolehi ....
untuk menjadi insan yang lebih baik dari yang dahulu adalah satu yg sukar..
disini ana nak berkongsi 2 elemen penting dalam menjana perubahan dalam diri kita as an insan..as khalifatul a'rdhi ....

kebaikan yang kita kita niat untuk lakukan merupakan satu ibadah dan insyaALLAH pahala niat akhi/ukhtie akan diberi ganjaran oleh Allah swt...

elemen pertama,berusaha memperbayakkan perbuatan yang menjurus kepada kebaikan dengan NIAT FILLAH...apabila kita telah biasa melakukan kebaikan, insyaALLAH kita akan secara automatik beransur2 meninggalkan perkara yang dilarang...

seperti kata seorang mawardah03 dlm forum ini, cuba berubah secara beransur2...tp awas YANG HARAM tetap HARAM...yg itu mestilah kita jauhi....

insyaALLAH dgn memperbanyakkan perbuatan hasanah kita akan rasa jengkel dengan perbuatan yg kurang elok.....

dan elemen yg kedua ialah istiqamah...seperti yg diutarakan oleh ukhtie mawardah..
istiqamah merupakan elemen yg penting...
tetap dalam melakukan sesuatu biar pon sedikit...
elemen istiqamah inilah yg agak sukar untuk kita as human laksanakan.....
kita sering diduga oleh syaitan dan nafsu..itulah yg menyebabkan istiqamah merupakan satu yg sukar untuk dilakukan .... SUKAR BUKAN BERMAKSUD MUSTAHIL.....insyaALLAH boleh....


lain2 cara byk telah diperkatakan oleh sahabat2 dalam ukhwah nie...alhamdulillah...
most of the ideas are brialliant and well presented and achieveable...

salah satu cara yg ana rasa best....
cuba lah bertadabbur al-quran....
we will find a lot of things that will amazed us....insyaALLAH....tadabbur dengan niat mencari keredhaanNYA dan berfikir...

terlalu banyak ALLAH menyeru hambaNYA berfikir dalam KalamNYA itu...

ana rasa setakat ini sahaja yg mampu dikongsi...
dalam proses mengejar s/thing...
insyaALLAH kalau ada penambahan nanti ana sambung...

wassalamualaikum wrt.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For akhifaizulProfil   Hantar PM kepada akhifaizul   Pergi ke akhifaizul's Website   Quote dan BalasQuote

akhifaizul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6713
Posting: 23
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 03-03-04 14:20


alamak...sorry terposting 2 kali

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhifaizulProfil   Hantar PM kepada akhifaizul   Pergi ke akhifaizul's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 03-03-04 18:22


takpe, teruskan b'posting.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

insan_terhina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7185
Posting: 27
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-04 23:04



hmm terima kasih lah kerana
memberi semangat kepada saya untuk berubah walaupun susah ..

hmmm terima kasih lah .... daun keladi ..



Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_terhinaProfil   Hantar PM kepada insan_terhina   Pergi ke insan_terhina's Website   Quote dan BalasQuote

johnjovi_3000
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8009
Posting: 67
Dari: Akademi Tahfiz Al-Hidayah,No.19 jalan Gurney 3, 54000 KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-03-04 15:39




JANGAN ANDA RASA TERHINA HANYA KERANA ANDA YG MENGHINA DIRI ANDA SENDIRI..!!!

KITA HARI INI UNTUK BERUBAH, TAK SEMESTINYA GEDEBAK TERUS BERUBAH..BERUBAHLAH SEDIKIT DEMI SEDIKIT... JANGAN TERLALU MENDESAK... ANDA AKAN RASA TENSEN NANTI!!!

PERCAYA CAKAP SAYA..PERLAHN-PERLAHAN... NAK BERUBAH PUN, MINTAKLAH BANTUAN TUHAN..ALLAH KAN ADA...?hmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For johnjovi_3000Profil   Hantar PM kepada johnjovi_3000   Pergi ke johnjovi_3000's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-07-04 15:43


pedulikan apa org nak kata.. yg penting kena bersungguh2... lama2 senyap la diorang tuu... teruskan usaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 20:38




Biasalah tuh..manusia ni mmg tak suka tengok kita ni berubah..ade je kritikan yg diterima..yang penting..jangan pedulikan apa org kata..kita berubah kearah kebaikan kan...

inamal a'malu binniat...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-07-04 23:32


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah anakanda rasa inferior ya (rendah diri)? InsyaAllah dalam Islam diizinkan rendah hati (tawadhu') tapi bukan rendah diri. Jadi kenalah cari ilmu untuk memahami diri sendiri kerana kekadang dalam jalan-jalan cari ilmu insyaAllah jawapan kepada masalah kita akan ditemui. Cubalah cari ilmu yang hak ya dan minta pandangan rakan-rakan yang bila kita lihat mengingatkan kita pada Allah SWT. Selamat melayari hidup yang sementara ini dan jadikan ia hidup yang hebat, cemerlang di dunia dan akhirat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Prophet (Peace be upon him) said: The pursuit of knowledge is an enjoined obligation upon every Muslim.
[Note: Reported by lbn Majah, Ibn`Abd Al-Barr, and others on the authority of Anas]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110173 saat. Lajunya....