Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: hukuman 20 tahun tak sesuaiuntuk pembunuh dan perogol kanak-kanak?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» hukuman 20 tahun tak sesuaiuntuk pembunuh dan perogol kanak-kanak?

Please Mendaftar To Post


Oleh hukuman 20 tahun tak sesuaiuntuk pembunuh dan perogol kanak-kanak?

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 27-01-04 11:37




ana cukup tak pueh hati dengan hukuman yang dikenakan pada perogol dan pembunuh Nurul Huda .dengan hukuman 20 tahun penjara ngan 24 sebatan tak setaraf dengan apa yang dia lakukan tu.hidup tak bermoral tak ingat anak orang suka hati bapak tiri mak dia bunuh dan rogol orang.patut hukum bunuh saja dia tu .takpun rejam sampai mati pun tak pa .geram ana.

semoga roh mangsa itu dirahmati oleh yang maha penyayang.


Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 11:52


sabar..sabar...

masih dalam proses utk melaksanakan hukuman sebat dikhalayak ramai...mana tau mungkin dgn cara tu boleh bagi kesedaran kpd org ramai...kite tunggu je la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 12:04


Sebat di khalayak ramai? Bagi pendapat saya lah.... ia tak akan dilaksanakan sebab menteri yang cakap tu macam tak serius sahaja. Dia mungkin sengaja ambil kesempatan untuk mencari publisiti atas kemalangan orang lain.

Memang sokong dan tunggu sebat di khalayak ramai macam di Pakistan.

Kita tunggu = mencari publisiti atau serius nak mengadakan sistem sebat di khalayak ramai

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 13:04


sabar2 dulu...itu baru hukuman bg jenayah merogol...hukuman untuk jenayah membunuh plak belum dikenakan lagi...kt tunggu dan lihat!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

nurnisri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4613
Posting: 48
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-01-04 13:16



bagus sgt kalo wat sebat dikhalayak ghamai...pedulik ler org nak tgk atau dak, janji hukuman tuh tetap dibuat..bg yg lain rasa gerun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnisriProfil   Hantar PM kepada nurnisri   Quote dan BalasQuote

amrul
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3842
Posting: 8
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 27-01-04 13:48




kalo boleh sebat kat khalayak ramai..... cam kat klcc ker... atau buat hukum nie secara live ke seluruh malaysia ataupun dunia. tiada maaf bagi manusia cam nie....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amrulProfil   Hantar PM kepada amrul   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-01-04 16:17


apa sebat2,penjara...

Kasi mandul je laki tu.....biar jadi mcm segelintir kucing2 di Malaysia yg mampu mengawal pembiakan berleluasa dengan kaedah potong dan habis....
Patutnya jugak,lelaki tu harus hukum gantung.......


ee geramnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

razzy
Warga Rasmi
Menyertai: 16.10.2003
Ahli No: 4410
Posting: 1
Dari: kg pandan,kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-01-04 21:36


segalanya bergantung kepada maha berkuasa. sesungguhnya Allah itu maha adil kepada setiap insannya di dunia ini. walau hati kita tidak dapat menerima hukuman yang boleh dianggap ringan di tatapan mata, namun Allah akan tetap membalasnya di akhirat kelak. percayalah bahawa setiap manusia perlu meneruskan juga kehidupan dan ingatlah bahawa segala kejadian yang berlaku di sekeliling kita perlu kita prihatin agar ianya tidak akan sesekali merosakkan akidah kita sebagai seorang hamba Allah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For razzyProfil   Hantar PM kepada razzy   Quote dan BalasQuote

Faiz85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3830
Posting: 83
Dari: Simferopol, Ukraine

ussr   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 21:59


tak cukup la dia kena penjara ngan sebatan saja.. kalau sebat di khalayak ramai, org lain tengok pun gerun.. so, bleh le kurang sket kes rogol kat malaysia nih.. org yg kena sebat tuh rasa malu.. org yg tengok pun takut nak buat kesalahan tuh.. btul tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faiz85Profil   Hantar PM kepada Faiz85   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 22:21




Nilah akibatnya kalau manusia nak lwn hukum Allah. Allah yg cipta manusia, maka Allah tahu apa yg manusia perlukan. Hukum hudud dah tersedia dlm al-Quran. Tinggal nak follow jer.

