Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: siapa budak syariah kat sini !!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» siapa budak syariah kat sini !!!

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa budak syariah kat sini !!!

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 31-01-04 14:03



marilah kita berkongsi sama2 informasi mengenai syariah, ana tengok sekarang ni ramai org tak mahu mgunakan makhamah syariah,sebagai jln pengadilan bagi mereka walaupun dlm kes2 rumah tangga,mereka lebih senang gunakan makhamah sivil drpd makhamah syariah, apa pendapat antum semua.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

al_hafizahgirl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3856
Posting: 34
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-04 17:32


...
salam ukhwah buat ahsanisya...
ana dari kelantan dan sekarang ni study kat maahad tahfiz kat kelantan jugak..ana pun amik syariah juga...tapi masih dlm peringkat diploma..sem 1...
betul kata ahsanisya,sekarang ni ramai yg suka guna mahkamah sivil berbanding mahkamah syariah..pada ana mungkin sebab mahkamah syariah ni banyak procedur...betul2 ikut panduan syarak...contohnya bagi yg nak bercerai,pihak mahkamah sedaya upaya cuba nak satukan balik pasangan suami isteri walaupun mereka dah nekad dgn keputusan masing2...macam kaunseling:kadang2 ia mengambil masa yg lama...
kalau suami datang isteri pula tak datang dan begitulah sebaliknya....sampai ada yg bertahun-tahun tunggu nak settlekan kes diorang tapi tak jugak selesai...
itulah pandangan ana utk topik ni..walauapa pun ana berazam nak hidupkan peranan mahkamah syariah dgn lebih berjaya bila dah tamat pengajian kat al-azhar nanti insyaAllah.Islam tetap hebat!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_hafizahgirlProfil   Hantar PM kepada al_hafizahgirl   Pergi ke al_hafizahgirl's Website   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 04-02-04 13:17



alhamdullilah.... marilah kita sama2 memartabatkan sistem kehakiman islam ini......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

syirqey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5027
Posting: 94
Dari: Pahang, Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 14:46




Ana mahasiswa syariah dr Medan, Indonesia..

Ana rasa Mahkamah Syariah bukan takder power dalam melaksanakan sesebuah keputusan.. cuma masih kurang autoriti yang diberikan oleh Perlembagaan persekutuan... kalau melaksanakan suatu penghakiman tetapi terbatas plak pada Constitution... maka tak guna gak....

Pernah terjadi kes pemilikan anak sampai bawak kes ke Mahkamah Syariah then sbb kalah dia bawak plak ke Sivil... menang dia... tu belum kes anak keluar dr agama Islam selepas umur 18 thn... nak bawak syariah mmg menang... anak n husband (agama kristian) bawak plak kes ke sivil.. maka menang sbb anak yg berumur 18 thn ke atas berhak dan bebas menganut agamnya sdr menurut Perlembagaan Persekutuan Malaysia..

Ana bukan nak menyatakn bhw Federal Constitution tu tak betul atau tak lengkap dan sbgnya... tapi kita semua faham.. nak gubal semula FC tu bukan mudah... banyal keperluannya..

pelajar yg belajar law mesti faham maksud ana...

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syirqeyProfil   Hantar PM kepada syirqey   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 23:16


....

ana ni ambik laws syariah n sivil dr uiam..pada ana..mahkamah syariah ni pada kebanyakkan tak diberi hak..hak untuk bersuara penuh...ada yg ingat mahkamah syariah ni tak betul n apa2 lagi la...ana nak cakap pun tak tau mcm ner..
yg penting dua2 tu ada la dr sistem brittis

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

ummu_najah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9199
Posting: 182
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-06-04 21:03




aa sayer pun amik syariah gak kat al-azhar nih...ader gak minat2 nak amik law syariah lps nih..tgk lerr buat master nnt...insyaallah doaler....mmg skang nih byk nak guna khidmat peguam2 syariah kiter kat mesia nun.....insyaallah tuh..ligai....amiinn..wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_najahProfil   Hantar PM kepada ummu_najah   Pergi ke ummu_najah's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 26-06-04 22:16


assalammulaikum...
ana budak antara ahli yang dalam pengajian syariah fi jamiah alazhar ,iskandariah ...insya allah minat jugak macam ummu_najah amik qanun tapi insya allah tuk mster plak kot ..insya allah ..ligai ..
waalahualam

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

ilhamharapan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9051
Posting: 63
Dari: Tanta

Johor  


posticon Posting pada: 26-06-04 22:31


akum.........
ahli ukhwah semua.
memg btl apa yg dikatakan kawan kita. ramai org dh tak memandang institusi kehakiman secara syariah lg. tapi btl ke apa yg berlaku. org kita memang tak suka mhkmh syariah. atau masyarakat kita yg semakin melupakan syariah islam itu sendiri. persoalannya punca dan masalah knp org islam sendiri masih memulaukan agamannya perlu di cari dan di atasi. cuba kita sama2 fikirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhamharapanProfil   Hantar PM kepada ilhamharapan   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-04 23:26



ermm..saya pun ambik syariah....
mahkamah syariah ni pada kebanyakkannya tak diberi hak..hak untuk bersuara penuh.
..ada yg ingat mahkamah syariah ni tak betul dan macam2 lagi..
betul gak kata insan_kalam tu..
manusia macam2 ragamnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-06-04 00:53




Saya pun pelajar syariah islamiah di university Al-azhar iskandariah,mesir...menuntut di tahun akhir...insyallah akan menjadi pendidik suatu masa nanti...

aminnnnnnnnnnn...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

deennuz
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10346
Posting: 1

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-08-04 22:12


pada pendapat ana selaku orang yang mendalami pengajian dalam bidang syariah merasa betapa kecewa kerana sistem kehakiman syariah di negara kita tidak di beri keutamaan oleh kerajaan apetah lagi untuk menjadi tunjang terhadap sitem penghakiman ...mungkin lah kerana faktor kepimpinan yang ade di peringkat kerajaan membuatkan sistem ini terpinggir apetah lagi di pimpin oleh orang yang tidak berpengalaman dalam bidang agama ...jadi pada pendapat ana demi mengembalikan fungsi penghakiman syariah dan keunggulannya maka disini kita haruslah membuat anjakan paradigma demi meneruskan kesinambungan orang -orang yang terdahulu kerana penghakiman syariah merujuk kepada asas al-quran dan assunnah......sebagaimana s.a.w bermaksud ...aku meninggalkan kepada kamu jika kamu berpegan bersungguh-sungguh padanya maka kamu tidak akan sesat selamanya ..iaitu al-qurandan assunnah rasullallah s.a.w.......jadi sdemi mempertegakkan sistem penghakiman dan perundangan islam yang sejati haruslah kembali kepada ajaran islam dan menukarkan kerajaan yang sekularisme kepada yang berpegang-teguh pada al-quran dan as-sunnah......wasssalam

-----------------
deennuz

Bookmark and Share

    


  Member Information For deennuzProfil   Hantar PM kepada deennuz   Pergi ke deennuz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112198 saat. Lajunya....