-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 22:39


, saya pun rasa macam tak cukup aje hukuman tu.. bagi aje lagi berat.. geram!!sesangat2...

-----------------
buat apa saja.. janji tidak menyalahi syariat agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-01-04 23:12



saya sokong dengan pendapat Howling_wolf
kita sama2 doakan agar hukum Allah ta'ala dapat di laksanakan.........
mmg tak setimpal dgn perbuatannya yang kejam berbanding hukuman yang diterimanya........

tapi...ingat, sekiranya di dunia dia terlepas hukum Allah ta'ala akan tunggu di akhirat nanti.....sesungguhnya hukum Allah ta'ala itu maha adil

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-01-04 23:12



saya sokong dengan pendapat Howling_wolf
kita sama2 doakan agar hukum Allah ta'ala dapat di laksanakan.........
mmg tak setimpal dgn perbuatannya yang kejam berbanding hukuman yang diterimanya........

tapi...ingat, sekiranya di dunia dia terlepas hukum Allah ta'ala akan tunggu di akhirat nanti.....sesungguhnya hukum Allah ta'ala itu maha adil

-----------------
yang meninggikan darjat seseorang itu ialah akal+ iman+ adab bukan asal keturunanya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-01-04 23:26


Mmg hukuman tu adlh sbgmana termaktub dlm s. 376 Kanun Keseksaan utk kesalahan rogol. utk bunuh (s.302) febuari nnti baru dibicarakan.
mmg hukuman yg dikenakan terlalu ringan. x padan. ia jelas bukan utk mendidik sbg mana terselit dalam hukum hudud. respon org ramai ttg hukum sebat dikhalayak ramai mmg bagus. tetapi kenapa media macam nak elak jer utk guna term HUDUD?

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-01-04 16:20



bagi ana hukuman sebat tidak mencukupi tang eloknyer di gantung sampai mati....sebab tak semestinyer jjika disebat dikhalayak ramai org tue akan bertaubat....dan org ramai mungkin tidak gerun....mungkin kita boleh cakap ..oklah tue sebat depan khalayak ramai..tapi macamana kalau benda tue berlaku kat kita...nauzubillah...dijauhkan..
kita cuma boleh berdoa...supaya Allah sentiasa membuka hati mereka utk bertaubat....Ameen.......
*maaf kalau ana ada tersilap cakap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 28-01-04 21:46




ikut ajaran islam ok......

hukum ALLAH dah lengkap didalam al quran ok.....
so tu petunjuk yang betul dan tepat.....

qisas......

-----------------
assalamualaikum.....ingat org di sini......FITRAH SEMULA JADI MANUSIA LELAKI SUKAKAN WANITA...lelaki yang baik untuk wanita yang baik, wanita yang baik untuk lelaki yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-04 01:14




orang kalau dah pegang kpd sekularisme, walaupun dia menjalankan hukum sebat sekalipun bukan kerana niat utk jalan hukum islam, tetapi hanya utk survival pentadbirannya sahaja.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 30-01-04 11:19



ANA SOKONG HUKUM ALLAH DILAKSANAKAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-01-04 13:18


org macam tu kena sebat sampai mati lepastu didepan public,biar dia malu giler.sbb die pun serupa binatang.don't have feeling langsung.
lagi satu biar jadi pengajaran dekat semua....mereka akan berfikir sebelum buat!
think positive and optimist

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-04 02:13




kan adil kalaulah hukum ALLAH dijalankan!!!
segalanyer lengkap dalam all aspek...tak perlu diragui lagie


Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

syabab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2043
Posting: 106
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-04 07:40


ana setuju dengan semua yang menyokong hukum Islam...bialah apa pun cadangan dan pendapat bagi ana hukum Islam la yang terbaik...dan tidak ada yang lebik baik dan relevan setakat ini....

hukum Islam bukan sahaja maenjaga kemaslahatan ummah bahkan perlaksanaannya juga tidak
merugikan masyarakat dan negara...

sekadar pandangan
wassalam


-----------------
Dakwah itu adalah jihad, jihad itu adalah pengorbanan, dan oleh itu adalah wajib seorang pendakwah itu berkorban



Bookmark and Share

    


  Member Information For syababProfil   Hantar PM kepada syabab   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141692 saat. Lajunya....